Чиуини (смес от чихуахуа и дакел)

Какво представлява чивини? Чиуини (наричано още мексиканско хот-дог) е смес между породите чихуахуа и дакел. Чивиниите са прекрасни кучета компаньони както за семейства, така и за самотни хора. Някои кучета от породата Чиуини могат да предпочитат един член на семейството, което е личностна черта, с която са известни чихуахуа. Кръстоските на чихуахуа и дакел са малки по размер и имат активни и смели характери. Кучетата от смес на дакел и чихуахуа притежават черти и от двете родителски породи и могат да съчетаят безстрашния темперамент на дакела с лоялния и любвеобилен характер на чихуахуа, което е чудесна комбинация, в резултат на която се получава куче, изпълнено с характер и забавно за околните. Добри ли са чивините с други домашни любимци? Някои чивини могат да имат силно желание за плячка и собствениците трябва внимателно да запознаят чивини с по-малки семейни домашни любимци, например хамстери.

Трудно ли се почистват кучетата от породата Чиуини? Чивинеите могат да бъдат с различни видове и размери козина, а нивото на поддържане на козината зависи много от това какъв тип чихуахуа и дакел е бил развъден в сместа. Дългокосместите чивини може да изискват от собствениците да отделят допълнително време за грижа за козината на кучето. Кучетата от породата чивини, които произлизат от смес от късокосмести чихуахуа и късокосмести дакели, са най-лесни за поддържане по отношение на козината. Линее ли чивиенското куче? Кучетата от породата Чиуини отделят средно количество косми, което може да се регулира чрез често четкане.

Колко дълго живеят кучетата от породата Чиуини? Кръстоските на чихуахуа и дакел обикновено живеят по-дълго и по-здравословно, отколкото чистокръвните дакели. Една от причините за това е, че чихуахуа са известни с дълголетието си, като някои представители на породата живеят до двадесет години и дори повече. Породата чихуахуа има само няколко известни генетични здравословни проблема, които могат да се пренесат върху смеската чихуахуа. Дакелите често имат здравословни проблеми, свързани с гръбначния стълб, и смесването на дакел с породата чихуахуа помага да се намали рискът от развитие на проблеми с гърба. При правилни грижи чивиенките могат да имат продължителност на живота от петнадесет и повече години.

Плюсове и минуси на чивини

Притежаването на чивини има своите плюсове и минуси. Плюсовете на чивиеня включват игривия темперамент на кучето. Кучетата от породите чихуахуа и дакел микс обичат вниманието и са чудесни като домашни любимци за възрастни хора, които имат достатъчно време да се грижат за малък домашен любимец, за самотни възрастни, които искат да споделят живота си с домашен любимец, както и за семейства с по-големи деца. Чивините са лоялни към своите стопани и обичат да участват във всички семейни дейности. Други предимства на притежаването на чивини е, че това е дълголетна порода и при добри грижи кучето може да живее до 15 години или дори повече.

Хората, които се интересуват от това да си вземат малко куче с ниска степен на поддръжка на козината, могат да помислят за Чиуини. Чиуини е сравнително лесно да се подстригва и да се грижи за него, което е още едно предимство на притежаването на куче от смес чихуахуа и дакел. Личат ли много кучетата от породата Chiweenie? Чивинеите се отличават с умерено линеене и трябва да се четкат няколко пъти седмично, за да се поддържа козината в най-добро състояние и да се намали количеството кучешки косми в дома. Линеенето на малките кучета почти не се забелязва поради малкия размер на домашния любимец. Чивините са лоялни и привързани към своите стопани и са най-щастливи, когато прекарват време с човешкото си семейство. Чивините се транспортират лесно поради малките си размери. Чивините обичат дългите разходки и стига да получават достатъчно ежедневни упражнения, те могат да бъдат щастливи в голям селски дом или в градски апартамент. Кучето чиуини може да бъде чудесен домашен любимец за хора, които работят от вкъщи или са пенсионери и могат да прекарват по-голямата част от времето със семейното куче.

Лаят ли много кучетата от породата Чиуини? Недостатъците при притежаването на чивиенско куче включват нивото на лаене на кучето – повечето чивиенски кучета обичат да лаят. Обикновено лаят не е проблем за Чиуини, които живеят на село, но за собствениците на Чиуини, които имат шумно куче в апартамент, прекомерният лай може да причини неудобства, тъй като съседите не винаги са доволни да чуят големия лай, който малките Чиуини могат да издадат. Обучението на чивини да спре да лае по команда е едно от решенията на проблема с прекомерния лай. Понякога кучетата лаят, защото често са оставяни сами. Чивините не правят изключение и наистина не обичат да остават сами, без да имат какво да правят. Инвестирайте в някои дъвчащи играчки за кучета, играчки с дозатори за лакомства и пищящи играчки, които ще забавляват вашето чивини, докато ви няма. Уморете чивинито, като го изведете на дълга разходка, преди да заминете за работа. След дълга разходка повечето кучета са склонни да си почиват и да се отпускат, а не да проявяват деструктивно поведение или прекомерен лай. Чиуини са активни малки кучета и трябва да бъдат разхождани няколко пъти през деня, за да се упражняват и да получават умствена стимулация, която идва от престоя на открито.

Някои чивини могат да бъдат много защитни към своите стопани и да лаят при приближаване на непознати по време на разходка. Това е една от причините, поради които собствениците на чивиени трябва да отделят време, докато чивиенът е малко кученце, и да социализират кучето. Добре социализираното куче Чиуини е по-малко вероятно да лае по непознати, тъй като правилно социализираното куче знае, че повечето хора не представляват заплаха за любимия му стопанин.

Недостатъците, свързани със здравето на Чиуини, включват крехкия гръб на кучето. Чивини, които са наследили дългия гръб от родителя си дакел, може да са податливи на проблеми с гърба. Винаги бъдете внимателни, когато вдигате Чиуини и не позволявайте на Чиуини да скача върху високи мебели или в колата, за да избегнете наранявания на гърба. Собствениците на кучета от породата полудакел и получихуахуа могат да помогнат за предпазване на чувствителния гръб на кучето, като му осигурят рампа, която позволява на Чиуини да се катери лесно, вместо да скача върху дивана или леглото. Когато играете с чивини или го упражнявате, избирайте дейности с леко въздействие, които не включват скачане, тъй като упражненията с голямо въздействие могат да причинят проблеми с гърба при чивини.

Едно от предизвикателствата при притежаването на куче от породата чивини е, че това хибридно куче може да бъде трудно за обучение поради упоритата жилка в характера на кучето, която идва най-вече от породата дакел. Дакелите са силни кучета и тази характеристика може да се прояви и при кръстоската на чихуахуа и дакел. Въпреки че чийвини може да бъде упорито, все пак е възможно да успеете с основните команди, но е важно да запомните, че положителната мотивация и обучението по време на игра са най-ефективни, когато работите по обучението на кучето чийвини.

Чивини стана популярно през последните години, тъй като от смесването на дакел с чихуахуа се получават малки кучета, които имат смел и общителен темперамент и уникален външен вид, които толкова много собственици на чихуахуа и дакел ценят у своите домашни любимци. Чихуените по същество са кучета компаньони, които обичат да са около семейството си. Тъй като в кръвната линия на чивиниите има дакели и чихуахуа, тези очарователни малки кучета имат черти и от двете породи и приличат на родителите си по външен вид и характер. Чиуини е дизайнерска порода, която се създава, когато чистокръвни кучета чихуахуа се кръстосват с чистокръвни дакели.

Колко активни са чивиниите? Чиуини е естествено активно куче, което има достатъчно издръжливост за по-дълги разходки. Потенциалните собственици трябва да могат да осигурят на чивини няколко разходки през деня, както и време за игра, за да поддържат физическата и умствената стимулация на кучето. Отегченото чивини може да прояви нежелано поведение и лесно да си навлече неприятности. Проблемното поведение на чивинеите включва прекомерен лай, копаене или преследване на малки животни. Някои чивини имат по-силен ловен инстинкт от други и трябва да бъдат наблюдавани около непознати по-малки домашни животни. Много по-лесно е да социализирате кучето от смес на чихуахуа и дакел с други малки домашни любимци у дома, докато кученцето е още малко. На по-възрастните чивини може да им отнеме повече време да свикнат с други домашни любимци, например хамстери, и собствениците трябва да присъстват по време на тези взаимодействия, тъй като има вероятност чивини да се интересува от хамстера като от плячка, а не като от нов приятел.

Лаят ли много чивините? Кучетата от породата Чиуини обикновено обичат да лаят и могат да лаят по различни причини. Една от причините, поради които чивините обичат да лаят, е, че и чихуахуа, и дакелите са известни със способността си да лаят и не е изненадващо, че кучето чивини ще наследи тази естествена склонност към лаене от родителските породи. Съществуват и други причини, поради които чивиенските кучета могат да лаят. Странният шум навън или нещо, което кучето смята за необичайно, може да накара кучето от смес на чихуахуа и дакел да лае. Чихуахуа микс просто е изненадан или се опитва да предупреди собствениците за нещо необичайно, което се случва, като лае. Тази склонност към лаене превръща чихуените в добро куче пазач, което не би пропуснало възможността да лае по приближаващ непознат.

Размер на Чиуини

Колко голямо става чиуини? Размерът на чивини може да достигне до 25 килограма, а височината на чивини е до 14 инча. Тъй като дакелите се срещат в два размера – миниатюрен дакел и стандартен дакел, като миниатюрният дакел е с много по-малки размери, когато е напълно пораснал. При смесване на чихуахуа с мини дакели се получават по-малки чивини, които често се наричат мини чивини. Теглото на мини чивини е от 3 до 11 kg, докато чивини, получени от смес на чихуахуа и стандартен дакел, тежат до 25 kg.
Темперамент на чивините

Темперамент на чивини

Смес от дакел и чихуахуа или чивини има темперамент, който идва от двамата родители. Дакелите са смели, упорити, бдителни и смели, докато чихуахуа са привързани към стопаните, игриви и общителни. Кръстоската между дакел и чихуахуа, известна още като чивини, наследява тези черти на темперамента и често е смела, общителна и любвеобилна към своите стопани. Въпреки малкия си размер чивиниите са активни и имат много енергия за дълги разходки. Чивинеите обикновено обичат да лаят и ако гласът идва от генетичния фонд на дакела, тогава очаквайте дълбок звучен лай от кръстоската на чихуахуа с дакел. Чивини са възхитителни домашни любимци компаньони, които могат да бъдат щастливи да живеят с активни възрастни хора или в семейство с по-големи деца. Кучетата от смес на чихуахуа и дакел се разбират добре с други домашни любимци в дома, стига Чиуини да е бил социализиран с други домашни любимци от ранна възраст. Дакелите имат силен ловен нагон и собствениците на Чиуини трябва да бъдат внимателни, когато запознават по-малки домашни любимци с Чиуини. Някои Чивини могат да бъдат агресивни към други непознати кучета и тази агресия често е резултат от недостатъчна социализация по време на кученцето

.
Цени на Chiweenie

Потенциалните собственици на Chiweenie могат да очакват да платят от 250 до 550 USD за кученце Chiweenie. Цената на всяко отделно куче от породата Chiweenie може да варира в зависимост от външния вид на кучето, възрастта, обучението и много други фактори. Новите собственици на Chiweenie ще имат първоначални разходи, които ще включват всички консумативи за кученцето или възрастното куче, като например храна за малки породи, купички за храна и вода, каишка и ремък, шампоан за кучета, легло за кучета и вътрешно гърне, тъй като обучението на Chiweenie за гърне трябва да започне в момента, в който кученцето от смес таралеж и чихуахуа бъде доведено у дома.

Обучение на Чиуини за гърне

Собствениците на Chiweenie могат да започнат да се подготвят за обучението на гърне на новото си кученце още преди то да пристигне у дома. Решете дали искате да поставите вътрешно гърне за кучето. Вътрешното гърне за чивиени има много предимства, тъй като кучето има свободата да използва гърнето по всяко време, когато природата го призове, а не да чака собственикът да го изведе на разходка. Чивини, които живеят в апартаменти, имат особена полза от възможността да използват вътрешно гърне. Късметлиите Chiweenies, които имат хубав двор, който могат да използват като тоалетна, може да не се нуждаят непременно от вътрешна тоалетна, но по време на лошо време или снежна буря някои кучета предпочитат да не излизат навън, което прави наличието на вътрешна тоалетна много удобно.

Как да обучим чивини на гърне? Когато Chiweenie пристигне, обърнете внимание на езика на тялото на кучето и ако забележите, че то изглежда неспокойно, ходи в кръг или подсмърча по пода, заведете кучето на определеното място за гърне и го оставете да свърши работата там. Имайте на разположение няколко лакомства и дайте на Чиуини лакомство веднага щом половин дакел, половин чихуахуа използва кучешкото гърне. Докато обучавате чивини на гърне, бъдете търпеливи и никога не наказвайте кучето за инцидент. Вместо това почистете старателно бъркотията, така че на пода да не остава миризма на урина или изпражнения на кучето, за да предотвратите възможността кучето да използва това място като своя тоалетна в бъдеще. Бъдете търпеливи с чивините и винаги извеждайте кучето на гърне, след като то се събуди, след хранене или веднага щом забележите описаните по-горе признаци за готовност за гърне. Някои чивини могат да бъдат успешно обучени на гърне в рамките на няколко дни, на други може да им отнеме няколко седмици. С последователност и търпение собственикът на чивини може да разчита на успех в обучението на новия космат член на семейството.