Плюсове и минуси на черния руски териер

Притежаването на породата черен руски териер има много плюсове и минуси. Някои от плюсовете на породата черен руски териер включват силния инстинкт на кучето да защитава семейството и територията си. Черните руски териери са отлични кучета пазачи заради бдителния си темперамент и черната си козина, която прави това куче почти невъзможно за забелязване през нощта. Черните руски териери са подозрителни към непознати хора и не бързат, преди да приемат непознат човек в кръга си от хора, на които кучето може да се довери. Черните руски териери са големи и заплашителни на външен вид, което е още една причина тази порода да е ефективно куче пазач. Освен че са добри кучета пазачи, черните руски териери са много лоялни към своите стопани. Потенциалните собственици на черни руски териери трябва да имат опит с големи и силни по дух породи. Опитен стопанин, който е способен да дава насоки и да ръководи силно мислещо и понякога доминиращо куче. Черните руски териери могат да бъдат обучени на висок стандарт. Въпреки че обучението на черния руски териер може да бъде предизвикателство за начинаещите собственици на кучета, черните руски териери по същество са работни кучета, които в правилните ръце могат да се превърнат в добре възпитани семейни кучета.

Какви са недостатъците на притежаването на черен руски териер? Предизвикателствата при притежаването на черен руски териер включват необходимостта от интензивно поддържане на чистотата. Гъстата, двойна козина се нуждае от ежедневно четкане. Месечното подстригване също е важно, за да се поддържа козината в чист вид. Някои собственици избират да почистват черния руски териер вкъщи. С помощта на професионални инструменти за грумиране и известна практика е възможно да се постигнат отлични резултати, без да се налага да се харчат много пари в салони за грумиране на кучета, които могат да бъдат скъпи.

Черните руски териери са активни кучета, които се нуждаят от енергичен стопанин, който може да осигури на кучето дълги ежедневни разходки, както и физически и умствени упражнения. Черните руски териери са големи и мощни кучета, които се нуждаят от непрекъснато обучение в послушание, в противен случай тази порода кучета може да бъде трудна за управление, което може да бъде недостатък, а също и отговорност.

Въпреки че черните руски териери имат потенциала да бъдат добри семейни кучета, това не е идеалната порода за семейства с малки деца или за възрастни хора. Притежаването на черен руски териер изисква много време и отдаденост. Тази взискателна порода има големи нужди от грижи и интензивно обучение. Кучето КГБ не е идеално за начинаещи собственици на кучета, тъй като управлението му може да бъде предизвикателство поради големия размер и независимия, доминиращ темперамент.

Като семеен домашен любимец черните руски териери не се препоръчват за семейства с бебета или малки деца, които имат ограничено време за грижи за взискателно куче като черния руски териер. Собствениците на черни руски териери трябва да изпитват удоволствие от грижата за домашния любимец, защото грижата за него трябва да се превърне в ежедневен ритуал, който лесно може да отнеме 30 минути от деня. Дългите разходки са задължителни за тази активна порода. Собствениците също така трябва да осигурят на кучето висококачествено обучение и да го социализират. С други думи, само хора, които могат да отделят много време всеки ден на семейния любимец, трябва да обмислят тази порода.

Размер на черния руски териер

Тегло на черния руски териер
Тегло на мъжкия черен руски териер: 50 до 60 kg (110 до 132 lb)
Тегло на женски черен руски териер: 45 до 50 кг (99 до 110 фунта)

Размер на черния руски териер
Височина на мъжкия черен руски териер: 69 до 74 cm (27 до 29 инча)
Височина на женските черни руски териери: 66 до 71 cm (25 до 27 инча)

Козина на черния руски териер: двойна козина, водоустойчива, груба, леко вълниста
Цветове на черния руски териер: черен с разпръснати сиви косми

Колко кученца имат средно руските затворнически кучета?
Размер на кучилото на черния руски териер: от 6 до 12 кученца

Колко дълго живеят руските затворнически кучета?
Продължителност на живота на черния руски териер: 10 до 14 години

Други имена на породата черен руски териер: Руски затворнически кучета, руско охранително куче, руски териер, черни териер, руски мечи шнауцер, черен териер, черниш, черниш териер, кучето на КГБ, собака КГБ, кучето на Сталин, собака Сталина, руско затворническо куче

Колко струват кученцата черен руски териер?
Цената на черния руски териер започва от около 1000 долара и нагоре, в зависимост от много фактори

Обгрижване на черния руски териер

темперамент на черния руски териер

Сред руските породи кучета е и черният руски териер. Това работно куче пазач се разпознава лесно по изцяло черната козина, големия размер и характерната брада, която покрива цялата муцуна и дори образува вежди. Черният руски териер е самоуверено куче, което има спокоен, уверен и смел темперамент. Инстинктивно защитен, руският мечи шнауцер се отнася с отдръпване към непознати, което е желана черта при куче пазач. Срамежливостта при черния териер се счита за сериозен недостатък на темперамента.

Могат ли черните руски териери да живеят в апартамент? Руската порода кучета не е диванно куче, което ще бъде доволно в апартамента по цял ден, без да има какво да прави. Точно обратното – Черният руски териер е куче, което се нуждае от достатъчно пространство за упражнения и работа. Впечатляващата работна етика и будният, отзивчив темперамент позволяват на руските затворнически кучета да постигат отлични резултати в състезанията по послушание и да се представят добре в кучешките спортове аджилити и шутцхунд. Тази високоенергийна порода се нуждае от много ежедневни упражнения, в противен случай кучето може да се отегчи и да започне да се проявява деструктивно поведение поради цялата тази енергия, която трябва да се освободи. Ако разполагате с голям двор, който трябва да бъде защитен – черният руски териер ще свърши тази работа както трябва. Черната козина на черния руски териер прави гигантското руско куче практически невидимо в тъмното, което му дава предимство при охрана на територия през нощта. Това е още една причина, поради която руските затворнически кучета са популярни кучета пазачи, които първоначално са били използвани за охрана на затворите. Гигантското руско куче не бива да живее на открито – това е порода, отглеждана в затворени помещения, която се нуждае от много общуване с човешкото семейство. Черният руски териер има лоялен темперамент и се нуждае от постоянен контакт със собственика, за да бъде щастлив.

Голямото руско куче пазач изисква поне основно обучение, за да може собственикът да контролира голямото куче. Ето няколко съвета, които трябва да имате предвид, в случай че забележите у вашия черен руски териер склонност към агресия спрямо други кучета. Тази порода трябва да възприема собственика като лидер, когото кучето уважава, в противен случай кучето може да започне да налага собственото си лидерство, а в семейна ситуация доминиращо поведение на кучето е неприемливо. Тази порода се справя най-добре с опитен стопанин и не се препоръчва за стопани, които за първи път притежават куче. Ранната социализация е много важна, особено при голяма порода, каквато е черният руски териер. Добри ли са черните руски териери с деца? Това голямо куче пазач не се препоръчва за семейства с малки деца.

Черният руски териер е известен и със следните имена: Руско затворническо куче, Руски чифтокопитен териер, Чорни териер, Ноар Русе, Руски мечи шнауцер, Черен териер, Руски армейски кучета, Черниш и Чифтокопитен териер. Породата печели и други имена, сред които: кучето на КГБ (собака КГБ) и кучето на Сталин (собака Сталина), тъй като това гигантско руско куче първоначално е създадено и използвано от руските военни правителствени сили за набези срещу различни антиправителствени активисти и за поддържане на реда в затворите.

Кучето на КГБ (друго име на черния руски териер) е създадено в бившия Съветски съюз като работно/военно куче. Руски военен развъдник, известен като “Развъдник “Червена звезда”, разработва породата кучета черен руски териер. За създаването на черния руски териер са използвани следните породи: Гигантски шнауцер, айрел териер, ротвайлер, нюфаундленд, кавказка овчарка и други породи, общо седемнадесет различни породи. Повечето от тези породи произхождат от страните, освободени от Съветския съюз по време на Втората световна война. Черният руски териер е признат от Американския киноложки клуб през 2004 г.

Какво трябва да знае един потенциален собственик за породата черен руски териер? Важното за бъдещия собственик на тази порода работни кучета е да научи колкото се може повече за руските затворнически кучета и да знае точно предназначението на новото кученце. Черният руски териер не е за всеки стопанин и тъй като е работна порода, това куче се нуждае от стопанин, който да може да го занимава с нещо, което да прави – независимо дали става въпрос за охрана на територия, представяне на състезания по послушание или за други кучешки спортове като аджилити или шутцхунд. Ако нямате конкретна цел за руския мечи шнауцер, най-добре е да изберете друга порода.

Поддържане на черния руски териер

Черният руски териер има изцяло черна козина, като тук-там се появяват разпръснати сиви косми. Гъстата, водоустойчива двойна козина трябва да се поддържа правилно. Линеят ли руските териери? Черните руски териери имат минимално линеене, но изискват висока степен на поддръжка на козината. Слабо линеещата козина изисква ежедневно четкане и месечно подстригване. Разресвайте козината на кучето поне три пъти всяка седмица, за да избегнете образуването на горещи петна. Обилната козина може да доведе до прегряване през горещите летни дни. Не забравяйте да държите кучето си на по-хладно място, за предпочитане с климатик.

Обилната козина на черния руски териер изисква често четкане и подстригване, за да се поддържа козината чиста и без заплитания. Вижте видеоклип на професионален дресьор на BRT, който показва как да се обработва куче от породата черен руски териер.
Ако планирате да подстригвате черен руски териер у дома, ще ви трябват подходящи инструменти за подстригване на кучета, за да постигнете добри резултати. Най-добрите четки за поддържане на козината на Черния руски териер включват голяма четка с щифт и четка за приплъзване. За да поддържате козината на кучето чиста и без заплитания, почиствайте я редовно.

За къпане на кучето използвайте мек шампоан за кучета.

Подрязвайте ноктите на кучето веднъж на шест седмици, за да предотвратите напукването им. Прекалено израсналите нокти могат да причинят болка при разходка на кучето. Имайте предвид, че е много по-лесно кученцето да свикне с подрязването на ноктите, отколкото голямо, напълно пораснало куче като черния руски териер да свикне с подрязването на ноктите.

Зъбите на кучето също трябва да се почистват редовно. Поддържайте зъбите на кучето здрави, като ги почиствате редовно, още когато кучето е малко. Здравите зъби помагат на останалата част от кучето да остане здраво. Не забравяйте да осигурите на вашия чорбаджийски териер сурови кокали за дъвчене. Дъвченето на сурова кожа помага за поддържане на чисти зъби и в същото време кучето се забавлява. Осигуряването на кучето със сурова кост, когато отсъствате за известно време, също ще го занимава с нещо неразрушително, докато ви няма.

След всяко хранене брадата и окосмяването по лицето на кучето трябва да се почистват, за да се избегнат всякакви бактериални инфекции. Руското затворническо куче се отличава с дълги вежди, които може да падат в очите на кучето. Закрепете частта от козината над очите му, за да избегнете дразнене на очите и други проблеми с тях. За да избегнете ушни инфекции, не забравяйте да поддържате ушите чисти и да избърсвате ушите с мека, чиста кърпа след плуване и къпане. Кърпичките за уши на кучета осигуряват лесен начин да поддържате ушите на вашия домашен любимец чисти.

Обучение за послушание на черен руски териер

Започнете да обучавате кученцата черен руски териер отрано. Тази високоинтелигентна порода реагира добре на обучение с положително подсилване. Използвайте лакомства, играчки и игра като форма на мотивация. Когато работите с кучето, ще забележите кой мотиватор работи най-добре с конкретното куче. Като минимум вашият черен руски териер трябва да знае всички основни команди. Като собственик на голямо куче трябва да имате пълен контрол над Черния руски териер, когато е навън, заобиколен от други хора и животни, на които кучето ви може да реагира. Вие сте отговорни за това кучето да се държи добре на обществени места и точно тук познаването на основните команди ще ви бъде много полезно.

Обучението в сандъци прави пътуването с големия черен руски териер много по-лесно, тъй като кучето пътува в позната среда, като по този начин намалява стреса, свързан с пътуването. Транспортирането на куче в клетка в автомобил е най-безопасният начин за пътуване на кучето. Кучешките клетки служат и като място за спане на кучето у дома. Много кучета, обучени на работа в клетки, обичат да спят в тях и често носят със себе си играчки за дъвчене, за да ги гризат в спокойната среда. Клетката трябва да бъде безопасно място за кучето, където то може да си почива и да се отпуска. Ако черният руски териер стане деструктивен, докато не сте наблизо, кашонът може да предпази кучето от неприятности. Никога не оставяйте кучето в кратера за повече от два часа. Организирайте някой да разхожда кучето, да му дава вода и храна, ако сте на работа. Държането на кучето в клетката часове наред не е здравословен начин за отглеждане на кучето. Клетките никога не трябва да се използват като начин за наказване на кучето, тъй като кучето няма да желае да използва клетката в бъдеще.

Някои собственици избират да наемат професионален треньор на кучета. Научете как да изберете правилния треньор на кучета за вашия черен руски териер. Обучението на кученцето трябва да започне веднага след като го доведете у дома. Установете правилата и останете последователни, за да установите взаимно уважителни отношения с вашия ноарски руски териер. Започнете да социализирате кученцето си черен руски териер от ранна възраст, тъй като тази голяма порода има силен инстинкт за охрана и може да бъде много подозрителна към непознати. Колкото повече време инвестирате в социализирането на вашия черен руски териер в ранна възраст, толкова по-стабилно и уверено ще бъде зрялото куче.

Черният руски териер може да се разбира добре с други домашни любимци в домакинството, при условие че отрано сте социализирали кучето с други домашни любимци.

Здравословни проблеми на черния руски териер

Черният руски териер е голямо куче с дълбоки и тесни гърди. Тези фактори предразполагат породата Черен руски териер да бъде податлива на подуване на корема. За да намалите възможността за развитие на подуване на корема, не прехранвайте кучето си. Някои специалисти препоръчват кучето да се храни два пъти дневно с разумно количество кучешка храна, а не веднъж дневно с голямо количество. Използвайте купички за кучета с бавно подаване, за да предотвратите поглъщането на твърде много въздух от кучето заедно с храната.
Руските затворнически кучета са предразположени към дисплазия на тазобедрената и лакътната става. Артритът е често срещан и при големите породи кучета, включително и при черния руски териер. Избягвайте упражнения с голямо въздействие, които включват скачане, докато кучето е още кученце. Разходките и плуването са добри упражнения за кученцето от породата черен руски териер и не оказват прекалено голям натиск върху растящите кости. Осигурете на кучето удобно и поддържащо легло, което ще му позволи да си почине добре. Ортопедичните легла за кучета, които имат сваляща се покривка, се поддържат лесно чисти и свежи.

Други потенциални здравословни проблеми за тази порода са проблеми с очите, камъни в пикочния мехур или бъбреците, сърдечни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза и проблеми с коленете.

Не прекалявайте с храненето на вашия руски мечи шнауцер. Затлъстяването при кучетата води до всякакви здравословни проблеми. Човешката храна не се препоръчва за черните руски териери, тъй като човешката храна не включва всички необходими хранителни вещества, за да поддържа кучето ви здраво и с добро тегло. Хранете Вашия Нойер Русе с подходяща за възрастта му висококачествена храна, разработена за големи породи кучета. Вашето куче трябва винаги да има на разположение чиста, прясна вода за пиене.