Плюсове и минуси на добермана

Притежаването на породата доберман пинчер има своите предимства и недостатъци. Плюсовете на добермана включват защитното поведение на кучето. Доберманите се отличават с това, че се обучават като кучета пазачи и кучета за лична защита. Потенциалните собственици на добермани, които търсят защитно куче, могат да оценят естествения инстинкт на породата да защитава собственика и семейството. Други положителни страни на доберман пинчер е фактът, че тази интелигентна порода е изключително податлива на обучение. Подходът за обучение, основан на награди, работи най-добре при доберманите. Доберите са игриви и привързани към семейството си. Доберманите са високоенергийни кучета и се справят най-добре с активни стопани, които имат достатъчно време да прекарват с кучето ежедневно. Доберман пинчерите, които са отглеждани с деца, могат да бъдат добри семейни домашни любимци компаньони.

Сред минусите на добермана е фактът, че тази доминантна порода може да бъде трудна за управление от собственици, които за първи път притежават куче. Идеалният собственик има опит с доминантни породи като добермана. Собственикът ще трябва да се утвърди като лидер, който е спечелил уважението на кучето. Конфронтационният подход не води до добри резултати при обучението на добе. Разбирането на тази порода и намирането на положителна мотивация, която помага на кучето да усвоява нови команди, е ефективен подход при обучението на тази порода. Ранната социализация е от съществено значение за отглеждането на уверен доберман. Доберман пинчерите, които нямат достатъчна социализация, особено мъжките, могат да проявят агресия към други мъжки кучета, което е значителен недостатък. Собствениците на добермани трябва да инвестират време и енергия, за да осигурят на кучето обучението, от което то се нуждае, за да се възползва максимално от възможностите на тази интелигентна и защитна порода. Защитно куче като добермана може да се нуждае от запознаване с всички нови хора, които посещават дома ви, тъй като доберманите са склонни да бъдат подозрителни към непознати хора. В крайни случаи доберманите може да не позволят на непознати да се приближат до собствениците, което може да се окаже недостатък. Поради тази причина е толкова важно да осигурите на кученцето доберман достатъчна социализация, за да може то да се чувства комфортно в присъствието на непознати хора, без да става агресивно или прекалено защитно.

Линеене на доберман пинчер

Линее ли доберманът много? Едно от предимствата на притежаването на добе е, че късата козина на добермана е лесна за поддържане в сравнение с много други породи. Кучетата от породата Доберман имат къса, гъста козина, която се нуждае от редовно четкане, за да се справите със случайното линеене. Доберманите не линеят много и поддръжката на козината е по-лесна, отколкото при много други породи кучета. За да се справите с линеенето при доберманите, козината на кучето трябва да се четка няколко пъти седмично, за да се поддържа лъскава и здрава. Четките, които помагат за справяне с линеенето на добермана, включват четка с мек косъм и ръкавица за гончета.

Инструмент за обезкосмяване на доберман
Проверете цената
Размер на добермана
Тегло на добермана
Тегло на мъжкия доберман: 34 до 41 кг (74 до 90 фунта)
Тегло на женски доберман: 27 до 36 кг (59 до 79 фунта)

Размер на добермана:
Височина на мъжкия доберман: 61 до 70 см (24 до 27 инча)
Височина на женския доберман: 61 до 66 cm (24 до 25 инча)

Козина на добермана: Къса и гладка
Цветове на добермана: черен с тен, червен, син, пепеляв, бял

Колко кученца имат средно добите?
Размер на кучилото на добермана: 5 до 10 кученца

Средна продължителност на живота на добермана
Продължителност на живота на доберман пинчер: 10 до 11 години

Колко струва един доберман?
Цената на кученце доберман започва от 600 USD и нагоре в зависимост от много фактори

темперамента на добермана

Темперамент на добермана

Породата доберман пинчер е лесно разпознаваема с гладката козина, атлетичното телосложение и характерните скъсени уши и докинг опашка. На немски език думата “пинчер” се отнася до навика на кучето да скача върху плячката си и да я хапе. Доберман пинчер е силно енергично куче с буден темперамент.

Това интелигентно куче е известно с лоялността си към собственика/собствениците. Не е изненадващо да видим породата доберман сред петте най-интелигентни породи кучета. Тъй като интелигентността е продукт както на генетиката, така и на околната среда, собственикът може да помогне на добермана да постигне най-високо ниво на интелектуално развитие, като осигури на кучето много умствена стимулация. Това куче не е подходящо за живот на открито в задния двор или в развъдник, тъй като има нужда от взаимодействие с хора и трябва да живее на закрито. Голямо и активно куче, добето се чувства най-добре в дом с двор, където може да се наслаждава на свободен галоп всеки ден. Не е порода, която е подходяща за живот в апартамент. Доберман пинчер се нуждае от ежедневни умствени и физически упражнения. Не подценявайте значението на ежедневните упражнения. Енергичният доберман се нуждае от отдушник за енергията си, в противен случай може да се появят поведенчески проблеми като прекомерна агресия. Тази голяма порода се справя най-добре със стопанин, който е естествен лидер и може да инвестира време в обучението на кучето и да прекарва много време с него. Високоинтелигентен, чувствителен и гъвкав доберман, който може да бъде обучен по високи стандарти. В същото време доберманите имат репутацията на силни, доминиращи и способни да се разхождат навсякъде с неопитен водач. Тази порода не се препоръчва за начинаещи собственици.

Обучението на доберман е ползотворно преживяване, тъй като тази порода се обучава сравнително лесно. Породата доберман пинчер не е за всеки, защото това куче трябва да усеща в собственика си истински лидер на стадото, за да се чувства сигурно. Тази порода кучета първоначално е била ценена заради агресивността, тъй като основното ѝ предназначение е било да бъде работно куче и куче пазач. В резултат на това агресивността често се свързва с характера на добермана. Ако купувате доберман от развъдчик, купувайте само от отговорни развъдчици, за които добрият темперамент е приоритет.

За начинаещ собственик на куче доберманът може да се окаже твърде голям проблем. Силният доберман може да се възползва от неопитния собственик на куче. Доберманът се нуждае от опитен стопанин, който умее правилно да обучава, контролира и разширява лидерството над своенравното и понякога упорито куче, без да злоупотребява с него. Всички човешки членове на семейството трябва да се придържат към едни и същи правила. Например, ако на кучето не е позволено да спи на дивана – не трябва да има изключения от правилото. Последователността е ключът, когато става въпрос за обучение и работа с вашия доберман пинчер.

Ранната социализация е много важна за тази порода. Още от ранна възраст приучвайте кученцето към други домашни любимци в семейството, деца и други кучета, за да отгледате стабилно и равномерно куче.

Добър ли е доберманът с деца? Доберманите са по-подходящи за по-големи деца. Децата не трябва да извеждат голямото куче пазач навън без надзор. Голямото куче пазач не се препоръчва за семейства с малки деца или с малки деца. Ако имате малки деца, тогава е важно доберманът да бъде социализиран с децата от най-ранна възраст.

Породата доберман пинчер често се използва за полицейска и военна работа, за кучешки спортове, както и като семеен пазач и компаньон. Превъзходен пазач, доберман пинчер има висок потенциал да бъде чудесно куче за лична защита и ще защитава собственика си винаги, когато е необходимо.

Затова доберман пинчерът е често срещано полицейско куче в американските полицейски управления. Подразделенията K9 са специализирани в издирването и спасяването, откриването на наркотици и експлозиви, както и в охраната и патрулирането.

Монетите K9 Police Challenge Coins отдават почит на самоотвержените животни, които всеки ден защитават своите колеги и граждани. В GS-JJ.com можете да персонализирате монетите с предизвикателство K9 онлайн, защо не ги изпробвате?

Персонализирани монети за предизвикателство K9

Вижте видеото по-долу, за да научите повече информация за породата доберман от опитен развъдчик на доберман пинчери.

Произход на доберман пинчера
Породата доберман пинчер, първоначално е създадена около 1890 г. от Карл Фридрих Луи Доберман, събирач на данъци от Германия. Предците на добермана включват смесица от много породи кучета, включително немски пинчер, ротвайлер и чернокож териер. Първоначално породата е разработена за лична защита. Днес доберманът е сред най-популярните породи кучета, използвани за лична защита и като куче пазач. AKC признава породата доберман през 1908 г.

Как се обучава доберман пинчер

Започнете да обучавате своя доберман пинчер в момента, в който доведете кученцето у дома. Установете домашни правила, които кучето трябва да спазва, и останете последователни. Например, ако на кучето не се позволява да влиза в кухнята, уверете се, че то спазва това правило на 100 % от времето. Твърдо казвайте “Не” и пренасочвайте кучето всеки път, когато то се опитва да влезе в кухненския бокс. Възнаграждавайте доброто поведение с похвала и/или игра. Уверете се, че всеки член на семейството ви е съгласен с установените правила, и след известно време вашият доберман ще се научи да ги спазва. Останете позитивни по време на тренировките, за да си осигурите положителна асоциация с послушанието. Възнаграждавайте доброто поведение и игнорирайте лошото поведение. Запазете спокойствие и се наслаждавайте на процеса. Повтаряйте новата команда няколко пъти на ден, но не превишавайте повече от няколко минути на сесия, за да си гарантирате успех. След като кучето ви се чувства комфортно при изпълнението на дадена команда, опитайте същата команда в различна среда. Например, ако кучето ви е научило командата “Седни!” и успешно сяда всеки път, когато подадете командата вкъщи, опитайте тази команда в парка или на оживена улица, за да свикне кучето да изпълнява командата във всякаква среда. Разхождайте кучето си преди тренировката, за да може то да изразходва част от енергията си. По този начин кучето ще може да се концентрира по-добре по време на тренировката. Поддържайте сесиите за обучение кратки, позитивни и последователни. Конфронтационният подход към обучението ще доведе до проблеми.

Обучението на доберман в гърне трябва да започне в момента, в който доведете кучето у дома. Следете за признаци на готовност за ползване на тоалетната, които включват подсмърчане на пода или ходене в кръг. Незабавно заведете кучето на определеното място за тоалетна точка и му позволете да се облекчи. Наградете кучето с малко лакомство веднага щом то приключи. Инцидентите са нещо нормално по време на обучението на водачите. Почистете небрежно бъркотията и продължете да наблюдавате кучето за признаци на готовност да използва тоалетната. Не наказвайте кучето за инциденти, тъй като това само ще забави процеса на обучение на гърне.

Пътуването с доберман е много по-лесно, ако кучето е обучено на сандъци. Нивото на стрес на кучето, свързано с пътуването, е много по-ниско, когато то пътува в позната среда. Пътуването с доберман в кошара е най-безопасният начин за транспортиране на голямото куче. Клетката за доберман трябва да е достатъчно голяма, за да може кучето да се изправя свободно. Клетката трябва да позволява на кучето лесно да се обръща и да се протяга. Ако купувате щайга за кученце доберман, вземете щайга за куче, която е достатъчно голяма, за да побере напълно пораснал доберман. Не забравяйте да вземете щайга, която се предлага с разделител, за да можете да отделите достатъчно място за младото кученце доберман. Твърде многото пространство в кратуната ще вдъхнови кучето да използва неизползваната част от кратуната като своя тоалетна. Разделителят за кошара е удобен начин да осигурите на кучето необходимото пространство в кошарата за бързо растящото кученце доберман.

Реномиран развъдчик на добермани трябва да изследва очите, тазобедрените стави, щитовидната жлеза, болестта на фон Вилербранд и сърдечната дейност. Съществуват два типа доберман пинчери: американски тип и европейски тип. Има някои съществени разлики между двата типа – европейският доберман е по-висок и по-тежък от американския доберман. Също така европейският доберман е силно работно куче, докато американският тип доберман е по-скоро семейно куче, което е по-малко склонно към агресия от европейския тип. В исторически план породата е създадена за лична защита и европейският тип доберман все още притежава много от качествата на първоначално създадения доберман пинчер. Философията на развъдчика, от когото получавате кученцето, ще определи много от характерните и физическите черти на кучето. Някои развъдчици се концентрират повече върху външния вид на кучето, отколкото върху здравето и чертите на характера, и преди да си вземете кученце доберман, трябва да научите колкото се може повече за развъдчика и да разговаряте с хора, които притежават кучета, взети от този конкретен развъдчик.

Европейските развъдчици на доберман пинчери предоставят информация за тази специална порода кучета, която първоначално е била създадена за лична защита.

Грижа за доберман пинчер

Периодичното къпане помага да се сведе до минимум “кучешката миризма”. Използвайте мек шампоан за кучета, предназначен за доберман. Специфичен за породата шампоан за кучета е предназначен за козината на добермана и представлява добър вариант.

От ранна възраст приучете доберман пинчера да си мие зъбите (използвайте само паста за зъби, предназначена за кучета). Мийте зъбите на кучето всеки ден, за да предотвратите всякакви стоматологични проблеми. Не забравяйте да осигурите на кучето си лакомства за дъвчене, които помагат за поддържане на здрави зъби.

За тази порода е известно, че има секрет от очите, който трябва да избърсвате всеки ден с чиста кърпичка в посока навън.

Грижата за ушите на кучето включва проверка на вътрешността на всяко ухо и отстраняване на восък, когато е необходимо. Никога не пъхайте в ушния канал никакви инструменти, включително клечки за зъби. В случай че забележите някаква необичайна миризма или дразнене в областта на ушите, най-добре е да заведете кучето си на ветеринарен лекар, за да предотвратите сериозни проблеми. Използвайте кърпички за уши на кучета, които осигуряват лесен начин да поддържате ушите на кучето си чисти.

Най-добрата храна за добермани

Кученцата доберман на възраст до три месеца трябва да се хранят поне 4 пъти дневно. Хранете възрастния си доберман пинчер два пъти дневно, тъй като това е по-лесно за храносмилане, отколкото една голяма порция. Уверете се, че храните кучето си с качествена храна, която е подходяща за възрастта му. Кученцата имат различни хранителни нужди от възрастните и възрастните кучета. Осигурявайки на кучето си добре балансирана храна, вие инвестирате в неговото здраве и дълголетие. Ако получавате кученцето си доберман от развъдник, разберете каква диета използва развъдчикът за хранене на кученцата. Използвайте препоръките на развъдчика на доберман, тъй като правилното хранене е важно за отглеждането на здраво куче.

Бавните хранилки помагат да се намали вероятността доберманът да развие подуване на корема, като забавят темпото на хранене, така че кучето да не поглъща големи количества въздух заедно с храната.

Здравни проблеми на доберман пинчера

Съществуват някои наследствени здравословни проблеми, към които доберман пинчерите могат да бъдат предразположени, включително: Разширена кардиомиопатия, болест на фон Вилербранд, хипотиродизъм, синдром на воблера, аполеция на разреден цвят и синдром на танцуващия доберман. Кучето, засегнато от Синдрома на танцуващия доберман, изглежда, че пренася тежестта от единия заден крак на другия, откъдето идва и името на това генетично заболяване. Въпреки че понастоящем няма лечение за това заболяване, състоянието не е болезнено, нито води до някакви увреждания. Вземете кученце от реномиран развъдник и го изследвайте за генетични заболявания.

Не дръжте кучето прекалено дълго навън през студените месеци. Късата козина на добермана прави породата уязвима към студеното време.