Кавапуси (Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, смес с пудел)

Изображение на кучето кавапуКакво е кавапу? Кавапу е смесена порода кучета, която се получава при развъждането на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол и Пудел. Любопитното, игриво, общително и много социално куче кавапу се разбира добре както с хора, така и с други домашни любимци. Кучетата от породата кавапу наследяват най-добрите черти от родителите си, включително външния вид и впечатляващата интелигентност. С прекрасен темперамент, кавапусите са чудесни семейни компаньони и домашни любимци.

Кавапусите са известни още като Cavoodle или Cavadoodle и първоначално са били замислени като хипоалергенни и слабо чешещи се кучета, което ги прави идеални компаньони за хора, страдащи от алергии. Благодарение на сладкия си външен вид и дружелюбния си характер кучетата от породата Кавапу станаха популярни сред много любители на кучета.

Малкият ръст и ниската степен на линеене на кучетата кавапу ги правят идеални за обитатели на апартаменти, самотници и възрастни хора, които обичат да включват кучетата си във всяка социална дейност. Кучетата от породата кавапу обикновено се справят добре с по-големи деца, които умеят да ценят малката им природа и с удоволствие се разхождат около стопаните си.

Кавапу е дизайнерско куче и както всички други смесени породи, те нямат дълга история. В края на 90-те години на миналия век в Австралия развъдчици започват умишлено да смесват пудела и кавалер кинг чарлз шпаньола. Първоначално развъдчиците на кавапу искали да съчетаят интелигентността и ниската степен на линеене на пудела с по-спокойния и общителен характер на Кавалер Кинг Чарлз Спаниел. Основната цел е била да се създаде хипоалергенно куче, което да е подходящо за хора с алергии.

Въпреки че за получаването на кавапу може да се развъждат миниатюрни и миниатюрни пудели, развъдчиците предпочитат да използват миниатюрния пудел вместо миниатюрния пудел. Това е така, защото той пуделите са по-предразположени към наследствени здравословни проблеми от миниатюрните.

С течение на годините кавапусите придобиха популярност както в Обединеното кралство, така и в Съединените щати. Тяхната популярност се дължи на сладкия им външен вид, чудесния им темперамент, малките им размери и хипоалергенността им. Развъдчиците съветват, ако възнамерявате да се сдобиете с кавапу, да осиновите такова куче.

Кучетата от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол и кучетата от породата Пудел микс са известни и като кучета от първо поколение. В резултат на наличието на две различни чистокръвни кучета не може да се каже кои гени на родителите ще бъдат доминиращи при кученцата кавапу. Понякога чертите ще бъдат равномерно разпределени, а друг път кученцето кавапу ще има повече гени от единия родител.

За да се получи еднородна порода, развъдчиците предпочитат да кръстосват няколко поколения. Те избират да чифтосат кавапу с неродствено пуделче, кавалер кинг чарлз шпаньол или дори с други кавапу. Например, ако развъдчикът се стреми да създаде куче с хипоалергенна козина, тогава той ще добави повече гени на пудел. Всичко зависи от крайната цел на развъдчика.

Кавапусите не са признати от Американския киноложки клуб, тъй като се смятат за хибридна порода. Кавадулът обаче е признат от Кенъл клуба за дизайнерски кучета, Американския клуб за хибридни кучета, Международния регистър на дизайнерските кучета, Регистъра на кучетата в Америка и Регистъра на дизайнерските породи.

Продължителност на живота на кавапо

Каква е продължителността на живота на кучетата от породата кавапу? Средната продължителност на живота на кучетата от породата кавапу е 10 до 15 години.

Размер на кавапу

Колко големи стават кучетата Cavapoo? Кавапусите са кучета с малък до среден размер, в зависимост от това дали развъдчикът е използвал за създаването на тази смеска пудел играчка или миниатюрен пудел. При кучетата от породата Toy Cavapoo размерът варира между 28 и 35 см, а при миниатюрните кавапу – между 30 и 40 см. Обикновено теглото на кавапусите е между 5 и 10 кг (11 до 22 фунта).

Темперамент на кавапу

Кавапусите са лоялни, приятелски настроени, любвеобилни и много социални. Кавадулите се разбират добре с деца и други домашни любимци. Те са придобили популярност благодарение на нежния си, дружелюбен характер и печеливша личност. Собствениците обаче трябва да знаят, че кавапусите са склонни да страдат от тревожност при раздяла, те не обичат да остават сами за дълго време. Ако това се случи, те водят до деструктивно поведение като прекомерен лай, дъвчене на мебели или ровене в боклука.

Тъй като те са нетърпеливи да ви угодят и живеят за вашето одобрение и похвали, ще ги намерите за лесни за обучение. Кавадулите също така са добри атлети, което ги прави чудесни, когато става въпрос за състезания по послушание. След като пристигнат в дома ви, те ще смятат, че са част от семейството ви, тъй като обичат да участват във всяка семейна дейност. Ще ги намерите да следват собственика си из цялата къща и кучетата от породата кавадудъл не са идеални за хора, които не са вкъщи през по-голямата част от деня.

Кавакудите изискват много внимание и ще обичат всекиго, така че ако очаквате с нетърпение да отглеждате кучето си в развъдник, не обмисляйте Кавакудата за свой домашен любимец. Те се развиват добре от човешкото общуване и дори могат да посрещнат непознат с подвита опашка. Ако някой търси куче пазач, Кавапу може да не е добра идея.

Ранната социализация и обучението, съчетани с положително укрепване и меко отношение, ще ви осигурят добре развито и здраво кученце. Последователността е от ключово значение, когато става въпрос за обучение, въпреки че домашното обучение може да не е лесно, търпението и разбирането могат да свършат работа.

Кавапу с деца и други домашни любимци

Поради малкия си характер кавапуо може лесно да бъде наранено от прекалено развълнувани деца и най-вече от по-малките. Силно препоръчително е всеки собственик да обучи правилно децата си на по-безопасни начини на подход и игра с кавапу. Като цяло кавадулите обичат да играят и да се забавляват с деца.

Що се отнася до други домашни любимци, кавапудите са склонни да бъдат дружелюбни и общителни с други кучета и домашни любимци, при условие че са запознати и социализирани добре по спокоен и бавен начин. Когато са правилно обучени, кавапусите се разбират добре с други кучета и котки. Помислете дали да не обърнете достатъчно внимание на Кавапу, ако имате други домашни любимци в къщата, защото Кавапу обичат много внимание от страна на собственика си.

Кученца кавапу

Кавапусите играчки раждат още по-малки кученца. Трябва да се полагат допълнителни грижи, за да се предпазят те от добронамерени деца, които могат да ги наранят неволно поради груби игри. Кученцата кавапу са чувствителни към силен студ или жега и трябва да живеят на закрито със семейството си.

Предвид високата интелигентност на кавапу и желанието му да се хареса, започнете социализацията рано, когато кучето е още малко. Ранната социализация ще помогне на кученцето кавадул да се чувства комфортно при общуването си с други домашни любимци, а също и с хора.

Външен вид на кавапудела

С очарователните си големи очи, кавапусите се описват като плюшени мечета с пухкаво лице. Като цяло те ще разтопят сърцето на всеки. Кавадулите са малки кучета, чиито физически характеристики наподобяват тези на родителите им – кавалер кинг чарлз шпаньол и пудел. Размерът на кавадула обаче се определя от размера на родителя пудел, тъй като те се предлагат в два различни размера – миниатюрен и играчка.

Тези прекрасни кученца могат да имат копринена или вълнообразна козина, която е в различни цветове. Цветовете на козината на кавапу включват кестеняво, черно, бяло, златисто, черно бяло и тен, кестеняво и бяло. Кавапусите имат кръгло лице с дълги флопирани уши. Козината на кавапусите също се среща в три различни вида, които включват козина, вълна и най-разпространената – вълна.

Козината от вълна има свободна къдравост или вълна и е много гладка и мека на допир. Кучетата от породата кавадул също така са с ниска степен на линеене и може да се наложи да бъдат подстригвани редовно, за да не изискват особена поддръжка. Козината обикновено е жилава и груба, кученцата с космена покривка ще линеят повече от тези с другите покривки. Те обаче се нуждаят от по-малко грижи, тъй като козината не расте толкова дълго. Вълнената козина не линее много и поради стегнатите къдрици не отделя много пърхот в сравнение с другите козини. Кавадулите са най-подходящи за хора с алергии и изискват често подстригване и четкане за поддържане.

Как да се грижиш за Кавапу?

Козината на кавапусите е продиктувана от техните родители – кавалер кинг чарлз шпаньол и пудел. Кавадулите се срещат в различни цветове, сред които пепеляво, кремаво, шоколадово, кестеняво, златисто и бяло. Основно те са с едноцветни или трицветни цветове. Козината на кавадудъл може да бъде вълнообразна или къдрава и мека на допир. Понякога кучетата от породата Кавапу могат да бъдат доста пухкави, което изисква редовно оформяне.

Поради естеството на родителя си – пудела, те линеят малко, което ги прави идеални за хора, страдащи от алергии. Ежеседмичното четкане на козината трябва да помогне за поддържането ѝ в добро състояние. Къдравата козина им помага да понасят умерена топлина и студ. Както и всички останали кучета, кавапусите не трябва да се оставят навън нито при изключително ниски, нито при високи температури.

Тъй като кавапусите се считат за кучета с ниска степен на линеене, ежеседмичното четкане ще помогне да се запази козината им блестяща и здрава, като същевременно се предотврати образуването на възли. Обемът на почистването обаче зависи от вида на вашия кавапу. Тези с дълъг косъм ще се нуждаят от повече грижи и месечното подстригване или сресване може да е подходящо за тях.

При кавапусите се срещат и червеникаво-кафяви петна от сълзи – заболяване, което може да се отстрани чрез редовно измиване на лицето на кучето, като внимателно се обръща внимание на долната част на очите. Въпреки това е препоръчително да посещавате професионален грумър всеки месец. Ежедневно мийте зъбите, от време на време почиствайте ушите и редовно изрязвайте ноктите. Тази рутинна процедура би трябвало да ви осигури превъзходно кавапу.

Как да се грижим за кавапу?
Собствениците на кавапу трябва да следят за редовните ветеринарни прегледи, за да се установят рано евентуални здравословни проблеми и да се диагностицират. Ветеринарните лекари обикновено са готови да предложат съвети за рутинни грижи, които ще гарантират, че кучето ви ще остане силно и здраво.

Контролирайте теглото на кавапусите, тъй като те са склонни към бързо напълняване. Това ще го предпази от всякакви сърдечни заболявания. За да избегнете това, уверете се, че вашият кавадул получава поне една разходка на ден от поне 30 минути с активни игри.

Поради естеството на дългите им рошави уши, проверявайте ежедневно ушите на Кавапуду за остатъци или вредители, за да предотвратите ушни инфекции, които са по-чести при кучетата с рошави уши. Признаците за ушни инфекции включват зачервяване и чувствителност в областта на ушите. Възможно е да се появи и неприятна миризма от ушите. Ако забележите някой от тези признаци на ушни инфекции при вашето кавапу, заведете кучето на ветеринарен лекар.

Ежедневно почиствайте зъбите на Кавапуо, тъй като малките породи са склонни към стоматологични проблеми. Винаги използвайте кучешка паста за зъби за зъбите на вашето куче. Пастата за зъби за кучета на основата на ензими работи най-добре, за да предотврати образуването на плака по зъбите на кучето ви.

Обучение на кавапу

Как да обучаваме кучето кавапу? Кавапу не е трудно да се обучава, благодарение на интелигентната си природа. Започнете обучението и ранната социализация веднага след като се приберат вкъщи и още в тази крехка възраст. Поддържайте сесиите кратки и приятни, като включвате игри, награди и похвали при всяко достигане на важен етап.

Както и при другите кучета, повторението и последователността са от първостепенно значение. Обучавайте кученцето в продължение на 10-15 минути, като го подсилвате положително и нежно. Кавапусите не се справят добре с каквито и да било груби процедури. Понякога обучението в къщи ще се окаже малко трудно, тъй като те може да се учат по-бавно, но търпението ще свърши работа. Ще се учудите колко бързо може да се научи кученцето кавадул в тази крехка възраст, възползвайте се от тези първи месеци, докато е още малко.

Изисквания към упражненията на кавапудела

Колко активни са кавакудите? Кавапусите са малки кучета от кръстоска, които не се нуждаят от интензивни физически дейности. Въпреки това кучетата от породата Кавадул се нуждаят от поне една дълга разходка на ден в допълнение към структурираните игри на закрито. Кучетата от породата кавапу се наслаждават на игри като гонене на топка, апортиране или дейности за ловкост, които го карат да получава много похвали от водача си. Кавапуо, което не получава достатъчно физическа активност през деня, може да развие различни поведенчески проблеми като начин да изразходва енергията си. Обучението на кучето, игрите на открито с вашия любимец и други забавни дейности насочват енергията на кавапу в здравословна и продуктивна посока и помагат за предотвратяване на различни проблеми с поведението на кучето.

Кавапусите също така се нуждаят от много стимулация, както физическа, така и умствена. Играта с безопасни играчки е една от стратегиите, които биха помогнали на кавадула да освободи остатъчната си енергия. Такива дейности ще поддържат Кавапуда нащрек и ще помогнат за развитието на цялостния му потенциал.

Обучение на кавапу

Тъй като е интелигентно куче, Кавапу е умерено лесно за обучение, когато се спазват правилните процедури. Първата стъпка е да определите конкретно място за гърне в двора пред къщата ви. Един от лесните начини за обучение на вашето кавапу е винаги да знаете къде се намира и какво прави. По този начин можете да ги наблюдавате и да откриете признаците, че трябва да пишкат, преди да го направят в къщата. Такива признаци са подсмърчането на пода, движението с кръгови движения и неспокойствието.

По-долу е представен основният график, който ви е необходим, за да обучите вашето кавапу, въпреки че всяко кученце има уникална индивидуалност.

Първото нещо, което правите сутрин, е да избягвате да посрещате вашето кавапу с голям ентусиазъм, защото това само затруднява кучето да го задържи.

С удоволствие я наблюдавайте, всеки път, когато се събуди от дрямка, бързайте да я изведете да пишка

Когато кученцето ви се развълнува прекалено много по време на или след игра, то обикновено има нужда да пишка, въпреки че може да не го знае

Между 5 и 30 минути след хранене кавапу трябва да пишка, затова го изведете навън и бъдете търпеливи

Ако горното не се случи, ще трябва да изчакате около 45 до 60 минути, след което да я изведете навън като възможност за елиминиране

Стремете се винаги да ходите на едно и също място за писане, ароматът около мястото ще накара кучето ви да иска да пишка. И в крайна сметка то ще знае, че това е неговата зона за елиминиране.

Когато настъпи нощта, извеждайте да пишкате, преди да си легнете, бъдете търпеливи, дори и да се чувствате сънени

Ако кучето иска да пикае посред нощ, заведете го да го направи, макар че го направете тихо, за да може да не разбере, че е време за игра. Върнете кучето Кавадудъл в леглото му веднага след това.

Насърчавайте вашето куче от породата Кавапуду, като използвате едни и същи думи всеки път, когато то пишка, като например отиди на гърне или пишкай. Скоро кученцето Кавапу ще се научи да свързва тези думи с дейността по елиминиране.

Похвалете кучето, след като се елиминира правилно. Не крещете и не говорете силно. По тона на гласа ви кученцето Кавапу ще разбере, че се е справило добре. Използвайте думи като “добро кученце”.

Избягвайте да изсипвате похвали към кучето си, когато то все още е по средата на действието. Това може да ги подтикне да спрат, което не е добре, а ги похвалете веднага, след като сте сигурни, че са приключили.

Не се разочаровайте, когато по време на сесията за обучение на гърнето се появят инциденти. Вместо това практикувайте търпение и постоянство скоро резултатите ще си заслужават.

Диета на кавапу

Диетата на кавадула трябва да бъде съставена в зависимост от размера, теглото и енергийното ниво на кучето. Тъй като кавапудите имат склонност към напълняване, препоръчително е да се придържате към редовен график на хранене, както и да ограничите лакомствата. Отстранявайте всички остатъци от храна веднага след като кучето приключи с храненето.

Както и при всички останали кучета, диетата определено ще се промени от кутрето до зрелостта, а по-късно и до възрастните кучета. Кучетата от породата кавапу изискват сухи, здравословни и висококачествени гранули. Допълвайте храната на кучето със здравословни добавки, като варено пилешко месо или варено говеждо месо, и добавяйте варени или задушени зеленчуци, които кучето ви обича, които могат да включват зеле. За разлика от другите кучета, кавапусите имат комплексни хранителни нужди, които се задоволяват чрез суха храна, специално пригодена за тях. Правилното съотношение на микроелементи, здравословни въглехидрати, мазнини и протеини на месна основа ще ви помогне да поддържате вашето кавапоо силно и здраво.

Ако случайно имате някакви притеснения относно това коя храна е най-подходяща за вашето куче, консултирайте се с ветеринарния лекар за съвет. Поради малкия си размер и големия си апетит кавапусите са склонни към затлъстяване, ако получават твърде много храна и твърде малко движение. Даването на суха храна ще спомогне за доброто здраве на зъбите, а още по-добре е, ако се поддържа правилна хигиена чрез миене на зъбите на вашия домашен любимец. Не забравяйте да не прехранвате кученцето си, ако искате вашето кавапу да остане здраво и в добра форма.