Айредъл (Айредъл териер, смес с пудел)

Какво е Airedoodle? Airedoodle е смесена хибридна порода, кръстоска между стандартен пудел и айредел териер. Airedoodle е създаден, за да придобие най-добрите характеристики на двамата си родители. Въпреки това те могат да имат комбинация от характеристики, които облагодетелстват една от чистокръвните родителски породи. Айдуделите обикновено са интелигентни, приятелски настроени, енергични, лоялни и с огромни индивидуалности. Поради естеството си на смесена порода кучета, айрудлите не са признати от Американския киноложки клуб. Въпреки това други организации, като например регистърът на дизайнерските породи, както и Американският клуб за хибридни кучета, ги признават наред с много други организации за хибридни породи.
Изображение на кучето айдудълКучето айдудъл е перфектно семейно куче и е идеално за обитатели, които обичат да бъдат на открито. Кучетата от смес на айдуедл и пудел не са за предпочитане за хора, които живеят в апартаменти, поради размерите си и високите нива на енергия. Кучетата от породата айдудъл се нуждаят от достатъчно пространство, където да се движат, особено в големи дворове. Айдуделите не понасят да бъдат оставяни сами за продължителни периоди от време, тъй като могат да се отдадат на деструктивно поведение, което произтича от скука или липса на продуктивни занимания. Airedoodles обичат човешкото общуване и не лаят много, така че не е нужно да се притеснявате, че съседите ще се оплакват. Айдуделите са адаптивни към различни климатични условия благодарение на гъстата си козина, която осигурява комфорт на кучето през по-хладното време.

Продължителност на живота на айдудъл

Каква е средната продължителност на живота на кучето Airedoodle? Продължителността на живота на кучетата от породата Airedoodle е от 10 до 15 години, при условие че се полагат подходящи грижи.

Размер на Airedoodle

Размерът на кучетата от породата Airedoodle варира в зависимост от това какъв тип пудел е бил развъден в сместа. Например кучетата от породата Mini Airedoodle са създадени чрез кръстосване на миниатюрен пудел с Airedale Terrier, докато кучетата от породата Standard Airedoodle са смес от стандартен пудел и Airedale Terrier. Тъй като миниатюрният пудел е много по-малък от стандартния пудел, кучетата от породата миниатюрен айдудъл обикновено са по-малки от кучетата от породата стандартен айдудъл. Едно напълно пораснало куче от породата Standard Airedoodle може да достигне височина от 22 до 26 инча, когато е зряло, и тегло от 40 до 60 килограма.

Външен вид на айдудъл

При вида на Airedoodle ще забележите обикновено дълга муцуна и жилава козина. Ушите му са разперени, а главата е кръгла. Кучето е силно и има издръжлив външен вид. То има гъста козина със средна дължина, която може да бъде къдрава, вълнообразна, мека или груба. Кучето айрудъл е с умерена линееща козина, което означава само редовно четкане.

Количеството на линеене обаче зависи от това дали кучето е по-скоро айредел или пудел. Ако то е по-скоро пудел, тогава дейността ще включва шампониране, четкане и подстригване. От друга страна, ако то е по-скоро айредел териер, дейността ще включва само четкане два пъти седмично или някакво оформяне.

За да се осигури дългосрочна грижа за здравето на зъбите, Айрдуудл ще изисква зъбите му да се мият по-често. Ноктите му също трябва да се подрязват редовно. Ако се чудите по кое време трябва да ги подрязвате, проверете го, когато обикаля стаята, бъдете внимателни да наблюдавате щракане по пода.

Цветовете на айдудлите са продиктувани от родителите им комбинация от айдуейл териер и пудел, те включват: черно и кафяво, черно, черно и бяло, златисто бяло, бели маркировки, черно и тен, кремаво, сиво, кайсиево.

Текстурата на айдудъл зависи от това, кого предпочита, и варира от мека до груба.

Произход на кучето Айрдоул

Айдуделът е смес от много интересни хибридни кучета. От чистокръвните родителски кучета айдудълът избира най-добрите черти на характера от всяко от тях, което включва ум, благородство, огромна работна етика, както и спортни таланти. Айрдейл териерът има прозвището “Кралят на териерите”, което го прави най-големият чистокръвен териер. За първи път е отгледан чрез кръстосване на смесица от различни чистокръвни кучета, сред които са белингтън териер, ирландски териер, тан териер, английски черен териер и видра. Родното му място е в района на долината на Ейре, който се намира на 100 мили южно от Шотландия, Северна Англия. Това спортно куче е използвано главно за лов в средата на XIX век.

Кучето пудел се развъжда в три размера: миниатюрен, стандартен и играчка. Кучетата пудел имат фина къдрава пружинираща козина, която привлича погледа на всеки, който я види. Тя обаче може да прикрие атлетизма на това куче, интелигентността му, смелостта му, както и неговата гъвкавост. Те произхождат от работнически род и са благородни ловци, което обяснява интелигентните им кучета. Това куче произхожда за първи път от Германия, където е използвано като работно куче в армията. Данните за него водят началото си от XVII век.

Родословие на айдудъл

Айдудълът е смес от два хибрида – стандартен пудел и айдуейл териер. Поради хибридния си характер айдудлите не отговарят на изискванията за регистрация от Американския киноложки клуб (AKC). Родителите на айдула обаче са регистрирани и са членове на клуба от дълго време. Аирдейл териерът е регистриран от клуба през 1888 г., докато стандартният пудел е регистриран през 1887 г. Описва се, че айреалът е много смел, умен и приятелски настроен, той попада в групата на териерите в рамките на AKC. От друга страна, стандартният пудел е описан като горд, умен и много активен, той попада в категорията на спортните кучета в рамките на AKC.

Хранене на айдудъл

Айдудълът със сигурност е голямо и много енергично куче в сравнение с другите хибридни кучета. Като такава, тази порода се нуждае от по-голямо количество питателна суха храна за кучета. Качествена суха храна трябва да се дава на кучето, за да го поддържа и да поддържа здравето на зъбите му. В зоомагазина се предлагат различни марки и разновидности, но основно храната трябва да се състои от сухи гранули и съвсем малко човешка храна, ако изобщо се дава такава. Обхващайте очакванията между две и половина чаши и три чаши храна, разделени на две хранения дневно. Никога не оставяйте храна навън, за да се храни свободно вашият Airedoodle, тъй като големият му апетит ще го накара да се прехранва. Това може да влоши здравето на кучето, когато то стане с наднормено тегло.

Кученца Airedoodle

Намирането на кученце Airedoodle може да не е лесна задача поради факта, че това е необичаен хибрид. След като доведете кученцето у дома, уверете се, че имате готов план за обучението му. Погрижете се да въведете обучение по послушание, тъй като новото кученце може да стане прекалено хипер, поради високите нива на енергия, които съдържа.

Добри кучета за семейства с деца ли са айрудлите?

Айрудлите са любвеобилни кучета с големи сърца, тъй като обичат човешкото общуване, не е нужно да се притеснявате за взаимодействието им с деца. Въпреки това трябва да бъдете особено внимателни, когато става въпрос за общуване с малки деца, тъй като поради високите си енергийни нива това куче може да се блъсне в малкото ви дете, без да иска да му навреди, което може да не е добро преживяване за вашето бебе. Научете децата си на правилни начини на общуване и игра с кучето.

Нужди на айдудъл от упражнения

Родителите на Airedoodle имат високи нива на енергия, така че очаквайте Airedoodle да бъде и много активен. Кучето изисква редовни разходки в продължение на поне половин час всеки ден. Други ползи ще извлечете от посещението на кучешки паркове, където кучето може да има няколко занимания в двора. Наличието на това очарователно кученце е допълнително предимство за собствениците на жилища, които обожават да тичат, бягат или карат колело, тъй като това куче може да бъде чудесен спътник, докато се наслаждавате на тези дейности. Препоръчително е потенциалните собственици да отделят време в графика си за такива дейности, тъй като това ще помогне на айдудъл да се развива и психически.

Как да се грижим за кучето Айдудъл?

Най-вероятно е кучето Airedoodle да има слабо линееща козина, тъй като родителите му имат ниска козина. За да се грижите за козината на това куче, е силно препоръчително за потенциалните собственици да правят ежеседмично четкане, както и професионално грумиране на всеки два до три месеца. Освен това е препоръчително да се грижите и за ушите, ноктите и зъбите на Airedoodles. Професионалните грумьори могат лесно да се погрижат за това. От потенциалния собственик обаче се изисква да се грижи сам за това в периода между професионалното и домашното грумиране.

Когато ноктите пораснат прекалено дълги, движението на Airedoodle може да стане много болезнено и са склонни към напукване, което същевременно увеличава риска от заплитане в предмети. Препоръчително е да подрязвате ноктите на Airedoodle на месечна база, за да ги поддържате къси. В случай че ноктите на айдудъл не се износват между подрязването, тогава е препоръчително често да ги пилите.

Ушите на Airedoodles също се нуждаят от редовни прегледи, като същевременно внимателно ги почиствате, за да избегнете инфекции, свързани с ушите. Твърде много влага, натрупване на восък, отломки и мръсотия могат да причинят сериозни увреждания или потенциални инфекции. Честите прегледи на ушите на кучето ви, за да се уверите, че са сухи, без замърсявания и чисти, могат да помогнат за идентифициране на проблемите, в случай че нещо се случва. Един от водещите често срещани здравословни проблеми при кучетата е свързан със зъбите. Въпреки това повечето потенциални собственици на кучета обикновено го пренебрегват. Точно както за нас, хората, е от съществено значение да мием зъбите си, така е и за вашето куче, и то ежедневно. Това спомага за предотвратяване на натрупването на зъбен камък, който в крайна сметка води до кариес, загуба на зъби или заболявания на венците. Препоръчително е да използвате паста за зъби, предназначена за кучета, докато миете зъбите им, или да обогатите пастата за зъби с някакъв ензим. Още по-добре е ветеринарният лекар да предложи начини за допълване на денталната грижа за кучето, като например хранене на кучето със специално разработена диета за дентална грижа или дъвки за дентална хигиена.

Кучета от породата айдудъл

Обучение на кучета от породата айдудъл
Кучето Airedoodle е с висока интелигентност и много иска да угоди на своя стопанин, поради което обучението му е много лесно. Airedoodle е физически силно куче и затова ще ви е необходима както социализация, така и обучение за поведение, за да извлечете най-доброто от него. Те обичат общуването с хора и също така процъфтяват при умствена стимулация. Това означава само, че те могат лесно да усвояват команди само след няколко цикъла на повторение.

Тъй като кучето е много талантливо, то ще се справи добре със състезателно послушание, охрана, лов, а също и със следене, като тези дейности ще го държат умствено стимулирано и физически активно. Потенциалните собственици на това куче ще обичат да излизат от рамките на своите възможности, за да го поддържат здраво, активно и щастливо.

Съвети за обучението на кучето Airdoodle

Намерете ефективен начин да помогнете на вашия айдудъл да изгори излишната енергия
Тази специфична порода е много активна и има високи нива на енергия, затова се научете да извеждате кучето на дълги разходки всеки ден или да играете с него навън за по-дълъг период от време. Това гарантира, че кучето ви няма да стане хиперактивно или предизвикателно по време на обучението, което води до бавно възприемане на сериите от команди.

Използвайте умения за положително укрепване, за да обучавате кучето айредейл
Тъй като е лесно да се обучава кучето Айрдуейл, няма да ви е трудно да го накарате да изпълнява командите ви. Кучето лесно ще изпълнява командите без никакви проблеми, а награждаването го прави по-нетърпеливо да изпълнява командите. Наградите могат да включват храна, разходки или играчки.

Започнете да обучавате кученцето Airdoodle възможно най-рано
Когато кученцето айдудъл е все още много нежно, започнете да му давате прости инструкции, преди да преминете към по-трудните. На този етап домашният любимец се учи по най-добрия начин и често предотвратява агресивното поведение, докато се развива.

Бъдете спокойни и уверени по време на обучението
Аирдоудлите са много чувствителни, когато става въпрос за усещане на вашите емоции, затова е добре да бъдете спокойни и релаксирани по време на обучението, за да може кучето ви да направи същото. Ако в някакъв момент се ядосате или станете твърди по време на сесията, кучето може да не ви слуша. Препоръчително е да останете уверени и в рамките на възможностите на кучето си, това ще улесни възприемането на командите от вашето куче.

Обучение на кученцето Airdoodle на гърне
Обучението на гърне е сред най-важните задачи, които трябва да се изпълнят веднага след като вземете кученцето Айдудъл у дома. Ако кучето ви е обучено достатъчно рано, то определено няма да ви създава трудности при обучението. Тъй като е интелигентно хибридно куче, това куче категорично няма да ви затрудни при обучението му на гърне. Останете позитивно настроени и бъдете търпеливи, като избягвате да наказвате кучето си, когато то бърка в дома ви. По-долу са дадени съвети, които трябва да спазвате, докато обучавате гърнето:

Внимавайте: Бъдете внимателни и наблюдавайте кучето си, то ще ви каже кога е време чрез фини знаци, като например следните:
подсмърчане на пода, въртене в кръг, драскане по вратата, лапане на земята, лай или хленчене. Наблюдавайте внимателно, за да разпознаете тези знаци, когато дойде време. За предпочитане е да държите кучето си в същата стая или зона, за да можете да извършите наблюдението.

Наблюдавайте почивките за тоалетна: Едно невръстно куче може да има нужда да се облекчи по-често, отколкото едно пораснало куче. В зависимост от възрастта кученцето може да се нуждае от 3 до 4 часа почивка, за да улесни нуждата си и да е по-малко вероятно да има инциденти. С напредването на възрастта на кучето от породата Айредъл пудел микс времето със сигурност ще се промени, затова го извеждайте след хранене, игра или сън.

Осигурете място за тоалетна за кучето: Кучетата предпочитат да ходят на гърне на едно и също място всеки път. Когато играете навън, извеждайте кучето Airedoodle на това място и ограничавайте движението му в тази зона, докато не се изходи. В противен случай, ако го оставите да тича из голяма площ, той може да се пренасити от това, вместо да си свърши работата с гърнето.

Придържайте се към команда: Това може да се окаже много полезно, като научите кучето на команда, която го подтиква да отиде да се елиминира. Направете го както ви харесва. Тя може да включва следните варианти: “Елиминирай”, “Изпълнявай задълженията си”, “Отиди на гърне”, както и други фрази. Кучето Airedoodle може да асоциира тези думи с дейността по елиминиране и всеки път, когато произнесете това, може да видите, че то се подчинява. Най-добре се получава, ако започнете тази практика в началото, когато кучето е още в крехка възраст.

Похвала под душа: След като кучето ви е свършило добра работа, препоръчително е да го обсипвате с похвали, като например – Добро момче или Браво! Можете също така да го възнаградите с храна или разходка в парка. Това учи Airedoodle, че е постъпило правилно. В случай че кучето ви елиминира в къщата, не е препоръчително да му крещите или да го наказвате, защото това може да го изплаши или да доведе до неуспех. Очаква се обаче това да се случи, защото кучето само се учи.

Когато се случват инциденти: Затова, щом хванете вашия айдудъл в процес на елиминиране в къщата, можете да пляснете веднъж, което ще го разсее. След това го изведете навън, където ще може да довърши работата си. След това можете да похвалите кучето с похвала. В случай че установите, че вашето куче, кръстоска с айредел пудел, вече е елиминирало вътре в къщата, не се ядосвайте, тъй като кучето няма да разбере защо сте ядосани. Вместо това почистете мястото старателно с ензимен почистващ препарат, така че кучето ви да бъде обезкуражено да елиминира отново там.