Плюсове и минуси на белгийския малиноа

Притежаването на белгийско малиноа е свързано с редица предимства и недостатъци. Плюсовете на притежаването на белгийско малиноа включват силния работен стремеж на кучето. Изключително активна, интелигентна и нетърпелива за работа, белгийската малиноа е специална порода, която не е за всеки. Идеалният собственик на белгийско малиноа трябва добре да разбира какво е необходимо за обучението на това куче, колко време дневно се изисква, за да се поддържа тази работна порода заета и в отлична умствена и физическа форма. Изключително енергичните белгийски малиноа имат високи изисквания към физическите упражнения. Потенциалните собственици трябва да са готови да посветят голяма част от дневното си време на това да го прекарват с кучето, а именно да упражняват и обучават белгийското малиноа. Собствениците на белгийско малиноа прекарват от три до шест часа всеки ден в активна дейност, разхождайки, тичайки и упражнявайки това куче, изпълнено с безкрайна енергия. Белгийското малиноа изисква търпелив и опитен водач в лицето на собственика, който може да извлече най-доброто от това активно куче с изключително висока работна енергия. Поддържането на заетостта на малиноа може да бъде работа на пълен работен ден, което може да бъде положително за някой, който е заинтересован да отделя много време на своето куче всеки ден. Други плюсове на притежаването на белгийско малиноа е, че това куче желае да угоди на собственика си и може да бъде обучено на високи стандарти. Белгийското малиноа е много интелигентно и бързо усвоява нови команди при подходяща мотивация. Други плюсове, свързани с породата белгийски малиноа, са високият потенциал на кучето като пазач. Белгийските малиноа са бдителни и при подходящо обучение са отлични кучета за лична охрана.

Минусите, свързани с притежаването на породата белгийски малиноа, включват изключително високата енергия, която може да бъде трудна за управление от собственици, които не са толкова енергични. Белгийските малиноа са взискателни по отношение на времето и собствениците трябва да прекарват голяма част от деня само в упражнения с това активно куче. Не всеки има енергията, която е необходима, за да притежава породата белгийско малиноа. Кучетата от породата белгийски малиноа не са най-подходящи за живот в апартамент. Когато са неактивни и отегчени, кучетата от породата белгийски малиноа могат бързо да станат деструктивни, което може да бъде недостатък при притежаването на тази порода.

Линеене на белгийското малиноа

Изискванията за поддържане на белгийското малиноа са минимални, но имайте предвид, че белгийското малиноа линее. Кучетата от породата белгийски малиноа имат двойна козина, която изисква повече внимание през периода на линеене, за да се запази козината чиста и да се сведе до минимум количеството кучешки косми в дома ви. Кучетата от породата белгийски малиноа линеят два пъти годишно. За да се справите с линеенето на кучетата от породата Malinois, използвайте четка с косъм и голяма четка с щипки. Предлагат се и четки за кучета “две в едно” с косъм и щифт.

Инструментът за обезкосмяване Furminator или самопочистващата се четка за обезкосмяване Hertzko за управление на линеенето на кучетата от породата Malinois могат да бъдат много полезни. Четкането на кучето на открито помага за много по-лесното почистване, тъй като по време на обезкосмяването на кучето от породата Malinois ще се разпръскват много косми.

Важно е кучето винаги да има на разположение прясна питейна вода, тъй като прекомерното линеене може да бъде причинено от дехидратация, наред с други причини. Кучетата от породата Belgian Malinois имат красива козина, а хранителната диета може да помогне за поддържането на здрава козина и кожа на кучето.

Винаги използвайте мек шампоан за кучета, когато къпете своето куче от породата Малиноа. Специфичният за породата Malinois шампоан е предназначен да поддържа козината на кучето в най-добро състояние.
При миенето на белгийското куче от породата Малиноа може да ви бъде полезна приставка за душ.

Размер на белгийското малиноа

Тегло на белгийския малиноа
Тегло на мъжкото куче от породата белгийско малиноа: 29 до 34 kg (63 до 74 фунта)
Тегло на женските кучета от породата белгийски малиноа: 25 до 30 kg (55 до 66 фунта)

Размер на белгийския малиноа
Височина на мъжкия белгийски малиноа: 61 до 66 cm (24 до 25 инча)
Височина на женските белгийски малиноа: 56 до 61 cm (22 до 24 инча)

Козина на белгийския малиноа: двойна козина, къса
Цветове на белгийския малиноа: от пепеляво до махагоново с черна маркировка

Колко кученца имат средно кучетата от породата белгийски малиноа?
Размер на кучилото на белгийската малиноа: 6 до 10 кученца

Колко дълго живеят кучетата от породата белгийски малиноа?
Продължителност на живота на белгийското малиноа: 10 до 13 години

Колко струва белгийският малиноа?

Цената на белгийското малиноа започва от 1500 долара и нагоре за кученце в зависимост от много фактори
темперамент на белгийското малиноа

Темперамент на белгийското малиноа

Белгийските малиноа имат голям стремеж към работа. Тези овчарски кучета са най-известни с работата си като полицейски и военни кучета. Белгийското малиноа често бяга в големи кръгове. Това поведение се дължи на пастирския инстинкт на породата. Мнозина смятат, че малиноа е разновидност на белгийската овчарка, а не отделна порода. Понастоящем има четири признати типа белгийска овчарка (понякога наричани белгийски овчарски кучета): Грьонендаел, Лакенуа, Тервуерен и Малиноа. Грьонендаел се отличава с дълъг косъм и има изцяло черен цвят на козината. Лакенуа има къдрава козина. Tervueren е наименование за всички останали дългокосмести кучета. Кучето с къс косъм се нарича Malinois. Тази пастирска порода е интелигентна, атлетична, бдителна и има упорит и много активен темперамент. Малиноа обичат предизвикателствата и решаването на проблеми. Специалистите по поведение на кучетата са единодушни, че няма нещо, което белгийската овчарка Малиноа да не може да направи. Това е суперкучето в света на кучетата. Органите на реда и военните намират тази порода за много ценна поради интензивната работна етика.

Белгийската овчарка Малиуайз е най-щастлива в къща с двор, където кучето може да разтяга краката си. Бъдете готови да прекарвате от 4 до 5 часа в игра, обучение и тренировки на вашето активно белгийско малиноа всеки ден. Повечето кучета от породата Малиноа обичат да издирват. Това куче не е подходящо за стопани, които си почиват на дивана. Белгийското куче се нуждае от много внимание от страна на стопанина, много упражнения, търпение и последователност при обучението и при работата с кучето като цяло, цел в живота и социализация. Има причина, поради която спасителните центрове и приютите за кучета са пренаселени с кучета от тази порода – много собственици не са осъзнавали колко активно е малиноа. Много собственици просто не могат да се справят с високата енергия на това куче и това е причината много от тези кучета да попадат в приюти за кучета. Известно е, че когато скучаят, малиноа стават разрушителни. Белгийските малиуини се справят най-добре с опитен стопанин, който има времето и енергията, които да вложи в такова интензивно куче. Темпераментът на белгийските малиуи остава много енергичен и в зряла възраст. Дори петгодишно белгийско малиноа може да прояви същата младежка игривост и висока енергия като кученце. Поради високия стремеж към плячка собствениците трябва да бъдат предпазливи по отношение на другите домашни любимци в семейството. Социализирайте вашия Малиноа от ранна възраст, за да отгледате уверено куче.

Добри ли са кучетата от породата Малиноа с деца? Повечето собственици са съгласни, че това голямо, силно енергично куче не е идеално за семейства с малки деца или с малки деца. Семействата с малки деца може да не разполагат с времето, което изисква притежаването на куче от породата Малиноа. Високоенергийното белгийско куче Малиноа се нуждае от четири до шест часа физическа активност през деня, дълга разходка и обучение през целия живот, което е свързано с притежаването на голяма и високоотговорна порода като Малиноа. Само физически здрави хора, които имат много време да се посветят на тази интелигентна и много активна порода, могат да осигурят на кучето енергиен отдушник и да го занимават психически и физически всеки ден, могат да обмислят белгийската порода Малиноа като домашен любимец. Наличието на голям ограден двор е задължително условие за тази порода.

Като работно куче белгийското малиноа се отличава като куче за лична защита. Характерът на белгийското малиноа може да се опише като недоверчив към непознати и на кучето му е необходимо време, за да загрее към непознати хора. Те се занимават и с детекция, полицейска работа, търсене и спасяване, както и със спортна работа, като например Шутцхунд. Споменахме ли, че белгийската порода кучета е много енергична? Разгледайте видеото по-долу, в което собственичка на куче от породата Малиноа споделя няколко минути от деня си с кучето от породата Малиноа, което притежава.

Когато избирате кученце от породата Малиноа, е добре да се запознаете с родителите на кученцето. Обърнете специално внимание на начина, по който родителите се държат и изглеждат, защото ако изберете едно от техните кученца, има вероятност да се сдобиете с куче, което много наподобява характера и физическите черти на родителите. Стабилният, твърд темперамент на родителите на кученцето е добър знак. Разберете всичко, което можете, за здравната история на родителите и кученцето. Малиноа като цяло е здрава порода, но както при повечето чистопородни кучета, има някои генетични предразположения към определени заболявания, а при малиноа дисплазията на тазобедрената става и лакътя, както и подуването на корема могат да представляват проблем.

Как да се грижим за белгийската порода Малиноа

Грижата за белгийското малиноа включва почистване на зъбите на кучето. Приучете вашия белгийски малчуган да си мие зъбите от ранна възраст. Никога не използвайте човешка паста за зъби за кучета. Пастата за зъби за кучета на ензимна основа ще помогне за премахването на плаката, която може да се превърне в жълта коричка, ако не бъде отстранена. Жълтата коричка по кучешките зъби се нарича зъбен камък и се отстранява много по-трудно. Зъбният камък съдържа вредни бактерии, които не само предизвикват лош дъх, но и могат да причинят проблеми със зъбите и други здравословни проблеми. Здравите зъби са много важни за цялостното здраве на кучето.

Поддържайте ушите чисти, за да предотвратите ушни инфекции. След къпане подсушавайте ушите с мека, чиста кърпа. Кърпичките за уши могат да ви помогнат да поддържате ушите на кучето си чисти.

Подрязвайте ноктите на кучето на всеки 6 седмици или когато чуете щракане на ноктите, когато кучето ходи по твърд под.

Обучение на белгийско малиноа

От осем седмици до шест месеца е решаващ момент за кученцата белгийска малиноа да започнат основно обучение по послушание, но дори и възрастно куче може да бъде обучено. Нетърпеливото да се хареса белгийско малиноа реагира добре на обучение. Повечето кучета от породата Малиноа лесно се мотивират с играчки.

Неопитните собственици могат да намерят обучението на Malinois за предизвикателство, тъй като кучето може да е толкова пълно с живот и енергия, че да е трудно да се накара животното да се съсредоточи. Ако случаят е такъв, най-добре е да потърсите професионален треньор, който да ви помогне с обучението.

Голямото и силно малиноа трябва да бъде добре контролирано от собственика, за да се избегнат опасни ситуации. Ранната социализация е важна за отглеждането на стабилно и уверено белгийско малиноа. Кучето се радва на умствени и физически упражнения всеки ден. Бъдете готови да посветите много от времето си на игри, упражнения и обучение на вашето белгийско малиноа през следващите четиринадесет до шестнадесет години. Ако живеете, за да обучавате кучето си, и планирате да прекарвате часове всеки ден, за да поддържате умственото и физическото му стимулиране, тогава тази порода е за вас.

Обучение на защитни кучета за белгийска малиноа

Белгийското малиноа е сред най-добрите породи за лична защита. Бързото, желаещо да се хареса на хората белгийско малиноа е много бдително и ще защити вас и вашето семейство. Обучението за лична защита отнема много време и изисква около една година за първоначално обучение, а след това периодично ще трябва да се преминава опреснително обучение. Направете задълбочено проучване, преди да запишете кучето си на курс за лична защита. Не забравяйте да получите няколко препоръки от собственици, чиито кучета са завършили курса. Обучителят трябва да може да отговори на всички въпроси, които може да имате, и трябва да ви бъде позволено да присъствате на всяко занятие. Уверете се, че се чувствате комфортно от начина, по който треньорът работи с кучето ви. Заслужавате да разбирате всяка част от процеса. В нито един момент кучето не трябва да бъде наказвано или третирано по жесток начин. Неправилният треньор може да нанесе необратими щети върху психиката на кучето и затова е изключително важно да получите цялата възможна информация за треньора по лична защита и да се чувствате комфортно, когато записвате кучето си.

Имайте предвид, че обучението за лична защита може да бъде много скъпо.

Здравословни проблеми на белгийското малиноа

Дисплазията на тазобедрената и лакътната става, която обикновено води до артрит, е често срещано заболяване при големите породи кучета, каквато е белгийската малиноа. Заведете кучето си на ветеринарен лекар, ако забележите някакви признаци на болки в ставите на вашия домашен любимец, и използвайте удобно легло за кучета, предназначено за облекчаване на болката, свързана с артрита. Леглата за кучета Ortho с покривало, което може да се пере, са лесни за поддържане на чистота и свежест.

Други медицински проблеми, свързани с породата Малиноа, включват катаракта, епилепсия, заболяване на щитовидната жлеза, прогресивна атрофия на ретината и панус.

Хранете белгийската порода Малиноа с висококачествена храна за големи породи, подходяща за възрастта на кучето.

Тъй като белгийското малиноа е голяма порода с дълбоки гърди, съществува риск от развитие на подуване на корема. За да сведете до минимум риска от подуване на корема, хранете кучето си два пъти дневно с разумни порции и не забравяйте да го храните, когато кучето е в спокойно състояние на духа. Силно развълнуваното куче може да погълне повече въздух с храната и това да увеличи риска от подуване на корема. Подуването на корема е често срещан здравословен проблем, който засяга големите породи кучета с дълбоки гърди, включително белгийското малиноа. Не прекалявайте с храненето на вашето белгийско малиноа и не забравяйте, че храненето на кучето два пъти дневно с разумно големи порции е по-безопасно от едно голямо хранене на ден, за да се предотврати подуването на корема.

Произход на белгийското малиноа

Името на породата е лесно обяснимо – произходът на белгийското малиноа може да се проследи до белгийския град Малинс. Породата се е използвала и все още се използва като куче за пазене на овце. Белгийското малиноа е признато от Американския киноложки клуб през 1959 г.

През 2011 г. куче от породата белгийски малиноа на име Кайро е част от шести екип на военноморските сили на Съединените щати SEAL Team Six. Той помогна на SEALs да открият Осама Бин Ладен.