Чаг (смес от чихуахуа и мопс)

Какво е Chug? Известен също като пугуахуа, Чуг е кръстоска между мопс и чихуахуа. То е лоялно, темпераментно, обичащо вниманието и привързано куче. Линее много, но размерът им е напълно идеален за по-малки жилища и могат да се използват и като кучета пазачи. Обикновено се разбират добре с непознати, както и с други домашни любимци, ако са добре социализирани. Тези породи кучета са чудесни за семейства с деца. Макар че обучението на чалгата може да изисква малко търпение, с помощта на лакомства дори и начинаещите собственици могат да постигнат огромни успехи.

Изображение на кучето Chug

Като дизайнерска кръстоска, която е много популярна, това дизайнерско кръстоска куче абсолютно и без никаква изненада ще открадне сърцето ви наляво и надясно! Родителите на Чуг са добре познати от векове като най-ценните компаньони. Очарователното отношение, любящият характер и компактният размер са само част от страхотните черти, които притежават чихуахуа и мопс. В повечето случаи Chug ще наследи всички тези черти, но няма да е лесно да се определи коя порода ще бъде по-предпочитана от кученцето Chug. Независимо от този вид несигурност, характерна за кучетата кръстоска, Чуг се е доказал като подходящ компаньон за семейства от всякакъв размер и тип.

Със своите огромни забавни характери кучетата от смес на мопс и чихуахуа са перфектни домашни любимци-компаньони. Те са идеални за домове с по-големи деца и други възрастни хора, които не търсят партньори за упражнения. Кучето Чаг обикновено е по-приятелско към някой, който има достатъчно внимание и време за предлагане.

Малкият размер и умерените изисквания за активност на Chug го правят идеален за обитатели на апартаменти или малки жилища, като например пенсионери, които търсят компаньони с ниски изисквания за поддръжка. Въпреки че Чуг е добър домашен любимец за всяко семейство, малките деца, които не знаят как да се държат внимателно с това дребно куче, не могат да съжителстват приятелски с него. С дребния ръст и големия характер, който притежават, кучетата от породата чихуахуа мопс микс са склонни да се държат като големи кучета, за каквито се мислят.

Очаквана продължителност на живота на Чуг

Средната продължителност на живота на Chug е от 10 до 13 години. Когато се грижат правилно и получават качествена храна, която е подходяща за възрастта им, Чъгуахуа ще се радват на пълноценен живот с много забавления.

Размер

Размерът и теглото на напълно порасналите кучета от породата Чуг могат да варират до голяма степен в зависимост от развъждането. С обичайното тегло на възрастен Чуг, вариращо между 10 и 20 килограма, и височина от 6 до 12 инча, кучето има идеален размер, удобен за повечето домашни условия. Тъй като е кръстоска, размерът на Чуг не е гарантиран от размера на родителите им.

Външен вид на Чаг

Чугс вероятно ще наследи различни черти на характера от чистокръвните си родители, както беше споменато по-рано. Някои от тях ще предпочитат повече чертите на мопса, докато други ще възприемат външния вид на чихуахуа. Поради това козината на Chugs обикновено е права и фина за тези, които са късокосмести. Но има и дългокосмести Chugs, които са взели пример от чихуахуа. Главите им са добре устроени, с раздалечени и високи уши, с кръгли и големи очи. Перфектно набръчканите вежди при чалгата са физическа характеристика както от чихуахуа, така и от мопс. Също така, в зависимост от родителската порода, която е по-предпочитана, муцуните могат да бъдат по-тънки и по-къси или широки и широки. Със здрави тела, които са добре замускулени, краката им са по-къси.

Чъгсът има добре развита шия, която се съчетава идеално с добре замускулените рамене. С добре замускулени и развити хълбоци и поясници, Chugs имат хубав равен гръб, както и дълбоки и широки гърди. Опашката на мопса се сгъва на гърба му, когато се движи и когато е в покой, което е черта, наследена от мопса. Благодарение на компактните, малки крака, Chugs имат силни нокти и възглавнички на лапите, които са много твърди.

Козината им се отличава с различни текстури и комбинации от цветове, което също силно зависи от характеристиките на козината на родителите. По-долу са изброени някои от цветовете на козината на Чаг, които включват черно с тен, шоколадово, кафяво, черно и кафяво, кремаво, алено, тъмнокафяво, петнисто, петнисто, мерле.

История на Chug

С голяма вероятност тази порода кучета да е съществувала в дълъг период от време по естествен път, развъдчиците на дизайнерски кучета в САЩ започват да кръстосват чихуахуа с мопс в началото на 2000-те години.

За разлика от други смесени породи, при чугуните няма никой конкретен човек, който да е свързан със създаването им. Предполага се, че мопсовете и чихуахуа са били смесени с положителна цел за извличане на добрите качества на двете породи кучета в чага.

Към днешна дата чалгата все още не е призната като “истинска” порода кучета от регистри като Американското киноложко дружество. Това е така, защото наличните чауги все още са първо поколение потомци на чистокръвните чауги и чихуахуа. Вероятно ще са необходими още няколко поколения кръстосвания на няколко поколения, за да се получат чистокръвни Chugs. Това може да отнеме дори десетилетия, за да бъдат кученцата Чуг предсказуеми.

Отношението на Чъгс към деца и други домашни любимци

Децата, които са прекалено развълнувани, трябва да бъдат наблюдавани, когато играят с тези кучета, тъй като е възможно Пугуахуа да наранят сериозно тези малки по размер кученца. Кучетата обичат да са по-близо до по-големи деца и възрастни, които се държат внимателно с тях по време на игра. При правилен подход пухуаху са много добри компаньони.

Тези кученца трябва да бъдат социализирани рано, за да се разбират добре с другите домашни любимци в дома ви. Това, заедно с мишлетата и бавното въвеждане, ще помогне на кучето ви да свикне с други домашни любимци достатъчно рано. Това помага да се избегнат проблеми като агресивност с други животни. Но също като родителите си от породата чихуахуа, и чаушите обичат да прекарват времето си сами, без да се привързват към други домашни любимци.

Въпреки че предпочитат да са единственото животно в къщата, чугуните, също като кученцата от други породи кучета, се нуждаят от ранно генетично залагане, социализация и обучение. Те определено ще изиграят решаваща роля за изграждането на личността на пухкавия.

Грижи за кученцето

Преди появата на тези кученца, заради оживлението и буйния им характер, градините и домовете трябва да се направят защитени от кученца. Социализираните кученца винаги водят до приятелски настроени, уверени и общителни кучета. Това кара кученцата да се чувстват уязвими, когато майката Chug напусне другарчетата си. Кученцата на Chug имат голяма полза от това да останат малко по-дълго с майка си, въпреки че това не трябва да е за толкова дълго.

Най-добре е кученцето да бъде доведено, когато в къщата постоянно има хора. Домовете и градините трябва да се защитят от кученца, като се премахнат всички инструменти, с които буйното кученце Chug може да се нарани. Заради любовта им да дъвчат неща се уверете, че електрическите кабели и жиците са поставени на недостъпно за кученцата място. Също така трябва да се постараете да премахнете токсичните растения в дома и в цветните лехи.

За да растат добре, кученцата от породата Chug трябва да спят много. Ето защо е важно да им осигурите тихо място, където да могат да подремнат, без да бъдат обезпокоявани. За да не стават кученцата по-буйни, когато са в къщата, винаги се грижете да поддържат приятна и спокойна игра в къщата и малко повече игри навън, които са по-активни.

Хранене

Винаги следете да се придържате към определен график за хранене, предоставен ви от развъдчика на Chug, вашия ветеринарен лекар или дори от производителя на храната. Тъй като порасналите чауги не са придирчиви или капризни, уверете се, че кучето се храни два пъти дневно – сутрин и вечер – с висококачествена суха храна за кучета. За да отговорите на хранителните им изисквания, вземете предвид и нивото на активност. Уверете се, че вашият Чуг не наддава прекалено много на тегло, като балансирате количеството на даваната храна, така че всички допълнителни калории да бъдат изгорени, за да се избегнат здравословни проблеми, които са свързани с наддаването на тегло при кучетата. Следете за талията, за да наблюдавате всякакви признаци на затлъстяване, тъй като то може да намали продължителността на живота на вашето куче от породата Chug.

Изисквания към упражненията за вашето Chug

Тъй като са малки кучета от кръстоска, изискванията им към физическите упражнения са съвсем умерени. но техните нискоенергийни изблици изискват само малко умствена дейност, за да останат Чуг добре развити, щастливи и здрави кучета. Една ежедневна разходка с продължителност 30 минути е достатъчна, за да задоволи нуждите им от упражнения. Освен това чаушите трябва да бъдат занимавани с интерактивни игри през целия ден с много интерактивни дейности.

Обикновено чугуните се радват на по-кратки разходки сутрин и на интересни и по-дълги следобедни разходки. За да изпуснат парата, тези кучета обичат често да се разхождат из градината. Но трябва да се уверите, че оградата е достатъчно здрава, за да избегнете бягство и да предотвратите евентуална среща с други проблеми.

поради крехкия характер на костите на Чуг не трябва да се прекалява с упражненията, тъй като упражняването на прекалено голям натиск върху костите и ставите им може да изложи кученцето ви на проблеми с физическото здраве. Поради това на кученцата Chug не трябва да се позволява да тичат по стълби или дори да скачат от мебели.

В зависимост от степента на облагодетелстване на чихуахуа, кученцето Chug може да има по-големи изисквания към упражненията поради повишената енергия, която да държи кученцето заето. Уверете се, че кученцето ви няма да стане жертва на синдрома на малкото куче, който е резултат от липсата на достатъчно умствена стимулация и адекватни упражнения.

Как да се грижиш за Chug

Подобно на други породи кучета, кожата и козината на Chug трябва да се почистват редовно, за да се поддържат в отлично състояние. За да се гарантира, че ще останат здрави и във форма, Чуг също се нуждае от редовни ежедневни упражнения. Преди всичко трябва да поддържате хранителните нужди на вашия Chug добре задоволени, като го храните с висококачествена кучешка храна в препоръчаните количества.

Тези кръстоски могат да имат гладка, къса козина. Ако в родословното дърво се случи да има дългокосместа чихуахуа, получените в резултат на това чауши могат да имат по-дълга козина. Чъгушите вероятно ще линеят поради наследството на родителите им от породата мопс, тъй като мопсовете са известни с това, че са големи лишеи. Чихуахуа са късокосмести, но също имат своя дял и в малките линеещи животни. За да се премахне линеенето на косми от Chugs, почиствайте козината им ежедневно. Като придадете блясък, се погрижете да предотвратите появата на много кучешки косми в дома си.

Също така се погрижете да поддържате сухи и чисти лицевите бръчки на вашия Чуг, ако има такива. Просто трябва внимателно да ги избършете с помощта на бебешки кърпички или мокра кърпа. След това подсушете добре гънките и нанесете царевично нишесте или бебешка пудра, за да поддържате сухотата им, без да попада пудра в очите на кучето.

Освен това ноктите на вашия Чуг трябва да се подрязват след няколко седмици. Зъбите им трябва да се мият ежедневно, а ушите им трябва да се поддържат сухи и чисти. Вие Кученцата Chug са податливи на здравословни проблеми със зъбите, като например пародонтоза.

Преди да доведете ново кученце Chug у дома, има основни неща, с които човек трябва да разполага. В допълнение към наличието на тези предмети, уверете се, че държите под око вашето кученце Chug, когато то си играе. За да контролирате буйния им характер, инвестирайте в кучешки вратички или просторна кошара за игра, които ще позволят на кученцето Chug да си играе, като същевременно гарантират неговата безопасност. Ето и необходимите ви принадлежности за отглеждане:

Няколко вратички за кученца/бебета
ръкавица за грумиране
Четка с мек косъм и четка за почистване
Ножица със заоблени краища
Специфична за кучета четка за зъби и паста за зъби
Добре направени играчки с качествени гризалки, които Chug Pups да гризе
Ножици за нокти
Добре изработена каишка или нашийник
Просторна кучешка кошара, която е достатъчно голяма, за да може Chug да си играе в нея
Керамични купички за хранене на кученцето Chug
бебешки одеяла за използване в клетката на кученцето
Темперамент на Chug
В зависимост от това дали кръстоската е по-скоро на комичния мопс, или на някак си властната и подозрителна чихуахуа, чагът може да има наистина различни характери. В най-добрия си вид чаугите са много любвеобилни и приятелски настроени.

Темпераментът също може да варира, тъй като се влияе отчасти от околната среда и отчасти от гените на родителите. Много е вероятно темпераментът на майката да окаже влияние върху поведението на кученцето Чаг. Ако преобладава страната на мопса, кученцето ще бъде по-клоунско, а ако доминира страната на чихуахуа, кученцето ще проявява по-голяма независимост.

Когато се обучават, и двете породи могат да бъдат упорити, а също и да настояват да постигнат своето. Подобно на повечето кученца, чихуахуа ще реагира добре на техниките за положително подсилване с похвали и награждаване с лакомства, когато се справя добре. Също така трябва да имате чувство за хумор и търпение, за да съжителствате успешно с Chug, тъй като те не винаги ще правят това, което искате.

Постарайте се да започнете уроците по обучение в деня, в който получите кученцето Chug у дома. Дори и на ранна възраст от 8 седмици те са в състояние да схванат всичко, на което са научени. Това предпазва кучето от главозамайване, тъй като то дори може да стане по-трудно за справяне. Преди да запишете кученцето си Chug в детска градина за домашни любимци, уверете се, че сте направили необходимите ваксини за вашето кученце, преди да го изложите на публично място.
Обучение на Chug за гърне
След като кученцето ви пристигне у дома, започнете обучението за гърне на място. Тъй като е интелигентно малко кученце, от него се очаква да следва правилото съвсем послушно. Въпреки това, при наличието на упоритата природа на чихуахуа, бихте могли да очаквате в малка степен същото. Това трябва да бъде решено чрез прилагане на техники за положително подсилване, като същевременно бъдете търпеливи.

Първото нещо, което трябва да направите, е да обърнете голямо внимание на това как се държи то. Ако кученцето започне да се разхожда, докато подсмърча по пода, вземете го и го заведете на мястото, което сте определили за тоалетна. Позволете на кученцето да се облекчи. След като вашият Чуг приключи с тази дейност, възнаградете го с лакомство, съчетано с похвала. Това помага много, тъй като кученцето ще започне да свързва изхождането на гърне на конкретното място с положително преживяване.

Докато кучето все още е на това място, похвалата, която му изричате, трябва да е под формата на команда, например: “Добро гърне!”. В крайна сметка кученцето ще свърже това място с командата и гърнето плюс доброто преживяване с “лакомства”. В случай че кученцето бърка в къщата на килима, не го наказвайте, а просто произнесете похвалата и заведете кученцето на правилното място. Наказването на домашния любимец ще го накара да ви няма доверие, което още повече ще затрудни обучението му на гърне.

Обучението в сандък също може да помогне за ускоряване на процеса на обучение на гърне, като ограничава кученцето Chug винаги, когато то не е навън, за да пишка. Накарайте кученцето Chug да разбере, че клетката е любимо място за почивка след игра и хранене или след като се е облекчило навън.

Обучение на Chug

Като малки и умни кучета, Чуг се обучават лесно, когато попаднат в правилните ръце. Но възпитанието и обучението на куче от породата Чихуахуа и Мопс Микс трябва да започне рано и да бъде последователно, за да може то да схване командите. Чугуните не трябва да бъдат оставяни често да се оправят сами, тъй като е вероятно да развият поведенчески проблеми като синдрома на малкото куче. Това вероятно може да доведе до невротизиране на кучето ви и до по-трудно справяне с него.

Въпреки че в тях има жилка упоритост, Чугс се научават на толкова много нови неща, ако се спазват упоритост и търпение. Уверете се, че сесиите по време на обучението им са кратки и прецизни, тъй като те са известни с това, че губят внимание за кратък период от време. Също така се уверете, че се забавляват, за да могат да останат съсредоточени. Висококачествените лакомства трябва да се дават на кучето като награда, когато то се подчинява и се държи добре. Но се уверете, че контролирате това, така че кучето ви да не прибави твърде много тегло от многото лакомства.

Тъй като е толкова очарователно, просто знайте, че е много лесно да разглезите кученцето Чуг. Но веднага щом кученцето ви пристигне у дома, уверете се, че сте определили основните граници, ограничения и правила. Без определени граници и правила е вероятно Чуг да възприеме по-доминиращи роли, които да го направят по-труден за живеене и справяне. Ето само няколко от командите, на които трябва да обучите кученцето Chug веднага след като се прибере у дома:

Седни
Ела
Тишина
Стой
Долу
Остави го
Легло

Накратко, хибридният микс Chug е доста интелигентен и може да не ви безпокои много. Те ще реагират много положително на обучението и ще възприемат командите много лесно. Обучението, основано на подсилване, което е позитивно, което включва награждаване на кученцата с похвали и лакомства, е силно препоръчително, когато кученцето се подчинява. Винаги се уверявайте, че всички уроци по обучение са изпълнени със забавление, както и че са кратки, за да сте сигурни, че вашият Чуг не скучае. Уверете се, че поддържате последователна и твърда ръка при обучението на кучето, и започнете достатъчно рано, за да не стане кученцето ви своенравно.