Алуски (смес от сибирско хъски и аляски маламут)

Изображение на кучето АлускиКакво е Алуски? Дизайнерското куче Алуски се получава, когато чистокръвен аляски маламут се кръстоса с чистокръвно сибирско хъски. Алуски са активни, дружелюбни и атлетични кучета, които се развиват много добре в изключително студени райони. С външния си вид, наподобяващ вълк, алуски вероятно ще ви спре следите! Дружелюбността, лоялността и игривостта на кучето от смес хъски-маламут ще ви изненадат. Това е трудолюбиво куче с много здрава мускулатура, наследена от родителите му, и приспособено за теглене на шейна в снега. Алуски ще ви заинтригува със своята красота, форма на тялото, интелигентност и бързина.

Ако обичате да се упражнявате и да правите сутрешни бягания и разходки, то Алуски ще бъде чудесен спътник, тъй като е енергично и изисква чести упражнения. Вземете висококачествена каишка за вашия Alusky и се разхождайте, изкачвайте се и си играйте в парка по всяко време на деня, стига навън да не е прекалено горещо. Кучетата от породата Алуски не са идеални за топъл или горещ и влажен климат, тъй като тези кучета са създадени за комфортен живот в по-хладен и дори студен климат. Хората, които живеят в тропически или топъл климат, трябва да се замислят за други породи кучета, по-подходящи за топлите климатични условия.

Ще се изненадате как това куче ще се чувства комфортно и дружелюбно с вашите деца и посетители. Алуски е любвеобилно, грижовно и разбиращо децата и не се вълнува, когато те вдигат твърде много шум и са малко непокорни. То ще се включи в играта на децата с кучето и ще се радва на тяхната компания през цялото време. Със своя дружелюбен и общителен характер със сигурност не можете да поверите на Алуски да ви пази.

Освен това Алуски е лесно за отглеждане и поддържане куче, макар че понякога е упорито и властно – черта, която е заимствана от аляския маламут. То ще доживее до максималния си брой години, когато е добре хранено и отглеждано, с чести посещения при ветеринарен лекар за проверка на здравето му. Можете да го храните с различни храни – от домашно приготвена храна за кучета до купена суха храна за кучета с подходящи хранителни вещества. Когато става въпрос за подстригване, кучето Алуски може да изисква вашата отдаденост, за да поддържате козината му в най-добро състояние. Богатата козина на Алуски предизвиква значително количество линеене и четкането на кучето може да помогне за справяне с обилното линеене, което се появява два пъти годишно, през есенния и пролетния сезон. Кучето линее и през лятото и зимата, но не толкова много, колкото по време на силното линеене. Не забравяйте да се сдобиете с подходящите инструменти за оформяне на козината, които включват гребло за подкосъм и четка за обезкосмяване FURminator за големи кучета, за да помогнете за отстраняването на мъртвия косъм от луксозната козина на кучето.

Размер на Alusky

Кучето Алуски е голямо куче, което взима пример от родителите си Аляски маламут и Сибирско хъски, които са известни с големите си тела. Повечето алуски тежат 60-100 килограма, а ръстът им варира от 26-28 инча. Въпреки това размерите и теглото им могат да имат значителни разлики в зависимост от това кои черти на родителите са били по-предпочитани от потомството на алуски.

Продължителност на живота на Алуски

Дизайнерските кучета от породата Alusky могат да живеят от 10 до 16 години. Въпреки това, както и при другите кучета, продължителността на живота на Alusky зависи от генетичните особености на кучето, както и от начина му на живот. От доброто хранене, редовните здравни прегледи при ветеринарен лекар и спазването на необходимите процедури за отглеждане, както ще бъде разгледано в тази статия.

Външен вид на алуски

Кучето Алуски има много съблазнителен вълчи вид, който ще ви накара да спрете и да го погледнете още при първото ви виждане на това куче. То има красива пухкава опашка, която е дълга и компактна, и тяло, покрито с гъста козина. Цветът на козината на кучето Алуски варира в зависимост от наследените цветови особености. Алуски може да има смес или един от следните цветове: черен, бял, катранен, червен, сребрист, сив, кафяв, кремав, светлокафяв, златист, сол и пипер, както и маркировки, които могат да варират по цвят.

Ако се вгледате в очите му, изглежда, че има дълбоки бадемовидни очи, точно както при аляския маламут, които са сини или кафяви. Те са наследили и вълчата форма на ушите, които са клиновидни и изправени. Освен това те притежават мъжки крака, тъмни носове, тъмни и широки муцуни.

Хранене на алуски

Алуски е огромно, енергично куче с високи приливи на енергия и трябва да се храни с балансирана храна от висококачествени кучешки храни, заредени с идеални хранителни вещества за оптимална жизненост и здраве. Измежду многото предлагани марки пълноценни храни изберете суха храна за кучета без изкуствени съставки или алергени. Можете да храните Вашия Алуски с малки порции, разделени на няколко приема, без да оставяте храна навън, за да се хранят кучетата през целия ден. Свободното хранене на вашето Alusky излага кучето на риск от наднормено тегло, което може да бъде рецепта за здравословни проблеми.

Упражняване на алуския

Тъй като е много активно куче, то се нуждае от ежедневни упражнения, за да остане здраво и в добра форма. Това куче е известно с това, че бързо наддава на тегло, ако не работи няколко дни, а това може да бъде много опасно за здравето на вашия домашен любимец, тъй като той лесно може да затлъстее. Включете кучето от породата хъски-маламут в различни физически дейности, като например сутрешен джогинг и ритане на топка в двора, както и игра с играчки, когато е в къщи, за да бъде постоянно заето. Развържете каишката му и го оставете да тича свободно в района с децата си, а ако имате басейн в района си, можете да оставите кучето да плува в басейна поне два пъти седмично, за да раздвижи мускулите си. Уверете се, че комплексът ви е добре ограден, така че алуски да не може да копае и да намери начин да излезе от него.

Ако сте любител на разходките, можете да позволите на кучето да ви придружи и двамата ще се забавлявате много заедно. Освен това Алуски винаги се упражнява по-добре, когато е в компанията на други кучета. Затова често го водете в близкия кучешки парк, за да се срещнете с други кучета за час-два на кучешка игра, защото това е физически и психически здравословно за Алуски. Това също така подобрява социалните им умения.

Кученца алуски

Кученцата Алуски, както и всички останали кученца, са крехки и с тях трябва да се работи много внимателно и нежно. Те се нуждаят от добро обучение през първите шест месеца, както и от здравословна и балансирана храна. Като част от обучението можете да съставите структуриран график, в който да посочите времето за събуждане, хранене и игра на кученцето. По този начин то ще свикне с този режим, дори когато порасне като възрастно куче. Позволете на кученцето от породата Алуски да се социализира, когато е още малко, за да израсне като щастливо и доволно куче, способно да оцелява в обкръжението на различни хора, животни и вещи.

Подходяща среда за алуски

Алуски първоначално е открито арктическо куче, което трябва да се отглежда в домакинство, което разполага с голям или достатъчен двор за занимания на кучето. Къщата ви трябва да се намира в хладна местност, тъй като алуските оцеляват най-добре в студени зони. Животът в апартамент не е подходящ за алуски – те се нуждаят от пространство и то много. Упражнявайте Алуски често навън, за да поддържате активността му. Алуски трябва да се разхождат по няколко километра всеки ден, за да изгарят голямото количество физическа енергия, с което са известни.

История на алъш-веришите
Няма документирана дата за произхода на кучето Алуски, но има голяма история за чистокръвните родители на това куче, което е кръстоска на аляски маламут и сибирско хъски. Развъдчикът на Алуски е искал да има по-силно, по-издръжливо, по-активно и по-здраво куче от родителите и това е било успешно. Резултатът бил трудолюбиво куче, което по-късно се използвало за теглене на шейни, за лов на полярни мечки и тюлени, както и за добър компаньон, също като родителите си. Арктическите кучета за теглене на впрягове са създадени, за да оцелеят в изключително студен климат като този в Аляска.

Произходът на сибирското хъски датира от XIX в. и идва от Сибир, който се намира в Североизточна Азия, и е бил собственост на народа чукчи. По-късно това куче е отведено в Аляска от Уилям Гусак, за да служи като шейна по време на грешката със златото на Номе. Сибирското хъски било силно, активно и енергично куче, което можело да оцелее в студеното време на Аляска. От друга страна, аляските маламути са били използвани като полезни кучета за многофункционални задачи, като например теглене на товари по лед и сняг, откриване на дупки на тюлени в леда и лов. Аляските маламути са признати за порода през 1935 г. от Американския киноложки клуб.

Доставки за Алуски

Алуски темперамент

Тъй като е много социален, алуски се разбира добре с всеки, когото срещне. Енергични и игриви, Алуски са приятелски настроени и интелигентни кучета, които се държат любящо и очарователно и винаги искат да зарадват своите стопани. Подобно на своите родители – аляски маламут и сибирско хъски, алуските са чудаци и имат склонност да се скитат и да се губят. Затова трябва да обръщате голямо внимание на алуски, ако притежавате неоградена градина или двор.

Въпреки че по природа са тихи, те са много социални животни и не се притесняват да са сред много хора и да вдигат шум. По своя начин на мислене Алуски са склонни да имат независим характер, което понякога може да ги накара да бъдат твърдоглави, упорити и темпераментни. Със силната си памет обикновено им е трудно да забравят суровото третиране или други неприятни ситуации към нежелано поведение. Алуски също така имат много силен инстинкт, с високо ниво на чувствителност и интуитивност. Това ги кара да се отнасят към малките домашни любимци като към плячка. Поради тази причина е много важно да обучавате и социализирате Алуски от ранна кучешка възраст с други домашни любимци.

Алускитата също така са склонни да се разбират много добре с непознати и рядко се отдръпват, което ги прави да не са перфектни кучета пазачи. Алускитата също така много харесват хората и се радват повече, докато са на закрито, въпреки че разполагат с външно пространство. Те не се развиват много добре, когато са оставени сами за продължителни периоди от време. Ако това се случи, има вероятност да се отегчат много и да развият деструктивно поведение. Ето защо трябва да включите вашия Алуски в семейните си дейности, тъй като той определено ще изисква много внимание.

Със силна издръжливост и устойчивост, Алуски абсолютно задължително ще се нуждае от отдушник за своите високи енергийни приливи, както психически, така и физически. Това може да включва неща като кучешки спортове и други игри, като например такива, които представляват първоначалното им предназначение, като състезания и шейни. Ако вашият Алуски намери ограден двор в дома ви или място, където може свободно да копае, например пясъчник, той ще бъде много щастлив.

Добри ли са кучетата Алуски с деца?

Както вече споменахме, кучето Алуски е много дружелюбно, любящо и привързано към децата. Смесеното куче от породата хъски и маламут обича да се гушка и да играе с деца и играчки, като например топки, и с лекота се примирява с дивашкото поведение на децата до определено ниво. За по-добри взаимоотношения между двете страни можете да вземете красива каишка за вашето Алуски и да научите децата си как да се разхождат с кучето и как да играят заедно на честни игри. Въпреки това всеки път трябва да има строг надзор над играта между децата и кучето, за да се възпрепятства лошото поведение като дърпане за опашката и драскане от двата края. Научете децата си също да бъдат приятелски настроени и грижовни към кучето.

Кучетата от породата Алуски са социални кучета и обичат да общуват с други кучета. Трябва често да полагате усилия да водите вашето Алуски на места, където има други кучета, например при съседите, в парка, за да си играят с други кучета, на изложби и състезания. Взаимодействието е полезно за техния мозък, както и за растежа им, а в случай че искате да пътувате за известно време, винаги можете да го заведете във ветеринарна клиника за пансион, където ще се смеси с други кучета. Освен това научете кучето си да се смесва и да бъде дружелюбно към другите кучета в комплекса и квартала.

Въпреки това трябва да знаете, че Алуски не се отнася добре с домашни любимци като котки и папагали и има навика да ги преследва поради присъщия му ловен нагон. Кучетата от сместа Маламут-Хъски ще преследват всяко дребно животно и котка, които срещнат, особено когато не сте наблизо. Ако имате други домашни любимци вкъщи, най-добре е кученцето Алуски да се отглежда заедно с другите домашни любимци, за да може Алуски да се социализира с другите животни, които живеят в домакинството.

Как да се грижиш за кучето Alusky

Козина и грумиране на кучето Alusky
Кучето Alusky има красива, гъста и дълбока козина, която линее много и се нуждае от редовно седмично четкане, за да се поддържа чистота и здрава кожа. По време на сезона на висока линееща козина кучето Alusky има склонност да линее повече и ще се нуждае от ежедневно четкане, за да се поддържа най-доброто състояние на козината му, а вие определено ще сте готови да почиствате козината в дома си.

Самопочистващият се инструмент за обезкосмяване на кучета Hertzko е чудесен начин да се справите с обилното линеене, което произвеждат кучетата от породата Алуски.

Ако Алуски предпочита повече Аляскинския маламут, силните и дебели нокти ще трябва да се подстригват ежемесечно. Можете да започнете това, когато Алуски е още кученце и е склонен да сътрудничи. Но като предупреждение, трябва много да внимавате да не изрежете ноктите на младото Алуски прекалено късо, тъй като по-късно е вероятно да се развие неприязнено поведение. Проверете дали ноктите щракат по пода и ги подрежете по подходящ начин. Това ще попречи на кучето да ви драска или да разкъсва тъкани, когато скача върху вас.

Къпането на кучето трябва да се извършва само при необходимост, като се използва одобрен от ветеринарния лекар мек шампоан. Честото къпане вероятно ще увреди естествените масла, които поддържат влажността и здравето на кучето. Забележително е, че когато миете вашия Алуски, винаги почиствайте ушите, очите и лапите му с влажна кърпа, като проверявате и за всякакъв вид зачервяване, което може да означава някаква инфекция. Миенето на зъбите също е част от грижата за здравето и зъбите на Alusky трябва да се мият често, за да се насърчат здравите венци и свежият дъх.

Някои от основните принадлежности, от които се нуждаете, когато се грижите за вашия Alusky, включват:
Фурминатор за дългокосместите алуски
четка за почистване на козината
Гребло за отстраняване на лишеите от козина
Гребен с широки зъби
Обучение на алуски
Тъй като тези кучета винаги искат да се харесат, те лесно се подчиняват на команди, което улеснява обучението им. Въпреки това кучетата от смес Хъски-Маламут са склонни да мислят самостоятелно и могат да проявяват упоритост. Поради това на собствениците на кучета, които за първи път се сдобиват с куче смес Маламут-Хуски, не се препоръчва да се сдобиват с тях, тъй като те изискват опитно и твърдо отношение по време на обучението. Алуски имат много добра памет и следователно не е необходимо да прилагате сурови и отрицателни методи за подсилване почивка кучето ще се възмути. Вместо това използвайте положителни методи за подсилване, които включват награждаване и хвалене на вашето алуски за добро поведение. Започнете да обучавате и социализирате вашето Alusky на ранен етап, за да ви е по-лесно. Обучението по послушание също е силно препоръчително, затова се уверете, че сте се записали в детска градина за кученца.

Как да обучавате кучето Алуски на гърне?

Обучението на гърне е една от най-съществените задачи, които трябва да извършите веднага след като вашето куче Алуски пристигне у дома. Не бихте искали кученцето ви Алуски да бърка из къщата по пода и диваните. Тъй като Алуски обича да угажда на стопаните си, той няма да ви създаде много трудности при обучението за гърне. Но за собствениците на кучета, които за първи път се занимават с това, може да се окаже малко трудно. Като следвате препоръчаните процедури, няма да е много трудно. Първо, набавете си кучешка кошара с идеален среден размер. Второ, определете място за гърне извън къщата, където искате вашето куче хъски маламут да се облекчава. Обучете кучето кръстоска Маламут Хъски да почива в кратера, ако не играе или не се храни. Помогнете на вашето Алуски да разбере, че това е място за почивка и сън.

Извеждайте Вашето Алуски да се облекчи след всеки два часа или следете за тревожни признаци, които Вашето Алуски може да покаже, когато иска да се облекчи, като лай, подушване на замърсеното по-рано място, драскане по пода и обикаляне в кръг. Незабавно изведете кучето до мястото за гърне навън и се уверете, че то се облекчава. След като приключи с това занимание, не позволявайте на Алуски да играе навън, тъй като може да обърка процеса на обучение на гърне, когато отъждествява излизането навън с играта.

Не забравяйте да похвалите вашия Alusky и да го възнаградите с лакомства като парчета месо или пилешко, когато приключи с облекчаването, за да може той да идентифицира това действие с положително преживяване. Това ще накара Алуски да иска да повтаря това колкото се може повече. Повтаряйте този процес и не забравяйте да заведете вашия Alusky в неговата кошара, след като се облекчи. Избягвайте да давате на кучето си вода през нощта или преди да заспи, за да избегнете случаи на уриниране в къщата.

В случай че установите, че след обучението вашето куче се е изцапало в къщи, не трябва да наказвате кученцето си. Вместо това почистете старателно замърсеното място, така че кучето да не замърсява отново на същото място, когато не сте наблизо. За да спрете периодичното замърсяване на кученцето в къщи, трябва да извеждате кученцето Алуски навън за почивка всеки път, когато забележите признаци на готовност за гърне. Не забравяйте да възнаграждавате кученцето Alusky за това, че то се е изпишкало навън на определеното място. Когато се спазва всеки правилен процес, кучето ви в крайна сметка ще се научи да пишка на определеното място извън къщата. Бъдете търпеливи и обръщайте голямо внимание на поведението на кучето, за да уловите правилния момент, в който да го изведете навън за тоалетна почивка. При активно обучение на собственика на кучето от Алуски на гърне този процес не би трябвало да отнеме повече от няколко седмици.