Предимства и недостатъци на бишоните

Собствениците на бишон фризе съобщават за много плюсове и минуси, свързани с тази малка порода компаньон. Предимствата на притежаването на бишон фризе са много. Този малък и весел домашен любимец компаньон има жив и игрив характер. Бишоните са много общителни и дружелюбни кучета, които са добри семейни домашни любимци. Бишоните се разбират с по-големи деца и тези кучета не са агресивни. Бишоните не слюноотделят и не линеят много, което е още едно предимство да притежавате тази порода. Бишоните могат да живеят както в апартамент, така и в къща на село, стига да прекарват много време със собствениците си.

Сред минусите на бишоните са трудностите при приучаването им – тази порода не е лесна за приучване. Кучетата от породата бишон фризе могат да бъдат упорити и да представляват предизвикателство, когато става въпрос за обучение дори на основни команди. Високите изисквания на тази порода към грижата за кучето могат да бъдат недостатък за хората, които нямат време да го гримират у дома или да го водят на професионален грумър поне веднъж месечно. Красивата козина на бишона трябва да се четка всеки ден, за да се избегнат кичури и заплитания. Бишоните са взискателни малки кучета, които се нуждаят от много внимание от страна на стопаните. Бишон фризе не обичат да остават сами и трябва да са около стопанина през по-голямата част от деня.
Размер на бишон фризе
Тегло на бишон фризе
Теглото на мъжкия бишон фриз е от 12 до 15 фунта (5 до 9 кг)
Теглото на женските бишон фризе е от 5 до 9 кг (12 до 15 фунта)

Размер на Bichon Frise
Височината на мъжкия бишон фриз варира от 24 до 29 cm (9,5 до 11 инча)
Височината на женските екземпляри на Bichon Frise варира от 24 до 29 cm (9,5 до 11 инча)

Козина на Bichon Frise: гъста, мека, слабо линееща, двойна козина
Цветове на Bichon Frise: бял

Колко кученца имат бишоните?
Размерът на кучилото на бишон фриз е от 2 до 6 кученца

Колко дълго живеят бишоните?
Продължителността на живота на бишон фризе е от 12 до 13 години

Колко струва един бишон фриз?
Цената на Bichon Frise започва от около 250 USD за кученце и нагоре, в зависимост от много фактори.

темперамента на бишон фризе

Грижа за кучето Bichon Frise

Много хора са привлечени от щастливата физиономия на Bichon Frise, но не много хора са наясно колко време трябва да инвестира собственикът в грижата за своя пухкав домашен любимец. Бялата красива козина е резултат от постоянна упорита работа от страна на собственика на дресьора на кучета. Това малко куче трябва да се четка ежедневно и да се къпе поне веднъж на няколко седмици. Освен това, за да се запази свежата прическа на сладкото куче, ще трябва да посещавате грумър веднъж месечно, което може да бъде скъпо. Ако планирате сами да подстригвате кучето си, имате ли достатъчно време, за да се посветите на поддръжката, която бишонът изисква? Ако нямате време да поддържате подстригването му свежо, козината на кучето много бързо ще се превърне в безпорядък с много кичури, които в най-добрия случай ще държат кучето много неудобно, а в най-лошия – с болезнени кожни състояния. Помислете два пъти, преди да решите, че бишон фриз е подходящата порода за вас, защото той ще се нуждае от много ваше време за оформяне.

 

Инструменти за оформяне на бишон фризе
Професионални ножици за кучета
За да подстрижете пухкавата козина на Bichon Frise у дома, ще са ви необходими професионални инструменти за грумиране. Собствениците, които обичат да подстригват своите кучета от породата Бишон Фризе вкъщи, спестяват много пари за подстригване и могат да отделят повече време за връзка със своя домашен любимец, докато го подстригват.

Комплект ножици
Маса за грумиране
Четки и аксесоари за козина на кучета от породата бишон
Четка с гумен накрайник и възглавничка
Спрей за обезкосмяване
Гребени за кучета с тефлоново покритие
Щипки за коса за кучета
Инструменти за оформяне на ноктите на бишон фризе
Ножици за нокти за кучета
Грижата за бишоните включва и подрязване на ноктите на кучето. Използвайте добри нокторезачки тип клещи с малък размер и стипца на прах. Подрязвайте ноктите на бишоните веднъж на всеки шест седмици.
Стипчив прах
Стипчивият прах се използва от дресьорите на кучета, когато случайно изрежат ноктите на кучето твърде много. Във всеки нокът на кучето се намира малка вена и ако тя бъде срязана, може да кърви, а стипцова пудра е ефективен начин за спиране на кървенето.
Уши на бишон
Кърпички за уши за кучета
Грижа за зъбите на бишоните
Мийте зъбите на бишоните всеки ден с паста за зъби за кучета, за да отстраните плаката. Ако плаката по зъбите не се отстранява редовно, тя ще се превърне в жълта коричка, наречена зъбен камък. Зъбният камък приютява много вредни бактерии, които могат да увредят не само зъбите на кучето, но и да повлияят на цялостното му здраве. Почиствайте зъбите на кучето, като започнете, когато то е още кученце и е по-гъвкаво, когато става въпрос за обучение. Кучетата на всяка възраст могат да бъдат обучени да приемат почистването на зъбите им, но на по-възрастните кучета може да им отнеме повече време.

Препарат за премахване на петна от очите на бишоните
Много бишони имат проблем с петната от очите, когато около лицето на кучето се вижда червеникав или кафеникав цвят. Използвайте препарат за премахване на петна от очите за бишони, за да премахнете безопасно непривлекателното оцветяване около очите. Ако забележите повече секрет от очите на кучето от обикновено, консултирайте се с ветеринарния си лекар, за да изключите възможността за здравословни проблеми.

Къпане на бишони
Консумативите за къпане на бишони включват шампоан за кучета. Избелващите шампоани за кучета, които са сини или виолетови и съдържат дълбоко почистващи агенти, могат да изсветлят и коригират цвета на козината. Но те могат да предизвикат и кожно дразнене при някои бишони. Шампоанът за кучета за чувствителна или суха кожа може да е най-подходящ. Балсам за кучета помага да се предпази кожата им от прекалено изсушаване и козината им от заплитане. Избягвайте продукти с овлажнители, защото те могат да омекотят прекалено много козината на бишоните, да я накарат да падне и да я направят гъбеста или склонна към заплитане. Спрей за обезкосмяване също може да бъде полезен. Шампоан за кучета, който е предназначен за козината на Бишон Фризе:
Следвайте с балсам за кучета, за да поддържате козината му в най-добро състояние:
Бишоните трябва да бъдат обучени да приемат грижата за козината още от ранна възраст. Важно е да научите кучето си да приема положително грумирането. Осигурявайте много положителни подкрепления и лакомства, докато гримирате домашния си любимец, за да създадете положителна асоциация с това, че е обгрижван. Започнете отрано с обучението на кученцето да лежи тихо, докато го докосвате. Когато то свикне с инструментите и целенасоченото докосване, постепенно увеличавайте времето, през което работите с него на всеки сеанс. Добавете разресването към рутинната процедура и го похвалете, когато се държи добре. Никога не наказвайте кучето си за това, че не се държи спокойно, защото това може да доведе до неприязън или страх от грумиране. Вместо това предлагайте лакомства, когато то е спокойно и позволява да го почиствате. По този начин кучето ще очаква с нетърпение сеансите по грумиране.

Важно е да разполагате с подходящи принадлежности за грумиране на бишон. Изберете гребени от неръждаема стомана или с тефлоново покритие, с широко разположени зъби, с едри до средни размери. Гребените с малки и фини зъби могат да бъдат полезни за довършителни работи или за разресване в областта на лицето. Гребените са полезни за отстраняване на замърсявания от козината и за разресване. Четка с полирани върхове е удобна за допълнително разресване след разресване на козината. Необходим ви е и комплект професионални ножици с подходящи остриета, както и висококачествени извити и прави ножици с тъпи върхове за подстригване и оформяне.

Най-популярните подстригвания на бишон фризе включват подстригване на агнешко (известно още като подстригване на кученце) и се характеризира с много късо подстригване по цялата дължина на кучето. Само главата и опашката имат по-дълга козина при тази практична подстрижка на бишони. Подстрижката “Панда” е малко по-дълга от подстрижката “Кученце”. И накрая, Show Cut е най-известната подстрижка за породата бишон и се отличава с известния пухкав вид. Професионалните дресьори на бишон фризе обикновено използват ножици за изложбената подстрижка. Когато избирате грумьор за вашия бишон, добре е да проверите при грумьора колко опит има с тази специфична порода кучета, преди да изберете подходящия грумьор за вашето специално куче.

Вижте видеоклип, в който професионален грумер на бишон фризе показва как се прави изложбена подстрижка на бишон.
Видео с подстригване на главата на бишон от професионален грумер.

Темперамент на бишон фризе

Кучетата от породата бишон фризе са известни с веселия си нрав. Кучетата от породата бишон фризе имат подходящия характер, за да бъдат превъзходни кучета компаньони. Настроението им често отразява това на собственика. Тези малки пухкави бели кучета са симпатични и екстровертни. Най-важното е, че бишонът има щастлив нрав и е оптимистичен и жизнерадостен член на семейството, който радва околните. Най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват собствениците на бишон фризе, включват екстензивно оформяне, може да има трудности с приучаването към домашен уют и експертите препоръчват да започнете приучаването към домашен уют веднага след като доведете кучето у дома. тези малки пухкави кучета се нуждаят от много внимание от страна на стопанина си. Разработен като порода компаньон, бишон фриз не е щастлив, когато остане сам за дълъг период от време. Кучето има много любов за даване и е най-радостно около семейството си. Породата бишон фриз е приспособима към различни условия на живот. Това малко куче може да живее щастливо в апартамент или в голяма къща с двор.

Добри ли са бишоните с деца? Много развъдчици на бишон фризе няма да продадат кученце на семейство, в което има деца на възраст под 8 г. Деликатното куче не е играчка и малките деца могат неволно да наранят животното. Някои кучета от породата Бишон Фризе се нахвърлят върху по-малките деца, ако се държат неправилно с тях. Това е естествена реакция за включване в защитно предупредително поведение или ухапване. Децата трябва да бъдат наблюдавани, когато прекарват време с кучета. Научете децата си как да играят с кучето по нежен начин. Бишоните са отлични компаньони за възрастни хора, стига доходът да позволява честото им обгрижване и енергийното ниво да е достатъчно, за да се разхожда кучето и да се грижи за проблемите с приучването към домашен уют. Ако планирате да си вземете кученце от породата бишон фриз, важно е да разберете, че тази порода кучета се нуждае от много грижи и поддържане на козината, в противен случай козината на кучето ще се матира, което води до дискомфорт на кучето и може да причини някои здравословни проблеми с кожата на кучето. Въпреки цялата работа по поддръжката, която ще държи вас или вашия дресьор заети през целия живот на кучето, породата бишон фриз се счита за една от най-добрите хипоалергенни породи кучета, което означава, че козината им е слабо линееща и кожата им не произвежда толкова много пърхот и алергени, колкото кожата на много други породи кучета. Кучетата от породата бишон фриз са подходящи за хора, които страдат от алергии, свързани с домашните любимци. Хората с алергии трябва първо да прекарат известно време в близост до тези кучета, за да видят дали козината, пърхотът или слюнката предизвикват някаква реакция. Ако това не е така, може би ще е добре да си вземете бишон, с одобрението на вашия лекар. Имайте предвид, че никоя порода кучета не е напълно свободна от алергени, но някои породи, включително бишонът, са най-безопасният вариант. Ако търсите порода кучета, която няма да започне да показва признаци на стареене до около 10-годишна възраст, Бишон фризе е сред породите, известни със своето дълголетие. Някои собственици съобщават, че техните кучета от породата Бишон Фризе са доживели до 14 и дори 16 години.

Обучение на кученце от породата бишон фриз

Много кучета от породата Бишон Фризе попадат в приюти за кучета и спасителни центрове, защото тази порода е много трудна за обучение на гърне, което е недостатък на притежаването на тази порода. Дори обучено куче от породата Бишон Фриз, което е получило много домашни тренировки, може все още да се облекчава в помещението от време на време. Ако това ви притеснява, тогава породата Бишон фриз не е за вас. Обучението на бишон фризе на гърне отнема значително повече време – средно от 6 до 18 месеца! Собствениците, които успешно са обучили своето куче от породата Бишон Фризе, често споменават, че са успели да постигнат добри резултати едва след обучението в кашон.

Обучението в сандъци е важно и ще ви помогне да постигнете положителни резултати при обучението на вашия бишон фриз на гърне. Кучетата не обичат да се изхвърлят на мястото, където спят. Когато обучавате вашия бишон фриз на кашон, не бързайте. Оставете кучето естествено да свикне с кашона, като направите кашона удобно място за спане на кучето. Подхвърляйте лакомства и не бързайте да затваряте вратите на кошарата твърде рано. Изчакайте няколко дни, докато кучето се почувства напълно комфортно да използва кошарата като място за спане, преди да го обучите да се чувства удобно в затворена кошара. Никога не използвайте кошарата като наказание, тъй като кучето ще се научи да я свързва с негативни неща и няма да се чувства комфортно да прекарва времето си в кошарата. Клетката на вашия бишон трябва да бъде неговото сигурно убежище, където кучето може да спи и да се отпусне.

Повечето кучета се радват да имат предвидим график и вашият бишон фриз също ще се възползва от подреден график за хранене и разходки. Наличието на предсказуем график ще ви помогне да определите кога кучето ви е готово да бъде изведено на разходка, за да се облекчи, а това от своя страна помага при обучението на кучето на гърне.

Най-добрата храна за кучета от породата бишон фризе

Качеството на храната за кучета, с която храните вашия бишон фриз, ще определи цялостното му здраве и дълголетие. Храните за кучета от най-висок клас ще бъдат с по-висока цена, но здравето и външният вид на вашето куче ще имат голяма полза от доброто хранене.

Честотата на хранене на вашия бишон фриз зависи от възрастта му. Кученцата до 3-4-месечна възраст трябва да се хранят четири пъти дневно, тъй като имат по-малки стомаси, които се пълнят по-бързо, и трябва да консумират повече калорични вещества заради повишените си енергийни нива. След 4-месечна възраст намалете храненето до 3 пъти дневно, докато навършат около 10 месеца. След като кученцето е напълно пораснало, може да се премине към графика за възрастни с 2 хранения на ден.

Линеене на бишон фризе

Линее ли Бишон Фриз? Едно от предимствата на притежаването на бишон фризе е, че те почти не линеят. Линеенето на бишон фризе е минимално и тези слабо линеещи кучета се смятат за хипоалергенни. Въпреки че бишоните не линеят много, отделните косми, които падат, се заклещват в козината на бишона, като създават килимчета и заплитания. За да избегнете образуването на кичури и заплитания, почиствайте козината на вашия бишон всеки ден.

Грижа за бишон фризе

Ежедневно почиствайте козината на вашия бишон, за да предотвратите образуването на кичури и да я поддържате в най-добро състояние. Когато откриете рогозка, задръжте козината до кожата, за да не се дърпа. Първо се опитайте да отделите кичура с пръсти. След това, като започнете от долната част на кичура, разчешете го до края на козината. Преместете се нагоре по козината и отново сгънете гребена до края. Този метод предотвратява затягането на заплитането. Повтаряйте, докато отстраните подложката.

Освен ежедневната грижа за козината на кучето, стопанинът на бишон фризе трябва да почиства зъбите му, за да предотврати натрупването на зъбен камък, който може да причини зъбни и други здравословни проблеми при кучетата. Задължително използвайте само паста за зъби за кучета, когато миете зъбите на кучето си. Тя е безопасна за поглъщане от кучетата и много кучета се наслаждават на вкуса ѝ. Човешката паста за зъби никога не трябва да се използва за вашия домашен любимец, защото съдържа съставки, които могат да бъдат опасни за здравето на кучето ви. Някои собственици на бишони твърдят, че използването на мека детска четка за зъби действа чудесно на техния домашен любимец. В допълнение към ежедневното миене на зъбите на бишон, ще трябва да подрязвате ноктите на кучето си на всеки няколко седмици или веднага щом чуете ноктите да щракат по дървения под, когато кучето се разхожда. Вижте полезен видеоклип, в който се обяснява как да подстригвате ноктите на кучето, като посетите страницата Как да подстригваме ноктите на кучето. Започнете да приучавате домашния си любимец към подрязване на ноктите и миене на зъбите, докато кучето е още кученце и е по-гъвкаво, когато става въпрос за обучение. Кучето на всяка възраст ще има полза от почистването на зъбите и подрязването на ноктите, а собственикът на по-възрастно куче, което не е свикнало с тези процедури, ще се нуждае от повече търпение и време, за да привикне кучето към тези процедури.

Пухкавата козина на породата бишон улеснява натрупването на бактерии в ушите, което прави тази порода по-податлива на ушни инфекции. Поддържайте ушите на кучето чисти и не забравяйте да избърсвате ушите с чиста, суха кърпа след всяко къпане, за да предотвратите ушни инфекции.

Кучетата с бяла козина като бишон често имат розови или кафяви петна около очите. Някои от причините за тези петна се дължат на здравословни проблеми, алергии или дори на начина на хранене. Козината около очите трябва да се подстригва поне веднъж седмично. Измиването на областта с памучно топче, навлажнено с топла вода или стерилен физиологичен разтвор, помага за намаляване на петната от сълзи. Най-важната стъпка в борбата с петната от сълзи е да се определи и отстрани причината. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, за да разберете какво причинява оцветяването.

Здравни проблеми на бишон фризе

Породата Бишон Фризе е предразположена към следните здравословни проблеми: алергии, уринарни заболявания, ортопедични проблеми. Хроничните здравословни проблеми при кучетата могат да означават безсънни нощи и отмяна на плановете на собствениците, за да заведат кучето на ветеринар. Лечението на някои от хроничните заболявания може да бъде скъпо.

Бишоните се считат за една от 15-те най-често срещани породи, при които се наблюдават хронични кожни алергии. Бишоните могат да бъдат алергични към прах, плесени, полени, трева, ухапвания от бълхи и някои храни. Хранителните алергии могат да причинят сърбеж по кожата, но също така и повръщане и диария. Алергените в храната могат да бъдат от месни протеини или млечни продукти, от зърнени култури като соя, царевица или пшеница; както и от различни добавки като пълнители, изкуствени оцветители, ароматизатори и консерванти. Най-добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да откриете точната причина за алергията и най-доброто лечение на алергията.

Произход на бишон фризе

Историците смятат, че финикийските търговци са носели със себе си малки бели кучета като стока, която да разменят за други продукти по маршрутите си. Едно от основните пристанища, в които са се отбивали бишон фризе, е Тенерифе, най-големият от Канарските острови, разположен край северозападното крайбрежие на Африка.

Оттук кучетата по-късно са преоткрити от италиански или испански моряци, които пренасят малките бели кучета в Европа, където те стават любимци на благородниците. Съобщава се, че “тенерифски бишон”, “барбишон” и “тенерифски териер” са въведени във френските, испанските и италианските дворове през първата половина на XVI век. Висшите слоеве на европейското общество се радвали на тази порода през следващите 200-300 години, но в крайна сметка кучето паднало от високите си позиции и се превърнало в улично куче. През 1974 г. бишоните са признати за регистрирана порода.