Предимства и недостатъци на Azawakh Hound

Сред плюсовете на притежаването на Азавакх е лоялността на кучето към стопаните – това куче се привързва силно към своето човешко семейство. Азауаките се чувстват добре в топли климатични условия, тъй като тези кучета произхождат от Африка, където горещото време е ежедневна част от живота на кучето. Азавакските гончета имат много къса козина, която почти не линее, което е още едно положително качество, свързано с тази порода. Азавакските гончета са добри бегачи и имат голяма издръжливост. Азауаките са естествено защитници и могат да бъдат отлични кучета пазачи и ще предупреждават стопаните за приближаващи непознати.

Сред минусите на Азавакх е фактът, че тази порода има много къса козина, която не предлага голяма защита при по-хладен или студен климат. Азауаките трябва да бъдат облечени в палто за кучета през по-хладните месеци. Тази порода не се препоръчва за региони със студен климат, което е минус. Азауаките имат силен инстинкт за преследване и са склонни да гонят малки животни, което може да е недостатък в градска среда. Азауаките се нуждаят от пространство и не са идеални кучета за живот в апартамент. Селски дом с ограден двор, където кучето може да се радва на свобода на движение, е идеален за азауаките.

Порода кучета Азавакх

Тегло на азауакското куче
Тегло на мъжкото куче от породата Азавакх: 15 до 25 кг (33 до 55 фунта)
Тегло на женските кучета от породата Азавакх: 15 до 24 kg (33 до 53 lb)

Размер на Azawakh
Височина на мъжкия Azawakh: 61 до 74 cm
Височина на женските екземпляри от вида Azawakh: 59 до 72 cm (23 до 28 инча)

Козина на Azawakh: много къса козина, по корема козината почти липсва
Цветове: червен, синьо-пепеляв, гризъл, синьо-черен, бриндл и други разновидности

Колко кученца имат средно азауаките?
Големина на кучилото: от 3 до 7 кученца

Средна продължителност на живота на азауаките
Продължителност на живота на азауаките: 10 до 12 години

Други наименования на породата Azawakh: Tuareg Sloughi, Sahelian Sloughi, Sahelian Greyhound, Levrier Azawakh, Idi, Hanshee, Oska, Rawondu, Bareeru и Wulo

Колко струва едно куче от породата азавакх?
Цената на кученцето от породата Азавакх варира от 2 000 до 2 500 долара.
Темперамент на кучето от породата Azawakh

Темперамент на азауакското куче

Кучетата от породата Азавакх са много лоялни и се привързват към стопаните си. По-възрастните Azawakh може да се окажат трудни за повторно настаняване поради силната им привързаност към първото им семейство. Както при всички породи кучета, ранната социализация е много важна за отглеждането на уверено куче. Азауаките не трябва да се доверяват на други домашни любимци, тъй като тази порода кучета има силен стремеж към плячка. Азавакът може да живее в апартамент, но кучето ще има нужда от ежедневни упражнения. Тази порода гончета се справя най-добре с активни семейства, които осигуряват на кучето много физическа активност. Добре ли се разбира Азавакх с деца? Тази порода не е най-добрият избор за семейства с малки деца.

Произхождащи от района на Сахел в Африка, кучетата от породата Азавак имат много къса козина, дълги крака, бадемовидни очи, плосък гръб и костна структура, която ясно личи през кожата на кучето. Късата козина на азавакските кучета позволява на тази древна порода да издържа на високи температури. Азавакското гонче не е толкова бързо, колкото другите гончета, въпреки това кльощавата порода кучета може да развие много висока скорост при изключително високи температури. Повечето други породи кучета не биха били в състояние да бягат продължително при такива изключително горещи условия. Районът на Сахел в Африка е трудно място за живеене. Хранителните ресурси често са много ограничени и има само определено количество кучета, които могат да бъдат издържани от племената. Обикновено в едно кучило се избира само едно кученце, на което се позволява да достигне зряла възраст. Останалите кученца от породата Азавак се евтаназират. Този изкуствен подбор помага да се увеличат шансовете за оцеляване на единственото останало кученце от породата Азавакх, тъй като майка му може да се съсредоточи само върху едно кученце. Мъжките кученца от породата Wulo се считат за по-ценни от женските по културни причини, а женските кученца се отглеждат само ако има нужда да се произведат повече кучета. Азавакът е ловно куче с поглед и основната му цел е да преследва и улавя бързо движеща се плячка. В родната си среда кучетата от породата Wulo се използват за лов на заек, антилопа и дива свиня. Azawakh се използва и като куче пазач. Селяните позволяват на кучетата от породата Азавакх да спят върху сламените покриви на ниските си къщи. По този начин кучетата могат лесно да видят всички непознати животни, които могат да приближат селото, и да предупредят останалите за всяка опасност чрез силен лай. След това кучето скача от покрива и другите кучета обикновено се присъединяват към него, за да прогонят натрапника. Поведението им е координирано, точно както при стадата.

Кучетата от Азавак предупреждават собствениците за приближаващи непознати и дори могат да нападнат хора, когато защитават територията или собствениците си. Ако планирате да се сдобиете с тази порода, бъдете подготвени, че темпераментът на азауака ще бъде защитен и той ще лае по непознати, въпреки че това поведение не е типично за много гончета. Генетично породата Азавакх е тясно свързана с басенджи, въпреки че породата прилича на други породи гончета за гледане, включително на хрътките. Кучетата от породата Азауакх се използват предимно като кучета компаньони в Европа и в САЩ, въпреки че в Западна Африка на тези кучета се гледа като на работни кучета, използвани за защита и лов. Азавакх е рядка порода кучета в САЩ и може да ви отнеме известно време да намерите реномиран развъдчик. Очаквайте да чакате за кученце. Разбира се, можете да проверите в центровете за спасяване на кучета и да видите дали имат налични кучета от породата Азавакх за спасяване. Научете колкото се може повече за породата Азавак онлайн, като четете книги, а също и като разговаряте със собственици на Азавак. Задайте на развъдчика колкото се може повече въпроси, свързани с породата Азавакх и с това как правилно да се грижите за новото кученце Азавакх. Разговаряйте с хора, които притежават кучета от породата Azawakh, които са получили от развъдчика, от когото възнамерявате да купите кученце. Ако можете да се срещнете с родителите на кученцето от породата Азавак, непременно го направете.

Кученцата от породата Azawakh израстват така, че да приличат на родителите си не само физически, но и по характер. Обяснете на развъдчика какво търсите в куче от породата Wulo и му позволете да ви помогне да изберете подходящото за вас кученце от породата Azawakh. Преди да вземете кученцето вкъщи, консултирайте се с развъдчика относно диетата, с която е било хранено кученцето, за да можете да продължите с диетата, с която кучето е свикнало.

Обучение на азауакх

Azawakh реагира добре на позитивни техники на обучение. Наказанията или суровото отношение ще накарат Вашия Azawakh да се затвори. Вместо това при обучението на Вашия Azawakh използвайте положителни подкрепления, като например похвали или хранителни награди.

Започнете да обучавате кучето веднага след като го доведете у дома. Наблюдавайте поведението на кучето и когато забележите, че то започва да подсмърча по пода и да ходи в кръг, това са признаци, че кучето е готово да използва тоалетна. Незабавно заведете кучето на определеното място за тоалетна, където то може да се облекчи. След като кучето приключи, имайте под ръка лакомство, за да възнаградите бързо доброто му поведение. По време на обучението на кучето в къщи със сигурност ще се случат инциденти. Не наказвайте кучето за произшествия по време на обучението на гърне. Почистете бъркотията и продължете да наблюдавате поведението му за признаци на готовност да използва кучешката тоалетна.

Грижа за азауакското гонче

Козината на азауакхското гонче е лесна за поддържане. Късата козина не изисква често четкане. Поради ниското ниво на телесни мазнини и късата козина Азавакх не понася добре студено и влажно време и ще се нуждае от защитна топла дреха за по-хладните месеци. Тази порода не се препоръчва за студен климат. Azawakh не трябва да живее на открито – кучето трябва да живее със семейството в затворено помещение. Хубавите породи кучета като Азавакх могат да оценят меки повърхности за спане. Ортопедичните легла за кучета с перящи се калъфки осигуряват добра опора на Азавакх и се поддържат лесно чисти.

За да поддържате здрави зъбите на вашия Азавакх, не забравяйте да приучите кучето си към редовно миене на зъбите. Започнете да миете зъбите на кучето рано, докато то е още малко кученце, и използвайте паста за зъби за кучета на ензимна основа, която можете да получите във всеки магазин за домашни любимци. Редовното почистване на зъбите на кучето помага да се предотврати натрупването на плака по зъбите на кучето, която може да причини зъбни заболявания и лош дъх. Човешката паста за зъби никога не трябва да се използва за кучета.

Подрязвайте ноктите на Азавакх, когато е необходимо. Прекалено разрасналите се нокти могат да причинят дискомфорт и дори промени в стойката на кучето.

Поддържайте ушите на кучето чисти и сухи, за да предотвратите ушни инфекции. Редовно проверявайте ушите на кучето и ако забележите лоша миризма или зачервяване и дразнене в ушите на кучето, задължително се консултирайте с ветеринарния лекар за тези симптоми, които могат да показват ушна инфекция или заразяване с ушни акари. Поддържането на ушите на кучето чисти е лесно с помощта на кърпички за уши на кучета.

Използвайте висококачествена храна за кучета, съобразена с възрастта им и формулирана за големи породи. Забавлявайте кучето си с играчки за дъвчене между храненията, за да поддържате зъбите чисти.
Здравословни проблеми на Азавакх
Кучетата от породата Азавак може да са предразположени към повече рискове по време на анестезия. Консултирайте се с ветеринарния си лекар относно рисковете, свързани с анестезията, преди всякакви медицински процедури, които могат да изискват анестезия. Епилепсия, подуване на корема и проблеми с щитовидната жлеза са сред здравословните проблеми, които могат да засегнат породата Azawakh.

Купата за бавно хранене е подходяща за кучета от голяма порода с дълбоки гърди, каквато е Азавакх. Купата за кучета с бавно хранене е проектирана така, че кучето да не поглъща толкова много въздух заедно с храната си, както при хранене от обикновени купи за кучешка храна.

История на породата Азавакх

До 70-те години на миналия век породата Азавакх е била почти изцяло изолирана в западноафриканските държави Мали, Нигер, Буркина Фасо и южната част на Алжир. Това започва да се променя през 70-те години на ХХ век, когато французите дават независимост на своите колонии. По това време югославски дипломат на име доктор Пекар е настанен в западноафриканската държава Буркина Фасо. Той искал да се сдобие с азавак, но местните обичаи забранявали продажбата им. Все пак тези кучета можели да бъдат подарявани. След като Доктор Пекар убил слон, който тероризирал едно западноафриканско село, в знак на благодарност той получил първия си женски Азавакх. По-късно Пекар успява да се сдобие с още две кучета от породата Азавакх. Той пренася тези три кучета от породата Азавак в Югославия.

Тези три кучета стават първите азауаки, които пристигат на Запад, и по-късно поставят основите на породата в Европа. Скоро след това френски бюрократи, работещи в Мали, се завръщат в Европа с още седем азавакски кучета. Всички тези кучета били много сходни на външен вид и най-вероятно са дошли от един и същи регион. През 1997 г. Азавакх е признат от Американския киноложки клуб.