Плюсове и минуси на аляския маламут

Притежаването на куче от породата маламут има своите предимства и предизвикателства. Аляските маламути са активни кучета с висока издръжливост и изискват енергични стопани, които могат да водят това голямо куче на дълги разходки и други дейности през деня. Маламутите имат топла двойна козина, която е предимство при студен климат. Маламутите се наслаждават на хладното време и са по-подходящи за по-хладен климат. Маламутите от Аляска обичат да прекарват времето си на открито и наличието на дом с голям двор е задължително за това куче.

Недостатъците, свързани с маламутите, включват големия размер на кучето – тази порода не се препоръчва за живот в апартамент. Аляските маламути имат максимални изисквания за физическа активност. Маламутите имат много енергия, която трябва да бъде освободена, и отглеждането на кучето в малък апартамент в града не е добра идея, тъй като тази порода изисква много упражнения през деня. Маламутите обичат да лаят, което е още една причина, поради която маламутите принадлежат по-скоро към крайградските райони, отколкото към големите градове. Други предизвикателства, свързани с притежаването на маламут, включват топлата козина на кучето. В по-топъл климат маламутите могат лесно да се прегреят. Маламутите имат впечатляващо количество лигавене и собствениците трябва да са готови да отделят значително време за грижа за козината на кучето, която се нуждае от редовно четкане, особено в периодите на силно линеене. Маламутите от Аляска са взискателни по отношение на вниманието и се нуждаят от подходящо обучение. Това куче може да бъде предизвикателство за начинаещите собственици, тъй като маламутите могат да бъдат с доминиращ темперамент и силна воля.

Линеене на аляски маламут

Линее ли маламутът? Маламутите от Аляска хвърлят силно два пъти годишно. Маламутът има гъста, плътна козина, която се нуждае от редовно почистване. Допълнително оформяне се изисква, когато маламутът линее силно и забележите, че козината на кучето излиза на кичури. Аляският маламут се нуждае от често четкане, за да се предотврати образуването на кичури и заплитания. Ежедневно използвайте четка с плъзгащ се или твърд косъм, за да поддържате козината на маламута в добро състояние и да сведете до минимум вероятността от поява на горещи точки (болезнени кожни лезии), които могат да се образуват в областта на кичурите. Много собственици съобщават за успешни резултати с греблото за подкосъм на PawsPamper. Космите са опасни за аляските маламути, тъй като в зоната, където се образуват кичури, кожата може да се зарази с бактерии и гъбички.

След като гледат видеото, много хора, които не познават породата, се изненадват от количеството косми, които аляските маламути губят по време на линеенето. За щастие, с подходящите инструменти дори и силното линеене може да бъде овладяно. Четкането на маламута на открито е добра идея, защото ще бъдете заобиколени от облак от козина на кучето, която ще се разлети във всички посоки. Почистването е много по-лесно, когато кучето се четка на открито.

Размер на аляския маламут

Тегло на аляския маламут:
Тегло на мъжкия аляскински маламут: 36-37 kg (80-83 lb)
Тегло на женския аляски маламут: 32 до 34 кг (72 до 75 фунта)

Размери на аляския маламут:
Височина на мъжкия аляски маламут: 60 до 63 см (24 до 25 инча)
Височина на женския аляски маламут: 55-58 см (22-23 инча)

Козина на аляския маламут: гъста двойна козина
Цветове на аляския маламут: разнообразни

Колко кученца имат аляските маламути?
Размер на кучилото на аляскинския маламут: 4 до 10 кученца

Продължителност на живота на аляски маламут:
Продължителност на живота на аляския маламут: 12 до 16 години

Колко струва един аляски маламут?
Цената на аляския маламут започва от 900 USD и нагоре в зависимост от много фактори

Темперамент на аляския маламут

За да бъде успешно куче за теглене на впряг, каквото е аляският маламут, породата се нуждае от определени физически характеристики, които включват голям размер, голяма сила и издръжливост. Гъстата, водоустойчива двойна козина на маламута е идеална за поддържане на топлината на кучето дори през най-студените арктически нощи. Аляските маламути имат широки, подобни на мечи лапи, които действат като снегоходки в снега, като разпределят тежестта върху лапата, за да не потъва в снега. Тази порода може да оцелее при изключително ниски температури. Тази порода кучета се чувства най-комфортно в хладен и студен климат и може да не е подходяща за горещи и влажни зони. Тази впечатляващо силна порода се нуждае от значително количество ежедневни упражнения и ако планирате да притежавате аляски маламут, бъдете готови да отделяте по един или два часа всеки ден, за да поддържате кучето си активно. Аляските маламути се нуждаят от поне 4 мили (6 км) бърза разходка дневно – тези силни работни кучета са създадени за активен начин на живот и се чувстват най-добре с енергичен стопанин, който е готов да прекарва часове на открито с аляския маламут всеки ден при всякакви метеорологични условия.

Отгледан за работа в стадо, аляският маламут се разбира добре с други кучета, при условие че е социализиран от ранна възраст. Добри ли са аляските маламути с деца? Не се препоръчват за семейства с малки деца или деца в ранна възраст. Както при всяка голяма порода, маламутът не трябва да се оставя без надзор с малки деца. Тази порода може да бъде отлично семейно куче за активни семейства с по-големи деца.

Аляският маламут е най-голямата от арктическите породи и мъжките екземпляри могат да тежат около 83 килограма, а височината им в раменете може да достигне 25 инча. Размерите на аляския маламут изискват достатъчно площ, за да може голямото куче да живее комфортно. Добрият размер на двора е от полза. Кучето с удоволствие ще прекарва времето си на открито. Аляският маламут се нуждае от достатъчно умствена и физическа активност през деня, за да бъде кучето заето. Скучаещият маламут е рецепта за неприятности, което е минус за притежаването на тази порода. Това важи с особена сила за кученцата маламут. Кучето може да намери начини да се занимава и лесно може да повреди мебели или да намери други нежелани начини да се забавлява. Маламутите от Аляска не са подходящи за живот в малък апартамент в града – голямото и активно куче се нуждае от пространство и работа, за да остане в добра психическа и физическа форма.

Глезене на аляски маламут

Използвайте нокторезачка за големи породи, за да изрежете ноктите на вашия маламут, когато те станат дълги. Ако чувате щракането на ноктите на кучето си, когато то ходи по пода, значи е време ноктите му да бъдат подрязани. Ноктите, които израстват твърде дълго, могат да се впият в плътта на кучето, причинявайки болка и засягайки стойката на маламута.

Ежедневно почиствайте зъбите на вашия маламут. Редовното миене на зъбите на кучето ви помага за отстраняване на плаката по зъбите му. Ако плаката не се отстранява, тя в крайна сметка се превръща в жълта коричка по зъбите на кучето, която е трудна за отстраняване. Започнете да почиствате зъбите на кучето си от ранна възраст. Осигурете на кучето кучешки дъвки, които ще помогнат за поддържането на зъбите на аляския маламут чисти. Използвайте кучешка паста за зъби, тъй като пастите за зъби, направени за хора, не са безопасни за кучета. Вземете четка за зъби за кучета с дълга дръжка или вземете една от четките за зъби, които се поставят на пръста ви.

Гъстата козина в областта на ушите може да задържи влагата и да причини ушна инфекция. Ако забележите, че ушите са чувствителни на допир или кучето търка или клати глава, това са все признаци на потенциална ушна инфекция. Ако забележите някой от тези признаци, заведете кучето си на ветеринарен лекар. За да сведете до минимум риска от ушни инфекции, не забравяйте да избършете ушите на кучето си с чиста, суха кърпа след плуване или къпане, за да предотвратите натрупването на влага и създаването на благоприятни условия за ушни инфекции.

Маламутите са най-подходящи за студени температури. Ето някои съвети, които ще ви помогнат да се грижите за вашия аляски маламут през лятото. През горещите летни дни вашият маламут трябва да се държи на по-хладни места със сянка или в климатизирани помещения.

Разхождайте кучето си в по-хладните часове на деня, например рано сутрин или по-късно вечер, когато слънцето залязва. Предпазвайте лапите на кучето си от изгаряне от горещата настилка. Преди да изведете кучето навън, направете “тест на паважа”. Поставете дланта на ръката си върху настилката и ако тя е твърде гореща за дланта ви, значи е твърде гореща, за да се разхождат по нея лапите на кучето ви. Вместо това разходете кучето по тревата или изчакайте паважът да изстине. През лятото на кучето може да му хареса да тича около пръскачките, тъй като водната мъгла ще има охлаждащ ефект. Също така можете да напълните детски басейн с вода, да добавите малко лед и да го поставите в сенчестата зона, за да може маламутът ви да се наслаждава на разхлаждаща баня. Леденият басейн се препоръчва само за горещите летни дни. Не забравяйте да осигурите на кучето прясна питейна вода по всяко време.

Вижте видеоклипа по-долу от собственичка на маламут от Аляска, която споделя своите съвети за поддържане на прохладата на маламута през лятото.

Кученца аляски маламут

На кученцето аляски маламут му трябват около две години, за да се превърне във възрастно куче. Когато избирате кученце маламут, не забравяйте да се запознаете с родителите на кученцето. Кученцата израстват подобно на родителите си и вие можете да получите ясна представа как ще изглежда и ще се държи вашето кученце, когато порасне. Вижте информационното видео за породата аляски маламут по-долу.

Обучение на аляски маламут

Обучението на маламут за послушание може да бъде предизвикателство за собственика на аляски маламут. Маламутите не се поддават лесно на обучение – те могат да бъдат упорити и идеалният собственик трябва да бъде търпелив и със силна воля, за да постигне добри резултати при обучението. Никога не използвайте груби методи за обучение на маламути, тъй като това само ще затрудни обучението на маламут.

Кученцето аляски маламут трябва да се обучава от ранна възраст. Обучението трябва да започне в момента, в който доведете кученцето маламут в дома си. За да е успешно обучението на маламут, трябва да сте постоянни. Арктическото куче трябва да вижда във вас водача на стадото. В кучешкия свят лидерът на стадото е първият, който влиза в дома, първият, който яде, и този, който определя правилата. Хранете вашия аляски маламут, след като вие и семейството сте приключили с храненето. Когато влизате в дома си, вие трябва да сте водещ. Бъдете уверени и справедливи и ще получите уважението на вашия аляски маламут от самото начало на връзката ви. Установете правила в къщата и се уверете, че всички членове на семейството спазват тези правила. Например, ако на кучето не е позволено да спи на дивана, то не трябва да има изключения от това правило.

Тази голяма порода трябва да знае основните команди за послушание. Обучението на аляски маламут помага да се стимулира умът на кучето и го учи на добри маниери. Добре възпитаното куче е приятен спътник за вас и вашето семейство. Обучението на вашия гигантски аляски маламут ви позволява да имате добър контрол над кучето и да го предпазвате. Образовайте се за обучението на кучета, като четете книги по темата, задавате въпроси и наблюдавате треньори на кучета, които са успешни в това, което правят. Използвайте много похвали и положителни подкрепления, докато учите маламута на добри маниери. Използвайте всяка възможност за обучение. Можете да обучавате успешно куче на всякаква възраст, но е много по-лесно, ако започнете обучението, докато кучето е още малко кученце, което е по-гъвкаво и все още не е утвърдено в начина си на поведение. По-възрастните маламути също могат да се научат да изпълняват команди, но ще ви е необходимо много повече търпение и време, за да обучите по-възрастно куче. Направете тренировките кратки и забавни за кучето. Възнаграждавайте доброто поведение и игнорирайте лошото. Разберете какво е големият мотиватор за вашето куче. Дали това е храната? Играта ли? Или похвала? След като разберете какво мотивира вашия маламут, ще имате ключа към успешното обучение. Започнете с една проста команда, например “Седни!” Нека кучето ви застане пред вас. Вземете в ръка малко лакомство и бавно го преместете над главата на кучето, към ушите му. Едновременно с това кажете думата “Седни!”. Ако кучето се движи назад, използвайте другата ръка, за да му помогнете да седне, като натиснете леко гърба му по-близо до опашката. Или можете да поставите кучето до стената, където то трябва да седне, тъй като стената му пречи да върви назад. Щом седне, дайте му лакомството и го похвалете. Не забравяйте да похвалите кучето си веднага след успешното изпълнение на командата. Не отделяйте повече от пет минути за една тренировка. По-добре е да проведете няколко кратки тренировки на ден, отколкото една дълга и уморителна за кучето ви. Винаги завършвайте тренировката с положителна нотка. Дайте на кучето си команда, която то добре познава и може да изпълни успешно. Не забравяйте да го възнаградите за добрата му постъпка с похвала, малко лакомство или игра. По този начин кучето ви ще се радва на обучението и ще очаква с нетърпение следващата тренировка. Социализирайте кучето си от самото начало.

Обучението на вашия аляски маламут в къщи е приоритет. Обучението на маламута на гърне е свързано с възнаграждаване на доброто поведение и игнориране на инцидентите, които със сигурност ще се случат по време на обучението на кучето в къщи. Почиствайте бъркотията и бъдете нащрек за признаците на готовност на кучето да използва тоалетната. Маламутът ще помирише пода и ще се разхожда в кръг, когато е готов да използва тоалетна. Незабавно заведете кучето до определеното място за тоалетна и го похвалете, щом приключи. Имайте под ръка лакомство, за да възнаградите доброто му поведение. Може да изберете да има словесна команда за гърне – изберете някоя дума и я кажете, когато кучето върши своята работа. Когато пътувате с кучето или не разполагате с достатъчно време, тази команда може да бъде много полезна.

Клетката за куче е ефективно средство за обучение на дома, когато се използва правилно. Когато маламутът е обучен на кратер, е по-лесно да се приучи на домашен режим аляският маламут. Кучетата са животни, които живеят в бърлога, и след като бъдат обучени на кратер, много кучета обичат да спят в тежкия си кучешки кратер и да крият там играчките или лакомствата си. Никога не използвайте кошарата като средство за наказване на кучето си. Клетката трябва да бъде неговото безопасно място, където то може да се отпусне и да се уедини. Обучението на кучето в кратуна също така помага да го предпазите от неприятности, когато не можете да го наблюдавате.

Хранене на аляски маламут

Хранете своя аляски маламут с висококачествена, подходяща за възрастта му храна, разработена за големи породи. Не прехранвайте кучето и поддържайте здравословно тегло на аляския маламут. Кучетата с наднормено тегло са податливи на различни видове здравословни проблеми, свързани с допълнителното тегло. Винаги трябва да имате на разположение прясна питейна вода.

Здравни проблеми на аляския маламут

Породата Аляски маламут е предразположена към дисплазия на тазобедрената става, която е наследствено заболяване. Неправилно оформените стави могат да доведат до артрит на по-късен етап от живота. Друг проблем е джуджето, което е свързано с неправилен растеж на хрущяла, в резултат на което кучето може да има по-къси крака от нормалното. Отговорните развъдчици не препоръчват използването на засегнати аляски маламути за разплод. Здравите аляски маламути и маламутите, които страдат от артрит, обичат да спят на удобно легло. Легло за кучета с перяща се покривка се поддържа много по-лесно чисто.

Подуването на корема може да бъде проблем за породата Аляскински маламут. Не прехранвайте кучето си и ако забележите признаци на подуване на корема, незабавно го заведете на ветеринарен лекар. Използвайте купички за кучета с бавно подаване, за да намалите до минимум количеството въздух, което гладният маламут може да изгълта заедно с храната си.

Съществуват и други здравословни проблеми, които могат да засегнат Аляския маламут, които включват проблеми с очите, като прогресивна атрофия на ретината, и това заболяване води до загуба на зрението. Катарактата също може да бъде проблем за тази порода.

Произход на аляския маламут

Аляският маламут е признат от Американския киноложки клуб през 1935 г. Смята се, че тази порода е сред първите кучета, придружавали древните ловци, които са мигрирали в Северна Америка преди около четири хиляди години.