Бордолес (смес от бордър коли и пудел)

Изображение на кучето бордодълКакво е бордодъл? Бордудъл е ново дизайнерско куче, създадено от кръстосването на две чистокръвни кучета – пудел и бордър коли. Интелигентни, любвеобилни, игриви и дружелюбни, тези кучета са наследили най-добрите черти на характера от двамата си родители.

Понякога бордюрите могат да бъдат наричани бордю, бодерпул, бордърдудъл или бордър пудел. Те са отлични семейни кучета, тъй като са приятелски настроени, мили и обичат общуването, а понякога могат да бъдат и много защитници на семейството си. Тези кучета също така са много толерантни към хора – от много малки до много стари. Тъй като бордюрът е много интелигентно куче, на собствениците се препоръчва да започнат да ги обучават още като кученца от най-ранна възраст. Ако не се започнат ранни занимания по подходяща социализация и обучение на поведението, кучето може да прояви упорити черти, които в крайна сметка ще доведат до унищожаване. Обучението ще ви осигури едно върховно и добре възпитано семейно куче.

Очаквана продължителност на живота на бордюра

Каква е продължителността на живота на Bordoodle? Бордолетите живеят дълго и здравословно, не е необичайно да видите бордолетите да живеят до 18-годишна възраст, но средната възраст на бордолетите обикновено е 15 години. Най-рано Бордудъл може да почине на около 12 години. Като цяло те са склонни да живеят здравословно и не са предразположени към развитие на заболявания.

Размер на бордюра

Бордолесът е порода със среден размер. Напълно порасналите бордоли тежат между 30 и 60 килограма, а ръстът им е от 15 до 22 инча. Размерът им ги прави лесни за транспортиране и боравене, известни са и със способностите си в спорта.

Темперамент

Бордудълът проявява най-добрите черти от характера на своите родители – пудела и бордър колито, които са страхотни кучешки породи. Бордър колито добавя работна етика, съсредоточеност, внимание и контрол, за да балансира склонността към похвали и бъбривостта на пудела. От друга страна, пуделът намалява нивото на енергия, линеещата козина и пастирския инстинкт на бордър колито и добавя свои собствени черти като дружелюбност, мотивация за хранене, нелинееща козина и радостен характер. Тези кученца са изключително общителни, дружелюбни и рядко проявяват агресия.

Бордолесът е изключително интелигентен, защитен и лоялен. Те ще пазят сигурно семейството си и ще бъдат предпазливи към непознати, докато не се уверят, че те са надеждни и безопасни. Те се разбират добре с деца, които знаят как да се справят с животни, и също така ще бъдат перфектни другари за игра. Бордолите също така обичат да участват в ежедневните дейности и рутинни дейности на семейството. Като цяло те имат доста сдържан характер. Ако не са добре обучени, те ще развият чувство за правота, което ще ги накара да бъдат непокорни в живота си като възрастни. Характерът им е топъл и любящ и винаги ще се радват да играят навън с членовете на семейството и също така да ги защитават. Имайте предвид, че благодарение на своята интелигентност те приемат добре обучението и се радват на задачи, които стимулират ума им. Ако кучето не е добре обучено, това ще доведе до деструктивно поведение, също така избягвайте да го оставяте само за дълги сесии. Тяхната природа е да угаждат на стопаните си, разочарованието им не е нещо, което им доставя удоволствие. Докато ги обучавате, ще осъзнаете, че те усвояват даден трик два пъти по-бързо от другите кучета, като по този начин няма да се налага да ги натоварвате на всяка крачка с лакомства или награди.

Подходящи ли са кучетата от породата Бордудъл за семейства с деца?

Децата и бордолетите са перфектна комбинация, при условие че кучето и децата са обучени как да общуват в най-крехка възраст. Като се има предвид, че кученцата са много крехки, малките деца могат да ги наранят, затова трябва да бъдат добре обучени. Но като цяло бордолесът е идеалното семейно куче.

По отношение на други домашни любимци бордолесът като цяло се справя добре, но се стремете да наблюдавате първите контакти и да поставите някои граници. Ако наистина се нуждаете от добри резултати, социализирайте кученцето Бордудъл рано и не забравяйте да предлагате награди за всяко показано добро поведение.

От колко упражнения се нуждаят кучетата бордодел?
Упражнения и нива на активност на кучетата Бордудел
Бордудъл е много активна порода и изисква значително количество упражнения, за да се развива добре. Кучето от смес на бордър коли и пудел може да се извежда на разходка няколко пъти дневно. Кучето от смес на бордър коли и пудел се нуждае от упражнения, които ще осигурят ценна умствена и физическа стимулация. Тъй като кучето, кръстоска на гранично коли и пудел, е много умно куче, благодарение на своите кучешки родители, то с удоволствие ще решава пъзели, ще играе с интерактивни кучешки играчки и ще извършва всякакви други дейности, зададени от неговия водач.

Избягвайте да го оставяте само за дълги часове, тъй като това може да доведе до развиване на лоши навици като копаене, лаене и разрушителност в дома. Дейности като аджилити могат да предложат както физически, така и умствени упражнения, от които бордолесът наистина се нуждае, за да се развива. Бордуделите се наслаждават на прескачането на препятствия и преминаването през тунели, но също така ценят и постиженията, постигнати в екип със своите стопани.

Грижи за бордоудъл

Препоръчваме на собствениците да водят кучетата си на редовни рутинни ветеринарни прегледи. Това ще гарантира, че всяко заболяване се открива рано и се лекува. Ветеринарните лекари обаче могат да препоръчат режим на грижи, който да помогне на кучето ви да остане здраво. Бордолесът има средно ниво на енергия и също така се нуждае от ежедневни упражнения. Разходките с него, които продължават около 45 минути всеки ден, ще помогнат на кучето ви да остане здраво и щастливо. За да поддържате бдителността на кучето бордър коли, смес от пудели, по време на упражненията трябва да се включват някои задачи за послушание.

За щастие хората, живеещи в апартаменти, също могат да отглеждат тези прекрасни кучета, тъй като те лесно се адаптират към такава среда. За да поддържате зъбите на кучетата си здрави, мийте зъбите им ежедневно или няколко пъти седмично. Ако не сте сигурни за почистването на кучешките зъби, консултирайте се с ветеринарния лекар на вашето куче за повече съвети. Редовно подрязвайте ноктите му и не забравяйте да проверявате ушите му за всякакви замърсявания и да ги почиствате според указанията на ветеринарния лекар.

Хранене на бордюра

Както всички останали кучета, бордолесът също се нуждае от добре балансирана и здравословна диета, за да остане в оптимална форма и да се развива във всички аспекти. За бордолес се препоръчва висококачествена суха храна за кучета, която съдържа всички основни хранителни вещества. Важно е да изберете правилния вид храна, която да предлагате на кучето си, ако трябва да извлечете ползите от нея.

Избягвайте евтините марки храни, които имат вредни добавки и гранули, пълни с пълнители. Насочете се към кибритени клечки, които имат висококачествени съставки, които са естествени, така че да поддържат здравето на кучето ви. Имайте предвид, че избраната от вас храна трябва да е подходяща за възрастта на кучето ви, т.е. за кученце, възрастен или възрастен човек, както и за неговия размер и ниво на активност.

Хранете Бордудел с 2 1/2 до 3 чаши суха храна дневно. Все пак разделете тази храна на две порции на ден. Това не само ще накара кучето да не поглъща храната за секунди, но и ще подобри храносмилателната му система.

Външен вид на бордюра

Бордуделите имат дълга копринена и мека вълнообразна козина; екстравагантните къдрици на пуделите и осезаемата смесица от копринената козина на бордър колитата. Той се предлага в различни цветове, които наподобяват пуделите, които включват трицветен мерле, червено и бяло, трицветен, син или сив, черно и бяло, златист, кремав, солен и пипер или шоколад.

Известно е, че пуделите и граничните колита имат дълги муцуни, така че това куче определено ще има дълъг нос и добре пропорциониран череп. Те също така имат дълги привлекателни капковидни уши, както и вирната опашка, която не трябва да бъде докинг. Кучетата от смес гранично коли с пудел имат бадемовидни очи, които отразяват интелигентността им, и средно дълга до дълга муцуна. Като цяло телата им са с добри пропорции, съответстващи на тези на родителите. Бордюлите имат големи лапи, които са получени от родителите Бордър коли, което им позволява да преодоляват големи терени Бордюлите са възприели манталитета и поведението на Бордър коли, както и формата на тялото на Пудел. Въпреки това те имат по-къси крака от тези на родителите си пудели, което ги прави по-ниски от земята. Това позволява на кучетата от породата Бордудел да бъдат бързи и подвижни, но намалява скоростта им на дълги разстояния.

Родословие на бордюра

Тъй като бордолетите са кръстоска между пудел и гранична коли, те се класифицират като дизайнерски кучета от първо поколение. Начинът, по който те наследяват чертите от родителите си, е доста непредсказуем и биха могли да наследят повече от единия родител, отколкото от другия. Те са разпространени по две основни причини: първо, те са кучета от едно поколение, което ги прави най-здрави, и второ, те улавят това, което са всички дизайнерски кучета: уникални са и са склонни да наследяват някои от най-добрите черти от всеки от родителите си.

В други случаи собствениците предпочитат просто обикновени смеси, които имат по-малък или по-голям процент от една порода в сместа. Това ще доведе до поколенческо развъждане или кръстосване на бордолес с бордър коли, несвързани пудели или други бордолеси. В крайна сметка създаденият Бордудъл от няколко поколения или ще облагодетелства една порода по отношение на външния вид и външността, или ще придобие по-стандартизирани черти.

Произход на Bordoodle

Подобно на всички други дизайнерски кучета, няма много информация за породата, от която произхождат индивидите. Тенденцията за смесване на чисти породи съществува от края на 80-те години на миналия век. Възможно е породите пудел и бордър коли да са били смесвани още преди появата на бордюра, но никой не знае кога точно се е случило това. Някои развъдчици смятат, че бордюрът произхожда от Съединените щати, както и при всички останали хибридни кучета през последните двадесет години. Въпреки факта, че не е известно кога или къде е започнала породата, не означава, че не е известна причината за нейното възникване. Очевидно е, че развъдчиците са решили да кръстосат пудела и граничното коли поради високото им ниво на интелигентност. Очакването е било да се получи потомство, което има високо ниво на интелигентност с мил характер и потенциално слабо линееща козина.

История на породата бордюл

Породата бордодел е създадена от кръстосването на две чистокръвни кучета – бордър коли и пудел. Тези кучета обаче наследяват физически и поведенчески черти от родителите си – бордър коли и пудел. Тъй като те все още са много нови дизайнерски кучета, на потенциалните собственици се препоръчва да се запознаят с родителите на бордолея, тъй като кученцата им може да имат повече характеристики, клонящи към някой от родителите.

Първоначално пуделът е отглеждан в Германия като ловно куче. Използвали са ги като ловни апарати и най-вече като ловни компаньони, които са помагали за прогонването на патици и други дребни птици. Пуделите имат водонепропусклива козина, която улеснява преминаването им през кални влажни блата и езера и ги предпазва от студ. В крайна сметка те са пренесени във Франция, където придобиват популярност и се превръщат по-скоро в кучета компаньони.

Бордър колито произхожда от Великобритания, от графство, което граничи с Шотландия, и е използвано за пазене на овце. Името му Бордер идва от границата, от която произхожда, а Коли е шотландска дума, която означава овчарско куче. Кучето е известно като много трудолюбиво и все пак може да бъде добър семеен компаньон. Бордър колитата обаче не обичат да бъдат оставяни сами без задачи, в противен случай могат да бъдат разрушителни. Затова на собствениците се препоръчва винаги да ги държат заети.

След кръстосването на тези две породи се получава бордюрът, който има най-вече тялото на пудела с дружелюбния маниер и интелигентността на бордюрното коли. Бордуделите не са признати от Американския киноложки клуб, тъй като са хибридни породи. Съществуват други институции, които признават бордюлите, като например Международният регистър на дизайнерските кучета, Американският регистър на кучетата, Кенъл клубът на дизайнерските кучета, Регистърът на дизайнерските породи и Американският клуб на хибридните кучета.

Как да се грижим за кучето бордодел?

Бордуделите имат различни модели и цветове на козината, като обикновено те включват смесица от бяло, черно, кафяво и сиво. Козината е между средна и дълга, когато става въпрос за дължина, и най-често се описва като мека на допир и вълнообразна. В повечето случаи ще забележите бордюли с тъмносива и бяла козина, това е така, защото те я наследяват от родителя бордър коли. Въпреки това, ако кучето наследи повече гени от родителя пудел, ще ги забележите с козина в цвят бринд или златист.

Бордуделите не линеят много и затова четкането им веднъж или два пъти седмично би трябвало да е достатъчно, за да се запази козината мека и гладка. Също така ще е необходимо да къпете бордолея, когато се замърси.

Гримирането на козината на бордолес може да бъде малко предизвикателство поради нейната дълга и гъста вълнообразна структура. Използвайте четка, която е предназначена за по-гъста козина, и ще ви е по-лесно да я разресвате, докато е мокра. Това трябва да е забавно, тъй като бордолесът обича да се мокри и няма нищо против да бъде пръскан с маркуч.

Бордуделите се адаптират лесно към климата, но когато стане студено, не забравяйте да осигурите подходяща кучешка козина. През горещите сезони бордолесът ще се радва на престой под сянка и на други водни занимания.

Въпреки че бордър колитата не са хипоалергенни, пуделите са, което означава, че бордърите ще хвърлят козина, която може да бъде хипоалергенна.

Ето някои съвети за грижата за специфичните зони на бордолес.

Как да се грижим за лицето и очите на бордюра
Подстрижете козината по диагонал над очите му, като оставите миглите дълги. Не забравяйте да прелеете линия по дължината на ушите с помощта на ножица. Отново срежете козината около носа и под очите.

Как да почиствате ушите на бордюра
Внимателно срежете под страничната част на ухото до кожата на ухото. Не забравяйте да оставите предната част на ухото по-дълга, като същевременно я слеете с дължината на бретона.

Как да оформяте главата на бордодел
Върху горната част на главата на бордолес оставете по-дълга, за да се слее леко в средата и постепенно да се слее с дължината на ушите.

Как да поддържаме тялото на бордолес
Когато става въпрос за тялото, става въпрос за предпочитание, като човек може да избере да го подстриже до около 3/4 – 3 инча.

Как да се грижим за краката на бордо
Оставете краката и стъпалата със същата дължина като тази на тялото. Закръглете внимателно козината на долната част на краката, като отстранявате козината, която докосва пода.

Видео за грумиране на бордолес

Обучение на бордюра

Как да обучаваме бордюра? Обучението на интелигентни кучета може да бъде забавно, какъвто е и случаят с бордолес. Като се има предвид фактът, че те обичат да угаждат на стопаните си, те няма да са труден за разчупване орех, когато става въпрос за обучение. Те имат желание да учат и ще се научат наистина бързо. Поддържайте твърд, но положителен тон, като предлагате някои награди и похвали.

Препоръчително е собствениците да се съсредоточат върху обучението с положително подсилване, защото суровостта определено няма да свърши работа. Тъй като бордолетите са дружелюбни кучета, ще ви бъде по-лесно да ги обучавате, отколкото всички други кучета, с които сте се сблъсквали.

След няколко повторения кучето ще бъде готово да възприема командите и да отвръща на тях. За да постигнете по-добри резултати, започнете да социализирате кучето си, докато е още в кученце, в противен случай ще бъде по-трудно да го обучите на лоши навици в по-напреднала възраст.

Кученца бордолес
Кученцата бордолес са малки и много крехки. Те изискват допълнителни грижи и нежност, за да не се наранят. Ако кученцето ви ще бъде в обкръжението на децата ви, уверете се, че те могат да се справят правилно с него. Те ще се справят по-добре с други деца и домашни любимци, когато обучението за социализация започне на този ранен етап. Освен това те ще знаят как да се държат в къщата, както и как да ходят на каишка.

Обучение на бордолес за пишкане
Бордуделите са много интелигентни кученца, а още повече, когато са добре обучени. Обучението им на гърне никога не би трябвало да е проблем, тъй като те обичат да угаждат на своите стопани. След като кученцето се прибере вкъщи, изберете конкретно място, където вашият бордолек ще се изхожда. Водете кучето си на това място за гърне след всеки един или два часа, за да се облекчи.

Бъдете наблюдателни: Бъдете наблюдателни за признаци, които показват, че то иска да се елиминира, например след хранене или сън. То или ще се сгуши около една зона, или ще се чеше надолу в кръг. След 30-45 минути го извеждайте навън на определеното място, където възнамерявате да бъде неговата зона за елиминиране. Ако възнамерявате да обучите бордолея си да използва вътрешна тоалетна, водете кучето там, когато прояви готовност за гърне.

Предлагайте похвали и награди: След като кучето ви е елиминирало правилно, предложете му награди, например играчки, или го изведете на разходка. Също така включете някои добри думи, като например добро гърне, когато това се повтори няколко пъти, то ще го свърже с това действие.

В случай на инциденти: Не крещете грубо на кучето, вместо това можете да кажете “Не!” дума, която ще го прекъсне, и след това го изведете, за да довърши работата. Ако практикувате тези прости стъпки за обучение на вашия бордолек за ходене на гърне, той никога няма да ви създаде трудни моменти, не забравяйте, че той схваща командите много по-бързо от повечето други кучета.