Предимства и недостатъци на Bouvier Des Flandres

Притежаването на Bouvier Des Flandres има своите плюсове и минуси. Сред плюсовете на породата Бувие са общителният и добродушен нрав и силната привързаност към семейството. Едно от предимствата на притежаването на бувие е, че бувиетата са добри кучета пазачи и по природа защитават своите стопани.

Недостатъците на породата Бувие включват доминиращия характер на кучето. Известно е, че бувиетата са трудни за обучение и се нуждаят от опитен стопанин, който има време да социализира, обучава, обгрижва и тренира това куче. Собствениците, които за първи път притежават куче, може да сметнат тази порода за доста трудна за управление. Бувиетата имат разкошна козина, която се нуждае от ежедневно оформяне и грижи, което може да бъде недостатък. Bouvier des Flandres трябва да получава много физически и умствени занимания през деня. Скучаещото Bouvier е склонно към поведенчески проблеми, които могат да включват сдъвкани или изпокъсани мебели, прекомерен лай и т.н. Тревожността от раздяла е по-често срещана при тази порода. Бувиетата трябва да са около семейството си през по-голямата част от времето. Идеалният дом за бувие има хубав двор, където кучето може да изразходва енергията си през деня. Тази порода е по-подходяща за активни хора, които планират да прекарват по-голямата част от деня с Бувие, като включват кучето в различни семейни дейности.

Размер на Bouvier Des Flandres

Тегло на Bouvier
Тегло на мъжките кучета Bouvier Des Flandres: от 36 до 54 kg (от 79 до 119 фунта)
Тегло на женското куче Bouvier Des Flandres: от 27 до 36 kg (от 59 до 79 lb)

Размер на Bouvier Des Flandres
Височина на мъжкия Bouvier Des Flandres: от 56 до 71 cm (22 до 28 инча)
Височина на Bouvier Des Flandres при женските: 56 до 69 cm (22 до 27 инча)

Козина на Bouvier Des Flandres: гъста, двойна козина
Цветове на Bouvier: пепеляв, черен, сив, бриндл

Колко кученца имат средно бувиерите?
Размер на кучилото на Bouvier Des Flandres: от 5 до 10 кученца

Колко дълго живеят бувиерите?
Продължителност на живота на Bouvier Des Flandres: 10 до 12 години

Други наименования на породата Bouvier Des Flandres: Toucheur de Boeuf, Vlaamse Koehond, Flemish Cattle Dog, Flemish Droving Dog, Belgian Cattle Dog, Belgian Droving Dog, Koehund, Vlaamse Koehund, Pic и Vuilbaard

HappyCare Textiles Изключително меко фланелено одеяло за котки и кучета
Проверете цената

Колко струва Bouvier Des Flandres?

Цените на Bouvier Des Flandres варират от 1 000 до 2 500 USD за кученце в зависимост от много фактори
темперамента на Bouvier De Flandres

Темперамент и характер на Bouvier des Flandres

Bouvier des Flandres първоначално е създадена като работна пастирска порода и означава “пастир на крави от Фландрия”, което помага да се определи произходът на тази порода. Темпераментът на породата е добродушен и ориентиран към хората. Кучето формира силна привързаност към своите стопани. Това е лоялно куче, което трябва да прекарва много време със семейството си. Недостатъкът на тази черта на характера е, че породата е известна с по-голям шанс да развие тревожност при раздяла. Доминантният темперамент на Бувие може да се окаже твърде голям за неопитния стопанин. Vlaamse Koehond може да бъде по-малко приятелски настроен към други кучета, тъй като може да се стреми да доминира над другите кучета, което може да доведе до конфликти или кучешки боеве.

Парковете за кучета може да не са най-подходящото място за водене на Бувие, тъй като поради неговото властно и доминиращо присъствие другите кучета може да се почувстват уплашени и да възникнат конфликти. Най-доброто място, където да пуснете Бувие да тича, е открито поле. Скучаещият Бувие ще бъде разрушителен и нещастен. Важно е кучето да се занимава с умствени упражнения, работа с носа, пастирство, аджилити или друга дейност, която го стимулира умствено. Не бива да се доверява на други домашни любимци, тъй като Бувие се стреми към плячка и може да преследва малки животни, включително котки. Поради тази причина тази порода не се препоръчва за собственици, които за първи път притежават куче. Добре ли се разбира Бувие с деца? Бувиетата не се препоръчват за семейства с малки деца или деца в ранна възраст. По-големите деца могат да се разбират с кучето, стига то да е било социализирано с деца от ранна възраст. Винаги наблюдавайте това голямо куче пазач около деца.

Bouvier des Flandres е работна порода и намира добро приложение в армията. Toucheur de Boeuf има силен защитен инстинкт и има естествена подозрителност към непознати. Това е печеливша комбинация за куче за охрана и защита. Кучето ще се справи отлично със защитата на територията и на собственика. По принцип, колкото по-голяма е породата, толкова повече жизнено пространство ѝ е необходимо, а тъй като Бувие дьо Фландър е голяма порода, отглеждането на кучето в апартамент не е идеално. Тази порода се чувства най-добре в къща с двор, където кучето може да изследва, да тича и да разтяга крака. Добре социализираното бувие не трябва да бъде агресивно. Ако кучето не е правилно социализирано от ранна възраст, може да се развият защитно-агресивни или страховито-агресивни личностни черти, което може да бъде недостатък при притежаването на тази порода. Основното обучение по послушание, съчетано със социализация от ранна възраст, ще помогне за отглеждането на уверено и възпитано куче-компаньон, което е истинско удоволствие да бъде наоколо.

Обучение на Bouvier Des Flandres

Bouvier Des Flandres реагира добре на обучение. Основните команди за послушание са задължителни при тази голяма порода. За щастие Bouvier Des Flandres може да се обучава въпреки независимия си темперамент. Положителното подсилване и подходящата мотивация, като храна, похвала или игра, ще помогнат за постигане на най-добри резултати при обучението. Експертите и развъдчиците на бувие обясняват, че въпреки че бувие може да се учи бързо, кучето няма същата скорост на реакция като немската овчарка например. Това забавено изпълнение на командите може да се очаква от тази порода, тъй като кучето първоначално е било създадено, за да има способност за самостоятелно мислене, за да успее като пастирска порода. Обработването на информация и намирането на решения е нещо, което се е изисквало от бувие като пастирско куче, и в резултат на това имаме много интелигентно куче, което първо мисли, а след това действа, когато му се даде команда. Ето защо би било неразумно да се очаква светкавична реакция от тази конкретна порода, което може да се счита за измама от някои собственици на Бувие. Бувие е склонно да мисли, преди да действа. Бъдете търпеливи и последователни, когато обучавате своето бувие, и е важно да започнете обучението на кучето си, докато то е още малко кученце. По-възрастните кучета също могат да бъдат обучавани, но често изискват повече време, тъй като по-възрастното куче е по-установено и не е толкова гъвкаво като младото кученце Бувие.

Обучението в сандъци е добра идея, особено ако пътувате с голямо куче, каквото е Bouvier des Flandres. Клетката осигурява безопасна и позната среда за кучето по време на пътуването и свежда до минимум стреса, свързан с пътуването. Пътуването в сандък е и най-безопасният начин за транспортиране на кучето. Подходящият размер на сандъка за Bouvier трябва да осигурява достатъчно място, за да може кучето да се изправи свободно в цял ръст и да се обърне в сандъка. Кучето трябва да има достатъчно място, за да се протяга. Ако сандъкът е твърде голям, има вероятност кучето да е склонно да използва неизползваната част на сандъка като своя тоалетна. Ако купувате щайга за кученце от породата Бувие, вземете щайга, която е достатъчно голяма, за да побере пораснало куче, но се уверете, че щайгата се предлага с разделител за щайги, който може да се използва, за да се отдели достатъчно място за растящото кученце от породата Бувие.

Домашното обучение трябва да започне в момента, в който доведете кучето у дома.

Бъдете много избирателни, ако получавате помощ от треньор на кучета или записвате бувие в училище за обучение на кучета. Добрият треньор може да направи чудеса за вашето куче, но е важно да знаете, че неправилният треньор може да причини повече вреда, отколкото полза. Вземете препоръки, разговаряйте с хора, които са обучавали кучетата си в училището за обучение на кучета, и направете много задълбочено проучване, преди да се запишете на какъвто и да е курс. Ако не се чувствате комфортно от начина, по който треньорът работи с вашето бувие, винаги можете да прекратите заниманието. Добрият треньор на кучета ще ви позволи да наблюдавате тренировката и ще ви обясни какво се случва. В нито един момент от обучението с бувие не трябва да се постъпва грубо или жестоко.

Обгрижване на Bouvier Des Flandres

Породата Bouvier Des Flandres е известна с гъстата си двойна козина, която изисква ежедневно четкане. Бувиетата имат максимални нужди от оформяне, което може да бъде недостатък при притежаването на тази порода. Струпването може да бъде проблем, защото докато кучето губи козина, тя лесно може да се заплете в двойната козина и да създаде заплитания. Честото четкане на козината на кучето помага да се предотвратят рогозки и горещи петна, които са болезнени кожни лезии, които могат да се появят особено през горещите месеци на годината. Козината се нуждае от около три подстригвания годишно. Поддържайте козината около лапите чиста и къса, тъй като тя може да събере много мръсотия, когато кучето се разхожда по улицата. Поддържайте козината около областта на устата на Бувие чиста след всяко хранене.
За участие в изложби козината на кучето се нуждае от специално подстригване.

Най-добрите четки за грижа за козината на бувие

Голяма четка с щифт
Всеки ден почиствайте козината на вашия бувие с четка с щифт, за да поддържате козината без кичури.
Четка за почистване на козината
Четка за обезкосмяване на кучета за Bouvier
Проверете цената
Грижата за зъбите помага за поддържане на цялостното здраве на кучето. Започнете да приучавате кучето си към редовно миене на зъбите още от ранна възраст. Осигурете на кучето си играчки за дъвчене и кокали от сурова кожа, за да поддържате зъбите чисти и кучето да се забавлява.

Изрязвайте ноктите на кучето, щом чуете щракане от ноктите по твърдия дървен под, когато кучето ходи по пода.

Поддържайте ушите на кучето чисти и внимателно избърсвайте цялата влага от ушите с чиста, суха кърпа след къпане или плуване, за да избегнете ушни инфекции.

Важно е да храните кучето си с висококачествена храна, съобразена с възрастта му. Осигуряването на добро хранене на кучето не само ще запази вътрешното му здраве, но и външният му вид ще бъде от полза. С балансираното хранене кучето ви ще има повече енергия, а козината му ще изглежда здрава и лъскава. Поддържането на здравословно тегло на кучето е много важно, особено за кучетата, които принадлежат към едрите породи. Когато кучето носи допълнително тегло, то увеличава натиска върху ставите и това е причината големите кучета да са по-предразположени към ставни проблеми, които могат да се появят по-рано в живота, ако кучето е с наднормено тегло. Кучетата с наднормено тегло са по-податливи на различни здравословни състояния – от сърдечни проблеми до кучешки артрит и много други. Кучетата с наднормено тегло имат и по-ниска продължителност на живота от кучетата със здравословно тегло.

Здравословни проблеми на Bouvier Des Flandres

Bouvier Des Flandres е голяма порода кучета и е предразположена към дисплазия на тазобедрената и лакътната става. Поддържайте здравословно тегло на Bouvier, тъй като кучетата с наднормено тегло са по-предразположени към ставни проблеми като артрит. Избягвайте упражнения с голямо въздействие, които включват скачане, докато Bouvier е още кученце. Не прехранвайте кученцето и поддържайте здравословно тегло, за да сведете до минимум риска от ставни проблеми. Удобно ортопедично легло за кучета със сваляща се покривка осигурява добра опора на кучето и му помага да си почине добре.

Бувиерите могат да страдат от алергии, които обикновено започват в ранна възраст. Симптомите на алергия при вашето Bouvier Des Flandres могат да включват хронично повръщане, диария, сърбеж по кожата и ушни инфекции. Не забравяйте да се консултирате с вашия ветеринарен лекар и да споменете всички симптоми, които забелязвате. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча диета, която да помогне при алергията. Метеоризмът (отделянето на газове) може да бъде проблем при тази порода.

Когато избирате кученце от породата Bouvier Des Flandres, проверете кръвните линии за дисплазия на тазобедрената става. Отговорните развъдчици тестват кучетата си за тазобедрена дисплазия преди развъждане. На тази голяма порода й трябват от две до три години, за да достигне пълна психическа и физическа зрялост. Много големи породи кучета са предразположени към артрит и други ставни проблеми и Bouvier des Flandres попада в тази категория. Избягвайте прекомерни упражнения за кучето, докато е още кученце, и особено избягвайте дейности с висока физическа активност, докато кучето не съзре напълно и ставите му не могат да поддържат тялото му, без да предизвикват проблеми в по-късен етап от живота му. Разходките са най-добрият начин за трениране на кученцето през периода на растеж.

Скачането може да окаже прекалено голямо натоварване върху растящите стави и да доведе до проблеми в бъдеще. Когато получавате кученцето от развъдчик, цените на бувиетата могат да варират между 1 000 и 2 500 USD за кученце. Някои хора избират да осиновят Bouvier от спасителен център за кучета. Много прекрасни Bouvier des Flandres попадат в приюти за кучета не по своя вина. Осиновяването на куче от спасителен център обикновено струва много по-малко, отколкото да си вземете куче от развъдник. Възможно е да не получите много информация за кучето от спасителен център, тъй като често наличната информация е много ограничена.

Произход на Bouvier Des Flandres

Фландрия е холандскоговорящ регион в Европа, разположен в рамките на Белгия и отчасти във Франция, както и в Нидерландия. Както подсказва името на породата, този регион е мястото на произход на Bouvier des Flandres. Породата е разработена като овчарска порода, която се е използвала предимно като помощник за водене на добитък, който е отговарял за пренасянето на стадата говеда от фермата до пазара. Кучетата за превоз на добитък са били широко използвани в Европа преди Индустриалната революция и Bouvier des Flandres е изпълнявал ролята на куче за превоз на добитък през този период.

По време на Първата и Втората световна война бувиетата са използвани като военни кучета.

През 1931 г. кучето Bouvier Des Flandres е признато от Американския киноложки клуб.