Плюсове и минуси на борзоя

Притежаването на куче от породата борзой е привилегия, която има своите плюсове и минуси. Борзойските кучета винаги привличат вниманието, докато се разхождат по улицата, а на собствениците на тази рядка и красива порода напълно непознати хора задават много въпроси за тяхното куче. Собствениците на борзои съобщават за много положителни страни, свързани с тази порода. Кучетата от породата борзой имат независим темперамент. Въпреки че борзоите са любящи и привързани към своите стопани, на това куче му е необходимо време, преди да се почувства комфортно с непознати хора. Борзойските кучета не са идеални за семейства с много драма и агресия, тъй като това куче може да бъде много чувствително към атмосферата в дома. Борзоите могат дори да се разболеят във враждебна среда, където членовете на семейството имат чести конфликти. Борзой трябва да живее в спокойно и любящо семейство, за да бъде щастлив.

Недостатъците, свързани с притежаването на борзой, включват големия размер на кучето. Кучетата от породата борзой се нуждаят от много пространство, което може да бъде недостатък, тъй като не всички хора, които биха искали да притежават тази порода, разполагат с достатъчно пространство, за да направят това възможно. Тези кучета не само че не са подходящи за апартамент, но дори къща с малък двор може да не е достатъчна, за да осигури на това грациозно куче пространството за тичане, от което борзойката се нуждае. Кучетата от породата борзой се нуждаят от поне един час упражнения на ден. Тази порода е подходяща за хора, които имат време и енергия да осигурят на това куче умствената и физическата активност, от която то се нуждае през деня. Близостта до голяма оградена площ е чудесна за упражнения на борзой – тези кучета обичат да тичат и да гонят неща. Собствениците на борзои трябва да внимават при запознаването на борзои с малки домашни любимци, тъй като кучетата от породата “ситхаунд” като борзои могат да объркат хамстер или заек с плячка. Що се отнася до други кучета, борзоите обикновено се разбират добре с други кучета от породата сигтхаунд.

Борзоите имат красива козина, но недостатъкът е, че тази козина изисква много поддръжка и ежедневно сресване. Потенциалните собственици, които нямат време да се грижат и да упражняват тази взискателна порода, трябва да помислят за друга порода.

Друг недостатък на борзоите е, че тази порода може да бъде трудна за обучение поради независимия си характер. Борзоите са чувствителни към грубо отношение и обучението винаги трябва да се извършва по спокоен и положителен начин. Собствениците на борзои се нуждаят от много търпение, за да постигнат добри резултати в послушанието.

Размер на борзой

Тегло на борзоя
Тегло на мъжкия борзой: от 34 до 48 kg (от 75 до 105 lb)
Тегло на женските борзои: от 25 до 41 kg (от 55 до 90 фунта)

Размер на борзоя
Височина на мъжкия борзой: 75 до 85 cm (30 до 33 инча)
Височина на женските борзои: от 68 до 78 cm (27 до 31 инча)

Козина на борзой: копринена, вълнообразна, средно дълга
Цветове на борзоя: различни

Колко кученца имат средно борзоите?
Размер на кучилото на борзоя: от 1 до 11 кученца

Продължителност на живота на борзоя:
Продължителност на живота на борзоите: 10 до 12 години

Други наименования на породата Борзои: руски вълк, руски вълк, руски вълк, руски вълк, руски борзой, руски вълк, руски вълк, руски вълк

Колко струва борзой?
Цената на борзоя започва от около 1000 USD за кученце и повече в зависимост от много фактори

Темперамент на борзоя

С високото си, стройно тяло, дългата си, тясна глава и копринената си козина борзойското куче е образ на изтънченост и елегантност. Това пъргаво и атлетично куче има много руски чар. Мъжките борзои могат да бъдат доста тежки и да тежат над 100 фунта (45 kg). Въпреки това екзотичният външен вид на кучето и плавните му движения могат да се сравнят с тези на грациозна балерина. Походката на кучето е лека, плавна и изпълнена с енергия без усилие. Ловните кучета ловуват, като виждат плячката и я преследват. Разработено в Русия за лов на вълци (обикновено в екипи от по трима души, тъй като едно куче не би могло да се справи с вълк), елени и други бързо движещи се жертви, кучето е създадено да бъде много бързо (може да бяга със скорост до 35-40 мили в час). Тази порода не е за всеки. Кучето се нуждае от много физическа активност и от достатъчно голям ограден двор, за да разтяга краката си. То не е подходящо за живот на открито. Като домашен любимец, след като премине етапа на кученцето, борзойското куче е спокойно, достойно и добре възпитано. Той е силно привързан към семейството си и е много чувствителен към настроенията му. Борзой е чудесен компаньон за активен стопанин, който е готов да отдели време и да осигури на кучето достатъчно движение през деня. Свободното тичане е от съществено значение за тази порода и трябва да бъде балансирано с известно ходене по пътищата. Руското вълкодавско куче лае много рядко. Ловджийските кучета нямат силен териториален нагон и на тях не трябва да се разчита за защита на дома от натрапник или за вдигане на аларма, когато видят, че някой се приближава към дома ви. Борзойският темперамент е сдържан с непознати, но проявява нежна и привързана личност с хората, които обича. Ранната социализация е важна, за да се предотврати срамежливостта пред непознати. Това куче се нуждае от енергичен стопанин с достъп до земя, където борзойчето може да тича свободно, който да оцени нуждите на тази чувствителна порода кучета и да има време и търпение за социализация, обучение и поддържане на високопоставеното куче. Добре ли се разбира борзойското куче с деца? Кучето може да се разбира добре с по-големи деца, при условие че децата знаят как да се държат правилно с куче. Някои развъдчици няма да продадат кученце борзой на семейство с много малки деца, тъй като чувствителната порода може да не оцени грубото отношение, което често се среща при малки или съвсем малки деца.
Гримиране на борзой
Породата е известна със своята универсалност в цвета на козината – всеки цвят е приемлив. Най-разпространеният цвят на борзоя е бял с цветни маркировки. Леко вълнистата козина със средна дължина се откроява заради необичайната текстура и разпределение по тялото. Мекият подкосъм се сгъстява през зимата в студените климатични зони, но се сваля в горещо време, за да се предотврати прегряването. За тази естествена красота трябва да се полагат подходящи грижи. Грижите за борзой включват редовно четкане на кучето и по-често по време на линеенето, за да се предотврати образуването на заплитания.

Започнете да приучавате кучето си към грумиране от ранна възраст. Повечето кучета се научават да се наслаждават на почистването, при условие че козината им никога не се оставя да се сплъстява, което може да направи процеса доста неприятен за кучето. Ежедневното четкане ще помогне да се предотврати образуването на кичури по копринената козина на борзой. Ако се пренебрегва, козината ще се сплъсти и заплете.

Най-добри четки за разресване на борзой

Голяма четка с щифт
Голямата четка с щифт е чудесна за ежедневното четкане на вашето борзойче, за да се запази козината без кичури.

Четка за почистване на козината
Четките за зъби могат да помогнат за отстраняване на заплитанията по време на периодите на силно линеене.

Гребен за хрътки
Гребените за хрътки са подходящи за периода на интензивно линеене и могат да помогнат за по-детайлно разресване, като например разресване около ушите и премахване на заплитания и кичури.
Поддържайте зъбите на кучето здрави чрез редовно четкане и не забравяйте да започнете да приучавате борзоя си към тази процедура още в началото. Използвайте паста за зъби за кучета, тъй като човешката паста за зъби не е безопасна за кучета.

Подстригвайте ноктите на кучето, когато е необходимо. Свръхразвитите нокти могат да се свият и да се впият в плътта на кучето, причинявайки болка и засягайки походката и стойката на Борзоя. Колко често трябва да подрязвате ноктите на кучето си? Приблизително на всеки шест седмици или всеки път, когато чуете ноктите на кучето да щракат по твърд дървен под. Този щракащ звук е добър индикатор, че е време да отрежете ноктите му.

Почиствайте периодично ушите, за да предотвратите ушни инфекции.

Когато се сдобивате с кученце от породата борзой, не забравяйте да изберете правилния развъдчик, който се грижи не само за физическите качества на кучето, но и за темперамента и здравето му. Когато посещавате развъдчика на борзои, поискайте да видите родителите на кучилото и да проучите техния темперамент. Кученцето борзой, което ще изберете, ще прилича на родителите си в много отношения, когато стане напълно пораснало куче. Периодът между шест и дванадесет седмици от живота на кученцето ще определи отношението му към живота. Това е най-важният период в живота на кучето, за да се социализира правилно. Кученцето трябва да прекарва много време с хора, да се запознае с живота извън дома си и да изгради увереност в прекарването на време навън, да се среща с различни хора, кучета и други животни, да свикне с шума по улиците и да получи възможно най-много различни преживявания, за да придобие увереност. Много е важно да не се прекалява с това. Дръжте новите дейности кратки, за да не се претоварва Борзой. Не позволявайте на други кучета или хора да се отнасят грубо с вашето кученце борзой. Ако успеете да намерите приятел от същата порода за вашето кученце, който е на приблизително същата възраст, кучетата от породата зрително куче могат да получат много радост от срещите си за игра. Кученцата борзой растат изключително бързо и се нуждаят от много почивка между кратките периоди на активни игри и упражнения. Породата борзой е податлива на проблеми с костите и ставите. Не прехранвайте кученцето борзой и се придържайте към препоръчителния темп на растеж от под четири килограма на седмица, за да избегнете развитието на ставни проблеми.

Удобното ортопедично легло за кучета със сваляща се калъфка се поддържа лесно чисто и свежо. Ортопедичните легла за кучета са проектирани така, че да разпределят теглото на тялото на кучето по-равномерно за по-добра почивка. Кучетата с артрит или проблеми със ставите могат да си починат много по-добре върху удобно легло за кучета.

Обучение на борзой

Като се има предвид независимият характер, борзой може да се окаже доста трудно за обучение на начинаещи собственици на кучета. Възможно е никога да не постигнете същото послушание от вашето борзой, както от куче от работна порода. Преди да се сдобие с това куче, собственикът трябва да разбере, че тази ловна порода не е способна да реагира бързо на команди и готовността за изпълнение не е същата като тази при работна порода, например немска овчарка. Намирането на правилната мотивация за вашето куче може да има решаващо значение, когато става въпрос за обучение. Съществуват различни мотивационни техники, използвани от треньорите на кучета, които могат да включват храна, положително внимание, игра или играчки. Може да се наложи да експериментирате, преди да откриете най-мощния мотиватор за вашето куче. Без правилната мотивация кучето може да стане много упорито и трудно за работа. Треньорът трябва да разбира как да работи с тази специфична порода и да използва подходяща мотивация и търпение, за да постигне успешни резултати. По принцип кучетата от породата сигтхаунд са чувствителни. Суровите методи на обучение не работят с борзои, тъй като тази чувствителна порода бързо се затваря при сурово отношение и дори може да стане упорита и агресивна. Когато работите с борзой, използвайте само техники за положително укрепване и задължително изберете треньор на кучета, който не използва наказания и други негативни техники за обучение. Неправилният подход към обучението може да остави дълготрайни белези. Борзоите имат дълга памет и макар че винаги помнят хората и домашните любимци, които са познавали добре, те също така не забравят лесно лошото преживяване. Правилният треньор трябва да води кучето по мил и последователен начин.

Борзоите имат силен ловен нагон, който трудно се контролира. Това ловно куче е създадено да преследва плячката си и е склонно да тича след малки животни. Когато е извън каишката, кучето може да бъде трудно за отзоваване.

Социализирането на руския вълкодав от ранна възраст е много важно. Ако в домакинството има деца или други домашни любимци, нека кучето да се социализира с всички членове на семейството още от кутрето. Обучението на тази порода трябва да включва и предпазване на кучето от преследване на всичко малко и космато, което може да бъде трудно, тъй като ловният инстинкт се контролира много трудно. Не се доверявайте на кучето около малки животни, с които то не е било социализирано от ранна възраст.

Както при всяка друга порода кучета, обучението на кучето трябва да започне в момента, в който донесете борзой у дома. Ако забележите, че кучето се разхожда в кръг и подсмърча по пода, незабавно го изведете навън в определеното за кучета място за тоалетна. Веднага след като приключи с работата си, наградете кучето с малко лакомство. Инцидентите са нещо нормално по време на обучението на кучето. Не наказвайте борзоя за инциденти. Почистете бъркотията и продължете да наблюдавате кучето за признаци на готовност да използва кучешка тоалетна.

Пътуването с борзой е по-лесно, когато кучето е обучено на кашон. Подходящият размер на сандъка позволява достатъчно пространство, за да може кучето да стои в цял ръст и да се протяга, когато лежи. Кучето трябва да може да се обръща свободно в сандъка.

Бягане на борзой

Породата борзой е създадена за преследване на неща. Атлетичното телосложение, издръжливостта и скоростта правят борзоя радостна гледка по време на игра “на игрище”. За да поддържа кучето в най-добра физическа форма, то се нуждае от ежедневно освобождаване на енергия под формата на упражнения, разходки и тичане. Lure-coursing е чудесен начин да упражнявате вашия борзой и да му позволите да задоволи ловния си инстинкт в безопасна среда. Не забравяйте да пускате кучето без каишка само в оградена зона, за да предотвратите бягството му. Ако пускате кучето навън в двора, районът трябва да е напълно ограден. Когато борзой играе с други кучета, често се случва да видите как кучето хваща друго куче за врата и го държи неподвижно. Това ловно поведение е лесно да се разбере погрешно и да се приеме за борба за надмощие или територия. В действителност това поведение се ръководи от силния ловен инстинкт на кучето.

Често се наблюдава как кученцата борзой се преследват едно друго и се държат неподвижно, за да упражняват ловни умения. Имайте предвид, че борзовите кучета са програмирани да преследват всичко, което се движи, и бъдете готови да видите кучето си да преследва катерици, птици или други движещи се животни или дори вещи.

Здравословни проблеми на борзоя

Борзой, както и много други големи кучета с дълбоки, тесни гърди, е предразположен към развитие на подуване на корема. Хранете кучето борзой два пъти дневно и използвайте купа за храна с бавно подаване, за да сведете до минимум количеството въздух, което кучето поглъща, докато се храни. Забавянето на бързо хранещото се куче може да намали вероятността от развитие на подуване на корема при кучетата. Кучето трябва да се храни в спокойно състояние на духа, за да се сведе до минимум възможността за развитие на подуване на корема.

Съществуват определени рискове, свързани с анестезията при породата борзой. Не забравяйте да се консултирате с ветеринарния си лекар, в случай че Борзои изисква някакви процедури, които включват анестезия. Породата Борзой е по-предразположена към рак на остеосарком в по-млада възраст, отколкото повечето породи кучета. Ако забележите необичайно куцане или болка в краката, непременно се консултирайте с ветеринарния си лекар.

Най-добрата храна за кучета от породата Борзой е висококачествена храна, подходяща за възрастта на кучето. Човешката храна не се препоръчва за борзои, тъй като тя не включва всички необходими хранителни вещества, за да бъде кучето ви здраво и с добро тегло. Не прехранвайте кучето си и внимавайте за порциите храна, с които го храните. Храненето на вашето борзойче два пъти дневно с разумно количество е по-добро от храненето веднъж дневно, но с много храна.

Произход на борзоя

Учените са убедени, че най-ранните истински породи кучета са афганистанското гонче и киргизката тайгана. Тези породи са сред най-ранните предци на съвременната порода борзой. По-късно към сместа, създала елегантната порода, са добавени и други породи, сред които тази, хортая, степна, кримска, хорта и дори руска лайка, за да се добави по-голяма устойчивост на студено време. Борзойската порода е призната от Американския киноложки клуб през 1891 г.