Плюсове и минуси на Бернското планинско куче

Притежаването на бернско планинско куче има своите предимства и недостатъци. Сред плюсовете на Бернското планинско куче е многофункционалността на породата. Първоначално бернските планински кучета са били създадени като селскостопански кучета, които са помагали на фермерите да теглят тежки каруци, да пасат, да охраняват добитъка и да бъдат добро семейно куче. Бернските планински кучета могат да се превърнат в търпелив и нежен семеен домашен любимец-компаньон, а при правилно обучение това куче може да накара всеки собственик да се гордее с него. Бернските планински кучета са много общителни и обичат да прекарват колкото се може повече време със собствениците си. Тази порода обикновено не е агресивна, което я прави подходяща за семейно куче.

Недостатъците на притежаването на бернско планинско куче включват кратката средна продължителност на живота на кучето. Съществуват някои здравословни проблеми, към които тази порода е податлива, които допринасят за кратката продължителност на живота на кучето. Други недостатъци на притежаването на бернско планинско куче са, че тази порода изисква опитен стопанин, който разбира естеството на това работно куче. Бернските планински кучета по същество са работни кучета, които се нуждаят от работа, за да бъдат щастливи. Тези кучета могат да намерят своето предназначение, например като помагат във фермата. В правилните ръце бернското планинско куче може да процъфтява. Собственикът на породата трябва да отделя време и енергия за обучението на кучето. Бернските планински кучета са привързани към своите стопани и трябва да получават толкова обич, колкото са готови да дадат. Тази порода не се препоръчва за живот в апартамент, тъй като кучето е най-щастливо, когато му се даде възможност да използва максимално своята работна интелигентност. Бернските планински кучета са много общителни и се нуждаят от постоянно присъствие на стопаните си.

Бернско планинско куче плюсове и минуси видео
Размер на бернското планинско куче
Тегло на бернското планинско куче
Тегло на мъжкото бернско планинско куче: 39 до 50 кг (85 до 110 фунта)
Тегло на женското бернско планинско куче: от 36 до 48 kg (от 79 до 105 фунта)

Размер на бернското планинско куче
Височина на мъжкото бернско планинско куче: 64 до 70 cm (25 до 27 инча)
Височина на женското бернско планинско куче: 58 до 66 cm (22 до 25 инча)

Козина на бернското планинско куче: дълга, копринена
Цветове на бернското планинско куче: трицветна козина, която включва черно ръждиво и бяло; черен тен и бяло

Колко кученца имат средно бернските планински кучета?
Големина на кучилото на бернското планинско куче: 5 до 10 кученца

Продължителност на живота на бернското планинско куче
Бернските планински кучета са сред най-кратко живеещите породи кучета
Продължителност на живота на бернското планинско куче: 6 до 8 години

Колко струва едно бернско планинско куче?
Цената на Бернското планинско куче започва от 700 USD и нагоре в зависимост от много фактори

темперамент на бернското планинско куче

Темперамент на бернското планинско куче

Бернското планинско куче е чудесен избор за ферма, където е необходимо куче с трудолюбив темперамент. Работната група бернски планински кучета е отглеждана с определена цел и можете да видите как кучето наистина оживява, когато преследва определена цел. Известно е, че бернските планински кучета могат да теглят количка с тегло до 1000 кг, което е десет пъти повече от телесното тегло на кучето. Внимавайте да не давате на кучето твърде тежки товари, тъй като това може да доведе до наранявания на кучето, особено когато се използва неправилно оборудване. Тегленето на каруци не е единствената работа, която се полага на бернските планински кучета. Сред задълженията на кучетата са били също така да пасат добитък и да служат като кучета-придружители на фермерите в Швейцария. Други имена на породата са Бернски сененхунд и Бернски говедарски пес.

 

Бернските планински кучета имат дружелюбен характер, който прави породата отлично куче компаньон. Темпераментът на бернските планински кучета е много ориентиран към хората и те обичат да бъдат част от семейството. Добри ли са бернските планински кучета с деца? Тези нежни гиганти се разбират с хора от всички възрасти, включително с деца. Ранната социализация е важна, за да се гарантира, че кученцето ще се превърне в уверено и стабилно куче. Ако планирате да имате деца, след като се сдобиете с бернско планинско куче, не забравяйте да осигурите на кучето много общуване с деца, включително и с малки деца, още от ранна възраст на кученцето. Известно е, че бернските планински кучета са нежни с деца, но както при всяка порода кучета, винаги трябва да наблюдавате децата си около голямото куче. Научете децата си как да взаимодействат правилно с кучето. Бернските планински кучета се разбират добре с други домашни любимци в домакинството, при условие че кучето е било правилно социализирано към тези домашни любимци. Дружелюбната порода бернско планинско куче не е създадена с цел охрана. Собствениците на породата съобщават, че бернските планински кучета лаят при приближаване на непознати към тяхната територия.

Голямото бернско планинско куче е най-щастливо на голямо парче земя, където има работа за вършене. Това не е порода, която може да бъде доволна в малък апартамент. Кучето се нуждае от ежедневни разходки и упражнения, за да поддържа най-добра физическа и психическа форма. Бернските планински кучета имат луксозна козина, която се нуждае от ежедневно оформяне, за да се поддържа в най-добра форма. Бернските планински кучета линеят много и ако отглеждате кучето в апартамент, бъдете готови за много прахосмукиране, което може да бъде недостатък. Козината на кучето трябва да се почиства редовно, за да се справите с линеенето.

Линеене на бернското планинско куче

Линее ли козината на бернското планинско куче? Да, Бернските планински кучета линеят много, особено по време на периодите на линеене, които се случват два пъти годишно. За да запазите козината красива и без заплитания, четкайте кучето всеки ден. Подстригвайте козината около очите на кучето, за да избегнете дразнене или инфекция на очите.

Най-добрите четки за бернско планинско куче, които помагат за справяне с линеенето:

Инструментът за обезкосмяване Furminator е един от най-ефективните инструменти за обезкосмяване на кучета.
Инструмент за обезкосмяване на козината на бернското планинско куче с Furminator – видео
Когато използвате инструмент за обезкосмяване на вашето бернско планинско куче, почистването е много по-лесно, ако почиствате кучето на открито.

Самопочистващ се инструмент за обезкосмяване на кучета Hertzko за Бернско планинско куче
Проверете цената
Гребен за загребване
Гребенът за загребване се използва за отстраняване на свободната подкосъмна козина, преди да се заплете с външната козина на кучето.

Метална четка с щифт
Металната четка за зъби премахва мъртвата и свободно падаща козина от външната козина на кучето.
Гримиране на бернско планинско куче
Красивата, дълга, трицветна козина помага на бернското планинско куче да издържа на ниски температури. Двойната козина помага на кучето да запази топлината си през студеното време, но недостатъкът е, че бернското планинско куче линее много и може да бъде чувствително към много горещо време. През горещите летни дни дръжте кучето защитено от прякото слънце през най-горещата част на деня и му осигурете много вода за пиене.

Подрязвайте ноктите на кучето, ако е необходимо. Добър тест, за да проверите дали е време да изрежете ноктите на кучето, е да го пуснете да се разхожда по дървен под и ако чуете щракане, издавано от ноктите на кучето, значи е време да ги изрежете.

Поддържайте ушите на кучето сухи и чисти. Избърсвайте ушите с чиста, мека кърпа след плуване или къпане, за да предотвратите ушни инфекции.

Здравите зъби помагат да се поддържат здрави и основните органи на тялото. Мийте редовно зъбите на вашия бернер и използвайте само паста за зъби, произведена за кучета, тъй като тя е безопасна за поглъщане от кучетата. Човешката паста за зъби никога не трябва да се използва за кучета, тъй като може да предизвика дразнене и други здравословни проблеми. Приучете кучето си да се чувства комфортно при миене на зъбите от ранна възраст.
Обучение на бернското планинско куче

Бернското планинско куче се обучава лесно, но трябва да сте търпеливи и последователни. Започнете да общувате с вашето Бернско планинско куче още в началото. Обучението по послушание е силно препоръчително, тъй като собственикът трябва да може да контролира голямото и мощно куче. Имайте предвид, че тази порода не реагира добре на груби методи на обучение – бернското планинско куче е чувствително и може да се изключи, когато бъде поправено по груб начин. Вместо това използвайте положително укрепване.

По време на обучението могат да се използват мотиватори като храна, игра и похвала – намерете този, който работи най-добре за вашето бернско планинско куче. Има толкова много различни трикове, на които можете да научите кучето си. Предоставянето на кучето ви на различни интелектуални предизвикателства ще ви помогне да изградите по-силна връзка с вашия домашен любимец, а в същото време вашият бернез получава чудесна умствена стимулация. Тази естествено интелигентна порода е удоволствие да се обучава, стига да имате търпение.

Обучението в сандъци е важно, ако планирате да пътувате с вашето бернско планинско куче. Клетките са полезни по време на пътувания, а като държите кучето в позната среда, бернското планинско куче изпитва по-малко стрес, свързан с пътуването. Кучетата са живи животни и след като бъдат обучени на клетки, много кучета избират да използват клетките си като място за спане. Никога не използвайте кошарата като средство за наказание на кучето, тъй като то ще се откаже да я използва в бъдеще. Никога не оставяйте кучето в клетката за повече от няколко часа. Когато не сте наблизо за повече от няколко часа, осигурете някой да разхожда кучето и да му осигурява храна и вода. Какъв е подходящият размер на кошарата за вашето куче? Ако купувате кошара за кученце на бернско планинско куче, вземете кошара, която е достатъчно голяма, за да побере пораснало куче, и не забравяйте да проверите дали кошарата се предлага с разделител за кошари, за да регулирате размера на кошарата за кученцето. Когато кученцето порасне и се нуждае от повече пространство, регулирайте пространството с помощта на разделителя за кошари, за да го приспособите към кучето по време на неговия растеж. Тежката кучешка кошара трябва да е достатъчно голяма, за да може кучето да стои в цял ръст и да се обръща свободно. Кучето трябва също така да може да се протяга, без да бъде ограничавано от размера на кошарата. Не се препоръчва прекалено голяма кошара, тъй като кучето ще бъде склонно да използва неизползваното пространство в кошарата като своя тоалетна.

Ако използвате външна кошара за кучето, добър вариант е да имате кошара, която е устойчива на атмосферни влияния.

Важно е да знаете трите правила за отглеждане на бернското планинско куче.

Дръжте сесиите за обучение на вашето бернско планинско куче кратки, забавни и не забравяйте да завършват с положителна нотка. Разгледайте това видео, в което бернското планинско куче е толкова нетърпеливо да покаже всички трикове, които знае.

Здравословни проблеми на бернското планинско куче

Бернското планинско куче е голяма и тежка порода (тежи около 110 kg) и е предразположено към заболявания като подуване на корема, дисплазия на тазобедрената и лакътната става и ставни заболявания. Заболяването на ставите може да се развие, когато на кученцата от породата Бернезе се позволи да растат твърде бързо и в резултат на това хрущялите в ставите им може да не се прикрепят правилно към костите. Препоръчителният темп на растеж е не повече от четири килограма седмично за кученцата от породата Бернезе. Не използвайте калциеви добавки и не прехранвайте кученцето от породата Бернски планински кучета, за да избегнете заболяване на ставите. Избягвайте прекомерните упражнения на кученцето, тъй като стрийт скоковете и други дейности с голямо въздействие могат да причинят проблеми с развиващите се стави. Докато кученцето е все още малко, то може да се упражнява чрез разходки, плуване и други упражнения с ниска степен на въздействие, които не натоварват твърде много растящото му тяло. За бернски планински кучета, които са засегнати от артрит или друго ставно заболяване, вземете удобно легло за куче, което поддържа правилно телесното му тегло. Ортопедичните легла за кучета със свалящи се покривала осигуряват на кучето удобна зона за спане и са лесни за поддържане на чистота и свежест.

Кучетата, които са изложени на риск от подуване на корема, като например Бернското планинско куче, трябва да се хранят два пъти дневно. Когато кучето се храни само веднъж дневно, то ще се храни много по-бързо, тъй като е много гладно. Гладното куче поглъща храната си по-бързо и в процеса на хранене поглъща и въздух заедно с храната, която поглъща. Натрупването на въздух в стомаха на кучето може да доведе до подуване на корема. Купите за кучета с бавно хранене са предназначени да забавят бързото хранене на кучето, като по този начин го предпазват от поглъщане на твърде много въздух заедно с храната. За големи породи, като например Бернското планинско куче, използвайте купички за бавно хранене и хранете кучето два пъти дневно, за да намалите до минимум вероятността то да се подуе.

Продължителността на живота на бернското планинско куче за съжаление е много кратка в сравнение с много други породи. При правилни грижи бернското планинско куче може да живее до 8 години, а понякога и повече. Един от големите недостатъци да притежавате бернско куче е, че бернското планинско куче е сред най-кратко живеещите породи кучета. Най-възрастното бернско планинско куче е доживяло 15 години. Ракът за съжаление представлява риск за породата Бернски планински кучета.

Препоръки за храна за бернското планинско куче

При кученцата от породата Бернско планинско куче рискът от ставни заболявания е по-висок и е най-добре да ги храните с храна за кученца от големи породи, а не с обикновена храна за кученца. Уверете се, че не прехранвате кученцето от породата Бернско планинско куче, за да помогнете на кучето да развие здрави стави. Допълнителното тегло по време на кученцето може да се отрази негативно на ставите на кучето по-късно през живота му.

Когато си купувате кученце от породата Бернско планинско куче, научете всичко възможно за здравната история на кученцето и неговите родители/баба и дядо. За съжаление много бернски планински кучета страдат от различни генетично обусловени заболявания, като някои от тях могат да бъдат инвалидизиращи. Можете да си вземете кученце от реномиран развъдник или от приют за кучета или спасителен център. Изборът на кученце от голямо кучило може да изглежда като предизвикателство за начинаещия собственик на куче, защото всички кученца изглеждат толкова очарователни, че е трудно да се избере едно. Не забравяйте да научите повече за избора на кученце от кучило, да поговорите с други собственици на бернски планински кучета и да прочетете колкото се може повече за породата, преди да си вземете кученце.

Произход на бернското планинско куче

Бернските планински кучета произхождат от централния регион на Швейцария. Някои смятат, че породата може да е на възраст до две хиляди години. Смята се, че мастифите, които римляните са носили със себе си по време на военните си походи, са били запознати с пастирските кучета в Алпите в Швейцария и тогава е създадена породата Бернско планинско куче. Получената порода е била безценна в региона като теглещо куче, което е другото име на кучето за теглене на каруци. В началото на Индустриалната революция новите методи за транспорт започват да заместват кучетата за теглене на каруци.

Поради липсата на концентрирано развъждане бернското куче е близо до изчезване. В края на XIX в. породата е възстановена от Франц Шертенлайб. По това време са останали само няколко бернски планински кучета и Франц Шертенлайб е трябвало да работи с наличните кучета. За съжаление поради малкия генофонд и инбридинга породата е податлива на редица генетични заболявания. Бернското планинско куче е признато от Американския киноложки клуб през 1937 г.