Плюсове и минуси на американския фоксхаунд

Притежаването на американски фоксхаунд има много плюсове и минуси. Фоксхаундът е основно ловно куче, което, както подсказва името на породата, е използвано като ловно куче за откриване на лисици. Американските фоксхаунди обикновено са приятелски настроени към други кучета и могат да живеят щастливо в глутници. Тази енергична порода се нуждае от активен стопанин, който има време и енергия да извежда фоксхаунда на дълги разходки всеки ден. Фоксхаундът се нуждае от стопанин, който може да бъде спокоен водач, разбиращ независимата природа на кучето. Фоксхаунди, които са отглеждани с деца, са добри семейни кучета компаньони.

Недостатъците на притежаването на фоксхаунд включват независимия характер на кучето. Фоксхаундите могат да бъдат трудни за обучение, особено за начинаещи собственици на кучета, което е един от минусите, свързани с тази ловна порода. Фоксхаундът изисква дом с голям ограден двор, където кучето да може да тича и да изгаря енергия. Активните фоксхаунди не се препоръчват като кучета за апартамент – тази порода е най-щастлива да живее в селска среда, дори във ферма, където кучето има повече възможности да изразходва енергията си и да получи достатъчно физическа активност през деня. Друга причина, поради която фоксхаундът не е подходящ за кучета в апартамент, е силният вой, с който е известна тази порода. Наличието на шумно куче може да бъде недостатък за живот в пренаселен град.

Размер на американския фоксхаунд

Тегло на американския фоксхаунд:
Тегло на мъжкия американски фоксхаунд: 29 – 34 кг
Тегло на женската американска фоксхаунд: 27-30 кг (60-66 фунта)

Размер на американския фоксхаунд:
Височина на мъжкия американски фоксхаунд: 58 – 71 см (20 – 28 инча)
Височина на женската порода американски фоксхаунд: 58 – 71 cm (20 – 28 инча)

Козина на американския фоксхаунд: къса и твърда
Цветове на американския фоксхаунд: Черно с тен, синьо, червено и бяло
Най-популярната цветова комбинация при американските фоксхаунди е черно, бяло и тен.

Колко кученца имат американските фоксхаунди?
Размер на кучилото на американската фоксхаунд: до 12 кученца

Колко дълго живеят средно американските фоксхаунди?
Продължителността на живота на американския фоксхаунд е от 10 до 12 години

Колко струва американският фоксхаунд?
Цената на американския фоксхаунд започва от 300 долара и нагоре, в зависимост от много фактори

Американски фоксхаунд срещу английски фоксхаунд

Енергийни нива на американския фоксхаунд и английския фоксхаунд
И американският, и английският фоксхаунд се нуждаят от много ежедневни упражнения. Тези активни кучета не са създадени за живот в апартамент в голям град. Американската и английската фоксхаунд се нуждаят от достатъчно пространство за добро бягане всеки ден. Ограденият двор е идеален.

Американски фоксхаунд в сравнение с английски фоксхаунд като семеен домашен любимец
Американският фоксхаунд и английският фоксхаунд се разбират добре с деца, особено когато са социализирани от ранна възраст.

Американски фоксхаунд в сравнение с английски фоксхаунд – добър с други кучета
Американският фоксхаунд и английският фоксхаунд са стайни кучета, които се разбират с другите кучета в домакинството и двете се радват на компанията на други кучета.

Разлика между американския фоксхаунд и английския фоксхаунд
И американският фоксхаунд, и английският фоксхаунд имат къса козина, която се нуждае от ежедневно четкане. Нивото на поддръжка е много сходно и за двете породи. Смилането при тези кучета е сходно.

Обучение на английския фоксхаунд и американския фоксхаунд
Тъй като и двете породи са ловни, в характера им е заложено известно ниво на упоритост, което прави обучението на тези кучета по-трудно. Това не означава, че английската или американската фоксхаунд не може да бъде обучена. С помощта на положително подсилване можете да постигнете добри резултати при обучението на всяка от двете породи.

Темперамент на американския фоксхаунд

Породата американски фоксхаунд е ловно куче, което първоначално се е използвало за лов на лисици. Подобно на много други гончета, американският фоксхаунд има независим темперамент. Тази личностна черта служи за важна цел по време на лов, когато кучето трябва да взема самостоятелни решения въз основа на ситуацията. Породата е известна със своята гръмогласност, която се чува на километри. Американският фоксхаунд не е идеалното куче за живеене в апартамент поради склонността му да надава силен вой. Звукът, който издава американската фоксхаунд, се нарича вайкане. Породата американска лисичарка идеално подхожда за живот във ферма или в селски райони, където активното куче може да получава много упражнения. Американският фоксхаунд е чудесен бегач и може да бъде ваш партньор в бягането. Активният американски фоксхаунд се нуждае от един до два часа упражнения дневно. Ако отглеждате американския фоксхаунд в апартамент, не забравяйте да му осигурите достатъчно упражнения, тъй като енергичното куче може да стане деструктивно или депресирано при липса на достатъчно движение.

Немотивираният лай също може да се превърне в проблем за американския фоксхаунд, който не получава достатъчно физическа активност. Дръжте кучето в ограден двор, тъй като ловното куче може случайно да избяга, преследвайки следа. Социализирайте американския фоксхаунд отрано, особено ако в дома има деца или животни. Апортирането е сред любимите игри на вашия американски фоксхаунд. Тази порода се справя чудесно в глутница и не обича да живее сама. Той може да бъде чудесно допълнение към семейство с други кучета, тъй като темпераментът на американския фоксхаунд е много общителен и кучето ще се радва да общува с други кучета. Недостатъчната социализация по време на кученцето може да доведе до плахост на кучето с непознати. Запознавайте кученцето американски фоксхаунд с различни ситуации и хора от всички възрасти, за да отгледате уверено куче. Тази порода не се препоръчва за охранителни цели.

Кученца американски фоксхаунд

Ако получавате кученце американски фоксхаунд от развъдчик, не забравяйте да научите колкото се може повече за здравната история на кученцето и неговите родители. Запознайте се с родителите на кученцето, тъй като кученцата имат склонност да приличат на родителите си както физически, така и по отношение на характера си, когато кученцето порасне. Научете колкото се може повече за тази порода, говорете с други собственици на американски фоксхаунди и научете колкото се може повече от вашия развъдчик за тази прекрасна порода и ще разполагате със знания, които ще ви помогнат да отгледате щастлив и верен приятел за цял живот.

Разберете от развъдчика за хранителния режим, който осигурява на кученцето, за да можете да продължите да го храните с храната, с която кучето е свикнало. Ако се интересувате от осиновяване на кученце или възрастно куче от породата Фоксхаунд, свържете се с местния спасителен център за кучета и проверете дали има свободни за осиновяване кучета от породата Фоксхаунд. Много от тези прекрасни кучета попадат в спасителните центрове за кучета не по своя вина.

Обучение на американски фоксхаунд

Американският фоксхаунд не е от най-лесните породи за обучение поради независимия характер на кучето. Започването на обучението на кучето в ранна възраст и постоянството и търпението ще ви помогнат да постигнете целите си при обучението на американския фоксхаунд. Уверете се, че вашият американски фоксхаунд е обучен да изпълнява всички основни команди за послушание. Положителното укрепване и търпението са най-добрите ви приятели при обучението на американската фоксхаунд.

Обучението на гърне трябва да започне веднага след като доведете кучето у дома. Следете за признаци за готовност за гърне, които включват ходене в кръг и подсмърчане на пода. Незабавно заведете американския фоксхаунд на определеното място за гърне и го оставете там да отговори на повика на природата. Имайте под ръка лакомство и веднага щом кучето свърши, дайте му лакомство, за да възнаградите доброто му поведение. Някои собственици на американски фоксхаунд избират да имат командна дума за обучение на гърне и можете да кажете нещо като “Иди на гърне!”, докато кучето е заето с използването на тоалетната. Кучето ще асоциира командата с ходене на гърне, което ще улесни живота ви. По време на обучението за гърне със сигурност ще се случат инциденти – най-добрият подход към инцидентите е да ги игнорирате напълно. Почистете бъркотията и бъдете нащрек за знаци за готовност за гърне. Не наказвайте кучето за злополуките, тъй като това само ще създаде още по-голямо объркване и ще забави процеса на обучение за гърне.

Кучетата са животни, живеещи в бърлога, и обучението в кратуна може да бъде от полза за вас и вашето куче. Когато се използват отговорно, кошарите могат да бъдат много полезни за кучетата и техните стопани. Клетката осигурява на кучето безопасна среда, която то може да използва като своя бърлога. Обучените в кратуна кучета често предпочитат да спят в своята кратуна и да носят любимите си играчки и лакомства в нея, където могат да се насладят на лакомството в спокойна среда. Клетките са много полезни и при пътуване – кучето е в по-голяма безопасност в клетката и пътува в позната среда, което помага да се намали нивото на стреса, свързан с транспортирането му. Има някои важни правила, които трябва да спазвате, докато обучавате американския фоксхаунд в кашон. Когато донесете новата кошара вкъщи, дръжте кошарата отворена и я поставете на мястото, където кучето обикновено спи и където планирате да държите кошарата постоянно. Кучето трябва да свикне с новия обект и можете да поставите няколко кучешки лакомства вътре в щайгата, за да насърчите кучето да изследва новата среда. Не затваряйте вратата на кратунката през първите няколко дни, докато кучето не се почувства напълно комфортно при използването на трайната си кучешка кратунка. Поставете легло за куче в кратунката, за да му е удобно, и периодично поставяйте вътре лакомства, за да насърчите кучето да прекарва известно време в кратунката. Не давайте на кучето лакомства, когато то излиза от кошарата, защото то ще си помисли, че е възнаградено за това, че е излязло от кошарата. Вместо това оставете лакомства вътре в клетката, за да може кучето да получи награда за това, че е влязло в клетката. Когато американският фоксхаунд се чувства комфортно да прекарва времето си в кошарата, можете да започнете да го обучавате да бъде в кошарата при затворени врати. Когато кучето е вътре в кошарата, затворете вратата на кошарата за няколко секунди и ако кучето е тихо, отворете вратата и го оставете да излезе свободно. Ако кучето започне да хленчи в момента, в който сте затворили вратата на кошарата, изчакайте го да спре да хленчи – дори това да е само секунда, в която не хленчи, и едва тогава отворете вратата и го пуснете да излезе. Идеята е кучето да не се научи да използва хленченето като начин за излизане от кошарата. Проведете няколко кратки (с продължителност от 3 до 5 минути) сесии за обучение на кучето в кратуна, докато то се почувства напълно комфортно да прекарва известно време в кратуната. Никога не използвайте кратера като средство за наказание на кучето. Никога не оставяйте кучето заключено в кратера за повече от няколко часа. Винаги изморявайте кучето си с разходка, преди да го поставите в клетката. Клетката трябва да е достатъчно голяма, за да може кучето да стои в цял ръст и лесно да се обръща. Американският фоксхаунд трябва да може да се протяга, докато спи в сандъка. Клетката не трябва да е прекалено голяма, тъй като кучето може да е по-склонно да използва клетката като своя тоалетна, ако тя е прекалено голяма.
Гримиране на американски фоксхаунд
Американският фоксхаунд има груба козина, за да осигури на кучето по-добра защита от клони и пръчки при лов в полето. Поддържайте козината на американския фоксхаунд в отлично състояние, като редовно я почиствате с мека четка или ръкавица за четкане. Късокосместите кучета като американския фоксхаунд са по-лесни по отношение на поддръжката на козината, но все пак изискват често четкане, за да се справите със сравнително слабото им линеене.

Ушните инфекции са често срещани при кучета с дълги и висящи уши, като американския фоксхаунд, и ако забележите някакъв дискомфорт, свързан с ушите на американския фоксхаунд, незабавно се консултирайте с ветеринарния си лекар. Подсушавайте ушите на вашия американски фоксхаунд с чиста, мека кърпа след къпане или плуване, за да намалите до минимум възможността за ушни инфекции. Редовното използване на кърпички за уши за кучета помага за поддържане на ушите на кучето чисти. Кучетата с флопи уши, като американските фокшаунди, имат по-големи шансове да развият ушни инфекции. Висящите уши ограничават кръвообращението в областта на ушите на кучето, като по този начин увеличават шансовете за развитие на бактерии, което обяснява по-честите случаи на ушни инфекции при породи като американския фоксхаунд.

Започнете да миете зъбите на американския фоксхаунд в ранна възраст, за да свикне кучето с процедурата. Редовното миене на зъбите помага за отстраняване на плаката и за поддържане на здрави зъби. Осигурете на кучето стоматологични лакомства за едри породи, които ще помогнат за поддържането на чисти зъби на американския фокшаунд. Пастата за зъби за кучета е безопасна за поглъщане от кучетата и има вкус, който кучетата обикновено харесват. Човешката паста за зъби никога не трябва да се използва за кучета, тъй като тя не е безопасна за поглъщане от кучето и може да предизвика дразнене или стомашно разстройство на вашия домашен любимец. Кучетата не могат да преглъщат, а човешката паста за зъби съдържа съставки, които може да са опасни за здравето на кучето ви. Използвайте паста за зъби за кучета. Мека детска четка за зъби или четка за зъби за кучета с дълги дръжки ще свърши работа.

Подрязвайте ноктите на американския фоксхаунд, когато е необходимо. Използвайте нокторезачка за големи породи и подрязвайте ноктите на кучето веднъж на всеки 6 седмици или веднага щом чуете щракането, издавано върху твърди повърхности от ноктите на американския фоксхаунд.

Здравословното хранене е важно за кучетата от всички породи, включително и за американския фоксхаунд. Хранете Вашия американски фоксхаунд с висококачествена и подходяща за възрастта му храна. Не хранете домашния си любимец с човешка храна. Доброто хранене поддържа кучето ви здраво отвътре и добре изглеждащо отвън. Поддържайте здравословно тегло на домашния си любимец, за да избегнете здравословни проблеми, свързани с излишните килограми.

Здравословни проблеми на американския фоксхаунд

Здравните проблеми при американския фоксхаунд включват ушни инфекции. Формата на ушите предразполага породата към повече случаи на ушни инфекции, тъй като около областта на ушите има по-малка вентилация на въздуха, което създава благоприятни условия за развитие на бактерии. Ако забележите някакви признаци на ушна инфекция, като чесане или клатене на главата, ушите изглеждат болезнени при допир и т.н., заведете кучето на ветеринарен лекар. Артритът е друго заболяване, към което американските фоксхаунди са предразположени поради големия размер на породата. Артритът може да причини повече болка при по-големите породи кучета. Следете за теглото на кучето си, тъй като при по-тежките кучета вероятността да се разболеят от артрит е по-голяма. Меко и удобно ортопедично легло за кучета може да осигури добра почивка на вашия американски фоксхаунд. Леглата за кучета със сваляща се и перяща се покривка са по-практични и се поддържат по-лесно чисти.

Американските фоксхаунди могат да страдат и от камъни в пикочния мехур или бъбреците, проблеми с щитовидната жлеза, рак и нарушения на кръвосъсирването.

Произход на американския фоксхаунд

Страната на произход на американския фоксхаунд са Съединените щати. Американският фоксхаунд е признат от Американския киноложки клуб през 1886 г. Американският фоксхаунд е в тясно родство с породата английски фоксхаунд. Тази порода е създадена за лов на лисици по миризма. Робърт Брук, който през 50-те години на XIX в. донася от Англия в колонията “Краун” в Северна Америка своята глутница ловни кучета, е признат за родоначалник на съвременната порода американски фоксхаунд. Семейство Брук отглежда тези кучета в продължение на почти 300 години и след като кучетата са кръстосани с френски ловни кучета, се създава породата американски фоксхаунд.

Джордж Вашингтон е сред най-известните любители на породата.