Чорки (смес от чихуахуа и йоркширски териер)

Какво представлява чоркито? Хибридът чорки е уверена и сладка кръстоска между чихуахуа и йорки или йоркширски териер, които също са дребни и сладки животни. Чоркитата се наричат още със следните имена: Чийорки, Йорки-Чи, Йорки-Чи и Йорки. Това малко куче тежи до 10 килограма и не надвишава височина от 9 инча, когато е напълно пораснало. Лоялна, любопитна и енергична, комбинацията от темпераменти на чихуахуа и йоркширски териер със сигурност ще ви направи впечатление.

Изображение на кучето чорки

Потенциалните собственици на кучета обикновено избират определена порода кучета по различни причини. Някои от тях може да искат да имат ценни кучета за компания и такива, които ще се справят добре с децата им, докато други ще придобият кучета за работа и охрана. Основната причина, поради която мнозинството от хората с избират дадено кученце, е сладурщината, която всъщност не е практична черта. За повечето собственици на кучета чоркито е сред най-сладките дизайнерски породи кучета днес.

Точно както се случва и с други кучета кръстоски, физическият облик на чоркито понякога може да има забележими отклонения, което зависи от приноса на генетиката, даден от родителите. Подобно на родителите си обаче, чоркитата са кучета с размер на играчка, което ги прави идеални домашни любимци за живот на закрито. Чоркитата запазват формата на главата на родителя чихуахуа, както и копринената и дълга козина на родителя йорки. Въпреки че понякога ушите им могат да бъдат увиснали, обикновено те са изправени и наподобяват тези на чихуахуа. Благодарение на генетиката на чихуахуа, чоркитата могат да се появят в различни цветове – от сиво, черно и загоряло, наред с други смесици. Да се предвидят чертите на едно дизайнерско куче кръстоска не е лесна задача. Единственото, което трябва да знаете, е, че какъвто и да е резултатът от чоркито, резултатите ще бъдат абсолютно очарователни.

Козината на чоркитата прилича на тази на родителите им по отношение на типа и цвета, както и по различна динамика. Основните цветове на козината при чоркитата са сребрист, бял, кафяв, черен и син. Някои кучета са с едноцветна козина, докато други имат смесена комбинация от изброените цветове. Козината се отличава с копринена, светла окраска със средна дължина и характерни вежди.

Йорките обикновено са хипоалергенни, докато чихуахуа не са. Полученото потомство на чорки обикновено има слабо разрошена козина и е хипоалергенно. Но ако се случи така, че вашето чорки предпочита повече черти от чихуахуа, то ще линее повече. Въпреки умерено дългата си козина чоркитата не се справят добре в много студена среда поради малкия си ръст. Кучетата, кръстосващи чихуахуа и йоркширски териер, могат да се справят с умерени, но не и с екстремни горещини.

Информация за породата кучета чорки

Тъй като са сравнително нова кръстоска, създадена през 90-те години на миналия век, различните им външни белези варират в зависимост от кучето. Средно те са склонни да запазят размера на играчките на родителите си. Височината на краката им може да се окаже къса като на родителите йорки или слаба и по-дълга като на родителите чихуахуа. Тези кучета кръстоски също така поддържат малки лица с кръгли, големи очи, които са с тъмен цвят. В зависимост от произхода ушите на чоркитата се различават по размер и форма. Те ще бъдат или къси, или големи с триъгълни краища и заоблени вариации. Цветовете им могат да варират от черно и кафяво до червеникави нюанси и сиво или обща смесица между тези цветове.

Въз основа на родителските черти на чоркитата, които имат общ малък размер и също така показват отношение на непропорционална увереност към други кучета, а също и към хората, чоркитата са чувствителни и сприхави кучета. Те също така могат да бъдат трудни за съжителство, тъй като обичат да доминират над стопаните си, но това може да бъде добре овладяно чрез правилно ръководство и лидерство.

Продължителност на живота на чоркитата

Колко дълго живеят чоркитата? Като общо правило малките породи кучета са склонни да живеят повече от големите породи кучета. Тъй като и двете родителски породи имат по-голяма продължителност на живота, става разумно да се очаква, че получените чоркита ще имат същата добра продължителност на живота. При тази порода обаче трябва да сте предпазливи за няколко здравословни проблема, с които да се справите. Йорките могат да живеят около 14-16 години, докато чихуахуа могат да живеят 14-18 години.

Средният диапазон на продължителност на живота на чоркито е малко по-нисък от този на родителите му – 10 до 15 години. В зависимост от генетиката на родителските породи, както и от това колко здравословно се отглеждат чоркитата, вашето чорки всъщност ще се радва на по-дълга продължителност на живота.

История на чоркито

Чоркито може да се е появило в резултат на случайно кръстосване преди много години. След като преди около 20 години чоркито е било официално маркирано, сега то се е превърнало в много популярна и любима дизайнерска порода на много любители на кучета. Чоркитата, с които разполагаме днес, са резултат от първо поколение развъждане от породисти чихуахуа и йорки. Това затруднява получаването на подобни чоркита дори в едно кучило по отношение на поведението и външния вид. Но поради някои сходства, които са налице при родителите им, могат да се направят някои обобщения.

Да се проследи кога е станало първото умишлено кръстосване на йорки и чихуахуа е някак невъзможно. Въпреки че се смята, че те съществуват от 90-те години на ХХ век, точното място, откъдето са дошли, не е добре известно. Въпреки това те са придобили голяма популярност и са много популярни дизайнерски кучета за кръстосване.

Родословие на чорки

Чоркитата са в резултат на кръстосване на чистокръвни чихуахуа и йоркита, които са малки породи кучета, които са много популярни. Тъй като са дизайнерски кръстоски, които не са чистокръвни, те не са признати за истинска порода от Американското киноложко дружество и също така не отговарят на изискванията за получаване на официални документи за родословие. Възможно е да са необходими няколко кръстосвания на няколко поколения, за да се появи чистокръвно чорки с предвидими характеристики.

Съществуват обаче други по-малки клубове, които признават породата чорки и предлагат сертификационни документи за тези дизайнерски кученца, т.е. ако сертификацията е толкова важна за вас. Дори и без никакви документи, чоркито без съмнение е очарователна порода кучета с впечатляващ произход, както беше разгледано по-горе. Съществувайки от векове, породите чихуахуа и йорки са били високо ценени от собствениците на домашни любимци.

Диета на чоркитата

Най-добрата храна за вашето чорки е качествена суха храна за кучета с високо качество. Kibble за най-препоръчителния вид храна за вашето Chorkie, тъй като тя се състои от хранителна храна, която ще задоволи всички диетични нужди на вашия домашен любимец, а освен това се предлага в готов вид за бутилиране. За да изберете най-добрия тип храна за кучето Чихуахуа Йорки микс, има някои съображения, които трябва да вземете предвид. Това включва размера на вашето чорки, възрастта, както и нивото на активност на кучето ви. Всички тези фактори се променят с преминаването на кучето Чорки от кученце в зряла възраст.

Също така трябва да внимавате за размера на порциите, когато става въпрос за Чорки. С ненаситен апетит и като дребни кучета, не трябва да давате на вашето чорки прекалено много гранули, за да бъде то сито. Просто следвайте инструкциите, дадени от производителя на храната. Можете също така да потърсите съвет от ветеринарния си лекар относно графика за хранене на вашето чорки в зависимост от неговия размер и възраст. Ако просто оставите малкото си чорки да се храни свободно, то бързо ще напълнее и ще има голям корем. Ще се появят здравословни проблеми, тъй като малката му рамка не може да се справи с прекомерното количество пух.

Производителите на кучета правят всичко възможно да предоставят насоки за това как да храните кучето си. Всяко отделно куче обаче има различни нужди и тук се намесва вашият ветеринарен лекар, който трябва да ви помогне да определите конкретните нужди на вашето кученце чорки.

Кученца чорки

Това са вероятно най-сладките същества, които ще срещнете! Размерът на кучилото на породата е малък и обикновено имате 2 до 3 братя и сестри, които са космати, от които можете да избирате. Дори и в тези малки количества, кученцата чихуахуа-йорки се състоят от купчина, която е борбена! С тези кученца трябва да се занимават внимателни стопани, които са отдадени и внимателни. Тези, които притежават тези кученца, трябва да са наясно с важността на ранното им обучение и социализиране, като същевременно използват нежни докосвания, за да създадат отношения между алфа-кучето. Ако това не се спазва, вместо кученцата да израснат като спокойни другари, те ще се превърнат в малки титани.

По време на кученцето си кръстоските чорки са пухкави, очарователни, както и пълни с енергия и хъс. Може да помислите за кучешка детска градина за вашето чорки, за да може то да се научи на послушание, докато се социализира. Това ще помогне на кученцето ви да израсне като добре възпитан домашен любимец.

Изисквания към упражненията на чорки

Както беше споменато по-рано, кучетата от породата чорки обичат да лагеруват предимно на закрито, освен ако не живеете в по-умерена среда. За да задоволите изискванията за движение на вашето куче чорки, разполагайте с много играчки наоколо, с които кучето да си играе и да тича. Можете също така да извеждате няколко пъти кучето от породата Чихуахуа Йорки микс на кратки разходки по време на дългия ден вкъщи. Чоркитата са склонни да получават малки приливи на енергия, но нямат достатъчно издръжливост, за да поддържат това. Едно посещение на парка за кучета или на двора, където те тичат и изследват без каишка, би им помогнало. Тази порода кучета е идеална за всеки, който си търси готин компаньон, тъй като изискванията им за физическо натоварване са сравнително ниски.

Как да се грижиш за чорки

Изискванията за грижи и оформяне на кученцата се различават при отделните породи. Поради естеството си на дизайнерска кръстоска кучетата са склонни да се различават по черти и външен вид дори тези, които са от едно и също кучило. Но като цяло тези кучета нямат големи нужди от оформяне.

Чоркитата, които имат дълъг косъм, ще се нуждаят от периодично подстригване на козината си и от грижа на полуседмична база. Това улеснява управляемостта на дългата им козина, като същевременно я поддържа без заплитания и здрава. От друга страна, късокосместите смески на йорки-чихуахуа ще се нуждаят от по-рядко оформяне на козината.

Сред най-добрите черти, които правят тези кученца любими на повечето любители на кучета, е тяхната природа, която не изисква много сресване. Като правило за всеки собственик на чорки, стремете се да почиствате кучето си веднъж седмично, както и да планирате ежеседмично почистване на зъбите и проверка на ушите. Телата на чоркитата трябва да се проверяват щателно и за бълхи, кърлежи, леки наранявания и общи здравни прегледи.

Тъй като те не линеят много, ежедневното четкане на козината на Chorkies ще помогне за премахването на заплетената козина и косъм. Необходимо е да къпете тези кучета поне два пъти седмично, тъй като повечето от техния вид са предимно домашни любимци, които се отглеждат в помещения. Те обичат да се излежават в треньорските стаи, вместо да се разхождат навън, и затова поддържането на чистота ще им бъде от полза.

Можете да поддържате здрава козината им, като ги подстригвате редовно при дресьор. Ако пребивавате в среда с топъл климат, козината на чоркито ще бъде по-малко тежка и по-къса през лятото, за да му е по-удобно. Винаги се грижете козината около ушите да е добре подстригана и изчетквайте космите от ушите на Чорки, за да предотвратите ушни инфекции и запушване.

Темперамент на чоркито

Индивидуалното чорки най-вероятно ще съчетава характеристиките, които имат родителите му. Въпреки това е трудно да се предвиди, тъй като кученцата Chorkie са склонни да се различават малко едно от друго в зависимост от това кои черти предпочитат повече от някой от родителите. Тъй като родителите на чихуахуа и йорки са самоуверени и сигурни в себе си породи кучета, чоркитата са склонни да запазят този темперамент.

Подобно на родителите си, чоркитата са игриви и енергични малки кучета, поради което изискват много игри и упражнения. Ако на тези кучета не се налагат ограничения и граници още от кученцето, те вероятно ще станат своенравни и изключително упорити. Ако случайно се заблудите от малките им размери, те ще изобразят в себе си истинското си чудовище, което в крайна сметка може да ви накара да се почувствате като нещо като човешки домашен любимец в резултат на това, че чоркито става доминиращо. Просто бъдете стриктни с вашето чорки още от деня, в който то пристигне у дома, за да избегнете всички тези неудобства.

Чоркитата са наследили и чертата лаене от своите родители чихуахуа и ще ви предупредят за всеки непознат, който се приближава към дома ви. В съчетание със смелия характер на йоркито, чоркитата могат да бъдат перфектни кучета пазачи. Въпреки че може да не успеят да надвият натрапника, те ще ви предупредят за всяко посегателство, като вдигнат шум. Поради тази причина се погрижете да социализирате чоркито си достатъчно рано, за да избегнете склонността му да лае за почти всичко, включително и за посетителите. Курсовете по послушание ще им помогнат да не се превърнат в кучета Наполеон, а да бъдат добре възпитани малки другари.

Тъй като те са смесени кучета от кръстоска, характерът и темпераментът им определено ще се различават съответно подобно на външния им вид. Въпреки че можете да предвидите темперамента на кръстоската въз основа на родителите, това не е сигурна гаранция, тъй като ще зависи от това коя страна чоркито предпочита повече.

Като цяло кръстоската на чорки наследява няколко черти и от двамата родители. Кучетата често са бързи по тяло и ум, което ги прави сравнително лесни за обучение. Стига да изкорените лошите им навици още в зародиш и да получат подходящо дисциплинирано обучение, ще имате абсолютно послушно куче Чорки.

По принцип тези породи кучета не се разбират добре с малки деца. С безразсъдните си техники на игра те лесно могат да наранят или счупят малките кученца. Но за семейства с по-големи деца или възрастни двойки, които искат да се сдобият с внимателни кучета компаньони, те са идеален избор за домашен любимец, тъй като са игриви, дружелюбни и лоялни.
Обучение на чорки за гърне
Как да обучим чорки на гърне? Кученцата чорки просто спят, разхождат се, ядат и пишкат. Те не са наясно с мястото и времето, когато трябва да извършват тези дейности. Вие трябва да определите графика за обучение, за да сте сигурни, че кученцето Чорки ще научи всички тях. Най-труден от всички е процесът на обучение на гърнето. Можете да следвате следните стъпки, за да постигнете успех в обучението на вашето чорки:

Веднага щом се приберете вкъщи, започнете да планирате графика за сън/хранене и елиминиране/отпускане.

Снабдете се с малка торбичка за кучешки лакомства, за да награждавате чоркито за добро поведение.

Набавете си консумативи за почистване на гърнета, в случай че кученцето зацапа килима, като например Nature Miracle Stain and Odor Remover. Всеки почистващ препарат на ензимна основа ще помогне за премахване на миризмата на кучешка урина, което е задължително по време на обучението на чорки за гърне.

Подгответе каишка и нашийник с дължина от 6 до 10 фута.

Изберете определено място за поставяне на гърнето на кученцето.

Когато започнете процеса на обучение, уверете се, че кученцето Chorkie е приключило с гърнето, за да можете да го похвалите.

Преди да се върнете в къщата, уверете се, че кученцата са изпразнили напълно червата или пикочните си мехури. Наблюдавайте ги внимателно, за да се уверите, че наистина пишкат.

След като Chorkie приключи с изхождането, наградете кучето с лакомства, например парченца пилешко месо, за да може вашият малък домашен любимец да свързва изхождането навън с положително преживяване. В крайна сметка чоркитата ще се научат и ще го правят сами.

Тъй като домашното обучение на пораснало кученце Chorkie може да се окаже проблем, уверете се, че сте го започнали достатъчно рано. Тъй като кръстоските чорки са чувствителни към влажно или студено време, осигурете защитено дворче за гърне.

Обучение на чорки

Тъй като е известно, че родителските породи на чорки са своенравни и упорити, когато става въпрос за обучение, същото се отнася и за кръстоските. Въпреки това чоркитата са интелигентни, нетърпеливи, лоялни и реагират добре на позитивни техники за подсилване. Макар че желанието им да се харесат и интелигентният им характер могат да улеснят процеса на бързо усвояване на командите, не очаквайте, че обучението на това куче ще премине гладко.

За да улесните работата си, просто бъдете търпеливи с кученцето чорки, като следвате правилните подходи. Още от самото начало се уверете, че сте лидер на стадото. Също така се уверете, че кученцето Чорки не ви командва, тъй като това може да доведе до ужасни поведенчески проблеми, когато продължите да се занимавате с кучето, и може да продължи през целия живот на вашето Чорки.Вашата програма за обучение се нуждае от твърдост, докато вие излъчвате увереност. Като използвате положителни методи за подсилване, които включват предлагане на лакомства и похвали на кучето, когато то се държи според очакванията, бъдете сигурни, че обучението ще бъде успешно.

Когато се използват прекомерни наказания и методи за отрицателно подсилване, това не е обучение, тъй като никога няма да даде резултат. Тези сладури не заслужават това, затова го избягвайте на всяка цена. Когато обучавате тази порода, започнете рано, като същевременно запазвате нежност и твърдост. Лакомствата и високите похвали ще накарат йоркистката страна на вашето куче чорки да реагира положително. Все още с йоркистко наследство, стремете се да социализирате кученцето Чорки с други хора, домашни любимци и други нови ситуации в среда, която е положителна и щастлива.

Чоркитата също така са силно предразположени към прекомерен лай и синдром на малкото куче в кученската си възраст. Това се премахва чрез ранно социализиране и обучение, което също така кара кученцата чорки да осъзнаят собствения си потенциал като перфектни компаньони. Със сигурност не бихте искали да имате властно, мрънкащо и сърдито малко куче. Затова правете това, което се изисква от вас!