Плюсове и минуси на Border Collie

Притежаването на бордър коли има своите предимства и предизвикателства. Бордър колитата са високоинтелигентни и са на първо място в списъка на най-интелигентните породи в света, което е предимство. Използването на техники за положителна мотивация по време на обучението по послушание дава чудесни резултати, тъй като Бордър колитата с нетърпение усвояват нови трикове и команди. Това е много активна порода, която се нуждае от стопанин, който има енергия да прекарва много време навън с кучето. Бордър колито изисква дом с голям двор, където кучето да може да тича през деня. Тази порода не е подходяща за живот в малък апартамент и се чувства най-добре в селска среда или във ферма, където кучето може да приложи силния си инстинкт за пазене на стада и да води целенасочен живот. Бордър колитата са естествено защитници и са добри кучета пазачи.

Недостатъците от притежаването на бордър коли са, че това е много взискателна порода, която се нуждае от работа през деня, в противен случай кучето може да стане разрушително от скука. Кучетата не се разрушават умишлено, а липсата на умствена стимулация, от която се нуждаят бордър колитата през деня, ги кара да намерят нещо, което да правят, за да са заети. Наказването на бордър коли за разкъсан диван не е продуктивно и причината за това деструктивно поведение често се крие в неразбирането на породата от страна на собственика. Първоначалното предназначение на бордър колито е било да бъде овчарско куче, което да е заето през деня, като защитава и направлява овцете. Държането на бордър коли в затворено помещение през по-голямата част от деня естествено води до натрупване на твърде много енергия в тази изключително активна порода и кучето търси начин да освободи тази енергия, която иначе би изразходвало за пазене на овцете. Потенциалните собственици трябва добре да познават породата, за да са сигурни, че тя отговаря на начина на живот, който ще направи собственика и кучето щастливи в дългосрочен план. Друг недостатък на граничните колита е, че това куче изисква голяма доза социализация по време на кученцето. Недостатъчно социализираните гранични колита могат да бъдат склонни към агресивно поведение. Бордър колитата не са идеални за собственици на кучета, които ги притежават за първи път, и са по-подходящи за хора, които имат опит и разбиране за тази специфична порода кучета.

Линеене на граничните колита
Линее ли кучето Border Collies? Да, Бордър колито е средно линеещо куче и са необходими допълнителни грижи, когато линее мекият, гъст подкосъм. За да се постигне гладка козина и да се сведе до минимум линеенето, Border Collie се нуждае от редовно разресване и четкане, за да се поддържа козината блестяща. Бордър колитата се срещат с два типа козина – гладка и дълга. Дългата козина е по-взискателна по отношение на оформянето и се нуждае от ежедневно четкане, което може да е недостатък.

Четки за Бордър коли, които помагат за справяне с линеенето

Много собственици на бордър коли съобщават, че използването на инструмент за обезкосмяване Furminator помага да се сведе до минимум линеенето на домашния им любимец. Вижте видеоклипа по-долу, в който собственик на бордър коли прави демонстрация.

Инструментът за обезкосмяване Furminator може да бъде много полезен при управлението на силното линеене на Бордър коли. Видеоклип на ветеринарен лекар, който демонстрира правилното използване на инструмента Furminator върху куче.

Самопочистващият се инструмент за обезкосмяване Hertzko е задължителен за собствениците на бордър коли. Тази четка нежно отстранява линеещата козина от козината на кучето и при редовна употреба може значително да помогне за справяне с линеенето на Бордър коли.

Самопочистващ се инструмент за обезкосмяване на кучета и котки Hertzko
Проверете цената
Други добри четки за бордър коли включват:

Четка за слайсери
Четка с щифт
Размер за Бордър коли
Тегло на Бордър колито
Тегло на мъжко Бордър коли: 30 до 44 фунта (14 до 20 кг)
Тегло на женското бордър коли: 26 до 41 фунта (12 до 19 кг)

Размер на Бордър коли
Височина на мъжкото бордър коли: 18 до 22 инча (48 до 56 см)
Височина на женското бордър коли: 18 до 20 инча (46 до 53 cm)

Максимална скорост на бягане на Бордър коли
Скорост на бягане на Бордър коли: между 32 и 48 км/ч (20 и 30 мили/ч)

Козина на бордър коли: съществуват две разновидности на козината: къса, гладка козина (с дължина около 1 инч (2,5 cm) и груба, груба козина (с дължина около 3 инча (7,6 cm).
Цветове на бордър колито: червено-бяло, черно/червено-бяло (“три”), синьо мерле, червено мерле, предимно бяло, с тен и черно, бриндл, собол и предимно черни разновидности.

Колко кученца имат граничните колита?
Размер на кучилото на Бордър коли: 4 до 8 кученца

Колко дълго живеят бордър колитата?
Продължителност на живота на бордър коли: 13 до 15 години

Колко струва едно бордър коли?
Цените на Бордър коли започват от 400 USD и нагоре, в зависимост от много фактори.

Темперамент на бордър колито

 

Бордър колито е работна порода, която е известна с интелигентността си и високия си работен устрем. Ако обмисляте да си вземете Бордър коли, много е важно да имате предвид, че тази порода кучета ще се справя най-добре със стопанин, който може да прекарва много време с кучето. Продължителността на живота на Бордър колито е до 15 години в зависимост от здравето, грижите, храненето и генетиката. Като собственик на Бордър коли трябва да сте готови да упражнявате кучето си както психически, така и физически, като в идеалния случай кучето ще ви помага да изпълнявате различни задачи. Добре ли се справят бордър колитата с деца? Породата не е подходяща за семейства с малки деца, тъй като кучето може инстинктивно да се опитва да пасе деца и дори непознати. Стадният инстинкт на кучето влиза в действие особено около малки деца, тъй като в очите на кучето децата представляват стадо овце и когато децата тичат наоколо, кучето ще се опита да обгради “овцете”, като се вкопчва в петите на детето и лае. Нормалната реакция на детето е да се уплаши и да избяга по-бързо. Това поведение само засилва стадния инстинкт на кучето и то може да започне да хапе детето по същия начин, както би ухапало овца, която се опитва да се измъкне от стадото. Нищо не може да се направи, за да се попречи на бордър колито да следва своя стаден инстинкт, и експертите препоръчват да не се взима тази порода за семейства с малки деца. Поради тази причина много гранични колита се оказват в спасителни центрове, тъй като семействата с деца скоро разбират, че това куче не е подходящо за семейства с малки деца. Бордър колитата са отглеждани за пастир на овце, а това изисква голяма физическа издръжливост и устойчивост. Пасенето на овцете е целодневно занимание и често е свързано с километри безкрайно тичане и спринтиране през неравни участъци от земеделската земя.

Пастирската порода се счита за високоенергийна порода, която е много активна, и собственикът трябва да намира положителен отдушник за енергията на кучето всеки ден, за да го поддържа щастливо. Ако държите кучето в апартамент по цял ден, това ще доведе до различни поведенчески проблеми. Кучето не е подходящо за живот в апартамент като семеен домашен любимец, защото такъв начин на живот може да доведе до скука и поведенчески проблеми, като например разрушителност. Неизчерпаемата енергия на това куче трябва да се изразходва всеки ден по начин, по който кучето да бъде ангажирано както физически, така и умствено. Бордър колитата се нуждаят от умствена стимулация през деня, а играчките за кучета с пълнеж ще държат кучето заето, опитвайки се да измъкне лакомства от играчките. Играчките за пълнене са добър начин за забавление на интелигентното куче.

Като се има предвид тази информация, е лесно да се разбере защо бордър колитата са отлични в полицейската работа, при търсене и спасяване, при откриване на наркотици и бомби и дори могат да бъдат обучени като кучета водачи за слепи. Бордър колито е чудесен кандидат за обучение по послушание, аджилити и фризби™.

Ако вашето бордър коли не получава достатъчно упражнения, кучето може да започне да се занимава с нещо, което може да не оцените – например да дъвче мебели или да копае дупки в задния двор. Деструктивното поведение на кучето е резултат от това, че то е отегчено и няма какво да прави. Породата бордър коли се справя най-добре със стопанин, който е готов да прекарва много време с кучето, осигурявайки както физическа, така и умствена стимулация на тази активна и енергична пастирска порода.

Вижте видеоклипа по-долу, който показва как бордър коли се обучава да пасе овце. Забележете колко щастливи са кучетата, когато им се възложи работа. Ако обмисляте породата Бордър коли, уверете се, че кучето ви ще има работа, тъй като тези работни кучета имат много енергия, която трябва да се насочи в положителна посока, например към паша на овце.

Гранично коли пасене
Обърнете внимание на историята на породата, за да разберете вашето бордър коли. Първоначално тази порода е била използвана като пастирско куче. В резултат на това в характера на породата е заложено да бъде полезна и да угажда на собственика. Не забравяйте, че кучето има уникален талант на пастир да контролира овцете с очите си, като използва хипнотизиращ поглед. Силният му стаден инстинкт не може да бъде контролиран дори чрез обучение и в резултат на това притежаването на бордър коли не е за всеки. За да управлява множество овце, Бордър колито трябва да бъде бързо. Колко бързо може да бяга бордър колито? Тази пъргава порода кучета за пастирство е способна да бяга със скорост от 20 до 30 мили в час (32 – 48 км/ч).

Видеоклипът за Бордър коли по-долу дава представа за живота на кучето-пастир.
Доставка на бордър коли
Ако планирате да пътувате с вашето бордър коли, наличието на кучешка кутия може да направи пътуванията по-безопасни и по-малко стресиращи за обученото в кутия бордър коли. Кучето трябва да разполага с достатъчно пространство в кошарата, за да може да стои в цял ръст и да се протяга, докато лежи. Кучето трябва да може да се обръща лесно. Ако сандъкът е твърде голям, кучето може да се изкуши да използва неизползваната част на сандъка като своя тоалетна. За кученце от породата Бордър коли вземете достатъчно голяма кошара, за да побере пораснало куче от породата Бордър коли, и използвайте разделител за кошари, за да отделите достатъчно място в кошарата за кученцето. Никога не използвайте кошарата като начин за наказание на кучето, тъй като вашият домашен любимец няма да иска да използва кошарата в бъдеще. Не оставяйте кучето в кошарата часове наред – кученцата не трябва да се оставят в кошарата повече от един-два часа. Винаги изморявайте кучето си, преди да го поставите в клетката. Оставете на кучето безопасни играчки за дъвчене, които да го занимават, докато ви няма.

Ако оставите младо кученце от породата Бордър коли без надзор дори за час, е много по-безопасно за него, когато е в своята кошара. Не оставяйте кученцето в кошара за дълги периоди от време. Младото кученце може да прекарва до два часа в кошарата – по-дългият престой може да има отрицателни последици за кучето. Клетката трябва да бъде безопасно място за сън и почивка на кучето. Никога не използвайте кошарата като начин за наказание на кучето, тъй като то няма да иска да я използва в бъдеще.

Устойчивата на външни атмосферни влияния кучешка колиба ще осигури комфорт на граничарското коли навън.

Легло за куче от породата Бордър коли
Консумативите за бордър коли включват удобно легло за куче. Ако разполагате с кратуна, вземете удобно легло за кучето и използвайте кратуната като място за спане. Бордър колитата са активни кучета и се нуждаят от добра почивка след натоварен ден. Ортопедичното легло за кучета с подвижна калъфка ще помогне за по-равномерното разпределение на теглото на кучето и то ще си почине много по-добре. Сваляемият калъф е лесен за поддържане на свежест и чистота.

Играчки за кучета от породата Бордър коли
Дъвчащите играчки за кучета са абсолютно необходими за породата Border Collie – независимо от възрастта на кучето. Младите кученца от породата Бордър коли, на които им се нижат зъбите, са склонни да дъвчат всичко, което намерят по пътя си. Дайте на кученцето дъвчащи кучешки играчки, които могат да успокоят раздразнените венци и ще го занимават с дъвчене на нещо, което е безопасно за него. Вземете играчки, които нямат малки части, които кучето може случайно да погълне. По-възрастните гранични коли също се нуждаят от дъвчащи играчки, за да поддържат зъбите си здрави и силни. Ако настанявате кучето в кошара, осигуряването на играчка за дъвчене ще го държи заето за известно време.

Интелигентните бордър коли са в състояние да запомнят играчките си с техните имена. Вземайте по една нова играчка и винаги се обръщайте към играчката с името, което сте избрали за нея. След няколко дни кучето ще знае името на играчката. Ако сте обучили вашето бордър коли да извлича вещи, добро умствено упражнение за умното куче би било да ви донесе правилната играчка, щом я назовете с името. Поставете няколко играчки на едно място и помолете кучето да донесе определена играчка, като я назовете с името, което кучето вече знае. След като кучето успешно се научи да донася правилната играчка, увеличете броя на играчките, които използвате, и скоро ще се удивите на резултатите. Бордър колитата са сред най-интелигентните породи кучета и наистина могат да се възползват от някои умствени упражнения. С умствените упражнения не само стимулирате мозъка на кучето, но и изграждате силна връзка с него по време на такива игри.

Храна за кучета от пограничната порода
Пастирските кучета, като например граничарското коли, са много активни и се нуждаят от добре балансирана храна, за да поддържат най-добрата си физическа и умствена форма.
Как да се грижим за Бордър коли
Къпете Бордър колито или използвайте сух шампоан само когато е необходимо.

Грижата за зъбите на кучето е от съществено значение още от ранна възраст. Над половината от всички кучета страдат от зъбни проблеми, докато навършат две години. Много собственици не осъзнават, че ежедневното миене на зъбите на кучето е от съществено значение за поддържане на здрави зъби.

Поддържайте ушите на кучето чисти, за да предотвратите ушни инфекции. Използвайте мека, чиста кърпа, за да избършете ушите на кучето след всяко къпане или след плуване. Кърпичките за уши за кучета помагат да се поддържат ушите на кучето чисти.

Грижите за граничарското коли включват подрязване на ноктите на кучето всеки път, когато чуете щракане, когато кучето ходи по дървен под. Звукът на щракване показва, че е време да изрежете ноктите на вашия домашен любимец. Прекалено разрасналите се нокти могат да причинят болка и промени в стойката. Ако случайно сте срязали прекалено много ноктите на кучето си и ноктите кървят, стипцовият прах може бързо да помогне за спиране на кървенето.

Обучение за послушание на гранично коли

За професионалния треньор на кучета тази порода е удоволствие да работи с нея. Кучето е много наблюдателно и обръща внимание на всеки детайл по време на обучението. В резултат на това за човек, който е нов в обучението на кучета, тази порода може да не е най-лесната за обучение. Причината е, че професионалният треньор на кучета обучава кучето, като използва един и същ глас/жест, свързан с определена команда. Вашето бордър коли обръща голямо внимание на всеки детайл и ако сте нов в обучението на кучета, командата ви може да се изпълнява всеки път с различен жест и кучето да си мисли, че това е напълно нова команда, тъй като гласовата ви команда може да не се изпълнява със същия жест по едно и също време. Например, ако обучавате вашето бордър коли на командата “седни”, като казвате “Седни!” и вдигате лявата си ръка, вашето бордър коли се учи, като прави асоциация между думата “Седни!” и вдигането на лявата ръка. Ако следващия път се опитате да дадете на кучето командата “Седни!”, без да вдигнете лявата си ръка в същото време, кучето ще приеме, че това е различна команда, и може да не знае какво се очаква от него. Докато използвате един и същ жест с една и съща команда всеки път, не би трябвало да има причини за объркване от страна на кучето. Точно поради тази причина някои начинаещи инструктори на кучета могат да твърдят, че Бордър колито не е порода кучета, която се обучава лесно.

Обучението в къщи е важно, тъй като всеки собственик на Бордър коли трябва да обучи кучето на гърне, като започне веднага след пристигането му. Бъдете нащрек за признаци на готовност – кучето ще ходи в кръг и ще подсмърча по пода, когато е готово да използва тоалетна. Незабавно изведете кучето навън до определеното място за тоалетна и го оставете да си свърши работата. Имайте под ръка малко лакомство и му дайте лакомството веднага щом кучето приключи. Продължавайте да възнаграждавате доброто поведение и не обръщайте внимание на инцидентите, които обикновено се случват по време на обучението на кучето на гърне. Почистете небрежно бъркотията и продължете да наблюдавате за признаци на готовност за използване на тоалетната. Ключът е в последователността. Бордър колитата са интелигентни кучета и скоро ще разберат какво се изисква, за да получат награда.

Здравословни проблеми на Бордър колито

Предразположени са към епилепсия, дисплазия на тазобедрената става, PRA (аномалия на очите на колито, при която 85-90 % от шотландските колита, 10 % от шелтитата се раждат с това непрогресивно заболяване на очите) и глухота. Често са алергични към бълхи. Някои пастирски кучета носят гена MDR1, който ги прави чувствителни към някои лекарства, които иначе могат да се дадат на друго куче, но ако тестът за този ген е положителен, може да ги убие.

Произход на бордър колито

Бордър колито първоначално се е наричало “шотландско овчарско куче” и е възникнало в Нортъмбърланд по границите на Шотландия и Англия.

То е потомък на кучетата, използвани от викингите за пазене на северни елени, старите британски говедарски породи, към които е добавен спаниел. Бордър колито е признато за първи път от AKC през 1995 г.