Кокапо (смес от пудел и кокер шпаньол)

Изображение на кучето кокапоКакво е кокапо? Дизайнерската кръстоска какаду е известна още като какадудъл, кокерпу или спаудъл. Като една от най-известните дизайнерски породи кучета, какадуто е кръстоска между енергичния кокер шпаньол и приятелски настроения към алергии пудел с ниска степен на сресване. В резултат на това се получават малки до средни кучета, които са много сладки и изключително адаптивни. Кокапоо са достатъчно подвижни, за да се гонят, плуват и ходят по преходи, но и любвеобилни, за да се свиват на коленете ви, докато се наслаждавате на чаша кафе.

Как изглежда едно кокаподско куче? Кокапоо се предлагат в огромна гама от шарки и цветове, като това зависи от родителските им породи. Най-разпознаваемата им черта е мечешкото лице и къдравата козина. С дълга, единична козина, която обикновено варира от свободни до прави къдрици без прегъвания, кокапоо се предлагат в различни цветови комбинации, каквито могат да се видят при родителите им пудели и кокершпаньоли, които имат по-богато разнообразие от цветове на козината, отколкото при други породи кучета. По темперамент какадулите са щастливи, общителни и интелигентни кучета. Наследили интелигентността си от родителя си пудел и увереността си от кокер шпаньола, кудкудлите са чудесни за заети семейства. Поради статута си на дизайнерска порода кучетата от породата кокапод обикновено са изложени на риск от развъждане в кучкарници.

Очарователните кучета от породата Кокапу винаги ще се стремят да бъдат животът на партито във вашия дом. Тъй като кучетата от смес на кокер шпаньол и пудел са изключително прощални и много интелигентни, те са ориентирани към хората и тяхната обич на високо ниво винаги ще ви кара да се чувствате придружени.

Консумативи за кучета

Първоначално кокер шпаньолите са били развъждани, за да създадат кучета с ниско съдържание на хистамин и стабилен темперамент. Въпреки че ще откриете индивидуални вариации в кръстоската на кокапо, определено ще осъзнаете, че резултатите във всички категории ще бъдат много благоприятни с висок дух, интелигентност и издръжливост.

Кокапо в цял ръст
Колко големи стават кокалестите какавиди? При възрастно кокапо, което се очаква да достигне височина от 25 до 38 см и тегло от 19 кг, има 4 различни категории по размер, в които се развъждат кокапо. Кокапоо се предлагат в размери Teacup, Toy size Cockapoo, Mini и Maxi или Standard. Сравнението между различните размери на какаду е следното.

Размери на какаду

Кокапо с чашка (Teacup) не надвишава височина от 10 инча и тегло от 6 килограма.

Toy Cockapoo е по-здрава от Teacup Cockapoo и може да прехвърли на везната до 12 килограма и височина 10 инча.

Миниатюрното кокапо е с височина от 11 до 14 инча и тегло от 13 до 18 килограма.

Maxi Cockapoo или Standard Cockapoo може да тежи поне 19 килограма и да има минимален ръст от 15 инча.

Колко дълго живеят кучетата от породата кокапо?
Каква е продължителността на живота на кучетата от породата кокапо? Средната продължителност на живота на кучетата от породата кокапо се изчислява приблизително на около 12 до 15 години. Въпреки това някои кучета от породата кокапо могат да достигнат дори 20-годишна възраст.

Произход на кучето Cockapoo

Създадени първоначално в САЩ през 50-те години на миналия век, породите кучета кокапо се считат за едни от най-старите дизайнерски хибридни кучета. Независимо дали е било създадено целенасочено или случайно, днес кокапо се е превърнало в отличен семеен домашен любимец и обичан компаньон, който се адаптира към много стилове на живот. След като са въведени в Обединеното кралство преди около 10 години, тяхната лоялна, мила природа и очарователен външен вид ги превръщат в хит в страната.

От какви породи се раждат кокалестите кучета? Кокапо F1, което е първото потомство, получено при чифтосването на пудел и кокер шпаньол, може да се похвали с постоянни резултати и винаги е предпочитано като по-добрата порода. С хибридния си вид кокапо F1 са малко по-високи от родителите си. Но когато F1 кокалите се кръстосат, за да се получи така нареченото F2 потомство, нещата стават малко по-различни.

За да се гарантира, че кокаподите се развъждат отговорно, в целия свят са създадени местни клубове по породи. Отговорното развъждане на кокапо подобрява производството на безрискови кученца, така че те да не развиват наследствени и вродени здравословни проблеми, които обикновено засягат родителските породи кокапо. Поради това се уверете, че се обръщате към отговорен развъдчик, който редовно извършва проверки за наследствени заболявания на своите кучета-производители, за да сведе до минимум тези рискове. Но невинаги е гаранция, че ще получите кученца от породата Cockapoo, които не страдат от наследствени и вродени заболявания. Доброто просто намалява рисковете от такива случки.

Смес от пудел и кокер шпаньол

Обучение на какаду

Точно както и при другите породи кучета, обучението на вашето кокапо е много важно. При кучетата от породата кокер шпаньол х пудел обаче трябва да вземете предвид някои специални фактори поради генетиката, която те наследяват от родителите си пудели и кокер шпаньоли.

Тъй като родителите на кокер шпаньолите и пуделите са посочени като едни от най-лесните за обучение породи кучета, кокапото също няма да ви затрудни в това отношение. Важни моменти, които си струва да се отбележат:

С произход от света на спорта в областта на водното извличане, пуделите придобиват репутацията на приятни компаньони, както и на невероятно интелигентни.

От друга страна, кокер-шпаньолите първоначално са били отглеждани за отлични ловни умения. Те имат изострени способности за миризма, която се е използвала за намиране и прогонване на птици от храстите, а също и за прибиране на отстреляни птици. Освен това те са енергични малки кучета, които с ентусиазъм работят заедно с хората, докато се учат.

Отбелязаните по-горе точки най-вероятно се срещат в потомството на тези две породи, което ги прави много лесни за обучение дори за начинаещи собственици на кучета.

Въпреки че какапо се предлагат още от далечната 1950 г., те все още са кръстоски, тъй като не са напълно утвърдени. Поради това не е толкова лесно да се предвидят поведенческите особености на получените кученца кокапо. Всяко кучило, всяко отделно куче и всяко поколение кокапони вероятно ще се различават значително от едно до друго по отношение на темперамента, физическите особености и здравето. Това определено ще се отрази на обучаемостта на тези кучета. Като цяло мнозинството от собствениците на кучета, които имат кокапо, казват, че обучението на кучето е сравнително лесно и изпълнено със забавление. Както обучителите, така и собствениците съобщават също, че кученцата кокапо са прекрасни, енергични и социални домашни любимци, които винаги искат да се харесат.

Как да се грижим за кокапо

Въпреки че тези хибридни дизайнерски породи имат умерени нива на енергия, кучетата от породата Кокапо определено не мързелуват много. Кокапо се радват на добри разходки, което е важно, за да се предотврати наднорменото тегло на кучетата от смеските кокер шпаньол и пудел. Една добра игра в задния двор трябва да бъде най-добрият вид упражнение за вашето кокапо.

Тъй като са приспособима порода, кучетата от смес от пудел и кокер шпаньол могат да живеят щастливо в апартаменти като кучета компаньони. По-малките какавиди обикновено се справят по-добре в такава среда, отколкото стандартните или макси какавиди, и не трябва да се държат навън в кучкарници. Кокапоо се развиват много добре, когато са със семейството си, и са изложени на много висок риск да страдат от състояние на тревожност от раздяла, което може да ги накара да станат разрушителни и да лаят прекомерно.

За да избегнете всякакви инциденти в къщата, можете да обучите кокапото си в кашон. Клетката ще помогне на кучето да подремне, да се оттегли и да не се забърква в неща, в които не трябва. Освен това тя ще помогне на кучето ви да приеме положително затварянето, ако в случай на нужда се наложи да бъде хоспитализирано или настанено в пансион. Винаги обаче избягвайте да затваряте кокалестото куче в кошарата за дълго, тъй като тя не е затвор. Всъщност то не бива да прекарва непрекъснати часове в кратера, освен ако не е през нощта.

Нужди на кокапо от упражнения

Колко активни са кокалестите кучета? По отношение на изискванията за физически упражнения породата кокапо предлага подходящото ниво, с което повечето хора могат да се справят. Кучетата не са толкова взискателни и просто ще отидат да плуват в реката или да се разхождат дълго време. Вашето кокапо изисква ежедневни разходки.

Напълно порасналите кокапо са свръхенергични и като начало ще се нуждаят от 45-минутни разходки два пъти дневно, като можете да коригирате тази продължителност, за да се приспособите към характера на кокапото, което притежавате. Когато кокапото е кученце, нивото на упражненията трябва да се ограничи, както следва:

Нуждите от упражнения за кучетата от породата Кокапо в зависимост от възрастта

Кученцето кокапод на възраст 8 седмици се нуждае от две 10-минутни разходки на ден
Кученце от смес от кокер шпаньол и пудел на 12-седмична възраст се нуждае от две 15-минутни разходки дневно
Пудел Кокер шпаньол микс Кученце на 16-седмична възраст се нуждае от две 20-минутни разходки дневно
Spoodle Кученце на възраст 6 месеца се нуждае от 30-минутни разходки два пъти дневно

След като си почине и като ви придружава, вашето кокапо вероятно ще опита всякаква дейност. Кучетата от породите кокер шпаньол и пудел микс обичат да играят, да се разхождат, да ходят на разходки, да плуват, да ходят на преходи и се забавляват, когато се състезават в аджилити или мухарски топки. Ако помагате на вашето кокапо да води донякъде активен начин на живот, тези хибридни кучета са идеални компаньони.

Как да се грижим за кокапо

Кокапо е порода с високи изисквания към поддръжката, когато става въпрос за оформяне на козината. Козината на кокалестите кучета се нуждае от ежедневно четкане. Козината на кокапо обикновено се възприема като естествена, но хората обичат да я подстригват. Тя обаче трябва да се подстригва до 2 или 3 инча. Собствениците на кокапо трябва да подстригват козината около очите на кучето, за да подобрят видимостта му, така че да не създава впечатление, че е стара английска овчарка.

Всяко кученце от породата кокапо, което е в резултат на развъждане от няколко поколения, трябва да не се сресва и да няма миризма, но това обикновено е различно при всяко кученце от породата кокапо. Тъй като всички кучета по света линеят, дори и да е само мъничко, “немиенето” всъщност е фантазия. Трябва да къпете своето кокапо само когато това е просто необходимо, за да поддържате здравето, както и маслото на козината.

Кокапо е наследило флопираните уши на кокер шпаньола, които имат склонност да блокират циркулацията на въздуха. За да предотвратите всякакъв вид ушна инфекция, трябва старателно да проверявате и почиствате ушите всяка седмица. Това става, като внимателно избършете ухото в единствената част, която виждате, с помощта на навлажнено памучно топче с почистващ разтвор, препоръчан от ветеринарен лекар. Вкарването на памучни тампони или други предмети в ухото на кучето ви може лесно да причини увреждане. Ако ви се случи да видите, че вашето кокапо често клати глава, чеше ушите си, изглеждат нежни или зачервени, или ако вътрешността им мирише лошо, ухото може да има инфекция и е време да посетите ветеринарен лекар.

За да премахнете бактериите, които се крият в устата на кучето, или зъбния камък, който се натрупва, зъбите на вашето кокапо трябва да се почистват два или три пъти седмично. За да премахнете лошия дъх или риска от заболяване на венците, бихте могли да миете зъбите на кучето ежедневно.

Ако вашето кокапо не износва ноктите си по естествен начин, трябва да ги подрязвате веднъж или два пъти месечно, за да предотвратите болезнени разкъсвания и други проблеми. Просто проверете дали са дълги или щръкнали на пода. Тъй като в кучешките нокти има кръвоносни съдове, уверете се, че не режете прекалено дълбоко, за да не кърви кучето ви. Ако кучето ви страда от тази болка, то може да откаже да ви сътрудничи, когато ви види с нокторезачката. Ако нямате опит в това, можете да поискате съвети за това как да изрязвате ноктите от професионален дресьор или ветеринарен лекар. Уверете се, че сте свикнали с ноктите на вашето кокапо, когато е още кученце, и боравете често с краката му, за да свикне, тъй като кучетата са много чувствителни към краката си. Също така често преглеждайте устата им. Вашето кокале трябва да свързва гримирането с положително преживяване, затова не забравяйте да го награждавате и хвалите. По този начин ще поставите идеална основа за безпроблемни ветеринарни прегледи и други видове работа, когато кучето стане възрастно.

По време на гримирането проверявайте кучето от породата кокер шпаньол пудел за обриви, рани и други признаци на инфекции, като чувствителност, зачервяване или възпаление на носа, очите, устата или на кожата и краката. Очите на кучето трябва да са чисти, без секрет или зачервяване. Ежеседмичните внимателни прегледи ще ви помогнат да забележите достатъчно рано всички потенциални здравословни проблеми.

Въпреки че какадуто се нуждае от периодично подстригване и разресване на козината, грижата за кучето не е свързана с много работа, както при други породи кучета. Но степента на трудност на груминга на кучето кокапод зависи от това коя родителска порода е предпочитана от потомството на кокапод. Ще ви е необходимо да имате под ръка следните инструменти:

За козината от типа на пудела е необходима електрическа машинка за подстригване
Консумативи за почистване на зъбите, за да поддържате здравето на зъбите на кокапо
Нокторезачки за поддържане на комфорта на Cockapoo, тъй като дългите нокти могат дори да повлияят на стойката и крачката на кучето
консумативи за почистване на уши, за да се поддържат ушите на кокалестите кучета здрави. Кучетата с плавни уши, като кокапо, могат да получат ушни инфекции, ако не се полагат подходящи грижи за ушите на кучето.

Как да почиствате кучето Кокапо у дома – видео урок. Следващият урок за подстригване на кучето кокапод показва стъпките как лесно да подстрижете козината на кучето кокапод до еднаква дължина с професионални резултати. Това може да стане в домашни условия, при условие че се използват подходящи инструменти за грумиране на кучета.

Темперамент на кокапо

Кучетата от породата кокапо могат да имат много различни характери и дори кученцата, родени в едно и също кучило, могат да се различават по темперамент. Създадено като куче-компаньон, кокапото е много лесно за задоволяване и много интелигентно. Кучетата от породата кокапо са общителни, щастливи и се разбират добре с всички хора. Кучетата от смес кокер шпаньол пудел обичат да се гушкат с хората на дивана, а високата им активност зависи от темперамента им.

Подобно на всички останали кученца, породата кокапод също се нуждае от ранна социализация – кученцата трябва да бъдат изложени на множество различни гледки, хора, преживявания и звуци, когато са още нови и млади. Достатъчната социализация помага на вашето кокаподско куче да се превърне в напълно завършено куче.

Когато останат сами за продължителни периоди от време, кучетата от породата кокапо е вероятно да страдат от тревожност при раздяла. Кучетата смес от пудел и кокершпаньол винаги предпочитат да са в компанията на своите семейства. В зависимост от темперамента на родителите си тези кучета не са толкова трудни за обучение. С търпение и време тези кучета лесно могат да постигнат високо ниво на послушание, когато за обучението им се използват техники за положително подсилване.

Обучение на кокалесто куче на гърне

Как да обучавате кокалесто куче на гърне? Трябва да сте наясно, че посрещането на кученце от породата кокапо в дома ви е голям ангажимент и трябва да планирате известно време почивка от работа, преди да доведете това кученце у дома. Така ще имате достатъчно време да посрещнете и обучите кученцето, което живее в дома ви. Сред най-важните и първи уроци за вашето кученце кокапо е обучението на гърне. Както беше обсъдено по-рано, кученцата кокапо са интелигентни, бързо учат и няма вероятност да ви затруднят при обучението им. Всичко, от което се нуждаете, е последователност и търпение.

Точно както хората, кученцата също са различни и скоростта им на учене варира в голяма степен. За да може кученцето ви кокапод да разбере къде е правилното място за писане и къде не трябва да се пишка, определено ще е необходимо известно време. Малките кученца кокапо обикновено не са в състояние да задържат червата и пикочния си мехур дълго време. Поради това те са склонни да се изхождат често, вероятно на всеки час. Първоначално трябва да се подготвите за “инциденти с гърнето” в къщата. Стремете се да не наказвате малкото си кученце какавида, тъй като то е в процес на обучение. При обучението използвайте последователни и лесни за разбиране команди. В крайна сметка кучето от смес кокер шпаньол и пудел ще знае какво се очаква от него да прави.

Първоначални стъпки при обучението на кученцето кокапод вкъщи

На първо място определете място, в което трябва да бъде тоалетната на кучето извън дома ви. На второ място, следете за всякакви признаци, които кучето ви може да покаже, че има нужда от гърне. Най-вероятно то ще подсмърча по пода, ще стане неспокойно и ще обикаля в кръг или може да се върне на мястото, където е бърсало в къщата. Когато забележите някой от тези признаци, незабавно изведете кученцето си какавида на мястото, което сте определили навън. Винаги следете часовника, тъй като е най-вероятно кучето ви да има нужда от гърне малко след сън, хранене или игра. Винаги се връщайте на същото място навън и се въздържайте да карате кучето да играе, докато е навън, за да избегнете объркване, тъй като кучето може да свърже излизането навън с играта. В този момент трябва да сте сигурни, че кученцето ви кокапод се фокусира върху ходенето на гърне на правилното място извън дома ви. Винаги когато го извеждате да пишка, се уверете, че то наистина се облекчава. Докато е на същото място и след като кучето свърши работата си, го похвалете нежно и го наградете с лакомства, например храни. Това внушава на кучето, че това, което е направило, е правилно. След като кучето е свързано с външното място с изхождане, включете команда в похвалите, след като кучето се е облекчило. Тя може да бъде: “Добре се изпика!”. В крайна сметка ще бъде много лесно да отворите вратата и да кажете командата, а кучето ще тича към мястото и ще се облекчава.

По време на процеса на обучение на гърне се уверете, че кучето е винаги възможно най-близо до вас. Това свежда до минимум риска кучето да бърка в къщата, преди да е научило напълно какво се изисква от него. Като прикрепите каишка към кученцето какаду, ще ви бъде много лесно да постигнете тази близост. По този начин кученцето ви със сигурност няма да се провали в обучението за гърне, тъй като никога не е далеч от вас.

Бихте могли да използвате и развъдник за обучение на кученцето, ако имате проблеми с обучението на гърнето или не сте в състояние да наблюдавате кученцето си по цял ден и постоянно. Алтернативно, можете също така да пускате кученцето кокапод навън по време на хубаво време, след като кученцето е научило за правилното място за изхождане. Единственият недостатък на този метод е, че ще пропуснете моментите, в които кученцето се облекчава на правилното място, за да го наградите и похвалите за доброто поведение. В този случай ще ви помогне развъдникът. Но не затваряйте кучето си в развъдника за повече от два часа след изхождане на гърне.

Като цяло, бидейки интелигентни и бързо учещи се, кокалестите кучета не изразходват много време, за да се научат. Прилагайки техники за положително укрепване и избягвайки всякакви наказания, свързани с инциденти по време на обучението за гърне, кученцето ви ще се радва да учи.