Куче Корки (смес от кокер шпаньол и териер)

Изображение на кучето коркиКакво е корки? Корки е дизайнерска кръстоска, смесица между американски кокер шпаньол и йоркширски териер. Тъй като са хибриди, коркитата са уникални и всяко едно от тях притежава различни комбинации във външния вид и характера. Това е така, защото кучетата Корки обикновено наследяват различни черти от родителите си и то в различно количество. Кученцата корки от едно и също кучило могат да се отличават с различни физически и темпераментни черти поради различните генетични комбинации.

Коркитата обикновено са малки до средни кучета. Те имат средна копринена козина, която варира от многоцветната козина на йоркширския териер до едноцветната козина на кокер шпаньола. Коркитата са жизнени, леко енергични и бъбриви по темперамент, а също така имат весела нагласа, благодарение на която се вписват в много различни семейни отношения. Корки може да се впише във всяко голямо или малко семейство, включително и в отделни индивидуални семейства. Важен фактор за Корки е колко време може да прекарва със стопаните си – хората, които през деня работят извън дома, може да не са подходящи стопани за това общително куче, което трябва да прекарва по-голямата част от деня с човешкото семейство. Семействата с по-големи деца могат да се радват да гледат как Корки се разбира отлично с децата. Семействата с по-малки деца може би трябва да изчакат децата да достигнат по-независима възраст, преди да си вземат взискателен домашен любимец като Корки.

С добре изглеждащо лице, което лесно ще разтопи сърцето ви, тези малки кучета винаги искат да зарадват своите стопани. Коркитата са чудесни семейни спътници, когато се възпитават по препоръчителен начин. Но най-важното е да имате предвид, че коркитата са много чувствителни кучета, което лесно може да ги накара да бъдат избухливи и непредсказуеми.

Като собственик на корки трябва да поставите конкретни граници, да обучавате домашния си любимец, като използвате техники за положително укрепване, и ще имате лоялно и любящо куче в дома си. Корки все още не е признато от Американския киноложки клуб (AKC) като официална порода кучета, но вече е признато от няколко хибридни клуба.

Козината на Корки обикновено е копринена и може да има средна до дълга дължина. Въпреки това, поради различните характеристики на тази порода, някои могат да имат по-къса козина. Дори когато са зрели, коркитата обикновено имат по-къси крака пропорционално на издълженото тяло. Докато всички йоркита са малки, породата кокер шпаньол може да варира по размер (английските кокер шпаньоли например са по-големи по размер от американските кокер шпаньоли), което в крайна сметка се отразява на размера на получения корки. Затова трябва да се запознаете с родителите на Корки, за да получите по-добра представа за това колко голям може да бъде вашият Корки, когато порасне.

Коркитата до голяма степен са сред смеските на йоркитата, които през последното десетилетие станаха толкова популярни. Тази хибридна порода, известна още като потомство F1, е резултат от кръстосването на чистокръвни кокер шпаньоли и йоркита. Когато корки F1 се кръстоса с йорки или кокер шпаньол, се получава потомство F1B. Когато потомството F1B се кръстоса с потомство F1 Corkie, се получава потомство F2B. Когато F1 Корки се кръстоса помежду си, се получава потомство F2. Когато потомците F2 се кръстосват помежду си, се получава потомство F3. Поколението може да продължи надолу по веригата.

Трябва да сте наясно, че някои развъдчици предлагат смеси от Кинг Чарлз шпаньол и йорки, а други използват американски кокер шпаньол на тема, което означава, че дизайнерската порода корки може да варира значително.

Произход на Корки

Породата Корки няма много дълбока история, но фактите могат да се базират на нейните чистопородни родители, които имат богата история. Кокер шпаньолите съществуват в два типа: английски и американски тип. Произходът на английския кокер може да се проследи от XIV век в Англия, докато американският произхожда от Съединените щати през XIX век. Смята се, че английският кокер е пристигнал в Съединените щати през 1620 г. с кораба “Мейфлауър”, но е регистриран от AKC през 1878 г. И двете породи са били широко използвани за лов. Английският кокер е бил малко по-голям с височина от 15 до 17 инча, докато американският е бил от 13 до 15 инча. Те са били използвани за прогонване на вид птици, известни като горска улулица. Това куче е регистрирано от Американския киноложки клуб през 1946 г.

Йоркширският териер, както подсказва името му, произхожда от Йоркшир в Англия през XIX век. Използвали са се за лов на плъхове в памуковите фабрики, за да се гарантира намаляване на популацията на паразитите. Тъй като са издръжливи, тези кучета са били високо ценени от собствениците си заради тежката работа, която са вършили, както и заради отличните им ловни способности. Поради малкия си размер йоркширските териери се промъквали в къщи, докато другите ловни кучета били затваряни във външни кучкарници. Това ги кара постепенно да се превърнат в любимци на семейството в дългосрочен план. Ловното минало на йоркитата може да се проследи в някои коркита, които могат да проявят силен ловен инстинкт. Малките домашни любимци, като хамстери, трябва да се представят на коркитата с голямо внимание, тъй като някои коркита могат да ги третират като плячка.

Продължителност на живота на Корки

Каква е продължителността на живота на Корки? Тъй като са малка порода кучета, коркитата се радват на голяма продължителност на живота, която варира между 11 и 15 години. Продължителността на живота на вашето Корки зависи от няколко фактора, сред които са генетиката, общото здравословно състояние, начинът на живот, храненето и общите грижи.

Размер на корки

Колко големи стават коркитата? Въпреки че Корки е сравнително малко куче, то не се смята за порода играчка. Генетичните особености, които това кученце наследява от родителите си, определят физическите му характеристики, включително размера. Кокишпаньолът тежи 27 килограма и е висок 16 инча. От друга страна, йоркширският териер тежи 6 килограма и е висок 9 инча. Така Корки е с размери между 8 и 20 килограма тегло и 8 до 14 инча височина, което го прави малко до средно голямо куче в зависимост от това кой от родителите му е по-благосклонен към него по отношение на генетиката.

Темперамент на Корки

Ако се върнем към родителското наследство на Корки, тези кучета вероятно имат вграден стремеж към плячка в резултат на ловните способности на родителите си. Когато са около други домашни любимци, трябва да осигурите надзор, тъй като тези кучета могат да станат ненадеждни и да гледат на другите домашни любимци като на плячка. Въпреки това, когато рано се социализират с домашните любимци, те ще се разбират добре с тях, тъй като много коркита имат спокоен и мил характер.

Като цяло кучетата корки са любвеобилни, игриви, послушни и енергични. Те винаги са много нетърпеливи да покажат колко много обичат своите стопани, което ги прави общителни и любвеобилни семейни кучета. Те също така се разбират много добре и обичат да играят с деца, които се държат внимателно с тях.

Коркитата са доста малки и сладки, но са известни с това, че са много чувствителни. Поради това те са склонни да бъдат по-малко толерантни към шумния и груб семеен живот в сравнение с някои други породи. Това може да ги накара да се чувстват застрашени и като средство за самозащита те развиват хапливо поведение в отговор на тревогата. Ограничаването и противодействието на тези тенденции означава, че коркито трябва да бъде социализирано от развъдчика още докато е с майката. След като се сдобиете с кученцето, трябва да полагате целенасочени усилия, за да сте сигурни, че постоянно излагате кученцето Корки на различни малки, звуци и нови гледки. Уверете се, че всички нови преживявания са положителни и приятни за вашия домашен любимец, за да му помогнете да възприема света като безопасно и удобно място. Социализацията е много важна, тъй като тя формира личността на кучето и му помага да изгради увереността, от която се нуждае вашият домашен любимец, за да бъде приятен спътник в различни ситуации.

С прехода на Корки към зряла възраст трябва да се уверите, че това куче изгражда значително своята увереност. Това се постига добре чрез техниките за положително укрепване, като се дава увереност на кучето, че стопанинът му винаги контролира ситуацията и няма за какво да се притеснява, което намалява желанието за сръчкване и възможността за тревожност.

Поради своята чувствителност коркитата не обичат да бъдат оставяни сами за дълги периоди от време, тъй като е вероятно да развият тревожност от раздяла, която може да доведе до деструктивно поведение. Всяко корки обича да бъде обсипвано с много обич и внимание. Корки винаги ще се радва, когато е до тези, които обичат да се гушкат и да играят.

Корки са много бдителни кучета и могат да се използват като кучета пазачи. Кучетата Корки лесно могат да ви алармират, когато видят или чуят нещо необичайно. Кучето процъфтява от вниманието и винаги търси компанията на своето семейство. Когато се запознават и социализират в ранен етап, тези кучета са много нежни и дори приветливи към посетителите. Въпреки че коркитата са дружелюбни кучета, което ги прави чудесни за семейства, някои от тях могат да бъдат упорити и трудни за обучение.

Изисквания към упражненията на Корки

Колко активни са коркитата? Сладкият външен вид на Корки лесно може да ви накара да си помислите, че това хибридно куче е за постоянно гушкане. Всъщност Корки е много активно куче. Ако проследим произхода на трудолюбивите им родителски породи, като йоркито е било използвано за лов на плъхове, докато кокер шпаньолът е прогонвал свраки, то този факт придобива повече смисъл.

За да бъде Корки щастливо, то се нуждае от поне едночасови упражнения, като например тичане без каишка и игра на апорт. Без подобно излагане на енергия те могат да развият поведенчески проблеми, освен че ще натрупат излишни килограми и ще станат с наднормено тегло. Кучетата от породата корки се радват и на ежедневни разходки, както и на достатъчно време в близкия парк за кучета. За да стимулирате умствено кучето Корки, можете да му предложите интерактивни играчки, когато то прекарва времето си вкъщи.

Тъй като физическите упражнения са антидот на нежеланата деструктивност и лаенето, когато вашето Корки е отегчено, то наистина ще вдига много шум. Самото оставяне на вашето Корки на двора не може да се счита за достатъчно упражнение, тъй като Корки се радва, когато общува и играе със собственика си.

Хранене на Корки

Трябва да осигурите на вашето Корки подходящ вид хранене, за да го поддържате енергично, силно и здраво. При това трябва да купувате висококачествена храна за кучета, която включва естествени съставки без изкуствени или алергични съставки.

За сухата храна за кучета хранете вашия Корки всеки ден с между три четвърти и една до една и половина чаши суха гранула. Също така се уверете, че разделяте това количество храна на няколко хранения на ден в зависимост от размера и степента на активност на вашето куче Corkie. Не оставяйте храна навън, за да се храни вашето Корки свободно. Със сигурност не искате да имате затлъстяло куче. Ако включите в диетата на Корки малко консервирана храна, намалете количеството на сухата храна. Балансът намалява вероятността кучето ви да напълнее, както и съпътстващите го здравословни проблеми.

Как да се грижиш за Корки?

И двете родителски породи корки имат копринена и дълга козина. Поради това вашето кученце Корки ще има средно дълга до дълга мека козина. Хипоалергенни ли са коркитата? Породата йоркширски териер се счита за хипоалергенна. Въпреки че никое куче не може да бъде 100% хипоалергенно в полза на алергичните хора, някои от тези черти могат да бъдат наследени от кученцето Корки. Винаги обаче трябва да помните, че за кучетата от смесени хибриди няма гаранция.

С двойна, средно дълга козина с мека, копринена текстура от кокер шпаньола, както и с перушина по краката, ушите, корема и гърдите, Корки ще трябва да се подстригва ежедневно, ако се случи да поеме козината на кокер шпаньола. Можете лесно да направите това, като използвате метален гребен и след това четка за гладки дрехи. Ако не се спазват добри грижи, ще се наложи да посещавате по-често дресьора, тъй като козината на Корки е склонна към заплитане и рогозки.

Йоркширските териери, от друга страна, са известни с дългата си, копринена козина. Ако се случи Корки да поеме по примера на този родител, козината му абсолютно ще се разрасне и ще достигне пода, ако не се подстриже. Всъщност козината на йоркитата обикновено се сравнява с човешката коса и затова ще трябва да се почиства редовно. Същото може да се отнася и за Корки, ако гените на йорки работят в негова полза. Използвайте метален гребен, за да отделите козината на кукитата надолу, докато стигнете до кожата. След това ще използвате четка с косъм, за да направите козината ѝ гладка. Накрая намажете козината на Корки с естествени масла за подхранване, както е препоръчано от вашия ветеринарен лекар.

Никога не трябва да пропускате и почистването на зъбите на вашето Корки. Ежедневното миене на зъбите му предотвратява натрупването на зъбен камък и плака. Това също така предпазва вашето Корки от загуба на зъби и стоматологични заболявания – сценарии, към които родителите на йорки са предразположени.

Освен това се погрижете да изрязвате ноктите на Корки, когато станат дълги. Уверете се, че те не издават щракащи звуци, когато кучето ходи по пода. Когато подрязвате ноктите, не ги режете прекалено силно, тъй като може да причините болка и кървене на Корки. Ако кучето ви свързва това с болезнено преживяване, то няма да съдейства следващия път, когато види нокторезачката. Освен това не забравяйте да прегледате ушите за инфекция или восък. С помощта на памучно топче и почистващ препарат избършете ушите му.

Обучение на корки

Как да обучавате кучето Корки? Родителите на йоркширския териер и кокер шпаньола са били работни кучета. Като такива, работата им е изисквала добро ниво на интелигентност, както и висока степен на независимост. Тези черти са заложени в потомството на Корки и тези кученца определено няма да ви затруднят при обучението, тъй като показват придържане към инструкциите.

Кученца корки

Кученцата корки са деликатни и малки. За да сте сигурни, че кученцето Корки ще остане в безопасност, без да бъде наранено, с тези домашни любимци трябва да се работи изключително внимателно, още повече когато общуват с други животни или малки деца.

Трябва да социализирате кученцето корки достатъчно рано, за да сте сигурни, че то ще израсне като приятелски настроен, уверен и спокоен възрастен човек. С напредването на възрастта това ще го накара да се чувства по-комфортно, когато се среща с други кучета, животни и нови хора.

Въпреки че коркито има много мозъчни способности, то също така обича да взема самостоятелно решения. За да накарате Корки да мисли, че е отлично да изпълнява вашите команди, тези кученца трябва да бъдат обучени достатъчно рано, като се използват техники за положително подсилване, които изискват предложения, основани на награди, като похвали и лакомства.

Също така не карайте вашето Корки да осъзнава, че отговорността се носи от един определен човек. В противен случай кучето ще бъде непослушно към останалите членове на семейството. Затова е важно всеки член на семейството да участва, като същевременно се прилагат последователни правила.

Като цяло е доста лесно да обучите корки, тъй като тези кучета са склонни да угаждат на стопаните си. Освен че собственикът на кучето се утвърждава като лидер, важно е да се отделя достатъчно време за правилното социализиране на Корки. Тези кучета, които не са добре социализирани, израстват като плахи и хапливи кучета.

Обучение на Корки на гърне

Тъй като е интелигентно и умно куче, поело чертите на послушание на своите родители, Корки ще реагира добре на основно обучение по послушание. Но това не означава, че обучението ще бъде разходка в парка! Всъщност това куче може да развие раздразнителност и твърдоглавие, ако обучението за гърне не се провежда по правилния начин. Просто трябва да сте търпеливи и да следвате следните стъпки:

Изберете добро място извън дома си, например малка тревна площ, където всеки път ще водите кученцето си на каишка. Миризмата на урина от предишно замърсяване ще го насърчи да пишка на мястото. Избягвайте да почиствате напълно какавидата, докато кучето не бъде напълно обучено на гърне. За кучетата в апартаменти може да е от полза наличието на закрито място за кучешка тоалетна, където кучето може да пикае или какавидира, когато природата го призове, вместо да чака разходка.

Научете вашето Корки на някои думи за елиминиране, след като то отиде на гърне. Това може да бъде “Отиди да се изкашляш!” или “Отиди да се изпишкаш!”. Давайте тези команди на кучето си всеки път, когато забележите, че то трябва да отиде на гърне. Това ще се случи в крайна сметка, когато придружите командата с ентусиазирани похвали.

Винаги следете за всякакви признаци, че вашият Корки трябва да отиде на гърне. Това се случва най-често след като се събуди, след като е минало известно време от последното му изхождане, както и след хранене или игра. По-малките коркита имат по-малък пикочен мехур и затова почивките за гърне са по-кратки.

Когато е нощ, затворете вашия Корки в кашон с място за кучешка възглавница за спане. В този случай кучето не може да пикае на мястото си за спане, ако може да го задържи. Веднага след като се събудите сутрин, уверете се, че първата задача, която правите, е да заведете вашето Корки до мястото за гърне. Ако се случи така, че то е изцапало мястото си за спане, просто ще разберете, че все още не е пораснало, за да има капацитет за задържане. В този смисъл трябва да се събуждате около 3,00 ч. сутринта, за да заведете Корки на почивка за гърне.

Бихте могли също така да се погрижите да има врата за кучета, която да остава отворена и през която кучето ви да може да излиза във ваше отсъствие, след като се научи да излиза до мястото за гърне само.

Важен момент, който трябва да запомните, е, че по време на първоначалния процес на обучение на гърне, уверете се, че не държите кучето си да играе навън. Това би могло да обърка Корки дали да свързва излизането навън с поставянето на гърне или с играта.

Когато всичко това се спазва, като същевременно се прилагат методите на положителното укрепване или похвалите и наградите Корки, и без да го наказвате за инциденти в къщи, то ще се научи да ходи на гърне напълно.