Дорги (смес от дорги и корги)

Изображение на кучето ДоргиКакво е Дорги? Дорги е смес между чистокръвен дакел и чистокръвно пембрукско уелско корги. Кучетата Дорги са интелигентни, бдителни и приятелски настроени, което прави сместа от дакели и корги подходящ домашен любимец за много хора и семейства. Кучетата Дорги са много податливи на обучение и могат да се занимават с аджилити, лов и дори да бъдат отговорни кучета пазачи. Въпреки че по-голямата част от хибридните кучета се отглеждат целенасочено за компаньонство, Дорги е потомък на две породи, които са доста трудолюбиви. Дакелите са свирепи ловци, докато коргитата имат богата история като пастирски кучета. Поради това наследствените им качества ги правят смели, енергични и бдителни. Освен че са много активни, доргите са наследили от родителите си интелигентност, общителност и дружелюбност, което ги прави отлични семейни кучета.

Въпреки че кучетата от породата Дорги са доста дружелюбни, кучетата от породата Корги, смес от дакели, са склонни да лаят много. Кучетата от породата корги-дакел също са склонни към затлъстяване. Външният вид на доргите може да наподобява главата на корги и тялото на дакел, с къси крайници за размера на кучето. Също като родителя на дакела, доргите имат много чувствителен гръб, което ги прави доста уязвими. Това налага надзор, когато те си играят с малки деца. Независимо от това кучетата от сместа дакел-корги са чудесни кучета пазачи и истински компаньони.

Смес от корги и дакел (Дорги)

Кръстоската между корги и дакел е известна още като дорги. Кучетата кръстоска на корги с дакел наследяват чертите на породите корги и дакел, които могат да се наблюдават не само във външния вид на кучето кръстоска на дакел с корги, но и в темперамента. Кучетата от породата полукорги и полутаралеж обикновено имат издължен гръб и къси крака, също като родителите. По темперамент кучетата от породата Корги Дакел са смели, общителни, упорити и властни, ако им се позволи. Кучетата корги дакел са също така игриви и привързани към семействата си. Те обичат да участват във всички семейни дейности. Размерите на кучетата корги дакел могат да бъдат различни поради многото варианти на размери, които включват мини дакел, стандартен дакел и пемброк, както и кардиган корги. В зависимост от това какъв тип дакел и корги са родителите на кученцето корги дакел, кучето корги дакел ще бъде в диапазона на размерите на родителите, когато порасне напълно.

HappyCare Textiles Ултрамеко фланелено одеяло за котки и кучета
Проверете цената

Изображение на смес от дакел и корги (Dorgi).

Смес от дакели и корги

Дорджитата са енергични, смели, бдителни и лоялни. С дългогодишната трудова история на своите родители, Дорги никога няма да се страхува да върши някаква работа. Те лесно могат да бъдат научени на аджилити, пастирство, лов, както и на умения за послушание. Те се учат бързо и са подходящи за стопани на кучета, които за първи път ги притежават.

Повечето дорги се радват на компанията на разумни деца. Но като предупреждение, доргите са енергични. Поради това ще трябва да контролирате взаимодействието им с малки деца, тъй като ги излагате на идеални нива на физическо натоварване. Кучетата от породата корги и кръстоските на дакел също се радват на живот в пространство с лесен достъп до външна среда.

Плюсове и минуси на притежаването на доржи

Очаквана продължителност на живота на смесените кучета корги и дакел
Средната продължителност на живота на кучетата от породата Дорги е от 12 до 14 години. Дълголетието на кучето зависи от много фактори, които включват генетика, здраве, начин на живот и диета. Поддържането на домашния любимец активен и ранното откриване на всякакви здравословни проблеми може да помогне за увеличаване на продължителността на живота на кучето. Диетата също е важна и кучетата, които се хранят с добре балансирана и питателна храна, страдат от по-малко здравословни проблеми и живеят по-здравословно.

Размер на Dorgi

Дакелите се срещат в два размера – миниатюрен и стандартен, и в зависимост от това коя от тези разновидности на дакела е била смесена с куче от породата Корги, размерът на доргите може да бъде от малък до среден. За да добиете представа за това колко голям ще бъде вашият доржи, когато порасне, организирайте среща с двамата родители на кученцето. Въз основа на размера на родителите ще можете да прецените размера на вашето куче, кръстосано с дакел и корги, когато порасне. По-голямата част от доргите ще тежат от 15 до 28 килограма и ще са високи от 9 до 12 инча. Мъжките дорги са малко по-големи от женските си събратя.

Темперамент на смес от корги и дакел

Характерът на доргите се различава при отделните кучета. Някои от тях приличат повече на корги, докато други проявяват повече черти от характера на дакела. Чрез голямата “усмивка” на Дорги обикновено прозира добре развита личност. Кучето Дорги винаги ще се радва да се придържа до вас, докато се наслаждава на компанията ви, докато изпълнявате ежедневните си задачи. Към децата, посетителите, както и към другите домашни любимци Дорги се отнася с радост, като им дава възможност да намерят нови приятели. За да предотвратите тревожността от раздяла на вашето куче Дорги, наличието на друго куче до него ще помогне много.

Тъй като и двамата чистокръвни родители на Дорги са от работнически род, като дакелите са ловци, а коргите – големи пастири, Дорги ще бъдат бдителни и активни кучета. Освен това тези кучета са склонни да лаят много. Поради това те ще се стремят да пазят дома ви като отлични кучета пазачи. Въпреки че мнозинството от хората, които притежават дорги, твърдят, че обучението им е доста лесно, те изискват и упражнения на открито от един час или повече, за да поддържат доброто си поведение. Енергийното ниво на това куче е доста високо и ако не се упражнява според изискванията, доргите могат да бъдат склонни към затлъстяване или към поведенчески проблеми, които произтичат от липсата на достатъчно физическа и умствена стимулация.

Някои дорги наследяват упорития характер от родителя си дакел. По-упоритите и независими Dorgis може да изискват повече време за обучение. Доргитата са склонни да създават впечатление, че мислят, че знаят най-добре. До голяма степен този вид упорит характер се дължи на тяхната интелигентност. Поради това трябва да установите правила и да приложите обучението веднага след пристигането на вашия дорги у дома.

Смесените кучета от породата дакел съжителстват добре с други кучета, когато са социализирани от рано. Някои смесени кучета от породата дакел могат да имат силен ловен инстинкт и трябва да се запознават внимателно с по-малки домашни любимци, например хамстери. Ако притежавате други малки домашни любимци, доргите най-вероятно ще се втурнат след тях още при първия поглед поради ловните качества на родителите им дакели. Това поведение може да бъде ограничено чрез ранна социализация и обучение. Трябва само да сте сигурни, че се придържате към правилна техника на обучение чрез положително подсилване, като често награждавате доргите си за добро поведение. Когато останат дълго време сами, те могат да изпитат самота и да развият негативно поведение. Не забравяйте да прекарвате колкото се може повече време с вашето Dorgi, за да му осигурите необходимото внимание. Общителното и активно куче смес Корги не е подходящо за хора, които имат работа на пълен работен ден и трябва да оставят кучето само вкъщи по цял ден. Дорги са по-щастливи в домове, в които могат да прекарват по-голямата част от времето със собствениците си, да бъдат активни и да се радват на живота с любимите си стопани.

Добре обученото дорги ще се разбира добре с децата и домашните любимци в семейството ви. Въпреки това е вероятно да станат малко избухливи в резултат на упоритата си природа, особено в обкръжението на деца, които не знаят как да се държат добре с кучета. Поради това децата и вашият Дорги трябва да бъдат научени как да се уважават взаимно, когато това е още рано. Това, което е казано и направено, ще се превърне в чудесни другари за игра в продължение на много години.

Кученцата Дорги са малки и деликатни. Ето защо е важно да упражнявате надзор, когато малките кученца си играят с деца. Уверете се, че с кученцето се борави внимателно, за да се избегнат евентуални наранявания. Също толкова важно е кученцето Дорги да се среща с различни хора, тъй като това в крайна сметка ще го превърне в социално куче, което се разбира добре с всички.

Изисквания към упражненията на Дорги

Дорги са активни кученца. Те се нуждаят от поне един час упражнения дневно, за да бъдат щастливи и здрави. Физическите занимания трябва да включват разходки на каишка и игри без каишка в оградени зони. Доргитата обичат да играят с играчки, като например топки, където могат да тичат в безопасен, но ограден двор.

Ако вашето дорги не получава достатъчно упражнения на ден, то може да се отегчи и да започне да се държи деструктивно, за да изразходва излишната си енергия. Тъй като и двамата им родители – корги и дакел – са известни работни кучета, доргите ще се справят добре с изпълнението на различни задачи.

Как изглеждат кучетата Дорги?

По подобие на дакелите и коргитата, доргите са ниско до земята разположени кученца с издължено тяло, което е по-голямо на дължина, отколкото на височина. Въпреки късите си крака, тези кученца имат здрави тела и приличат на лисици корги. Ушите на кученцата са големи и изправени, а козината им може да се различава по текстура. При кучетата от породата дакел има три различни типа козина, които допринасят за разнообразната козина на кучетата от породата дорги. Дорджитата могат да имат козина с различни цветове, които могат да включват черно с тен, тъмнокафяво, шоколадово, черно, кафяво и бяло, петнисто, светлокафяво, златисто и много други.

Известно е, че хибридните кучета се различават до голяма степен в резултат на многобройни генетични комбинации. Дори личностните и физическите характеристики на кученцата от едно и също кучило обикновено са много различни. За собствениците на дорги най-видимата вариация от голямо значение е дължината на козината. Коргитата обикновено са с гъста, средно дълга козина, но може да има случаи на пухкава, дълга козина. От друга страна, дакелите се отличават с 3 вида козина, включително дълга, гладка и подобна на тел козина. Ще трябва да изберете развъдчика си по съответния начин в зависимост от това дали искате дългокосместо или късокосместо дорги. Например, когато корги се кръстосва с дългокосмест дакел, ще се получат дългокосмести кученца Дорги. Поискайте от развъдчика информация за това как разликите в поколенията се отразяват на козината на Дорги. Въпреки това е известно, че повечето развъдчици предлагат кученца Dorgi от 1-во и 2-ро поколение. Моля, обърнете внимание на следната полезна информация:

F1 = чистокръвен дакел х чистокръвен корги.

F2 = кръстосване на две F1 доржита.

F3 = кръстосване на две дорги F2 или едно дорги F1 и F2.

F1B = F1 Dorgi x чистокръвен дакел или чистокръвно корги.

F2B = F2 Dorgi x чистокръвен дакел или чистокръвно корги.

Точното наследство на доргите е някак неясно. Въпреки това английската кралица Елизабет II е била голям почитател на породата кучета корги. Двете чистокръвни родителски породи имат богата история. Историята на дакела датира от 1500 г., когато е използван за лов на дребен дивеч в Германия. По онова време дакелът е наричан “язовец”. От друга страна, коргито е било добре познато като любимо животно в кралските среди с дълбоки корени в Обединеното кралство. Днес доргите са добре познати като дизайнерска порода и все още не са признати или регистрирани като порода от Американския киноложки клуб. Тя обаче е призната от няколко хибридни организации в САЩ.
Как да се грижим за кучето Дорги?
Дорги са кучета, които не изискват особена поддръжка и се нуждаят от умерено обгрижване. В зависимост от това към коя родителска страна клони вашето куче, те могат да бъдат повече или по-малко линеещи. Козината им е къса до средно дълга и често се описва като гъста. Редовното четкане на козината може да помогне за поддържане на козината на вашето куче здрава и да подпомогне управлението на линеенето.

Инструментът за обезкосмяване на Hertzko е предназначен за нежно отстраняване на по-голямата част от хвърлените косми от козината на Dorgi. Тази четка също така е самопочистваща се и при редовна употреба е чудесен начин да управлявате линеенето на кучето си.

Самопочистващ се инструмент за обезкосмяване на кучета и котки Hertzko
Проверете цената
Редовно подрязвайте ноктите на кучето Дорги, за да предотвратите дискомфорта, свързан с обраслите нокти. За да поддържате доброто здраве на зъбите, мийте зъбите на Dorgi всеки ден, като използвате паста за зъби за кучета. Това също така ще предотврати зъбните проблеми и лошата миризма на кучето.

Имайте предвид, че докато избирате легло за тези кученца, изберете такова, което е удобно за дългите им гърбове, включено с достатъчно възглавници и одеяла. Доргитата също така са адаптивни кученца към повечето среди и ще се чувстват добре и в по-хладно време. Все пак внимавайте да не оставяте кучето на екстремно ниски или високи температури.
Корги смес от дакели обучение на кучето за гърне
Кучетата от породата Дорги са умни и много податливи на обучение, но тези кучета от породата Корги и смес от дакели, които клонят към родителската страна на дакела, ще изискват по-задълбочен и последователен метод на обучение, тъй като са склонни да бъдат малко по-упорити. При обучението на вашия домашен любимец е важно да проявявате толерантност, последователност и търпение.

Предвид факта, че кучетата от породата Дорги са мотивирани от храната, те ще се справят много добре с обучение, основано на хранителни награди. Това ще накара кучето да се стреми да се справя по-добре при обучението. Други методи за положително подсилване също работят.

Дорги са склонни към безпокойство от раздяла, когато останат сами твърде дълго време. Това може да доведе до деструктивно поведение, като например прекомерен лай и разрушително поведение. Ако трябва да оставите домашния си любимец сам за около час, не забравяйте да направите на кучето си добра и дълга разходка, за да го уморите, така че когато ви няма, кучето да е по-склонно да си почива, докато ви чака. Също така оставете някои безопасни играчки за кучета, за да може домашният ви любимец да бъде зает, когато не сте там, за да го наблюдавате. Оставете някои играчки за дъвчене или играчки с дозатори за лакомства, за да бъде Дорги зает.

Обучение на Дорги на гърне

Започнете да обучавате Дорги на гърне веднага след като пристигне у дома. Може да е необходимо време, за да свикне Dorgi с тренировките за гърне, но в крайна сметка ще свикне, когато се прилагат правилните техники за положително подсилване. Това може да означава много безсънни нощи за вас, но след като кученцето Дорги се научи да ходи само на гърне, ще се отпуснете! Ето някои важни стъпки, които можете да следвате, за да обучите ефективно вашето кученце Дорги на гърне:

1. Първата стъпка е да определите идеалното място за гърне, където ще водите кученцето Дорги, за да се облекчи, след като се събуди, след като е яло или пило, или след като е играло много. Не е необходимо да чакате какъвто и да е сигнал. Можете обаче да го извеждате и когато видите някои от тези признаци: Обикаляне в кръг
Лаене, докато тичате наоколо
подсмърчане на пода
Връщане на замърсено преди това място

2. След като стигнете до мястото за гърне и след като се облекчи, похвалете кученцето Dorgi и го наградете за послушанието. То ще свърже тренировката за гърне с положително преживяване и ще създаде желание да я повтори.

3. Можете също така да комбинирате похвалата с команда, например “Добро куче!”. В крайна сметка, след като повторите целия процес няколко пъти, Вашето куче Дорги ще се научи да ходи само на гърне. Но трябва да сте търпеливи, без да наказвате кучето си за всеки инцидент, тъй като това би направило тренировките още по-трудни за изпълнение.