Плюсове и минуси на дакела

Собствениците на дакели изтъкват, че освен многото положителни страни на притежаването на куче от породата дотсън има и някои недостатъци. Предимствата да притежавате породата дакел включват универсалния размер, който включва стандартен и миниатюрен дакел. Предимството на миниатюрния дакел е, че удобният размер на кучето прави тази порода идеална за живот в апартамент или в къща на село. Стандартните дакели са по-големи и изискват повече пространство, което прави стандартния дакел по-подходяща порода за селски дом. Недостатъците от притежаването на дакел включват яркия и енергичен темперамент на кучето. Сред предимствата на породата е общителният и общителен нрав на кучето спрямо други кучета. Притежаването на дакел включва и други ценни положителни качества. Тази порода е чудесен семеен домашен любимец за активно семейство или за възрастни хора, които могат да се справят с това своенравно и понякога упорито куче.

Недостатъците от притежаването на дакел включват склонността на породата да лае – дакелите наистина се наслаждават на звука на своя дълбок и силен глас. Други негативи, свързани с дакела, включват трудности с приучаването към домашен уют. Дакелите могат да бъдат упорити и със силна воля, което също може да е недостатък. Физическите характеристики на дакела допринасят за проблеми с гърба, към които тази порода е податлива. Недостатъците включват силния ловен нагон на кучето и необходимостта да се контролират дакелите около други малки домашни любимци.

Размер на дакела

Дакелите се срещат в два размера – стандартен дакел и миниатюрен дакел. Миниатюрните дакели са по-популярни в градовете, където пространството е ограничено, а миниатюрните кучета като миниатюрния дакел могат успешно да се адаптират към живот в апартамент. Кучетата от породата дотсън, които живеят в апартамент, трябва да получават много упражнения и да прекарват много време със семейството. Стандартните дакели са по-разпространени в предградията, където хората разполагат с повече пространство и често имат дом с двор, където по-големият дакел може да се радва на повече пространство за упражнения през деня. И стандартният, и миниатюрният дакел имат три разновидности на козината, които включват късокосместа, телена и дълга козина. Въпреки разликите в размера, има много прилики между стандартните и миниатюрните дакели, когато става въпрос за темперамент.

Тегло на мини дакела
(Миниатюрен дакел) тегло: под 11 фунта (под 5 кг)

Тегло на стандартния дакел
(Стандартен дакел) тегло: над 16 фунта (над 8 кг)

Размер на мини дакела
(Миниатюрен дакел) височина: от 5 до 6 инча (12,7 до 15,2 cm)

Размер на стандартния дакел
(Стандартен дакел) височина: 8 до 9 инча (20 до 22 cm)

Козината на дакела се среща в три разновидности: късокосместа, телена и дългокосместа.
Цветове на дакела: Разнообразни

Колко кученца може да има един миниатюрен дакел?
Размер на кучилото на миниатюрния дакел: от 1 до 8 кученца

Продължителност на живота на дакела
Продължителност на живота на дакела: 13 до 15 години

Други наименования на дакела: Дашчъс: куче от породата дотсън, куче от породата уинер

Колко струва един дакел?
Цената на дакела започва от 300 USD и нагоре в зависимост от много фактори

Сравнение между миниатюрен дакел и стандартен дакел

Сравнение на дакелите с бигълите

Породата дакел в сравнение с породата уелско корги

Темперамент на дакела

Дакелите са впечатляващо смели кучета със смел и умен темперамент. Създадени да ловуват над и под земята на язовци и други животни, обитаващи нори, дакелите са най-малката порода в групата на гончетата на AKC. Породата дакели е отлична в лова и е отглеждана не само да преследва плячка, но и да я убива. Тази порода е отлично куче пазач. Най-важната характеристика на дакела е чувствителният му нос. Подобно на всички породи гончета, дакелите са много ефикасни в проследяването на следи. Късите и здрави крака държат кучето близо до земята и до миризмата, която следва по време на лов. Дългото и тясно тяло на дакела е идеално за навлизане в тунели и бърлоги. Силните, мрежести, подобни на лопати лапи позволяват на кучето бързо да премества много пръст, докато преследва плячката. Кучетата от породата додсън могат лесно да изкопаят дупка, дълбока колкото един фут, за по-малко от минута. Ако вашият дакел е предразположен към разрушително поведение, не оставяйте кучето без надзор в двора, освен ако не сте съгласни с това поведение. Може да се окаже полезно да се постави каре, а ранното обучение на каре е идеално за дакелите.

Въпреки че е отглеждан за спортен живот в провинцията, миниатюрният дакел е добро градско куче. Миниатюрните дакели могат да бъдат обучени да ползват гърне на закрито, което е удобно за собствениците на дакели, които живеят в апартаменти.

Ранното послушание и социализацията са много важни за дакелите. Това са силно стимулирани кучета, които обичат да тичат и да гонят всичко, което видят, и основното обучение е необходимо, за да се поддържа контрол над кучето, когато е необходимо. Социализирайте своя дакел още в началото. Ежедневните умствени и физически упражнения помагат на Вашия дакел да поддържа равномерен темперамент и предотвратяват прекомерния лай. Добри ли са дакелите с деца? Дакелите са по-подходящи за по-възрастни, разумни деца, които могат да уважават нуждите на кучето. Дакелите не понасят дразнене или грубо отношение. Дакелите се нуждаят от много внимание, което ги прави идеални компаньони за по-възрастни хора, които имат много време да отделят на своя домашен любимец. Не оставяйте кучето си от породата Дотсън само за дълги периоди от време, тъй като самотата може да доведе до прекомерен лай и неудовлетвореност, а дакелите имат голям лай за своя размер. Кучето се нуждае от много внимание от страна на собственика. За да се забавлява кучето, осигурете му играчки. Дакелите много обичат да играят с играчки, които могат да се пълнят с лакомства.

Как да обучаваме дакел

Дакелите могат да бъдат упорити и в резултат на това се нуждаят от повече време, търпение и постоянство, когато става въпрос за обучение. Положителното подсилване е най-добрият подход за обучение, който работи при тази най-малка ловна порода. Пренебрегвайте лошото поведение и възнаграждавайте поведението, което искате да виждате повече. Обучението трябва да бъде положително, последователно и основано на награди, за да насърчи кучето да се учи. Ако планирате да обучавате кучето си дакел, вижте следната статия Съвети за обучение на кучета дакели.

Привикването към къщата може да бъде трудно при тази порода, тъй като много дакели не обичат да излизат навън в студено или влажно време. Ако е възможно, се препоръчва покрито обособено място. Някои собственици на дакели избират да използват вътрешно гърне за своите кучета. Вътрешните тоалетни за кучета са много удобни, тъй като кучето винаги има лесен достъп до мястото си за гърне.

Всички кучета трябва да бъдат обучени да ходят на каишка. Бъдете търпеливи с кучето си и първо започнете с обучението на вашия дакел да носи само нашийник или каишка без каишка. Използвайте много положителни подкрепления и лакомства и след като кучето се чувства удобно да носи сбруя или нашийник, започнете да въвеждате каишка.

Шлем за дакел
Удобната каишка е добър вариант за кучето дакел. Съществуват някои недостатъци, свързани с нагръдниците за кучета, в сравнение с ремъците за кучета. Нашийниците са склонни да оказват по-голям натиск върху областта на шията на кучето и са по-подходящи за по-големи и по-трудни за управление кучета. Бебешката каишка не оказва толкова голям натиск върху гърлото на кучето, дори ако кучето Дотсън обича да дърпа каишката по време на разходка.

Видове дакели

Дакелите се срещат в два размера – миниатюрен и по-голям стандартен, като всеки от тях има три разновидности на козината. Дакелите се предлагат в три вида козина: късокосместа, телена и дългокосместа. Притежаването на дакел с един от трите типа козина има предимства и недостатъци. В зависимост от типа дакел, който сте избрали, породата получава добри отзиви за оформяне като цяло. Късокосместите дакели ще се нуждаят от минимално количество грижи за козината. Теленокосместите и дългокосместите дакели може да се нуждаят от малко повече време, отделено за почистването на козината им. Телените кучета се нуждаят от ръчно разресване на козината два или три пъти годишно. Съществуват някои генетични разлики между дакелите в зависимост от вида на козината им. Теленокосместите дакели се смятат за най-пакостливите, упорити и енергични от трите разновидности. Дългокосместите дакели са известни като най-спокойните и сладкодумни поради наследството си от шпаньолите. И накрая, късокосместите дакели са склонни да се привързват към един човек и са по-отстъпчиви с непознати. Независимо от това какъв тип дакел притежавате, всички имат един и същ щастлив темперамент, въпреки че собствениците на породата съобщават, че дългокосместите могат да бъдат малко по-свободни, а телените – малко по-екстровертни.

Предимството да притежавате миниатюрен дакел е, че те са по-енергични от по-големите стандартни дакели. Друго положително за дакелите е, че тази порода е известна с широката гама от цветове, които включват черно и кремаво, черно и с тен, синьо и кремаво, синьо и с тен, шоколадово и кремаво, шоколадово и с тен, кремаво, алено (наричано още Изабела) и кремаво, алено и с тен, червено, пшенично, диво, черно, шоколадово и алено. Комбинациите от маркировки включват brindle, dapple, brindle piebald, double piebald и piebald.

Вижте видеото по-долу, за да получите повече информация за различните видове дакели и да чуете какво казват собствениците на дакели за породата.

Линеене на дакела

Линее ли породата дакел? Дългокосместите дакели имат по-дълга козина и недостатъкът да притежавате дългокосмест дакел е, че линеенето им е по-обилно от това на късокосместите дакели. Късокосместите дакели не изискват особени грижи, когато става въпрос за поддържане на козината. Използвайте четка с косъм и четка с гумени щифтове, за да се справите с линеенето на късокосместите дакели. Четка с естествен косъм ще работи добре, за да сведе до минимум линеенето на дългокосместите дакели. Не забравяйте да почиствате козината на кучето си редовно – поне веднъж на два или три дни, за да постигнете най-добри резултати. В сравнение с много други породи кучета, дакелите имат умерено линеене. С правилните средства за обезкосмяване, съчетани с редовно четкане, линеенето на дакела може да се управлява успешно. Четки за гладки дакели (късокосмести дакели)
Четка с косъм
Четка с гумени щифтове
Гримирането на дългокосмест дакел е обяснено във видеото по-долу:
Инструментите за грумиране на дългокосмести дакели включват следното:
Четка от естествен косъм
Други инструменти за грумиране на дакел включват ножици за кучета, комплект ножици за подстригване на козината и маса за грумиране, която ще направи грумирането на кучето много по-удобно, тъй като няма да се налага да напрягате гърба си, за да го грумирате.

Професионални ножици за кучета
Комплект ножици
Маса за грумиране
Регулируемата маса за груминг прави грумирането на кучето Dodson много по-удобно, особено ако имате дългокосмест или теленокосмест дакел. Късокосместите дакели са много по-лесни по отношение на грижата за козината и не изискват толкова много време за оформяне, колкото дългокосместите и телените дакели.
Грижа за дакела
Независимо какъв тип дакел имате, на кучето трябва ежедневно да се мият зъбите, като се започне от ранна възраст. Миенето на зъбите на кучето помага за премахването на плаката. Налепите, които не се отстраняват периодично, се превръщат в жълта коричка по зъбите на кучето, известна като зъбен камък. В зъбния камък се съдържат вредни бактерии, които могат да увредят зъбите на кучето и да създадат други здравословни проблеми за вашия домашен любимец. Използвайте паста за зъби за кучета, тъй като човешката паста за зъби не е безопасна за кучета.

Ноктите на кучето трябва да бъдат подрязани веднага щом започнете да чувате щракащи звуци, когато кучето ходи по дървен под.

Обърнете внимание и на лапите. През зимата е важно да измивате лапите на кучето с топла вода след всяка разходка, за да премахнете всички химикали за топене на лед, които се използват по улиците и могат да бъдат вредни за кожата на кучето.

Поддържайте носа на вашия дакел здрав през зимата.

Периодично проверявайте ушите на кучето за ушни инфекции. Кърпичките за уши на кучета са лесен начин да поддържате ушите на дакела чисти.

Когато става въпрос за легла за кучета, дакелите често предпочитат уютните пещерни легла за кучета. Много дакели обичат да се заравят в леглото си, а пещерният стил на кучешкото легло е проектиран така, че да осигури комфорт на дакела, тъй като кучето може да се скрие в уютната пещера.

През студените зимни дни кучетата от породата дотсън трябва да носят подходящи за времето дрехи за дакели. Дакелите често не обичат да излизат навън през студени или дъждовни дни. Топлото зимно палто за кучета или непромокаемото палто за дъждовните дни може да помогне да направите излизането навън по-приятно за вашия четириног приятел.

Много собственици на кучета от Дотсън избират да имат носилка за домашни любимци, която може да бъде удобна по време на път. За най-добри резултати хранете Вашия дакел със специфична за породата, висококачествена храна за кучета. Въпреки че дакелите може да са малки по размер, малката порода обича да яде! Избягвайте да прехранвате кучето си и го поддържайте в добро физическо състояние, за да сведете до минимум риска от проблеми с гръбначния стълб и ставите му.

Здравословни проблеми на дакела

Поради сравнително дългата си продължителност на живот дакелите се считат за здрава порода като цяло. Имайте предвид, че поради дългото тяло и късите крака тези кучета са склонни към проблеми с гръбначния стълб, които в сериозен случай могат да доведат дори до парализа. Ако позволявате на донското си куче да спи на дивана, не забравяйте да му осигурите лесен начин за качване на дивана, вместо всеки път да го карате да скача на дивана. Скачането може да нарани чувствителния гръб на кучето.

Рампа за домашни любимци или стълби за домашни любимци могат да помогнат на кучето ви лесно да се качва и слиза от всяка мебел без риск от нараняване на гърба.

Стълби за кучета и котки Solvit PupSTEP Plus
Проверете цената
Някои собственици обичат да използват рампа за кучета, за да качват кучето в колата, без да го вдигат.

Произход на дакела

Породата дакел се появява в Германия още през 15 век. Породата произхожда от кръстоска между пинчер и френско басетно гонче, а по-късно и с шпаньол. Името дакел идва от немската дума “Dachs”, която означава “язовец”, и “hund”, което означава куче. Според AKC американците са наричали кучето “Badger Dog” в следвоенните години, за да разграничат породата от немския ѝ произход. Популярността на породата във Великобритания може да се обясни с факта, че кралица Виктория е известна с пристрастието си към породата дакел. Известната поговорка на кралица Виктория гласи следното: “Нищо няма да превърне дома на човек в замък по-бързо и по-ефективно от дакела”.

Недостатъци и предимства, свързани с притежаването на други малки породи кучета