Чион (смес от папийон и чихуахуа)

Какво представлява чионът? Наричан още Пап-Чи, Пап-Чи, Чи-а-Пап, Чихуахуапапилон или Папихуахуа, Чионът е кръстоска между Папилон и Чихуахуа. Тази кръстоска се нарича своеобразен брак, тъй като и двете родителски породи имат много общи черти по отношение на характера, както и че и двете са породи играчки. Въпреки че са доста дребни кучета, те придобиват големи характери, също като родителите си, които са раздразнителни, самоуверени и смели. В допълнение към тях чионът е и верен и любвеобилен семеен спътник. Въпреки малкия размер на кучето, то е склонно да бъде смел пазач и винаги смело ще защитава своята територия или собственика си с проява на шум или предизвикателство. Фината структура на костите на кучето от смес папийон чихуахуа прави папийонката неподходяща за игра с малки деца, тъй като те са склонни да играят малко по-небрежно и могат сериозно да наранят вашия малък чион. Като предупреждение, това дребно кученце може лесно да използва зъбите си върху малки деца, когато е разстроено. Дребното куче не притежава устойчивостта или търпението да се справя с малките пръстчета, които са любопитни.

Изображение на кучето чион

Въпреки че има високи енергийни изблици, чионът се нуждае само от малко или умерено количество упражнения, тъй като малките му крачета може да се наложи да работят толкова неуморно, за да покрият големите етапи. С умерено количество линеене това куче ще изисква малко грижи за козината си в сравнение с други кучета, които са силно линеещи. Чионите също така са склонни да не се интересуват от редица дейности, а също така могат да бъдат и упорити, което прави обучението им трудна задача. Чионите са прекалено разглезени и ако не внимавате, те ще станат раздразнителни и властни спрямо вас като собственик и агресивни към непознати. Поради това тези малки кучета не са подходящи за всеки.

Като изключително самоуверени и интелигентни малки хибридни кръстоски, чионът със сигурност е чудесен компаньон. С активен нрав и игрива личност това малко куче има висока способност да се разбира добре с други домашни любимци и деца, което го прави идеален семеен домашен любимец. Чионът може да бъде и перфектно куче пазач, което се дължи на склонността му да реагира на резки шумове и да лае по непознати. Малкият размер на кучето го прави идеален обитател на апартаменти и малки жилища. Лаенето на чиона може да стане прекомерно, но може да бъде ограничено чрез ранна социализация и обучение.

Продължителност на живота на чиона

Когато чионът е добре отгледан и поддържан в добро здравословно състояние чрез редовни ветеринарни прегледи, тези малки кучета кръстоски могат да живеят до около 12 или 14 години.

Размер на чиона

Подобно на другите кучета-кръстоски, размерът на чиона се влияе от преобладаващите гени на двамата родители. Поради това може да се очаква чионът да бъде дребен, точно както родителите му, да тежи до 10 килограма и да достига височина от 11 инча в зряла възраст.

Произход на Чион

След като е бил отглеждан под различните си имена, както беше разгледано по-рано, като дизайнерско куче, чионът съществува от около 20 години, а популярността му става по-забележима, когато през 90-те години на миналия век нараства известността на чихуахуа, което дотогава е било известно като “куче за чанти”. За историята на чионите не може да се каже много, но някои сведения могат да се получат от техните родители.

Съществуват няколко теории за съществуването на чихуахуа. Една от тях гласи, че чихуахуа са внесени в Мексико от Китай от испански търговци. Оттук се предполага, че те са били смесени с местни породи кучета, за да се получи днешното чихуахуа, което в крайна сметка се е превърнало в чистокръвна порода от кръстосването на няколко поколения. Според друга теория те са се появили от кучетата на Течихис през IX в. Предполага се, че са били използвани като водачи в задгробния живот и са били погребвани заедно с мъртвите като жертвоприношения, а според други теории чихуахуа са били използвани като храна. Като цяло най-достоверната теория гласи, че чихуахуа са открити през XIX в. в малък град в Мексико, известен като Чихуахуа. След това те са пренесени в САЩ и са регистрирани през 1904 г. от Американския киноложки клуб.

От друга страна, се смята, че папийонът води началото си от Франция от 1500 г. Дотогава те са били известни като джуджешки шпаньоли и се смята, че са произлезли от европейските той-шпаньоли. След като са били популярни сред много богати европейци и по-специално сред Луи XIV, тези пухкави кучета първоначално са имали увиснали години, които в крайна сметка са се изправили – промяна, която е изобразена на картини от периода на Ренесанса през XIII-XV век. Папийонът с увиснали уши е бил наричан фален, което във Франция означава молец, но папийонът с изправени уши е бил по-популярен. Тези папийони навлизат и в САЩ през 20. век, като се представят по-често на изложби на кучета, откъдето стават популярни. През 1915 г. папийонът е регистриран от Американския киноложки клуб. Като продукт на тези две велики породи, чионите са очарователни кученца за всяко семейство.

Родословие на чионите

Тъй като са потомци на кръстоска от първо поколение (F1), това означава, че чионите са преки потомци на папийоните и чихуахуа. Тъй като това е пряка линия и решаващо изискване за производство на хибриди от две чистокръвни кучета, добре признати от Американския киноложки клуб, породата Чион е призната от Американския клуб на хибридните кучета (ACHC).

След като е приет от AKC през 1904 г., родителят на чихуахуа е известен с това, че е нахакан, очарователен и грациозен. Също така признат като част от AKC през 1915 г., той е изобразяван като щастливо, дружелюбно и бдително куче. Чионът, който е продукт на тези две прекрасни породи, е жизнерадостно малко семейно куче компаньон. За създаването на чистопородни чиони може да се обмисли кръстосване на няколко поколения, но производството на тези предсказуеми кученца може да отнеме дори десетилетия.

Външен вид на чиона

Тъй като е хибридно куче, породата Чион няма никакви стандарти, тъй като от всяко кученце се очаква да има различен външен вид в зависимост от родителя, когото предпочитат повече. Въпреки това лесно можете да направите някои обобщения за размера и тъй като и папийонката, и чихуахуа са малки, най-вероятно ще очаквате кученцата, които те произвеждат, да имат по-скоро същите характеристики. Със стройно изградените си малки тела тези дребни кученца са високи от 9 до 11 инча, а теглото им варира от 4 до 9 килограма.

Подобно на чихуахуа, чионите имат изпъкнали, забележими очи и изправени, триъгълни уши като тези на папилоните. Черепът е с ясно изразена горна част, куполообразна, спускаща се към тънка, къса муцуна и фина челюстна кост. Гърбът и шията са тесни и слаби, с плътно прибран корем и добре изпънати гърди. Опашките на чионите са някак си тънки и те често ги носят хоризонтално нагоре.

Козината на чионите е умерено дълга, копринена, с много забележими къдрици. Те се отличават и с дълга козина по гърлото, опашките, ушите, а също и зад краката, където се образуват плавни ресни. Въпреки че по-голямата част от чионите имат симетрични лицеви маски, някои се отличават с плътни цветове. Козината на чионите се предлага в различни цветове, включително шоколадов, черен, черно-бял, черно-кафяв, пелен, кремав, трицветен и златист.

Храна за малки кучета Диетични нужди на чионите

Тъй като чихуахуа и папийонките се хранят с птиче месо, чионите също ще се хранят добре с подобен клас храни. Храната на кученцата чиони може да бъде разделена на по-малки порции и да се хранят 3 до 4 пъти дневно, тъй като видовете храна, които консумират, се усвояват лесно. Когато вашият чион премине в зряла възраст, можете да намалите честотата на хранене до два пъти дневно и съответно да коригирате количеството, следвайки препоръките на вашия ветеринарен лекар. Също така ще трябва да промените вида на храната, за да давате на кучето си висококачествена суха храна. Тъй като дребните кучета са склонни да си причиняват стоматологични проблеми, сухите лакомства и храни ще бъдат най-подходящи. Заедно с това включете в графика на обучението “миене на зъбите” още в началото и продължете да го правите през целия живот на чиона.

Кученца папийонки

Кученцата от породата чион могат да се различават по своите характеристики, дори когато са от едно и също кучило, което се дължи на факта, че те са резултат от чистокръвни кръстоски. Когато се сдобивате с кученца от породата чион, уверете се, че са закупени кученца, чиито родители са били щателно проверени чрез отговорно развъждане. Това ще ви помогне много да се сдобиете с кученце, което няма проблеми с очите, ставите или венците.

Изисквания към упражненията на чион

За да поддържат Чион здрав и щастлив, собствениците на това куче трябва да спазват изискванията за движение на малкия домашен любимец. Някои ежедневни упражнения чрез кратки разходки и игри на закрито ще бъдат достатъчни за това куче. Уверете се, че вашият чион получава играчки, с които да си играе, в допълнение към дейностите за умствена стимулация. Тъй като кучето тича много бързо, можете да му осигурите време без каишка в близкия парк за кучета, където то ще има възможност да общува и с други кучета.

Можете да разделите времевия интервал от 30 до 45 минути на няколко пъти през деня или да го направите наведнъж, когато извеждате кучето си на разходка. Ако не успеят да отработят своите пристъпи на висока енергия, те лесно могат да станат неспокойни и тревожни. При други, ако не са изложени на достатъчно упражнения, могат да станат мързеливи и отегчени, което може да ги накара да развият поведенчески проблеми. Някои от дейностите, които чионите харесват, включват джогинг, разходки, плуване, туризъм, апортиране и обучение по аджилити. Макар че чионите могат да бъдат оставени да тичат из двора, докато вие си вършите работата, те определено ще изискват много ваше внимание.

Как да се грижиш за чион

За щастие чионите са кучета, които не изискват особена поддръжка, тъй като фината им козина изисква много малко грижи. Чионите са известни като кучета със средна линееща козина, която обикновено е тънка, къдрава и дълга, с ресни по краищата. В зависимост от начина, по който чионът е наследил козината си, тя може да бъде едноцветна или да съдържа няколко петна, които наподобяват цвета на маската му. Можете да четкате тези кученца два пъти седмично, а в краен случай – три пъти. Това ще премахне всякаква свободно падаща козина, като същевременно ще предотврати образуването на възли. Техните уши тип пеперуда, които са с триъгълна форма, се нуждаят от повече внимание, за да се запазят без матово покритие. Тези уши трябва да се почистват често и от вътрешната страна, за да се предпазят от инфекции.

Тъй като това е порода кучета, която обича да прекарва по-голямата част от времето си в къщи, можете да го къпете само от време на време, когато е необходимо, с мек шампоан, който е добре препоръчан от вашия ветеринарен лекар. Честото къпане не е полезно за чионите, тъй като ще наруши естествените масла, които поддържат мекотата на кожата на кучето. Всъщност можете да поддържате вашия чион в перфектно състояние, без да го водите на професионален грумър. От време на време ще трябва да почиствате с прахосмукачка някои косми, тъй като това куче понякога линее умерено и космите му могат да се появят по мебелите и дрехите.

Тъй като чионите са податливи на разхлабване на зъбите и препълване на зъбите, трябва да миете зъбите им ежедневно. Трябва да се използват стоматологични продукти, които са специално предназначени за кучета и са препоръчани специално от ветеринарния лекар за вашия чион. В магазините за домашни любимци и ветеринарните клиники лесно можете да намерите паста за зъби за кучета, както и четки за зъби.

Темперамент на чиона

Тъй като е буен хибрид и понякога е свадлив, чионът се запалва видимо, когато му се говори, и интересното е, че проявява голяма привързаност към собственика, което го прави чудесен компаньон, който е изключително любвеобилен. Като игриво и енергично куче, Пап-Чион ще подскача възбудено в дома ви, но може и да се свие в скута ви, когато всички се отпускат, след като са се почувствали уморени. Въпреки че е малко вероятно чионът да всява страх у някого, това дребно куче е известно с това, че има защитнически инстинкти, особено към любимите си стопани. Кучето смес папийон-чихуахуа е склонно да се изправи смело срещу натрапници или дори да застане между противниците и собственика, когато чуе повишени гласове.

Тъй като са много внимателни кучета, чижоните ще лаят винаги, когато чуят нещо странно от това, с което са свикнали. Това обаче лесно може да излезе извън контрол, особено за обитателите на апартаменти, тъй като това куче ще вдига шум, ако в квартала се чуват взривове. Ако чионите са социализирани недостатъчно, кучетата от породата Папчи могат да бъдат донякъде отбранителни и хапливи и в повечето случаи се отнасят подозрително към непознати. Когато са заедно с други кучета, те имат склонност да бъдат хапливи и прекалено самоуверени, независимо от размера на партньора. Освен това са склонни да бъдат по-агресивни в битките, отколкото невинните жертви. Чионите са с леко телосложение, което ги прави много деликатни за работа. Трябва да се внимава, когато те играят с малки буйни деца, тъй като кучетата Пап Чи лесно могат да се наранят.

Чионите са и много интелигентни кучета по природа, благодарение на родителите си папийон и чихуахуа. Въпреки че отначало няма да се понасят с непознати, след като се отърсят от срамежливостта си, ще е необходимо много кратко време, за да ги стоплите. Очите на чионите са податливи на лесни наранявания и трябва да ги наблюдавате внимателно. Известни с милото си поведение и грижовния си характер, чионите са чудесни компаньони за своите стопани и семейства. Кучетата от породата Чихуахуа Папийон микс също са защитници и бдителни към тези, които обичат, а в замяна ще очакват много внимание и обич от вас.

Обучение на чион за гърне

Трудно ли е чионите да се приучат към домашно отглеждане? Когато става въпрос за обучение на гърне, чионите са сред най-лесните за приучване към домашна хигиена. Тъй като това е едно от най-важните обучения на кучето, трябва да се внимава много, когато се обучава чион на гърне. Определено не искате домът ви да се превърне в кучешка тоалетна, но също така не искате да наказвате чионското куче за инциденти. Поради това е добре първо да включите обучението в сандъче, докато учите кучето си на добрите маниери за поставяне на гърне навън. Това трябва да се комбинира с лакомства и други техники за положително подсилване.

Първо, вземете среден по големина кучешки кашон, който е идеален за вашия чион. Тя не трябва да бъде нито твърде голяма, нито твърде малка, за да може кучето да се принуждава да стои в нея. Поставете няколко кучешки одеяла в кратера, за да се чувства кучето ви удобно, докато си почива и спи. След като кучето ви се е нахранило или дори след игра, винаги го водете в кратера, за да си почине. Но избягвайте да затваряте кучето си в кратера за толкова дълго време, тъй като това не е затвор за него. Вашето чионче трябва да разбере, че това е неговото добро място за почивка, далеч от всякакви смущения.

Но кучето не трябва да бъде принуждавано да използва кошарата като своя тоалетна в даден момент. Когато все пак се случи инцидент, никога не наказвайте и не търкайте носа на чиона в урината, тъй като това ще попречи на процеса на разбиване на къщата, ако вашият чион започне да се страхува и да не ви вярва. Вместо това извеждайте кученцето чион навън на място, което сте определили, още преди да са станали инциденти. Веднага след като се облекчи там, го похвалете и му дайте награда, за да запечатате в него, че се е справило добре. Когато това се прави многократно, докато въвеждате някои фрази, като например “Добре каканижеш!”, вашият чион в крайна сметка ще се научи да излиза сам. Но не забравяйте да бъдете търпеливи, тъй като това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Как да обучаваме куче чион?

Чионът е един от най-трудните за обучение хибриди. То проявява голяма упоритост и в повечето случаи няма интерес да следва или да се подчинява на каквито и да било формални методи на обучение. В този смисъл се постарайте да замаскирате уроците по обучение върху ежедневни рутинни дейности. Например, когато ви предстои да нахраните вашия чион, научете прости команди като “стой” или “седни”, преди да сложите купичката с храна. Преди да отворите вратата на вашия чион, когато той лае възбудено или ненужно, произнесете думата “престани” или “спри”, за да се научи как да спре да лае без причина. Това са само няколко примера за това как можете да включите обучението на вашия чион в движение, без да имате график за обучение.

За да сте сигурни, че кучето ви отговаря на изискванията, можете да започнете уроци по послушание за вашия чион чрез професия или дори училище за обучение. Винаги трябва да бъдете твърди, търпеливи и последователни, като същевременно поддържате тези сесии възможно най-положителни. По този начин вашият чион ще започне да следва инструкциите. Когато социализацията и обучението по послушание се провеждат в ранна възраст, тяхното поведение и отношение, както и други взаимодействия, ще се променят към по-добро.

Упоритият характер на чионите, черта на характера, вероятно наследена от чихуахуа, ще накара тези кучета да се разбунтуват, ако заподозрат, че имате неблагоразумието да се опитате да им предложите каквото и да е обучение. Поради твърдоглавието си те могат да бъдат предизвикателство за обучение на собствениците на кучета, които ги обучават за първи път.

Тъй като тези кучета по някакъв начин са предпазливи към непознати, чионите ще се нуждаят от интензивна социализация. Излагането на тези кучета на положителни ранни преживявания с други индивиди ще ги предпази от проявата на тяхното хапливо и отбранително поведение.