Афганска хрътка – плюсове и минуси

Притежаването на афганистанска хрътка има своите плюсове и минуси. Положителните страни на притежаването на афганистанско куче включват енергичния и достоен темперамент. Афганистанската хрътка може да се опише като поезия в движение и да се наблюдава как това куче тича е незабравимо преживяване. Афганистанските кучета имат доста независим и горд характер и въпреки че кучето се държи топло с членовете на семейството, афганистанската хрътка може да изглежда отчуждена около хора, които не познава. Сред другите плюсове на афганистанската хрътка са минималното линеене и слабата миризма на кучето, която имат много други породи. Въпреки минималното линеене, афганистанската хрътка изисква ежедневно четкане, за да се поддържа копринената козина гладка и без заплитания.

Недостатъците на притежаването на афганистанска хрътка включват високата енергичност на кучето и необходимостта потенциалните собственици да осигурят на тази голяма порода достатъчно пространство. Афганистанските хрътки се нуждаят от голям двор, където кучето да тича и да изследва. Дворът трябва да има висока ограда, тъй като афганските кучета могат лесно да избягат. Нуждата от интензивно отглеждане, свързана с притежаването на породата афганска хрътка, включва ежедневно четкане и грижа за луксозната козина на кучето. Козината на афганистанската хрътка изисква специални грижи и собственикът или нает професионален дресьор ще трябва да отделя много време за грижата за това куче.

Афганистанската хрътка има силен инстинкт за преследване, което може да бъде недостатък в населен район, тъй като кучето е склонно да преследва всяко малко животно, което се движи. Потенциалните собственици се нуждаят от много търпение, за да обучат кучето да се подчинява на отзоваване. Друг негативен фактор, свързан с афганистанското гонче, е, че тази порода се отглежда бавно и се обучава трудно като цяло. Въпреки че афганистанските хрътки са интелигентни кучета, обучението на кучето може да се окаже предизвикателство, особено за по-малко опитни собственици на кучета.

Размер на афганската хрътка

Тегло на афганистанската хрътка:
Тегло на мъжкото куче афганистанска хрътка: 24 до 26 кг
Тегло на женската афганистанска хрътка: 20 до 22 kg (45 до 50 фунта)

Размер на афганистанската хрътка
Височина на мъжкото куче от породата афганистанска хрътка: 63 до 71 cm (25 до 28 инча)
Височина на женската афганистанска хрътка: от 60 до 66 cm (24 до 26 инча)

Козина на афганистанската хрътка: гъста, копринена и много фина
Цветове на афганистанската хрътка: различни, включително черно и с тен

Колко кученца има афганистанската хрътка?
Големина на кучилото на афганистанската хрътка: 6 до 8 кученца

Продължителност на живота на афганистанската хрътка:
Продължителност на живота на афганистанската хрътка: 11 до 13 години

Други имена на породата афганистанска хрътка: Кучи хрътка, Балкхска хрътка, Балучи хрътка, Баракзайска хрътка, Шалгарска хрътка, Кабулска хрътка, Галандейска хрътка, Тази, Тажи Спай, Персийска хрътка, Афганистанско куче

Колко струва афганистанска хрътка?
Цената на афганистанската хрътка започва от около 1200 долара и нагоре, в зависимост от много фактори.

Темперамент на афганистанската хрътка

Афганистанската хрътка често е описвана като аристократ. Бляскавата порода има много достоен външен вид и гордият ѝ характер е добро съчетание. Темпераментът на афганистанската хрътка обикновено е сдържан с непознати, но щастлив и весел около семейството си. Тази порода кучета често е сравнявана с котките заради тази сдържана и независима черта на характера, която афганистанската хрътка споделя с котките. Те може да се нуждаят от повече пространство в сравнение с други породи кучета, но взаимодействието със собственика все пак е много важно. Афганистанската хрътка е голямо, енергично куче, което се нуждае от ежедневни упражнения. Дворът ви трябва да е ограден с поне 6-метрова ограда, тъй като афганистанското куче е добър скачач и може да прескочи ограда, която е по-ниска от 6 фута. Тази вярна порода не е подходяща да живее постоянно на открито и трябва да прекарва много време със собственика си. Първоначално афганистанското куче е било създадено като гонче за наблюдение. Афганистанските хрътки имат добро зрение, за да могат да виждат плячката си. Афганистанската хрътка има силен ловен инстинкт и ако планирате да отглеждате тази порода у дома заедно с други домашни любимци, например котки, социализирането на кученцето на афганистанската хрътка с други домашни любимци е много важно още от ранна възраст, за да се избегнат трагични инциденти, тъй като кучето може да възприеме другите домашни любимци като плячка. Афганистанските хрътки са отлични бегачи и се нуждаят от много пространство, за да разтягат краката си всеки ден. Афганистанските хрътки могат да бягат със скорост до 64 км/ч, което е скоростта на бягащ кон. Тази порода е в челната тройка на най-бързо бягащите кучета в света. Афганистанските хрътки са големи кучета, които тежат до 59 килограма и могат да бъдат високи до 28 инча. Големите и активни породи като афганистанската хрътка изискват много пространство и много възможности за активност, за да задоволят нуждите си от движение.

Афганистанските хрътки нямат типичната “кучешка миризма”. Афганистанската хрътка е хипоалергенна порода кучета, което означава, че козината на кучето не произвежда толкова много пърхот, който предизвиква алергии при някои хора. Афганистанската хрътка е известна с красивата си разрошена козина. Хипоалергенната козина на кучето прави тази елегантна порода още по-привлекателна за собствениците на домашни любимци. Тези големи хипоалергенни кучета са с високи изисквания към поддръжката и изискват значително време за ежедневна поддръжка на разрошената им козина. Обширните нужди на афганистанската хрътка от грижи са сред минусите, свързани с тази бляскава порода кучета.

Грижи афганската хрътка

Когато вашата кабулска хрътка навърши девет месеца, козината ѝ ще се нуждае от редовно четкане и грижи, за да се избегнат заплитанията и кичурите. Линее ли афганистанската хрътка? Афганистанската хрътка линее, но в сравнение с повечето други породи кучета линее минимално. За да поддържате красива козина без кичури, ще ви е необходима голяма четка с щифт за ежедневно разресване на козината. За отстраняване на лошите кичури и заплитания от дългата козина на афганистанската хрътка може да се използва четка за почистване на козината. Преди да премахнете заплитанията или кичурите, може да използвате спрей за оформяне на козината.

Докато почиствате и подсушавате козината на кучето си, може да използвате маса за разресване на големи породи кучета като афганистанската хрътка. За изложбените кучета, които изискват много грижи за козината всеки ден, масата за груминг улеснява процеса на поддържане на козината.

Красивата козина на вашето афганистанско куче е с висока степен на поддръжка, въпреки че има ниска степен на линеене. Смила ли се козината на афганистанското гонче? Афганистанските хрътки линеят по-малко от повечето други породи кучета. Къпете кучето поне веднъж месечно. Козината на афганистанската хрътка трябва да се измива с шампоан за кучета, последван от балсам за кучета, за да се поддържа здрава и красива. Не използвайте човешки продукти за кучето си, тъй като те могат да раздразнят и изсушат кожата и козината му.

Ако къпете афганистанската си хрътка у дома, може да ви бъде полезна приставка за душ за кучета.

Гледайте как експертът по грумиране на афганистанска хрътка споделя своите съвети за грумиране на афганистанска хрътка във видеото по-долу.

Ноктите на афганистанското куче трябва да се подрязват редовно. Използвайте нокторезачка за големи породи, за да подстрижете ноктите на афганистанското куче. Започнете да приучавате кучето си към тази процедура, докато то е още кученце, и не прибързвайте с процеса. По-възрастните афганистански хрътки също могат да свикнат с подстригването на ноктите, но може да им е необходимо повече време, за да се почувстват комфортно с подстригването на ноктите.

Не забравяйте да почиствате зъбите на кучето от ранна възраст и да му осигурявате дъвки за зъби, които ще помогнат за поддържането на зъбите на афганистанската хрътка чисти. Използвайте паста за зъби за кучета, която е безопасна за вашия домашен любимец и има аромат, който кучетата харесват. Пастите за зъби, направени за хора, могат да разстроят стомаха на вашата афганистанска хрътка и не са безопасни за кучетата. Използвайте четка за зъби с дълга дръжка, направена за кучета, или купете една от четките за зъби, които се поставят на пръста ви.

Проверявайте ушите на кучето за натрупване на восък и не забравяйте внимателно да избършете областта на ушите с чиста, суха кърпа след плуване, за да избегнете ушни инфекции. Някои собственици получават специално покривало за ушите на афганистанската хрътка, което помага ушите да се държат далеч от храната на кучето, докато то се храни. Кърпичките за уши за кучета са лесни за употреба и могат да помогнат за поддържането на ушите на афганистанската хрътка чисти.

Грижата за афганистанска хрътка може да бъде непосилна за начинаещите собственици на кучета, които не са запознати с изискванията за грижа за тази специална порода кучета. Само собственици, които обичат да се грижат за домашния си другар и са готови да отделят поне 30 минути на ден за поддържане на луксозната козина на кучето, могат да обмислят възможността да притежават тази красива, но взискателна порода кучета.

Кученца афганска хрътка

Имайте предвид, че на кученцето от породата афганистанска хрътка може да са необходими няколко години, а понякога и повече, преди кучето да порасне напълно. Кученцата от породата афганистанска хрътка изглеждат много различно от напълно зрялото куче. Ако търсите изложбено куче, е важно да изберете правилния развъдчик, чиито кучета имат доказан успех. Изложбените кучета от породата афганистанска хрътка имат много специфични физически изисквания и ако сериозно желаете да се сдобиете с бъдещ шампион, изберете кученце, създадено от родители шампиони. Не забравяйте да разберете всичко, което можете, за здравната история на кученцето и неговите родители.

Ако имате възможност да се запознаете с родителите на кученцето, непременно използвайте тази възможност. Кученцата често израстват, за да приличат на родителите си по външен вид, темперамент и черти на характера. Обърнете внимание на начина, по който се държат родителите на кученцето, когато се срещнат с вас. Ако виждате подходящ темперамент и увереност, това са добри знаци.

Трениране на афганистанска хрътка

Един от недостатъците на притежаването на афганистанска хрътка е, че тази порода е трудна за обучение. Тази, което е другото име на тази порода, са били използвани за лов на едър дивеч в Афганистан. Много хора са изненадани да научат, че породата е била използвана дори за лов на леопарди. Ловците са се нуждаели от куче, което да може да мисли и да взема самостоятелни решения, тъй като по време на лов тези качества могат да им бъдат много полезни. Кучето е трябвало да може да взема бързи решения в зависимост от ситуацията, често без помощта на човек. В резултат на това Тази се обучава по-трудно, тъй като първоначално кучето е било създадено, за да взема самостоятелни решения. Да ви се каже какво да правите и да следвате командата може да се окаже предизвикателство за това куче, особено при начинаещ или неопитен треньор, който не взема предвид темперамента и начина на мислене на породата. Тази порода реагира много по-добре на положително подсилване, отколкото на принуда или сила. Много е важно да се утвърдите като “лидер”, за да си осигурите успешни резултати от обучението. За да се утвърдите като “лидер на стадото”, не забравяйте винаги да влизате първи през вратите. Когато се храните, не забравяйте да храните афганистанската хрътка само след като сте приключили с храната. Помнете, че в съзнанието на кучето лидерът е този, който се храни пръв. Винаги, когато афганистанската хрътка лежи на пътя ви, не обикаляйте около кучето, а го накарайте да се изправи и да ви позволи да минете. Тези прости техники ще ви помогнат да установите лидерската роля и в резултат на това обучението на вашето афганистанско куче ще бъде много по-лесно.

Основното обучение по послушание трябва да започне в началото на живота, докато личността на афганистанското хрътки все още се формира и то е по-гъвкаво и по-склонно да се учи. По-възрастната афганистанска хрътка също е способна да научи нови команди, но това може да отнеме повече време и усилия от страна на треньора. Бъдете търпеливи с вашата афганистанска хрътка и с последователност и търпение ще успеете. Обучението на кученце от породата афганистанска хрътка трябва да започне веднага след като го доведете у дома. Има начини да улесните отглеждането на кучето и на вас. На съвременния пазар се предлагат много приспособления за обучение на кучета за ходене на гърне, включително звънец за обучение на кучета. Идеята на звънеца за обучение е, че след като кучето е обучено да използва звънеца за гърне, то може да ви уведоми чрез звънеца, че трябва да излезе навън за тоалетна.

Хранене на афганистанска хрътка

Хранете афганистанската хрътка с висококачествена храна, съобразена с възрастта на кучето. Консултирайте се с ветеринарния си лекар относно най-добрия график за хранене на вашето кученце афганистанска хрътка. Доброто хранене помага на кучето да бъде здраво отвътре и отвън. Козината на вашето куче ще бъде блестяща, а зъбите му ще бъдат здрави, когато кучето получава всички необходими хранителни вещества от храната си.

Здравни проблеми на афганистанската хрътка

Съществуват някои генетични заболявания и състояния, към които афганистанското гонче е предразположено. Кучешките хрътки могат да страдат от няколко вида сърдечни заболявания. Кабулската хрътка е голямо куче и в резултат на това проблемите с опорно-двигателния апарат са често срещани за тази порода. Растящите афганистански хрътки могат да страдат от еозинофилен паностеит, пано или ео-пан, което представлява възпаление на дългите кости на краката. Ако забележите, че походката на вашата афганистанска хрътка се е променила по някакъв начин или кучето е започнало да куца, заведете животното на ветеринарен лекар. Пано често засяга млади кучета на възраст от 6 месеца нагоре. Вашият ветеринарен лекар ще прецени дали е необходимо да се приемат обезболяващи лекарства.

Дисплазията на тазобедрената става може да засегне афганистанската хрътка и в някои случаи може да доведе до артрит. Подуването на корема е друг проблем, към който са предразположени големите породи кучета с дълбоки гърди. Не прехранвайте своята афганистанска хрътка. Хранете кучето два пъти дневно с разумни количества храна, а не веднъж дневно с голяма порция. Това правило е особено важно за големите породи с дълбоки гърди, каквато е афганистанската хрътка. Купата за куче с бавно подаване може да помогне за забавяне на храненето на кучето, за да се предотврати поглъщането на твърде много въздух по време на хранене.

Произход на афганската хрътка

Породата афганска хрътка е призната от Американския киноложки клуб през 1926 г. Историята на породата датира от хиляди години и е сред най-старите породи кучета, документирани от древните египтяни.