Борадор (смес от гранично коли и лабрадор)

Изображение на кучето борадорКакво е борадор? Борадорът е куче, кръстосано между граничарско коли и лабрадор ретривър. Енергични, дружелюбни и общителни, тези кученца са наследили най-добрите черти на характера от двамата си родители. Високоинтелигентни и лесно обучаеми, смеските на бордър коли са наследили нежния и дружелюбен характер на лабрадор ретривъра, както и силния стремеж към работа на бордър колито.

Като кръстоска от две чистокръвни кучета, борадорът ще демонстрира смесени черти от своите родители. Въпреки това е невъзможно да се предвиди степента, в която те могат да наследят характеристики от някой от родителите. Някои борадори ще предпочитат повече лабрадор ретривъра, докато други ще получат повече черти от бордър колито.

Познато още като Лаб на Бордър коли или Бордър лаб, това средно голямо до голямо куче може да бъде чудесно служебно куче. Борадорите са идеални спътници за активни стопани, които се отдават на дейности като разходки, бягане или плуване. Борадорите са известни с високите си енергийни нива и с уязвимостта си да напълнеят, ако се прехранват или не получават достатъчно упражнения.

За да поддържате вашия борадор във форма и здраве, трябва да му предлагате много упражнения. Това е така, защото сместа Бордър коли има високи нива на енергия и лесно ще се отегчи, ако бъде оставена без надзор. Кучето кръстоска Бордър Коли Лаб се справя добре с деца и други домашни любимци като цяло, въпреки че активните самотници и енергичните двойки с пораснали деца могат да бъдат най-подходящите стопани за този жаден за внимание лаб микс.

Продължителност на живота на кучето Бордър коли и Лаб микс

Каква е продължителността на живота на кучето Бордорски коли? Очаква се борадорското куче да живее между 14 и 15 години, ако се грижи правилно за него чрез добре балансирана диета и здравословен начин на живот. За да осигурите на вашия борадор здравословен живот, осигурете му рутинни здравни прегледи, за да може вашият ветеринарен лекар да открие рано всякакви здравословни проблеми.

Размер на борадора

Колко големи стават борадорите? Тъй като борадорът е хибридна порода куче, създадена от смесването на гранична коли и лабрадор ретривър, той може да бъде голям или среден. В повечето случаи борадорите тежат от 40 до 64 килограма, а ръстът им варира между 19 и 24 инча в раменете. Поради хибридния характер на това куче борадорите могат да бъдат много непостоянни по размер. Дори кученцата от едно и също кучило могат да се различават значително по размер, когато пораснат.

Бордър коли, смес от лабрадор ретривър Темперамент

Борадорите са щастливи и лоялни кучета-компаньони, които обичат да обсипват с ласки своите стопани, както и другите членове на семейството. Те са чудесни спътници за хора, които обичат да се разхождат дълго, да тичат или дори да плуват. Ако не сте активен тип собственик на куче, тогава борадорът може да не е подходящото куче за вас. Кучетата от породата Бордър коли, смесени с Лабрадор, се справят доста добре в домакинства с голям ограден двор, където кучето от породата Бордър коли, смесено с Лабрадор, може да тича и да бъде активно, за да използва добре излишната си енергия. Ако бъдат оставени без надзор, кучетата смес гранично коли и лабрадор ще започнат да развиват нежелано поведение като копаене и дъвчене на неща, които не са предназначени за дъвчене от кучето.

След като Бордадорите получат добро количество упражнения, Бордадорите ще се излежават на дивана заедно с децата ви, ще ви следват плътно из къщата и ще бъдат по-спокойни за известно време, докато си възвърнат цялата енергия и са готови за повече упражнения. От колко упражнения се нуждаят борадорите? В допълнение към няколко дълги разходки всеки ден, кучетата от породата борадор се нуждаят от някои умствени занимания под формата на игра или обучение, които помагат за поддържане на умствената ангажираност на кучето. Интерактивните играчки за кучета и различните спортове за кучета могат да бъдат чудесни възможности да поддържате домашния си любимец в добра умствена и физическа форма.

Бордър колитата са пастирски кучета със силен пастирски инстинкт, който може да се пренесе и върху борадорското куче. Някои борадори ще са склонни да преследват всичко, което се движи, и да пасат семейните домашни любимци или дори децата. Това е естествено поведение и въпреки че е възможно инстинктът да се обуздае до известна степен с обучение. Поддържайте интелигентното и енергично кученце борадор умствено и физически ангажирано през целия ден и ще имате щастливо и здраво куче.

Изисквания към упражненията на борадора

Борадорите се нуждаят от ежедневни разходки или бягане с продължителност поне един час или няколко часа дневно, за да поддържат теглото си в норма, а също и за да изгорят цялата излишна енергия в тях. Независимо от времето, борадорите с удоволствие ще играят и тичат навън. Те се развиват добре с човешките си другари, които намират време да тичат, да се разхождат или да ангажират борадора в кучешки спортове.

Борадорите са по-подходящи за живот в къщи, които са здраво оградени с дворове, където могат да тичат и да играят колкото си искат. Животът в малък градски апартамент не е подходящ за това куче, което е пълно с енергия и се нуждае от много пространство, за да я изразходва.

Като се има предвид тяхната интелигентност и активен ум, борадорите ще се нуждаят от ангажиращи и продуктивни задачи, които да поддържат ума им стимулиран. Поради високата си интелигентност и ориентираност към задачите тези кученца не могат да бъдат оставяни без надзор и да скучаят за дълги периоди от време. Ако ви се налага да излезете за известно време, не забравяйте да осигурите на кучето достатъчно упражнения, преди да го оставите вкъщи за около час. Също така оставете някои играчки за дъвчене, които да помогнат на активния ви домашен любимец да бъде зает, докато не сте наблизо. Не се изненадвайте, ако откриете, че домът ви е разрушен, ако оставите кучето само за по-дълъг период от време без компания или без упражненията, от които се нуждае – кучето ще намери начини да се занимава, но може да не сте щастливи да разберете как се справя без вас наоколо.

Като се има предвид, че борадорите са интелигентни, социални, приятелски настроени, любвеобилни и общителни, те се справят доста добре с деца. Въпреки това ще трябва да научите децата си как да взаимодействат правилно и безопасно с кученцето. Понякога тези кучета могат да проявят стадно поведение към децата и могат да имат склонност към хапане или пазене, което също е нещо, на което трябва да научите децата си да се справят.

Както и при другите домашни любимци в стопанството, борадорите се справят доста добре, стига да бъдат въведени и социализирани на много крехка възраст спокойно и бавно. В други случаи някои борадори няма да се справят добре с други кучета, така че всичко опира до обучение и социализация.

Кученцата борадор се раждат в кучило от около девет малки. Трябва да се полагат допълнителни грижи и надзор, особено при общуване с малки деца, поради крехката им природа.

Когато кученцето борадор порасне, започнете сеанси на социализация между него и другите домашни любимци в къщата. Кученцата борадор, които достигнат около двумесечна възраст, са готови да започнат основно обучение.
Как изглеждат борадорите?
Дизайнерските кучета, като например борадорите, или приличат на единия родител повече, отколкото на другия, или приличат на физическите черти и на двамата родители. По размер борадорите са в диапазона на размерите на родителските си породи – от средни до големи кучета. Цветовете на козината на кучетата от породата борадор могат да бъдат в широка гама от цветове, която включва червен мерл, син мерл, тен, черно, кафяво, като може да има и маркировки. Козината на кучетата от породата бордър коли лаб крос може да бъде средно дълга и да варира по текстура от груба до гладка. Някои кученца от породата борадор имат паяжинисти крака, които ги правят отлични плувци. Има възможност за много вариации във външния вид на кучетата от породата борадор поради смесената генетика, която идва от родителите лабрадор ретривър и бордър коли.

Смята се, че борадорското куче е възникнало в Съединените американски щати преди около две десетилетия. Развъдчиците започват умишлено да кръстосват бордър коли и лабрадор ретривър, за да създадат интелигентно куче със силна работна етика.

Комбинацията от двама отлично работещи и интелигентни родители дава на кучетата от породата борадор редица таланти, които включват остро обоняние, пастирски умения, силен стремеж към работа и интелигентност. Именно поради тези невероятни качества популярността на борадорите сред собствениците на кучета нараства.

Кучетата от породата борадор могат да бъдат обучени на висок стандарт и са подходящи да бъдат успешно използвани като полицейски детектори за наркотици и бомби както при издирвателни, така и при спасителни мисии. Борадорът се използва и като водач на слепи хора, а освен това има склонност да се справя добре в изпитания за аджилити, състезания, проследяване и послушание. Това куче се оказва винаги на висотата на задачата и е отлично работно куче, което винаги се справя отлично с всяка възложена задача.

Тъй като борадорът е хибридно куче между бордър коли и лабрадор ретривър, той не е признат от Американския киноложки клуб. Други институции обаче признават хибридната смес между Бордър коли и Лабрадор ретривър и включват следните:
Регистър на дизайнерските породи100

Кенъл клуб за дизайнерски кучета

Международен регистър на дизайнерските кучета

Американски регистър на кучетата

Американски клуб за кучешки хибриди

Как да се грижим за куче от породата борадор?
Борадорът е порода, която не изисква особени грижи, с изключение на обилното линеене, което се наблюдава при кучетата от породата Бордър коли лаб. Дължината на козината на кучето Borador зависи от това кои гени на родителите между лабрадор ретривъра и бордър колито преобладават в кученцето. Кученцата, които носят повече гени на Бордър коли, е по-вероятно да имат по-дълга козина. Като цяло борадорите имат къса до средно дълга козина. Хубавото е, че и двете козини са сравнително лесни за подстригване. Редовното четкане помага за поддържане на кичури и заплитания на разстояние и помага за отстраняване на по-голямата част от хвърлените косми.

Самопочистващ се инструмент за обезкосмяване на кучета и котки Hertzko
Проверете цената
През летните и есенните сезони тези кученца имат силно линеене и ще изискват по-редовно четкане, за да се избегнат отлагания на косми из къщата. Когато става въпрос за ушите им, ще трябва да ги почиствате с помощта на разтвор за почистване на уши за кучета според инструкциите.

Както и при всички останали кучета, зъбите трябва да се почистват ежедневно. За да бъде ефективна и да се избегнат неудобствата, тази практика трябва да се практикува от рано, докато кучето е още кученце. Това ще помогне на кучето да се чувства комфортно с тази практика и в зряла възраст.

Ноктите на борадорското куче също трябва да се изрязват редовно. Като собственик на куче не чакайте твърде дълго, преди да ги изрежете, тъй като не трябва да чувате как щракат по пода. Изрязвайте ги много внимателно, за да не изпитва кучето дискомфорт. Когато тази практика се въведе и в кучешката възраст, тя става по-малко стресираща както за собственика, така и за кучето.
Гранично коли Лаб Микс обучение на гърне
Как да обучим на гърне кученце от породата борадор? Борадорите са интелигентни и с нетърпение очакват да зарадват своите стопани във всеки един момент. Стига да проявявате търпение и последователност, очаквайте обучението на гърне на борадор да бъде лесна задача. По-долу са описани няколко стъпки, които да следвате, докато обучавате вашия борадор на гърне.

Изберете място, което кученцето Borador може да използва като тоалетна.
Определете място в двора, където вашият бозайник ще върши своята работа всеки път, когато възникне необходимост. Това ще ви помогне да запазите останалите части на двора си красиви.

Често извеждайте кучето си борадор навън за тоалетна, за да му създадете добри навици.
Борадорите ще изискват да излизат навън за какане след хранене, пиене или дрямка, приблизително от около тридесет минути до максимум един час, в зависимост от възрастта. Водете кученцето до мястото за изхождане, като използвате думи като “ходи на гърне”, това ще му помогне да свърже думите с мястото за изхождане.

Използвайте лакомства за добро поведение
Тъй като кученцето борадор очаква с нетърпение да ви зарадва, когато успешно изпълни задачата, го похвалете и го почерпете с вкусни лакомства. Това ще насърчи кучето винаги да изпълнява задълженията си на правилното място.

Пренасочете
Когато кучето ви порасне, то най-вероятно ще е схванало думите на командата ви. Наблюдавайте кучето за признаци, че иска да отиде на гърне, които може да включват подсмърчане на земята, обикаляне в една област или безпокойство. Отворете вратата, ако тя е била затворена, и използвайте думи като “иди на гърне”, както сте го обучили по-рано. Вашият домашен любимец трябва да може сам да се придвижва до мястото за гърне навън.

Инциденти
Когато се появят инциденти в къщата, докато кученцето ви продължава да се развива, не наказвайте борадорското куче. Прекъснете кучето, ако го хванете на местопрестъплението, и след това внимателно го изведете навън. Да му крещите или да го наказвате няма да свърши работа, а вместо това ще обезкуражи кученцето да се справи добре следващия път. Наказанията също така развалят връзката между вас и кучето.

Почиствайте бързо в случай на инцидент
След като в къщата се случат инциденти, направете бързо почистване на района с препоръчани за тази работа почистващи препарати на ензимна основа. Това ще помогне да се отървете напълно от миризмата на изпражненията и кучето няма да се изкуши да го направи отново на същото място.

Оставянето на мястото без надзор за известно време ще накара кучето да си помисли, че това е мястото за гърне, и вашият борадор ще се изкуши да използва този район за тоалетна в бъдеще. Скоро, когато Вашият бозайник свикне с цикъла, Вие ще бъдете щастлив собственик на куче, който не трябва да се притеснява за проблеми с гърнето от време на време.

Както се вижда от успеха им като работещи служебни кучета, борадорите са много обучаеми кучета. Социализацията и обучението на поведението трябва да започнат още когато кученцето навърши 8 седмици. Обучението на борадорите изисква само човек да бъде твърд и търпелив, тъй като те лесно усвояват различни задачи, които включват: състезателно послушание, търсене и спасяване, откриване на наркотици и други служебни задачи.

Използването на положителни подкрепления по време на обучението също може да допринесе за създаването на добре обучено куче. Като се има предвид, че тези кученца са ориентирани към активност и храна, всеки важен етап трябва да се оценява с лакомство, за да се повиши вниманието им по време на обучението.

Новите или опитните собственици на кучета не трябва да се притесняват от възможността за обучение на това куче, тъй като борадорите се обучават лесно. Прекарвайки повече време в обучението на това кученце, ще се изненадате колко много трикове може да научи това куче. Борадорите се справят най-добре, когато се обучават често, но тренировките трябва да са кратки (около 5 минути на тренировка) и възнаграждаващи (уверете се, че имате лакомства, за да възнаградите доброто поведение веднага).