Плюсове и минуси Австралийска овчарка

Въпреки че австралийската овчарка става все по-популярна, потенциалните собственици трябва да са наясно с минусите и плюсовете, свързани с притежаването на тази порода кучета. Австралийската овчарка е известна още като Aussie и породата е завършила развитието си в Съединените американски щати като пастирско куче. Пастирските породи, като австралийската овчарка, имат някои специфични качества, които са необходими за добрите пастирски кучета, и някои от тези качества включват силната работна етика на кучето. Работните кучета, като австралийската овчарка, са помощници във фермите и служат главно за подпомагане на управлението на добитъка, което изисква много тичане и издръжливост. Австралийските овчарки са много енергични кучета, които трябва да бъдат заети през деня, и това може да бъде измама за хората, които нямат време или не са достатъчно физически активни, за да поддържат австралийската овчарка физически и умствено стимулирана през деня. За едно средностатистическо семейство, в което поне един възрастен работи, поддържането на австралийска овчарка достатъчно заета през деня може да се окаже почти невъзможно и това е една от причините, поради които австралийските овчарки не се препоръчват като семейни домашни любимци.

Друг недостатък на притежаването на австралийска овчарка е, че тази работна порода е склонна към деструктивно поведение, когато често е оставяна сама без цел или работа. Тази порода е създадена, за да работи усилено както умствено, така и физически през деня, в противен случай кучето ще се опитва да се занимава с неща, които може да не са желателни. Оставянето на австралийска овчарка сама вкъщи за дълги периоди от време без достатъчно упражнения може да доведе до неприятни открития на изпокъсани мебели, надраскани врати и съседи, които се оплакват от шумно куче, което не спира да лае, когато стопаните не са вкъщи. Това са някои от страничните ефекти от отглеждането на работно куче в неподходяща среда без достатъчно ежедневни упражнения, които да поддържат най-доброто поведение на това интелигентно и активно куче.

Други недостатъци, свързани с австралийските кучета, са, че тази порода е склонна да преследва всичко, което се движи. Преминаващите коли, уличните котки или дори тичащите наоколо деца могат да бъдат възприети като цели за преследване от това куче-пазач. Това естествено поведение на австралийската овчарка може да се окаже недостатък, особено в градска среда с много движещи се наоколо неща. Могат ли собствениците да се справят с желанието на австралийската овчарка да преследва движещи се неща? Да, но за това са необходими много търпение и специално обучение, насочено към подпомагане на кучето да преодолее естественото си желание да гони.

Друг недостатък на австралийската овчарка е склонността на кучето да хапе. Коренът на това поведение отново е от пастирското минало – австралийските овчарки са в състояние да пасат овце и друг добитък, като захапват телетата на овцете и по този начин помагат да се насочи стадото в подходяща посока. Поведението на захапване може да се случи, когато австралиецът тича около децата на семейството и кучето може да се опита да подгони децата, като захапва петите им, което може да бъде най-малкото неприятно. Това нежелано поведение също може да бъде коригирано с подходящо обучение.

Какви са другите недостатъци, свързани с притежаването на австралийска овчарка? Австралийските овчарки могат да бъдат гласовити, което може да се изрази в лаене на куче от скука или самота. Австралийските овчарки имат история на пастирство, която изисква от кучето да привлича вниманието на водача към всякакви проблеми, които могат да се случат по време на пастирството. Лаят е начин за комуникация с другите кучета и с водача по време на паша. Очакването австралийската овчарка да бъде тих домашен любимец, който е затворен в малък градски апартамент, може да доведе до много проблеми, които могат да бъдат избегнати от потенциалните собственици, като се запознаят с породата и разберат откъде идва деструктивното поведение. Осигуряването на австралийска овчарка на много упражнения, както умствени, така и физически, всеки път може да помогне да се избегнат много проблеми, за които съобщават собствениците на тази невероятно интелигентна порода с много специфични нужди.

Породата австралийска овчарка е лесна за обучение, защото австралийците обичат да радват своите стопани. Някои от предизвикателствата при обучението на високоинтелигентно куче са, че австралиецът може да изпитва трудности да се съсредоточи по време на обучението. Тези интелигентни кучета постоянно анализират ситуацията и забелязват всичко, което се случва наоколо. Работата на водача е да успее да обучи австралийското куче да обръща внимание и след като тази стъпка е изпълнена, обучението на кучето на други команди е много по-лесно. Както при всяка порода кучета, най-добрият подход е последователното обучение, основано на награди.

Австралийската овчарка може да бъде чудесно куче компаньон за подходящия човек. Породата австралийска овчарка притежава някои специални качества, сред които са интелектуалните способности над средното ниво, силната работна етика и гъвкавостта при работа. Австралийските овчарки се отличават с отлични постижения в много области, включително аджилити, търсене и спасяване и дори като кучета водачи за слепи. В правилните ръце австралийската овчарка може да бъде обучена на високи стандарти. Хората, които притежават добитък и се нуждаят от куче, което да им помага като пастир, могат да разчитат на австралийска овчарка, за да си свършат работата. Разбира се, кучето трябва да бъде обучено да следва указанията на полето и да използва собствения си ум, за да решава всички проблеми, които могат да възникнат по време на пашата. Австралийските овчарки са естествено предразположени да бъдат пастирски кучета и могат да разцъфнат под опитен надзор, тъй като правят това, за което е създадена породата – да бъдат превъзходно работно куче.

Размери на австралийската овчарка

Друг положителен факт за австралийската овчарка е, че тази порода се предлага в три различни размера, които включват стандартна австралийска овчарка, миниатюрна австралийска овчарка и австралийска овчарка играчка.

Стандартната австралийска овчарка е най-голямата от трите вида австралийски овчарки. Стандартната мъжка австралийска овчарка може да достигне до 23 инча височина и до 65 килограма тегло. Миниатюрните австралийски овчарки са по-малки на размер и мъжките екземпляри могат да достигнат до 18 инча височина и до 40 килограма тегло. Австралийската овчарка тип “играчка” е най-малката от трите вида австралийски овчарки и мъжките екземпляри могат да достигнат до 14 инча височина и до 17 килограма тегло. По-малките австралийски овчарки са по-подходящи за хора, които обичат тази порода, но разполагат с ограничено пространство, където стандартната австралийска овчарка не би се чувствала удобно. Активните семейства с по-малки деца, които търсят супер активен домашен любимец, който не е крехък и може да тича с децата по цял ден, често решават, че по-малката австралийска овчарка има същата енергия, но е с по-удобен размер от стандартното австралийско куче. Дори мини или Toy Aussie се нуждае от достатъчно пространство за тичане и от ограден двор, за да се упражнява. Може ли австралийска овчарка да живее в апартамент? Миниатюрната австралийска овчарка или австралийската овчарка играчка може да живее в апартамент, при условие че кучето има достъп до парк за кучета и прекарва целия ден с много активен стопанин, който обича да извежда кучето на дълги разходки няколко пъти на ден, както и да се занимава с аджилити или друга програма за обучение на кучета, която помага да се поддържа умственото и физическото стимулиране на домашния любимец. Австралийската овчарка със стандартен размер не е подходяща за живеене в апартамент.

Миниатюрните австралийски овчарки и австралийските овчарки тип “играчка” са по-подходящи за активни семейства с деца, тъй като тези по-малки версии на австралийската овчарка имат същия енергичен характер и желание за работа като най-голямата стандартна австралийска овчарка, само че в по-малка опаковка. Независимо от размера на австралийската овчарка, тази порода не е подходяща за мързеливи собственици, които не знаят какво да правят с активно куче, което се нуждае от часове физическа и умствена стимулация през деня. Австралийската овчарка е подходяща за активни хора, които имат много време да се посветят на своя домашен любимец, да обучават кучето и да се занимават с различни кучешки спортове, които могат да включват аджилити или послушание, за да държат това работно куче заето. Ако не осигурите достатъчно упражнения и интелектуална стимулация, кучето ще търси отдушник за високата си енергия, което обикновено води до много нежелани или разрушителни прояви, които могат да направят живота на стопаните им доста труден.

Друго изискване за тази порода е голям ограден двор, в който кучето да може да се упражнява добре. Австралийските овчарки, дори и разновидността Toy, се нуждаят от здравословен отдушник за своята изобилна енергия и не са подходящи за целодневно пребиваване в затворено помещение. Това куче се нуждае от поне три дълги разходки дневно с включени умствени занимания. Хората, които са на работа по цял ден и разполагат с малко време само сутрин или вечер, за да се посветят на семейния домашен любимец, трябва да помислят за друга порода. Австралийската овчарка, независимо дали е стандартна, миниатюрна или от разновидностите Toy, трябва да прекарва по-голямата част от деня със собственика си, да бъде заета и активна, за да живее щастливо.

Колко кученца имат австралийските овчарки?

Австралийските овчарки могат да имат кучило с големина от 3 до 9 кученца, в зависимост от вида на австралийската овчарка. Австралийските овчарки тип “играчка” и миниатюрните австралийски овчарки обикновено имат по-малък брой кучила, отколкото стандартните австралийски овчарки.

Продължителност на живота на австралийската овчарка
Австралийските овчарки живеят средно от 12 до 15 години.

Колко струва австралийската овчарка?
Цените на австралийската овчарка започват от 700 USD и нагоре в зависимост от родословието, размера, цвета, нивото на обучение и много други фактори.

Темперамент на австралийската овчарка

Австралийската овчарка може да се опише като най-добрата работна порода, която има много енергия, високоинтелигентна, активна и способна да усвои много различни умения. С непознати австралийските овчарки са склонни да бъдат резервирани и не бързат, преди да предложат приятелството си на нови хора в живота си. Със семейството си австралийските овчарки са привързани, лоялни и известни като кучета с велкро, което означава, че това куче ще следва стопаните от стая в стая и се радва да бъде близо до семейството си. Австралийските овчарки са интелигентни и имат силно желание да използват ума си. За австралийските овчарки са много важни дейности като обучение, взаимодействие със стопаните им и усвояване на нови умения. Австралийските овчарки мразят да бъдат оставяни сами или да скучаят. Това е тип куче, което трябва да бъде включено във всички семейни дейности и процъфтява в активно семейство, което може да предложи много време, упражнения и подходяща работа за тази порода кучета. Независимо дали става въпрос за работа като пастир или за занимания с активен кучешки спорт, като например проследяване, курс по аджилити или нещо друго, което да държи кучето заето, за тази порода е необходимо да има нещо, което да кара кучето да прави нещо конструктивно всеки ден. Бягането и ежедневните упражнения са нещо, което австралийската овчарка трябва да прави всеки ден, тъй като нейната безкрайна енергия се нуждае от здравословен отдушник, който също така помага за предотвратяване на лошото поведение, произтичащо от скуката.

Младите австралийски овчарки и кученца са много активни и се нуждаят не само от надзор през първата година, но и от започване на обучение за послушание и усвояване на добри маниери. Социализацията е много важна за тази порода и колкото повече време собственикът инвестира в социализацията на младата австралийска овчарка, толкова по-комфортно ще се чувства кучето в различни ситуации.

Как да се грижим за австралийска овчарка

Грижите за австралийската овчарка включват грижа за козината, грижа за зъбите и подрязване на ноктите на кучето. Австралийските овчарки имат красива двойна козина, която изисква подходящи грижи, за да се запази козината здрава и без заплитания. Ежедневното четкане на австралийската овчарка помага за премахване на мъртвите косми от козината и за предотвратяване на образуването на кичури. Линее ли австралийската овчарка много? Да, тази порода има значително количество линеене. Използването на инструмент за обезкосмяване Furminator може да бъде много полезно за отстраняване на повечето мъртви косми от козината на кучето. Инвестирането в прахосмукачка за домашни любимци може да бъде друг добър начин да се справите с линеенето на австралийските кучета.

Самопочистващият се инструмент за обезкосмяване на кучета Hertzko е основна четка, която помага за отстраняване на мъртвата козина от козината на вашето Aussie.Инструмент за обезкосмяване на австралийска овчарка

Собствениците на австралийска овчарка трябва да разполагат с няколко различни четки за груминг, които изпълняват различни цели. Греблото за подкосъм, например, е отличен инструмент, който помага за премахване на гъстия подкосъм, с който австралийските кучета са известни. Вижте видеоклипа по-долу, в който греблото за подкосъм е сравнено с гребен за козина и вижте разликата в резултатите, когато се използва за австралийска овчарка.

Започнете да свиквате с почистването на зъбите на австралийската овчарка, докато кучето ви е още кученце. Не забравяйте да използвате само паста за зъби за кучета, която е безопасна за кучета. Добрата грижа за зъбите на кучето помага за цялостното здраве на австралийското овчарско куче. Мийте зъбите на домашния си любимец ежедневно, за да предотвратите образуването на плака и бактерии по зъбите на кучето.

Здравни проблеми на австралийската овчарка

Повечето чистопородни кучета имат определени генетични заболявания, свързани с всяка порода, и австралийската овчарка не прави изключение. Въпреки че повечето австралийски овчарки се раждат здрави, има някои заболявания, към които австралийците са предразположени. Добрите развъдни практики, които имат за цел да тестват за всякакви генетични проблеми на разплодника, помагат да се сведе до минимум рискът от тези здравословни проблеми.

Някои от генетичните здравословни проблеми, свързани с австралийските овчарки, включват очни заболявания, алергии, дисплазия на тазобедрената става, автоимунни заболявания и проблеми с щитовидната жлеза.
Сравнете австралийската овчарка с други породи кучета