Плюсове и минуси на Beagle

Притежаването на бигъл има своите предимства и недостатъци, както при всяка друга порода кучета. Сред плюсовете на бигъл са приятният темперамент и общителният характер на кучето. Тези кучета изглежда винаги са в отлично настроение и носят много радост на своите стопани. Бигълите са прекрасни семейни домашни любимци и се разбират с деца. Други плюсове на притежаването на бигъл са дълголетието на кучето. Бигълът е здрава порода с продължителност на живота до 15 години или дори повече. Бигълът има много енергия и е чудесен спътник за разходки на активни стопани. Бийгълите са приятелски настроени към други кучета и обичат да са около семейството си.

Сред отрицателните страни на притежаването на бийгъл е обилното линеене на кучето. Бигълът отделя много косми, а снабдяването с добър инструмент за обезкосмяване, като например Furminator, може да помогне за справяне с обилното линеене. Бигълът изисква много движение през деня – тази порода има много енергия, която се нуждае от положителен отдушник. Бигъл, който не получава достатъчно упражнения, е склонен към поведенчески проблеми, като прекомерно лаене, дъвчене или разкъсване на мебели, развлекателен лай и други нежелани прояви. Друг недостатък на притежаването на бигъл е силният лай на кучето, който се чува отдалеч. Бигълът не е идеално куче за апартамент и изисква дом с двор, където кучето да може да изследва. Биглите умеят да бягат и собственикът трябва да е сигурен, че бигълът винаги е на каишка в район, който не е ограден. Бигълът води с носа си – тези кучета имат невероятно добре развито обоняние и ще последват интересна миризма, като напълно игнорират призивите на собственика да се върнат.

Размер на бигъл

Бигълите са средно големи кучета, които са прекрасни семейни любимци за активни семейства. Ето и подробна таблица за теглото и височината на бигъл.

Тегло на бигъл
Тегло на мъжкия бигъл: 22 до 25 фунта (10 до 11 кг)
Тегло на женския бигъл: 9-10 кг (20-23 фунта)

Размер на бигъл
Височина на мъжкия бигъл: 13 до 16 инча (33 до 41 см)
Височина на женския бигъл: 13 до 16 инча (33 до 41 cm)

Козина на бигъл: къса, твърда козина със средна дължина
Цветове на бийгъл: трицветен или бял в комбинация с черен с тен/кафяв или кафяв с тен

Колко кученца имат бигълите?
Размер на кучилото на бигъл: от 2 до 14 кученца

Колко дълго живеят бигълите?
Продължителност на живота на бигъл: 12 до 18 години

Едно от предимствата на притежаването на бигъл е дълголетието, с което биглите са известни. Дългата продължителност на живота на кучетата Бийгъл може да се обясни с малкото здравословни проблеми, свързани с тази порода. При подходящи грижи и здравословен начин на живот вашият бигъл може да живее дълго и здравословно. Има примери за бигли, които са доживели до двадесетгодишна възраст. Колко струва кучето Бийгъл?
Ценови диапазон за бигъл: 800 – 1500 USD в САЩ.

В Съединените щати бигълите се предлагат в две разновидности в зависимост от размера. По-малкият, т.нар. джобен бигъл, не може да надвишава 13 инча при холката, докато стандартният размер бигъл не може да надвишава 15 инча при холката за състезания на стенд (конформация) или полеви изпитания. Повечето други държави, включително Обединеното кралство, признават, че правилният размер на бигълите е между 13 и 16 инча, без да се разделят на два стандартни размера. По-малките бигъли обикновено тежат по-малко от 20 kg, а по-големите могат да тежат до около 30 kg.
Линеене на бигъл
Линеене на бигъл
Линее ли бигълът? Един от минусите на притежаването на бигъл е, че биглите линеят много и въпреки късата си козина, те произвеждат изненадващо много лигавене. Бийгълът линее целогодишно, а през пролетта – по-обилно. За да сведете до минимум количеството на хвърлената от бигъл козина в дома, почиствайте често вашия бигъл, особено по време на интензивното линеене. Управлението на линеенето на бигъл е много по-лесно с правилните инструменти. Инструментът Furminator за обезкосмяване на къса козина е много полезен, когато се използва последователно. Много собственици на кучета от породата Бигъл съобщават, че използването на инструмента за обезкосмяване Furminator помага да се сведе до минимум линеенето на кучетата от породата Бигъл. Четкането на Бийгъл навън винаги е добра идея, тъй като след като кучето е почистено, е необходимо да се извършва много по-малко почистване. Четки за бигъл, които помагат за справяне с линеенето
Четки за кучета, които могат да помогнат за справяне с линеенето на вашия бигъл. Много собственици на бигъл намират домовете си пълни с косми от бигъл, което може да бъде сериозен недостатък на притежаването на тази порода. Въпреки че имат къса козина, бигълите могат да произвеждат изненадващо много мъртва козина, която изисква постоянно използване на прахосмукачка. За щастие, линеенето на бигъл може да бъде овладяно с помощта на инструмента за обезкосмяване Furminator. Много собственици препоръчват да използвате четката Furminator на открито, така че да има по-малко нужда от почистване, след като старателно сте отстранили мъртвата козина от вашия Бигъл.

HappyCare Textiles Ултра меко фланелено одеяло за котки и кучета
Проверете цената

Предлагат се множество видове четки за кучета и според собствениците на бигъл следните четки се използват най-често за породата бигъл:
Четка със среден косъм е чудесна за четкане на кучето
ръкавица за гончета, ръкавица за гончета или четка за къриби ще поддържат козината на вашия бигъл блестяща
четка за загребване ще ви помогне да отстраните подкосъма по време на интензивно линеене
гребенът за бълхи с фини зъби е предназначен за изключително внимателно отстраняване на разпиляната козина.

Характер на бигъл

Сред плюсовете на притежаването на бигъл е дружелюбният и щастлив характер на това куче. Кой може да устои на очарователния и жизнерадостен бигъл? Това е едно от най-популярните кучета в САЩ. Бийгълът е добре известен със своя лай – звук, който кучето издава, когато улови мирис по време на лов. Причината, поради която ловците често използват глутници бийгъли, а не само едно куче, е, че носът на бийгъла се уморява и след известно време “изпуска” миризмата, а в този момент друго куче от глутницата може да улови “миризмата” и едва тогава кучето ще издаде известния звук “лай”, за да уведоми глутницата и ловеца, че е уловило миризмата.

Бигълът се разбира с всички, включително и с други кучета, които имате вкъщи. Поради ловния инстинкт бийгълът не трябва да се доверява на животни, различни от кучета, освен ако вашият бийгъл не се е социализирал с животните в по-ранна възраст. Дръжте под око бийгъла си около други малки животни, тъй като кучето има силен ловен инстинкт.

Добри ли са бигълите с деца? Бийгълът е дружелюбен и търпелив с деца и това куче с рошави уши е идеален компаньон. Бийгълът е любвеобилно, весело, забавно и щастливо куче, което обожава стопанина/стопаните си. Любезният нрав на Бийгъл го прави безопасен домашен любимец в близост до деца.

Това куче с флопирани уши е сред най-добрите породи, препоръчвани за семейства с деца, но не забравяйте, че бигълът не е ретривър и няма да се интересува от игри като апортиране. Научете децата си да уважават кучето, като го оставяте на мира, когато то се храни или спи, или когато показва, че играта му е омръзнала, като се отдалечава. Не претоварвайте кученцето с прекалено ревностно галене, не го прегръщайте и не го целувайте, което може да бъде страшно за малкото кученце, и не крещете и не гонете. Бигълът е много енергична порода и е подходящ за активни стопани, които обичат да играят и да се разхождат с кучето си. Бигълът е най-щастлив, когато прекарва времето си на открито. Бигълите процъфтяват в активни семейства с двор, където могат да играят и да изследват. Когато не получават достатъчно физическа/психическа стимулация, бигълите могат да станат разрушителни, когато скучаят, затова е много важно да прекарвате достатъчно време в разходки и игри с вашето енергично куче.

Когато разхождате своя бигъл, не забравяйте да го пускате без каишка само в оградена зона, където кучетата могат да тичат свободно. Бигълът е естествен ловец и може да е склонен да забрави да изпълнява заповеди, когато е уловен от интересен аромат, който иска да преследва. Бигълите имат много енергия и могат лесно да избягат, ако им се отдаде възможност. Сложете идентификационен етикет на нашийника или на каишката на вашия домашен любимец, като може да поискате да напишете и вашата информация на нашийника, за да имате по-голям шанс да намерите вашия бигъл, в случай че се изгуби.

Бигълите са отлични работни кучета. Един бигъл на име Пийчс изкарва прехраната си, като издирва термити за фирма в Скрантън, Пенсилвания. Славата ѝ се разпространявала надлъж и нашир, докато не ѝ било отправено предизвикателство: Може ли Пийч да надхитри професионалните човешки инспектори за вредители с модерни детектори за термити? Пийч се изправя срещу конкуренцията в църква с известни проблеми с термити в Стейт Колидж, Пенсилвания. Председател на състезанието беше д-р Робърт Снетингер, професор по ентомология. Всички стояха нервно, когато Пийч получи сигнал: “Термити!” Праскова мигновено премина в режим на “атака”, треперейки по цялото тяло. Тя веднага откри всички известни случаи на заразяване с термити, както и 12 други обекта, неизвестни на съдиите. Като бонус тя откри и няколко колонии от мравки дърводелци. Човешките инспектори по вредителите все още носеха оборудването си из сградата, докато Пийч приключи задачата си.

Кожени нашийници за кучета

Задушаващите нашийници, щипковите или зъбчатите нашийници, сбруите без придърпване и каишките за глава са по-подходящи за целите на обучението, когато простите методи не дават резултат. Вашият бигъл може да се научи да игнорира задушаващите нашийници и въпреки това да продължи да дърпа. Задушаващите и зъбчатите нашийници могат да бъдат опасни и болезнени за вашето куче. Нагръдниците, които не позволяват дърпане, се поставят под предните крака на кучето с примки над раменете му. Когато кучето дърпа, сбруята издърпва предните крака назад, като по този начин забавя темпото му. Тези сбруи могат да бъдат тежки за гърба и ако не са правилно поставени, могат да прекъснат кръвообращението в краката на кучето. Ловна порода като бигъл лесно може да се увлече от преследването на миризма и просто да избяга, когато не е в оградена зона. Ще се радвате, че сте поставили идентификационен етикет на нашийника му с вашите данни за контакт, татуирали сте го или сте му поставили имплант с микрочип, който ще ви помогне да намерите кучето, ако някога се изгуби.

Каишка за куче Бийгъл
Шейната за кучета може да бъде по-удобен вариант за много кучета. Шейната за кучета е по-нежна към областта на гърлото на кучето и предотвратява натиска, който нашийниците могат да предизвикат в тази област.

Кожена каишка за куче от породата Бигъл
Кожените каишки са по-лесни за ръцете и качествената кожена каишка няма да одраска кожата на дланта ви, дори ако кучето ви наистина обича да дърпа. Бийгълът никога не трябва да бъде пускан да тича без повод в зона, която не е оградена. Силният ловен инстинкт може да накара кучето да избяга, докато преследва миризма. Ако имате няколко кучета, се предлагат двойни каишки, които позволяват воденето на две кучета.
Темперамент на бигъл
Темпераментът на бигъл е буден и наблюдателен, което прави това куче превъзходен пазач, който ще лае шумно при първия признак на нарушител. Тази порода има изключително малко проблеми, свързани с темперамента, ако изключим упоритостта. Според британския стандарт за темперамента на бигъл: “Добронамерен и внимателен, без агресия или плахост”. Британският стандарт описва бигълът и като “весело гонче, чиято основна функция е да ловува, предимно зайци, като следва миризма. Смел, с голяма активност, издръжливост и решителност. Буден, интелигентен и с равномерен темперамент.”

Бигълът е известен с упорития си характер. Това е част от природата им на гончета и в областта се нарича “упоритост” или “независимост”. Тези качества помагат на кучето да намери дивеча. Бигълът ще очаква да го следвате, а не обратното, защото той е ловна порода, която трябва да ви води към дивеча. За бигълите, които живеят живота си като домашни любимци, независимият им характер може да представлява проблем, особено за собственика, който е напълно заблуден относно истинския характер на бигъла: упорит, своенравен, решителен, твърдоглав, твърдоглав и упорит.

Информация за грижи за бигъл

Бийгълът може да се нуждае от по-често къпане от много други породи, тъй като щом кучето намери нещо, което му мирише приятно, то ще се търкаля, докато не остане доволно от начина, по който мирише. За хората миризмата може да не е толкова приятна и това е причината за допълнителното време за къпане.

Използвайте мек шампоан за кучета, докато къпете своя бигъл. Специфичните за породата шампоани за бигли са специално разработени за козината на бигъл. Никога не използвайте човешки шампоан за кучета, тъй като той има различно pH и може да раздразни кожата на вашия домашен любимец.

Грижата за кучетата от породата Бийгъл включва и редовно миене на зъбите на кучето, за да се предотвратят всякакви стоматологични проблеми. До двегодишна възраст до 80 % от бигълите страдат от зъбни заболявания. Помогнете на кучето си да поддържа зъбите си в най-добро състояние, като го приучите към миене на зъбите още от ранна възраст. По-възрастните бигъли също могат да свикнат с процедурата по миене на зъбите и много кучета всъщност се наслаждават на този процес. Не използвайте човешка паста за зъби, тъй като тя не е предназначена за кучета и може да навреди на вашето куче. Вместо това задължително използвайте паста за зъби за кучета на ензимна основа, която можете да получите във всеки магазин за домашни любимци. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за най-подходящата паста за зъби за вашия бигъл.

През зимата продуктите за топене на лед могат да попаднат между пръстите на вашето куче, заедно с пясъчни частици и ледени кристали. Тези дразнители в най-добрия случай са неприятни, а в най-лошия – опасни. Те могат да причинят порязвания и напуквания на лапите. След като разхождате своя бигъл, измийте краката му, за да отстраните леда и пътната сол. Ако вашият бигъл има много косми между пръстите на краката си, може да искате да ги подстрижете. Можете да защитите краката на кучето си, като поставите вазелин върху повърхността на възглавничките, а в сериозни случаи – като използвате специални обувки, изработени от неопрен, вид синтетичен каучук.
Консумативи за бигъл
Следните принадлежности ще помогнат на вашия бигъл да се настани в новия си дом.

Врати за кучета
Бебешките или кучешките вратички ще ви помогнат да не допускате кучето си във всяка стая, в която не искате да влиза Бигълът. Дървените порти може да не са подходящи за кученце, което много дъвче.

Купички и чинии
Най-подходящи са купичка за вода и купичка за храна от неръждаема стомана. Керамичните купички са чупливи, но също работят добре. Пластмасовите съдове не се препоръчват, тъй като кучето може да сдъвче евтината пластмаса. Също така, ако в пластмасовата купа за храна за кучета се появят пукнатини, тези пукнатини създават място за опасни бактерии.

Разгледайте кошарите за кучета за бигли
Клетката осигурява безопасно и удобно място за почивка и пътуване на кучето. Клетката на вашия бигъл трябва да бъде не само достатъчно висока, за да може той да се изправи, но и достатъчно голяма, за да може лесно да се обръща и да се изтяга напълно. Съществуват три основни вида клетки: от телена мрежа, от здраво стъклопласт или пластмаса и от сгъваема найлонова мрежа. Телените кратери предлагат най-добра вентилация и кучето ви може да вижда какво се случва извън кратера. Недостатъкът е, че този тип кратери нямат защита от слънцето или студения вятър, освен ако не ги покриете с покривало. Клетките от фибростъкло или пластмаса са здрави и са подходящи за спане и пътуване. Клетката осигурява най-много атмосфера, подобна на бърлога, и много кучета се чувстват особено сигурни в нея. Сгъваемите щайги от найлонова мрежа са чудесни за пътуване и бързо поставяне. Основният недостатък на мрежестите щайги е, че куче, което не е свикнало с щайги, може да ги разкъса с ноктите си.

Легла за кучета от породата бийгъл
Удобното легло за кучета със сваляща се, перяща се покривка улеснява поддържането на чистота и свежест. Ортопедичните легла за кучета са популярни и ще осигурят удобно място за почивка на вашия домашен любимец.

Кошара за упражнения за кученце бигъл
Тази преносима кошара за игра за кученца е чудесна за наблюдение на кученцето, докато готвите вечеря и искате да позволите на кучето си да се наслаждава на свободата на движение в ограничено пространство.

Играчки за кучета от породата Бийгъл
Кученцата и кучетата от всички възрасти се нуждаят от нещо, което да дъвчат, за да успокоят зъбите си или с цел забавление. Домашните любимци с играчки е по-малко вероятно да разрушат мебели и други предмети от бита. Не забравяйте да осигурите на кучето си безопасни играчки за кучета, които нямат малки чупливи части. Може да искате да избягвате дъвки от сурова кожа, тъй като те могат да заседнат в гърлото на кучето ви. Никога не позволявайте на вашия бигъл да играе с играчка, която е снабдена с батерии. Кучето може случайно да погълне батерия, което може да му коства живота.

Козината на бигъл
Дъждобран с качулка е внимателен подарък за любимия ви бигъл. За студените зимни дни едно зимно палто ще ви помогне да запазите топлината на вашия Бигъл, когато се разхождате навън.

Висококачествена храна за кучета, подходяща за възрастта
Избирайте храни за кучета, в които се използват естествени консерванти като витамини С и Е (токофероли) вместо изкуствени консерванти. Изкуствените консерванти могат да бъдат вредни за вашето куче и включват неща като пропил галат, BHA, BHT и етоксикин. Някои кучета имат алергични реакции към тези изкуствени консерванти.

Ако храните своя бигъл със суха храна, проверете първата съставка, посочена в хранителните факти. По-добрите марки съдържат месо или риба като първа съставка и макар да струват повече, всъщност са по-изгодна сделка, защото кучето ви не трябва да яде много от тях. Кайбълът е по-калоричен от консервираната храна за кучета, тъй като консервираната храна съдържа много повече вода по обем.

Ако храните кучето си Бийгъл с консервирана храна, проверете етикета. Най-добрата консервирана храна за Бийгъл трябва да съдържа цяло месо, риба или птиче месо като първа съставка. Повечето по-нискокачествени консерви имат за първа съставка вода, а много консервирани храни съдържат повече от 78 % вода. Най-добрите консервирани храни за кучета използват цели зеленчуци, а не зърнени фракции като оризови трици, оризово брашно или ориз за пивовари.

Полувлажните кучешки храни, които се предлагат в малки опаковки, може да изглеждат добре, но често са пълни със захар под формата на царевичен сироп и цвеклова каша (до 25 процента). Освен това тя се състои от около 50 процента вода. Вашето куче не се нуждае от тези неща, които насърчават затлъстяването и кариеса. Срокът на годност на полувлажната храна за кучета също е много по-малък от този на консервираната или сухата храна за кучета.

Най-здравословните лакомства за бигъл са парченца моркови или ябълки. Не е нужно да купувате скъпи бисквити, пълни с консерванти и оцветители. За специален случай малките парченца сирене се отразяват отлично.

Биглите са склонни към затлъстяване. Когато вашият бигъл е със здравословно тегло, трябва да можете лесно да усетите ребрата му, без да ги натискате, но не трябва да можете да видите ребрата през козината. Слабите домашни любимци имат по-малко здравословни проблеми и живеят по-дълго от затлъстелите си братовчеди. Затлъстяването е фактор, допринасящ за много кучешки заболявания, включително диабет, остеоартрит, дихателни смущения, чернодробни и сърдечни заболявания. Кучетата са програмирани да бъдат постоянно гладни и ако имат възможност, вашият бигъл ще погълне повече, отколкото му е необходимо, за да остане здрав. По-лесно е да го предпазите от напълняване на първо място, отколкото да се опитвате да го отстраните по-късно.

Уши на бигъл
За да се предотвратят ушните инфекции, е необходимо да се полагат редовни грижи за рошавите уши на бигъл. Поддържайте ушите на Бийгъл чисти и избърсвайте ушите му със суха, чиста кърпа след всяко къпане или плуване. Предлагат се кърпички за уши за кучета, които могат да се използват за поддържане на ушите на Бийгъл чисти и здрави.

Паста за зъби за кучета (кучета)
Никога не използвайте човешка паста за зъби, тъй като тя не е безопасна за кучета. Започнете да се грижите за зъбите, когато кучето ви е кученце, и мийте зъбите му всеки ден. Миенето на зъбите на кучето ви може да помогне за предотвратяване на пародонтоза чрез отстраняване на плаката. Ако плаката не бъде отстранена, тя остава върху зъба и се минерализира, превръщайки се в кафяв боклук, който наричаме зъбен камък. Както плаката, така и зъбният камък се състоят предимно от бактерии и могат да нанесат много щети на зъбите на вашето куче. Винаги използвайте паста за зъби за кучета с вкус. Кучетата не са в състояние да изплюват пастата за зъби, а поглъщането на човешка паста за зъби ще доведе до стомашно-чревни проблеми.

Най-добрите нокторезачки за бигли
Ако чувате как ноктите на кучето ви щракат по пода, знайте, че е време да ги подрежете. Ноктите на вашия бигъл трябва да са равни с възглавничката на лапата; всичко, което виси над нея, трябва да се изреже. Започнете с тази процедура, докато кучето е още малко кученце, но дори и напълно пораснал бигъл може да се научи да приема подрязването на ноктите. Използвайте нокторезачка, специално предназначена за кучета. Ако сте избрали нокторезачки, можете да използвате клещички или гилотини, в зависимост от това какво предпочитате. Много собственици на бигли избират да използват електрическа машинка за нокти. След като кучето ви свикне с шума, то ще се чувства комфортно с тази процедура. Ако случайно сте срязали прекалено много ноктите на кучето си и те кървят, стипцовият прах може бързо да помогне за спиране на кървенето.

Кученца бигъл

Бигълът е популярна порода кучета и не е трудно да откриете развъдник на бигъл, когато искате да си вземете кученце. Експертите препоръчват да посетите поне трима различни развъдчици на кучета Бигъл, преди да вземете окончателно решение. Кученцата са прекрасни, но са и много трудни. Кученцата трябва да бъдат приучени на жилище, на клетката и не знаят основни команди за послушание. Като собственик вие ще отговаряте за обучението на кученцето и за социализацията му, което изисква много отдаденост и време. Освен това кученцата са по-енергични от порасналите бигъли и обичат да дъвчат, особено по време на никнене на зъби. Кученцата не са за всеки и някои хора избират да си вземат куче в юношеска или възрастна възраст, защото при възрастното куче това, което виждате, е това, което получавате. Личността и характерът на възрастния бигъл вече са установени и кучето най-вероятно е обучено на домашен режим и знае някои основни команди. Възрастното куче може вече да е обучено и на работа в кашон. Кучето може да има деструктивни наклонности, които е трудно да се забележат по време на първата среща. В този случай като собственик ще трябва да работите за коригиране на деструктивното поведение. Възрастните бигъли също така са по-малко енергични от малките кученца бигъл и са по-лесни за управление. За щастие бигълите са много дълголетни кучета, така че не е нужно да се притеснявате, че ще загубите кучето, ако то е на пет, осем или дори десет години. На колко години живеят бигълите? Тази порода е шампион, когато става въпрос за дълголетие. Много бигли живеят до 15-годишна възраст, а някои могат да достигнат близо 20 години при добри грижи и добро хранене. Когато се сдобивате с по-възрастен бигъл, има някои ключови въпроси, които може да искате да зададете, за да можете по-лесно да прецените темперамента на кучето.

Гони ли кучето котки?
Лае ли?
Опитва ли се да избяга? Някои бийгъли могат да полагат активни усилия да избягат дори от ограден двор.
Как се разбира с деца, жени, мъже и т.н.?
Какво е нивото му на активност? Биглите по принцип са енергични, но все пак има различия между тях по отношение на нивото на енергия.

Бигълите са много подходящи за осиновяване, защото не са кучета “за един човек” и бързо ще се научат да обичат вас и вашето семейство. Честото галене и четкане на вашия бигъл ще му помогне да се привърже към вас.
Лов на бийгъли
Може да разпознаете бийгълите по типичните им ловни цветове: бяло, черно и кафяво. Бийгълите са специализирани в лова на лисици, зайци, елени и други животни. Носът на бигъл има около 220 милиона рецептора за миризми. Отличителните дълги уши помагат на вашия бигъл да улавя миризмите и да ги задържа близо до носа. Бигълът трябва да се държи на каишка или в оградена зона – в противен случай, когато вашият бигъл улови миризмата на заек например, той ще следва миризмата, докато намери този заек. Благодарение на отличното си обоняние тези кучета често се използват за търсене на експлозиви от екипите на правоприлагащите органи. Отличното обоняние не е единственото изключително качество на породата. Благодарение на своя лай и вой бигълите заемат място сред най-гласовитите породи кучета. Гърлото на бигъл има невероятни гласни струни, които вибрират, когато въздухът преминава през тях, което позволява на кучето да издава различни звуци. Бигълът не е най-подходящото куче за апартамент, защото на съседите бързо може да им омръзне да слушат лая и воя на кучето ви. Чистокръвните бийгъли имат бяла опашка, за да могат ловците лесно да ги виждат, докато преследват миризмата.
Изложбени и полеви бигли
Какви са разликите между изложбените и полските бигъли? Има някои съществени разлики между изложбените и полските бигъли. Ловните бигъли са с по-дълги крака и ръст от другите видове, въпреки че всички те са бигъли. Ако искате просто весел семеен домашен любимец и не се интересувате от лов или полеви изпитания, изложбеният бигъл е подходящото куче за вас. Изложбените бигъли са по-спокойни. Въпреки това, ако планирате да ловувате, непременно потърсете развъдчик, който е специализиран в този тип бийгъли. Много ловни бигли, купени като домашни любимци, в крайна сметка се озовават в приюти, защото собствениците им не могат да се справят с тях. Ловните бигъли обикновено са по-малко “обучаеми” и по-разрушителни в къщи, както и по-упорити от изложбените бигъли. Ако притежавате ловен бигъл, трябва да му осигурите много упражнения, за да бъде щастливо и заето.

След като закупите своя бигъл, добрият развъдчик ще ви предостави подписан писмен договор, ветеринарни документи и родословие. AKC изисква следната информация в подписаното заявление за регистрация в AKC, подписания договор за продажба или подписаното писмено заявление:
Порода, пол и цвят на бигъл
Дата на раждане на бигъл
Регистрирани имена на родителите на кучето
Име на развъдчика на бигъл
обучение на бигъл
Започнете да обучавате своя бигъл още в ранна възраст. Те са мотивирани за храна и никога не се уморяват да получават лакомства. Както при повечето ловни кучета, упоритостта е една от чертите на характера, свързани с породата. За начинаещите обучението на бигъл може да бъде разочароващо, тъй като биглите лесно се разсейват заради изостреното си обоняние и просто трябва да изследват всяка нова миризма, която срещнат. Подобно на всяка друга порода кучета, бигълът трябва да бъде обучен да изпълнява основните команди: седни, стой, петел и долу. Можете да използвате различни начини за награждаване на вашия бигъл. Играчките, похвалите и храната ще подействат като стимул по време на обучението. Всяка тренировка не трябва да продължава повече от 5 до 10 минути. Накарайте вашия бигъл да изгори малко енергия преди тренировката, като първо го разхождате. По този начин вашият бигъл ще бъде по-склонен да се съсредоточи върху вас по време на урока за обучение по послушание. Кучетата се учат чрез повторение и не се учат, когато им се крещи. Бигълът е особено нечувствителен към викането. Те или изключват ушите си, или стават нервни. И двете реакции не са това, което искате! Ако станете нетърпеливи и недоволни, единственото послание, което кучето ви ще получи, е, че вие сте нетърпеливи и недоволни. То няма да знае защо. Но вероятно ще заключи, че опасността е наблизо (вероятно за него самия), и ще се стресне. В най-лошия случай ще реши, че сте му ядосани, и ще се уплаши. Вашето куче никога, ама никога не трябва да се страхува от вас. Стресиращата среда не е благоприятна за учене или преподаване. Въздържайте се от обучение на вашия бигъл, когато сте в лошо настроение. Няма да бъдете ефективни и кучето ви ще усети негативното ви отношение. Винаги приключвайте тренировката с положителна нотка. Например завършете тренировъчната сесия с команда, която кучето ви познава добре, и след това го наградете за доброто поведение, като му дадете малко лакомство. Най-добрите хранителни награди са вкусни и малки (с размер на грахово зърно).

Обучението на бигъл трябва да започне в момента, в който го доведете у дома. Използвайте един метод за обучение на гърне и се придържайте към него. Много собственици на кучета се провалят в обучението на своите бигли само защото се отказват твърде рано. Останете последователни, възнаграждавайте успехите и не обръщайте внимание на инцидентите. Обърнете внимание на езика на тялото на вашия бигъл. Ако кучето подсмърча по пода или ходи в кръг и се държи неспокойно, значи е време да го изведете навън за почивка за тоалетна. Имайте със себе си лакомства, когато извеждате кучето навън, и веднага щом то приключи, му дайте лакомство. Можете също така да използвате командна дума за обучение на гърне, например “Иди на гърне!”, и да повтаряте командата всеки път, когато кучето отива до тоалетната. В крайна сметка то ще направи връзката и в резултат на това животът ви ще бъде много по-лесен.

Обучението на вашия бигъл за използване на вътрешно гърне е добър вариант за много собственици, които искат да са сигурни, че кучето знае какво да прави, в случай че не сте вкъщи и му се наложи да използва гърне.
Здравословни проблеми на бигъл
Бигълът е една от най-здравите породи и няма много медицински проблеми, свързани с тази конкретна порода. Бигълите живеят много дълго за кучетата. Те достигат средна възраст от 15 години, а някои бигли достигат дори до 20-годишна възраст! Бигълите са предразположени към болест на междупрешленните дискове, която се причинява, когато възглавничката между прешлените се приплъзва или разкъсва, в резултат на което дискът притиска гръбначния мозък. Това заболяване е изключително болезнено за кучето ви. Някои от симптомите включват отказ на кучето да се изкачва по стълби, прегърбване на гърба и викове от болка. Не чакайте и незабавно заведете кучето си на ветеринарен лекар, ако забележите някой от тези симптоми.

Произход на бигъл

Кучетата от типа бигъл съществуват от повече от 2000 години, а съвременният бигъл е създаден във Великобритания около 1830 г.

Породата бигъл е регистрирана в Американския киноложки клуб през 1885 г. Бигълът е сред десетте най-популярни породи кучета в САЩ, което не е изненадващо предвид удобния размер, игривия характер и адаптивността на кучето.