Плюсове и минуси на боксера

Притежаването на боксер има своите плюсове и минуси, свързани с тази порода. Боксерите са изключително активни и могат да прекарват часове в игра с по-големи деца. Тези семейни кучета се нуждаят от няколко часа упражнения всеки ден, което е предимство за семейства с енергични деца. Има и още плюсове на кучетата боксер и това, че реагират на позитивно обучение, е един от тях. Боксерите са нетърпеливи да научат нови команди, а малко лакомство като награда за добро поведение е от полза в процеса на обучение. Боксерите са естествено любопитни и обичат умствените упражнения. Осигурете на домашния си любимец интерактивна играчка за кучета или диспенсър за лакомства и оставете боксера да използва интелектуалните си способности, докато открива как да извади лакомствата от играчката.

Недостатъците на боксера включват следното. Боксерите могат да бъдат небрежни в храненето, което може да бъде шок за новия собственик на боксер. Боксерите са брахицефални и лесно могат да се прегреят в горещините. През горещите летни дни боксерите трябва да са в климатизирано помещение, за да се предотврати прегряването им. Притежаването на боксер има и друг недостатък – тази брахицефална порода не се приема от повечето авиокомпании и пътуването със самолет може да се окаже проблем за собствениците на боксери, ако искат да вземат кучето със себе си за пътуването. Боксерите са изключително активни и оставянето на боксер сам вкъщи, без да има какво да прави, си проси неприятности. Недостатъкът на притежаването на порода кучета с висока енергийна стойност е, че ако кучето няма конструктивен отдушник за енергията си, боксерът е склонен към деструктивно поведение. Кучето се опитва да намери нещо, с което да се занимава, като например прекомерно лаене, дъвчене на ценни за стопаните вещи или драскане на мебели. Енергичните и активни собственици, които могат да прекарват по-голямата част от времето с кучето, са идеални за боксерите.

Линеене на боксера

Линее ли боксерът? Да, и въпреки че тази порода кучета е с къса козина, боксерите се нуждаят от редовно четкане, за да се намали количеството кучешки косми в къщата. Инструментът за обезкосмяване Furminator може да се използва, за да се сведе до минимум линеенето на боксерите. Вижте видеоклипа по-долу, в който собственик на боксер тества четка Furminator.

Боксерите имат къса козина и инструментът Furminator за обезкосмяване на къса козина може ефективно да помогне за премахване на мъртвата козина от козината на кучето.
Размер на кучето боксер
Тегло на боксера
Тегло на мъжкия боксер: 66 до 70 фунта (30 до 32 кг)
Тегло на женския боксер: 55 до 59 фунта (25 до 27 кг)

Размер на кучето боксер
Височина на мъжкото куче боксер: 22 до 25 инча при холката (57 до 63 см)
Височина на женския боксер: 20 до 23 инча при холката (53 до 60 cm)

Козина на боксера: гладка, къса и плътно прилепнала
Цвят на боксерското куче: пепеляв или бриндиран, със или без бели петна и бял

Колко кученца имат боксерите?
Размер на кучилото на боксера: 4 до 8 кученца

Колко дълго живеят боксерите?
Продължителност на живота на боксера: 9 до 11 години

Колко струва кучето боксер?
Цената на кучето боксер започва от 300 USD и нагоре в зависимост от много фактори

Плюсове и минуси на притежаването на куче от породата боксер
темперамент на боксера
Кучето боксер е създадено, за да служи като куче пазач, работно куче и куче компаньон, и съчетава сила и ловкост с елегантност и стил. Това е бдително куче, а темпераментът му е устойчив и податлив. Ако обичате спокойния живот, породата боксер не е за вас. Боксерите имат много енергия и се нуждаят от около два часа упражнения всеки ден, в противен случай боксерът може да потърси други начини за използване на енергията си и може да прояви деструктивно поведение. Живите, шумни боксери няма да са щастливи да седят в апартамент по цял ден. Тази атлетична порода се нуждае от много пространство, за да тича наоколо, и в резултат на това породата кучета не се препоръчва за малки апартаменти. Въпреки че тази порода трябва да живее на закрито, наличието на заден двор, където вашият боксер може да изпъне краката си, може да помогне да се задоволи нуждата на кучето да освободи безграничната си енергия. Добри ли са боксерите с деца? Боксерите са чудесни за семейства с деца и са любящи и верни кучета компаньони, които живеят, за да радват своите стопани. Боксерите имат нужда да са около семействата си, тъй като са много общителни кучета и ако не можете да прекарвате много време с вашия боксер, помислете за два боксера за общуване. Боксерите не обичат да бъдат оставяни сами за дълъг период от време. Те са склонни да останат енергични до дълбока старост. Дори и на десетгодишна възраст вашият боксер може да се държи като двегодишно куче по отношение на енергията.

Много собственици на боксери са съгласни, че това е много умна порода кучета. Ако отначало боксерът не успее да получи това, което иска, той ще опита толкова различни начини, колкото е необходимо, докато успее. Някои боксери дори се научават да отварят вратите на хладилниците и да си помагат с храна. За човек, който никога не е притежавал боксер, да види как боксер яде и пие, може да е шокиращо събитие. Кучетата от породата боксер не са много спретнати в храненето. Собствениците на боксери са свикнали кучетата им да разпръскват остатъци от вечерята около купичката за храна, а водата може да се разпилее по пода, когато кучето се отдалечава от купичката си. Кучето не се опитва умишлено да бъде разхвърляно. Начинът, по който са устроени челюстта и горната висяща устна, не позволява на кучето да бъде прилежно хранещо се или пиещо. Слюноотделянето може да е проблем за тази порода и когато боксерът се упражнява или когато забележи нещо, което мирише на добра вечеря. Боксерите са известни и с метеоризма си, особено след хранене. Това може да бъде доста обидно за собствениците на по-деликатни животни, но повечето собственици на боксери го приемат с лекота. Причината за метеоризма на боксера може да се дължи на храносмилането на определени храни и може да се контролира чрез внимателно подбрана диета.

Първоначално развъждани като охранителна порода, боксерите могат да бъдат предпазливи с непознати. Това безстрашно куче ще прояви любопитство и смелост, ако бъде застрашено. Социализирайте боксера си от рано, за да отгледате уверено и добре възпитано куче, което ще бъде ваша гордост и радост.

Видове кучета от породата боксер
Съществуват три вида кучета от породата боксер, включително немски боксер, британско боксерско куче и американски боксер.

Немски боксер
Немските боксери са най-големите от трите вида боксери. Немските боксери имат по-голяма костна структура, по-големи глави и повече мускули от американските и английските боксери.

Куче от породата американски боксер
Американският боксер няма бръчки, а козината на кучето е по-лъскава и плътна от козината на немския или английския боксер.

Британско боксерско куче
Английските боксери имат малки лапи с по-високи кокалчета от другите видове кучета от породата боксер.

И трите типа боксери имат склонност към доминиращ темперамент и се нуждаят от стопанин, способен да бъде справедлив, но любезен водач. Боксерите се използват за полицейски кучета, военна работа, търсене и спасяване, състезателно послушание и др. Тази работна порода е подходяща за активни семейства, които обичат да прекарват време с енергичното куче.
Бели боксери
В началото на породата боксер белият цвят е приет от Германския боксерски клуб. Белият цвят изпаднал в немилост, когато се установило, че бялото куче-посланик е много по-видимо през нощта, отколкото тъмно оцветеното куче. В Съединените щати стандартът винаги е гласял, че боксер с твърде много бяло притежава дисквалифициращ недостатък, въпреки факта, че до 25 % от всяко кучило е бяло.

Има любители на бели боксери, които биха искали белият боксер да бъде приет като допустим цвят в стандарта на породата, както и в развъдните програми. Критиците казват, че това би довело до проблеми, тъй като белият цвят на козината е свързан с генетична глухота, което би добавило още един здравословен проблем, за който развъдчиците да се притесняват. Понастоящем собствениците на бели боксери могат да получат номера за чистокръвни алтернативни списъци за своите кучета и да се състезават в много от състезанията по представяне на AKC.
Боксер с изрязани уши и докинг опашки
За да се постигнат трайно изправени уши на боксер, ушите трябва да се подстрижат до точка и краищата да се зашият, за да се затвори раната. След това ушите трябва да се залепят с тиксо и да се поставят в стойка, така че да заздравеят в правилната позиция и да не се разклащат. Процедурата се извършва от ветеринарен лекар, като боксерът е под упойка. Ушите на породата се подрязват по този начин от самото начало на създаването на породата. От 80-те години на миналия век насам обаче в много страни подрязването на ушите на кучетата е незаконно. От десетилетия насам немските боксери имат естествени уши. В Съединените щати все повече собственици на боксери не подрязват ушите на кучетата си, защото или предпочитат вида на естествените уши, или не искат да харчат парите и времето, необходими, за да се уверят, че подрязаните уши ще заздравеят правилно. През 2005 г. стандартът на породата беше преразгледан, за да се включат насоки за оценяване на естествените или неподстригани уши. Тази ревизия на практика позволи на боксерите с неподрязани уши да се състезават на изложбения ринг с боксерите с подрязани уши.

Опашките на боксерите обикновено се режат от ветеринарен лекар през първите няколко дни след раждането на кученцата. Това вече не е така в много европейски страни, където рязането на опашки е забранено и боксерите имат пълна опашка. Понастоящем естествената опашка не е желателна в изложбения ринг, но не е дисквалификация. Това позволява на европейските боксери с естествени уши и опашки да се състезават с американските боксери на ринга. Някои германски треньори разказват, че след десетилетия работа с докинг опашки и сега работа с пълни опашки, те смятат, че пълната опашка дава на боксера повече баланс и подвижност.
Доставка на боксери
В зависимост от финансовото ви състояние притежаването на куче може да бъде много скъпо. Средната цена на кученце боксер е около 2 000 USD. Това е само първоначалната цена на кучето, която не включва други разходи през първата година на притежание, които включват:

кучешки кошари за боксери

С обучено в кашон куче е много по-лесно да се пътува, тъй като по време на пътуването кучето е в позната среда, което помага да се сведе до минимум стресът, свързан с пътуването. Транспортирането на боксер в щайга е най-безопасният начин за пътуване с кучето, тъй като няма вероятност кучето да избяга случайно. Клетката трябва да се използва като място за спане на кучето у дома. Кучетата са денонощни живи животни и трябва да имат пространство, където да почиват и да се наслаждават на спокойствие. Младото кученце боксер може да си навлече много неприятности, ако бъде оставено само дори за час. Клетката може да предпази кученцето и вашите вещи, когато не можете да наблюдавате кучето. Не оставяйте кученцето боксер за повече от един или два часа в кашон. Кучетата не трябва да се затварят в сандък за часове наред. Клетката не трябва да се използва като начин за наказване на кучето – това само ще възпре кучето да използва клетката в бъдеще. Когато се използва правилно, кашонът е чудесно средство за обучение на кучето за гърне. Кучетата не обичат да замърсяват мястото, където спят, и могат да бъдат приучени по-лесно, отколкото кучетата, на които се позволява да тичат свободно по време на приучването.

Ножиците за кучешки нокти ще ви помогнат да се грижите за ноктите на боксера. Подстригвайте ноктите на кучето веднъж на всеки шест седмици. Прекалено разрастващите се нокти могат да причинят болка и дискомфорт по време на разходка, а в тежки случаи дори могат да променят походката на кучето.

Ако случайно сте изрязали прекалено много ноктите на боксера и те кървят, стипцовият прах може бързо да помогне за спиране на кървенето.

Има и други разходи, които не са споменати по-горе и които могат да включват спешни медицински случаи, обучение на кучета, настаняване във ваканция и други, които наистина могат да се увеличат през първата година от притежаването на боксер.

Обучение на кучето боксер

Интелигентността, гъвкавостта и атлетизмът на породата правят боксера добър избор за различни състезателни спортове, включително аджилити, флайбол, състезания с дискове и шутцхунд. Боксерите са естествени кучета за ловкост, които могат да се обучават.

Важно е да започнете да обучавате боксера си от ранна възраст. Боксерите могат да скачат по мебелите и ако не планирате да позволите на боксера си да превземе дивана, осигурете на кучето му собствено легло и обучете боксера си да не скача по мебелите в къщата. Обучението на боксера започва в момента, в който доведете кученцето у дома. Установете правилата на дома веднага след пристигането на кученцето боксер. По-лесно е да обучите боксера да не скача върху мебелите в къщата от самото начало. Не трябва да има изключения и всички членове на семейството трябва да спазват едни и същи правила, за да може кучето да разбере, че скачането върху мебелите не е позволено. Боксерите могат да се изкушават да ядат от плотовете в кухнята и може да пожелаете да обучите боксера си изобщо да не влиза в кухненската зона. Проверете дома си, преди да си вземете кученце боксер. Кученцата боксер са много активни до около 18-месечна възраст и се нуждаят от постоянен надзор. Важно е да играете с кученцата боксер и да ги социализирате. Вземайте кученцето със себе си винаги, когато кучетата могат да се разхождат, и го запознавайте с различни хора от всички възрасти. Позволете на кучето да изпита звуците на движението по оживената улица и да бъде галено от децата в парка. Целта ви е да запознаете кученцето с възможно най-много нови преживявания, като същевременно го държите удобно и спокойно в този процес. Добре социализираното куче е уверено и се чувства комфортно в различни среди, защото собствениците са отделили време да го запознаят с всякакви обстоятелства, докато кучето е било още малко. Кученцата боксер се нуждаят от стопанин с много енергия, за да може човекът да е в крак с енергичните кученца. За по-възрастните хора е най-добре да си вземат по-стар боксер, тъй като кучето е по-добре съобразено с енергийните нива на собствениците. Боксерите са ориентирани към плячка и в резултат на това вземането на коте, когато вкъщи има възрастен боксер, може да не завърши добре. Боксерите трябва да се социализират с други домашни любимци още от ранна възраст. Ако си взимате кученце боксер, е много по-лесно да приучите младото куче към коте или котка.

Известно е, че боксерите обичат да дъвчат неща. Те дъвчат от скука или поради никнене на зъби. Не можете да спрете инстинкта за дъвчене, но можете да осигурите на кучето си играчки за дъвчене, които са безопасни за вашия домашен любимец. Позволете на кучето си да се наслаждава на играчка за дъвчене или кокал от сурова кожа, за да бъде кучето щастливо, а обувките ви – в безопасност. Дръжте обувките си и други неща, които кучето може да намери за забавно да дъвче, далеч от погледа на боксера. Ако откриете, че домашният ви любимец дъвче нещо, което не трябва да дъвче, спокойно заменете предмета с играчка за дъвчене. С времето кучето ще научи кои неща му е позволено да дъвче.

Копаенето е друго хоби, което някои кучета от породата боксер много обичат. Ако вашият боксер обича да копае в красивата ви градина, добре е да отделите място в градината, където боксерът да може да прокопае своя тунел направо в Китай, ако му харесва, в противен случай може да видите много кратери в градината, а това може да отнеме радостта на всеки горд градинар. За да насърчите боксера си да копае на мястото, което му е отредено за копаене, поставете на това място някои кучешки играчки или кости за дъвчене, за да привлечете кучето си към тази конкретна зона и така да запазите останалата част от градината си. Други начини за овладяване на поведението на копаене включват много физическа активност, дълги разходки, умствена стимулация, така че кучето ви да е заето с дейности, различни от копаене.

Щастливите боксери не стават деструктивни, защото прекарват по-голямата част от времето си със своите стопани и са под надзор през повечето време. Щастливите боксери получават много любов и взаимодействие от хората и е много по-малко вероятно да се отегчат и след това да станат деструктивни.

След като вземете боксер у дома, е време да започнете да го обучавате на поведение. Обучението на боксер на гърне изисква вашето внимание и отдаденост. Бъдете нащрек за признаците, че кученцето боксер е готово да използва гърне. Признаците за готовност за гърне включват кучето да подсмърча по пода и да ходи в кръг, търсейки идеалното място, където да извърши своята постъпка. Веднага щом забележите някой от тези признаци, заведете боксера на определеното място за гърне и го оставете да направи това. Може да искате да изберете командна дума за обучение на гърне, например кажете “Иди на гърне”, докато кучето е заето в зоната за гърне. Щом кучето свърши, похвалете го и веднага дайте на боксера малко лакомство. Това ще помогне на боксера да свърже използването на гърнето на правилното място с получаването на награда и скоро ще разбере какво се изисква от него. Не наказвайте кучето боксер за инциденти, които със сигурност ще се случат по време на обучението. Почистете инцидента и продължете да наблюдавате кучето за признаци на готовност да използва тоалетната. Използвайте разтвор за почистване на кучешки миризми, за да премахнете напълно миризмата на урината на кучето. Ако кучето може да усети миризмата на урината си на някое място, е по-вероятно то отново да използва мястото като своя тоалетна. Продуктите за почистване на кучешки миризми са могат да помогнат за пълното премахване на миризмата, която кучетата свързват с мястото за потене.

Наказването на боксерското куче за всякакви инциденти ще затрудни приучването към домашен бит и може да забави процеса на приучване към домашен бит. Останете последователни и позитивни по време на обучението за по-бързи резултати.
Най-добрата четка за кучета за боксери
Четкайте козината на боксера с гумена четка, която ще премахне всички мъртви косми. В идеалния случай гумената четка за кучета трябва да се използва поне веднъж седмично. Гумените четки помагат за увеличаване на кръвообращението в кожата на кучето и поддържат козината хубава и блестяща.

Късокосместите кучета не могат да понасят твърде дълго студеното време и никога не трябва да бъдат оставяни навън. Боксерът е известен като брахикефална порода, което означава, че има къс нос и не може ефективно да се охлажда в горещото лятно време. Никога не оставяйте боксера си навън, когато температурата е много висока, и не упражнявайте боксера си в горещо време. Боксерите имат къса козина, която не предпазва кучето по време на разходки през студените зимни дни. Доброто палто за кучета може да ви помогне да запазите четириногия си приятел топъл и сух.

През зимата много пътища се поръсват с химикали за топене на лед, които могат да причинят изгаряния или дразнене на лапите на боксера. След всяка разходка избърсвайте краката на кучето, за да отстраните леда или химикалите от лапите му.

Къпете кучето, когато е необходимо. Не се препоръчва боксерът да се мие по-често от веднъж месечно, тъй като честото къпане може да доведе до суха и сърбяща кожа. Използвайте мек шампоан за кучета за къпане на кучето.

Приставката за душ за кучета може да улесни къпането на вашия боксер.
Кърпичките за груминг могат да се използват за почистване на кожните гънки на боксера, петната от очите и т.н.

Зъбите на кучето боксер трябва да се почистват всеки ден, за да се отстрани плаката. Ако плаката не се отстрани, тя се втвърдява в жълт зъбен камък по зъбите на кучето, който приютява вредни бактерии. Повече от половината от всички кучета страдат от зъбни проблеми до 2-годишна възраст. Много собственици не осъзнават, че зъбите на кучето трябва да се мият ежедневно. Ранната стоматологична грижа с ежедневно миене на зъбите ще помогне на вашия боксер да свикне с процедурата на миене на зъбите. Използвайте кучешка паста за зъби, за да почиствате зъбите на вашия домашен любимец, тъй като човешката паста за зъби не е безопасна за кучета.

Доброкачествено легло за кучета може да осигури на вашия боксер добра почивка и да не се интересува толкова от превземането на мебелите ви. Здравите боксери и по-възрастните боксери, които може да страдат от артрит, могат да се радват на ортопедично легло за кучета. Вземането на ортопедично легло за кучета със сваляща се покривка може да ви помогне да го поддържате чисто и свежо.

Най-добрата храна за кучета за боксери

Експертите препоръчват боксерите да се хранят два пъти дневно, тъй като поради факта, че боксерите са порода кучета с дълбоки гърди, те са податливи на подуване на корема, което може да се получи в резултат на преяждане или препиване. Внимавайте за количеството храна, с което храните боксера си. Не искате да прехранвате кучето си наведнъж. Боксерите трябва да са в спокойно състояние, когато се хранят, за да не поглъщат много въздух заедно с храната. Това помага да се предотврати подуването на корема. Поддържайте здравословно тегло на вашия боксер. Боксерите с наднормено тегло често имат проблеми със ставите и не живеят толкова дълго, колкото боксерите със здравословно тегло като цяло. Хранете боксера си с висококачествена, подходяща за възрастта му храна. Доброто хранене ще помогне на вашия боксер да живее по-дълго и по-здравословно. Средната продължителност на живота на боксера е между девет и единадесет години, а някои боксери живеят до тринадесет години или дори повече, в зависимост от общите грижи и общото здравословно състояние на кучето. Не хранете кучето си с човешка храна, тъй като тя не съдържа всички хранителни вещества за поддържане на здравето на кучето. Съществуват толкова много различни видове храни за кучета. Много собственици се чудят дали е най-добре да използват мокра или суха кучешка храна за своя боксер. Единственото предимство на сухата храна за кучета е, че тя помага за поддържането на чисти и силни зъби, тъй като изисква повече дъвкателни действия, докато кучето се храни.

За да определите дали вашият боксер е прекалено слаб, прекалено дебел или точно толкова, колкото трябва, опипайте плътта, покриваща ребрата на кучето. Ако упражните лек натиск и не усетите никакви ребра, вашият боксер трябва да започне да намалява дневния си прием на храна. Ако не упражнявате боксера си, това също може да е фактор. Ако упражнявате лек натиск и усетите ребрата на кучето, то най-вероятно е на мястото, където трябва да бъде по скалата. Ако дори не се налага да натискате страните на кучето, за да усетите ребрата му, ще трябва да увеличите телесното му тегло. Ако тънкото куче се храни, но не наддава на тегло, непременно помолете ветеринарния си лекар да изключи, че тънкостта на кучето ви не се дължи на паразити или заболяване.

Най-добрата храна за кучета боксери е произведена от признат производител, която отговаря на дневните хранителни изисквания на вашето куче. Вашият боксер трябва също така да харесва вкуса на храната си, в противен случай кучето може да откаже да я яде, независимо колко питателна е храната. Проверете етикета, за да се уверите, че тя е сертифицирана от AAFCO или Канадската асоциация на ветеринарните лекари (CVMA), в зависимост от това къде живеете. Сертификатите на AAFCO и CVMA потвърждават, че храната за кучета е била оценена при изпитания за хранене за определен етап от живота. Тези сертифицирани храни са преминали през изпитания за хранене, за да докажат, че отговарят поне на минималните стандарти.

За собствениците на повече от едно куче храненето им в клетките ще помогне да се избегнат ненужни караници между кучетата и е още една необходима стъпка, за да се предотврати появата на неприязън между два антагонистични боксера.

Здравни проблеми на боксера

Боксерите са предразположени към сърдечни заболявания. Преди да си вземете боксер, проверете при развъдчика дали кучето е било изследвано за сериозни наследствени заболявания, като дисплазия на тазобедрената и лакътната става, ARVC и субаортна стеноза. Подуването на корема може да бъде проблем за боксерите, тъй като породата е с дълбоки гърди. Хранете кучето два пъти дневно, за да намалите вероятността то да развие подуване на корема.

Въпреки че много собственици на боксери обожават късата муцуна на кучето, брахицефалните породи имат недостатъци, свързани с късата муцуна. Например боксерите са брахикефални и не могат ефективно да се охлаждат в много горещо време. През горещите летни дни дръжте кучето си от породата боксер в климатизирано помещение и му осигурете прясна питейна вода. Друг недостатък на боксерите, свързан със здравето, е, че породата е податлива на рак.

Алергии при боксерите

Боксерите са податливи на алергии, което е друга грешка на породата кучета боксер. Алергени като полени, прахови акари, някои треви, листни плесени и дори ухапвания от бълхи и някои храни могат да предизвикат реакция у кучето ви.

Обикновено кучето, страдащо от алергии, облизва възглавничките на краката си, дъвче кокалчетата си, търка лицето си и се чеше по корема или под предните си крака. Тежките алергични реакции могат да предизвикат ушни инфекции, които изискват незабавна ветеринарна помощ. Хроничните алергии при кучетата могат да причинят и кожни инфекции. Боксерът обикновено реагира на алергените със сърбеж, лющене на кожата и ушни инфекции. Обикновено ветеринарният лекар ще предпише нещо, което незабавно да помогне за намаляване на дискомфорта на кучето. Могат да бъдат предписани антихистамини, стероиди, циклоспорин или лекарства за локално приложение, както и медикаментозни шампоани. Ако състоянието на кучето не се подобри, ветеринарният лекар ще иска да изключи възможността дискомфортът да се дължи на хранителни алергии. За да се изчистят най-често срещаните хранителни съставки, които предизвикват алергични реакции, ветеринарният лекар ще ви накара да храните боксера си с хипоалергенна храна в продължение на шест седмици и след това постепенно да въведете отделни протеини и зърнени храни. Ако хранителните алергии са изключени и проблемът се повтори, вероятно е необходимо да се направи тест за алергия от специалист.
Ушна инфекция на боксер
Независимо дали ушите на вашия боксер са изрязани или естествени, има вероятност той да страда от ушна инфекция в даден момент от живота си. Обикновено ушните инфекции се причиняват от алергии и от чужди тела в ухото. Ушните инфекции могат да бъдат открити рано, като редовно миришете ушите на вашия боксер. Инфекцията е с неприятна миризма и силен аромат. Възможно е също така от засегнатото ухо да излиза прекомерен секрет. Нелекуваните инфекции могат да доведат до инфекции на средното и вътрешното ухо, които са по-сериозни и по-трудни за лечение. Заведете боксера си във ветеринарна клиника веднага щом забележите каквито и да било признаци на ушни инфекции при вашия домашен любимец.

Произход на боксера

Породата боксер е създадена през XIX век в Германия. За родители на съвременния боксер са избрани следните породи: Brabanter Bullenbeisser (ловна порода, която вече е изчезнала и произхожда от Брабант, Белгия) и ранна форма на английския булдог, които са кучета от типа мастиф.

И двете породи са създадени с една и съща цел. Това развъждане въвежда бели и частично оцветени или “карирани” кучета и е в основата на породата боксер, каквато я познаваме днес.