Чийгъл (смес от бигъл и чихуахуа)

Какво представлява чигълът? Наричани още Бийгъл Чи, Бийгъл Чихуахуа микс, Чийгъл и Чи-Беа, Чийгъл са лоялни, енергични и компактни кучета, които са наследили едни от най-добрите качества от своите родители Чихуахуа и Бийгъл. За семейства с по-големи деца или за активни самотници тези очарователни кучета ще бъдат абсолютно идеалното допълнение към вашето семейство. Благодарение на малките си размери чийгълите могат спокойно да живеят в малки апартаменти и квартири в градска среда. Кучетата от смес чихуахуа и бигъл обаче не са идеални за начинаещи собственици на кучета поради упоритостта им по време на обучението.

Изображение на кучето Чийгъл

С естествена нежност като на бигъл и с малкия размер на чихуахуа, чигълът е дизайнерска кръстоска, която се получава при кръстосването на чихуахуа с бигъл. Като щастлив компаньон и игрив домашен любимец, Чийгълът винаги е в добро настроение, което го прави чудесен домашен любимец за вашето семейство. От друга страна, тези очарователни кученца обикновено са малко трудни за обучение, а кучетата от смес Чихуахуа с Бигъл също не са подходящи за семейства с малки деца.

С висок стремеж към плячка, трябва да разхождате вашия Чигъл на каишка по всяко време, когато сте извън дома си. Освен това Чийгълът е по-скоро гласовито куче и ако сте от хората, които обичат да се наслаждават на тишина и спокойствие, тази порода може да не е идеална за вас. Чийгълът е активно, любопитно и игриво куче, но е вероятно да изобразява твърдоглави и упорити черти, наследени от родителя чихуахуа. Кучетата от дизайнерската порода Чийгъл се привързват доста тясно към членовете на семейството, които обичат, и когато останат сами за много дълго време, не се справят добре. След като се сдобиете с това куче, уверете се, че вкъщи винаги ще има кой да му прави компания.

Въпреки че те са весели и духовити сродни души, има някои проблемни поведения, за които трябва да внимавате. Има някои черти, проявявани от сместа Бигъл-Чихуахуа, които трябва да се пресекат още в зародиш, когато Чигълът е още малко кученце.

Размер на чигъл

Тъй като е сравнително нова порода кучета, има доста стандарти по отношение на размера на сместа Бийгъл Чихуахуа. Но ако погледнем към родителите, най-вероятно тези кученца ще бъдат с по-малки размери.

Обикновено теглото на повечето чигли варира между 20 и 30 килограма, а височината им е между 9 и 14 инча. Но вероятно ще има и вариации в зависимост от това кой от родителите има по-предпочитани гени в чиглата. Известно е, че мъжките Чийгъл са малко по-тежки и по-високи от женските си събратя.

Очаквана продължителност на живота на смес от бигъл и чихуахуа

Тъй като е в категорията на малките породи кучета, за които е известно, че имат по-голяма продължителност на живота, Чийгъл може да живее около 10 до 14 години. Това зависи и от това колко добре се грижи за Чийгъл. За да може това куче да се радва на здравословен и дълъг живот, осигурете на кучето си храна с препоръчителното качество и количество. Освен това водете редовно кучето си на ветеринарен лекар за прегледи, за да се диагностицират достатъчно рано всички животозастрашаващи здравословни проблеми.

Външен вид на чиглата

Как изглеждат кучетата от породата Cheagle? С одухотворени кафяви и дръзки очи, това хибридно дизайнерско куче е доста малко, обикновено с височина под един метър. В зависимост от приноса на родителите бигъл и чихуахуа, чийгълчетата могат да се предлагат в различни цветове, с къса, права и лъскава козина. Въпреки че чийгълите се отличават предимно с плътни цветове от кремаво или бяло, козината им може да има и комбинация от различни цветове, които включват черно, бяло, кафяво, тен и кремаво.

Точно както при бигълите, някои смеси на бигъл с чихуахуа също могат да имат лунички или петна. Опашките на чиглите могат да бъдат къдрави и дълги. Главата, разперените уши и опашката приличат на тези на бигъл, докато муцуната и краката изглеждат като тези на чихуахуа. Чиголите имат груба прилика с бигъл и малко и компактно тяло като това на чихуахуа. Понякога при тази порода може да се появи меко петно или молера.

При наличието на разновидности с дълга и къса козина при чихуахуа, чиголите също могат да се окажат със същата разновидност на козината. Козината на бигълите е двупластова, но при чихуахуа може да се появи двойна или единична козина при техните късокосмести и дългокосмести разновидности. Това означава, че повечето смески на бигъл с чихуахуа най-вероятно ще се отличават с двуслойна козина, но ще има и такива с единична козина. Следователно късокосместата козина на чихуахуа и бигъл ще бъде кученце, което е късо, меко, лъскаво. От друга страна, когато приносът на Чийгъл идва по-скоро от Чихуахуа с по-дълга козина, полученото потомство вероятно ще получи козина със средна дължина, с пера около опашката, краката и ушите.

История на чиглата

Тъй като са сравнително скорошни породи кучета, техният произход е някак несигурен, обикновено се свързва с родителите им бигъл и чихуахуа. Тъй като е дизайнерска кръстоска между бигъл и чихуахуа, това куче определено ще има смесица от личностни и физически черти от родителите. По този начин трябва да се потопите в историята на родителите, за да извлечете някои прозрения за произхода на чийгълите.

Смята се, че испанските заселници са пренесли чихуахуа от Китай в Мексико. Съществува и друга теория, която се опитва да обясни, че чихуахуа може да е произлязла от течичи, което е нямо, малко куче, срещано в Южна и Централна Америка през IX в. и притежавано от общността на толтеките. След това се твърди, че това малко куче е било открито през XIX в. в мексиканския щат Чихуахуа, откъдето е влязло в Съединените американски щати. От друга страна, историята на бигълите датира от римско време, когато се смята, че тогавашната порода кучета, наподобяваща бигъл, е била създадена, за да участва в ловни дейности. След това тези кучета, наподобяващи бигъл, са били внесени в Англия и смесени с английските ловни кучета (Scent Hounds), за да се получи потомство, което в крайна сметка се е превърнало в чистокръвния бигъл, който познаваме днес.

Освен че са смеси от 50 на 50 чистокръвни чихуахуа и бийгъл, чийгълчетата могат да се получат и от кръстоски между няколко поколения, при които чихуахуа се кръстосват помежду си. Полученият домашен любимец компаньон може да има някои ловни инстинкти като бийгъл, но може да представлява известна трудност при обучението и затова не е идеалното куче за лов. Чихуахуа, от друга страна, може да допринесе с дребния си размер, както и с енергичния си и сприхав характер. Регистрите, които признават чиглата, са:

Регистър на дизайнерските породи
Регистър на дизайнерските кучета
Американски регистър на кучетата
Американски клуб на хибридните кучета

Хранене на вашия чигъл
Идеалната диета за Вашия бигъл, смес от чихуахуа, трябва да бъде формулирана за дребни породи кучета, които имат високи енергийни приливи. Тези кучета имат голям апетит, а освен това са склонни да наддават на тегло много бързо. Следете за талията на вашия чигъл, а също така се уверете, че не храните кучето си свободно, а имате редовен график.

Сухата храна е препоръчителна за вашия Cheagle, за да се избегнат всякакви проблеми със зъбите. Хранителните изисквания за Cheagle постепенно се променят от кученцето до възрастния човек по отношение на количеството и честотата на хранене. Винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар, за да получите правилни препоръки относно диетата за вашата смес Бигъл-Чихуахуа. В зависимост от степента на активност на вашето куче може да има значителни разлики между кучетата. Това може да бъде повлияно и от енергията, теглото и здравословното състояние на вашето куче Чийгъл.

Грижи за вашия чигъл

Точно както е нормално за повечето кучета, грижата за здравето е един от най-важните начини вашият Чийгъл да се радва на живота си. Квалифицираният ветеринарен лекар ще ви помогне да създадете режим на грижи за вашето куче Cheagle по отношение на храненето, упражненията, сигналите за здравословни проблеми и много други. Разработете график за редовно водене на вашия микс Бигъл Чихуахуа на профилактични прегледи.

Поради високия прилив на енергия, който имат смеските Бигъл Чихуахуа, се погрижете да излагате кучето си на разходки с продължителност от 30 минути до 1 час, както и на няколко активни, но добри сесии за игра. Това ще ви помогне и в борбата с напълняването, към което чиголите са податливи.

Уверете се, че ежедневно проверявате ушите на кучето си за вредители и замърсявания и ги почиствайте, като следвате препоръките на ветеринарния лекар. Ноктите на чиголите трябва да се подрязват веднъж или два пъти месечно, преди да станат много дълги, за да се стигне до щракане по пода. Погрижете се да поддържате устната кухина на вашия чигъл, като почиствате зъбите му всеки ден, тъй като дребните породи кучета са склонни към чести стоматологични проблеми. Можете да получите информация от ветеринарния си лекар за това как правилно да почиствате зъбите на вашия Чийгъл.

Къпането на вашия Cheagle трябва да се извършва само когато е необходимо, като се използва препоръчан от ветеринар мек шампоан. Тъй като сместа Бийгъл-Чихуахуа е по-склонна да развие люспеста и суха кожа, честото провеждане на бани ще раздразни още повече кожата на кучето ви.

Как чигълът се отнася към децата и другите домашни любимци

Децата са склонни да бъдат прекалено развълнувани, когато играят. Тъй като са малки кучета, чиголите лесно могат да бъдат сериозно наранени при тези изпитания. Бигълът, смес от чихуахуа, е активен, чудесен компаньон, който винаги иска да е около по-големи деца или възрастни, които могат да се справят с него внимателно.

Когато се запознава и социализира спокойно и бавно с други животни, Чийгълът определено ще се разбира добре с другите домашни любимци в дома ви. Уверете се, че сте предпазливи, когато запознавате чиглата с други кучета. Най-добрият метод, който може да се използва, е знакът “от носа към задника”. Избягвайте по всяко време гледането очи в очи и незабавно отделете кучето, в случай че това се случи.

Кученца Чийгъл

Размерът на кучилото на Чийгълс обикновено е голям, като то може да достигне до 9 кученца наведнъж. Генетиката, наследена от родителите бигъл и чихуахуа, е тази, която определя външния вид на кученцата чийгъл. Ако родителите бигъл и чихуахуа не са чистокръвни кучета, кученцата определено ще приличат повече на една от породите, отколкото на един от двамата родители.

Изисквания към упражненията на чиглата

Тази порода се нуждае от активна дейност, за да изразходва енергията си по всяко време. Въпреки че дворът може да не е от съществено значение, ежедневната 30-минутна разходка с кучето определено ще помогне много, включително и за игра. Скуката при тези кучета може да се прояви поради липса на стимули и достатъчно движение, което вероятно ще завърши с други проблеми, свързани с деструктивно поведение, като прекомерен лай и дъвчене.

За да възпитате едно добре развито и енергично куче, уверете се, че упражнявате своята смес от бигъл и чихуахуа. Те са склонни да се скитат, докато изследват нови места и се шмугват наоколо, и честото им упражняване може да помогне за ограничаване на тяхната любопитна и любопитна природа. За да им осигурите здравословна и безопасна среда, не забравяйте да обучите кученцето си, когато е още малко, тъй като то винаги ще си припомня командите, които е схванало в крехка възраст.

Как да се грижиш за Чийгъл

Лесно ли се почистват чийгълите? Тъй като са с ниска до умерена степен на линеене, четкането може да се извършва два или три пъти седмично, за да се поддържа лъскава козина и да се отстранява свободният косъм. В случай че козината на вашия Чийгъл е дълга, не забравяйте да я четкате по-често, за да се отървете от заплитанията и да предотвратите образуването на кичури. Освен това чрез редовното четкане ще подобрите разпределението на естествените масла по кожата на Чийгъл, което помага за контролиране на линеенето. Това хибридно куче не е хипоалергенно, въпреки че не оставя много косми наоколо.

Както споменахме по-рано, козината на чиголите се отличава с комбинация от различни цветове, тъй като те са смесица от бигли и чихуахуа. Козината им е лъскава и къса, а почистването им не е трудна задача, като това се отнася и за техните родители. Правете бани колкото се може по-рядко, за да предпазите естествените масла на кожата им за оптимален блясък.

Чигите не се справят толкова добре при екстремни климатични условия поради късата си козина. През зимата вашият чигъл най-вероятно ще има нужда от палто. През лятото носът, ушите и чувствителните части с ниско покритие на козината ще се нуждаят от нанасяне на слънцезащитен крем. Тъй като чихуахуа са предразположени към проблеми с очите, уверете се, че гледате внимателно на това.

Като кучета, които не изискват особена поддръжка, смеските на бигъл и чихуахуа се отличават с лъскава и къса козина и изискват само умерено седмично четкане, за да изглеждат чудесно. Това играе важна роля и за контролиране на линеенето, което е вероятно да се появи през пролетта и есента/есента.

Характер на чиглата

Въпреки ловното наследство, което обикновено се свързва с родителя бигъл, чиглите са известни само като домашни любимци компаньони, които нямат друга роля. Тъй като са игриви, общителни и много дружелюбни, чийгълите са абсолютно чудесни компаньони! Кучетата от породата Чийгъл също така са склонни да проявяват много любов към семейството си и ще го покажат, като бъдат вечно защитени и лоялни. В замяна на това, че проявяват този вид привързано поведение, кучетата от смес на бигъл и чихуахуа не могат да издържат продължително време сами и винаги ще се нуждаят от голямо внимание от ваша страна.

Чиголите обичат да тичат наоколо и да играят игри, което ги прави чудесен източник на забавление както за децата, така и за възрастните. Въпреки че кучетата от породата Чихуахуа и Бийгъл микс се разбират много добре с деца от всякакъв размер, се препоръчва да не ги оставяте да играят сами с малки деца, тъй като децата са склонни да играят малко по-безразсъдно, което може да доведе до сериозни наранявания, особено на малките по размер кученца Чийгъл. Затова при общуването с кученцето Cheagle трябва да се спазва високо ниво на информираност.

С някои наследствени черти от чихуахуа, чийгълчетата са много безстрашни и енергични. Кучетата от смес чихуахуа и бигъл също са перфектни кучета пазачи поради склонността им към лаене и високото ниво на бдителност. Тези кучета обичат да се вълнуват. Когато са в такова състояние, те лаят на висок глас, докато подскачат наоколо, тъй като кучетата от смес Чихуахуа и Бигъл правят високоенергийни скокове в развълнувано настроение. Смесиците на чихуахуа с бигъл могат също така да проявяват агресивност към други кучета, като показват поведение на хапане и скубане. За да се ограничи тази заплаха, от първостепенно значение са подходящото обучение и ранната социализация. Ако Чийгълът получава свръхпротекция от собственика си, е вероятно да развие синдрома на малкото куче, който е поведенчески проблем, задвижващ лоши умения за общуване, тъй като кучето винаги ще вижда себе си като шеф.

Приносът на бигълите прави сместа бигъл-чихуахуа да има по-гладки характеристики, като добавя по-мек и спокоен характер. Сладкодумието и дружелюбността на бигъл намаляват енергията, която идва от чихуахуа. По този начин чиглата смесва тези качества, за да бъде любящо и общително куче, което е много активно, както и такова, което е подходящо за семейства с пораснали деца.

Обучение на Чийгъл за гърне

Наред с всички други въпроси, обучението на Cheagle за ходене на гърне трябва да бъде първият урок, който кученцето Cheagle трябва да научи. Като се има предвид упоритият характер на чихуахуа, очаквайте да се сблъскате с трудни моменти по време на процеса на обучение на гърне, тъй като той няма да е толкова бърз. Това започва с определянето на място за гърне извън вашето имение. Всеки път, когато кучето ви има нужда да се облекчи, го водете на този спорт.

По време на процеса можете да въведете кашон за кучето от сместа бигъл-чихуахуа. Това може да бъде умерено голям сандък, който е достатъчен, за да може кучето да спи и леко да се движи, докато е в него. Когато не излизате с вашия Чийгъл до мястото за гърне, уверете се, че сте ограничили кученцето си в тази кошара, но не прекалявайте. Трябва да накарате кученцето си да разбере, че това е неговото гнездо за почивка, а не затвор.

Всеки път, когато извеждате кучето си Cheagle навън до тоалетната, се уверете, че то наистина се облекчава, и му дайте награда под формата на лакомства, придружена от похвала по ваш избор. Когато това се прави многократно в продължение на определен период от време, чиглата в крайна сметка ще свърже ходенето на гърне с положително преживяване и ще иска да го прави често. Когато се използват положителни методи за подсилване, като същевременно се спазва търпение, дори няма да осъзнаете упоритата природа на тези кученца. Избягвайте да използвате строги тонове или дори да наказвате чиглата, тъй като само ще го накарате да се страхува и да ви няма доверие, което още повече ще затрудни процеса.

Как да обучавате кучето Чийгъл?

Тъй като чиголите са енергични кучета, които имат кратък диапазон на внимание и бързо се разсейват, те се оказват трудни за обучение. Практикуването на позитивен подход, при който се държи последователна и твърда ръка по време на обучението, помага да се ограничат непослушанието, лошият контрол на импулсите и агресивността. Никой не иска да бъде с испанско куче, което е уплашено. Затова ги обучете и социализирайте достатъчно рано, така че високогласният чиглар да стане контролируем при всякакви крайности. Достатъчно ранното обучение на кученцето ви помага за предотвратяване на синдрома на малкото куче.