Боксердудъл (смес от боксер и пудел)

Изображение на кучето боксердудълКакво е боксердудъл? Получено от кръстосването на боксер с пудел, кучето боксердодъл е рядък хибрид, който се предлага в големи, малки и средни размери. Със своето мило изражение и мускулеста структура боксердоудълът е популярен като идеалното семейно куче. Умен, игрив и дружелюбен, боксердоудълът е известен с това, че е наследил най-добрите черти от чистокръвните си родители.

Хипоалергенен ли е боксердоул? Смеските на додъли обикновено произвеждат по-малко алергени за домашните любимци и такъв е случаят с боксердоудл. Boxerdoodles не линеят толкова много, колкото боксерите, и са склонни да произвеждат по-малко алергени в сравнение с чистокръвните кучета от породата боксер, което прави този хибрид привлекателен за хора, които може да са чувствителни към алергени от домашни любимци, като например животински пърхот.

Известни и под другото име Boxerpoo, изключително дружелюбният характер и изключителната игривост на боксердуделите ги правят чудесни попълнения за всяко семейство. В резултат на вродената им потребност от игра и упражнения, активността на боксердуделите не ги прави идеални за живот в апартаменти или малки жилища. Но при наличието на ограден двор вашият боксердудъл ще се превърне в най-добрия приятел за игра на децата ви. Въпреки това е много важно да наблюдавате игрите, в които участват малки деца, за да избегнете нараняване на децата или кучетата поради безразсъдна игра.

Въпреки че може да има различни размери на боксердуделите поради различните размери на пуделите – от играчки до стандартни пудели, тези дизайнерски кучета обикновено са значителни по отношение на размера, който се дължи на размера на двамата чистокръвни родители. В този смисъл боксердуделите могат да бъдат чудесни кучета пазачи. Тъй като е кръстоска между две чистокръвни кучета, боксердоудълът наследява интелигентния и елегантен пудел, а боксерът придава на това куче защитен и игрив характер, за да създаде идеалното допълнение към вашето семейство. Прочетете, за да научите повече за тази страхотна порода…

Очаквана продължителност на живота на боксердоудл

Каква е продължителността на живота на Boxerdoodle? Продължителността на живота на Boxerdoodle зависи от техния размер. Известно е, че по-малките боксердудъл имат по-голяма продължителност на живота, която може да бъде от 13 до 14 години, докато по-големите боксердудъл могат да живеят от 10 до 12 години. Други определящи фактори, които играят важна роля за продължителността на живота на боксердудъл, са начинът на живот, здравето, както и диетата и упражненията.

Размер на боксердодъл

Както беше подчертано по-рано, размерът на боксердоудлите зависи от размера на пудела, използван при производството на кученцата. Обикновено обаче кучетата от породата Boxerdoodle тежат от 20 до 60 килограма, а някои и между тези стойности. Височината им може да варира между 13 и 23 инча, но може да има и някои по-малки боксердудели, когато в сместа има миниатюрен пудел.

Темперамент на боксердодъл

Тъй като са потомство на два чистокръвни пудела и боксери, чертите на характера на боксердудлите, също както и външният им вид, не са предвидими. Те зависят от това коя страна кученцето предпочита повече генетично. Въпреки това родителите са добре известни като обучаеми и енергични кучета с богата спортна и работна история.

Родителите на пудела и боксера са известни и като социални кучета, които обичат да са около любимите си хора, а също и около посетителите. Очаква се тези черти да се възпроизведат и в кученцата боксердудъл. Понякога боксердудъл може да наследи генетични черти, които са характерни само за единия родител.

Тези кучета са много дружелюбни и социални и след като новото кученце пристигне у дома, то веднага ще се превърне в обичан допълнителен член на семейството. Поради игривия си характер те определено ще обичат да участват на място с много активност. Поради това е много вероятно да създадат силни връзки с деца.

Като куче, което обича природата и дейностите, боксердуделите обичат да придружават хората, които обичат разходките и преходите на открито. Те много обичат да плуват и не бива да се изненадвате, ако попаднете на воден басейн и вашият боксер-пудел микс реши да прекара известно време в плуване. Техните забавни и глупави лудории правят боксердуделите чудесен източник на забавление за вашето семейство.

Известно е, че боксердуделите притежават високо ниво на интелигентност и съобразителност. Това се дължи на факта, че кучетата от смес на боксер и пудел са потомци на две изключително обучаеми породи кучета. Поради това няма съмнение, че тези кучета няма да ви затруднят, докато ги обучавате. Просто трябва да спазвате препоръчителната рутина за социализирането им и ранното им обучение. Ако това не се спазва, може да се окажете с много упорит боксердудъл. Всъщност някои собственици на боксердудъл определят кучето като хитроумно!

Тези дизайнерски породи са известни и с това, че са големи опортюнисти. Например, ако се случи да оставите на открито или на кухненската маса куче, не бива да се учудвате, ако се случи да го намерите изчезнало. Те трябва да бъдат обучени да се държат добре в такива случаи, когато все още са в етапа на кученцето си. Известно е, че боксердуделите умеят да балансират между възнаграждението и риска, сякаш са наясно докъде наказанието, което биха могли да получат, надхвърля ползите, които извличат от действията си.

Освен високото ниво на интелигентност, боксердуделите проявяват голяма лоялност към своите стопани и ги обичат до смърт. Те са много покровителствени и правят всичко възможно, за да угодят на своите стопани. Ако някога сте имали нужда от верен, любящ и социален приятел на семейството, боксердодълът е това, от което се нуждаете. Макар че в кученцето боксердоудлите могат да бъдат непредсказуеми, с възрастта те обикновено се успокояват.

Подходящи ли са кучетата от породата боксердудъл за семейства с деца?

Тъй като произхожда от две семейни чистокръвни кучета, очаквайте да имате чудесно допълнение към семейството си от Boxerdoodle. Нежната, игрива и дружелюбна природа на боксерите и пуделите се отразява много добре на тази дизайнерска смесена порода. И двете родителски породи боксердудъл са известни с това, че са търпеливи към децата. По-големите породи боксердудъл обаче са склонни да бъдат енергични и подскачащи и затова не се препоръчват за семейства с малки деца, тъй като могат случайно да ги наранят. Boxerdoodles също така изискват над средното количество физическа активност през деня и само хора, които могат да отделят много време за разходки и игри с кучето през деня, трябва да обмислят тази енергична смес.

Като цяло боксердуделите се развиват добре в компанията на деца. Просто се уверете, че спазвате препоръчителните насоки, като обучавате и социализирате тези кучета на ранен етап, за да подобрите перфектното им общуване с децата. Въпреки че боксердуделите са чудесни приятели за всички в семейството, те обикновено се справят по-добре с по-големи деца.

Винаги социализирайте боксердуделите да бъдат около малки домашни любимци във вашето имение, когато са още малки. В идеалния случай социализирането и обучението на Boxerdoodle колкото е възможно по-рано наистина се отплаща. Когато правите това, уверете се, че винаги възнаграждавате вашия боксердудъл за добро поведение, и винаги спазвайте правилен режим на обучение, след като той е у дома.

От колко упражнения се нуждаят кучетата от породата боксердудъл?
Тъй като е смес от две активни чистокръвни породи кучета, Boxerdoodle определено се нуждае от много упражнения. Един до два часа на ден би трябвало да са достатъчни, за да поддържате активността на вашия боксердудъл. За да поддържате ума му добре ангажиран, включете го в кучешки спортове, които също са източник на отлични упражнения.

Известно е, че пуделите се справят отлично с ловните изпитания за ретривъри, послушанието, проследяването и ловкостта – умения, които вероятно ще бъдат присъщи и на боксердоудла. Ако обичате да предприемате дълги преходи или да тичате, боксердодълът обича да е в компания с активни хора и ще ви придружава много удобно. Плуването е друго любимо занимание за тези кучета и трябва да го излагате на такова колкото се може повече пъти.

Поради чувствителността на боксерите към горещ и студен климат, винаги трябва да се съобразявате с преобладаващите температури, когато извеждате боксердоудла си за упражнения, особено през летните месеци. Това е така, тъй като непоносимостта към студ и топлина вероятно ще бъде наследена от боксера.

Живот с боксердодъл

Реално погледнато, боксердоледите могат да променят до голяма степен начина ви на живот. Поради това трябва да помислите дали имате необходимото, за да се справите с това куче, преди да го придобиете. На първо място, придобиването на боксердудъл и поддръжката му заедно са скъпи. От ветеринарните прегледи до храненето – определено ще трябва да бръкнете малко по-дълбоко в джоба си, за да се справите с боксердоодл.

На второ място, боксердоудлите обичат да живеят на открити места, например в къщи със заден двор, който им позволява да играят и тичат наоколо. Би било много объркващо да живеете с боксердодъл в апартамент или в по-малка къща. Въпреки това тези кучета могат да се адаптират към живот в апартамент, стига да сте сигурни, че извеждате кучето си на разходки с каишка, за да задоволите нивото му на активност.

Също така се уверете, че прекарвате достатъчно време с вашия боксердудъл, тъй като скуката и пренебрегването лесно могат да накарат това дизайнерско куче да развие деструктивно поведение. Не оставяйте Boxerdoodle сам за продължителни периоди от време, тъй като той вероятно има проблеми, свързани с тревожната самота. След като тези кучета бъдат добре социализирани достатъчно рано, те се разбират добре с деца. Въпреки това трябва да наблюдавате взаимодействието на кучетата с по-малки деца, тъй като те лесно могат да ги наранят поради своята мъжественост. Не забравяйте да ограничите териториалните наклонности на тези кучета, тъй като те са склонни да се отнасят враждебно към други домашни любимци и непознати.

Грижи за боксердоудл

Тъй като е куче с високи енергийни приливи, то определено ще изисква много упражнения. Затова се стремете към поне един час упражнения всеки ден и се уверете, че разходките, на които излагате кучето си, са бързи. В идеалния случай дейностите, извършвани на открито, трябва да включват и възможност за апортиране, обучение по ловкост и дори плуване. Тъй като са интелигентни кучета, боксердуделите винаги трябва да бъдат предизвиквани както физически, така и умствено, за да се развиват добре.

Освен упражненията, при почистването на ушите им се уверете, че ги проверявате внимателно за вредители и замърсявания. Поради високите им изисквания към упражненията, редовно проверявайте ноктите им. Ако те са дълги и щракат по пода, изрежете ги внимателно, както е необходимо. Можете да получите съвет от ветеринарния си лекар как да направите това, тъй като тези кучета вероятно ще развият отблъскващ характер и ще бягат винаги, когато видят нокторезачката. Това се случва, ако се случи боксердудълът да бъде наранен по време на процеса на изрязване на ноктите. След продължителни дейности на открито винаги проверявайте боксердоодла за следи от увреждане на възглавничките на лапите му.

Хранене на боксердодъл

В зависимост от конкретното куче, диетата на боксердоодл трябва да бъде съставена по различен начин в зависимост от неговия размер. Независимо от размера на кучето, боксердудълът е известен като куче с висока енергийна стойност. Винаги се придържайте към здравословна и редовна диета за вашия боксердудъл. Никога не оставяйте храна навън, за да се храни свободно вашият боксердудъл. Това лесно може да доведе до увеличаване на теглото и други здравословни проблеми, свързани с него. Те се влошават още повече, ако боксердудълът не се упражнява добре.

Както е обичайно за всички кучета, хранителните нужди на боксердоудлите се променят постепенно от времето, когато са кученца, до зряла възраст и други старчески години. Уверете се, че сте получили някои препоръки за храненето на вашия боксердоудъл от вашия ветеринарен лекар. Това е така, тъй като при тези кучета има огромни разлики в енергията, здравето и теглото, които определят конкретните препоръки за всяко куче.

Външен вид на боксердоудл

Boxerdoodles се появяват в различни малки и големи размери поради играчките и стандартните размери на родителя пудел. Обикновено тези кучета имат къдрава козина или вълнист косъм, който обаче може да бъде къс или дълъг. Освен това те са мускулести и кутиеобразни, с дълги опашки, разперени уши, а късата им муцуна може да наподобява тази на родителя боксер. С дългите си крака и малки стъпала те са отлични плувци и бързи бегачи, което ги прави идеални за лов на патици. Боксердулите могат да се предлагат в почти всякакъв цвят, но най-често са с кестенява или тъмнокафява окраска. Те могат да имат и един от следните цветове: черен, червен, кафяв, пепеляв, бял.

История на породата боксердодъл

Тъй като е сред най-новите дизайнерски хибридни кучета наоколо, не е много добре известно кога за първи път е създаден боксердоудълът. Но има няколко предположения, които сочат, че тази порода вероятно се е появила от сцената на предишното десетилетие между 2001 и 2010 г. Въпреки това родителите им имат солидна история, която може да бъде добре проследена.

Що се отнася до пуделската част от наследството на боксердоудлите, тя ни отвежда назад във времето на Древен Египет. По-късно пуделът става популярен като ловец на патици във Франция. От друга страна, произходът на боксера датира от XIX в., където той е бил отлично използван като бойно куче и селскостопанско куче за работа.

Боксердоудълът е много добре познат като дизайнерско куче. Като такова то все още не е получило официално признание като официална порода от Американското киноложко дружество. За съжаление някои от тези дизайнерски кучета са се озовали в приюти.

Как да се грижим за кучето боксердудъл?

Ако вашият Boxerdoodle случайно наследи козината на пудела, вие сте почти свободни. В този случай всичко, от което се нуждаете, е бързо цялостно разтриване веднъж или два пъти седмично с помощта на къдрава четка, гумена четка или ръкавица за гончета. От друга страна, ще ви трябват допълнителни усилия, ако вашият боксердоудъл наследи козината на боксер, за да поддържате комфорта и привлекателността на кучето си. В този случай ще трябва да подстригвате вашия боксер на всеки две седмици, за да отстраните всяка свободна козина, преди тя да се е разпространила в дома ви.

Самопочистващ се инструмент за обезкосмяване на кучета и котки Hertzko
Проверете цената
Точно както при другите породи кучета, ще трябва редовно да се грижите за зъбите, ноктите и ушите. За да помогнете на кученцето си да свикне с тази рутина, започнете процеса на оформяне достатъчно рано. Ежедневно почиствайте зъбите им, като използвате паста за кучешки зъби, за да предотвратите появата на стоматологични проблеми при вашия Boxerdoodle и същевременно да поддържате свеж дъх. Почиствайте ушите внимателно, за да поддържате комфорта и здравето на кучето си.

Боксердудъл обикновено има вълнообразна и къдрава козина, въпреки че тя може да варира по дължина от къса до дълга. За да подобрите редовната поддръжка на дългокосместата козина на Boxerdoodles, използвайте телена четка и се ангажирайте да почиствате кучето поне два или три пъти седмично, за да предотвратите развитието на кичури. Къпането на боксердудъл трябва да се извършва само при необходимост, като се използва шампоан, одобрен от ветеринарния лекар. Избягвайте честото къпане на кучето, тъй като то може да увреди естествените масла, които поддържат кожата на кучето влажна и мека.

Когато става въпрос за климатични условия, боксердодолите са изключително адаптивни. Поради разликата в дължината и размера на козината на боксердуделите, трябва да прецените какъв тип боксердудъл да имате в зависимост от това къде живеете. Ако времето изглежда мразовито, уверете се, че сте осигурили на своя Boxerdoodle идеална и подходяща кучешка козина. През горещите месеци се погрижете винаги да имате на разположение прясна вода и сянка по време на заниманията и игрите на открито.

Обучение на боксердодъл

Как да обучаваме боксердодъл? Както беше подчертано по-рано, боксердоудлите са умни и интелигентни животни. Освен това кучетата винаги искат да зарадват тези, които обичат. Поради това не очаквайте от тях да са с твърда глава, когато става въпрос за послушание. Докато тренировките са забавни, интересни и не се повтарят изключително много, обучението на боксердудъл няма да е проблем. Тези кучета обикновено реагират много положително на методите за положително подсилване, които включват похвали и награди.

Съществуват много методи за обучение на вашия боксердоудъл. От всички тях една константа е, че не винаги трябва да използвате храна като награда. Очевидно не искате да имате куче с наднормено тегло поради свързаните с това здравословни проблеми. При това социализирането и обучението на вашия Boxerdoodle трябва да започне рано, особено когато в случая е налице влияние на боксера. Това е много важно, тъй като помага да се овладее ентусиазмът на кученцето боксер. Социализирането на тези кучета на ранен етап също така им помага да бъдат толерантни към други кучета.

Обучение на боксердоудл на гърне
Обучението на гърне е забързан процес, който лесно може да ви накара да се почувствате потиснати, когато се борите с вашето малко кученце. Тъй като боксердулите са умни и интелигентни кучета, те обикновено не се справят много трудно с приучването към домашна тоалетна. Ако не позволявате на кученцето си да се облекчава на подходящо място многократно, това може да доведе до бъдещи проблеми с изцапването. В този смисъл трябва да разберете, че малките кученца трябва да се облекчават често поради малкия размер на червата и пикочните им мехури и кученцата боксердудъл не правят изключение. След като започнете процеса на обучение на гърне, уверете се, че сте го завършили, за да избегнете в бъдеще проблеми с изцапването на вашия боксердудъл. Просто знайте, че кученцата са създания на навика и няма да пишкат на непознато място. Избягвайте да наказвате вашия боксердудъл за инциденти, тъй като те със сигурност ще се случат. Това може да предизвика страх и недоверие у боксердоодла и да затрудни процеса на обучение на гърне.

Стъпка по стъпка при обучението на боксьора за гърне:

Определете място за гърне извън дома си: След като приберете кученцето вкъщи, първо определете определено място, което да бъде тоалетната на кучето. Така ще ви е по-лесно да почиствате. Извеждайте кученцето си Boxerdoodle навън да пишка след всеки един или два часа.

Затворете кучето Boxerdoodle в кашон: Това помага да се избегнат инциденти в къщата. Когато кученцето ви не се храни или не играе, просто го изведете навън, за да се облекчи, и го върнете в клетката. Освен през нощта, избягвайте да прекалявате с това, тъй като клетката не е място за затваряне на вашия боксердоудл.

Следете за признаци: повечето кучета показват признаци, че имат нужда от облекчение. Обикновено те притискат малкото си носле към вратата, издават леко хленчене, драскат по вратата с лапа, лаят или дори подсмърчат по пода. Незабавно изведете вашия боксердудъл навън, ако забележите някой от тези признаци.

Учете на команда и награда: Винаги когато кучето ви се облекчава, не забравяйте да споменете команда, която то може да свърже с ходенето до тоалетна. Това може да бъде “Добре!”, “Отиди на гърне!” или всяка друга, която ви е удобна. Тя трябва да бъде придружена от похвала и награда, за да помогне на вашия боксердудъл да свърже процеса на изхождане на гърне на определено място с положително преживяване. В крайна сметка вашият боксердоудъл ще се научи да излиза сам, като просто произнася командата.

Всичко това не се случва за две седмици. Трябва да бъдете последователни, да имате търпение и да прилагате техники за положително укрепване, ако се нуждаете от бързи резултати в процеса на обучение на гърне.