Плюсове и минуси на Bloodhound

Притежаването на Bloodhound има предимства и недостатъци. Плюсовете на притежаването на Bloodhound включват любвеобилния и нежен характер на кучето. Кръстоносците са отлични кучета-следотърсачи с изключително обоняние. Кучетата от породата Bloodhound са добродушни и са най-подходящи за собственици, които имат интерес към следенето.

Недостатъците от притежаването на Bloodhound са следните. Кръстоносците са големи кучета, които могат да бъдат тромави в къщата. Тази порода не е идеална за възрастни хора или за семейства с малки деца. Кръстоносците са по-подходящи за физически здрави стопани, които могат да се справят с голямо куче и които имат енергията и издръжливостта, необходими за осигуряване на достатъчно ежедневни упражнения на кръстоносеца. Блодхаундът има склонност да следи миризмата дори когато се разхожда по улицата и собствениците трябва да могат да контролират добре този огромен домашен любимец. Други предизвикателства, свързани с притежаването на Bloodhound, са трудностите при обучението за послушание, които собствениците могат да изпитат с това упорито и своенравно куче. Кръстоносците отделят много слюнка, което е недостатък за хората, които обичат да поддържат дома си безупречен. Блъдхаундът е шумно куче, което се наслаждава на звука на гласа си. Лаят може да бъде проблем. Кръстосвачите не са подходящи за живот в апартамент. Това голямо куче се нуждае от голямо пространство и селски дом с хубав ограден двор е идеален.
Размер на кръвното гонче
Тегло на Bloodhound
Тегло на мъжкото куче от породата Bloodhound: 40 до 49 кг (90 до 110 фунта)
Тегло на женската порода Bloodhound: 36 до 45 kg (80 до 100 фунта)

Размер на Bloodhound
Височина на мъжкото куче Bloodhound: 63 до 68 cm (25 до 27 инча)
Височина на женската порода Bloodhound: от 58 до 63 cm (23 до 25 инча)

Козина на Bloodhound: къса и гладка
Цветове на козината на Bloodhound: черен с тен, черен и червен

Колко кученца има средно Bloodhound?
Големина на кучилото на Bloodhound: 6 до 12 кученца

Средна продължителност на живота на Bloodhound
Продължителност на живота на Bloodhound: 7 до 11 години

Други наименования на породата Bloodhound: Saint Hubert Hound, Chien de Saint-Hubert и Flemish Hound

Колко струва един Bloodhound?
Цената на Bloodhound започва от 400 USD и нагоре за кученце, в зависимост от много фактори.

Кученца Bloodhound
темперамент на Bloodhound
Представете си колко интересен трябва да е животът на Bloodhound – превъзходното обоняние позволява на породата ловно куче успешно да проследява следи от всякакви специфични миризми, които могат да бъдат с продължителност над 100 часа. Породата куче от породата “Сен Хуберт” е в състояние да проследи всякаква миризма, дори човешка. Решителното куче може да остане със следата в продължение на над 100 мили и потенциално повече. Обонянието на фламандското гонче има близо 300 милиона рецептора. За сравнение, хората имат само около 6 милиона рецептора. Това голямо и понякога упорито куче се използва в цял свят за спасителни операции и издирване на престъпници. Много от фламандските кучета следват следите на миризмата на голямо разстояние от действителните стъпки на кариерата. Този метод им дава възможност да пресекат пътя и да стигнат по-бързо до края на следата. Придържането близо до стъпките се нарича “проследяване”. По-свободният метод е известен като “trailing” и се държи така, че да отразява концентрацията на кучето върху индивидуалната човешка миризма. След като изгуби миризма, добре обученото хръткаво куче упорито ще се хвърля в продължение на дълги периоди, за да я възстанови.

Кръвоследникът се държи на каишка за проследяване. Обикновено впрягът за проследяване има метална халка над раменете, към която се прикрепя каишка. По този начин вратът на кучето не се издърпва нагоре, когато каишката се опъне, както е при нашийника. Каишката е поне достатъчно дълга, за да позволява на гончето да преминава свободно пред водача. Някои водачи на кучета от породата Bloodhound предпочитат съвсем къса каишка, която осигурява по-добра комуникация с кучето. Други предпочитат по-дълга, може би 20 или 30 фута.

Доказаният талант за следене на миризми е спечелил на кучето репутация, която се уважава дори в съда. В някои страни доказателствата на Bloodhound са допустими в съда. Едно фламандско гонче е успяло да доведе до над шестстотин присъди и арести за престъпления. Собственикът на тази порода ловно куче бързо ще научи, че инстинктът за проследяване на миризми е толкова силен, че кучето може просто да избяга, следвайки миризмата. Пускайте кучето без каишка само в оградена зона, като оградата трябва да е достатъчно висока, за да не може кучето да я прескочи.

Тази силна ловна порода се нуждае от дълги ежедневни разходки, което може да бъде недостатък за собственик, който не е в добра физическа форма. Недостатъчното ежедневно умствено и физическо натоварване ще доведе до поведенчески проблеми и кучето може да стане трудно за управление. Породата Bloodhound може да бъде упорита, когато става въпрос за обучение. Собственикът трябва да бъде безспорен началник в отношенията с кучето. Собственикът трябва да бъде твърд, но и нежен и последователен. Основната задача на породата е да бъде следотърсач. Когато разхождате кучето си по улицата, бъдете готови да го оставите да следва миризма, тъй като това е неговият начин да изследва околната среда. За разлика от други ловни кучета, като например лисичарите, които могат да бъдат много гласовити, когато следят следа, кръвните кучета обикновено са тихи, когато следят следа. Това мълчание по време на проследяване е полезно по време на лов, тъй като кучето може тихо да открие плячката по дискретен начин, така че ловците да могат да се приближат до преследваното животно, без да го плашат. Преследването на миризма е психически изтощително за кучето и представлява чудесно упражнение. Кучето постоянно ще се опитва да следва миризмата и като собственик ще трябва да свикнете с това поведение, тъй като то не може да се промени, защото е инстинктивно. Инвестирайте в добра каишка за проследяване и оставете кучето си да се наслаждава на изследването на света с носа си. Макар че кръвните кучета наистина обичат да следват миризма, те често не проявяват никакъв интерес към човека, когото са проследили. Обучението на кучето да идентифицира лицето, което е проследило, може да бъде трудно. Приет метод за идентификация е, когато кучето скочи и постави лапите си на гърдите на човека, чиято миризма е проследило.

 

Кучето от породата Сен Хуберт не е идеално за живот в малък апартамент. Голям, ограден двор е много удобен. Без подходяща социализация кучето може да стане плахо и подозрително към непознати. Не забравяйте да започнете да го социализирате рано. Едно от предимствата на притежаването на Блъдхаунд е, че това куче има стабилен темперамент и може да се разбира добре с други домашни любимци вкъщи, стига да е било социализирано с тях в ранна възраст. Това куче се нуждае от стопанин, който е физически силен, тъй като по време на разходка ловното куче ще се опитва да дърпа стопанина в различни посоки – накъдето ги води ароматът и стопанинът трябва да има достатъчно физическа сила, за да води кучето. Поради тази причина породата не е идеална за по-възрастни и слаби хора. Фламандското гонче обикновено лае по някаква причина – например ако някой е на вратата – кучето ще лае, за да ви предупреди, че някой е там. Полезен съвет, когато имате гости – помолете гостите да игнорират кучето за няколко минути, когато влизат в дома ви. По този начин кучето ще има възможност да подуши госта, без да повишава нивото на възбуда, и ще му бъде по-лесно да се справя с гостите.

Добре ли се разбира Bloodhound с деца? Кръстоносните кучета не се препоръчват за семейства с по-малки деца, тъй като породата има склонност да притежава храна. Като цяло Bloodhound се справя най-добре като куче на един собственик, а не като семейно куче.

Слюноотделят ли се Bloodhound? Да, Bloodhound е известен с обилното си слюноотделяне – бъдете готови да почиствате много като собственици. Някои собственици държат наблизо чисти кърпи, за да се справят с обилното слюноотделяне, други собственици предпочитат да използват кърпички за почистване, за да се справят със слюноотделянето. Това е по-хигиенично, тъй като не се налага да ги използвате повторно и винаги можете да имате чиста и свежа кърпичка, когато обстоятелствата го изискват.

Вижте видеоклипа по-долу, в който собственичка на породата споделя опита си за това какво е да живееш с куче от породата Bloodhound.

Линеене на кучетата от породата Bloodhound

Линее ли кучето Bloodhound? Да, кучетата от породата Bloodhound линеят и то по-обилно по време на периодите на линеене, които се случват два пъти годишно. Късокосместите кучета, като Bloodhound, се обработват по-лесно с четка за кучета. Разресвайте козината на кучето с ловна четка няколко пъти седмично.

Смилането не е единственият недостатък, свързан с притежаването на Bloodhound. Кръстоносците са известни и със слюноотделянето си. Прекомерното слюноотделяне се дължи на анатомията на лицето на кучето и собствениците на Bloodhound често разполагат с удобна кърпа, за да почистят бъркотията, когато възникне необходимост.

Грижа за кръвожадните кучета

Грижата за кучетата от породата Bloodhound не се изчерпва само с почистването на козината им. Дългите уши и кожните гънки трябва да се почистват редовно. Хората, които обмислят да се занимават с тази порода, трябва да знаят, че Bloodhound много слюноотделя. По тази причина почистването около челюстта е важно. Може да ви бъдат полезни кърпички за почистване на домашни любимци.

Приучете кученцето си Bloodhound да си почиства зъбите. Кучетата трябва да почистват зъбите си всеки ден, за да се предотврати образуването на плака. Когато зъбите на кучето не получават подходяща стоматологична грижа, бактериите, които естествено живеят в устата, образуват плака, която по-късно се втвърдява в жълт зъбен камък около зъбите на кучето. Зъбният камък приютява множество вредни бактерии, които могат да доведат до различни здравословни проблеми, лош дъх и загуба на зъби. Предотвратете образуването на зъбен камък по зъбите на кучето си чрез редовно почистване на зъбите. Използвайте паста за зъби за кучета, тъй като човешката паста за зъби не е безопасна за кучета. Денталните играчки за дъвчене или лакомствата също са добър начин да помогнете за поддържането на чисти и здрави зъби на вашия Блъдхаунд.

Подстригвайте ноктите, ако е необходимо. Много по-лесно е кученцето да свикне с тези процедури за грижа, отколкото възрастно животно. С търпение и последователност кучето ви ще се справи с процедурата в рамките на няколко седмици, независимо от възрастта му.

Кръстоносните кучета имат дълги, висящи уши, които трябва да се почистват редовно, за да се предотвратят ушни инфекции. Използвайте кърпички за уши, които улесняват поддържането на ушите на кучето ви чисти.

Къде да си купите кученце или възрастно куче от породата Bloodhound? Спасителен център за определена порода е място, където можете да намерите много перфектни кучета от породата Bloodhound, които чакат да бъдат осиновени. Има много причини, поради които Блъдхаунд попадат в спасителен център, и повечето от тях попадат там не по своя вина. Собственикът на кучето може да не е в състояние да се грижи за него по някаква причина или някой в семейството да развие алергия към домашния любимец. Може да е трудно да получите много информация за кучето, което получавате от спасителен център. Не забравяйте да наблюдавате поведението на кучето, държанието му около други кучета и хора и да разберете всичко, което можете, за миналото на кучето и общото му поведение от служителите на спасителния център. Вероятно е по-възрастното куче, което получавате от спасителен център, вече да е обучено за домашно отглеждане и да знае всички основни команди за послушание. По-възрастните хрътки са по-спокойни от младите кученца и техният темперамент вече е установен. Това, което виждате, е това, което получавате, често е така, когато осиновявате по-възрастно куче. Кученца Bloodhound и по-млади кучета могат да бъдат намерени и в спасителни центрове. Консултирайте се с местния спасителен център, за да разберете за кучетата от породата Bloodhound, които могат да бъдат предоставени за осиновяване.

В случай че вземате кученце Bloodhound от реномиран развъдник, не забравяйте да разберете колкото се може повече за здравната история на кучето, както и за здравната история на неговите родители и баби и дядовци. Поискайте да видите родителите на кученцето и обърнете внимание на техния темперамент. За да оцените бързо темперамента на всички кученца в кучилото, използвайте теста за личността на кученцето. Установете правила веднага щом кученцето Bloodhound влезе в дома ви за първи път и останете последователни. Може да отнеме известно време, преди кучето да бъде приучено да се прибира вкъщи. Последователността по време на отглеждането е много важна за постигане на желаните резултати.

Обучение на Bloodhound

Хрътката Сен Хуберт не е от най-лесните за обучение породи, което е минус за притежаването на Bloodhound. Упоритият темперамент превръща това куче в предизвикателен ученик. Въпреки това е важно тази голяма и силна порода да бъде добре контролирана от собственика. Обучението по послушание е силно препоръчително и трябва да започнете да обучавате Bloodhound през първите няколко месеца от живота му, в противен случай обучението може да бъде трудно поради упорития темперамент на кучето. Това впечатляващо на вид куче се нуждае от много разходки всеки ден, за да поддържа добра физическа форма. Умствената стимулация е също толкова важна. Дейностите за проследяване на миризми помагат за умственото стимулиране на вашия Bloodhound. Играйте различни игри с кучето, като започнете от ранна възраст. Ароматното гонче ще оцени дейностите, които включват проследяване на следа. Една проста игра, която можете да опитате с вашия Bloodhound, не изисква много оборудване. Необходими са ви само пластмасова чаша и лакомство. Сложете лакомство под чашата и вижте колко бързо кучето ще се научи да преобръща чашата, за да получи лакомството. Измислете различни игри, които да играете с вашия Bloodhound и които включват намиране на предмети по миризмата. Научете кучето на имената на играчките му и го помолете да намери играчката по нейното име. За да научите кучето си на имената на играчките му, всеки път, когато получавате нова играчка, съобщете на кучето името на играчката няколко пъти. Позволявайте на кучето да играе само с тази играчка няколко дни и последователно продължавайте да назовавате името на играчката, така че след няколко дни кучето ви да я познае по име. След като Кръстоносецът познава няколко играчки по име, можете да го обучите да ви води към определена играчка. Има толкова много игри, които можете да играете с вашия Блудхаунд, за да стимулирате ума му и да се сближите с кучето в този процес.

От ранна възраст е много важно да социализирате правилно четириногия си приятел, за да отгледате стабилно и уверено куче, което ще се чувства добре във всякаква среда. Запознавайте кученцето си с хора от различни възрасти, с мъже, жени и, разбира се, с деца. Водете кучето си в парка, на оживена улица, водете го в колата с вас до различни дестинации. Колкото повече разнообразни преживявания осигурите на кученцето си, толкова по-стабилно и уверено ще бъде то като възрастен човек. Само не прекалявайте – излагайте кучето на различна среда на малки дози. Важното е да се опитате да поддържате увереността и спокойствието на кучето, а вашата собствена енергия може да бъде много полезна. Когато стопанинът е спокоен и уравновесен, кучето усеща, че няма за какво да се притеснява, и също ще го последва със същото отношение. Никога не позволявайте на други кучета да нараняват или да играят грубо с вашето кученце. Позволявайте на кучето си да играе само с други спокойни кучета, за предпочитане от различен пол и на приблизително същата възраст като кученцето ви.

Здравословни проблеми

Подуването на корема е често срещан проблем за голяма порода кучета, каквато е Bloodhound. Не прекалявайте с храненето на Вашия Bloodhound, за да намалите до минимум възможността за развитие на подуване на корема. Ако вашият Bloodhound проявява признаци на подуване на корема, като например уголемен корем, кучето се държи неспокойно и се повдига, но нищо не излиза. Незабавно се обадете на ветеринарния си лекар, тъй като това заболяване може да бъде фатално, ако не се лекува веднага. Блоухаунд също така е податлив на различни очни заболявания, като сухо око или кератоконюнктивит сика, катаракта и ентропион. Ако забележите някакви проблеми с очите на вашия Bloodhound, свържете се с вашия ветеринарен лекар. Размерът на кучето увеличава възможността за дисплазия на тазобедрената и лакътната става. Известно е, че проблемите с коляното и ракът също засягат тази порода. Блоудхаундът е изложен и на по-висок риск от сърдечни заболявания. Ако кучето ви се уморява лесно, кашля и припада, обърнете му голямо внимание, тъй като това може да са признаци на сърдечни проблеми. Всички тези симптоми трябва да бъдат споменати на вашия ветеринарен лекар. Породата е сред кучетата с най-кратка продължителност на живота – от 7 до 11 години. Подуването на корема и ракът са сред най-честите причини за смърт при тази порода.

Осигуряването на кучето на удобно ортопедично легло за кучета помага за равномерното разпределение на теглото му, докато кучето спи. Ортопедичните легла за кучета със свалящи се калъфки се поддържат лесно в чисто състояние.

Кучетата с наднормено тегло са податливи на всякакви здравословни проблеми и е важно да поддържате здравословно тегло на вашия Bloodhound. Човешката храна не се препоръчва. Хранете Вашия Сент Хуберт Хънт с висококачествена, подходяща за възрастта му храна два пъти дневно.

Храненето на кучето два пъти дневно помага да се намали възможността за подуване на корема, тъй като когато кучето не е прекалено гладно, то е склонно да се храни по-бавно. Когато кучето се храни само веднъж дневно, то е много развълнувано, когато види храната, и се опитва да я изяде възможно най-скоро, което води до поглъщане на повече въздух заедно с храната. Хранете кучето си, когато то е в спокойно състояние на духа, тъй като развълнуваните кучета са склонни да поглъщат повече въздух и това може да увеличи вероятността от развитие на подуване на корема.

Купата за куче с бавно подаване на храна спомага за забавяне на движението на кучето по време на хранене, което намалява до минимум количеството въздух, което кучето поглъща заедно с храната си.

Произход на кръвното куче

Породата Bloodhound първоначално е създадена в Европа за лов на елени, диви свине, а от Средновековието и за проследяване на хора. През 1885 г. породата Bloodhound е призната от Американския киноложки клуб.