Плюсове и минуси на Basenji

Притежаването на куче от породата Басенджи има своите плюсове и минуси.

Плюсове на басенджи: Басенджитата са известни като кучета без лайка. Вместо да лаят, басенджитата могат да издават мелодичен йодиращ звук, който е много различен от познатия кучешки лай.

Недостатъци на басенджи: Басенджитата са много независими кучета и не се поддават лесно на обучение. Собственикът на басенджи се нуждае от много търпение, съчетано с положителна мотивация, за да привлече вниманието на конгоанското куче и да накара това куче да изпълнява команди.

Плюсове на басенджи: Лесна поддръжка на козината. В сравнение с повечето други породи кучета, басенджитата имат много къса козина, която е лесна за поддържане.
Недостатъци на басенджи: Късата козина на кучетата от породата Басенджи не осигурява голяма защита при студено време. Конгоанските кучета не обичат студеното и дъждовно време и трябва да бъдат облечени подходящо за студеното време. Дъждобран за кучета или зимно яке за Базенджи може да допринесе много за това вашият домашен любимец да се чувства комфортно при всякакви метеорологични условия. Тази порода не е подходяща за много студен климат.

Плюсове на басенджи: кучетата от породата басенджи са умни и интелигентни. Осигурете на своето Басенджи интерактивни играчки за кучета или играчки с

дозатори за лакомства за кучета, за да поддържате умственото стимулиране на вашия домашен любимец.
Недостатъци на басенджи: Басенджитата са известни с таланта си да бягат. Никога не позволявайте на Базенджи да тича без каишка в район, който няма добра ограда, тъй като кучето лесно може да избяга, преследвайки плячка. Силният стремеж към плячка прави породата Басенджи по-склонна към преследване на малки животни и кучето може лесно да се изгуби, когато е заето да преследва нещо, което може да бъде недостатък при притежаването на тази порода.

Плюсове на басенджи: Басенджи са бдителни и интелигентни. Тези умни кучета също така могат да изглеждат резервирани и отнесени към непознати.

Размер на басенджи

Тегло на басенджи
Тегло на мъжкия басенджи: 9,5-11 кг (20-24,5 фунта)
Тегло на женската порода Басенджи: 10 до 11 кг (22 до 23 фунта)

Размер на Basenji
Височина на мъжкото куче Basenji: 40 до 43 cm (15,5 до 17 инча)
Височина на женските кучета от породата Басенджи: 40 до 43 cm

Козина на Basenji: късокосместа. Басенджи е хипоалергенна порода кучета.
Цветове на басенджи: червен, черен, трицветен и бриндл, като всички те имат бели гърди и корем

Средна продължителност на живота на басенджи:
Продължителност на живота на басенджи: 10 до 12 години

Други наименования на породата Басенджи: Конгоанско куче, Конгоански териер, Африканско куче, Африканско куче без коруба, Анго Ангари, Зандско куче

Колко струва кучето Басенджи?
Цените на басенджи започват от 500 USD и нагоре, в зависимост от много фактори.

Безкораво куче

Към кучетата, които не лаят, спада и басенджито. Предупреждаваме, че безлаещо басенджи не означава мълчаливо басенджи. Стандартът на породата Базенджи определя звука, който тези кучета издават, като смесица от хортуване и йодл. Басенджи не е напълно безшумно куче. Съществува цяла гама от звуци, които басенджи може да издава, включително хленчене и крясъци, които могат да изненадат някой, който не е очаквал да чуе някакви звуци от тази порода. Ларинксът на Базенджи е с различна форма от този на другите кучета и в резултат на това кучето не може да лае по начина, по който го правят повечето други кучета. Йелотът на басенджи звучи по-скоро като сирена. Басенджи все пак не е толкова тиха порода кучета! Вижте видеоклип с йоделиране на басенджи. Чуйте звуците, които това африканско куче без лай може да издава, в това видео с йоделиране на басенджи.

Темперамент на басенджи

Кучето Басенджи има спокоен и независим темперамент. Собствениците на басенджи често описват своите домашни любимци като упорити кучета. Умните басенджи не са лесно обучаеми кучета и могат да бъдат упорити и да не желаят да научат нови команди. Намирането на подходяща мотивация и поддържането на кратки и позитивни тренировъчни сесии може да помогне за постигането на добри резултати при обучението. Басенджи има склонност да избира един човек, към когото да формира емоционална привързаност. Отстъпчивостта към непознати е една от чертите на характера на басенджи. Непознатите не трябва да правят първата физическа крачка, за да поздравят басенджито, и не трябва да се приближават към кучето отзад. Оставете кучето да направи първото приближаване. Басенджи няма да има нищо против компанията на друго басенджи – в действителност породата басенджи се справя много добре, когато е в двойка с друго басенджи. Базенджи може невинаги да се разбира с други домашни любимци, които не са кучета. Не забравяйте, че породата има силен стремеж към плячка и не може да се доверява на други животни, освен кучета, когато е без каишка.

Добре ли се разбира басенджи с деца? Базенджи се радват на активните игри и на енергийните нива, които идват с по-големите деца. Може да има силна връзка с децата, ако се отглеждат заедно с тях. Имайте предвид, че по-възрастните басенджи може да не се установят толкова добре в семейство, което вече има деца. Африканското бушово куче (другото име на породата Басенджи) е добър семеен пазач и ще защитава както семейството, така и собствеността.

Когато разхождате басенджи, пускайте кучето без каишка само в ограден район, където кучетата могат да тичат свободно. Басенджитата са бързи бегачи и лесно могат да избягат след някое малко животно, което смятат за плячка. Базенджи може да не се върне веднага, когато бъде повикан от собственика, особено ако има нещо, което е привлякло вниманието на кучето и е активирало ловния му инстинкт. В такава ситуация е вероятно кучето без лайка да игнорира призива на собственика да се върне. Поставете идентификационен етикет на нашийника или ремъка на кучето, тъй като е известно, че бързото куче е експерт в бягството, когато му се отдаде възможност. Напишете данните си за контакт на нашийника или на каишката на кучето, така че в случай че басенджи избяга, да имате по-голям шанс да се съберете отново с четириногия си приятел.

Правилното социализиране ще ви помогне да отгледате куче, което е уверено и стабилно, независимо дали е у дома или навън. Носете със себе си лакомства, така че ако забележите, че кучето не се чувства добре в определена среда, винаги можете да използвате лакомства, за да отвлечете вниманието му и да го възнаградите за добро поведение. Басенджи понякога може да прояви упорит характер и обучението на това куче ще изисква много търпение от страна на собственика.

Басенджито е чудесно куче за живот в града, стига да получава достатъчно движение. Породата е много гъвкава и може да се приспособи към живот в апартамент или в къща. Тази африканска порода кучета има много къса и хипоалергенна козина. Поради късата козина тази порода кучета не трябва да се държи прекалено дълго навън, когато времето е студено. При по-хладно време винаги обличайте домашния си любимец в палто, за да му е топло, когато прекарва времето си навън. Имайте предвид, че Басенджи са големи катерачи, които лесно могат да се покатерят по верижна телена ограда и ще е необходима здрава дворна ограда. Някои собственици на басенджи описват своите басенджи като коткоподобно куче, защото също като котките тази порода кучета сериозно се грижи за чистотата си и има същия независим и отнесен характер като повечето котки.

Басенджи е ловна порода кучета, която принадлежи към категорията на кучетата гончета, кучетата с поглед. Басенджи разчитат на зрението си за разлика от други породи ловни кучета, които разчитат на обонянието. Басенджи обръща голямо внимание на всички движещи се обекти и преследва всичко, което вижда, че предизвиква движението. Породата обича да преследва с примамка като игра. Въпреки това африканското бушово куче може да не е склонно да апортира по команда. Това е независимо куче, което ще се подчинява само когато му е удобно. Обучението на басенджи може да бъде предизвикателство за начинаещите стопани. Породата Басенджи е еволюирала в Африка и има няколко имена, с които тази порода е известна, включително Конгоанско куче, Конгоански териер, Африканско бушово куче, Африканско безкораво куче, Ангоангари, Занде. Темпераментът на басенджи може да се опише като игрив, любопитен, буден и енергичен. Безкоравото куче има сравнително независим характер. Неговата плътно навита опашка, късата козина, която позволява на кучето да живее комфортно в топъл климат, и изправените уши са лесно разпознаваеми. Конго кучето (което е другото име на басенджи) е ловна порода, която по време на лов използва както зрителните, така и звуковите си сетива.

Започнете да социализирате своето басенджи в началото на живота си, докато то е още малко кученце. Водете кученцето Базенджи в парка за кучета, на оживени улици и други нови места, за да може кученцето Базенджи да свикне да се чувства добре в различна среда. Целта ви е да запознаете кученцето Басенджи с различни места, други кучета и хора и да го накарате да се чувства комфортно по време на новите преживявания.

Потенциалните собственици на басенджи трябва да научат колкото се може повече за темперамента на басенджи, за да са сигурни, че то ще им пасне. Базенджи не трябва да се оставя твърде дълго сам вкъщи, тъй като тези кучета са склонни да стават деструктивни поради скука. Бъдете готови да прекарвате минимум един час в разходки с вашето енергично Базенджи всеки ден, а ако можете да се справите и с повече – още по-добре! Много собственици на басенджи бързо се научават да поддържат ред във важните неща в къщата. Това е покана за вашето Базенджи да дъвче или да си играе с всичко, което намери на пода. Басенджито бързо се отегчава, ако бъде оставено само. Винаги оставяйте нещо за дъвчене на вашето Басенджи, преди да оставите кучето само вкъщи.

Обучение на конгоанско куче в сандък

Обучението в сандък може да ви помогне да предпазите палавото басенджи от неприятности, когато не сте наблизо. Кучетата, обучени в сандъци, по-лесно пътуват. Когато кучето остава в позната среда по време на пътуването, е по-лесно да поддържате конгоанското куче спокойно и по-малко стресирано по време на пътуването. Освен това е по-безопасно да е в щайга по време на пътуване, тъй като има по-малка вероятност кучето случайно да избяга. Обучението на куче от породата Басенджи в щайга може да отнеме известно време и е важно да не насилвате кучето да влезе в щайга твърде рано. Когато донесете нова кратуна вкъщи, поставете я на мястото, където кучето обикновено спи. По природа кучетата са животни, живеещи в бърлога, и кошарата ще му служи като сигурна бърлога, където то може да спи и да си почива спокойно. Някои кучета, обучени на работа в клетката, обичат да носят играчките или лакомствата си в нея, за да се скрият. Никога не използвайте клетката като наказание – това ще накара басенджито да не иска да използва клетката в бъдеще. Не прибързвайте с процеса на обучение в кратуна и оставете кратуната отворена, за да може кучето да я изследва през първите няколко дни от обучението в кратуна. Периодично слагайте лакомства, които кучето да намери в кошарата. Не давайте лакомства на кучето, когато то излиза от кратуната – то може да си помисли, че е възнаградено за това, че е излязло от кратуната. Целта ви е да оставяте лакомства вътре в клетката, за да може кучето да свърже клетката с положително преживяване. Направете кратера удобен за кучето, като поставите в него подложка за кратер или мека кърпа, за да може кучето да се наслаждава на съня си там. След като кучето се чувства комфортно в отворената кошара, е време да го обучите да се чувства комфортно в кошара със заключена врата. Отначало затваряйте вратата само за по няколко секунди. Ако кучето веднага започне да хленчи, изчакайте краткия момент, в който кучето е тихо, и тогава отворете вратата. По този начин кучето няма да мисли, че хленченето се възнаграждава. Дайте на кучето лакомство, докато е в затворената кутия, за да възнаградите доброто му поведение. Обучението на кучето в кашон може да отнеме няколко седмици, но след като бъде завършено, можете да сте спокойни, че когато не сте наблизо, кучето няма да има проблеми. Винаги изморявайте басенджито, преди да го поставите в клетката. Ако не сте в състояние да се занимавате с кучето, затворено в клетката, в рамките на няколко часа, задължително осигурете някой, който да изведе кучето, да го разходи, да му даде вода и храна, ако е необходимо. Кучето не трябва да бъде затваряно в кратера за повече от няколко часа през деня. Някои собственици избират да поставят кучетата си в клетка за през нощта, особено ако кучетата са склонни към разрушително поведение, докато не са наблюдавани. През деня не оставяйте кучето в клетка за повече от няколко часа. Препоръчителният размер на кошарата трябва да е достатъчно голям, за да може кучето да стои в цял ръст, без да докосва с глава горната част на кошарата. Кучето трябва да може да се протяга, докато спи, и да се обръща лесно в сандъка. Ако сандъкът е твърде голям, кучето може да се изкуши да използва част от сандъка като тоалетна. Използвайте разделител за клетки, за да осигурите достатъчно място, за да се чувства кучето удобно, но не прекалено много, така че да не го насърчавате да използва клетката като тоалетна.

Как да обучаваме басенджи

Въпреки че басенджито е изключително интелигентно, кучетата от породата Конго не се поддават лесно на обучение. Обучението на вашето Басенджи ще изисква много време, търпение и отдаденост. Изграждането на връзка с вашето куче е първата и решаваща стъпка, която ще помогне за успешното обучение на кучето. Породата Басенджи е по-склонна да реагира на командите на собственика, когато между кучето и собственика съществува доверителна и сигурна връзка. За да изградите силна връзка с кучето си, прекарвайте качествено време заедно, установявайте и насърчавайте взаимоуважителни отношения и разбирайте нуждите на другия. В резултат на това ще успеете да отгледате спокойно и щастливо куче. В характера на басенджито има определено ниво на упоритост. Опитите да се преодолее упоритостта на породата със сила могат да доведат до объркване и агресия. Не използвайте груби техники на обучение и когато се налага корекция, тя трябва да бъде незабавна и последователна. По време на обучението използвайте много положителни подкрепления, хранителни награди и похвали. Обмислете вариант за курсове за обучение, които да ви помогнат да стигнете там, където трябва да бъдете вие и вашето басенджи.

Обучението на басенджи трябва да започне веднага след като доведете кучето у дома. Наблюдавайте за признаци на готовност – ако забележите, че кучето подсмърча по пода и ходи в кръг, незабавно го заведете до определеното място за кучешка тоалетна. Наградете го с малко лакомство веднага щом приключи с работата си. Въпреки че басенджи не е от най-лесните породи за обучение, с последователност и търпение басенджито може успешно да бъде обучено на гърне.

Много собственици на кучета съобщават, че използването на кашон за обучение на домашни любимци може да помогне за обучението на вашето Базенджи. Кучетата използват кошарите за спане и за почивка. Ако вашият басенджи е склонен да се държи разрушително, докато отсъствате, клетката може да му помогне да се предпази от неприятности. Никога не оставяйте кучето в кошара за повече от няколко часа. Ако отсъствате през целия ден, не оставяйте кучето заключено в кошарата часове наред. Често кучетата имат нужда от време, за да свикнат с кошарата си. Оставете няколко лакомства за вашия домашен любимец вътре в кратуната, за да може той да се мотивира да изследва новата си “бърлога”. Не бързайте да затваряте бързо кратера, след като кучето влезе вътре. Най-добре е кучето да се почувства удобно и безопасно в новата среда. Едва след като кучето ви се чувства напълно комфортно, прекарвайки времето си в своята кошара, можете да започнете да го приучавате да се затваря в нея. Отначало затваряйте вратичката само за няколко секунди. Оставете няколко лакомства или играчки за дъвчене вътре в кошарата и се упражнявайте да затваряте вратите на кошарата за по няколко секунди. Не предлагайте похвали или награди веднага щом кучето излезе от кошарата, тъй като то ще свърже излизането от кошарата с получаването на награда. В случай че кучето ви започне да хленчи, докато е в кошарата, не отваряйте веднага вратата. Изчакайте интервала, в който кучето ще се успокои, и веднага го пуснете навън. Никога не поставяйте кучето в кратуна за наказание, тъй като не искате домашният ви любимец да свързва кратуната с това, че е наказан. Кучетата, които са правилно обучени на работа в клетки, обичат да прекарват времето си в тях и често ги използват като място за спане. Обучените на клетки кучета по-лесно пътуват, тъй като се чувстват по-сигурни в познатата им среда по време на пътуването.

Линеене на басенджи

Линее ли басенджи? Да, но линеенето на басенджи е толкова минимално, че късокосместата порода е известна като хипоалергенна. Нито едно куче не е напълно лишено от алергени, но някои породи са с ниска степен на линеене и не произвеждат много животински пърхот или други алергени. Кучетата от породата басенджи произхождат от Западна Африка и в този топъл климат тези кучета естествено не са имали нужда от дълга козина, за да се предпазват от студа. Тъй като са късокосмести кучета, басенджитата имат ниска устойчивост на студено време и не трябва да се държат навън твърде дълго през студените дни. Поддържайте кучето си на топло през студените месеци, като го обличате в палто за кучета, преди да излезете навън. Някои собственици обичат да слагат кучешки обувки на кучетата си, за да предпазят лапите им през студените и дъждовни дни. Басенджитата имат много къса козина, която изисква минимална поддръжка.

Грижа за басенджи

Грижите за басенджи включват подрязване на ноктите на кучето веднъж на всеки 6 седмици или веднага щом чуете щракащи звуци, когато кучето ходи по дървен под. Прекалено разрастващите се нокти могат да се свият и да се впият в плътта на кучето, причинявайки болка на вашия домашен любимец. За подрязване на ноктите на кучето може да се използват нокторезачки.

Ако случайно сте срязали прекалено много ноктите на кучето си и те кървят, стипцовият прах може бързо да помогне за спиране на кървенето.

Много собственици на кучета от породата Конго не са наясно с важността на ежедневното миене на зъбите на басенджи. Миенето на зъбите на вашето Басенджи помага за премахването на плаката, която ще се превърне в жълта коричка по зъбите на кучето, известна като зъбен камък, ако зъбите на кучето не се мият редовно. Зъбният камък се отстранява по-трудно и в него се намират вредни бактерии, които могат да представляват опасност за зъбите и цялостното здраве на кучето ви. Мийте зъбите на кучето си всеки ден, за да предотвратите стоматологични проблеми.

Играчките за дъвчене на кучета могат да ви помогнат да задържите басенджито си заето за известно време, докато ви няма. Съхраняването на играчка за дъвчене в клетката на Basenji може да помогне за забавлението на кучето.

Храненето на кучето с добре балансирана храна помага за поддържане на здравето и активността на кучето. Не хранете кучето с човешка храна, тъй като тя не поддържа хранителните му нужди и е по-вероятно кучето да напълнее. Диетата на кучето играе важна роля за цялостното му здраве и дълголетие.

Цветове на басенджи и грижа за козината

Породата Басенджи се среща в различни цветове: черен, червен, с тен, бриндле, черно-бял и трицветен. Тъй като басенджи се е развило на африканския континент, басенджи има къса козина, особено по ушите. В резултат на това африканското безкосместо куче линее минимално. Ангоанджиите обичат топлия климат и няма да са щастливи при много студен климат или време. През студените месеци не забравяйте да облечете басенджито си с подходящо палто за кучета, когато правите разходки. Басенджи няма характерната миризма на куче, която се среща при много други породи кучета. Поради ниското производство на пърхот от козината им, Басенджи е хипоалергенна порода. Хипоалергенните породи са породи, които произвеждат по-ниски от нормалните количества пърхот, който предизвиква алергия към домашни любимци при някои хора.

Приучете басенджито си да се къпе от ранна възраст. След къпане не забравяйте да подсушите добре кучето си, преди да го изведете навън.

Поддържането на ушите на Басенджи в чисто състояние е лесно с помощта на кърпички за уши на кучета.
Здравословни проблеми на басенджи
Избягвайте да излагате вашето Басенджи на ниски температури. Бъбречното разстройство, по-специално синдромът на Фанкони, представлява сериозен здравословен проблем за засегнатите кучета от породата Базенджи. Често срещана е и дисплазията на тазобедрената и лакътната става. Други заболявания, характерни за Конго териера (още едно име за породата Басенджи), включват проблеми с очите като прогресивна ретинална атрофия и дистрофия на роговицата.

Произход на кучето Басенджи

Басенджи е древна порода кучета, възникнала на африканския континент. Кучета, наподобяващи съвременните басенджи, могат да се видят на стели в гробниците на египетските фараони, седящи в краката на своите господари, изглеждащи точно както днес, с клепнали уши и плътно завити опашки.

В Конго басенджито е известно като “куче на храсталака”, “куче на диваците” или “куче на селяните” и като “диво куче”. В някои африкански племена доброто ловно басенджи се ценяло повече от съпруга. Породата басенджи се използва и днес в Централна Африка от пигмеите за лов на лъвове. Породата басенджи е официално призната от AKC през 1943 г.