Aussie Pom (смес от померан и австралийска овчарка)

Изображение на кучето австралийски помиярКакво е австралийски помияр? Aussiepom е хибрид между чистокръвен померан и австралийска овчарка. Със забележителната си външност лицето на Aussiepom наподобява това на австралийската овчарка, а разрошената козина – това на померана. Австралийските овчарки са с различни размери, тъй като родителите им могат да бъдат със стандартен размер, миниатюрен размер или размер на играчка. Въпреки че кучетата от смес австралийска овчарка и пом все още са много нови в клуба на дизайнерските кучета, те бързо стават популярни. Австралийската овчарка-пом обаче е наследила страхотни черти на характера и от двете си родителски породи, включително това, че е любвеобилна, активна и обичаща забавленията.

Потенциалните собственици на кучета трябва да имат предвид, че размерът, използван за производството на австралопитека, наистина е от голямо значение по отношение на това, което това куче може да прави. Австралийските овчарски кучета със стандартен размер се отглеждат за по-тежка работа, като например пасене на добитък в прашните и сухи райони на средните и западните части на САЩ. От друга страна, симпатичните и малки по размер кучета от породата австралийска овчарка, смесени с померан, не са подходящи за работа в тежки условия, но са по-скоро добри компаньони. Австралийските овчарки са чудесни кучета пазачи, независимо от размера си. Като собственик на куче за първи път обаче имайте предвид, че австралийските овчарки трябва да започнат да се обучават на послушание още от ранна кутрешка възраст, тъй като тези кучета могат да бъдат сръчни.

Въпреки че са малки и очарователни, австралийските кучета имат много енергия и се чувстват най-добре при активни стопани, които могат да прекарват много време в разходки и упражнения с кучето. Характерът на кучетата от породата австралийски пом микс може да варира значително дори при кученцата, родени в едно и също кучило, поради факта, че родителите им са от различни породи, което затруднява прогнозирането на темперамента на потомството. Aussie Poms са чудесни домашни любимци за енергични хора или домакинства с по-големи деца. Кучетата от породата австралийски помияр обичат да тичат наоколо с децата, а някои от тях могат да проявят силен инстинкт за пазене на стада и да се опитат да подгонят децата или другите домашни любимци в домакинството.

Продължителност на живота на австралийските кучета

Каква е средната продължителност на живота на кучето Aussiepom? Кучетата от породата Aussiepom обикновено имат сравнително дълга средна продължителност на живота от 12 до 15 години. Но за да може вашето куче от породата Aussiepom да се радва на дълъг и здравословен живот, трябва да се погрижите за здравето, диетата и цялостното благосъстояние на кучето, като полагате необходимите грижи, препоръчани от ветеринарния лекар и развъдчика.

Размери на Aussiepom

Кучетата от породата австралийско овчарско куче, смесено с померан, попадат в определени граници по отношение на ръста и теглото. Тъй като австралийските овчарки се срещат в три различни размера, потомството на австралийски и померански кучета може да се отличава с много различни размери. Теглото на австралийската овчарка и померана може да достигне от 10 до 30 килограма, а ръстът им варира между 12 и 17 инча. Мъжките аусипове обикновено са с по-големи размери от женските. Размерите на аусипомите зависят от това дали померанското куче е развъждано с австралийска овчарка тип “играчка”, стандартно или миниатюрно куче.

Височината на Аусипомите играчки може да варира между 10 и 12 инча, а теглото – между 8 и 12 килограма. Поради факта, че тиквеникът е по-малък, теглото му е между 4 и 8 килограма, а височината му е от 8 до 10 инча. Mini Aussiepoms са по-големи от Toy Aussiepoms, тъй като тежат между 15 и 35 килограма, а височината им варира между 13 и 18 инча.

Разлики в размера на Aussiepom

Тези хибридни кучета се срещат в различни размери. Има размери на австралийски помияри, които се намират по-лесно, докато други се намират трудно. Подобни на миниатюрната австралийска овчарка помориец смес се намират лесно. От друга страна, кучетата от типа Toy и Teacup Aussie Pomeranian mix се намират трудно. По-малките австралийски помашки кучета обикновено са по-скъпи, а също така са предразположени към много здравословни проблеми поради малкия си размер. Естествено, австралийските овчарки се възприемат като по-големи кучета. Намаляването на размерите им, за да се появят тиквеници, мини и играчки, е идея, която много развъдчици на кучета не намират за приятна. Собствениците трябва да внимават около по-малките кучета от породата австралийска овчарка, за да не стъпят случайно или да не седнат върху дребно кученце.

Темперамент на австралийските кучета

Външният вид на Aussiepom се различава при отделните кучета. Темпераментът на Aussiepom може да се различава при различните кучета в зависимост от генетичните особености, наследени от родителите на кучетата. Австралийското куче е много лоялно и социално към своите стопани и не обича да остава дълго време само, тъй като лесно се отегчава и усамотява. В такива случаи, ако бъде оставено само, австралийското овчарско куче, смесено с померан, може да се отдаде на дейности, които може да не ви харесат. Собствениците трябва да се възползват от интелигентността и когнитивните способности на това куче, които го правят изключително податливо на обучение.

Померанското куче от породата австралиец обикновено се стреми да угоди на собственика си. Кучето кръстоска австралийска овчарка Померан има потенциала да бъде чудесен пазач и ще лае, ако се случи нещо подозрително. Австралийските помияри са склонни да се радват на компанията на уважаващите ги деца, а когато са добре социализирани, могат да бъдат приятелски настроени към непознати. Австралиецът е чудесно семейно куче за семейства с по-големи деца. Винаги наблюдавайте Aussiepom в близост до малки деца, които могат неволно да наранят малкия домашен любимец.

За да избегнете развиването на деструктивни навици у вашето куче от породата Aussiepom, поддържайте физическото и умственото стимулиране на кучето от породата Pomeranian Aussie mix през целия ден. Предлагането на повече физически занимания на вашия австралийски помияр със сигурност ще намали нежеланото поведение. Кучетата от породата Австралийска овчарка Померан микс са игриви и обичат да играят с интерактивни играчки за кучета. Играта на апорт е едно от любимите им занимания.

Външен вид на австралийско куче

Австралийското куче в невероятно пухкаво и много сладко, придружено от необичайни цветове на козината и уникални маркировки. Размерът зависи от това дали единият от родителите е играчка, миниатюрна или стандартна австралийска овчарка. Ушите на австралийския овчар могат да се подават напред или да стоят в изправени триъгълници. Главата му е с клиновидна форма и сравнително къса муцуна. Очите са овални, равномерно разположени и могат да бъдат кафяви или сини.

Устата на Aussiepom е обозначена като усмихната – черта, заимствана от родителя помориец. По-голямата част от тях могат да имат опашка с перчема, но други запазват висяща и гъсто окосмена опашка или изобщо нямат опашка, тъй като много австралийски кучета се раждат естествено с докинг.

Описание на породата австралийски кучета

Австралийското куче е кръстоска между двама много различни родители, но с донякъде сходен темперамент. Австралийските кучета са много интелигентни и изискват добри грижи, търпение и усърдно обучение. И двамата родители на Aussiepom имат история на независима работа в пряка полза на хората и въпреки че знаят какво искат, понякога могат да бъдат трудни за обучение. Те трябва да бъдат включвани в постоянни дейности, в противен случай могат да се занимават с непослушни дейности.

Австралийските овчарки са много гласовити и са склонни да лаят много, също като помераните. Померанските кучета не са толкова енергични като австралийските овчарки и обичат да пестят силите си, дори когато се движат по цял ден. Австралийските овчарки обичат да са в движение за по-дълги периоди от време през деня и затова вашето австралийско помиярче ще се нуждае от много упражнения всеки ден. Аусипомите обаче не обичат да остават сами и може да са склонни към тревожност от раздяла.

История на австралийското куче

Името Aussiepom е комбинация от два прякора от родителите на породата, а именно австралийската овчарка с прякор Aussie и помориеца с прякор Pompom или Pom. Померанците произхождат от Германия и Полша, но са създадени от по-големите кучета, известни като шпицове. Те стават популярни в началото на XVIII в. и са развъждани до размера, който имат днес, след приноса на английската кралица Виктория.

Основи на кучето Aussiepom

Австралийската овчарка е развъдена от разновидностите на коли през XIX в. в западния регион на САЩ. Австралийската овчарка става популярна през 50-те години на миналия век и е подходяща за работа като чудесно терапевтично куче, като куче водач, детектор за наркотици, спасител и търсач, както и като приятен семеен домашен любимец.

През 1993 г. породата е призната от Американския киноложки клуб. Развъдчиците имат възможност да развъждат или две австралийски овчарки, или австралийска овчарка с померан. Тъй като сместа е хибрид, няма точна дата на произход. Хибридът бързо набира популярност в Обединеното кралство и Съединените щати поради симпатичните си черти и управляемия си размер. Австралийските овчарки и померанът също са много популярни в този регион. Към днешна дата Американският киноложки клуб не признава австралийските овчарки за стандартна порода.

Грижи за Вашия австралиец

За да запазите здравето на кучето си по всяко време, на собствениците на кучета се препоръчва да посещават редовно ветеринарния лекар за прегледи, тъй като това ще помогне за възможно най-ранното откриване на евентуални здравословни проблеми и навременното им лечение. Все пак ветеринарният лекар може да препоръча рутинни грижи, които ще гарантират, че кучето ви ще остане здраво. Тъй като австралийските кучета са склонни лесно да наддават на тегло и имат високи нива на енергия, уверете се, че осигурявате на кучето си разходки всеки ден, като включвате и активни игри. Така ще контролирате теглото му и ще намалите вероятността от здравословни проблеми.

Ежедневно проверявайте ушите на Вашия австралиец за вредители или остатъци. Почиствайте добре ушите на Aussiepom, както ви е препоръчал вашият ветеринарен лекар. Ноктите на кучето също трябва да се подрязват редовно, те не трябва да растат прекалено дълги, така че да се чува как драскат по пода.

Поддържайте здравето на устната кухина на Вашия Aussiepoms, тъй като неговият родител Pomeranian е склонен към проблеми със зъбите. Уверете се, че миете зъбите на кучето си ежедневно, като използвате паста за зъби за кучета.

Хранене на австралийските помияри

Диетата на австралийския помияр трябва да се съставя в зависимост от размера и енергията на кучето. Диетата на Aussie Pom трябва да бъде съставена предимно за дребни породи. Ако не се храни внимателно, кучето може да напълнее много от прехранване. Препоръчително е да се придържате към определен редовен график на хранене, като същевременно избягвате да оставяте кучешката храна навън през деня. Диетата постепенно се променя от етапа на кученцето до етапа на възрастното куче, а също и до други старчески етапи. Препоръчително е собственикът на кучето да поиска съвет от ветеринарния лекар относно здравословното състояние, теглото и енергията на кучето.

Добре ли е австралиецът за семейство?

В природата на Асипомовете е да бъдат дружелюбни и приятелски настроени към хората, включително към децата и другите домашни любимци. Поради любвеобилния си характер е по-вероятно той да се привърже към основния си собственик или към близки членове на семейството. Подобно на родителите си, асипопотамът е верен пазач и ще лае, ако има повод за тревога или ако забележи заплаха. Добре адаптираният австралиец няма да бъде прекалено териториален или агресивен към вашите гости. Благодарение на приветливия си характер той лесно се сприятелява, което го прави чудесен семеен домашен любимец. Повечето стопани го смятат за изключително податливо на обучение куче, което реагира добре на дисциплина, особено на ранен етап. Те не обичат да остават дълго време сами, но въпреки това се развиват добре в активна среда.

Поради малкия си размер австралийското куче може да бъде наранено от прекалено развълнувани деца. Но това не означава, че те не са добри семейни домашни любимци. Ако е добре обучено, австралийското куче може да общува с деца и да бъде приятен домашен любимец компаньон. Научете децата си как внимателно да се приближават и да играят с кучето.

Не чакайте дълго, преди да запознаете Вашия Aussiepom с други домашни любимци в домакинството. Започнете да социализирате кучето от породата Померан Ауси рано. Те се справят особено добре с други кучета, котки и малки деца. Ранното обучение в послушание е ключът към това кучето ви да се превърне в добре възпитан семеен домашен любимец.

Как да се грижиш за куче от породата Австралийски Пом?

Козината на австралийското помиярско куче е пухкава и има тенденция да достига средна дължина, точно като тази на двамата родители – австралийската овчарка и померанското куче. Ако страдате от алергии, това не е идеалното куче за вас. Грижата за козината им е сравнително лесна, тъй като просто трябва да я почиствате веднъж или два пъти седмично, като предлагате и редовни бани.

Козината на австралийското куче е продиктувана от козината и цветовете на родителите му – померан и австралийска овчарка. Основните цветове на австралийските помияри включват:

Червен Мерл Австралийски
Син мерл австралийски поп
Трицветни австралийски попови лъжички
Бриндъл австралийска овчарка, смес с померан
Черни кучета от породата Aussiepom
Чернокожи австралийски кучета
Бели австралийски кучета, смес Померан

Понякога те могат да имат плътна козина с малки черни и бели следи тук и там.

Заради средно дългата си козина австралийските кучета хвърлят доста козина. За да се намали линеенето, на собствениците на кучета се препоръчва редовно да почистват козината им. Използването на инструмент за обезкосмяване, като например Hertzko или FURminator Brush, може значително да намали количеството мъртви косми в козината на кучето.

Тъй като австралопитеците имат склонност към натрупване на плака, мийте зъбите му ежедневно и изрязвайте ноктите на кучето веднъж на няколко месеца.

Някои собственици на кучета от породата Aussie Pom избират да подстригват козината около ушите, очите и лапите на кучето, но редовното оформяне и подстригване обикновено не е необходимо. Австралийските помияри са склонни да бъдат доста толерантни към по-хладни климатични условия поради обилната си козина.

Обучение на австралийски пом

Австралийските помияри са интелигентни и реагират добре на обучение. При положителни техники на обучение Aussie Poms може да бъде много сговорчив. Има конкретна причина, поради която един от родителите на австралийската овчарка се използва в многобройни кучешки служби. Започнете обучението по послушание, когато кученцето от породата австралийска овчарка, смес от помяри, навърши седем седмици. Ранното започване на обучението ще помогне на Вашия австралийски помияр да остане активен, стимулиран, умствено ангажиран и най-важното – да се пази от неприятности.

Експертите съветват собствениците на кучета винаги да използват положително подкрепление при обучението на всяко куче, включително и на Aussiepom. Тъй като то се стреми да ви угоди, избягвайте да повишавате глас и да изразявате остри реакции. Суровите техники за обучение само ще обезкуражат кучето ви.

Обучение на гърнето

Обучението на Вашия Aussiepom на гърне не би трябвало да е много трудна задача, тъй като кучето е доста интелигентно и дисциплинирано. Макар че кучетата от породите австралийска овчарка и померански микс обикновено са послушни, обучението на това куче за ходене на гърне може да се окаже по-лесно, отколкото при много други породи. Независимо от това, за да постигнете отлични резултати, се препоръчва да започнете да обучавате на гърне вашия австралийски помияр възможно най-рано, когато е още кученце. Първата стъпка е да определите място за гърне на вашето Aussiepom извън къщата.

Ето някои стъпки, които трябва да следвате, докато обучавате Aussiepom на гърне:

Наблюдение: След като доведете кученцето Aussiepom в къщата, го нахранете според инструкциите, а след това наблюдавайте поведението му за готовност за изхождане. Тъй като кученцата имат малък пикочен мехур, вашето малко Aussiepom определено ще покаже признаци след известно време, в зависимост от това на колко години е. Това ще бъде подсмърчане на пода или обикаляне в една и съща зона. Щом забележите това, бързо изведете кученцето си на определеното място за гърне навън. Някои хора избират да обучат своя австралийски микс Пом да използва вътрешна тоалетна за кучета.

Давайте команди: Всеки път, когато извеждате кучето си навън до определеното място за елиминиране, не забравяйте да произнесете някои командни думи, които ще използвате по-често по време на този сеанс, като например “Иди на гърне!”.

Похвалете кучето: След успешен сеанс похвалете кучето си с избрани от вас думи. Такива думи могат да бъдат “добър” или “добро гърне”.

Награди: След успешна работа с гърнето е добре да поощрите кучето си, като го наградите с малки здравословни лакомства, за да знае, че това, което е направило, е добро.

Положително подсилване: Като собственик на куче поддържайте техниките за положително подсилване, докато обучавате кученцето си на гърне. Избягвайте да крещите или да викате на кучето, щом го хванете на местопрестъплението и на неправилното място. Вместо това подайте команда, например “Не!”, за да привлечете вниманието му и да го пренасочите към правилното място навън. Почистете мястото старателно с ензимен почистващ препарат, който премахва всякакви следи от миризмата на кучешка урина и помага на домашния ви любимец да разбере, че това не е правилното място, което да използва като тоалетна.