Бостънски териер – плюсове и минуси

Притежаването на бостънски териер има много плюсове и минуси. Бостънските териери са възхитителни кучета-компаньони, които са с удобни размери, за да се впишат в повечето стилове на живот. Докато бостънският териер прекарва по-голямата част от времето със стопаните, това жизнерадостно куче може да бъде щастливо да живее като апартаментно куче или като семеен домашен любимец в голям селски дом. Универсалността на бостънския териер е предимство за собствениците на тази порода. Други плюсове, свързани с породата бостънски териер, включват интелигентността на кучето и способността му да се учи бързо. Бостънските териери реагират на положителни техники на обучение и подходяща мотивация, като храна или похвала. Бостънските териери са чудесни семейни домашни любимци, които обичат да прекарват времето си в игри с децата или да бъдат забавен спътник на по-възрастните членове на семейството. Първоначалното предназначение на бостънския териер е било да бъде стабилно куче, което обяснява дружелюбния характер на тази порода. Една от положителните страни на темперамента на бостънския териер е, че това е дружелюбно и общително куче, което бързо се сприятелява с други домашни любимци или хора. Подобно на всички други породи кучета, бостънските териери изискват ранна социализация, която помага на кучето да бъде уверено и да се чувства комфортно при различни обстоятелства. Бостънските териери са подходящи за живот в апартамент. Тази тиха порода кучета не лае много и изисква умерено ниво на физическа активност през деня. Други положителни страни на бостънските териери са ниската поддръжка на козината – късата козина не изисква нищо повече от ежедневно четкане, за да се поддържа козината в най-добро състояние.

Въпреки че бостънските териери имат толкова много плюсове, те имат и някои минуси. Бостънските териери имат цяла гама от звуци (а понякога и миризми), които са свързани с притежаването на тази порода. Бостънските териери често имат проблеми с метеоризъм и могат да разчистят стаята за миг. Бостънските териери също така хъркат, хриптят и подсмърчат през нощта и през деня поради структурата на късите си муцуни. Въпреки че са интелигентни кучета, бостърите могат да бъдат трудни за обучение. Бостънските териери са известни с упорития си характер и въпреки че тези кучета могат да бъдат обучени, те се нуждаят от известно убеждаване, за да го направят. Най-добрият начин да убедите бостънския териер да научи командите за послушание е като използвате техники за положителна мотивация, които включват хранителни награди, похвали и игри.

Бостънският териер е брахикефална порода, което означава, че това куче има къса муцуна. Кучетата с къса муцуна често имат проблеми с дишането или регулирането на телесната температура. Това е една от причините, поради които повечето авиокомпании не разрешават на бостърите да летят. Потенциалните собственици на бостънски териер трябва да знаят, че тази порода е чувствителна към горещо и влажно време, а също и към много студено време. По време на горещини дръжте бостънския териер в климатизирано помещение, за да предотвратите прегряването му. По време на студено време бостънските териери трябва да бъдат облечени в топла дреха, за да се запази топлината на кучето.

Как да обучим бостънски териер на гърне

Независимо дали вашият бостънски териер използва вътрешно гърне или кучето може да излиза навън, обучението за тоалетна трябва да започне в момента, в който кучето бъде доведено у дома. Обърнете внимание на признаците за готовност за гърне, като например, че кучето подсмърча по пода или обикаля в кръг и изглежда неспокойно. Това са все признаци, че бостънският териер може да е готов за почивка в тоалетната. Незабавно заведете кучето на определеното място за тоалетна, за да може то да завърши работата си там. След като кучето приключи, пригответе малко лакомство, за да възнаградите доброто поведение на бостънския териер. Похвалете кучето и му дайте лакомството. Използването на специална дума за гърне може да бъде полезно в много ситуации. Докато кучето върши работата си, продължавайте да повтаряте думата, която сте избрали. Винаги използвайте една и съща дума за гърне. Например можете да кажете “Иди на гърне”. В крайна сметка бостънският териер ще свърже тази дума с ходене до тоалетна и ще знае какво се очаква от него.

Добри ли са решенията за гърне на закрито, като например Klean Paws, за кучета в апартамент? Абсолютно! Постелките за кучета на закрито позволяват на вашия домашен любимец да елиминира, когато Бостън Териер е готов да използва тоалетната, вместо да се налага да чака собственикът да изведе кучето навън. Решенията за тоалетни за кучета на закрито са чудесни и по време на пътувания или при лошо време. Започнете да обучавате бостънския териер да използва вътрешна кучешка тоалетна веднага след като доведете кученцето у дома.

По време на обучението на бостънски териер за ползване на гърне със сигурност ще се случат инциденти. Не наказвайте кучето. Вместо това почистете бъркотията и бъдете по-внимателни за признаците на обучението за гърне. Наказването на кучето само ще забави процеса, тъй като бостънският териер ще се обърка от наказанието. Бостън териерът може да не е сигурен за какво го наказват и най-вероятно няма да свърже правенето на малка локвичка на пода с това, че го наказват. Ако искате да попречите на домашния си любимец да използва същото място като гърне в бъдеще, използвайте ензимни почистващи препарати, за да премахнете напълно всички следи от миризма на урина от пода. Ензимните почистващи препарати са ефективен начин да поддържате пода и килима чисти и свежи дори след инцидент.

Размер на бостънския териер

Бостънските териери са малки, но не и крехки. Бостънските териери могат да достигнат до 25 кг тегло и приблизително 17 см височина. Женските бостънски териери обикновено са малко по-ниски и тежат по-малко от по-масивните мъжки бостънски териери. Размер на бостънския териер в тегло и височина
Бостънски териер тегло
Тегло на мъжкия бостънски териер: 10 до 25 фунта (4,5 до 11,5 кг)
Тегло на женския бостънски териер: 10 до 25 фунта (4,5 до 11,5 кг)

Размери на бостънския териер
Височина на мъжкия бостънски териер: от 38 до 43 см
Височина на женския бостънски териер: от 38 до 43 см

Козина на бостънския териер: къса
Цветове на бостънския териер: Черно или бриндле с равномерни бели маркировки

Колко кученца може да има един бостънски териер?
Големина на кучилото на бостънския териер: от 1 до 8 кученца

Продължителността на живота на бостънските териери е от 10 до 14 години. Много фактори влияят върху продължителността на живота на бостънския териер. Генетиката и цялостното здравословно състояние в комбинация с начина на живот и хранене определят колко дълго ще живее отделният бостънски териер.

Очаквана продължителност на живота на бостънския териер
Продължителност на живота на бостънския териер: 10 до 14 години

Други имена на породата Бостън териер: Бости, Бостън бул

Колко струва един бостънски териер?
Цената на бостънския териер започва от около 500 долара и повече, в зависимост от много фактори

Произход на бостънския териер: това е изцяло американска порода кучета, която произхожда от Съединените щати

Темперамент на бостънския териер

Бостънските териери имат голямо предимство, което е техният общителен и приятелски темперамент. Бостънските териери имат много ориентиран към хората темперамент. Тези общителни и любвеобилни кучета обичат да прекарват по-голямата част от времето със своите стопани. Потенциалните собственици на бостънски териер трябва да са наясно с факта, че тази порода е взискателна по отношение на вниманието от страна на стопаните и не трябва да бъде оставяна често сама. Бостънските териери се разбират с други семейни домашни любимци при правилна социализация от ранна възраст. Младите бостънски териери са игриви и обичат активните игри. Бостънският териер не е от породите, които могат да тичат дълго време след велосипед. Напротив, бостърите не се нуждаят от много упражнения и предпочитат кратките разходки около блока, а не изтощително дългите разходки. Тази брахицефална порода може да има затруднения с дишането, което обяснява ниските изисквания към физическите упражнения.

Бостънските териери са тихи кучета, които по природа не лаят много. Сред плюсовете на бостънския териер е ниското ниво на лаене, което прави тази порода подходяща за живот в апартамент, където кучешкият лай обикновено не се насърчава.

Собствениците на бостънски териери трябва да бъдат внимателни през горещи или влажни дни, тъй като бостънските териери трудно се охлаждат. По време на горещините дръжте точката в климатизирано помещение и ограничете упражненията ѝ, за да предотвратите топлинен удар. Друг недостатък, свързан с бостънските териери, е, че това куче може да бъде чувствително към студеното време. Късата козина не осигурява голяма изолация и Бости трябва да има подходяща за времето екипировка, която да предпазва кучето от студено време.

Бостънските териери се радват на умствена стимулация и собствениците на бостънски териери могат да обучават домашния си любимец да прави различни трикове. Видеоклип с бостънски териер, в който бостънски териер показва своите умения.

Как да се грижиш за бостънски териер

Личат ли бостънските териери? Предимство на бостънските териери е късата козина, която има минимално линеене. Периодичното четкане на бостънския териер помага за премахване на мъртвия косъм и свеждане до минимум на кучешките косми, които могат да се намерят по пода и по мебелите, използвани от бостънския териер.

Зъбите на бостънските териери трябва да се мият всеки ден с паста за кучета, като се започне още от кученцето. Много кучета завършват със зъбни проблеми до двегодишна възраст. Редовното миене на зъбите помага да се поддържат здрави зъбите на Бости, а добрата зъбна хигиена е от полза за цялостното здраве на кучето.

Грижите за бостънския териер включват подрязване на ноктите на кучето веднъж на няколко месеца.

Ако вашият бостънски териер има червеникави петна в областта на очите, избършете тези петна, за да поддържате зоната чиста.

Бостънските териери имат лицеви гънки или бръчки, които трябва да се избърсват ежедневно, за да се запази областта суха и здрава. Бактериите обичат влажни и тъмни места, а в кожните гънки често се крият опасни бактерии, които могат да причинят различни кожни проблеми. Ето защо е важно да поддържате кожните бръчки на бостънския териер чисти и сухи.

Здравни проблеми на бостънския териер

Здравословните проблеми на бостънския териер включват проблеми с дишането. Въпреки че късата муцуна може да изглежда очарователно на бостънския териер, има някои минуси, свързани с брахицефалните породи като Бости. Подобно на много други брахицефални породи кучета, бостънските териери имат къси муцуни, което се свързва с проблеми с дишането, хъркане и хъркане. Други медицински проблеми включват трудности при регулирането на телесната температура при бостънските териери. Тази порода не трябва да се излага на екстремни температури. През горещите дни или в студеното време бостънските териери трябва да са в безопасна среда, където температурите не се колебаят до крайности. През лятото например бостънските териери не трябва да се упражняват на открито, когато е горещо и влажно, тъй като Бости може бързо да се прегрее. Разхождайте бостънския териер през по-хладните сутрини или в късната част на деня, когато времето е по-хладно.

Други здравословни проблеми на бостънския териер включват проблеми с очите, като например катаракта, както и потенциално сериозни кожни тумори, които се срещат при тази порода.