Плюсове и минуси на анадолската овчарка

Плюсовете и минусите на притежаването на анадолска овчарка включват следното. Тази голяма и страховита на вид порода кучета не се препоръчва за собственици, които за първи път притежават куче. Анатолийските овчарки са много независими кучета и въпреки че са много интелигентна порода, Анатолийската овчарка може да бъде предизвикателство за обучение поради независимия си темперамент. Анатолийските овчарки са естествено защитни кучета, които първоначално са били създадени, за да защитават добитъка от хищници. Анатолийските овчарки не се препоръчват за живот в апартамент – тези интелигентни кучета имат нужда от работа през деня. Анатолийските овчарки са работни кучета, които бързо се отегчават, когато нямат какво да правят през деня, което е недостатък. Самотната и отегчена анадолска овчарка може да развие различни поведенчески проблеми, което е недостатък. Тази порода не е за всеки. Анатолийските овчарки са най-щастливи на голяма територия, където имат работа за вършене. Фермерите и хората, които имат голяма територия, която трябва да бъде пазена от куче, могат да помислят за анадолска овчарка, тъй като тази порода може да бъде отлично куче пазач. Притежаването на силна и независима порода, каквато е анадолската овчарка, има и други недостатъци. Докато анадолската овчарка е все още млада, това куче се нуждае от адекватна социализация, както и от обучение през целия живот. Неконтролируемото голямо куче като анадолската овчарка може да бъде отговорност за собственика, който е решил да не осигури на кучето подходящо обучение за послушание. Обучението по послушание трябва да започне още в кученска възраст, докато анадолската овчарка е все още гъвкава и по-лесна за обучение. Анатолийските овчарки, които живеят във ферма или сред други животни, трябва да получат достатъчно социализация, за да се чувстват комфортно сред други животни. Собствениците на анадолска овчарка трябва да свършат много работа при отглеждането на кученцето анадолска овчарка, за да извлекат максимума от тази порода. Младите анатолийски овчарки могат да бъдат пълни с енергия и трудни за управление. Някои от недостатъците на анадолските овчарки включват факта, че тази порода не се препоръчва като семеен домашен любимец. Работната порода изисква собственик, който разбира тази порода и знае какво да прави с кучето, за да разкрие най-добрите му качества.

Някои от плюсовете на анадолските овчарки включват естествената защитимост на кучето към стопаните. Анатолийските овчарки са високоинтелигентни и способни кучета, които могат да бъдат много полезни в подходяща среда.

Размер на анадолската овчарка

Тегло на анадолската овчарка
Тегло на мъжките анадолски овчарки: от 41 до 68 кг (от 90 до 149 фунта)
Тегло на женската анадолска овчарка: от 38 до 65 kg (от 83 до 143 lb)

Размер на анадолската овчарка
Височина на мъжкото куче от породата анадолска овчарка: 69 до 79 см (27 до 31 инча)
Височина на женското анадолско овчарско куче: 66 до 76 cm (26 до 29 инча)

Козина на анадолската овчарка: къса, гъста
Цветове на анатолийската овчарка: кафява козина и черна маска

Колко кученца имат анатолийските овчарки?
Размер на кучилото на анадолската овчарка: 5 до 10 кученца

Продължителност на живота на анадолската овчарка:
Продължителност на живота на анадолската овчарка: 11 до 13 години

Други наименования на породата са: Aksaray Malaklisi dog, Kangal dog, Akbash dog, Anatolian Sheepdog, Turkish Shepherd

Колко струва анадолската овчарка?
Цената на анадолската овчарка започва от 600 USD и нагоре в зависимост от много фактори

Плюсове и минуси на притежаването на анадолска овчарка

Темперамент на анадолската овчарка

Анатолийската овчарка е голяма, енергична и силна работна порода кучета. Анатолийската овчарка може да тежи до 150 kg. Породата е създадена с цел да пасе добитък. Заплашителният размер заедно със самоуверената личност и силния инстинкт за охрана правят анадолската овчарка отлично куче за охрана и наблюдение. Това са бързи и енергични кучета за големия си размер. Колко бързо тичат анадолските овчарки? Анатолийските овчарки могат да бягат със скорост 28 мили в час (45 км/ч).

Характерът на анадолската овчарка е много защитен и упорит. Ранното социализиране е много важно за тази голяма и силна порода. Много развъдчици твърдят, че анатолийската овчарка е чудесно работно куче и не е подходяща за домашна среда. Добри ли са анадолските овчарки с деца? Не се препоръчва като семейно куче. Колкото по-голяма е породата кучета, толкова по-голяма жилищна площ обикновено им е необходима и анадолската овчарка не прави изключение. Пастирското куче трябва да има поне голям двор, за да тича наоколо и да се упражнява всеки ден. Анатолийските овчарки са най-щастливи, когато живеят във ферма и имат работа за вършене, например да пасат или охраняват овце, кокошки или други селскостопански животни. Анатолийските овчарки не могат да се смятат за порода, която е дружелюбна към съседите. Кучетата могат да лаят през нощта, за да предупреждават собствениците за потенциални заплахи, да копаят дупки и да преследват дребни животни. Това разрушително поведение е естествено за породата, тъй като анадолските овчарки е трябвало да правят това в продължение на векове, за да оцелеят. Деструктивното поведение е само част от причините, поради които анадолската овчарка не се препоръчва като семеен домашен любимец. Потенциалните собственици трябва да осъзнаят, че породата е създадена като работно пастирско куче, което има за цел да пази стадото си и да защитава територията си. Разумно е да се очаква упорито поведение от анатолийската овчарка. Породата е създадена, за да бъде независимо куче, което може да взема самостоятелни решения въз основа на дадена ситуация. В продължение на много векове анадолските овчарки е трябвало да охраняват и защитават стадата си, а техните човешки собственици не са вземали непременно всички решения вместо кучетата – от кучетата се е очаквало да реагират на всяка ситуация по начин, който да защити стадото и да го предпази. За да успеят, тези пастирски кучета е трябвало да бъдат упорити. Днешните анадолски овчарки все още притежават в генетиката си същите темпераментни качества, които е трябвало да притежават техните предци, за да се справят добре с пастирската си работа – те са все така упорити и независими като своите предци. Тези качества правят кучето доста трудно за обучение и управление, особено за човек, който има малко опит в управлението на голямо куче със силен ум.

Анатолийските овчарки са склонни към агресия, тъй като са много териториални. Анатолийските овчарки имат добро зрение, което им помага да пазят овцете си от вълци и други диви животни. Можете да разчитате, че вашата анадолска овчарка ще пази и вашата територия. Породата е подозрителна към непознати хора и няма да допусне непознати на територията си, освен ако не е въведена по подходящ начин от собственика. Като цяло Анатолийската овчарка не е подходяща за градско или крайградско домашно куче. Анатолийската овчарка не е куче, което може да живее в апартамент – тази гигантска порода трябва да има голяма територия, която кучето да патрулира и защитава. Тази порода се справя най-добре с хора, които могат да осигурят на кучето естествени условия, например ферма, където кучето може да прави това, което умее най-добре – да пази и защитава добитъка от вълци, койоти и други хищници. Анатолийските овчарки се използват като кучета за опазване на околната среда в Намибия (Африка), където гепардите създават проблеми на местните фермери, ловувайки върху добитъка. Фермерите убиват гепардите, за да защитят добитъка си. За да се предпазят гепардите от изчезване, на фермерите в Намибия са дадени анатолийски овчарки, които да защитават добитъка от гепардите и същевременно да предпазват гепардите от убиване от местните фермери. Анатолийските овчарки успешно отблъскват гепардите от фермите, като по този начин спасяват живота на дивите животни.

Ако възнамерявате да отглеждате анадолската овчарка във външна кучешка колиба, има много различни варианти за външни кучешки колиби. Развъдниците със защита от атмосферни влияния могат да помогнат да запазите кучето си сухо през дъждовните дни и да осигурят сянка през горещите слънчеви дни. Водоустойчивото покритие на развъдника е хубава характеристика, която трябва да вземете предвид, когато избирате развъдник. Моделите на външни развъдници, които се монтират лесно, могат да бъдат сглобени за минути.

Вижте видеоклипа по-долу, в който развъдчик на анадолски овчарки споделя знанията си за породата анадолски овчарки. Това видео трябва да се види от хората, които обмислят породата анадолска овчарка.

Кученца анатолийска овчарка

Ако имате късмета да разполагате с достатъчно пространство, като например ферма, в която искате да си вземете едно или повече кучета от породата анадолска овчарка, за да пазите животните, непременно намерете добър развъдчик, който не се занимава само с отглеждането на силно агресивни и прекалено отбранителни кучета, а се интересува от придобиването на такива черти от характера на своите кучета, като способността да обмислят нещата и да вземат самостоятелни решения, преди да действат. Този подход позволява на анадолската овчарка да налага заплахата по ескалиращ начин. Например куче-пазач, което вижда койот, който се опитва да се приближи до стадото, не трябва веднага да тръгне след койота и да проявява агресия. Добрата пастирска анадолска овчарка трябва първо да може да покаже, че има заплаха, като лае, и ако това не помогне, тогава кучето може да тръгне след заплахата. Елементът на ескалация е много важен, тъй като в много ситуации силният заплашителен лай е достатъчен, за да може хищникът да разбере посланието и да избяга, преди кучето да реши да атакува. Има много ситуации, в които кучето трябва да може да вземе самостоятелно решение за това как да действа, тъй като то си върши работата. В повечето случаи няма достатъчно време, за да се включат хората във вземането на решения, тъй като просто няма достатъчно време за това. В резултат на това това куче е с независимо мислене и се учи най-добре, когато върши работата си на терена. Например наличието на по-възрастно, по-опитно куче, което вече е много добро в пашата, може да бъде много полезно за по-младата анадолска овчарка, така че младото куче да може да се учи, наблюдавайки поведението на по-възрастното, по-опитно куче. Тази порода не се препоръчва като семеен домашен любимец. Породата е трудна за обучение. Анатолийската овчарка вероятно ще се отнася към децата ви като към стадо и това може да доведе до определени трудности. Например, когато други деца искат да играят с вашите деца, кучето може да стане подозрително към другите деца или дори да приеме играта като заплашително поведение към “стадото”. Това не е безопасна ситуация. Това е една от причините, поради които анатолийската овчарка не се препоръчва като семеен домашен любимец.

Ако искате да осиновите възрастна анадолска овчарка от спасителна организация, проверете уебсайта на Националната мрежа за спасяване на анадолски овчарки. Неопитните собственици на кучета често се оказват неспособни да се справят с обучението и социализацията на своето анадолско овчарско куче. Тази липса на обучение и социализация, съчетана с големия размер на кучето и независимия темперамент на животното, често води до това, че собствениците се отказват от своята анадолска овчарка. Кучето се озовава в приют за кучета не по своя вина. Анатолийската овчарка е порода, която изисква опитен стопанин, който разполага с голяма територия, за да може кучето да бъде заето всеки ден, като пасе добитъка или защитава територията. Тази порода не е подходяща за семеен домашен любимец, който по цял ден ще се излежава на дивана и ще се задоволява с мързеливия начин на живот. Кучето ще търси нещо, с което да се занимава, и това често води до проблемно поведение, като прекомерен лай, копаене или други нежелани прояви на кучето.

Обучение на анатолийска овчарка

Подобно на много други пастирски породи анадолската овчарка е много интелигентно куче, което е отглеждано, за да бъде надежден помощник на пастирите. По време на пастирската си работа от Анатолийската овчарка се е очаквало да може да взема самостоятелни решения в зависимост от ситуацията. Изгледайте краткото видео по-долу, за да видите как анатолийска овчарка решава проблем.
В резултат на това тази интелигентна порода може да се окаже трудна за обучение. Започнете обучението рано и развийте отношения с кученцето, при които то да вижда във вас водача на стадото. Присъствието на по-възрастни и опитни кучета в стадото може да помогне за правилното обучение на анадолската овчарка да прави това, което умее най-добре – да пасе добитъка и да го пази от хищници.

Ако вашата анадолска овчарка прекарва времето си на закрито, важно е да започнете да я обучавате на домашен бит веднага след като я доведете у дома. Наблюдавайте за признаци на готовност на кучето да пишка, като например да подсмърча по пода и да се разхожда в кръг. Незабавно заведете кучето на определеното място за гърне, където то може да се облекчи. Веднага щом анадолската овчарка приключи, похвалете кучето и му дайте малко лакомство. По време на обучението на домашното куче анадолската овчарка не трябва да бъде наказвана за инциденти. Не обръщайте внимание на инцидентите и хвалете доброто поведение. Почистете бъркотията и бъдете нащрек за признаци на готовност на кучето да използва тоалетна. Можете да изберете да обучите кучето да пишка по команда, като казвате същата команда, докато кучето върши своите задължения. Кажете “Иди на гърне!”, докато кучето се облекчава, и след като приключи, веднага го наградете с малко лакомство. След известно време кучето ще разбере значението на командата.

Грижа за анатолийската овчарка

Гъстата, къса, двойна козина се нуждае от редовно четкане, особено когато линее. Силното линеене се случва два пъти годишно. За да поддържате козината и кожата на анадолската овчарка здрави, четкайте кучето често.

Най-добрите четки за анатолийска овчарка включват голяма четка с щифт, четка за слизане и гребло за подкосмие на PawsPamper.

Приучете кучето да свиква с миенето на зъбите от ранна възраст. Използвайте за кучето си само паста за зъби за кучета. Човешката паста за зъби не е безопасна за поглъщане от кучетата. Също като хората, кучетата трябва да почистват зъбите си ежедневно, за да се предотвратят стоматологични проблеми. Колкото по-рано започнете да миете зъбите на кучето си, толкова по-лесно ще свикне с процедурата. Немиенето на зъбите на кучето ще доведе до натрупване на плака, която по-късно ще се превърне в твърд, жълт зъбен камък, пълен с вредни бактерии. Зъбният камък се отстранява по-трудно и може да навреди не само на зъбите на кучето ви. Вредните бактерии могат да причинят загуба на зъби, лош дъх и други здравословни проблеми. Ежедневното миене на зъбите на вашия домашен любимец помага да поддържате зъбите му здрави.

Ноктите на кучетата трябва да се подрязват приблизително веднъж на всеки шест седмици. Стипца на прах ще ви помогне да спрете кървенето, ако случайно порежете бързо, докато подрязвате ноктите на кучето.

Поддържайте ушите на анатолийската овчарка чисти, за да предотвратите ушни инфекции. Кърпичките за уши за кучета улесняват грижата за ушите на кучето.

Здравословното хранене се състои от висококачествена храна за кучета, съобразена с възрастта им, формулирана за големи породи. Не хранете анадолската овчарка с човешка храна и поддържайте здравословно тегло на кучето.

Здравни проблеми на анадолската овчарка

Анатолийските овчарки имат генетична предразположеност към следните заболявания: подуване на корема, дисплазия на тазобедрената и лакътната става, алергии, при които кожата на кучето силно сърби. Алергиите могат да причинят и сърбеж и възпаление на ушите. Ако забележите, че кучето се чеше по ушите, клати глава или е чувствително на допир в областта на ушите, заведете кучето на ветеринарен лекар. Анатолийската овчарка е голяма порода и в резултат на това ракът на костите, наречен остеосарком, може да се превърне в проблем. Куцането или болката в крака или краката обикновено е първият признак на остеосарком. Незабавно заведете домашния си любимец на ветеринарен лекар.

Големите кучета с дълбок гръден кош, като анадолските овчарки, имат по-голям шанс да се разболеят от подуване на корема. Подуването на корема е сериозно състояние, което се получава, когато стомахът на кучето се усуква и се изпълва с газове и пенеста слуз. Това опасно състояние може да бъде фатално и кучето трябва незабавно да бъде заведено на ветеринарен лекар, за да се увеличи шансът му за оцеляване. Подуването на корема се свързва с това, че кучетата гълтат храната си бързо заедно с въздуха, а купичките за кучета с бавно подаване могат да помогнат на анадолската овчарка да не гълта храната твърде бързо.

Произход на анадолската овчарка

Анатолийската овчарка е призната от Американския киноложки клуб през 1996 г. Породата произхожда от Турция и е създадена като куче пазач на добитък. За създаването на породата анадолска овчарка са използвани породата кангал, известна още като каракачанска порода, породата мастиф и породата гонче. Кангалът е националното куче на Турция и неговият външен вид е отразен на турска пощенска марка. Някои собственици на кучета са убедени, че кангал и анадолска овчарка са една и съща порода, тъй като породата кангал споделя много черти на анадолската овчарка. Повечето експерти твърдят, че това са две различни породи и въпреки че породата Кангал е използвана за създаването на анадолската овчарка, тези породи не трябва да се разглеждат като една и съща.

Aksaray Malaklisi е един от многото видове породи анадолска овчарка. Тя е най-едрият тип анадолска овчарка и има спуснати устни. В сравнение с Аксарай Малаклиси, Кангал има много по-тънки крака. Аксарайският малаклиси произхожда от турския град Аксарай.