Плюсове и минуси на булдога

Плюсовете и минусите на притежаването на английски булдог включват следното. Едно от предимствата на английския булдог е спокойният и ленив характер на кучето. Английските булдози са много спокойни и са идеални домашни любимци за по-малко активни хора. Английските булдози са чудесни животни компаньони за семейства с деца. Добрият и любвеобилен булдог е спокойно куче, което може да бъде щастливо на село или в града. Ниските изисквания за физическо натоварване позволяват на булдога да се чувства комфортно в апартамент, а няколко разходки около блока всеки ден поддържат това ниско енергийно куче щастливо. Сред другите предимства на булдога са изискванията за грижа за козината – те са минимални. Булдогът има къса козина, която се нуждае от няколко четки всяка седмица, за да остане в най-добра форма.

Недостатъците на булдога включват неговото здраве – породата има много здравословни проблеми, които включват затруднения в дишането. Булдозите са склонни да хриптят през деня и да хъркат през нощта. Други недостатъци на притежаването на булдог включват твърдоглавието на кучето – това е много силна порода, която трудно се обучава. Упоритите булдози обичат да правят нещата по свой начин. Обучението на английски булдог може да бъде трудно и изисква положителен подход, основан на награди, за да бъде успешно. Недостатъците на булдога включват необходимостта да се поддържат чисти лицевите бръчки на кучето. Собствениците на булдог трябва да се грижат добре за бръчките на кучето, за да предотвратят всякакви инфекции в тези области.

Размер на английския булдог

Тегло на булдога
Тегло на мъжкия булдог: 50 до 55 фунта (23 до 25 кг)
Тегло на женския булдог: 39 до 44 фунта (18 до 20 кг)

Размер на булдога
Височина на мъжкия булдог: 30 до 38 cm (12 до 15 инча)
Височина на женския булдог: 30 до 38 см

Козина на булдога: къса, гладка, лъскава и фина
Цвят на булдога: бриндле, чисто бял, чисто червен, цвят на лале или елен, или пибалд.

Средна продължителност на живота на булдога:
Продължителност на живота на булдога (продължителност на живота на английския булдог): 8 до 12 години

Колко струва един английски булдог?
Цените на английския булдог започват от 1000 USD и нагоре, в зависимост от много фактори.

темперамент на булдога

Темперамент на английския булдог

Много собственици на английски булдог са съгласни, че тяхното куче е най-милата и дружелюбна порода, създавана някога. Някога свирепата и твърда порода завладява много сърца и се превръща в една от най-популярните породи кучета. Първоначално булдозите са създадени за спортния бикоборство в Англия. За да бъде успешно в този спорт, кучето е трябвало да бъде ниско до земята, за да не може бикът да подложи рогата си под английския булдог и да го хвърли през целия стадион. Характерната долна захапка на булдога му позволявала да се държи за бика с невероятна сила, дори когато бил силно разтърсван и блъскан от разярения бик. Нащърбеният нос на булдога му позволяваше да диша, докато лицето му беше притиснато близо до тялото на бика, докато кучето или бикът най-накрая паднаха. Някои от нормалните физически странични ефекти на породата включват хрипове и хъркане заради късите им носове и изпъкналата навън долна челюст. Бръчките на булдога помагали да се отвежда кръвта на бика далеч от очите и носа на кучето. Някои черти на темперамента, като упоритост и решителност, са били ценени в породата и все още присъстват в съвременните булдози, въпреки че спортът с биковете отдавна е забранен. Въпреки насилственото обучение в началото на развъждането булдогът е известен с любвеобилния си и спокоен характер. Спокойните и мързеливи породи кучета като булдога могат да бъдат упорити и обикновено не са подтикнати към работа. Упоритият характер на булдога може да бъде пречка по време на обучението, което може да бъде недостатък при притежаването на булдог.

Добри ли са булдозите с деца? Когато е правилно социализиран от ранна възраст, булдогът може да бъде много търпелив и любвеобилен с деца, което прави породата отлично семейно куче. Както при всяка порода кучета, малките деца трябва да бъдат наблюдавани в близост до кучетата. Научете децата си да се държат кротко с кучетата. Тази порода е съвместима и с повечето домашни любимци, при условие че кучето е било правилно социализирано. Въпреки че булдогът може да бъде описан като спокойна порода кучета, пазете малките домашни любимци от опасност, когато не можете да контролирате взаимодействието им с булдога.

Породата английски булдог е идеална за вас, ако следният списък представя вашето поведение и вида на кучето, което искате:
– Обичате да прекарвате по-голямата част от времето си на закрито. Булдозите могат да бъдат описани като диванета и обичат да се излежават наоколо. Това не е атлетична порода.
– Търсите куче с ниски изисквания към поддръжката, когато става въпрос за оформяне. Въпреки че булдогът има къса козина, която е лесна за поддръжка, той линее.
– Отсъствате през по-голямата част от деня и се нуждаете от другар, с когото да се забавлявате след тежък работен ден.

Английски булдог срещу френски булдог

Френският булдог прилича на миниатюрен английски булдог с уши на прилеп. Първоначално френският булдог е имал два вида уши: розово ухо и прилепно ухо. Американските развъдчици предпочитат разновидността с прилепнали уши и през 1898 г. е основан Клубът на френския булдог в Америка, който развива породата.

Американски булдог срещу английски булдог

Американският булдог е признат от UKC, но не и от AKC. Американският булдог е по-атлетична версия на английския булдог. Американският булдог има голяма глава, но добре очертан стоп и повече муцуна от булдога. Ушите могат да бъдат капковидни, полупръчковидни, розови или изрязани. Височината на американския булдог варира от 20 до 27 инча в зависимост от пола. Мъжкият американски булдог тежи от 75 до 125 килограма, а женският – от 60 до 100 килограма. Мъжкият английски булдог тежи около 50 килограма, а женският – 40 килограма. Американският булдог има горна линия, която леко се спуска от холката към опашката; английският булдог има характерния таралеж или колело на гърба. Темпераментът също е различен. Американският булдог е защитен и може да се използва като куче пазач, докато английският булдог предпочита да дреме на дивана.

Линеене на булдога

Линее ли булдогът? Булдогът има къса козина, която обаче линее. За да се справите с линеенето на булдога, почиствайте кучето редовно. Добрите четки за английски булдог включват гумена четка и инструмент за обезкосмяване Furminator, предназначен за кучета с къса козина.

Гумена четка
Инструмент за обезкосмяване Furminator
Как да почистваме английски булдог – видео. Експерт по дресура на кучета споделя опита си и показва стъпка по стъпка процеса на дресура на английски булдог.

Грижа за английски булдог:

Тази порода се нуждае от допълнителни грижи, за да се поддържат зъбите чисти. Булдогът може да развие плака и ако тя не се отстранява редовно чрез миене на зъбите, може да се втвърди и да се превърне в зъбен камък. Зъбният камък може да доведе до абсцеси на венците. Бактериите от абсцесите могат да попаднат в организма на кучето и да доведат до различни здравословни състояния, включително пневмония, проблеми със сърцето, черния дроб или бъбреците. Ранната грижа за зъбите с ежедневно миене ще помогне на вашия булдог да свикне с процедурата по миене на зъбите.

Как да почистите бръчките на булдога

Притежаването на булдог изисква поддържане на бръчките на кучето чисти и сухи. Ето как да се грижите за бръчките и кожните гънки на английския булдог: почиствайте гънките около опашката и бръчките на лицето с влажна кърпа, памучни топчета или бебешки кърпички с алое вера всеки ден, за да предотвратите натрупването на мръсотия и влага. Ако забележите миризма или някаква мръсотия в бръчките, трябва да ги почиствате по-често. Неизвършването на това редовно може да доведе до инфектиране на кожата. Не използвайте бебешка пудра или царевично нишесте върху бръчките, тъй като те могат да раздразнят кожата. Когато бръчките изглеждат раздразнени, използвайте общ антисептичен мехлем или крем против обриви от пелени, за да третирате областта. Можете също така да поставите малко вазелин или витамин Е върху носа на вашия бултериер, за да поддържате мекотата му. Козината на булдога се счита за не изискваща особена поддръжка, тъй като е къса, фина и лъскава. Носът на булдога също трябва да се поддържа. Ако носът на кучето ви изглежда сух и напукан, опитайте масло за нос на булдог, за да успокоите чувствителната кожа на носа му.

Брахицефално куче

Булдогът трябва да живее на закрито, тъй като тази порода не е предназначена да бъде държана постоянно на открито. Булдозите обичат ежедневните си разходки, но не очаквайте от тях да ходят или тичат на дълги разстояния. Английските булдози не са много активни и за здрави английски булдози се препоръчват умерени упражнения. Недостатъците на притежаването на английски булдог включват факта, че тази порода е много чувствителна към горещо и влажно време поради късата си муцуна (брахицефална порода кучета) и дори може да умре при прегряване. Дръжте булдога си в климатизирано помещение по време на горещините и осигурете лесен достъп до чиста питейна вода по всяко време. Също така се старайте да разхождате булдога си рано сутрин или по-късно вечер през горещите летни дни. Също така булдозите не плуват и могат да се удавят в басейна. Късите крака и тежките тела на булдога не са създадени за водата. Задължително дръжте кучето си далеч от семейния басейн, за да предотвратите удавяне на булдога. Поддържайте ушите му чисти и сухи, за да предотвратите ушни инфекции. Можете да използвате малко водороден пероксид върху памучно топче, за да избършете вътрешността на ушите на кучето, за да ги поддържате чисти.

Грижа за ноктите на булдога

Приучете кученцето да свиква с подрязването на ноктите си. Прекалено израсналите нокти могат да се разцепят и да се инфектират. Разхождането на кучето по асфалтиран път или по цимент помага за поддържане на къси нокти. Лесен начин да разберете дали ноктите на кучето ви са прекалено дълги, е да го пуснете да се разхожда по дървен под. Ако чувате звука от ударите на ноктите в пода, когато кучето се разхожда, значи е време да изрежете ноктите. Използвайте специални нокторезачки, предназначени за кучета. Ако не сте сигурни кои нокторезачки да изберете, консултирайте се с развъдчика или ветеринарния лекар за препоръки. Използвайте лакомства, когато подрязвате ноктите, и останете спокойни. Ако кучето свързва тази процедура с положителни неща, ще му бъде много по-лесно да изреже ноктите си. Никога не режете ноктите след възглавничката на крака. Ако по невнимание изрежете прекалено много ноктите на кучето си и те започнат да кървят, стипца на прах може бързо да помогне за спиране на кървенето.

Продължителност на живота на английския булдог

Продължителността на живота на английските булдози е от 8 до 12 години в зависимост от много фактори, които включват здравословното състояние на кучето, храненето и грижите. Грижата за възрастен булдог се различава от грижата за кученце или куче на средна възраст. Тъй като кучето съзрява, неговите нужди се променят. По-възрастните кучета обикновено имат по-малко енергия да тичат наоколо и са по-спокойни. В някои случаи кучето може да започне да губи зрението или слуха си. Това не означава, че кучето вече не може да функционира. Знанието как да помогнете на кучето си да продължи да се радва на живота си в напреднала възраст може да има решаващо значение.

Кученца булдог

Когато избирате кученце булдог, не забравяйте да проверите начина, по който кученцето диша. Здравото кученце булдог не издава хрипове, когато диша. Имайте предвид, че всякакви проблеми с дишането на кученцето булдог ще доведат до нездравословно възрастно куче с много здравословни проблеми, с които то ще трябва да се справя, и вероятно ще израсне бавно и летаргично. Ако купувате кученцето от развъдник, попитайте дали можете да видите родителите на кученцето. Обърнете внимание на всеки детайл, когато се срещате с родителите на кученцето. Те трябва да са дружелюбни, а не срамежливи или страхливи. Кученцето трябва да остане с майката, докато навърши поне осем седмици. Поискайте да видите района на кученцето. Околностите трябва да са чисти и добре осветени. Кученцата трябва да са здрави. Ако развъдчикът отказва да ви покаже къде живее кученцето, намерете друг развъдчик. Изберете активно кученце с ясни очи и здрав нос. Поискайте здравните документи на кученцето. Трябва да се предостави актуализиран запис за ваксиниране и история на обезпаразитяване. Попитайте дали родителите са били изследвани за някакви здравословни проблеми. Ако си купувате чистокръвно кученце булдог, не забравяйте да получите родословие от три поколения, в което бащата, дядото и прадядото на кучето ще бъдат посочени в горната половина на родословието. Кучетата, изброени в долната половина, са майката, бабата и прабабата. В родословието също така се посочва кои кучета са шампиони и дали кучетата са спечелили титли за постижения. Кученцата булдог могат да струват от 2000 до 3000 долара. Притежаването на куче изисква финансова отговорност и разходите, свързани с притежаването на куче, ще включват разходи за храна, играчки, постеля, ветеринарни услуги и спешни случаи, разходи за пътуване и много други. В допълнение към финансовата отговорност кучето ще изисква и вашето време. Преди да си вземете кученце, уверете се, че имате време да обучавате, разхождате, играете и да се грижите за вашия булдог. Набръчканото му лице ще трябва да се почиства всеки ден, за да се предотвратят кожни инфекции.

Ако искате по-възрастен булдог, помислете дали да не си вземете куче от приют за животни или от група за спасяване на булдози. Има много предимства да си вземете по-възрастно куче. Кучето може вече да е приучено да се прибира вкъщи. По-възрастният булдог не се нуждае от същото високо ниво на концентрирани усилия, от което се нуждае кученцето. То все още се нуждае от любов и внимание, но ако нямате време или енергия да се занимавате със социализацията или обучението на кученцето, едно по-старо куче може да е идеално за вас. По-възрастните булдози също така е по-малко вероятно да дъвчат любимите ви обувки, тъй като кучето е преминало етапа на никнене на зъби. Не се притеснявайте, че по-възрастното куче няма да се сближи с вас. Удивително е колко бързо може да се създаде тази връзка.

Консумативи за булдог

Когато хората доведат ново бебе вкъщи, те обикновено подготвят всички бебешки принадлежности преди пристигането на бебето. Същият подход работи чудесно, когато внасяте вкъщи нов булдог. Независимо дали си взимате пораснал булдог от спасителен център, или младо булдогче от развъдник, важно е да подготвите всички консумативи преди пристигането на новото кученце, за да можете да посветите времето си на кученцето, а не на търсенето на всички булдогски принадлежности.

Кутия за булдог

Вземете щайга за кученцето. Тя ще служи за много цели. Клетката осигурява на кученцето му уютно местенце. Пътуването е по-лесно с клетката. Клетките са малки и лесни за почистване помещения. Ако кученцето претърпи инцидент в кошарата, почистването е по-лесно. Попитайте развъдчика си за съвет относно размера на кошарата, от която ще се нуждае вашият булдог. Вашето куче трябва да може да се изправя в кратуната, да се обръща лесно и да ляга изпънато. Тесните клетки могат да направят вашия булдог неудобен и нещастен. От друга страна, твърде голямата кратуна не е уютната бърлога, която кучето ви иска, и може да го подтикне да спи в единия край, а другия да превърне в своя баня. Някои стопани имат няколко щайги. Една за колата, една за семейната стая и една за спалнята. Поставяйте кученцето си в клетката, когато не можете да го гледате.

Съществуват три различни вида кратери: пластмасови, телени и плътни метални. Пластмасовите кошари или кошарите за домашни любимци осигуряват по-голяма защита, когато пътувате с кучето си. Те са по-устойчиви на удари в сравнение с другите видове каси. Телените кошари са добро място за престой на кучето вкъщи. През зимата покрийте горната и страничните части на телената кутия с одеяло или специално изработено покривало за кошара, за да създадете уютна бърлога, а в топло време обърнете страничните части нагоре, за да осигурите циркулация на въздуха. Масивните метални щайги са склонни да задържат топлина и вашият булдог може да прегрее. Стойте настрана от метални щайги.

Информация за сбруя, каишка и нашийник за булдог

Ще трябва да вземете решение и за други елементи, от които Вашият булдог ще се нуждае, включително нашийник и повод. Бебешкият колан е опция, но имайте предвид, че силният и решителен булдог ще може да ви дърпа, където пожелае. При използването на ремък собственикът няма контрол над булдога. Най-добре работят нашийник и тънък кожен повод. Колкото по-широк е поводът, толкова по-малко гъвкав може да бъде той. За подрастващ булдог най-добре работи обикновен, плосък нашийник с найлонова катарама. Той може лесно да се регулира, за да отговаря на размера на растящото куче. Нашийникът с приплъзване трябва да се използва само когато обучавате булдога да не дърпа прекалено силно каишката. Нашийникът с приплъзване не се препоръчва за ежедневно носене и има вероятност кучето да се задуши, ако продължава да дърпа много силно и нашийникът се стегне твърде много около врата му. Зъбният нашийник изглежда плашещо, но правилно монтиран и използван, той няма да нарани вашия булдог и ще ви помогне да му съобщите по-добре какво искате да прави. Този нашийник може да ви помогне да имате по-добър контрол над упорития и недисциплиниран бултериер. Консултирайте се с треньора на кучета, за да разберете кой нашийник е най-подходящ за вашия булдог и да се научите как да го използвате. Имайте предвид, че нашийникът с приплъзване, Мартингейл и другите видове нашийници за обучение никога не трябва да се оставят на кучето, когато то не се обучава, за да се избегнат наранявания.

Удобното ортопедично легло за кучета ще помогне на кучето ви да си почине добре и е по-вероятно то да спи на своето легло, а не да се опитва да превземе вашето. Този тип легла работят по-добре за по-възрастни кучета, които са надраснали етапа на дъвчене. Легло за кучета със сваляща се покривка е лесно да се поддържа свежо и чисто.

Както външната, така и вътрешната част на дома ви трябва да е готова за появата на булдога. Огледайте двора си. Ако той вече е ограден, уверете се, че оградата няма достатъчно големи пролуки, през които кученцето да се промуши. Проверете вътрешните помещения за безопасност на кученцето. Огледайте стаите на нивото на кученцето и премахнете всичко, което представлява опасност или може да бъде унищожено.

Защитете кучето от електрическите кабели в дома. Прегризаният електрически кабел е смъртоносна опасност. Помислете за заключване на вратите под мивките, където се съхраняват почистващи препарати. Кученцата могат лесно да повредят или унищожат вещи. Преместете всички ценни колекционерски предмети на места, където кученцето не може да ги достигне. Направете свободна стая, забранена за кученцето, и поставете ценните вещи в нея.

Обучение на английски булдог:

Да имаш булдог е удоволствие, а да имаш добре обучен булдог е чиста радост. Силният и решителен булдог не е най-лесната за обучение порода. Но с търпение и последователност ще постигнете резултати. Основното послушание е особено важно за установяването на правила и за контрола над това силно животно. Колкото повече правила знае кучето ви, толкова по-сигурно ще бъде то, знаейки, че вие го командвате. Правилата трябва да бъдат установени още преди кучето да влезе в дома ви. Всеки член на семейството трябва да разбере какви са правилата и защо са необходими. Не трябва да има изключения. Например, ако на кучето ви не е позволено да влиза в определена зона на дома, правилото трябва да се спазва винаги, без изключения. Създаването на правила и нарушаването им от време на време ще бъде само източник на объркване за вашето куче.

Започнете обучението рано, когато кучето ви е още малко. Обучението на кученце на английски булдог, което е по-гъвкаво, е много по-лесно, отколкото обучението на пораснал булдог, който може да бъде закостенял и по-труден за обучение. Поддържайте тренировките кратки и чести. Например петминутна тренировка няколко пъти дневно е по-добра от дълга тренировка веднъж на ден за тази мързелива порода кучета. Винаги завършвайте тренировките с положителна нотка. Например можете да завършите обучението с команда, която вашият булдог вече познава и която ще бъде лесна за изпълнение от кучето. След това го наградете за добро поведение, щом успешно изпълни командата. Бъдете последователни в думите на командите, които използвате с кучето, и не повтаряйте командата много пъти, за да сведете до минимум объркването. Ако последователно казвате една и съща команда много пъти, преди кучето да я изпълни, то няма да я изпълни, освен ако не я повторите няколко пъти. Използвайте положително подсилване. Наказването на английския булдог или грубото отношение към кучето по време на обучението само ще направи процеса по-труден и по-малко продуктивен и за двама ви.

Добър съвет за обучение на булдог е никога да не призовавате кучето да дойде при вас, ако планирате да го накажете. Например, ако кучето ви е сдъвкало любимите ви обувки, не го викайте да дойде при вас. Вместо това се приближете до кучето. В противен случай кучето ще свърже идването при вас с лошо преживяване и може да не реагира на вашето повикване в бъдеще.

Просенето е лош навик, който кучетата могат да развият много бързо, защото има незабавна награда, дадена под формата на малко храна от семейната трапеза. Навикът е много труден за прекъсване и след като веднъж се поддадете на просията на кучето си, очаквайте поведението на просене да продължи, дори ако не предоставите на кучето повече храна. Най-добрият начин да спрете този лош навик е никога да не се поддавате. Всички членове на семейството трябва да спазват същото правило и кучето ви никога няма да се научи да моли за храна, защото от самото начало сте устояли на изкушението да му позволите да си вземе парче.

Показване на булдог

Ако решите да се състезавате в някоя от изложбите, кучето ви трябва да бъде регистрирано. Ако притежавате нерегистриран чистокръвен бултериер, изпратете формуляр и снимки на кучето си в AKC. Ако AKC се съгласи, че кучето ви е чистокръвно, клубът дава номер на неопределено вписване (ILP), който позволява на вас и вашия бултериер да се състезавате във всички събития за представяне. Не можете да се състезавате в конформацията.

Английските булдози могат да бъдат показвани за следните състезания:

Конформация. Може да се опише и като “конкурс за красота за кучета”.
Послушание. Кучето се оценява по това колко добре изпълнява основните команди в основното ниво на послушание. При напредналите нива на послушание кучето трябва също така да апортира, да скача нависоко и на широко.
Рали. В ралито кучето се оценява по същите поведения, както в послушанието, но вие изпълнявате поведението, публикувано на всеки знак на трасето, а не командите на съдията.
Аджилити. Тази дейност е подходяща за активни булдози. Курсът за аджилити се състои от няколко скока, зъбчато колело, тунел, повдигната площадка за разходка на кучета и А-рамка. Вашето куче трябва да премине трасето за определено време.
Следене. Булдогът следва трасе с определен брой завои и трябва да намери един или повече определени предмети на трасето.
Храна за булдог
Хранете Вашия булдог с висококачествена храна, подходяща за възрастта му. Проверявайте първите пет съставки, изброени на храната за кучета. Те трябва да са източник на протеини от животински произход: говеждо, пилешко или агнешко месо. В идеалния случай една от тези съставки трябва да е на първа позиция, защото тази позиция показва основната съставка. Друг фактор, който трябва да вземете предвид при закупуването на храна за кучета, е пълнителят, който производителят използва, за да увеличи обема на храната. Не само че храната трябва да е предимно от месо, а не от пълнител, но и някои кучета са алергични към определени пълнители, защото пълнителите често се състоят от добавки, които кучетата не са създадени да ядат. Ето някои често срещани пълнители:

Царевицата е евтин пълнител и често се използва в храните за кучета. Някои кучета може да са алергични към нея.

Зърната от пшеница и соя също са популярни, но също могат да предизвикат проблеми поради алергии.

Оризът предизвиква по-малко алергични реакции и поради тази причина е станал популярен.

Също така ще трябва да изберете дали да храните кучето си със суха, консервирана или полусуха храна. Храненето на булдога със суха храна има много плюсове. Сухата храна е по-лесна за бюджета ви и има дълъг срок на годност. Освен това е по-малко вероятно сухата храна да полепне по зъбите на кучето ви и да причини стоматологични проблеми. Консервираната храна е предпочитана от много кучета, защото има по-привлекателен вкус и мирис. Можете да опитате да смесвате суха и консервирана храна, за да осигурите на кучето си вкусна храна. Полуфабрикатната храна е най-скъпият вариант на храна за кучета и потенциално е по-малко здравословна за вашето куче. Тази храна често се оформя в атрактивни форми, въпреки че кучетата не се интересуват от формата, така че да прилича на говеждо пате. Прочетете етикета. Изтъкнатите животински протеини и витамини може да са в изобилие, но също така и захарта и консервантите. Избягвайте храни, които не са здравословни за вашето куче.

Не позволявайте на вашето Bully да стане прекалено тежко. Кучето с наднормено тегло има още по-големи проблеми с дишането и може да развие проблеми с тазобедрената става и артрит. Съществуват и други здравословни проблеми, свързани с наднорменото тегло, които включват проблеми със сърцето и белите дробове. Допълнителното тегло може също така да влоши всички съществуващи проблеми и да предизвика други.

Здравни проблеми при булдозите

Един от минусите на притежаването на булдог е множеството здравословни проблеми, свързани с породата английски булдог. Физическите характеристики на булдога могат да доведат до редица възможни здравословни проблеми, включително такива, свързани с носа, очите, зъбите и дихателната система. Това брахицефално куче не може да се охлажда ефективно в горещо време чрез дишане, както правят другите породи. Топлинният удар е по-често срещан при тази порода. Поддържайте нормално тегло на вашия булдог, тъй като наднорменото тегло може да доведе до различни здравословни проблеми. Английските булдози са склонни към хранителни алергии. Консултирайте се с ветеринарния си лекар относно най-добрите варианти на кучешка храна за вашия английски булдог.

Английските булдози са склонни към кожни заболявания и алергии. Проверявайте за горещи петна и плешиви участъци. Горещите петна са червени и възпалени рани, причинени от кучета, които хапят собствената си кожа. Консултирайте се с ветеринарния лекар за най-добрия начин за справяне с този проблем.

Булдозите са по-предразположени от другите породи към развитие на камъни в пикочния мехур или бъбреците. Това състояние е много болезнено и ако кучето ви има кръв в урината или има проблеми с уринирането – незабавно заведете кучето на ветеринарен лекар, тъй като това е спешна медицинска помощ.

Английските булдози изискват цезарово сечение за раждане – консултирайте се с ветеринарния си лекар, преди да обмисляте развъждане на вашия булдог. Също така имайте предвид, че тази порода може да страда от усложнения по време на анестезия поради необичайните си дихателни пътища. Когато на кучето се прави някаква операция, то може да бъде в опасност по време на възстановителния период. Ако кучето не е напълно будно – небцето може да падне върху отвора на трахеята, прекъсвайки притока на въздух. Не оставяйте кучето си само, тъй като някой трябва да се увери, че то може да диша.

Произход на булдога

Древните булдози са били толкова свирепи, че са били забранени по улиците на Рим. Английският булдог произхожда от Англия и от 1200 г. до средата на 1800 г. тази дребна, средно голяма порода кучета е била обучавана и развъждана за борба с бикове за спорт. Много от булдогите не оцелели в спорта и само най-силните оцелели били подбрани, за да помогнат за създаването на породата булдог, която познаваме днес. Породата е създадена чрез кръстоска между мопс и мастиф.

През последните години популярността на породата нараства и в резултат на това все повече хора откриват топлия и изпълнен с обич дух, който булдогът внася в дома.