Чипин

Чипинското куче е смесена порода, кръстоска между породите миниатюрен пинчер и чихуахуа. Кучетата от смес на миниатюрен пинчер и чихуахуа са щастливи, бързо учат и са с компактни размери. Кучетата кръстоска на чихуахуа и миниатюрен пинчер са наследили някои от най-добрите качества от родителите си (чихуахуа и миниатюрен пинчер). Кръстоските на миниатюрен пинчер и чихуахуа са известни още като минчи.

Изображение на породата Чипин

Чипините носят няколко имена, включително Минчи, Чи Пин и Пинхуахуа. Въпреки че кучетата от породата мини пинчер с чихуахуа са склонни да бъдат инатливи, тези очарователни кученца са чудесни апартаментни кучета за семейства и активни градски жители. Искате ли енергично и духовито куче, което ще ви предупреждава за всякакви потенциални опасности, ще ви обича безусловно и ще ви държи нащрек? Е, тогава Чипин може да бъде вашият нов най-добър приятел.

Чипините са компактни, малки кучета, които тежат от 5 до 11 килограма. Кучетата, кръстосващи миниатюрен пинчер с чихуахуа, имат обща еленска или ябълковидна форма на главата с малки заострени лица. Характерно за тях е, че ушите им, наподобяващи прилеп, са големи и стоят на върха, а очите им са кръгли и могат да изпъкват или не, точно както при чихуахуа. Обикновено късата козина, която не се нуждае от поддръжка, се предлага в множество цветове, като най-популярните са с тен и черно, които наподобяват миниатюрния пинчер.

Тези малки кучета, които са много очарователни, са чудесни компаньони в апартаменти и малки жилища за активни семейства и други активни жители в градска среда. Чипините обичат да играят и да се забавляват, но имат моменти, в които стават невероятно привързани и гальовни.

Каква е средната продължителност на живота на чихуахуа Мин Пин? Продължителността на живота на Чипин е от 14 до 16 години, като някои Чипин живеят дори по-дълго.

Чипинските кучета са интелигентни, но не е толкова лесно да се обучават тези малки кучета. Последователността и честите повторения са от ключово значение и най-важното е, че Чипините не трябва да се третират като бебета, а като домашни любимци, за да не развият ужасяващия синдром на малкото куче. Минчи се обучават най-добре с техники за положителна мотивация, които могат да включват похвали и малки парченца здравословни кучешки лакомства.

Чипините са бдителни кучета пазачи, които лаят при приближаването на непознати. Приятелски настроени по душа и социални, кучетата от породата чихуахуа миниатюрен пинчер в крайна сметка ще загреят за новите хора в живота си. Тази смесена порода е най-подходяща за добре възпитани, по-големи деца. Чихуахуа са активни както на двора, така и вкъщи. Поради малкия си ръст те лесно се упражняват, което ги прави чудесен избор за хора, които живеят в апартаменти и искат малък домашен любимец с голяма индивидуалност.

Представителите на тази кръстоска включват кучета с малки размери, които идеално се вписват в начина на живот в апартамент. Смесиците на Мин Пин Чихуахуа тежат от 5 до 11 килограма, но, размерът на вашия потенциален домашен любимец или най-добрият прогностичен показател е размерът на родителите. Кучетата от породата чипин понякога имат проблеми с теглото и могат да бъдат в двата края на спектъра. Някои кучета от породата чихуахуа миниатюрен пинчер лесно затлъстяват, докато други трудно задържат теглото си. И двата сценария правят тази смесена порода податлива на големи рискове за здравословни проблеми, така че се уверете, че храните кучето си от породата Минчи според указанията на вашия ветеринарен лекар или на развъдчика.

Физически особености на чипинското куче

Чипинът е сладка и дребна порода кучета с гладка, твърда и къса козина, която се предлага в различни цветове, както е описано в началото. Със заострена, мъничка муцуна и кръгла, малка глава чипините по някакъв начин приличат на миниатюрните пинчери. Те имат малко тяло, което има перфектно очертани крака с малки стъпала. Лицата им също наподобяват тези на миниатюрните пинчери.

Чипините имат тъмнокафяви очи, които показват някаква форма на интелигентност. Те често имат любопитно изражение, което ги кара да изглеждат така, сякаш винаги са замислили нещо.

Как изглеждат кучетата от породата чипин? Чипинът се предлага в комбинация от цветове, които включват кремаво, тен, бяло, златисто черно, кафяво, черно и тен.

Разновидности на чипинското куче

Кръстоските от първо поколение (F1) на чипините варират малко в зависимост от кученцето. Всъщност в рамките на едно и също кучило някои от тях изглеждат по-близки до миниатюрния пинчер, докато други кученца показват повече черти на чихуахуа, а може да има и кученца, които ясно показват смесица от двете породи.

Въпреки че повечето кръстоски на чипини са късокосмести, те имат потенциал да имат по-дълга козина. Съществуват както дългокосмести, така и късокосмести чихуахуа. Следователно, ако вашият потенциален домашен любимец се окаже смес от мин пин и дългокосместа чихуахуа, той често наследява по-дългата козина. Това обикновено е лесно да се предвиди, когато разполагате с информация за родителите на кученцето.

История на чипина

Макар че породата Чипин може да е съществувала естествено в продължение на няколко години, дизайнерското развъждане чрез смесване на миниатюрни пинчери с чихуахуа започва в Северна Америка в началото на 2000-те години. Родителите на миниатюрния пинчер произхождат от Германия, докато породата чихуахуа е създадена в Мексико. Целта на кръстосването на тези две породи не е много добре известна. Предполага се обаче, че те са събрани заедно, за да се създаде по-здрава порода с по-малко наследствени здравословни проблеми на родителските породи, както и да се подобрят или обединят добрите черти от двете породи. Изненадващо, миксът от чихуахуа и миниатюрен пинчер е дошъл с превъзходни качества на бдителни, интелигентни и щастливи кучета пазачи. Макар че чичинката все още не е призната за официална порода, развъдчиците продължават да създават тази порода в резултат на повишеното търсене на хибридни дизайнерски кучета. Въпреки че това кръстосване имало положителни ползи, имало и неблагоприятна страна, свързана с унаследените рискове за здравето от родителските породи.

Хранене на чипинското куче

Препоръчителната диета за Чипин трябва да има състав на малка порода кучета, която има високи енергийни приливи. Стремете се да не оставяте храната навън през деня и се придържайте към редовен график на хранене, тъй като тези малки кучета са склонни бързо да напълняват, ако се прехранват.

Точно както е нормално при всички кучета, хранителните нужди на чипинското куче ще се променят редовно и постепенно от момента, в който кучето е кученце, до момента, в който то порасне до възрастно куче. Задължително се консултирайте с ветеринарния си лекар относно препоръчителните хранителни нужди на вашия чипин, тъй като има огромни различия между няколко отделни кучета. Тези различия могат да включват енергията, теглото и здравето на кучето.

Обикновено чипинът се нуждае от суха кучешка храна в количество от 1/2 до 1 чаша дневно. Поради малката си челюст чипините обичат да консумират гранули на малки хапки. За да поддържате доброто здраве на вашия чипин, осигурете му смесена храна, съдържаща витамини, въглехидрати, протеини и много други важни минерали.

Внимание при чипините с деца и други домашни любимци
Когато децата са прекалено развълнувани, докато играят наоколо, те лесно могат да наранят тези чувствителни кучета и вие трябва да вземете предпазни мерки и да ги наблюдавате по отношение на това. Поради тази причина чипините естествено предпочитат компанията на по-големи деца или възрастни, които могат нежно да си играят с тях. Чипините също така са активни и чудесни компаньони за домакинства с един човек.

Когато се въвеждат спокойно или бавно, ранната социализация на вашия чипин с други домашни любимци с е безпроблемна за вас. Чипинските кучета вероятно ще се разбират добре с котки. Но трябва да бъдете внимателни, когато ги социализирате с други по-малки животни, тъй като те са склонни да бъдат агресивни дори към други непознати кучета. Също така има вероятност да заплашват или да изядат птици или други дребни животни. Въпреки че винаги се препоръчва да социализирате чипинското си кученце в ранна възраст, тези малки кучета винаги се радват, когато са единствените домашни любимци на дадено домакинство.

Нужди на чипинското куче от упражнения

За да гарантирате, че вашият чипин ще остане умствено и физически активен, кучето ви ще се нуждае от много дейности на открито и дълги разходки. Ще трябва да изчерпвате високите им енергийни приливи, като ги подлагате на много упражнения. Ако енергията на чипините не се изразходва правилно, ще се окажете с тичащо и неспокойно куче, което ще лае ентусиазирано и активно. То дори може да нарани другите домашни любимци в къщата или да стане деструктивно.

Дворът или градината биха били идеална среда за тичане на тези малки кучета. Родителските им породи по някакъв начин имат инстинкти за бягство и трябва да внимавате за тях, като се уверите, че дворът ви е добре ограден.

Чипините по принцип се нуждаят от минимум 45 минути упражнения всеки ден. Те обичат да се разхождат, да тичат и да се разхождат. Тъй като са порода, която е добра в обучението по аджилити, можете да ги подтикнете към него. Това е много добро обучение за този вид активни кучета.

Чипините винаги трябва да се поддържат умствено активни чрез няколко игри, включително дисциплина и обучение по апортиране. Ако не успеете да ангажирате достатъчно вашия чипин в няколко дейности, той вероятно ще развие няколко поведенчески проблема, като например дъвчене, скачане, прекомерен лай и копаене и др.

Здравословни проблеми на чипина

Въпреки че тази порода е създадена, за да избегне здравословните проблеми на родителските породи, съществува и малка вероятност да наследи някои от лошите черти по отношение на здравето от своите родители. Някои често срещани здравословни проблеми при чипините могат да включват подколенна патела, лошо състояние на зъбите и проблеми с поддържането на теглото.

В зависимост от вида на лошите гени, които са били предадени на потомството, типичните здравословни проблеми, за които трябва да внимавате, са точно като тези, които обикновено засягат чихуахуа и миниатюрните пинчери. Винаги се уверявайте, че поддържате редовни ветеринарни прегледи за вашия Чипин като стратегия за поддържане на добра грижа за здравето на кучетата. Въпреки че вашият чипин може безпроблемно да премине през целия си живот, без да се разболее от някакъв сериозен здравословен проблем, по-долу са изброени някои от здравословните проблеми, които вероятно ще засегнат дизайнерските кръстоски на чипина:

Сърдечни проблеми
Дисплазия на тазобедрената става
Проблеми с очите
Ниско кръвно налягане
Катаракта
Епилепсия
Луксация на пателата
Колабирала трахея
Треперене
Хипотиреоидизъм
Отворен фонтанел
Хипогликемия
Legg-calve-perches
Хидроцефалия

Плюсове и минуси на Chipin

Потенциалните собственици на Чипин трябва да са наясно с някои от плюсовете и минусите на породата Миниатюрен пинчер Чихуахуа. Както при всяка порода, и при тази смесена порода кучета има някои положителни и отрицателни страни. Някои от плюсовете на смесената порода включват способността на Чипин да бъде добро куче пазач. Други положителни страни на притежаването на Чипин включват енергичната и обичаща вниманието личност на кучето. Чипините са прекрасни домашни любимци за самотни хора и за възрастни хора, които имат много любов и време, за да се отдадат на семеен любимец. Чипините също така не изискват особена поддръжка, когато става въпрос за оформяне, а това е още едно предимство. Чипините могат да живеят спокойно с други домашни любимци в едно домакинство, стига да бъдат социализирани в началото на живота си. Известно е, че тази смесена порода има нужда от физически упражнения, които лесно се задоволяват. Известно е, че смесените кучета от породата Чихуахуа Мин Пин са социални и приятелски настроени, след като свикнат с нов човек в живота си. За хората, които живеят в апартамент, чипухите са добри домашни любимци поради малките си размери, които правят сместа чихуахуа Мин Пин идеално куче за апартамент.

Какви са някои от недостатъците на притежаването на чипин? Чихуахуа миниатюрен пинчер микс не е подходящ за семейства с малки деца. Малките и крехки кучета от породата Чихуахуа Миниатюрен пинчер кръстоска могат да бъдат уязвими около бебета или малки деца, които може да не осъзнават колко лесно е случайно да наранят малък домашен любимец. За разлика от някои други малки породи кучета, чипините не са хипоалергенни и редовно линеят. Много чипини страдат от безпокойство при раздяла, ако остават често и за дълъг период от време сами. Потенциалните собственици трябва да имат възможност да прекарват много време със семейния любимец. Тази кучешка смес не е предназначена за живот на открито и чипините трябва да живеят на закрито със семейството си. Въпреки че Чипините са чудесни кучета пазачи, кучетата от смеската Чихуахуа Мини Пинчер не могат да се използват като кучета пазачи, тъй като са твърде малки, за да представляват заплаха за всеки натрапник.

Кръстоска на чихуахуа и миниатюрен пинчер

Грижа за чипина

Чипините са лесни за оформяне поради малките си размери и козината, която е сравнително лесна за поддържане. Редовното четкане помага за премахване на мъртвия косъм и за поддържане на козината на кучето здрава. Ако вашият чипин има по-дълга козина, която може да е наследена от дългокосместа чихуахуа, може да се наложи собствениците да почистват козината на кучето по-често, за да се справят със заплитанията, които се образуват около ушите на кучето.

Както при всяка порода кучета, чихуахуа се нуждае от редовна грижа за зъбите, която включва ежедневно миене на зъбите с паста за кучета. Ноктите на краката трябва да се подрязват, за да се поддържа комфорта на пинхуахуа.

Тъй като са смесици от чихуахуа и миниатюрни пинчери, те със сигурност ще смесват цветовете на козината на родителите си, като основните са шоколадов, кремав, златист и черен, наред с други, както беше описано по-рано. Чипините рядко имат плътни цветове. Обикновено те се появяват в два цвята, но могат и да смесват различни цветове на родителите, за да образуват много симпатични чипински козини.

Козината на чипините е права, къса и лесна за поддържане. Това ги прави неподходящи за екстремни метеорологични условия. През зимния сезон най-вероятно ще ви е необходима специална изкуствена козина за вашия чипин, която да го предпазва от екстремни студове. През летните месеци ще е необходимо да се нанася слънцезащитен крем върху носа, ушите и други чувствителни зони, които са с по-малко покритие от козина.

За да изкъпете чипина си, са ви необходими следните основни принадлежности:
вана под всякаква форма
Препоръчителен шампоан за кучета
Пластмасова кана или купа
Кърпа за миене на кучето
Голяма пухкава кърпа

За разлика от други кръстоски, чипините изискват по-малко грижи. Можете да използвате четка с твърд косъм, за да разресвате козината им само няколко пъти всяка седмица. Къпете вашия чипин само когато е необходимо, като използвате препоръчан мек шампоан за кучета. Не забравяйте, че прекомерното къпане и шампоан може да премахне важните масла, които поддържат кожата на кучето здрава. За чипините, които имат кожни проблеми, могат да се използват специални видове шампоани, като например шампоанът Moosh, който намалява дразненето и сърбежа, както и предлага облекчение, тъй като възстановява балансираното здраве на кожата на вашето куче.

Веднъж или два пъти седмично проверявайте ушите на вашия чипин за наличие на восък, акари, замърсявания или зачервяване. Използвайте мек почистващ препарат, препоръчан от ветеринарния лекар, и ги почиствайте колкото се може по-често.

Можете да изрязвате ноктите на краката им, когато е необходимо. Проверявайте дали не щракат по пода, когато вашият чипин се разхожда. Също така трябва да се уверите, че често миете зъбите им, за да предпазите кучето си от всякакви здравословни проблеми със зъбите и да подобрите и свежия дъх.

Специалните дрехи за чипините по време на екстремната зима със сигурност са симпатични. Тези дрехи могат да се използват или за поддържане на топлината на вашия пухкав Чипин, или за да го направят по-симпатичен. Освен че предпазват вашия Чипин от студеното време, дрехите предпазват вашите малки кучета и от слънчеви изгаряния. Дрехите могат да варират от маскарадни костюми, като например костюм на домашен любимец Rubie’s, до дрехи за големи кучета, като например “Костюм на чичо Сам за голямо куче Botique”.

Темперамент на Чипин

Хибридните характеристики на чипина варират в зависимост от родителя, на когото най-много подражава; може би ще бъде сприхав и смел като миниатюрния пинчер или очарователен, но нахален като чихуахуа. Тези малки чипински кучета са социални, енергични и игриви. Те все още жадуват за всекидневно и обилно общуване с хора, но не са толкова нуждаещи се като чихуахуа.

Чипингите обичат да играят и наличието на малка играчка, предназначена за миниатюрни породи кучета, е чудесен начин да поддържате домашния си любимец щастлив и забавен. Опитайте различни играчки за кучета, за да разберете кои играчки предпочита вашият домашен любимец. Докато някои чипински кучета обичат да играят с пищящи играчки, други се радват на кучешки играчки, предназначени за дъвчене. Диспенсърите за лакомства за малки кучета също са чудесен избор на играчка за кучета, която помага да държите малкия си домашен любимец зает и извън неприятности.

Миниатюрните кучета от породата чихуахуа са бдителни, могат да бъдат предпазливи към непознати посетители и имат склонност да лаят по непознати. Въпреки това чипините винаги желаят да бъдат социални и след известно време се сгряват с посетителя. Ако са социализирани достатъчно рано, повечето чипини се справят добре с други домашни любимци, а присъствието на друг човек ограничава тревожността от раздяла, която биха могли да изпитат във ваше отсъствие.

Кучетата от сместа Чихуахуа Мин Пин трябва да се обучават отрано, за да се коригира всяко лошо поведение, за да се предотврати синдромът на малкото куче, който може да се прояви като неприятно поведение, като например джафкане, ходене на гърне в къщата, разрушаване на мебели и т.н. Чипините са енергични, интелигентни и лесно се разсейват. За коригиране на лошото поведение са необходими търпение, последователност, твърдост и много лакомства и похвали.

Личност на чипина

Описвани като големи кучета в малки опаковки, чипините са добре познати като пъргави, бдителни, любопитни и пълни с дух. Те са пълни с енергия и яростно защитават хората, които обичат. Тъй като са лесни за обучение, те могат да се използват като отлични кучета пазачи. Поради териториалния си характер те винаги ще съобщават, когато видят посетители. Чипините се развиват добре при физически и умствени симулации, което ги прави подходящи за класове по аджилити.

Чипините са и перфектни партньори за пътуване благодарение на любопитния си характер. Тъй като са безстрашни и любвеобилни, тези прекрасни спътници винаги ще бъдат до вас, което ги прави страхотни кучета в дома ви. Въпреки това тези кученца ще се нуждаят от много отдаденост по отношение на енергията и времето, от които се нуждаят от вас. Те могат да се нуждаят и от разхождач или гледач на домашни любимци през деня, тъй като изолацията не им допада.

За щастие, поради малкия им размер и очарователността им, можете лесно да превърнете вашия Чипин в талисман на офиса. Вашият Чипин със сигурност ще очарова колегите ви. Освен това те имат склонност да се привързват към един член на семейството, но могат да се разбират добре и с други. Поради това те са подходящи за живот в едночленни домове или в семейства с по-малко хора, тъй като наистина се нуждаят от много внимание.

Чихуахуа Миниатюрен пинчер обучение на гърне

Съществуват много начини за създаване на вътрешни тоалетни за вашето чипинско куче. Може да е просто като използване на площ, покрита с подложки за гърнета или вестници. Но най-хигиеничното и най-чистото решение е кутията за отпадъци. Можете да закупите кутии за кучешка тоалетна с изкуствена трева отгоре. Уверете се, че кутията има плитки страни, за да се чувства кучето ви удобно, когато влиза и излиза. На една от страните можете да изрежете малка вратичка, за да помогнете на по-малките кученца.

Подредете кутията с изкуствена трева, подложки за гърне, вестник или котешка тоалетна. Тъй като някои кученца дъвчат всичко, осигурете безопасност на каквото и да е използвано, в случай че кучето ви реши да го изяде, като се съобразявате с хигиената. Подложката на кутията трябва да може да се мие лесно или да е за еднократна употреба. Кученцата също така формират предпочитания и трябва да смените повърхността, ако то изглежда неудобно да използва една повърхност.

След като за пръв път запознаете чипинското си кученце с кутията за боклук, съсредоточете се върху това да помогнете на кучето да се чувства удобно, когато влиза и излиза. Примамвайте чипинското куче с награди и лакомства, за да подобрите взаимодействието. След като кучето с удоволствие влиза и излиза, започнете да използвате кутията като гърне. Продължавайте да наблюдавате кучето си и ограничавайте свободата му, докато то не покаже надеждност.

Миниатюрен пинчер чихуахуа

За да осигурите уединение на кучето си, както и за ваше удобство, поставете кутията за отпадъци на място с малък трафик, тъй като повечето кучета предпочитат тишина и спокойствие, когато вършат своите задължения. След като кученцето ви чипинги стане по-голямо и може да я държи малко по-дълго, е готово да го прехвърлите да върши делата си навън. Можете да обмислите възможността да вземете някои подложки за тоалетна на мястото на открито. Това помага на кучето да разбере какво се очаква от него. Можете да използвате сигнал за гърне, като например “Отиди на гърне” или “Побързай”, а можете и да ѝ кажете какво бихте искали. За да избегнете объркване, научете кучето на едното място и след това на другото, а не очаквайте то да научи и двете места едновременно.

Чипините се нуждаят от търпелив и твърд треньор, който може внимателно да се справя с тях. От съществено значение е да предадете на кученцата чипин послушание и обучение за социализация, за да развият приятна личност. За да държат под контрол териториалната и защитната си природа, да бъдат достатъчно добре обгрижвани. Ако поведенческото обучение се извършва правилно, то помага на чипините да контролират неконтролируемия си лай, още повече когато са развълнувани.

Треньорите трябва да използват интелигентността на кучето и да го учат на нови трикове и тактики. От решаващо значение е да научите домашния си любимец на техники за откъсване от къщата. Вместо да командвате и да бъдете строги, въведете техники за подсилване, които са положителни под формата на награди и похвали, така че кучето да е по-отзивчиво към обучението. Правилата за ползване на къщата трябва да се установят веднага след като кучето кръстоска на миниатюрен пинчер и чихуахуа бъде доведено у дома. Например, ако възнамерявате да имате домашен любимец, който не моли за храна, докато семейството вечеря, то още от самото начало имайте споразумение с всички членове на семейството да не давате на чипина никаква храна от масата по време на вечеря. Много по-лесно е да се установят правила от самото начало и да се следват, отколкото да се коригира лошото поведение на кучето, след като навикът се установи. Ако смятате, че домашното обучение е трудно, можете да потърсите професионална помощ.

Забавни факти за чипина

С уникалната си походка, характерна за миниатюрния пинчер, чипинът демонстрира високостъпален метод на ходене, който е почти танцуващ и помага за демонстриране на увереността му.
Царствената осанка плюс малките им тела са спечелили на чипините прозвището “Кралят на играчките”.

Благодарение на чихуахуа чипините имат един от най-големите мозъци в сравнение с други кучета с техния размер.
Сред почитателите на чипините са Мерилин Монро, Бритни Спиърс, Мадона, Рийз Уидърспун и Мики Рурк.