reБернедудъл (смес от пудел и бернско планинско куче)

Изображение на кучето бернедудълКакво е бернедудъл? Бернедудълът е смесен хибрид между бернското планинско куче и пудела. Известно още като бернски планински пудел, това куче е невероятно лоялна, умна, леко глуповата и нежна дизайнерска порода кучета, която наследява сред най-добрите черти от чистокръвните си родители. Въпреки че е сравнително нова порода, нейната популярност расте много бързо, което се дължи на способността ѝ да бъде чудесен компаньон на семействата и собствениците. Бернедудълът се смята и за едно от най-сладките кучета сред тогавашните дизайнерски породи.

Тъй като е подобна на по-популярните и по-стари хибридни породи доудъл, тази дизайнерска порода се появява за първи път през 2003-2004 г. Но подобно на кученцето, бернедудълът вероятно ще бъде малко по-палав. Можете лесно да ограничите това, като се погрижите да обучите и социализирате кученцето си още в началото. По този начин ще имате абсолютно един от най-веселите и нежни другари.

Бернедудлите лесно се адаптират към нови домове и семейства. Тези кучета имат високи енергийни приливи и за да останат здрави и щастливи, те ще се нуждаят от поне една разходка всеки ден. Бернедудлите като цяло са здрави в сравнение с други дизайнерски кучета, а освен това са с ниска степен на линеене. Отглеждани като перфектни кучета компаньони, бернедудлите са любвеобилни, блестящи и са едни от най-добрите семейни приятели.

Пуделът и бернеската планинска смеска жадуват за внимание и се радват на компанията на семейството си. Те не са подходящи да бъдат притежавани от често пътуващи хора или такива, които могат да отсъстват от дома за дълги часове. Въпреки че бернедудълът е предназначен да наследи най-добрите качества от родителите си, понякога може да наследи някои нежелани черти, като невротизъм от пудела и упоритост от бернската планинска порода. Поради това трябва да вземете кученцето си Bernedoodle от реномиран развъдник и да се запознаете с един от чистокръвните родители.

Подобно на другите породи доудъл, бернедудълът е наследил наследството и високото ниво на интелигентност от родителя си пудел. От друга страна, веселият му характер и глуповатост са от бернското планинско куче. Освен това бернедудлите са слабо линеещи и имат прекрасен характер. Те ще се радват на по-голямата част от времето си с възрастните и децата в семейството, като играят и се гушкат. Ако искате да направите тази страхотна порода част от семейството си, прочетете, за да научите повече за нея..

Продължителност на живота на бернедудъл

Каква е средната продължителност на живота на Bernedoodle? Тъй като бернедудълът е сравнително млада порода, няма много информация за опасенията, свързани с дълголетието му. Според експертите по тази порода стандартните бернедудели живеят между 12 и 15 години, а мини бернедуделите – до близо 17 години. Малките бернедудели обаче могат да живеят до 18 години.

Размер на бернедудъл

В зависимост от размера на родителя на пудела, бернедудълът се предлага в три различни размера, които включват играчка, мини и стандартен. Това означава, че можете да се сдобиете с бернедудъл с перфектен размер, който е идеален да се впише в семейство с всякакъв начин на живот и размер. Бернедудлите, които са от породите пудел с размери мини и играчка, са идеални за живот в градски условия и апартаменти, но тези със стандартен размер са по-големи за по-големи домове. Бернедудлите играчки могат да тежат около 10 фунта с височина 12 инча, докато бернедудлите със стандартен размер могат да тежат 90 фунта с височина 29 инча.

Темперамент на бернедоле

Тъй като е сравнително нова порода, определянето на общите черти и характеристики на тези кучета може да бъде доста трудно. Това е така, защото кученцето от породата бернедудъл може да предпочете един от родителите си повече от другия, поради което е трудно да се предвиди кои черти ще преобладават. Въпреки това бернедудлите са отлични компаньони и са изпълнили предназначението си да бъдат спокойни, нежни и любвеобилни както към други животни, така и към хора.

Тъй като са кучета, ориентирани към хората, бернедудлите обичат да прекарват по-голямата част от времето си със семейството си, докато то се занимава с игри и други дейности. Те също така изпитват голямо удоволствие да прекарват достатъчно време със своите хора и да се гушкат спокойно в диваните. Техният нежен и лоялен характер, както и високото им ниво на интелигентност, им позволяват да бъдат идеални кучета асистенти и терапевти.

Въпреки че невинаги е лесно да се разбере какъв ще се окаже кученцето бернедудъл, те винаги ще бъдат любящи, игриви и дружелюбни. Очарователният характер на бернедудъл се дължи на лоялния и спокоен характер на родителя бернски планински куче и на щастливото настроение на родителя пудел.

В ранна възраст бернедудлите са донякъде упорити и любопитни. Тази черта на характера ще бъде премахната, ако те бъдат добре социализирани и обучени на ранен етап. Тези прекрасни кучета имат и способността да се съобразяват с непознати, което ги прави идеални кучета пазачи. Бернедудлите могат да бъдат доста пакостливи. Въпреки че с ранна положителна социализация и обучение това поведение може лесно да бъде обуздано.

Хранене на бернедудъл

Количеството храна, което давате на кучето си, е от голямо значение. Храната на бернедудлите ще се определя от общото им здравословно състояние, възрастта, размера и нивото на активност. Стандартните бернедудели имат огромен апетит, затова се стремете да порционирате правилно храната им, вместо да оставяте храна навън през целия ден.

Собствениците трябва да хранят кученцата си четири пъти дневно, но когато пораснат, трябва да ги хранят само два пъти дневно. Ако не сте сигурни, препоръчително е да попитате ветеринарния си лекар за вида и количеството храна, с която трябва да храните кучето си. Имайте предвид, че по-големите бернедудели са изложени на по-голям риск от подуване на корема, така че разделянето на храната им на по-малки порции би било по-добра идея.

Активните малки кученца трябва да се хранят с висококачествена суха храна за активни породи и да се гарантира, че храната им съдържа хранителни елементи като протеини и мазнини за правилното регулиране, функциониране и възстановяване на тъканите и органите на кучетата.

Външен вид на бернедудъл

Бернско планинско куче пудел микс снимка Бернедудлите могат да имат права, къдрава или вълнообразна козина. Колкото повече къдрици има кучето, толкова по-хипоалергенно е то. Козината е плътна и гъста, придружена от груба текстура. Тя може да бъде кодирана и в зависимост от дължината. През лятото козината позволява на кучето да бъде прохладно, като същевременно го предпазва от студ през зимните сезони. Цветовете на козината на Берн Дудъл варират и могат да включват черно, кафяво, бяло, черно соболе, черно и бяло, бяло и кафяво, черно и кафяво, трицветно, синьо, алено, сиво, кайсиево, мерле и кремаво.

Кучетата от породата бернедудъл са добре сложени, с тъмни, овални очи, които се отличават едно от друго. Те имат дълги триъгълни муцуни, уши, висящи почти до главата, и носещи се нагоре гъсти опашки. Бернедудлите също така имат възглавнички и дебели възглавнички. В случаите, в които преобладават бернеските гени, фигурата на кучетата ще изглежда по-дълга, отколкото по-висока.

Социализация на бернедудлите с деца и домашни любимци.

Благодарение на факта, че бернедудлите са нежни и търпеливи, те са чудесни компаньони за децата и прекрасни другари за игра. Въпреки това трябва да научите децата си как безопасно и правилно да взаимодействат с кучето. Особено с малките крехки кучета, като мини и бернедудлите-играчки.

Бернедудлите обичат да играят и да общуват както с деца, така и с възрастни, особено със своите стопани, и биха предпочели да прекарват по-голямата част от времето си с тях пред други неща. Като цяло те се справят доста добре с други кучета и домашни любимци, при условие че се провежда ранна социализация и обучение. Това гарантира, че кучето няма да се чувства неудобно или плахо, когато е сред други домашни любимци или хора.

Въпреки интелигентността, наследена от родителите им пудели, някои бернедудели изглеждат твърдоглави – черта, която наследяват от родителя си бернското планинско куче. Ако вашият бернедудъл е наследил тази черта, няма да е лесно да го обучите.

В такива случаи собствениците не бива да се чувстват разочаровани, а трябва да предлагат постепенно и последователно обучение с положителни подкрепления. Бавно упоритостта на кучето ще изчезне и в крайна сметка ще имате добре обучен и дисциплиниран бернедудъл.

Консумативи за грижа за домашни любимци Имайте предвид също, че бернедудлите се обиждат много лесно, бъдете нежни с тях и избягвайте да предлагате наказания, тъй като по този начин те няма да подействат и ще влошат положението ви.

Препоръчваме на собствениците да проявяват търпение, да бъдат спокойни и уверени, за да социализират, обучат и превърнат своите бернедудли в перфектни кученца компаньони както за деца, така и за други домашни любимци.

Упражнения за бернедудъл

Колко активен е един бернедудъл? За всеки бернедудъл е необходима умерена физическа активност и упражнения. Тридесетминутна разходка е достатъчна за тях три пъти дневно. Кучетата смес от пудел и бернско планинско куче ще ви бъдат чудесен спътник по време на походи през лятото или при каране на снежни шейни през зимния сезон.

Те с нетърпение ще очакват както градските разходки, така и разходките в провинцията. Когато се уморят от физическите занимания, те ще седнат и ще се наслаждават на гушкането с вас. Тези кучета нямат ограничения, тъй като можете да ги вземете със себе си, където и да отидете. Те бързо ще се запознаят с околната среда, както и с хората в обкръжението си.

Кученца от породата бернедудъл

Кученцата Bernedoodle са къдрави, приятелски настроени, любвеобилни и социални, независимо от това от какъв размер или тип поколение произхождат. Ранната социализация на тези кученца е много важна, тъй като те са и много интелигентни. Препоръчително е да започнете обучението възможно най-рано в тази крехка възраст и особено защото докато са малки, кученцата бернедудъл могат да бъдат твърдоглави, макар че това трябва да намалее с напредването на възрастта.

Възползвайте се от тези ранни месеци и инвестирайте в меко нежно обучение, както социално, така и поведенческо. Това ще улесни кученцето при общуването му с другите кученца и децата в къщата и ще му позволи да се чувства комфортно около тях, без да се отпуска.

Препоръчително е потенциалните собственици на кучета винаги да купуват кученца от реномирани развъдници, за да имат силно и здраво кученце. Стремете се да проверявате сертификатите за здравните досиета на родителите на кученцето, за да знаете какво е здравословното състояние на вашето кученце. Преди да вземете кученцето у дома, оставете го да бъде проверено от ветеринар.

Грижи за бернедудъл

Стандартните бернедудели се чувстват много по-добре в по-големи пространства, например в задния двор. Дребните и миниатюрните бернудъли обаче могат да се настанят в апартаменти, тъй като не се нуждаят от по-големи пространства за игра.

Бернедудлите обичат човешкото общуване, поради което обичат да прекарват повече време със своите стопани, а не обичат да прекарват много време сами.

Поради факта, че бернедудлите са отгледани от пудели, те са изключително интелигентни, което означава само, че могат да се научат да възприемат доброто и лошото поведение с еднаква скорост. Затова на собствениците се препоръчва да ги обучават и социализират с други домашни любимци и хора възможно най-рано.

В много случаи човек не може да предвиди колко голям може да бъде неговият бернедудъл поради различните размери на родителите. Въпреки това, уважавани и надеждни развъдчици обикновено имат представа въз основа на предишни кучила.

Обикновено стандартният бернедудъл съзрява напълно на около 12 до 18 месеца, докато по-малките бернедудели са напълно зрели на средна възраст 12 месеца. Бернедудлите от всички възрасти предпочитат да живеят в домакинства, където хората са активни, и обикновено са склонни да общуват и с хора от всички възрасти – от деца до възрастни хора. За да бъде здрав, бернедудълът се нуждае от минимум 60 минути ежедневни занимания. Това се дължи на високите нива на енергия, получени от двамата му родители, като се има предвид фактът, че родителите са дългогодишни активни работни кучета.

Ако случайно сте от хората, които обичат джогинга, дългите разходки или пешеходните преходи, можете да сте сигурни, че вашият бернедудъл ще ви прави компания през цялото време. Все пак внимавайте да не прекалявате с физическите упражнения на кученцето си поради склонността към дисплазия на лакътната или тазобедрената става.

Здравото кученце от породата бернедудъл се нуждае от максимална продължителност на упражненията от около 5 минути на месец, което означава, че кученцето ви на възраст 5 месеца може спокойно да се разхожда или тича с вас в продължение на около 25 минути. Това няма да доведе до риск за растежа или друг проблем.

История на бернедола

Въпреки че Bernedoodle е сравнително нова дизайнерска порода, създадена официално за първи път през 2003 г. от човек на име Sherry Rupke от SwissRidge Kennels Canada, се смята, че тя случайно съществува от доста време. Повече за историята на това куче можете да научите от историята на родителите му.

Разработено в земеделските земи на Швейцария, бернското планинско куче е създадено като куче за пазене на добитък, теглене на каруци. То е било и чудесен компаньон и куче пазач и е разработено за дейности по проследяване и послушание. Пуделът, от друга страна, произхожда от Германия и Франция от 1400 г. насам, като е използван за лов и за долавяне на водоплаващи птици. И двата родителя са чистокръвни кучета и са добре признати и регистрирани от Американското киноложко дружество. Бернедудълът все още не е получил това признание, тъй като все още има непредсказуеми черти. Вероятно ще са необходими няколко поколения кръстосване, за да се постигне това.

Как да се грижим за кучето бернедудъл?

Тъй като бернедудлите са създадени от две различни породи, козината им може много да се различава по текстура и дължина. Берндудлите могат да имат къдрава козина като родителите на пуделите или да имат дълга права и вълнообразна козина като тази на родителите на бернското планинско куче.

Бернедуделите се смятат за кучета с ниска степен на линеене, което те наследяват от родителя пудел. Въпреки това кучетата от смес на бернски маунтин дог и пудел не са напълно хипоалергенни, тъй като все още отделят животински пърхот, което всъщност се случва при всички други породи с ниска степен на линеене.

Въпреки че бернедудлите са порода с ниска степен на линеене, те все пак изискват редовно почистване. Собствениците могат да четкат своите бернедудели веднъж или два пъти седмично, за да гарантират, че козината все още остава здрава и красива.

Собствениците трябва да изчакат кученцата да навършат седем месеца, преди да подстрижат козината им, ако не го направят, може да се стигне до необратими увреждания на по-нататъшния ѝ растеж. Въпреки че бернедудлите не се нуждаят от стандартно подстригване, собствениците все пак предпочитат да ги подстригват редовно, за да постигнат симпатични мечета.

Бернедудлите се предлагат в различни цветове – от черни, трицветни, черно-бели, кафяви и черни, а също и с различни маркировки. Обикновено те са много разпознаваеми заради косматия си вид. За щастие, повечето бернедудели се радват на редовното обгрижване, тъй като го възприемат като начин за по-нататъшно сближаване с любимите си хора.

Обучение на бернедудъл

Въпреки че бернедудлите наследяват интелигентността от родителя си пудел, понякога те могат да бъдат трудни за обучение, ако са наследили твърдоглавата черта на бернското планинско куче. Въпреки че с възрастта израстват от тази черта, кучетата от смес на пудел и бернско планинско куче могат да поднесат на стопанина си неочаквано шоу поради характера си да се обиждат лесно и да са невероятно чувствителни. При тези нежни кучета никога не трябва да се използват груби техники на обучение.

На собствениците се препоръчва да започнат заниманията по социално обучение на своите кучета възможно най-рано, за да намалят вероятността да се окажат с предпазлив, предпазлив и сприхав бернедудъл. Предлагането на награди и продължителното обучение с положително подсилване ще ви даде отличен шанс да отгледате добре адаптиран домашен любимец, с когото е удоволствие да бъдете.

Ако кученцето се окаже упорито по време на обучението, запазете спокойствие, като същевременно намалите очакванията си. Настройте вашия бернедудъл за успех и го насърчавайте да извършва поведението, което искате да видите. Винаги избягвайте наказанията при бернедудлите, тъй като те изобщо не действат.

Обучение на бернедудъл за гърне

Като се има предвид интелигентността, която са наследили от родителя пудел, бернедудлите няма да се затруднят да се обучават на гърне. Въпреки това, ако вашият пух се окаже, че е наследил повече черти от твърдоглавия бернски планинец, ще трябва да бъдете много внимателни, тъй като той може да прояви известна упоритост. Като цяло бернедудлите са подходящи дори за собственици на кучета, които ги притежават за първи път. Стига да прилагате техники за положително подсилване, като избягвате да наказвате кучето си за всякакви инциденти в дома ви, в крайна сметка ще постигнете успех с обучението на гърне.

Първо, намерете място за гърне навън и често водете вашия бернедудъл на каишка до това място. Можете също така да следите за всякакви признаци, че кучето ви иска да отиде на гърне. Също така, след като кучето ви се събуди от дрямка или след игра, изведете кучето си на мястото за гърне. Уверете се, че то се е облекчило, и след това го похвалете, придружено от някои команди за гърне, като например “Добро момче” или “Добро гърне”.

Можете също така да изберете всяка команда, която е подходяща за вас и за работата с гърнето. Можете да включите и някои награди, например лакомства като пилешки парченца. Това обаче не трябва да е прекалено много, тъй като бернедудълът лесно може да натрупа излишни килограми, които да се отразят негативно на физическото му здраве. По този начин вашият бернедудъл в крайна сметка ще асоциира това място с облекчаване. В крайна сметка той ще се научи да ходи сам, като просто произнася командите, които го обучавате в този процес, просто трябва да сте търпеливи с него.

Някои стопани избират да обучат своя бернедудъл да използва вътрешна тоалетна за кучета, което улеснява облекчаването на вашия домашен любимец, ако нямате възможност да го изведете на разходка.