Предимства и недостатъци на Акита

Притежаването на голямо куче, каквото е американската акита, не е за всеки. Съществуват плюсове и минуси, свързани с притежаването на куче от породата акита. Сред плюсовете на притежаването на акита са страховитият външен вид на кучето, съчетан с уверен и смел нрав, който прави тази порода отлично куче пазач. Акита може да бъде добро семейно куче в правилните ръце. Акитата има много издръжливост и енергия, което прави тази порода подходяща за опитни собственици на кучета, които обичат да прекарват много време в обучение, общуване и да се възползват максимално от тази уникална порода кучета.

Въпреки че притежаването на акита има много предимства, има и някои недостатъци, които трябва да се вземат предвид. Акитите са упорити и трудно се поддават на обучение. Това решително куче се нуждае от опитен стопанин, който може да бъде справедлив и уверен лидер във взаимоотношенията. Притежаването на силна порода като акита е с висока степен на отговорност, тъй като в някои случаи акитите могат да бъдат агресивни към други кучета, което често се дължи на липсата на социализация по време на кученцето. Собствениците на кучета от породата акита трябва да инвестират много време в обучението, като обучението на кучето трябва да започне в момента, в който акитата бъде доведена у дома. Собственикът трябва да може да установи позицията на лидер, тъй като много акита имат склонност към доминиращ темперамент, който може да бъде труден за управление от неопитен собственик на куче, който го прави за първи път. Това не е идеалната порода за начинаещи собственици на кучета. Акитите се нуждаят от дом с голям двор, тъй като това мощно куче е пълно с енергия, която трябва да намери конструктивен отдушник през деня. Акитите не са подходящи за жилищни кучета, които няма какво да правят по цял ден. Акитата може да стане деструктивна, когато се оставя често сама и без надзор. Това е порода за стопанин на пълен работен ден, който е готов да прекарва по-голямата част от времето си с акита, като извлече най-доброто от тази порода.

Размери на акита

Тегло на Akita
Тегло на мъжкия екземпляр на акита: 45-58 kg (100-130 lb)
Тегло на женската акита: 31 до 45 kg (70 до 100 фунта)

Размери на Akita
Височина на мъжкия екземпляр на Akita: 66 до 71 cm (26 до 28 инча)
Височина на женската акита: 60 до 66 см (24 до 26 инча)

Козина на Akita: двойна козина, гъста, без мирис
Дългокосместите акити имат много по-дълга козина
Цветове на Akita: разнообразни

Колко кученца имат акитите?
Размер на кучилото на акита: от 3 до 12 кученца

Колко дълго живеят акитите?
Продължителност на живота на акита: 10 до 13 години

Акита Други имена на породата: американска акита, американска хакита, японска акита, голямо японско куче, акита ину, ловно куче

Колко струва акита?
Цената на акита започва от 800 USD и нагоре в зависимост от много фактори

Разлика между американска акита и японска акита
Американска акита срещу японска акита
Възникнала преди поне 350 години като ловно куче в Япония, акитата е въведена в САЩ след Първата световна война и достига до Обединеното кралство в началото на 80-те години. Японската и американската кръвна линия се разминават толкова много, че сега се смятат за две различни породи навсякъде по света, с изключение на САЩ и Канада. От 2006 г. Кенел клубът нарича по-голямото и по-тежко куче от американски тип “акита”, а японското куче – “японско акита-ину”.

Американска акита срещу японска акита размер

Японските акити са по-малки по размер от американските акити. Американската акита е по-голяма и по-внушителна от японската акита. В сравнение с американската акита японската акита е с по-дребни кости. Друга разлика между американската акита и японската акита е размерът на ушите – японските акити имат много малки уши.

Цветове на американската акита и японската акита

Друга разлика е, че японските акита ину се предлагат само в три цвята: бял, бял с червено лице и бриндл, докато американските акита са по-разнообразни по отношение на цветовете на козината.

Сравнение на японските акити и американските акити по темперамент, поведение, външен вид и други – видео
Темперамент на акитата

Акитите са със силна воля и са известни със своя упорит и независим темперамент. Характерът на акитата може да варира от дружелюбен и общителен до по-отстъпчив към непознати и приятелски настроен само към семейството. Акитите са известни като най-добрите кучета пазачи. Характерът на акита зависи до голяма степен от темперамента на кръвната линия, както и от социализацията и обучението на кучето. Акитите са много териториални и в резултат на това не обичат да споделят пространството си с други животни. Акитите са сред най-примитивните породи кучета, които все още са много близки до вълка. Ранното социализиране е много важно за тази порода, тъй като акитата могат да бъдат много агресивни към други животни. Добре ли се справят акитите с деца? Това не е най-подходящата порода за семейства с малки деца. Ако си взимате акита за семеен домашен любимец, най-добре е да си вземете младо кученце акита, за да може кучето отрано да се социализира с всички членове на семейството – от най-малкия до най-възрастния – и да се чувства добре с децата. Отглеждането на пораснала акита вкъщи не е добра идея за семейство с малки деца или с други домашни любимци. Мощното и голямо куче като Акита може да бъде агресивно към непознати хора и животни и това не е безопасна ситуация с териториална порода като Акита. Правилно социализираната Акита ще може да различи нормална ситуация – например пощальон, който се приближава към дома ви, от необичайна ситуация, например крадец, който се опитва да се доближи до дома ви, и ще действа по съответния начин. Собствениците, които държат кучето далеч от света, в затворен двор и не го социализират, ще се сдобият с акита, която не прави разлика между нормална ситуация и нещо, на което трябва да се обърне внимание. Кучетата акита са най-подходящи за собственик, който е опитен стопанин на кучета, запознат с тази порода. Най-възрастната регистрирана акита е доживяла 18 години, а типичната продължителност на живота е от 10 до 15 години. Тази силна порода може да се окаже трудна за управление за собственик, който за първи път притежава куче. Само собственици с опит с големи, доминиращи породи трябва да обмислят това красиво, но предизвикателно куче. Потенциалните собственици трябва да разполагат с много време за кучето, което се нуждае от социализация и обучение, от тренировки под наблюдение и от много компания. Скучаещата акита ще се обърне към деструктивно поведение, за да прекарва времето си. Акита не трябва да живее в апартамент или кооперация, тъй като там има твърде много хора и животни, а акита е териториална порода. Тази японска порода кучета е най-подходяща за живот в къща с ограден двор. Акита е известна като тихо куче, което не лае много. Домът за Акита трябва да има поне 6-метрова ограда наоколо, за да не може кучето да прескача оградата.

Акитата може да се възползва от обучението в клетки. Голямото куче може да стане деструктивно, когато бъде оставено само вкъщи – и много собственици на акита имат да разказват истории за това какво се е случило, когато са оставили кученцето си акита само вкъщи за половин час. Наличието на кошара може да спаси мебелите ви и да предпази кучето от неприятности, когато не можете да го наблюдавате.

Застрахователните компании включват акитите в списъка на кучетата с висок риск от ухапване и агресия. Препоръчва се ранна социализация в курсове за кученца. Несоциализираната акита е отговорност. Акитите са членове на семейството на шпицовете или северните кучета, които са известни със силно навита опашка, бдителни, напълно заострени уши и плюшена двойна козина. Мъжката акита може да тежи до 130 кг и собственикът трябва да има добър контрол над тази голяма и мощна порода. Научете повече за тази порода, която е японско национално съкровище, като гледате видеото по-долу.

Линеене на акита

Линее ли акитата? Акитите линеят много няколко пъти годишно. Четкайте често своята акита, за да се справите с обилното линеене. При почистването на Вашата Акита могат да бъдат полезни четка с плъзгащ се косъм, четка с твърд косъм, четка с щифт и гребло за подкосъм на PawsPamper. Най-добре е да четкате Akita на открито, тъй като ще има много косми, които летят наоколо, особено по време на силното линеене през годината. По време на интензивното линеене може да се почувствате така, сякаш се намирате в облак от косми на Акита, когато четкате кучето. Опитайте се да напръскате пухкавата козина с вода, за да намалите количеството на хвърчащите косми, докато го четкате.

Инструментът за обезкосмяване Hertzko е предназначен за нежно отстраняване на мъртвата козина от козината на Акита. Тази четка е самопочистваща се и с натискане на бутона всички натрупани косми могат лесно да се отстранят от четката в торбичка.

Инструментът за обезкосмяване Furminator може да бъде много полезен за собствениците на Akita, особено по време на тежкото линеене два пъти годишно. Вижте видеоклип, който демонстрира ефективността на Furminator за Akita.

Furminator е основен инструмент, който помага за справяне с линеенето на Akita. За по-лесно почистване след четкане, използвайте инструмента Furminator Deshedding на открито, тъй като при четкането на кучето ще се разпръсне много козина на Akita. Редовното четкане с инструмента Furminator помага да се справите с линеенето на Akita дори в периодите на силно линеене.

Гримиране на Акита

Акита трябва да се къпе само когато е необходимо. Водоустойчивата двойна козина на Akita по естествен начин отблъсква мръсотията. Кучето не се нуждае от чести бани, тъй като Акита се старае да се поддържа чиста. Освен ако кучето ви не се е търкаляло в нещо миризливо и мръсно, няма нужда да го къпете. Козината на Акита трудно се подсушава след къпане и тъй като козината е толкова гъста, шампоанът за кучета може да се окаже труден за пълно отмиване.

Поддържайте ушите на кучето си чисти. Кърпичките за уши за кучета улесняват грижата за ушите на Акита.

Приучете вашата Акита да си мие зъбите от ранна възраст. Осигурете на кучето дентални лакомства за едри породи, които ще помогнат за поддържането на зъбите на вашата Акита чисти. Използвайте паста за зъби за кучета. Пастите за зъби, направени за хора, не са безопасни за кучета. Вземете четка за зъби за кучета с дълга дръжка или си купете една от четките за зъби, които се поставят на пръста ви.

За да изрежете ноктите на Акита, използвайте нокторезачка за големи породи. Започнете да приучавате кучето си към тази процедура, докато то е още кученце. По-възрастните акита могат да свикнат с подрязването на ноктите си, но може да им отнеме повече време, за да се почувстват комфортно с процедурата.

Кученца акита

Преди да изберете кученце от породата акита, първо се уверете, че сте си написали домашното. Говорете с колкото се може повече собственици на акита, попитайте ги за положителните и отрицателните страни на притежаването на тази порода.

Научете колкото се може повече от книги, онлайн и се информирайте за предизвикателствата, свързани с притежаването на тази японска порода кучета. Тази порода не е за всеки и ако имате малко опит в работата с голяма, силна и доминираща порода, помислете два пъти, преди да си вземете такъв тип куче. Ако получавате кученцето от развъдчик, не забравяйте да научите колкото се може повече за чертите на характера на кученцето и неговите родители. Срещнете се с родителите на кученцето, ако можете, за да имате добра представа какъв тип куче ще притежавате, когато то порасне напълно. Ако вкъщи имате други домашни любимци или малки деца, или ако живеете в апартамент или кооперация – тази порода може да не е подходяща за вас.

Обучение на акита

Един от минусите на притежаването на породата Акита е фактът, че тази порода има независим характер, което я прави трудна за обучение. Акита е порода със силна воля, която трудно се поддава на обучение. Собственикът трябва да бъде възприеман от акитата като лидер на стадото. Започнете да обучавате своята Акита, когато кучето е още малко и е по-гъвкаво към научаването на нови неща. Утвърдете лидерството си още в началото, така че когато кученцето стане силно и пораснало куче, акитата да разбере, че вие сте лидерът във взаимоотношенията. Когато са правилно обучени, акитите могат да се използват за защита, изложби, послушание, служебни кучета и са чудесни домашни любимци за правилния стопанин. Голямата американска акита може да бъде трудна за управление, когато кучето не е получило пълноценно обучение за послушание. Една напълно пораснала акита може да достигне размери до 130 килограма тегло и до 28 инча височина. Акитата се нуждае от обучение по послушание през целия живот и от опитен стопанин, който може да насочи енергията на кучето в правилната посока. Големият размер, съчетан с темперамента на куче пазач, може да превърне акитата в отговорност в неподходящи ръце. Тази порода се нуждае от много общуване от ранна възраст и от отдаден стопанин, който е решен да извлече най-добрите качества от тази силна и интелигентна порода.

Хранене на акита

Хранете своята Акита с подходяща за възрастта ѝ висококачествена храна за кучета от големи породи. Доброто хранене е много важно за поддържане на доброто вътрешно и външно здраве на вашето куче.

Здравословни проблеми на Akita

Породата Акита е генетично предразположена към следните здравословни проблеми: подуване на корема, проблеми с щитовидната жлеза, рак. Някои признаци на рак включват куцане, което може да бъде причинено от рак от типа остеосарком. Също така не забравяйте да проверите кучето за всякакви подутини или подути жлези и да съобщите за тях на ветеринарния си лекар. Някои акита страдат от дисплазия на тазобедрената става. Младите акита трябва да избягват упражнения с голямо въздействие, които изискват много скачане, докато кучето не порасне напълно. Кучетата, които страдат от артрит, се нуждаят от качествено легло за кучета, за да облекчат дискомфорта, свързан с артрита. Ортопедичното легло за кучета с перяща се покривка е добър вариант за големи кучета като Акита.

Алергиите също могат да бъдат проблем за Акита. Ако забележите, че кожата на кучето сърби, уведомете ветеринарния си лекар.

Купите за бавно хранене за кучета са проектирани така, че кучето да се храни с по-бавно темпо, което намалява количеството въздух, което кучето поглъща по време на хранене. Кучетата, които са предразположени към подуване на корема, могат да се възползват от храненето в купички за бавно хранене.

Акитата е призната от Американския киноложки клуб през 1972 г. Акитата произхожда от Япония и е използвана за лов на мечки. В древна Япония само управляващата класа е имала право да притежава акита. Името на породата Акита идва от името на планински район в Япония, наречен Акита, където тези японски кучета са били отглеждани за първи път. В Япония Акита се счита за много специална порода кучета. Когато някой е болен или очаква бебе, е прието да се подарява на човека малка статуетка на Акита като символ на здраве и благополучие.