Плюсове и минуси на кокер шпаньола

Притежаването на кокер шпаньол има плюсове и минуси, свързани с тази порода кучета. Кокер шпаньолите имат сладък и дружелюбен темперамент, който прави това куче възхитителен семеен домашен любимец, което е предимство.

Минусите, свързани с породата кокер шпаньол, включват голямото количество линеене, с което е известна тази порода. Потенциалните собственици трябва да знаят, че кокер шпаньолите се нуждаят от много грижи. Обгрижването на кокер шпаньола в професионален салон за кучета може да бъде скъпо, което е друг недостатък на тази порода.

Американските кокер шпаньоли са добри домашни любимци за активни семейства с по-големи деца и за енергични възрастни от всички възрасти, които обичат да обгрижват кучето всеки ден и имат време за дълги ежедневни разходки със семейния любимец. Кокер шпаньолите имат много енергия и не са идеални за живот в апартамент. Тази активна порода се справя най-добре в селски дом, който разполага с хубав двор, където кучето може да изследва и да тича през деня. Кокер шпаньолите могат да бъдат чувствителни към грубо отношение и се нуждаят от спокоен и търпелив стопанин, който може да извлече най-доброто от тази порода.

Линеене на кокер шпаньола

Линее ли кокер шпаньолът? Един от минусите на притежаването на кокер шпаньол е, че те линеят много и изискват ежедневна грижа за козината. Поддръжката на кокер шпаньола е трудоемка задача, тъй като кокер шпаньолите имат гъста и дълга козина, която се нуждае от често четкане и професионално оформяне, за да изглежда спретната и привлекателна. Запознайте кокер шпаньола с грижата за козината от ранна възраст, за да свикне кученцето с нея. Разресвайте козината на кокер шпаньола поне на всеки два-три дни, в противен случай може да се появят множество заплитания, особено около ушите, краката и гърдите на кучето. Ако решите да си вземете кокер шпаньол, бъдете готови да отделяте много време за оформяне на кучето. Потенциалните собственици на кокер шпаньол, които не обичат да се грижат за кучето си, не трябва да обмислят тази порода с високи изисквания за поддръжка. Обгрижването на кокер шпаньола вкъщи е друга възможност, която спестява много пари на собствениците на кучето. Първоначалната инвестиция в подходящи инструменти за грумиране, като например маса за грумиране, както и висококачествени машинки за подстригване и четки, които могат да помогнат на собствениците да постигнат отлични резултати, без да харчат много пари и време за посещения на салони за грумиране на кучета.

 

Най-добрите четки за грумиране на кокер шпаньол включват четка с щифт и четка с косъм. Внимателно почиствайте кучето всеки ден или по-често, за да поддържате козината му в най-добро състояние. Кралското загребване на козината също може да бъде полезно.

Инструментите за обезкосмяване, като например самопочистващата се четка за кучета Hertzko, могат да помогнат за премахването на повечето мъртви косми от козината на кучето по нежен и ефективен начин.

Инструмент за обезкосмяване на кучета за кокер шпаньол
Проверете цената
Размер на кокер шпаньола
Американски кокер шпаньол порода кучета Американски кокер шпаньол тегло
Тегло на американския кокер шпаньол при мъжките кучета: 23 до 24 фунта (11 до 12,5 кг)
Тегло на женския американски кокер шпаньол: 22 до 23 фунта (10 до 11 кг)

Размер на американския кокер шпаньол
Височина на мъжкия американски кокер шпаньол: 37 до 39 cm (14,5 до 15,5 инча)
Височина на женския американски кокер шпаньол: 34 до 37 cm (13,5 до 14,5 инча)

Двойна козина на американския кокер шпаньол: дълга по гърдите, ушите и краката.
Цветове на американския кокер шпаньол: от черен и червен до трицветен, кафяв, с тен, сребрист, бял и биф

Средна продължителност на живота на американския кокер шпаньол
Продължителност на живота на американския кокер шпаньол: 12 до 15 години

Колко кученца живеят американските кокер шпаньоли?
Големина на кучилото на американския кокер шпаньол: 4 – 11 кученца

Колко струва един американски кокер шпаньол?
Цените на американския кокер шпаньол започват от 400 USD и нагоре, в зависимост от много фактори

тегло на американския кокер шпаньол
Тегло на мъжкия английски кокер шпаньол: 24-25 фунта (13-14 кг)
Тегло на женския английски кокер шпаньол: 23-24 фунта (11-12,5 кг)

Размер на английския кокер шпаньол
Височина на мъжкия английски кокер шпаньол: 39-41 см
Височина на женския английски кокер шпаньол: 38 до 39 cm (14 до 15 инча)

Двойна козина на английски кокер шпаньол: дълга по гърдите, ушите и краката.
Цветове на английския кокер шпаньол: различни

Колко дълго живеят английските кокер шпаньоли?
Продължителност на живота на английски кокер шпаньол: 12 до 15 години

Колко кученца имат средно английските кокер шпаньоли?
Размер на кучилото на английския кокер шпаньол: от 4 до 11 кученца

Колко струва един английски кокер шпаньол?
Цените на кокер шпаньола започват от 500 долара и нагоре, в зависимост от много фактори

Линеене на кокер шпаньола

темперамент на кокер шпаньола

Съществуват два вида кокер шпаньоли – американски кокер шпаньол и английски кокер шпаньол. И двата вида са добре известни с общителния си и общителен характер. Тази порода е идеален компаньон и семейно куче. Добри ли са кокер шпаньолите с деца? И американският кокер шпаньол, и английският кокер шпаньол са чудесни с деца, стига децата да разбират правилата за работа с куче. Поради дружелюбността на породата това куче не трябва да се използва като куче пазач. Кокер шпаньолите могат да живеят в апартамент, но селският дом е идеален за тази активна порода. Собствениците на кокер шпаньоли трябва да са готови да осигурят на кучето си много внимание и умствена стимулация. Кокер шпаньолите са игриви и предпочитат да бъдат включвани във всички семейни дейности – от енергична разходка до работа на “полето”. Кокер шпаньолите не трябва да се оставят сами за дълги периоди от време, което може да бъде недостатък за заетите собственици. Не си взимайте тази порода, ако не планирате да прекарвате много време с кучето си.

Кокер шпаньолът трябва да се социализира в ранна възраст, както повечето породи кучета. Когато е правилно социализиран от ранна възраст, вашият кокер шпаньол приветства присъствието на други домашни любимци. Не забравяйте, че това е ловна порода, и наблюдавайте вашия кокер шпаньол, когато запознавате възрастното си куче с други домашни любимци. Социализирането на кучето ви в ранна възраст е важно.

Грижи за кокер шпаньола

Как да се грижим за куче от породата кокер шпаньол? Кокер шпаньолите са кучета с високи изисквания към поддръжката и кученцето кокер шпаньол трябва да започне да се приучава към грумиране от ранна възраст. Грижата за ушите, ноктите и зъбите на кокер шпаньола и предлагането на пълноценна храна на кучето ще ви помогнат да се чувствате и да изглеждате по най-добрия начин.

Грижа за ушите на кокер шпаньола

Висящите уши на кокер шпаньола са изцяло покрити с косми, което затруднява достъпа на свеж въздух до ушните канали и създава благоприятни условия за развитие на ушна инфекция. Ето защо е абсолютно задължително да почиствате внимателно ушите на кучето си всяка седмица. След плуване или къпане не забравяйте да избършете ушите на кучето с чиста, мека кърпа, която ще абсорбира допълнителната влага, за да сведете до минимум риска от развитие на ушна инфекция. Кърпичките за уши са много полезни за кучета с флопи уши, като например кокер шпаньола.

Грижа за ноктите на кокер шпаньола

Започнете да приучавате кучето си към подрязване на ноктите от ранна възраст. Подрязването на ноктите на всеки шест седмици е важно, тъй като израсналите нокти могат да причинят дискомфорт и да повлияят на стойката и походката на кучето. Внимавайте да не отрежете твърде голяма част от ноктите на кучето, тъй като всеки нокът съдържа вътрешна вена, която ще започне да кърви. Ако случайно отрежете твърде много нокътя на кучето си и той започне да кърви, използвайте стипца на прах, за да спрете кървенето.

Грижа за зъбите на кокер шпаньола

Почиствайте редовно зъбите на кучето, като използвате паста за зъби за кучета, която можете да получите във всеки магазин за домашни любимци. Никога не използвайте паста за зъби за хора, защото тя може да предизвика силно раздразнение и не е безопасна за поглъщане от кучето.

Къпане на кокер шпаньол
Къпете кокер шпаньола си веднъж на 6 до 8 седмици или при необходимост.

Хранене на кокер шпаньола

Храненето на Вашия кокер шпаньол със здравословна храна не само ще запази вътрешното здраве на кучето, но и козината му ще изглежда блестяща, а очите му – светли и ясни. Цялостното енергийно ниво на кучето отразява добре балансираната диета, която осигурява на вашия кокер шпаньол всички хранителни вещества, от които се нуждае, за да остане в най-добра форма. Ако кучето ви не е доволно от храната си, намерете храна за кучета, която да доведе до положителна промяна. Преминаването от една храна за кучета към друга трябва да бъде постепенен процес, тъй като храносмилателната система на кучето трябва да се адаптира, за да продължи да работи правилно. За да преминете постепенно към нова храна за кучета, започнете да добавяте малко количество от новата храна за кучета към сегашната му храна и продължете да добавяте малко повече от новата храна за кучета към сегашната му диета всеки ден, така че след около 10 дни кучето да е напълно преминало към новата диета. Не забравяйте да намалите количеството на първоначалната храна за кучета, докато добавяте новата храна за кучета, така че общото количество храна да остане същото.

Обучение на кокер шпаньол

Обучението е полезна дейност за вашия кокер шпаньол, тъй като тази порода наистина обича да общува с хора. Имайте предвид, че кокер шпаньолите не реагират добре на грубо отношение. Суровите техники за обучение могат да направят вашия американски кокер шпаньол плах и да го накарат да се отдръпне, тъй като тази порода е известна със своята чувствителност. Вашият американски кокер шпаньол се нуждае от внимателно обучение, което включва доброта, за да извлечете най-доброто от интелигентното куче. В допълнение към основните команди, “Тихо!” е добра команда, която Вашият кокер шпаньол трябва да научи, тъй като тази порода е склонна да лае много.

Кокер шпаньолът е ловна порода и вниманието им може да бъде насочено само към плячката, която преследват. Когато сте навън, дръжте вашия кокер шпаньол на повод или в оградено пространство. Тези кучета са добри плувци.

Обучението на кокер шпаньола на гърне трябва да започне в момента, в който доведете кучето у дома. Определете място на открито или на закрито, ако планирате кучето да бъде обучено да използва тоалетна на закрито, където кучето да може да се облекчава, когато природата го призове. Щом забележите, че кучето ви подсмърча по пода или ходи в кръг, веднага го заведете на мястото за гърне и го оставете да се облекчи там. Похвалете кучето, след като приключи с работата си, и му дайте малко лакомство за награда. Можете също така да изберете командна дума за обучение на гърне, например “Иди на гърне!”, и да произнесете командата, докато кучето върши работата си. Останете последователни и никога не наказвайте кучето си за инцидент. Ако се случи инцидент, небрежно почистете и го игнорирайте. Наказването на кучето за инциденти само забавя процеса на отглеждане и е контрапродуктивно. Продължавайте да следите кучето си за готовност да използва тоалетната и веднага го водете в определената тоалетна, когато е готово. Всяко куче може да бъде обучено на гърне, а кокер шпаньолите са много способни да овладеят това умение. С вашето търпение и последователност успехът в обучението за отглеждане на куче е въпрос на време.

Кучешка кошара за породата кокер шпаньол

Къщичките за кучета се използват като място за спане и почивка на кучетата. Държането на кокер шпаньола в кошара по време на пътуване с кола е най-безопасният начин за транспортиране на вашия домашен любимец. Клетките могат също така да помогнат за обучението на домашния любимец. Кучетата не обичат да използват мястото си за спане като тоалетна. Възможно е да отнеме известно време кучето ви да бъде обучено на работа в кашон. Не бързайте да накарате кокер шпаньола си да се чувства комфортно при използването на кашон. Оставете вратата на кошарата отворена и сложете вътре лакомства, за да насърчите кучето си да изследва новата среда. Не затваряйте вратата и оставете домашния си любимец свободно да влиза и излиза от кошарата. Едва след като кучето ви се почувства комфортно да прекарва известно време в кошарата с отворени врати, можете да започнете да го обучавате да остава в кошарата със затворени врати. Отначало затваряйте вратата на кошарата само за няколко секунди. Поднесете няколко лакомства в кошарата, за да се занимава кучето. След няколко секунди пуснете кучето да излезе, но не го награждавайте веднага, тъй като то може да свърже наградата с излизането от кошарата. Също така не пускайте кучето да излезе от сандъка, ако то започне да хленчи. Изчакайте пауза между хленченето и отворете вратата веднага щом кучето се успокои. Никога не използвайте клетката като наказание за кучето – това ще създаде негативна асоциация с клетката и кучето няма да иска да прекарва времето си в нея, ако е поставяно в нея като наказание. Винаги пускайте кучето навън, за да се погрижи за нуждите си, преди да го поставите в клетката. Никога не оставяйте кучето в клетката за повече от няколко часа. Ако имате малко кученце, кратерът може да се използва, за да предпази кученцето от неприятности за кратък период от време, когато не можете да го наблюдавате. Когато избирате кошара за кучето си, размерът на кошарата трябва да е достатъчен, за да може кучето свободно да се обръща, да стои в цял ръст и да се протяга, докато спи. Ако щайгата е твърде голяма, кучето може да се изкуши да използва неизползваното пространство като своя тоалетна. Използвайте разделител за кратери, за да отделите достатъчно място за кучето си, ако кратерът ви е твърде голям.

Здравни проблеми на кокер шпаньола

Какви са някои от здравословните проблеми, свързани с кокер шпаньолите? Прекомерното развъждане може да доведе до генетични заболявания, които са тежки за кученцата и за собствениците. Младежката катаракта и други очни проблеми са често срещани при кокер шпаньолите. Ако забележите нещо необичайно в очите на кучето, например зачервяване или кучето има склонност често да търка областта на очите, заведете го на ветеринарен лекар. Други здравословни проблеми включват алергии, дисплазия на тазобедрената става, луксация на пателата, кожни проблеми, автоимунна хемолитична анемия и идиопатична епилепсия. Поради различните генетични заболявания, свързани с породата, е важно да се избере отговорен развъдчик, който проверява за генетични заболявания преди развъждането и може да предостави здравната история на родителите, а за предпочитане и на бабите и дядовците на кученцето кокер шпаньол.

Произход на американския кокер шпаньол

Въпреки че развъждането на английските кокер шпаньоли в Съединените щати започва през XVII век, американските кокер шпаньоли са показани за първи път в Манчестър (щата Ню Йорк, САЩ) през септември 1883 г. Отличните ловни умения, както и привлекателният външен вид правят тези кучета много популярни не само в САЩ, но и по целия свят. Първоначално тези най-малки представители на семейство шпаньоли са били използвани за лов.