Коргипу (смес от пудел и корги)

Изображение на кучето коргипуКакво е коргипу? Коргипуо (известно също като Корги Дудъл) е куче с малки размери, което е кръстоска между пембрукско уелско корги и пудел. Със здрави издължени тела и къси здрави крака, кучетата от породата Corgi Doodle обичат да са център на внимание и винаги жадуват за човешко общуване. Подобно на много други смеси на пудели, кучетата от породата коргипул са много интелигентни и реагират добре на обучение.

Смеси от пудели като коргипу набират популярност сред собствениците на кучета по много причини. Кученцата от породата Corgipoo могат да наследят хипоалергенната козина от родителя пудел. Линее ли Corgipoo? Кучетата от породата Corgipoo не линеят толкова много, колкото кучетата от породата Corgie, което е още едно чудесно качество, което кучетата Corgipoo наследяват от кучето Пудел. За разлика от чистокръвните кучета, всяко куче от породата Corgipoo има уникална козина, която може да наследи, но може и да не наследи хипоалергенните и слабо линеещи качества на родителя пудел.

Пуделите са лесни за обучение и са известни като едни от най-интелигентните породи кучета, а коргипуо могат да се похвалят с висока интелигентност, също като интелигентните си родители. Въпреки това смеските на корги, като например коргипусите, могат да бъдат много волеви, ако наследят личностните черти на корги. Ако можете да се запознаете с двамата родители на кученцето, можете да наблюдавате техните характери и външен вид, за да прецените темперамента и външния вид на вашето кученце Corgipoo, когато то достигне възраст. Подобно на хората, кучетата наследяват много черти от родителите си и можете да научите много за вашето кученце, като обърнете внимание на това как родителите му се държат при различни обстоятелства. Темпераментът на кучето също се формира от външни фактори и можете да помогнете на вашето кученце от смес корги-пудел да се превърне в уверено и добре възпитано куче, като отрано осигурите на своя любимец социализация и обучение по послушание.

Очаквана продължителност на живота на смесеното куче корги пудел

Каква е продължителността на живота на кучето коргипу? Средната продължителност на живота на коргипоо е около 10-12 години. Продължителността на живота на кучетата от породата Corgipoo зависи от здравето на вашия домашен любимец, начина на живот и начина на хранене.

Размер на смес от пудели и корги

Колко големи стават кучетата от породата коргипу? Като се има предвид, че кучетата коргипу са с малки размери, те достигат височина от 10 до 12 инча в раменете и тежат между 12 и 30 килограма. Въпреки това ниският или високият ръст на вашето кученце до голяма степен се определя от родителския тип пудел. Дали кучето корги е било смесено с миниатюрен или тоалетен пудел, ще има значение за размера на вашето куче коргипу. Корги, смесено с минипудел, ще даде по-големи кучета, отколкото смес между корги и пудел играчка.

Разлика между миниатюрен пудел и пудел играчка

Темперамент на смес от корги и пудел

Коргипусите са много интелигентни, приятелски настроени, любвеобилни и общителни кученца. Кучетата от породата Корги Пу ще се впишат във всяка семейна среда без проблем, като се разбират добре с деца и възрастни. Коргипусите жадуват за човешко общуване, много са лоялни и обичат да са в центъра на вниманието. Кучетата от сместа корги пудел може да са склонни към тревожност от раздяла, особено ако често остават сами. Макар че кучетата от породата Коргипул са чудесни домашни любимци, потенциалните собственици с ограничено време, което да отделят за семеен домашен любимец, трябва да разгледат други породи кучета, тъй като Коргипул процъфтява във вниманието и трябва да бъде около собствениците си през повечето време.

Коргипусите не са отлични кучета пазачи и може да не вдигат тревога при вида на непознат човек. Това е така, защото те не са териториални, а по-скоро общителни и вместо това могат да приветстват непознати. Някои кучета от породата Corgipoos проявяват пакостливост и упоритост, които могат да бъдат неприятни, ако не се контролират. Ранното обучение ще бъде от полза за овладяване на пакостите им, като същевременно ще подобри и социалните им умения. В случаите, когато обучението се забави, това куче може да развие лоши навици, които да се окажат трудни за овладяване, когато кучето порасне.

Изисквания към упражненията – колко активни са кучетата от породата Corgipoo?

Въпреки малкия си размер коргипуо се нуждаят от ежедневни упражнения, за да бъдат щастливи и здрави. Няколко ежедневни разходки с продължителност около двадесет до тридесет минути в допълнение към някои игри могат да помогнат за поддържането на физическото и умственото стимулиране на Корги Дудъл през деня.

Корги Дуди се нуждаят и от много умствена стимулация, за да поддържат мозъка си активен. Коргипусите обичат да решават кучешки пъзели и да бягат по трасета за аджилити. Все пак те обичат да играят игри като “Летящи топки” и “Намери го”, при които от вас се изисква да скриете лакомства или играчки и кучето да ги намери.

Тъй като коргипо понякога могат да станат привързани към стопаните си, препоръчваме да избягвате да ги оставяте сами за продължителни часове. Оставянето на кучето само и отегчено в продължение на дълги часове може да доведе до деструктивно поведение като лай и копаене на почвата.

За да сте сигурни, че вашето куче от смес пудел и корги ще се чувства комфортно и дружелюбно в различни социални ситуации, запознайте кученцето от смес пудел и корги отрано със социализацията и обучението на поведението. Отлагането на социализацията и обучението за послушание може да доведе до адаптиране на кученцето към лоши навици, които ще бъдат трудни за коригиране в бъдеще.

Като се има предвид, че коргипоу са интелигентни и дружелюбни, при ранна социализация те ще се разбират добре с хора от всички възрасти, включително с деца и възрастни хора. Научете децата си как внимателно да подхождат към кучето, къде да го докосват и какво да не правят. Това ще помогне по пътя към това кученцето да не бъде наранено или раздразнено и да се научи да се чувства комфортно сред деца и да се радва на тяхната компания.

Тъй като коргипусите обичат много внимание, те са чудесни домашни любимци за много различни семейни ситуации, в които кучето Corgi Doodle може да получи много време и внимание. Ако в домакинството ви има и други домашни любимци, кучето Коргипу може да се разбира добре с други кучета или животни, стига да е добре обучено и социализирано в началото на живота си.

Както при всяко куче, избягвайте да оставяте децата си, особено малките, с кучето без надзор. Това ще гарантира, че няма да има нежелани събития, които да се случат във ваше отсъствие.

Как изглеждат кучетата от породата коргипу?

Тъй като коргипоо е хибридно куче, да се предвиди как ще изглежда вашето кученце е малко трудно. Кученцето коргипу може да изглежда повече като корги или повече като пудел, в зависимост от това кои гени на родителите преобладават. В повечето случаи коргипусите имат куполообразен череп, бадемовидни кафяви очи и изправени или разперени уши. С малки муцуни и умерено големи черни носове, тези кученца имат и по-къси крака, които приличат повече на корги, отколкото на пудел.

Козината им е средно дълга, гъста и леко вълниста или къдрава. Коргипо имат двойна козина по подобие на родителя си Корги, като вътрешната козина обикновено е вълнена и много мека на допир. Цветовете на козината им варират от черно, червено, тен, кафяво, бяло, собол до кремаво. В други случаи корги-дуди имат смес от два или повече цвята, което води до петнист цвят на козината.

Как да се грижиш за коргипу?

Повечето коргипу са наследили козината на родителите си пудели, която линее малко и е по-подходяща за домашни любимци, страдащи от алергии. Кучетата кръстоска на корги и пудел могат да имат козина, която варира от вълнообразна до много пухкава, а дължината ѝ може да бъде трудна за предвиждане. Нуждите на кучетата от породата коргипо зависят от вида на козината им.

Независимо от вида на козината, която вашето куче от породата коргипоо е наследило, козината трябва да се почиства веднъж дневно, за да се предотврати образуването на кичури и заплитания. Тази практика също така ще поддържа козината на кучето здрава и много лъскава. Ако кучето ви е наследник на уелското или кардиганското корги, очаквайте да линее малко повече, тъй като коргитата отделят много повече косми, отколкото пуделите, и управлението на линеенето може да отнеме повече време за този тип козина.

Консумативи за грижа за кучетата

За да поддържате зъбите на кучето си здрави, е важно да започнете да обучавате младото кученце от породата Corgipoo да приема миенето на зъбите му. Винаги използвайте кучешка паста за зъби, когато миете зъбите на кучето си. Редовното миене на зъбите ще помогне на кучето ви да не страда от зъбни проблеми.

Ноктите на кучето коргипу трябва да се подрязват редовно, за да се гарантира, че няма да щракат по пода, докато то се разхожда. Бъдете много внимателни, когато подрязвате ноктите на кучето Corgi Doodle. Кучетата имат живи кръвоносни съдове в долната част на ноктите, които, ако бъдат срязани, могат да причинят на кучето много болка и кървене.

Корги пудел микс куче обучение на гърне

Като се има предвид, че кучетата от породата коргипул имат гени на родители пудели, те би трябвало да се обучават лесно, тъй като обичат да учат. Коргипо са интелигентни и обикновено лесно възприемат командите за послушание, особено при обучение с положителни награди вместо с груби методи.

Предвид високите им енергийни нива, коргипусите могат да бъдат упорити и разрушителни, ако не се извърши ранна социализация и обучение на поведението. Избягвайте да чакате твърде дълго, преди да започнете да обучавате кученцето от смес от корги и пудел. Добре обученото куче е резултат от добре обучено кученце. Тези кучета могат да бъдат обучени да пасат стада или да бъдат терапевтични кучета.

Поради малкия си размер, високите нива на енергия и отличните умения за наблюдение тези кученца се използват и при военното обучение. Препоръчително е собствениците на кучета да се възползват от тези ранни дни на кученцата и да ги излагат на други нови среди, хора и домашни любимци. Това ще подобри социалните умения на вашето коргипу и ще му помогне да се пази от неприятности. Избягвайте да крещите на кучето по време на обучение, защото това няма да доведе до успешни резултати и всъщност може да забави процеса на обучение.

Коргипусите се нуждаят от обучение на гърне, за да избегнат бъркотията в къщата от време на време. Тъй като са интелигентни и желаят да се харесат, кучетата от породата коргипу след няколко седмици обучение за гърне ще научат какво се очаква от тях, стига да прилагате положително подсилване и търпение. Скоро кучето Корги Пудел ще може да извършва тоалетна дейност навън без никакви проблеми.

Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат да обучите вашето куче Corgi Poo на гърне

През първите няколко седмици не изпускайте от очи своето куче от породата Коргипу. Уверете се, че вашият корги-пудел се чувства комфортно във ваше присъствие. Наблюдавайте за всякакви признаци, че му се налага да каканиже или да пишка. Това може да включва подсмърчане на земята или движение с кръгови движения. В случаите, в които трябва да оставите Вашия Corgipoo сам, поставете го в стая, която ще бъде лесна за почистване, например такава, която е изцяло покрита с плочки.

Създайте график за хранене на вашето кученце. Чрез графиците кучето Corgipoo може да знае кога да очаква храна и кога да излиза навън. Избягвайте свободното хранене на кучето по всяко време, тъй като това само ще забави процеса на обучение на гърне.

Обърнете внимание на това кога кученцето трябва да ползва тоалетна. Според графика, който сте определили за кучето си, след няколко дни ще можете да прецените кога кучето ви има нужда да се изкъпе или изпишка. Обикновено това се случва в определени часове. Такива са например след хранене, след пиене, след дрямка или след игра.

Извеждайте вашето куче от породата Corgipoo навън 5 до 10 минути преди времето за тоалетна. След като сте се запознали с графика на активност на кучето си, винаги извеждайте Корги Дудъл навън преди да настъпи моментът и изчаквайте, докато то свърши работата си там. По-малките кученца Corgipoo ще трябва да се извеждат навън по-често поради малкия размер на пикочния им мехур, който не може да поеме много урина и трябва да се изпразва по-често от този на порасналото куче Corgipoo.

Награждавайте кучето си всеки път, когато то се изкаля или изпишка навън, както се очаква. Предложете на кучето Corgi Doodle лакомство, обсипвайте го с похвали, галете го или му давайте играчки за игра. По този начин ще накарате кучето да асоциира ходенето на гърне с хубаво време и ще насърчите кучето си да продължи да върши тази дейност в определеното за кучето място за гърне навън.

Никога не наказвайте кучето си за това, че е накацало вътре в къщата. Избягвайте всякакви наказания и особено при малките кученца, тъй като те все още не могат да свържат грешката с наказанието. Грешката със сигурност ще се случи, но вместо това по-големите кучета ще се страхуват от вас или ще станат нервни, което ще забави процеса на обучение на гърне.

Продължавайте да извеждате кучето Корги Пу навън, докато то не усвои правилата. Процесът обикновено отнема между две седмици и месец. Стига да използвате положително укрепване и да сте постоянни, вашето куче коргипу ще се научи.

Почиствайте злополуките, като използвате почистващи препарати на ензимна основа. Това помага да се отървете от лошата миризма и да предотвратите кучето да накаца на същото място в бъдеще.