Плюсове и минуси на американския питбул териер

Притежаването на американски питбул териер има своите плюсове и минуси. Американският питбул териер е противоречива и често погрешно разбирана порода кучета. Притежаването на силна и потенциално опасна порода кучета, каквато е американският питбул териер, е голяма отговорност и собственикът на тази порода играе определяща роля за това как ще се оформят темпераментът и поведението на кучето. Въпреки че предимството на американските питбул териери е, че са много любвеобилни и привързани към своите стопани, собственикът трябва да социализира правилно кучето от ранна възраст към различни ситуации, които включват приятелски взаимодействия с други хора и домашни любимци. Извличането на най-доброто от порода, която има бойно минало, може да бъде предизвикателство за хората, които нямат време или разбиране за природата на американския питбул териер.

Сред плюсовете на американския питбул териер е потенциалът на кучето да бъде лоялно семейно куче, което обича да участва във всяка семейна дейност, стига собственикът да има необходимото време за обучение на тази взискателна и активна порода.

Недостатъци на американския питбул териер: Дали американските питбул териери са добри семейни любимци за семейства с малки деца? Краткият отговор е “не”. Ето някои от причините, поради които тази порода не е идеална за семейства с бебета и малки деца. Американският питбул териер е куче, което изисква много внимание, време и обучение през целия живот от страна на собственика. Притежаването на взискателна порода кучета, докато децата са все още малки и се нуждаят от по-голямата част от вашето внимание, невинаги е от полза за децата или за семейния домашен любимец. Подходящ ли е американският питбул териер за по-възрастни хора? Това зависи от физическото състояние на потенциалния собственик. Един по-възрастен, опитен собственик, който има силата, която е необходима, за да държи под контрол почти 70-килограмово куче по оживени улици и при непредвидими обстоятелства, може да бъде добър стопанин за американски питбул териер. По-възрастните хора, които имат проблеми с равновесието и може да не са в състояние да контролират това голямо куче в различни ситуации, не трябва да се сдобиват с тази порода кучета. Идеалният собственик е опитен стопанин, който има опит в работата със силно куче и може да бъде уважаван водач за американския питбул, и в същото време има времето и енергията, които са необходими, за да осигури на кучето достатъчно физически и умствени упражнения през деня.

Размер на американския питбул териер

Тегло на американския питбул териер:
Тегло на мъжкия американски питбул териер: 35 до 66 фунта (16 до 30 кг)
Тегло на американския питбул териер: 30 до 60 фунта (14 до 27 кг)

Колко висок е питбулът:
Височина на мъжкия питбул териер: 16 до 22 инча (43 до 56 см)
Височина на американския питбул териер: от 16 до 22 инча (43 до 56 см)

Козина на американския питбул териер: къса, твърда и гладка
Цветове на американския питбул териер: всякакъв цвят, шарка или комбинация от цветове

Колко кученца имат американските питбул териери?
Размер на кучилото на американския питбул териер: от 2 до 12 кученца

Колко дълго живеят американските питбули?
Продължителност на живота на питбула: от 8 до 15 години

Колко струва един американски питбул?
Цената на американския питбул териер започва от 350 долара и нагоре, в зависимост от много фактори

Плюсове и минуси на питбула
Доставка на питбули
Помогнете на вашия американски питбул да се настани в новия си дом, като предварително се снабдите с всички необходими консумативи за питбул.

Консумативи за питбули: Нашийник с катарама за американски питбул териери
Регулируемите нашийници с катарами са най-добри за ежедневна употреба. Задушаващите нашийници, щипковите или зъбчатите нашийници, ремъците без придърпване и каишките за глава са по-подходящи за целите на обучението, когато простите методи не дават резултат. Вашият американски питбул териер може да се научи да игнорира задушаващите нашийници и въпреки това да продължи да дърпа. Задушаващите и зъбчатите нашийници могат да бъдат опасни и болезнени за вашето куче и не се препоръчват. Нагръдниците, които не позволяват дърпане, се поставят под предните крака на кучето с примки над раменете му. Когато кучето дърпа, сбруята издърпва предните крака назад, като по този начин забавя темпото му. Тези сбруи могат да бъдат тежки за гърба и ако не са правилно поставени, могат да прекъснат кръвообращението в краката на кучето.

Нашийници за питбули
Кожените нашийници с катарами са здрави и надеждни. Собствениците на американски питбули могат да избират между много стилове нашийници. Предлагат се нашийници с шипове, кожени нашийници с шипове и вашето куче може да изглежда стилно и да се чувства удобно, носейки хубав кожен нашийник. При правилно поставяне на нашийника трябва да можете да поставите два пръста между нашийника и врата на кучето си.

Шейна за питбул
Шлемовете за питбули се предлагат в много различни стилове. Шлемовете имат и предимство, тъй като кучешкият шлем е по-лесен за шията на кучето, тъй като тежестта при дърпане се разпределя около гърдите и раменете на кучето, когато то е облечено в правилно монтиран шлем. Удобният колан може да бъде чудесен избор за кучето от породата американски питбул.

Консумативи за американски питбул териери: Каишки
Потърсете здрава кожена каишка с дължина от 4 фута (1,2 м) до 6 фута (1,8 м) и ширина от 3/4 инча (1,9 см) до 1 инч (2,54 см). Избягвайте найлон или верига, защото те не са толкова здрави и ще наранят ръцете ви. Дори не обмисляйте закупуването на прибираща се каишка. Те се заплитат лесно и са твърде дълги и трудни за контролиране, особено ако Вашият американски питбул териер внезапно срещне друго куче. Вашето куче е твърде силно за този тип каишка.

Консумативи за американски питбул териер: Намордник
Намордниците за американски питбул са необходими, ако кучето ви в миналото е наранявало хора или други кучета. Предлагат се много различни стилове намордници за Питбул, а намордниците за кучета могат да служат за различни цели. Ако водите кучето си от породата американски питбул на дресьор, може да е подходящ намордник, изработен от плат. Не забравяйте, че кучето не може да се задъхва, да яде или да пие, докато носи намордник. Не използвайте намордник за повече от двадесет минути наведнъж, тъй като намордникът може да повлияе негативно на кучето ви, ако се носи продължително време. Намерете намордник, който да приляга добре на кучето ви – и се опитайте да използвате намордници, специфични за породата, тъй като те са предназначени за кучетата от породата американски питбул териер. Намордник тип “кошница” е по-удобен вариант за кучето, тъй като е по-просторен и кучето може да се задъхва да пие и дори да приема лакомства в намордник тип “кошница”.

Консумативи за американски питбул териер: Кошари
Клетката осигурява безопасно и удобно място за почивка и пътуване на Вашия американски питбул териер. Клетките могат да бъдат много полезни за целите на дресировката и за предпазване на кучето от неприятности, когато не можете да го гледате. Никога не оставяйте кучето в кошара за повече от два часа. Никога не използвайте кошарата като наказание. Бъдете готови да обучите кучето си да харесва своя клетник. Теленият кратер предлага най-добрата вентилация и кучето ви може да вижда какво се случва извън кратера. Недостатъкът е, че този тип кратери нямат защита от слънце или студен вятър, освен ако не ги покриете с покривало. Клетките от фибростъкло или пластмаса са здрави и са подходящи за спане и пътуване. Твърдите щайги са единственият тип, който може да бъде одобрен за превоз със самолет. Те могат да се разглобяват за съхранение, но са обемисти за преместване. Изберете щайга, която е лесна за почистване и има врати и страни, които се съединяват здраво. Използвайте възглавница за кучета или одеяло, за да е удобно. Добавете няколко играчки, които да занимават кучето ви. За по-голямо удобство обмислете закупуването на допълнителна щайга, която да използвате в колата си. Ако имате кученце и искате да купите само една щайга, изберете модел, който е достатъчно висок, за да може възрастният американски питбул да стои удобно в него, без да се навежда, и достатъчно дълъг, за да може лесно да се обръща. Можете да използвате панела, който се доставя с кратера, за да блокирате временно допълнително пространство, от което кученцето все още не се нуждае. Клетката осигурява най-близката до бърлогата атмосфера и много кучета се чувстват особено сигурни в нея.

Консумативи за американски питбул териер: легло за куче
Клетката е леглото на кучето ви, но ако искате да му подарите възглавница за куче в стаята с телевизора, то вероятно ще я хареса. Потърсете легло за куче, което е със сваляща се и перяща се калъфка.

Врати за кучета за американски питбул териери
Дървените порти може да не са подходящи за кученце, което е голям дъвкач. Можете да намерите порти, изработени от метал, пластмаса, дърво и мрежа. Всички те се закрепват лесно към рамките на вратите или стените.

Купички и съдове за американски питбул териери
Вземете две купички – една за храна и друга за вода. Най-добре се справят купичка за вода и купичка за храна за кучета от неръждаема стомана. Керамичните купички са чупливи, но също работят добре. Пластмасовите съдове не се препоръчват, тъй като кучето може да сдъвче евтината пластмаса. Също така, ако в пластмасовата купа за храна на кучето се появят пукнатини, тези пукнатини създават място за опасни бактерии.

Заграждение за упражнения за американски питбул териери
Друга важна придобивка за кученцето американски питбул териер е преносима кошара за игра на кученце. Кошарите за игра на кученца са чудесни за наблюдение на кученцето, докато готвите вечеря и искате да позволите на кучето си да се наслаждава на свободата на движение в ограничено пространство. Имайте предвид, че силният ви питбул може да я преобърне и е необходим постоянен надзор. Изберете здрава кошара, която е висока поне 5 фута (1,5 м) и има сигурна ключалка. Горният капак на кошарата за упражнения не е задължителен.

Идентификация за американски питбул териери
В случай че кучето ви се изгуби, ще се радвате, че сте поставили на нашийника му етикет с вашите данни за контакт, татуирали сте го или сте му поставили имплант с микрочип, който ще ви помогне да се съберете отново с кучето си.

Играчки за американски питбул териери
Американските питбули имат силни челюсти и лесно могат да разкъсат плюшени играчки с пискунчета. Внимавайте за парчета, които кучето ви дъвче и поглъща, защото може да заседнат в гърлото му. Неразрушимите играчки за дъвчене от твърда гума може да са по-скъпи, но те издържат най-дълго и няма вероятност да причинят някакви щети.

Пръчка за счупване за американски питбул териери
Палката за чупене е с размер на дръжка на чук и е изработена от здрав материал като дърво или фибростъкло. Единият край е дръжка, а другият е плосък и клиновиден. Използва се за разбиване на челюстта на американския питбул териер върху друго куче в случай на бой. Плоският край се вкарва в устата на кучето, след което се завърта, за да се разтворят челюстите и да се даде възможност за някакъв лост, за да се отскубне то от другото куче, без да се наранява нито едно от двете кучета. Това е добър инструмент, който трябва да имате под ръка, когато се случи нещо неочаквано. Не използвайте пръчката за чупене върху породи, различни от американските питбул териери. Тяхната анатомия е различна и може по невнимание да нараните кучето, докато се опитвате да поставите пръчката. За да прекратите кучешки бой с помощта на прекъсваща палка, разкрачете американския питбул териер отзад, като притиснете коленете си около кръста му. С едната си ръка дръжте главата му стабилно, като я хванете за шията или за нашийника. С другата ръка вкарайте плоския край на палката за чупене в далечния ъгъл на устата на кучето, през пролуката между задната челюст и кътниците. Завъртете пръчката и челюстите на кучето ще отворят хватката си. Веднага щом усетите, че разполагате с лост, издърпайте кучетата едно от друго.

Висококачествена храна за кучета, подходяща за възрастта
Когато кучето ви се прибере у дома, през първите няколко дни му давайте бутилирана вода вместо вода от чешмата, защото някои кучета могат да получат стомашно разстройство от източник на вода, с който не са свикнали. Смесвайте бутилираната вода с чешмяната в продължение на няколко дни и стомахът на кучето ви ще се адаптира към нея.

Четки за американски питбул териери
Пазарувайте за кучешка четка с гумени къдрици за отстраняване на разрошена козина, гребен за бълхи, четка за кучета със среден до мек косъм за разресване и отстраняване на пърхот и мръсотия.

Личат ли питбулите? Американските питбул териери линеят по-силно през есента и през пролетта. Ще разберете, че е сезонът на линеенето, когато при галене на кучето с гола ръка се разхлабят кълба косми. Нежното разресване с гребен за линеене ще премахне този свободен подкосъм и ще разпредели естествените кожни масла.

Мек шампоан за кучета за американски питбул териер
Никога не използвайте човешки шампоан за кучета, тъй като той има различно рН и може да раздразни кожата на вашия домашен любимец.

Паста за зъби за кучета (кучета)
Никога не използвайте човешка паста за зъби, тъй като тя не е безопасна за кучета. Започнете да се грижите за зъбите, когато кучето ви е кученце, и мийте зъбите му всеки ден. Миенето на зъбите на кучето може да помогне за предотвратяване на пародонтоза чрез отстраняване на плаката. Ако плаката не бъде отстранена, тя остава върху зъба и се минерализира, превръщайки се в кафяв боклук, който наричаме зъбен камък. Зъбният камък може да причини инфекция и да доведе до кариес. Както плаката, така и зъбният камък се състоят предимно от бактерии и могат да нанесат много щети на зъбите на вашия американски питбул. Започнете да почиствате зъбите на кучето си, когато то е още малко кученце. Използвайте само паста за зъби за кучета, тъй като човешката паста за зъби не е безопасна за кучета. Кучешката паста за зъби не трябва да се изплаква и е безопасна за поглъщане от кучето ви. Винаги използвайте ароматизирана паста за зъби за кучета. Кучетата не са в състояние да изплюват пастата за зъби, а поглъщането на човешка паста за зъби ще доведе до стомашно-чревни проблеми.

Нокторезачки за американски питбул териери
Ако чувате как ноктите на кучето ви щракат по пода, знайте, че е време да ги подрежете. Ноктите на Вашия американски питбул териер трябва да са равни на лапата; всичко, което виси над нея, трябва да се изреже. Твърде дългите нокти могат да затруднят ходенето на кучето ви и да причинят болка. Приучаването на кучето да обича да му се подрязват ноктите може да отнеме известно време. Дръжте под ръка няколко лакомства и възнаграждавайте доброто му поведение. Започнете, като просто вземете всеки от краката му и нежно масажирате стъпалото и пръстите му. Често го награждавайте с лакомства. Скоро то ще разбере, че да докосвате краката му е напълно нормално. След няколко дни можете да започнете с изрязването на един нокът на едно от стъпалата му. Не забравяйте да награждавате кучето. Не се опитвайте да изрежете всички нокти в един и същи ден. По един нокът на ден с много награди ще накарат кучето да свикне с тази процедура. Започнете с тази процедура, докато кучето е още малко кученце, но дори и пораснал американски питбул териер може да се научи да приема подрязването на ноктите. Използвайте машинка за подрязване на нокти, специално предназначена за кучета. Ако сте избрали нокторезачка, можете да използвате нокторезачки тип клещи или тип гилотина, в зависимост от това какво предпочитате. Много собственици на кучета избират да използват електрическа машинка за нокти. След като кучето ви свикне с шума, то ще се чувства комфортно с тази процедура.

Кърпички за уши на кучета – консумативи за американски питбули
Винаги подсушавайте ушите на кучето си с чиста, мека кърпа, след като го изкъпете. Всяка влага, която е останала в ушите, може потенциално да причини болезнени ушни инфекции при кучетата. Поддържайте ушите на кучето си чисти и ако забележите неприятна миризма или дразнене в областта на ушите, непременно се консултирайте с ветеринарния си лекар. Ушите на американския питбул териер се почистват лесно с кърпички за уши на кучета.

Темперамент на американския питбул

Идеалният американски питбул има нежен и лоялен темперамент. Отдаден на много членове на семейството, американският питбул териер не избира само един човек, когото да обича. Това куче ще ви следва от стая в стая, тъй като не обича да бъде изолирано от семейството. За кучето си трябва да разполагате с безопасен, здраво ограден двор. Не всички общности приветстват тази специфична порода кучета. Американските питбул териери получиха много негативно внимание от медиите и някои градове в САЩ и дори няколко европейски държави предложиха законодателство, забраняващо породата. В същото време много собственици на американски питбул вярват, че породата има право да съществува заради лоялността, интелигентността и други добри качества. Силата и характерът на породата дават възможност на кучетата да следват всяка посока, която собствениците им изберат за тях. Много собственици на американски питбули изтъкват като аргумент, че трябва да бъдат съдени отделният американски питбул и неговият собственик, а не породата като цяло. Разбирането на историята на породата е много важно за всеки собственик на американски питбул, за да може да отгледа добре адаптиран и социализиран домашен любимец, а не агресивно чудовище, способно да наранява животни, а понякога и хора. Притежаването на американски питбул е голяма отговорност и собственикът трябва да осъзнае колко е важно да започне подходяща програма за обучение на кучета от рано, да социализира кучето от ранна възраст и да осъзнае тежестта на отговорността към своя домашен любимец и към хората и животните, които могат да пострадат сериозно, ако собственикът не действа отговорно. Ако не сте в състояние да установите такова ниво на контрол върху животното, което да предотврати възникването на нещастни ситуации, не е добра идея да се сдобиете с тази порода кучета. Около първия си рожден ден американските питбули могат да започнат да проявяват агресивни наклонности, като се държат агресивно към други кучета или по-малки животни. Обикновено тази агресия не прераства в агресия към хора. Тази агресия е резултат от историята на породата. Първоначално американските питбули са били използвани като бойни животни, но куче, което се е обърнало срещу своя водач, е било отстранено от генофонда. Ето защо е толкова важно да не въвеждате американски питбул в дом, в който вече има други домашни любимци. Ако го направите, ваша отговорност е да наблюдавате всичките си домашни любимци, а ако не можете да ги наблюдавате, дръжте американския питбул отделно от другите животни, докато не сте наблизо. Социализирайте кучето с други животни от най-ранна възраст. Това ще помогне на кучето да обуздае естествената си агресивност към други животни.

Може ли американският питбул да живее в семейство с деца? Повечето собственици на американски питбул имат положителен отговор на този въпрос, но само ако децата се държат добре с кучето и през цялото време има надзор от страна на възрастен. Децата от всички възрасти трябва да бъдат научени как да се държат около кучета. Кучето не е там, за да бъде конче за езда или борец, който да забавлява децата или да играе на дърпане на въже с децата. Всички тези прояви са неприемливи. Ако притежавате американски питбул и имате деца на гости, наблюдавайте децата през цялото време. Без значение колко кротък е вашият американски питбул около вас – не можете да кажете как ще се държи той около някой, който не е от най-близкото семейство, живеещо в същото домакинство. Кучето трябва да бъде обучено, че е недопустимо да грабва играчка от ръката на дете или да пуска уста в ръката на дете.

Обучение на американски питбул териер

Започнете да обучавате своя американски питбул териер, когато е още малко кученце. Кучетата от всички възрасти могат да научат нови команди, а при по-възрастните кучета може да са необходими повече търпение и повторения, но при постоянство са възможни добри резултати. По време на обучението използвайте много вкусни лакомства и положително подсилване. Дръжте сесиите за обучение не по-дълги от пет минути. Не се притеснявайте да добавяте допълнителни тренировки през деня. Ако се разстроите, прекратете обучението, защото кучето ви няма да научи нищо, ако сте ядосани. Когато тепърва започвате да обучавате кучето си, опитайте се да намерите тихо място с най-малко разсейващи фактори, за да може кучето да се научи да се съсредоточава върху вас. По-късно, когато кучето знае няколко команди, започнете да практикувате тези команди в различна среда, като увеличавате броя на разсейващите фактори, така че кучето да се научи да изпълнява командата независимо от обстановката.

Най-доброто нещо, което можете да направите за вашето кученце американски питбул териер, е да го социализирате още от ранна възраст. Социализацията, която кучето получава до тримесечна възраст, до голяма степен ще определи впечатленията, които то ще придобие за външния свят. Липсата на социализация по време на кученцето може да се прояви като страхливо или агресивно възрастно куче. За да социализирате вашия американски питбул териер, излагайте го на контакт с всякакви хора във всякакви ситуации, както и с други животни. Позволете му да общува с хора от различни раси, възрасти и полове, както и с хора в инвалидни колички, с патерици и с проходилки. Запознайте го с други домашни любимци от квартала, разбира се, под вашия зоркия поглед. Вземете кучето със себе си на всяко място, където кучетата са разрешени. Социализацията дава възможност на кученцето да се чувства уверено и сигурно в различна среда. Колкото повече положителни преживявания има то по време на кученцето, толкова по-лесно ще ви е да се наслаждавате на живота с добре адаптиран и уверен домашен любимец.

Какво да правите, ако вашият американски питбул териер проявява агресия към хората? Не се колебайте да се свържете със специалист по кучета. Най-добрият момент да потърсите помощ е преди кучето ви да ухапе някого. Наблюдавайте езика на тялото на кучето си. Ако очите му са с неподвижен, замръзнал поглед, устните му са изкривени и то ръмжи или цъка, кучето определено проявява агресивно поведение. Обадете се на професионален треньор, който има опит в превъзпитанието на агресивни кучета. Най-добре е да пресечете лошото поведение, когато кучето е още малко кученце. Не позволявайте на кучето да поставя ръката ви в устата си. Това поведение с устни е неприемливо и може да доведе до проблеми по пътя. Вместо това предложете на кучето си играчка, която да дъвче. Когато то посегне към ръцете ви, докато си играете, извикайте: “Уф!” и се отдръпнете от пътя. Ако то пропусне възможността да захапе, наградете го с лакомство или с думите “Добро момче!” и продължете да играете с него. Ако продължавате да имате проблем с хапането, консултирайте се с квалифициран треньор. Не чакайте твърде дълго.

Ако кучето ви е било приучено към къщи, но сега има инциденти с мръсотия в къщата, причините за това поведение може да са няколко. Кучето може да е стресирано от нещо, което се е променило в домакинството. Използвайте разтвори за премахване на миризми и петна от кучета, за да премахнете напълно всяка миризма, останала след инцидент, за да обезкуражите кучето да използва отново мястото като своя тоалетна. Кучетата имат отлично обоняние и ако кучето може да усети миризмата на урина на определено място, то ще бъде склонно да използва района отново като своя тоалетна. Продуктите за премахване на миризми могат да помогнат за пълното премахване на кучешката урина в помещението.

Друга причина за проблеми с приучването към домашна тоалетна може да бъде, че сте оставили кучето си твърде дълго, без да му дадете възможност да отиде до тоалетната навън. Друго обяснение за замърсяването на къщата е, че може би то е яло нещо, което не му харесва, или ако имате женска, тя може да има инфекция на пикочния мехур, която причинява често уриниране. Стареенето може да бъде друга причина. Извеждането на кучето ви по-често навън може да помогне при този проблем.

Най-добрата храна за кучета от породата Питбул

Избирайте храни за кучета, в които се използват естествени консерванти като витамини С и Е (токофероли) вместо изкуствени консерванти. Изкуствените консерванти могат да бъдат вредни за вашето куче и включват неща като пропил галат, BHA, BHT и етоксикин. Някои кучета имат алергични реакции към тези изкуствени консерванти.

Ако храните Вашия американски питбул териер със суха храна (кибъл), проверете първата съставка, посочена в данните за хранителната стойност. По-добрите марки съдържат месо или риба като първа съставка и макар да струват повече, всъщност са по-изгодна сделка, защото кучето ви не трябва да яде много от тях. Кайбълът е по-калоричен от консервираната храна за кучета, тъй като консервираната храна съдържа много повече вода по обем.

Ако храните вашия американски питбул териер с консервирана храна, проверете етикета. Най-добрата консервирана храна за куче трябва да съдържа цяло месо, риба или птиче месо като първа съставка. В повечето по-нискокачествени консерви първата съставка е вода, а в много консерви водата е повече от 78 %. Най-добрите консервирани храни за кучета използват цели зеленчуци, а не зърнени фракции като оризови трици, оризово брашно или пивоварен ориз.

Полувлажните кучешки храни, които се предлагат в малки опаковки, може да изглеждат добре, но често са пълни със захар под формата на царевичен сироп и цвеклова каша (до 25 процента). Освен това тя се състои от около 50 процента вода. Вашето куче не се нуждае от тези неща, които насърчават затлъстяването и кариеса. Срокът на годност на полувлажната храна за кучета също е много по-малък от този на консервираната или сухата храна за кучета.

Най-здравословните лакомства за американския питбул териер са парченца морков или ябълка. Не е нужно да купувате скъпи бисквити, пълни с консерванти и оцветители. За специален случай малките парченца сирене работят идеално.

Кученцата американски питбул териер растат бързо. Най-вероятно до деветмесечната си възраст кученцето ще достигне общия си ръст, но ще продължи да добавя мускули и ще достигне средното си тегло до първия си рожден ден. Докато расте, то ще се нуждае от два пъти повече храна, отколкото по-късно като възрастен. Вашето кученце ще порасне най-много между четири и седеммесечна възраст.

Качествената рецепта за храна за кученца ще осигури повече протеини, от които кученцата се нуждаят за растежа си, отколкото рецептата за храна за възрастни. Протеините трябва да се състоят от два различни животински протеина, като пилешко, пуешко, патешко, говеждо или агнешко, които са посочени като първи три съставки. Проверете етикета на храната за кучета за препоръчителното количество за хранене.

Ето примерна схема на хранене за американски питбул териери:

Кученца от породата американски питбул териер (на възраст от 8 до 12 седмици)
Хранения на ден: 3-4
Хранете кученцето си американски питбул териер с висококачествена храна, предназначена за кученца.

По-големи кученца от породата американски питбул териер (на възраст от 12 седмици до 5 месеца)
Хранене на ден: 3
Хранете кученцето си от породата американски питбул териер с висококачествена храна, предназначена за кученца.

Подрастващи кучета от породата американски питбул териер (на възраст от 5 месеца до 1 година)
Храни на ден: 2-3
Хранете Вашия американски питбул териер с висококачествена храна, предназначена за възрастни кучета.

Американски питбул териер за възрастни (от 1 година до 7 години)
Храни на ден: 2
Хранете Вашия американски питбул териер с висококачествена храна, предназначена за възрастни кучета.

Американски питбул териер в напреднала възраст (на 7 и повече години)
Храни на ден: 2
Хранете Вашия американски питбул териер с висококачествена храна, предназначена за кучета в напреднала възраст.

Има ли Вашият американски питбул териер подходящо тегло?

Внимателно прокарайте ръка по гръдния кош на кучето си. Ако кучето е с наднормено тегло, няма да усещате ребрата му. Ако е с поднормено тегло, ребрата ще се виждат ясно през цялото време. При здравословно тегло ще можете да усетите ребрата му с лек натиск и да ги видите леко очертани под кожата.

Грижа за питбула

Американските питбули териери се нуждаят от баня веднъж на 4 седмици, за да се премахне кучешката миризма. Не забравяйте да почистите кучето си старателно преди баня. Измийте шампоана за кучета, за да предотвратите сърбеж и изсушаване на кожата. Имайте наблизо кърпа за баня, за да подсушите кучето си веднага след приключване на къпането. Внимателно подсушете ушите му, за да предотвратите натрупването на влага в ухото. Бактериите процъфтяват във влажни условия и избърсването на ушите на кучето след баня помага за предотвратяване на ушни инфекции. Удобните кърпички за уши на кучета могат да ви помогнат да поддържате ушите на кучето си чисти.

Ако забележите зелен или жълт секрет в ъглите на очите на кучето, избършете го с памучно топче, потопено в топла вода. Ако отново забележите секрет, обадете се на ветеринарния си лекар, тъй като зеленото или жълтото оцветяване може да е сигнал за инфекция.

През зимата между пръстите на краката на Вашия американски питбул териер могат да попаднат продукти за топене на лед, както и пясъчни частици и ледени кристали. Тези дразнители в най-добрия случай са неприятни, а в най-лошия – опасни. Те могат да причинят порязвания и напукване на възглавничките на лапите. След като разхождате кучето си, измийте краката му, за да отстраните леда и пътната сол. Можете да използвате кърпички за кучета, за да поддържате лапите на кучето чисти след разходка.

Изрязване на ушите на американския питбул

Преди боевете с кучета да бъдат забранени, подрязването на ушите е било популярна практика, тъй като водачите не са искали противникът да получи хватка за ухото, тъй като разкъсаните или ухапани уши са кървели обилно. Освен това липсата на уши, за които да се хванат, насърчаваше бойните кучета да се хващат за гърлото. Днес няма практическа причина за изрязването на ушите. То не предотвратява ушните инфекции, както понякога се смята. Някои собственици на американски питбул териер предпочитат строгия вид, който подрязаните уши придават на кучето. Орязването на ушите е незаконно в повечето европейски страни в резултат на Европейската конвенция за защита на домашните животни от 1987 г. Ако решите да отрежете ушите на вашия американски питбул териер, ветеринарният лекар ще го направи, когато кученцето е на няколко месеца. Остриганите уши ще се изправят сами, докато се лекуват, без шини. Тъй като външният вид на изрязаните уши на американския питбул териер се различава от този на други традиционно изрязани породи, ветеринар с опит в работата с ушите на американския питбул териер трябва да извърши процедурата.

Мъжки американски питбул териер срещу женски американски питбул териер

Дали да си вземете мъжки или женски американски питбул териер е лично решение. Някои собственици на американски питбул съобщават, че женските животни са по-лесни за обучение и са склонни да създават по-близка връзка със собствениците. Други собственици на американски питбул са убедени, че мъжките кучета имат по-характерен и по-постоянен темперамент. Личността и характерът варират при различните кучета. Ако търсите конкретни личностни качества у кучето, тогава има смисъл да изберете индивидуално куче, което притежава тези личностни качества, които търсите.

Независимо от пола, трябва да помислите за кастрация на вашия американски питбул териер. Ако другарството е основната ви мотивация за придобиване на куче, добра идея е да кастрирате. Като премахнете половите хормони, си спестявате неудобството от двугодишните еструсни цикли при женските и по-доминантния характер на непокътнатия мъжки. И двата пола са склонни да бъдат малко по-спокойни, когато са променени. Кастрацията е по-скъпа от кастрацията. Ако искате да развъждате своя американски питбул териер и/или да участвате в изложби, кастрацията не е подходяща опция.

Здравословни проблеми на американския питбул териер

За щастие американските питбул териери имат по-малко здравословни проблеми от повечето други породи кучета. Алергиите при кучетата могат да бъдат проблем – кучето може да бъде алергично към много неща, като полени, плесени, домашен прах, лекарства и химикали. Излагането на въздействието им може да предизвика реакция като сърбеж, кихане, кашлица, сълзене, повръщане или диария. За да бъде алергично към нещо в храната или в околната среда, кучето трябва да бъде изложено на него поне два пъти. Ако забележите интензивно чесане и зачервена, подута кожа, кучето ви може да е алергично към бълхи. Консултирайте се с ветеринарния си лекар за най-доброто лечение на бълхи за вашето куче.

Подуване на корема или усукване на стомаха е сериозно, понякога фатално здравословно състояние, което може да засегне американските питбул териери. При подуване на стомаха той се раздува от газове, вода или и от двете и се подува и усуква. Подуването се случва внезапно и може да доведе до смъртта на кучето в рамките на няколко часа. Не е известно как се причинява това състояние, но мнозина предполагат, че поглъщането на голямо количество храна или голяма купа с вода, интензивните упражнения твърде скоро след хранене и стресът могат да допринесат за проблема.

Ударни анални жлези е състояние, при което аналните жлези на кучето ви са запушени. Възможно е да видите как кучето ви се движи със задните си части по килима и това означава, че аналните му жлези вероятно са запушени. Разположени от двете страни на ануса, те произвеждат течност, която смазва ректума, позволявайки на кучето ви да прокарва изпражненията през него. За да облекчи състоянието, вашият ветеринарен лекар може да почисти аналните жлези на кучето ви. Помолете ветеринарния си лекар да демонстрира процедурата, за да можете да я извършите сами следващия път. Ако видите кръв или гной в изпражненията, свържете се с ветеринарния си лекар, защото може да има инфекция.

Разкъсвания и разкъсвания на кръстните връзки могат да се появят, когато кучето ви тича и скача прекалено много. Ако забележите, че кучето ви куца на задния крак или изобщо не се движи много, свържете се с ветеринарния си лекар. Вероятно кучето ви ще се нуждае от операция за отстраняване на този здравословен проблем.

Други здравословни проблеми включват дисплазия на тазобедрената става при кучетата и хипотиреоидизъм.

Произход на американския питбул териер

Първоначално американските питбул териери са били използвани от месарите за управление на бикове и от ловците, за да помагат при улавянето и задържането на диви прасета и друг дивеч. В Англия питбул териерите са били използвани за примамване на бикове, като кучетата са били изправяни срещу бикове или мечки до 1835 г., когато това е било забранено. Битките с кучета стават популярни, а по-късно стават незаконни. За да докажат качествата на кучето, много американски собственици на питбули препоръчват тестване със състезания по теглене на тежести, а не с боеве, тъй като физическите изисквания на двете дейности са сходни.

Днес едно и също куче може да бъде регистрирано като американски питбул териер в Обединения киноложки клуб (UKC) и в Американската асоциация на развъдчиците на кучета (ADBA). Подобно на него куче, наречено американски стафордширски териер, може да бъде регистрирано в Американския киноложки клуб (AKC). Причината за това е, че американският питбул териер първоначално е бил използван в боеве с кучета – популярен спорт в САЩ през XIX век. Развъдчиците селективно са отглеждали най-силните и агресивни кучета за боеве, но са отхвърляли кучета, които са се счупвали или са нападали водачите си. Когато собствениците искали да покажат своите американски питбули в състезание на AKC, връзката на породата с боевете попречила тя да получи признание от AKC. Въпреки това, като идентифицира породата като стафордширски териер, тя получава право на регистрация в AKC през 1936 г. През 1972 г. името е променено на американски стафордширски териер, за да се различава от английския стафордширски териер.

Първоначално произхождащи от британски булдог и английски териер, американският питбул териер и американският стафордширски териер се развъждат самостоятелно вече повече от 60 години.