Doxiepoo (смес от пудел и дакел)

Изображение на кучето доксиепооКакво е доксиепоо? Доксиепоо е кръстоска между дакел и пудел. Смеси от пудел, като кучето доксиепу, наследяват черти и от двете родителски породи. Доксиепу се предлага в няколко различни размера, цветове и дори текстури на козината. По темперамент кучетата кръстоски на пудел и дакел са енергични и пълни с любопитство. Потенциалните собственици трябва да са наясно, че някои кучета от породата доксипуун могат да бъдат по-упорити от други, в зависимост от това кои черти от характера на родителите са по-разпространени в тази смес от дакели.

Потенциалните собственици на доксиепу могат да се зарадват да научат, че доксиепу са отлични кучета пазачи. Очаквайте вашето куче, смес от дакел и пудел, да вдигне тревога, ако непознат се приближи до вашата територия. Много от кучетата от породата доксиепоо имат характерен дълбок лай, който лесно се чува отдалеч.

Доксиепоо са отлични семейни компаньони по редица причини. Отличителният външен вид, съчетан с висока интелигентност и шумен характер, кучетата доксиепу имат още едно предимство, което идва от страната на пудела в семейството – кучетата от смес пудел-дакел линеят по-малко и произвеждат по-малко алергени, което прави това куче по-подходящо за хора, които може да са податливи на алергии от домашни любимци.

Въпреки че кучетата от породата доксипу са много приспособими към условията на живот, кучетата от породата доксипу са чудесни за семейства, които имат домове с оградени дворове. Добри кучета за апартаменти ли са доксипу? Миниатюрните кучета доксиепу са по-подходящи за живот в апартамент, отколкото по-големите видове доксиепу. Имайте предвид, че докси пуу обичат да лаят и склонността им към лаене ги прави по-малко от идеални кучета за живеене в апартамент. Доксиепоо изискват възможности за упражнения през деня и това е още една причина, поради която те са много подходящи за живот в домакинство с ограден двор, където кучето може да получи допълнителни упражнения през деня и да изгори енергията.

Подходящи ли са кучетата доксиепоо за семейства с други домашни любимци? Повечето кучета от породата Докси-Пу са склонни да се справят добре в домове с други домашни любимци, особено когато са социализирани в ранна възраст. Някои кучета от смес на дакел с пудел могат да имат силен ловен инстинкт и малките домашни любимци трябва да се въвеждат много внимателно. Никога не е добра идея да оставяте малки домашни любимци, като хамстери, котенца или малки птици, без надзор около куче от породата доксипу, особено без предварителна социализация, тъй като тази ситуация може да не завърши добре за по-малкия домашен любимец.

Размери на доксиепоо

В зависимост от размерите на родителските кучета, доксиепоо могат да бъдат малки като играчка или средни по размер. Теглото на доксиепоо варира между 10 и 30 килограма, а височината им – между 8 и 23 инча.

Пуделите са три вида: стандартен пудел, миниатюрен пудел и пудел играчка, а дакелите са два вида: стандартен и миниатюрен дакел. При тези вариации не е лесно да се каже как ще изглежда вашият доксипу. Въпреки това повечето доксиепу ще бъдат с малък до среден размер.

Професионалните развъдчици развъждат различни поколения, за да имат различни дизайнерски кучета. При доксиетата F1 ще се създаде дизайнерско куче от чистокръвен пудел с чистокръвен дакел, а при F2 ще се създаде куче, кръстосано между две доксиета F1. Другото поколение ще се появи от кръстосването на дудъл с чистокръвен пудел или дакел.

Кучетата смес от пудел и дакел могат да се различават значително на външен вид. Обикновено те са дребни, но това зависи от размера на родителите на пудела и дакела, които са били използвани за развъждането. Доксовете имат издължени тела, но не във всички случаи. Докато някои имат къдравата козина на пудела, други ще имат късата и груба козина на дакела или дори вълнообразна козина.

Цветовете на козината на кучетата от породата доксиепу могат да включват черно, тен, бяло, златисто, шоколадово, сиво, червено, кайсиево, кремаво и др. Някои кучета от породата Доксиепоо имат еднороден цвят на козината, а други могат да бъдат трицветни.

Продължителност на живота на доксиепоо

Колко дълго живеят кучетата от породата Doxiepoo? Продължителността на живота на кучетата от породата Doxiepoo е между 10 и 15 години. За да може вашето куче от смес от пудел и дакел да се радва пълноценно на здравословен живот, е много важно да следвате препоръките на ветеринарния си лекар по отношение на поддържането на здравето на вашия четириног приятел. Балансираното хранене на Вашето доксипу е друг фактор, който влияе върху продължителността на живота и благосъстоянието на Вашия домашен любимец.

Произход на Doxypoo

Doxiepoo е дизайнерско куче, създадено от смесването на пудел и дакел. Произхождащ от Германия, пуделът е бил използван като куче за ретривър на вода. Пуделът е извличал от водата застреляни патици. Пуделите могат да бъдат пакостливи по характер, лесно се поддават на обучение и наистина не обичат да остават сами.

Дакелите също произхождат от Германия и за разлика от пуделите, които са били използвани за апортиране, дакелите са били използвани като ловна порода. По-късно кученцата са отглеждани като кучета компаньони. Кръстосването с цел създаване на дизайнерски кучета е практика, която съществува през последните няколко десетилетия.

Кучетата от породата доксипу са много интелигентни и лесно се поддават на обучение. Въпреки това степента на проявление на тази специфична черта не може да бъде лесно предсказана. Това е така, защото пуделите са интелигентни и обучаеми, докато дакелът е по-независимо мислещо куче и може да бъде доста упорит. Естествено любопитни, кучетата от сместа дакел-пудел могат да бъдат хванати да копаят дупки край оградата или да гонят малки животни в двора.

Доксипусите са защитници, лоялни и понякога могат да бъдат териториални. Поради малките си къси крака доксипоосите няма да могат да вървят в крак със стопани, които обичат да тичат, да се разхождат или да карат колело. Кучетата от сместа дакел-пудел имат умерени изисквания към физическото натоварване.

Смес от пудел и дакел

Обучение на доксиепоо

Лесно ли се обучават кучетата от породата Doxiepoo? Въпросът дали е лесно да се обучава доксиепу или не, ще зависи единствено от това кои гени преобладават във вашето кученце. Ако Doxiepoo има повече гени на пудел, тогава няма да е трудно да го обучите, тъй като пуделът е много податлив на обучение и се учи бързо. Напротив, ако вашето доксиепу е наследило темперамента на дакела, обучението на кучето може да представлява известно предизвикателство. Обучението на по-упоритото Доксиеропу ще изисква търпение, последователност и положително подсилване. Придържайте се към сесиите за социализация от кученцето до възрастния човек, тъй като достатъчната социализация ще изиграе голяма роля за постигането на добре развито куче.

Изисквания към упражненията на доксипоу Като се има предвид, че доксипоу имат умерени нива на енергия, 60 минути разходка и игра на ден обикновено са достатъчни, за да бъде кучето ви щастливо. Доксиепоо се радват на разходки в парка и на игри в двора. Игрите с апортиране могат да бъдат много забавни за вашето куче от сместа на дакел и пудел.

Подходящи ли са кучетата от породата доксиепу за семейства с деца? Доксиепоо се разбират отлично както с деца, така и с възрастни от всички възрасти. Повечето кучета от породата доксиепу са толерантни и нежни към децата и им предлагат много обич. Малките деца трябва да бъдат научени да се отнасят любезно и с уважение към семейното куче, а родителите играят голяма роля в обучението на децата да не се приближават до кучето, докато то се храни или почива. Кученцата доксиепоо са малки и много мили. Въпреки това трябва да се внимава допълнително при боравенето с тях поради крехката им природа. Наблюдавайте малките си деца по време на общуването им с кученцата. Обикновено те не приемат леко, когато им се дърпат опашките, козината и ушите. Децата също така трябва да се научат да не вдигат кученцето, за да не го наранят случайно. Винаги наблюдавайте малките деца, когато общуват с куче.

Темперамент на доксиепоо

Доксиепоо са лоялни и привързани кученца, които обичат да са около своите стопани. Тяхната любопитна, защитна и териториална природа прави кучетата от породата доксипуу чудесни кучета пазачи. Те ще лаят при вида на непознат човек, прекомерен шум или нещо необичайно, което се случва в тяхната среда.

Доксиепоо трябва да се социализират рано с други домашни любимци в къщата, като кучета и котки, за да се научат да съжителстват мирно помежду си.

Оставянето на кръстоска на дакел с пудел сама вкъщи ще доведе до често ровене или лаене, ако са самотни или отегчени. Дневната грижа за кучета може да бъде един от начините за справяне с този проблем, особено ако вкъщи няма кой да се грижи за вашия домашен любимец, докато вие сте на работа през делничните дни.

Как да се грижиш за доксиепу

Доксиепоо е куче с ниска до умерена поддръжка. Независимо от това какви гени могат да придобият тези кученца от някой от родителите, те не се наричат хипоалергенни. Това е така, защото единият родител е хипоалергенен, а другият не е. Това означава, че вашият доксиепу ще произвежда повече или по-малко пърхот в зависимост от това кои гени на родителите са доминиращи при вашия пух. Нивото на линеене при всяко отделно Doxiepoo зависи и от унаследения тип козина.

Оформянето на козината на Doxiepoo ще варира в зависимост от това колко гени на пудел са наследени. Тези с леко вълнообразна козина, която е къса или средна, няма да се нуждаят от енергично обгрижване, тъй като този тип козина е лесна за поддържане дори в домашни условия. От друга страна, тези доксиепуси с дълга къдрава козина ще изискват професионално оформяне на всеки два месеца.

Когато се грижите за козината на Doxiepoo в домашни условия, почиствайте козината няколко пъти седмично, за да я поддържате без кичури и заплитания. За да се справите лесно със заплитанията, смесете малко балсам с малко вода за по-лесно разплитане.

Също така, преди да изкъпете кучето Doxiepoo, което трябва да се случва на всеки шест до осем седмици, почистете добре козината му с четка за зъби или четка за зъби, за да предотвратите образуването на кичури. След къпане добавете малко балсам, за да разплетете козината и да я направите мека.

Тъй като е известно, че доксиепоо имат чувствителна кожа, може да се използва шампоан за кучета с чувствителна кожа. Мийте зъбите на Doxiepoos всеки ден, като използвате паста за зъби за кучета, за да избегнете натрупването на плака, както и за да поддържате здравето на зъбите в нормално състояние.

Почиствайте редовно ушите на кучето си, като използвате разтвор, одобрен от ветеринарния лекар, за да се отървете от всякакви вредители или остатъци, които биха могли да са заседнали вътре, и за да избегнете ушни инфекции, които могат да се появят по-често при кучета с щръкнали уши. Ноктите на кучето ви също трябва да се подрязват редовно.

Обучение на кучето доксиепу

Как да обучавате кучето Doxiepoo на гърне? Предвид факта, че доксиепоо е смесица от две много различни породи, обучението на вашето кученце на гърне ще зависи от това към коя страна клони вашето куче. Както споменахме по-рано, дакелът може да бъде труден за съсредоточаване, докато пуделът се обучава по-лесно.

Ако вашият доксиепу е настроен към страната на дакела, няма да е лесно да го обучите на гърне, но ако е настроен към пудела, обучението му на гърне ще бъде по-гладко. Така или иначе, с търпение и последователност вашият кученцето най-накрая ще се научи.

Ето няколко стъпки, които трябва да следвате, докато обучавате вашето доксиепоо на гърне.

Научете знаците за готовност за гърне. Вашето Doxiepoo ще ви дава знаци, че трябва да се изпишка. Такива знаци ще включват обикаляне в кръг около къщата или подсмърчане на земята.

Извеждайте редовно кученцето си навън. Обикновено кучето от сместа на дакела и пудела има желание да отиде на гърне след хранене, след като е пило вода, след дрямка или след игра. Сложете каишка на врата му, докато го водите до определеното място за гърне. По-младите кученца обаче ще излизат навън по-често, тъй като малките им пикочни мехури не могат да издържат дълго време.

Използвайте подсказващи думи. Изберете фраза, която да използвате, докато извеждате вашето Doxiepoo на гърне. Това ще помогне на кучето ви да асоциира думата с работата с гърнето. Например думите “ходи на гърне” могат да бъдат подсказващи думи.

Осигурете награда. След като кучето ви изпълни задачата на определеното място за гърне, го похвалете, за да може то да свърже наградата с извършването на гърнето на правилното място.

Почистете добре бъркотията вътре, като използвате почистващ препарат на ензимна основа, за да премахнете миризмата на изпражненията. Това ще обезкуражи кучето да се изкаля отново на същото място. Оставянето дори на следи от миризма ще насърчи вашето куче Doxiepoo да използва същото място като тоалетна в бъдеще. Почистващите препарати на ензимна основа помагат за пълното премахване на миризмата от мястото, за да се предотвратят бъдещи инциденти там.

Ако кучето извършва дейността на неправилното място, което неизбежно ще се случи по време на обучението за гърне, не забравяйте да пропуснете частта с наказанието, тъй като кучето няма да свързва наказанието с извършването на дейност по изхвърляне на изпражнения. Вместо това кучето ще започне да се страхува от вас, а това може да намали връзката между вас двамата.

Практикувайте търпение. Повече търпение ще е необходимо за доксиепусите, които по темперамент клонят към дакела. Продължавайте да обучавате кученцето си, докато то се научи да ходи на гърне.