Плюсове и минуси на чихуахуа

Собствениците на чихуахуа съобщават за много плюсове и минуси, свързани с притежаването на тази малка порода. Сред предимствата на чихуахуа е малкият размер на кучето. Това куче е леко и може лесно да бъде вдигнато, което може да е удобно особено за по-възрастните собственици на чихуахуа. Чихуахуа са лесни за пътуване, което е още един положителен факт за собствениците, които обичат да пътуват с домашните си любимци. Чихуахуа могат да живеят удобно в малък апартамент в града или в голяма къща в предградията. Докато чихуахуа прекарва по-голямата част от времето със собственика си, това куче компаньон е щастливо. Чихуахуа са прекрасни домашни любимци за възрастни хора и за млади семейства с по-големи деца, което е още едно предимство да притежавате чихуахуа. Притежаването на чихуахуа има и други плюсове, като например минималните нужди от оформяне, особено за късокосместите чихуахуа. В сравнение с много други породи кучета, чихуахуа имат малки нужди от физически упражнения, което е още едно положително качество на тази порода. Породата чихуахуа е една от най-здравите и най-дълго живеещите породи, което е голямо предимство.

Притежаването на чихуахуа има някои недостатъци, които включват крехкия размер на кучето. Дребното куче е лесно да бъде случайно настъпено или възседнато и собствениците на чихуахуа трябва да внимават да не наранят малкия си домашен любимец. Друг негативен момент при притежаването на чихуахуа е, че тази порода може да бъде трудна за дресиране. Много чихуахуа са придирчиви в храненето, което също може да бъде недостатък на тази порода. Чихуахуа са чувствителни към студа и собствениците на чихуахуа трябва да внимават, когато извеждат кучето навън през студеното време. Чихуахуа изискват много внимание и привързаност от страна на стопаните и трябва да прекарват по-голямата част от времето със стопанина, което може да е недостатък за хората с натоварен график.

Размер за чихуахуа

Чихуахуа са сред най-малките породи кучета, като тежат до 6 килограма. На височина чихуахуа могат да достигнат до 10 инча. Малките и деликатни чихуахуа могат лесно да не бъдат забелязани и случайно да бъдат настъпени или възседнати. Собствениците на чихуахуа трябва да внимават около този малък домашен любимец, за да избегнат нещастни случаи. Поради малкия размер чихуахуа не са идеални домашни любимци за малки деца или малчугани, които могат да видят дребното куче като играчка и да наранят случайно миниатюрното животно. Чихуахуа са идеални домашни любимци за възрастни от всички възрасти, които могат да прекарват по-голямата част от времето си с малкото по размер куче компаньон.

Колко трябва да тежи чихуахуа?
Тегло на мъжкото куче чихуахуа: 1,8 до 2,7 кг (4 до 6 фунта)
Тегло на женското куче чихуахуа: 4 до 6 фунта (1,8 до 2,7 кг)

Размери на чихуахуа
Височина на мъжкото куче чихуахуа: от 15 до 25 см (6 до 10 инча)
Височина на женската чихуахуа: от 6 до 10 инча (от 15 до 25 cm)

Козина на чихуахуа: две разновидности, гладкокосместа и дългокосместа чихуахуа
Цветове на чихуахуа: бяло, черно, с тен и много други цветове

Колко кученца може да има чихуахуа?
Размер на кучилото на чихуахуа: от 2 до 5 кученца

Колко дълго живеят чихуахуа?
Чихуахуа са сред най-здравите породи кучета, благословени с дълголетие. Тези малки кучета имат най-дългата продължителност на живота от всички породи кучета и могат да живеят до тийнейджърска възраст. Чихуахуа живеят от дванадесет до двадесетгодишна възраст.

Продължителност на живота на чихуахуа: от 12 до 20 години

Колко струва чихуахуа?
Цената на чихуахуа започва от около 500 долара за кученце и нагоре, в зависимост от много фактори

Обучение на чихуахуа за гърне
Как да обучавате чихуахуа на гърне
Обучението на чихуахуа за гърне трябва да започне в момента, в който доведете малкото куче у дома. Обръщайте специално внимание на поведението на чихуахуа и когато забележите признаци за готовност за гърне, които включват подсмърчане на пода и ходене в кръг, незабавно заведете кучето на определеното място за гърне. Ако възнамерявате да обучите чихуахуа да използва вътрешно гърне, заведете кучето там. Вътрешните гърнета за кучета са много популярни сред собствениците на чихуахуа, които живеят в апартаменти и биха искали да имат по-гъвкав график за разходка на кучето, който не се върти около нуждите на кучето за тоалетна.

Веднага щом чихуахуа приключи, наградете кучето с малко лакомство и го похвалете за доброто поведение. Това положително подсилване помага на чихуахуа да разбере какво се изисква от него. По време на обучението на чихуахуа за писане са възможни инциденти. Не наказвайте кучето за злополука, тъй като това само ще забави процеса на приучване към домашен уют. Почистете старателно бъркотията и следете за признаци за готовност за тоалетна. Използвайте препарат за премахване на миризми на кучета, за да премахнете напълно всички следи от миризмата на урината му, за да обезкуражите кучето да използва мястото като тоалетна в бъдеще. Ако подът мирише на кучешка урина, е по-вероятно кучето отново да използва мястото като своя тоалетна.

Бъдете готови да прекарате поне няколко седмици в наблюдение на поведението на кучето и да го водите на определеното място за гърне, когато видите, че кучето е готово. Опитайте се да не давате възможност на кучето да ходи на гърне в грешната зона, за да свикне да върши работата си само в определената зона. По-младите кученца чихуахуа имат по-малък пикочен мехур и може да не контролират напълно пикочния си мехур, когато са само на няколко седмици. Вземете това предвид, когато обучавате чихуахуа на гърне. Водете кучето по-често до мястото за гърне, за да го насърчите да го използва. Веднага награждавайте чихуахуа за елиминиране в определеното място за гърне.

Обикновено чихуахуа са готови да използват тоалетната след хранене или веднага след като се събудят след дрямка. Храненето на кучето по определен график ще ви помогне да познавате графика му за елиминиране и след няколко дни ще забележите модел кога кучето трябва да използва гърне.

Чихуахуа, които са обучени на сандъци, са по-лесни за дресиране, тъй като кучетата не обичат да елиминират в зоната, в която спят. Не оставяйте чихуахуа, затворено в сандък, твърде дълго, тъй като кучето ще направи инцидент, когато остане в сандъка твърде дълго. Отвеждайте кучето на определеното място за гърне на чихуахуа веднага след като го пуснете от сандъка. Похвалете го и го наградете, след като приключи с работата си.

Наличието на командна дума за обучение на гърне е много полезно. За да научите кучето си да се отстранява по команда, произнасяйте командната дума всеки път, когато кучето отива да пишка. Можете да изберете каквато и да е дума, но всеки път използвайте една и съща дума. В крайна сметка чихуахуа ще започне да асоциира думата с ходенето на гърне.

Грижа за чихуахуа

Най-добре е да къпете чихуахуа веднъж месечно или на всеки шест седмици. Не къпете чихуахуа твърде често, тъй като това ще доведе до суха, лющеща се кожа. Докато къпете кучето си, не забравяйте да избягвате попадането на шампоан в очите. Измийте добре шампоана от козината на чихуахуа, без да оставяте следи, тъй като следите от шампоан могат да раздразнят чувствителната кожа на кучето. Изсушете напълно кучето след къпане, преди да го изведете навън. След къпане избършете ушите на кучето със суха, чиста кърпа, тъй като натрупването на влага в ушите може да причини ушни инфекции при кучетата.

Изрязвайте ноктите на чихуахуа, щом започнете да чувате щракане на ноктите, когато то ходи по балатум или дървен под. Ноктите, които не се подрязват редовно, започват да се завиват и да врастват в възглавничките на краката – сериозен проблем, който ще се отрази на походката на кучето ви и ще му причини много болка. Използвайте само машинки за подрязване на нокти за кучета.

Чихуахуа със здрави уши няма да ги лапа и те няма да излъчват неприятна миризма. Ако кучето ви лапа ушите си, то може да има ушни акари. Ако забележите някакви проблеми с ушите на кучето си, заведете го на ветеринар, за да избегнете сериозни проблеми.
Поддържайте зоната на очите на вашето чихуахуа чиста, като редовно избърсвате зоната на очите с чиста навлажнена кърпа или салфетка.

Не използвайте една и съща кърпичка за двете очи.

Чихуахуа са предразположени към проблеми със зъбите. Малките породи кучета са предразположени към затлачване на зъбите. Хранителните частици могат лесно да се заклещят между зъбите и да пригладят бактерии, които да се превърнат в зъбен камък, ако зъбите не се мият ежедневно. Започнете да почиствате зъбите на кучето си още от времето, когато то е малко кученце, за да свикне с процедурата, която ще му помогне да запази здравето си по пътя. Когато приучавате кучето си към миене на зъбите, изберете гумена четка за пръсти, която се плъзга по показалеца ви. През първите няколко дни не използвайте паста за зъби, а просто приучете кучето да масажира зъбите си с четката с пръсти. След около седмица започнете да добавяте малко количество паста за зъби за кучета. Никога не използвайте човешка паста за зъби за куче, тъй като тя е опасна за здравето му.

Вижте видеоклип, в който ветеринарен лекар обяснява как да се грижим за куче от породата чихуахуа.

Дрехи за чихуахуа

Породата чихуахуа е създадена в Мексико и в резултат на това повечето чихуахуа не обичат студеното време. Късокосместите чихуахуа са особено уязвими към по-хладното време и собствениците трябва да държат кучето на топло, когато излизат навън на разходка. Не разхождайте чихуахуа за дълги периоди от време при ниски температури. Когато времето захладнее, облечете малкото куче в подходящо за времето зимно палто за кучета. Ако чихуахуа трепери или вдига лапичките една след друга, на кучето може да му е твърде студено и трябва незабавно да отиде в топла среда.

Палто за чихуахуа

По време на дъждовен ден чихуахуа може да бъде облечено в дъждобран за кучета, който ще го предпази от лошото време.

Някои стопани обичат да поставят на чихуахуа малки кучешки ботушки, за да запазят краката на кучето топли и да го предпазят от всякакви химикали, които се топят на леда през зимните месеци.

Ако температурата в дома ви стане по-ниска през студените месеци на годината, късокосместите чихуахуа могат да носят пижама вкъщи, за да им е топло. На кучетата им е необходимо известно време, за да свикнат с новото облекло. Уверете се, че облеклото е с подходящ размер за вашия домашен любимец, тъй като тесните дрехи може да са много неудобни за носене от чихуахуа.
Носач за чихуахуа
Докато пътувате с вашата чихуахуа, чантата за носене на куче може да бъде много полезна, за да се чувства вашият домашен любимец удобно по време на път.

Темперамент на чихуахуа

Темпераментът на чихуахуа може да се опише като смел и много “териерски”. Породата чихуахуа е била собственост на много известни хора, сред които Пола Абдул, Мерилин Монро, Парис Хилтън и Джейн Мансфийлд. Чихуахуа има пикантен характер и въпреки миниатюрните размери това куче има голямо сърце и е много лоялно към собствениците си. Добре социализираното куче чихуахуа може да бъде отлично куче за терапия. Чихуахуа живеят дълго в сравнение с повечето други породи кучета, а при правилни грижи малкото куче може да доживее до 20-годишна възраст. При чихуахуа почти няма животозастрашаващи заболявания, към които кучето да е предразположено. Ниската честота на генетичните заболявания е една от причините за дълголетието на чихуахуа.

Видеоклип, който предоставя повече информация за чихуахуа:

Поведение на чихуахуа

Поведението на чихуахуа е уверено около семейството и да бъде в центъра на вниманието е любимото му занимание. Собствениците на чихуахуа често позволяват на малкото си куче да се измъкне от отговорност за неща, които не биха позволили на голямо куче да се измъкне от отговорност. Към малкото куче трябва да се отнасят с уважение. Да се отнасяте с бебета към чихуахуа и да му позволявате да хапе хора не е добра идея. Осигурете на кученцето чихуахуа достатъчно социализация и поощрявайте доброто му поведение. Добра идея е да възнаграждавате доброто поведение, като играете или хвалите кучето. Малките чихуахуа се нуждаят от ежедневни упражнения, за да поддържат добра физическа и психическа форма. Поради малкия размер е лесно да поддържате добрата форма на кучето, като го оставяте да изследва оградения двор, ако разполагате с такъв, или като извличате топка в продължение на 10 минути два пъти дневно. Тези прости дейности ще осигурят на кучето ви здравословна доза упражнения, от които то се нуждае. Чихуахуа, което не получава необходимите упражнения, ще започне да наддава на тегло, което от своя страна може да доведе до различни здравословни проблеми. Чихуахуа е идеално куче за живеене в апартамент. Извеждайте кучето на разходки, тъй като това е едно от любимите му занимания. През студените дни не забравяйте да държите домашния си любимец на топло, като го обличате в подходящи за времето дрехи.

Много собственици на чихуахуа решават да имат повече от едно чихуахуа, защото чихуахуа се разбират най-добре със собствената си порода. Чихуахуа са склонни да избират един човек за свой любимец и по тази причина някои собственици на чихуахуа решават да имат повече от едно чихуахуа. Малките чихуахуа могат да бъдат чудесни кучета компаньони за възрастни хора. Миниатюрното чихуахуа изисква минимално обгрижване и е лесно за отглеждане.

Малкото куче има малки нужди от упражнения в сравнение с други породи и е лесно за управление от възрастен човек. Чихуахуа се радват на много внимание и се справят много добре в семейства с възрастни хора. Добри ли са чихуахуа с деца? Чихуахуа могат да се разбират добре с по-големи деца. Тази деликатна порода не е подходяща за домове с много малки деца. Малкият размер на кучето е твърде крехък за семейства с малки деца.

Летящо чихуахуа

Пътуването с малко куче, каквото е чихуахуа, е по-лесно, особено при кратки пътувания, стига да сте добре подготвени. Вземете достатъчно храна за кучето за пътуването и опаковайте само храната, с която чихуахуа е свикнало. Последното нещо, от което се нуждаете по време на пътуване, е куче със стомашни проблеми, защото не е свикнало с новата храна. Ако можете, вземете със себе си същата вода за кучето, която използвате обикновено. Ако кучето ви винаги пие бутилирана вода, имайте достатъчно количество от същата вода за пътуването – смяната на водата за пиене на кучето може да предизвика стомашни разстройства при някои кучета. Не забравяйте да вземете купички за храна и вода за кучето за пътуването. За да бъде кучето заето и по-малко стресирано по време на пътуването, дайте му безопасна, удобна за дъвчене играчка за кучето. Винаги проверявайте играчките на кучето за малки части, които кучето може случайно да погълне. Дъвчаща играчка с диспенсър за лакомства може да помогне на кучето да бъде по-малко стресирано по време на полета.

Малката чихуахуа тежи под 6 килограма и е лесна за вдигане и пренасяне при нужда. Кучето е сравнително лесно за пътуване поради удобния размер, а по време на кратките пътувания може да бъде полезна походка за чихуахуа.

Носачи за чихуахуа

Ако искате да пътувате със самолет с вашата чихуахуа, потърсете носилка за куче, одобрена от авиокомпанията. Одобрените от авиокомпаниите носители за чихуахуа се предлагат в различни форми и размери. Кучето с малки размери трябва да може да се изтяга и обръща в своя багажник, особено по време на по-дълги пътувания.

Обучение на чихуахуа

Поради високата си интелигентност чихуахуа са много обучаеми. Обучението на кученце чихуахуа е по-лесно, отколкото на пораснало куче. Обучението на възрастно чихуахуа може да отнеме повече време, но с последователност и търпение е възможно да се постигнат отлични резултати и добре възпитан домашен любимец. Чихуахуа са склонни да обичат да лаят и ранното обучение помага да се научи кучето да спира да лае, когато е необходимо. Най-добрият начин да научите домашния си любимец да спре да лае е като първо го обучите да лае по команда. След като кучето е обучено да лае по команда, е по-лесно да го обучите да спре да лае по команда. Интелигентните чихуахуа са много податливи на обучение и с помощта на техники за положителна мотивация можете да обучите кучето на много различни команди.

Започнете с основните команди за обучение в послушание, като например “седни”, “стой”, “петел”, “долу”, и продължете да добавяте още команди. Не забравяйте да похвалите кучето си или да му дадете малко лакомство веднага щом направи нещо правилно. За да улесните обучението на чихуахуа, определете график за миниатюрното си куче. Вземете решение за рутинна процедура, която е подходяща, и скоро ще забележите модела, когато кучето е готово да използва тоалетна. Графикът ще направи това събитие по-предсказуемо, като по този начин ще улесни значително прилагането на домашния дресинг. Щом забележите, че чихуахуа започва да подсмърча по пода и да се движи в кръг, определено е време да изведете кучето навън, за да му позволите да се облекчи. Никога не наказвайте чихуахуа за случайни инциденти, тъй като това ще затрудни изпълнението на домашния тренинг. Вместо това използвайте команда с една дума за обучение на гърне. Например, щом забележите, че чихуахуа върши своята постъпка навън, веднага кажете командната дума, например “гърне!”, и след като кучето свърши, веднага го похвалете и дайте малко лакомство за добро поведение. Скоро чихуахуа ще разбере, че ако си върши работата навън, ще получи награда. Чихуахуа също така ще се научи да асоциира командата с извършването на своята дейност, което може да бъде много полезно, особено когато нямате време за дълга разходка и е необходимо кучето бързо да свърши своята работа.

Обучението в сандъци е важно. Много собственици на чихуахуа смятат, че кратунката е необходимо средство, което помага за дресирането на чихуахуа. Не оставяйте чихуахуа в сандък часове наред, тъй като миниатюрното куче има малък пикочен мехур и кучето трябва да бъде пускано да използва гърне на всеки час. Куче, което е затворено в клетка твърде дълго, няма да успее да се справи с приучването към домашен уют, независимо колко перфектен е размерът на клетката или колко много иска да успее. Когато обучавате своето чихуахуа на кратер, не забравяйте да свързвате кратера само с добри неща. По време на обучението не насилвайте кучето да влиза в кратера. Кучето трябва да се чувства удобно и спокойно по време на обучението. Сложете няколко лакомства в кратера и оставете кучето да изследва кратера със собствено темпо. Когато кучето влезе в кошарата, не бързайте да затваряте вратата. Отначало кучето ви трябва да отдели време, за да се почувства комфортно при влизането в кратуната и излизането от нея. След няколко дни можете да опитате да затворите вратата за няколко секунди и след това да я отворите. Не бързайте с обучението за работа в кашон. Целта е вашето миниатюрно куче да е спокойно по време на обучението. В крайна сметка то ще се радва да прекарва времето си в собствената си малка бърлога. Никога не поставяйте кучето в кратера като наказание. Клетката може да бъде много полезна, ако имате гости и кучето ви не е напълно социализирано. Обученото на кратер чихуахуа се научава да свързва кратера с безопасно и сигурно място, където може да се отпусне и да дъвче играчките си. Клетката, която избирате, трябва да е достатъчно голяма, за да може кучето ви да се изправи, да се обърне и да се протегне. Чихуахуа обичат да се отпускат в пространства, които отговарят на размера на тялото им, което ги кара да се чувстват сигурни. Ако сандъкът е прекалено голям, кучето може да се изкуши да се елиминира в една част на сандъка, а да спи в друга. Може да пожелаете да използвате разделител, ако щайгата ви е твърде голяма за малко чихуахуа, за да попречите на кучето да използва щайгата като тоалетна. Постелката в кратера може да бъде всякаква – от кърпа до специално изработена постелка. Кучето може да използва щайгата за сън през нощта и за почивка през деня. Можете да използвате щайгата, за да транспортирате домашния си любимец до места като ветеринарния лекар. Не оставяйте кучето си затворено в кошара за повече от два часа наведнъж.

Дори малка порода кучета като чихуахуа трябва да бъде обучена да ходи на каишка. Кученцата чихуахуа не се раждат, за да знаят как да ходят до вас на каишка, и това е нещо, което ще трябва да обучите кучето да прави. Използвайте лакомства и положително подсилване. Отначало накарайте кучето да се чувства удобно, носейки нашийник без каишка. Веднага щом сложите нашийник на кучето, дайте му малко лакомство, за да започне да свързва нашийника с положително преживяване. Същият подход ще проработи и с ремъка. В началото не всички кучета се чувстват веднага комфортно с носенето на нашийник или ремък и може да се съпротивляват. Това е нормално. Проявете разбиране и търпение към кученцето си, тъй като това е напълно ново преживяване за него.

Най-добрата храна за кучета Чихуахуа

Храненето на чихуахуа с висококачествена храна за кучета от малки породи е важно, за да запазите кучето си здраво отвътре и красиво отвън за много години напред. Тъй като чихуахуа са малки по размер, те ядат много малко, затова е важно храната, която избирате, да бъде най-добрата, която можете да осигурите. Търговските храни за кучета се предлагат в различни форми, размери и текстури. Предлагат се три основни вида: суха, полувлажна и консервирана храна за кучета. Ако решите да храните вашето чихуахуа с гранули (суха храна за кучета), добре е да добавяте здравословно разнообразие към сухата храна за кучета, например зелен фасул, моркови, сос или месна консерва. Този план осигурява на вашето миниатюрно куче подходяща храна и разнообразие.

Ако Вашето възрастно чихуахуа има проблеми със зъбите, които пречат на кучето да дъвче сухата храна за кучета, опитайте да добавите малко гореща вода към гранулите за около минута и след това изцедете водата. Не оставяйте храната за кучета във вода твърде дълго, една минута трябва да е достатъчна, за да стане храната по-мека, така че вашето възрастно чихуахуа да може лесно да я дъвче. Чихуахуа със слаб апетит също могат да се наслаждават на кибритените клечки, приготвени по този начин, тъй като храната за кучета се затопля във водата и миризмата на храната е по-примамлива за кучето, когато е топла.

Линеене на чихуахуа

Линее ли чихуахуа? Да, и двата вида чихуахуа (късокосместите и дългокосместите чихуахуа) линеят и се нуждаят от редовно четкане. Ежедневно почиствайте козината на вашето чихуахуа, за да предотвратите образуването на рогозки. Ежедневното четкане е от съществено значение както за чихуахуа с гладка, така и за чихуахуа с дълга козина. За гладкокосместите чихуахуа ще е необходима четка с мек косъм и естествен косъм. Дългокосместата чихуахуа може да се почиства с гладка четка или четка с щифт, която повдига свободните косми и остатъците при дългокосместите кучета. Гребен с широки зъби също може да работи добре. Дългокосместите чихуахуа се матират особено около ушите и около опашката. Отстранете всички кичури веднага щом ги забележите. Редовното четкане помага да се избегнат рогозките. Дългокосместите чихуахуа линеят по-сезонно. Женските чихуахуа линеят обилно след всеки естрален период, което е добра причина да кастрирате вашето чихуахуа. Доброто хранене помага да поддържате козината на кучето си в отлично състояние.

Осиновете чихуахуа

Осиновяването на възрастно чихуахуа е благородна постъпка. Чихуахуа са известни със своето дълголетие и дори ако осиновите десетгодишно чихуахуа, можете да очаквате да се радвате на много години с кучето. Очаквайте възрастното чихуахуа първоначално да бъде малко по-резервирано, отколкото по-младото куче. Възможно е то да се е обвързало с предишния си собственик и да се нуждае от известно време, за да се адаптира. Седенето на тихо място и галенето на възрастното куче, докато му говорите тихо, обикновено е успокояващо и ще му помогне да се отпусне. Обикновено възрастното ви чихуахуа ще премине в новия си дом след две седмици.

Очарователните кучета чихуахуа понякога се подаряват по празниците. Новите собственици на чихуахуа може да нямат време или желание да се грижат за “малкия подарък” и кучето да се окаже в приют за чихуахуа или още по-лошо – на улицата. Моля, не подарявайте куче на никого – човекът може да не иска кучето или да не се интересува от притежаването на тази конкретна порода кучета. Вижте видеоклипа по-долу, който показва какво се случва с чихуахуа, които някога са били дадени като подарък и са били изоставени.

Здравословни проблеми на чихуахуа

Чихуахуа могат да страдат от рак, колапс на трахеята, цистинурия, очни заболявания, луксация на пателата, сърдечни заболявания, панкреатит, кожни заболявания, които включват оплешивяване, и здравословни проблеми със зъбите.

Ракът се среща по-рядко при породата чихуахуа, отколкото при много други породи кучета. Меланомът е сред най-често срещаните ракови заболявания, към които породата Чихуахуа е предразположена. Когато се хване рано, меланомът може да се лекува чрез хирургично изрязване на тумора и близките околни тъкани.

Колапс на трахеята се характеризира със стесняване или колапс на трахеята. Признаците могат да включват хрипове, затруднено дишане и тежка, звучна кашлица. Ако кучето ви се дърпа за каишката, нашийникът може да оказва натиск върху трахеята и да влоши състоянието. Най-добре е да използвате каишка вместо нашийник на вашето чихуахуа, за да намалите до минимум натиска върху гърлото.

Тъй като чихуахуа са крехки, те са склонни към счупвания. Никога не позволявайте на вашето чихуахуа да скача от високи места или от ръцете ви.

Произход на чихуахуа

Чихуахуа е древна порода кучета, която произхожда от Мексико. Предполага се, че Монтесума II, последният владетел на ацтеките, е отглеждал стотици чихуахуа в двореца си. Чихуахуа наистина започват да стават популярни в Съединените щати около 1850 г., когато в страната са внесени около две дузини от породата. Други били продавани на американските туристи в граничните мексикански градове. Американският киноложки клуб приема чихуахуа за регистрация през 1904 г. Първото регистрирано чихуахуа е кръстено подобаващо Миджет.