Австралийско куче (пудел, смес с австралийска овчарка)

Изображение на кучето австралийски пуделКакво е австралийски пудел? Австралийското куче е дизайнерска порода, създадена чрез кръстосване на австралийска овчарка с пудел. Наричани още австралийски пудел или австралийско пуделче, австралийските пудели са лоялни, игриви и изключително умни. Кучетата от смес австралийски пудел наследяват някои от най-добрите черти от чистокръвните си родители. Потенциалните собственици на австралийски пудел могат да намерят важна информация за темперамента на този хибрид, нуждите от грижа, както и за продължителността на живота, размера и нуждите от упражнения, а също и да научат как австралийските пудели се разбират с деца и каква е най-добрата среда за този очарователен микс от пудели.

Австралийските кучета се развиват добре в домове, където им се предлагат много упражнения и внимание. Стига децата да се отнасят внимателно с кученцата, тези кучета са подходящи за всяко семейство. С високата си способност да се привързват бързо към определен човек, австралийските кучета могат да се използват като кучета за терапия. Освен това нивото им на активност е от умерено до високо. Това означава, че те ще се нуждаят от активни игри или добра разходка всеки ден. Кучетата от смес австралийска овчарка и пудел също са достатъчно атлетични, което им дава възможност да участват в спортове за кучета като флайбол, аджилити, рали и послушание.

Тъй като и двамата родители на австралийския овчар се считат за породи от типа “Айнщайн”, това означава, че вашият австралийски овчар ще трябва да бъде много зает, поради което кучето ви ще намери свои собствени занимания, които в повечето случаи ще бъдат разрушителни. Постарайте се да го занимавате, като научите кучето от смес пудел и австралиец да апортира и да носи неща. Можете също така да накарате вашия австралийски дог да дърпа градинската техника в двора. Тези кучета се нуждаят от целенасочен живот и обичат, когато имат какво да правят.

Подобно на родителите си от породите австралийска овчарка и пудел, австралийските кучета са много интелигентни и желаят да угодят на стопаните си – чудесна черта, която ги прави лесни за обучение. Австралийските кучета са чудесни за собствениците на кучета, които за първи път са в позиция да поддържат енергийното ниво на активния си домашен любимец. Австралийските кучета винаги ще ви забавляват и ще бъдат активни. Това, че са толкова очарователни, прави тези кученца много популярни. Ако решите да се сдобиете с кученце от породата Aussiedoodle, изберете реномиран развъдчик, който е направил здравни тестове на родителите австралийска овчарка и пудел, за да се увери, че кученцето няма да наследи генетични здравословни проблеми, които са често срещани при чистокръвните родители. Ако искате да се сдобиете с чудесен домашен любимец, започнете да обучавате и социализирате австралийския додл още когато е кученце, като прилагате техники за положително укрепване с похвали, награди с храна и игри.

Очаквана продължителност на живота на австралийския дог

Каква е средната продължителност на живота на кучето австралийски порода? Ако се грижите добре за вашия австралийски джуджета, той вероятно ще се радва на пълноценен живот до 12 години. Въпреки че няма конкретен начин, по който можете да гарантирате продължителността на живота на кучето, австралийският пудел ще се радва на продължителността на живота си, ако диетата, здравето, грижата за него, наред с други въпроси, се поддържат добре.

Размери на австралийския дог

Кучетата от породата Aussiedoodle се предлагат в различни размери – от Toy Aussiedoodle през Mini Aussiedoodle до Standard (Moyen) Aussiedoodle, който е най-големият от трите. Тъй като пуделите, както и австралийските овчарки, се отличават с три типа размери, в зависимост от размера на родителските кучета, австралийските пудели могат да варират от малък до среден размер. Кучетата от породата Aussiedoodle, които тежат под 30 kg, се считат за мини Aussiedoodles. Кучетата от породата австралийски джуджета с тегло над 30 kg се наричат стандартни австралийски джуджета. Повечето регистри на австралийски пудели определят размера на кучетата от смес австралийска овчарка и пудел по-скоро по височина, отколкото по тегло.

Темперамент на австралийския дог

Въз основа на конкретния принос на гените от чистокръвните родители, характерът на австралийските кучета е много разнообразен. Като цяло тези кучета са изключително интелигентни, любвеобилни и игриви. Това са много общи черти между родителите на пудела и австралийската овчарка. Австралийските кучета също така са много предани и проявяват голяма привързаност към своите стопани.

За да поддържате балансиран и щастлив живот на австралийските кучета, се погрижете да ги отглеждате на открито в развъдници. Тези кучета се нуждаят от много обич и контактно взаимодействие с хората. Въпреки това, за да имате добре възпитан Aussiedoodle, е важно да поставите граници, правила, да имате последователно ръководство и ограничения, точно както е нормално за другите породи кучета. Но има и кучета, които по принцип наследяват доброто поведение от добре възпитаните си родители, но това не е гарантирано без ранно и правилно обучение.

Тъй като са толкова любвеобилни към деца от всички възрастови групи, австралийските кучета могат да бъдат чудесни семейни компаньони. Въпреки това, поради високите им енергийни нива, се уверете, че осъществявате строг надзор, когато тези кучета играят с малки деца, тъй като те могат да ги наранят. Като малки младежи тези буйни кучета лесно могат да излязат извън контрол.

Освен това австралийските кучета имат склонност да проявяват пастирските качества на своите родители австралийски овчарки. Трябва да проверявате за това и да коригирате, когато кучето ви е още кученце. Въпреки това се уверете, че сте обучили и социализирали кученцето си, за да избегнете случаи, в които кучето ловува по-малки домашни любимци.

Характерът на австралийския додл се описва и като любвеобилен и глуповат ентусиастите на кучето. Тези кучета обикновено имат много енергия, независимо дали става въпрос за малък австралийски пудел от породата Toy Poodles или за голям австралийски пудел от породата Standard Poodles, размерът не е фактор за определяне на тази характеристика. За да се справите с това високо ниво на енергия, уверете се, че вашият австралийски пудел е винаги зает с игри за апортиране, разходки, дълги преходи и дори дни на плажа.

Кучешки принадлежности за австралийския дог

Тъй като кучето е изключително интелигентно, благодарение на чертите на родителите си пудели и австралийци, ще трябва да поддържате умственото стимулиране на Вашия Aussiedoodle. Това куче никога не иска да скучае. Ако това се случи, бъдете готови да се сблъскате с деструктивното поведение на кучето. Подобно на австралийската овчарка, австралийските кучета имат склонност да се придържат и да са по-близо до един или двама любими хора. С вида любов, която изпитват към хората, те се разбират добре и с колкото се може повече хора в по-големи семейства.

История на австралийския додл

Смесицата австралийско овчарско куче и пудел вероятно съществува от доста години по естествен път. Умишленото смесване на тези две чистокръвни кучета от страна на развъдчиците започва от края на 90-те до началото на 2000 г. в Северна Америка. Благодарение на интелигентността, сладкодумието и игривия характер на австралийската овчарка и пудела се наблюдава голям бум в популярността на австралийския пудел. Въпреки че нито едно куче не се счита за чисто хипоалергенно, австралийският дог обикновено се рекламира като хипоалергенен за хората, страдащи от алергии.

Въпреки че австралийският дог няма много добре документирана история, родителите му имат обширни истории. Разработено в Съединените щати, австралийското овчарско куче е използвано за пастирство, като предците му са пристигнали от Австралия, а популярността му нараства през 50-те години на миналия век, когато то се появява във филми и родео. Днес австралийската овчарка се използва като терапевтично куче, куче водач, куче за ранчо, детектор за наркотици, както и в мисии за търсене и спасяване. От друга страна, има къдрава козина и идва от Азия. Първоначално пуделите са били използвани като водни кучета, но във Франция са били известни с големите си способности за лов на патици. Понастоящем пуделът служи като куче пазач, куче водач, куче за представления и служебно куче.

Родословие на австралийския пудел

Австралийският пудел е кръстоска между чистокръвна австралийска овчарка и чистокръвен пудел. Когато се кръстосват тези кучета, майката обикновено е австралийската овчарка. Ако се случи обратното – австралийската овчарка да е мъжка, а пуделът – майка, вероятно ще възникнат здравословни проблеми поради размера на кученцата. Поради това е важно да бъдете внимателни, за да избегнете такива случаи.

Австралийските овчарки обаче не са признати от Американския киноложки клуб или друга международна организация, въпреки че имат много благородни предци. По-голямата част от организациите на кучешките клубове не смятат това куче за чистокръвно и затова то не може да бъде регистрирано. Собствениците на австралийски джуджета не се сдобиват с никакви официални документи за родословие на това куче. Напротив, един уважаван развъдчик ще ви предложи да ви запознае с родителите, за да можете да видите и тяхното поведение и външност. По този начин човек може да знае какво да очаква от кученцата. Още по-добре е да се снабдите с документи за произход на двамата родители – пудела и австралийската овчарка – за сравнение.

Ако е възможно, на собствениците на кучета се препоръчва да избягват магазините за домашни любимци, съмнителните развъдници и фабриките за кученца, които продават кученца австралийски додл. Кучетата, които се предлагат на такива места, обикновено са болни, с вродени проблеми и най-вече малтретирани.

Хранене на австралийски джуджета

Здравословното хранене на Вашия Aussiedoodle ще поддържа енергията му и горивото, от което се нуждае, за да се развива. Съществуват различни възможности за хранене на кучетата. Те варират от приготвяне на домашно приготвени ястия за вашето куче до сурови храни, но сигурен избор е да давате на кучето си качествена суха храна. Обикновено гранулите са формулирани така, че да дават на кучето ви всички необходими хранителни вещества, от които то се нуждае, в правилните съотношения. Трикът обаче се състои в избора на идеалната гранула, която ще накара Вашия австралийски джуджета да поддържат здравето си и да растат силни.

Тъй като австралийският дог е активно хибридно куче, изборът на храната, която му давате, трябва да отразява именно това, но в повечето случаи сухата храна за активни кученца е идеална за австралийски дог. Освен това трябва да внимавате да предлагате храна на Вашия австралийски дог в зависимост от възрастта му, тъй като кучетата се различават от кученца до възрастни, а след това до старци, хранителната стойност не е еднаква.

Въпреки че австралийските кучета се нуждаят от повече гранули, това не означава, че ги прехранвате. Имайте предвид, че кучетата имат склонност бързо да наддават на тегло, след като се прехранват, а това може да доведе до здравословни усложнения. Те могат да варират от обикновени ставни проблеми до сериозни състояния като сърдечни проблеми или дори диабет. За да сте в безопасност, е препоръчително да се придържате към препоръките на производителите на храни. Това може да включва разделяне на храненето на две дози, които могат да бъдат сутрин и вечер или по всяко друго време, което изберете. Така ще избегнете проблеми с напълняването, както и други проблеми, свързани със здравето, които идват при прехранване.

Как австралийският додл се отнася към деца и други домашни любимци

Aussiedoodles са умни и енергични по природа, изискват много игри и упражнения, поради което са чудесни семейни домашни любимци. Въпреки това е много важно да научите децата си как да подхождат безопасно към австралийския додл и да взаимодействат с него, в случай че се наложи да играят заедно.

Когато става въпрос за други домашни любимци, австралийските кучета ще взаимодействат с тях много добре, при условие че се запознават спокойно и бавно. Ранната социализация ще даде на Вашия австралийски джуджета по-добър опит, когато става въпрос за това и дори може да се опита да пасе по-малките домашни животни. В същото време австралийските кучета взаимодействат добре с други кучета и котки, което зависи само от обучението и социализацията.

Упражнения за австралийския додл

Поради активния си характер австралийският дог се нуждае както от умствена стимулация, така и от интензивни упражнения. Няма особено значение къде се намира – в апартамент или в голямо имение, при условие че ежедневно се извежда за упражнения, добра разходка, активни игри или плуване.

Ако всичко това не е възможно, осигурете му двор, в който да може да тича и да изразходва енергията си безопасно. Като се имат предвид атлетичните му способности, австралийският додл определено ще се радва на кучешки спортове като флайбол, аджилити и упражнения за послушание. Тези кучета са и успешни терапевтични кучета, което в замяна им осигурява както умствена, така и физическа активност.

Кученца австралийски джуджета

Както и при другите кучета, австралийските кучета трябва да бъдат приучени да се социализират с хора и други домашни любимци възможно най-рано и на крехка възраст. Това е важно поради любопитния характер на кучетата. Като собственик на куче не дръжте австралийския джуджета само за себе си, ако искате да го видите да расте в добре балансирана среда. За щастие, тъй като австралийските кучета са много сладки и очарователни, хората ще тичат да общуват с тях дори на улицата.

Грижи за вашия австралийски джуджета

Най-важният аспект на грижите за вашия Aussiedoodle е поддържането на редовни ветеринарни прегледи, които да ви помогнат да откриете рано всякакви здравословни проблеми. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне с графика за рутинни здравни грижи за вашето куче.

Ако не се наблюдават внимателно, австралийските кучета могат лесно да напълнеят. Поради високите им енергийни нива, осигурете на Вашия Aussiedoodle няколко добри сесии за игра, кратки и дълги разходки от поне 30 минути на ден. Уверете се, че ежедневно проверявате за вредители или отпадъци в ушите им и ги почиствайте, както ви е препоръчал вашият ветеринарен лекар.

Как да се грижиш за кучето Aussie Doodle?

Тъй като са смес от пудел и австралийска овчарка, козината и цветовете на австралийските додъли могат да бъдат смесица от двете, но може да има различни характеристики в зависимост от това кои гени преобладават повече. Козината на Aussiedoodle може да бъде с еднороден цвят или смес от един от следните цветове: blue merle, черен, черно-червен tri, parti, black and tan, sable.

Козината им често има различна текстура, като някои са по-влажни, а други – с по-стегнати къдрици от пуделите. Австралийските пудели, които имат по-къса козина, са идеални за хора, които страдат от алергии, но това не винаги е гарантирано.

Що се отнася до понасянето на екстремни метеорологични условия, това зависи от отделните австралийски кучета предвид разновидностите на козината им. Като цяло австралийските кучета обикновено са в по-добра позиция да се справят с по-студена среда, отколкото други кучета, но винаги е важно да бъдете предпазливи и да се опаковате през по-студените зими.

Aussiedoodle изисква ниво на грижа, което зависи от къдравостта на козината му. Тези, чиято козина е по-влажна, ще трябва да се разресват веднъж или два пъти седмично, докато тези с по-къдрава козина ще се нуждаят от малко повече грижи. Тези черти често зависят от това кой родител е бил по-предпочитан от потомството. Още повече, че ако чертите на австралийската овчарка станат преобладаващи, козината на Вашия австралийски джуджета вероятно ще покаже по-изправена характеристика.

Средно за австралийските кучета е необходимо да се четкат често и да се подстригват веднъж на два месеца. Количеството на линеене може да е различно при различните кучета от породата Aussiedoodle, като някои от тях линеят повече от други. Линеенето може да бъде успешно овладяно чрез редовна употреба на четки за обезкосмяване, като например Hertzko Deshedding Tool.

Подобно на всяко друго куче, уверете се, че проверявате ноктите му и ги изрязвате по подходящ начин, ако има нужда, и винаги се уверявайте, че те не щракат шумно по пода. За да може кучето ви да има свеж дъх и да се пази от заболявания на венците, се погрижете да почиствате зъбите му ежедневно. По-малките австралийски кучета са дори по-предразположени към заболявания на венците и би било от голямо значение да поддържате устната им хигиена. Можете да получите инструкции как правилно да почиствате зъбите на кучето си от вашия ветеринарен лекар.

Обучение на австралийски джуджета

Австралийските пухчета са интелигентни кучета и не са трудни за обучение дори за неопитни стопани, напротив, те са по-скоро удоволствие, отколкото предизвикателство. Само в рамките на няколко повторения тези кучета ще започнат да разбират и най-сложните команди, тъй като обичат да се учат. Поради факта, че единият от родителите им е с богат професионален опит, тези кучета често се възползват от това, че им се възлагат задачи, като например: изнасяне на поща, носене на покупки или дори събиране на пране Обикновено те са ограничени от решенията на собствениците, но ще бъдат по-щастливи, ако са заети.

В зависимост от избрания метод обучението на гърне може да бъде трудна или лесна задача. Преди кученцето Aussiedoodle да пристигне у дома, трябва предварително да планирате процеса на обучение на гърне и всичко, което е задължително, да е готово. Ето няколко чудесни съвета:

Настройте кученцето австралийски додл на хранене, сън и график веднага след пристигането му.

Винаги дръжте наблизо торбичка със здравословни лакомства. Използвайте лакомства като парчета пилешко месо, но не и хотдог. Нито едно лакомство за обучение не трябва да е по-голямо от стотинка, но трябва да се яде бързо и лесно.

Трябва да разполагате с принадлежности за почистване на гърнето за вашия австралийски джуджета. Това може да бъде Rocco and Roxie Professional Strength Stain and Odor Remover (Препарат за отстраняване на петна и миризми) или Nature’s Miracle Stain and Odor Remover (Препарат за отстраняване на петна и миризми) и др.

Подгответе си каишка и нашийник с дължина от 6 до 10 фута.

Определете място за гърне извън дома си, където искате кучето ви да се облекчава. Някои собственици на Aussepoo избират да обучат кучето си да използва вътрешна тоалетна. Малките кученца и кучета са склонни да ходят многократно на гърне на място, където са го правили преди, и избирането на конкретен район ще помогне много. Второ, ще ви бъде по-лесно да почиствате, когато кученцето австралийски дог дефекира на същото място. Ако се случи така, че не изберете място за гърне за вашето кученце, то ще си го намери само, а на вас може да не ви хареса къде избира да се изхожда.

След като вашето кученце от породата Aussiedoodle приключи с процеса на изхождане, не забравяйте да го похвалите. Не започвайте с похвалите, когато кучето все още е в процеса, тъй като може да го прекъснете или дори да го накарате да бърза.

Преди да върнете Вашия австралийски дог обратно в къщата, уверете се, че той е изпразнил напълно пикочния мехур и червата си. Прекарайте известно време на това място, за да се уверите, че напълно се изхожда, тъй като някои кученца правят малко навън и завършват работата в къщата. Наистина не искате такива инциденти!

Лакомствата действат като чудесен стимул по време на процеса на обучение на гърне, но не трябва да прекалявате с тях. Можете да давате по едно малко лакомство за всеки сеанс на ходене на гърне навън. След като кучето австралийски дог разбере какво се изисква по отношение на тоалетното обучение, можете да замените хранителните награди с обич и похвали.

Следете внимателно за признаци на готовност за ходене до гърне. Винаги, когато не сте наблизо до вашето куче Aussiedoodle, можете да го затворите в кашон, без да прекалявате. Проверявайте за признаци, че вашият австралийски додл иска да излезе навън, като например подсмърчане на пода, връщане към предишно замърсено място, лай и обикаляне в кръг. Някои австралийски джуджета могат да отидат до входната врата, за да покажат, че са готови да излязат за гърне.

Уверете се, че сте измили старателно пода или килима, ако австралийският джуджета е претърпял инцидент в помещението, тъй като те лесно могат да бъдат привлечени да отидат да пишкат на предишно замърсено място, като открият миризмата на урина или изпражнения. Ензимните почистващи препарати, като например Natures Miracle Spray, са чудесни за премахване на бъркотията и на миризмата.

След като всички тези процедури се спазват, като се прилагат положителни методи за подсилване и се избягва грубостта или наказанието на Вашия австралийски додл, Вашето кученце в крайна сметка ще се научи да ходи само на гърне на определеното място.