Плюсове и минуси на френския булдог

Притежаването на френски булдог има предимства и недостатъци. Един от недостатъците на френския булдог е малкият размер на кучето. Въпреки че френският булдог е с удобни размери, това е здраво куче, което може да бъде щастливо да живее както в апартамент, така и в селски дом. Френските булдози са популярни в градовете, защото тази порода не лае много и не изисква много упражнения. Ниските изисквания към упражненията правят тази порода лесна за притежаване. Френските булдози имат спокоен и любопитен темперамент, който се харесва на много собственици на френски булдози. Друго предимство на притежаването на породата френски булдог е, че французите са дружелюбни и са прекрасни семейни домашни любимци. Френските булдози са добри с деца и могат да бъдат общителни с други домашни любимци при подходяща социализация. Френските булдози са добри кучета компаньони за възрастни хора. Късата козина прави тази порода сравнително лесна за поддържане, което е още едно предимство на притежаването на френски булдог.

Недостатъците на притежаването на френски булдог включват дълъг списък с потенциални здравословни проблеми, към които тази порода е податлива. Брахицефалните кучета, като френските булдози, имат проблеми с регулирането на телесната си температура и могат да бъдат уязвими при много студено време или през горещите летни дни. Френските булдози имат къс нос и могат да хъркат по време на сън. Френските булдоци могат да бъдат трудни за обучение поради упоритата жилка в темперамента на породата. Друг недостатък на притежаването на френско булдоче е, че тази порода е пословично трудна за дресиране. Търпението и положителната мотивация по време на обучението, която включва лакомства и време за игра, са най-добрите подходи за обучение на тази донякъде упорита порода. Въпреки че французите не се нуждаят от много упражнения, те все пак имат нужда от ежедневни разходки и умствена стимулация през деня. Оставянето на френския булдог сам за дълги периоди от време ще доведе до различни поведенчески проблеми, тъй като тази порода компаньон изисква човешко общуване през повечето време.

Размер на френския булдог

Тегло на френския булдог:
Тегло на мъжкия френски булдог: от 16 до 28 фунта (7 до 12 кг)
Тегло на женския френски булдог: от 16 до 24 фунта (7 до 10 кг)

Размер на френския булдог:
Височина на мъжкия френски булдог: до 12 инча (до 30 см)
Височина на женския френски булдог: до 12 инча (до 30 cm)

Козина на френския булдог: къса, гладка и фина
Цветове на френския булдог: различни нюанси на бриндле, фавн, тен или бяло с бриндле петна (известни като “pied”)

Колко кученца имат френските булдози?
Размер на кучилото на френския булдог: от 3 до 5 кученца

Продължителност на живота на френския булдог:
Продължителност на живота на френския булдог: от 10 до 12 години

Колко струва един френски булдог?
Цената на френския булдог започва от 1400 долара и нагоре в зависимост от много фактори

темперамент на френския булдог

Темперамент на френския булдог

Изпъкналото лице, ушите като на прилеп, очарователното хъркане, както и очарователната и игрива личност – всичко това принадлежи на неустоимата порода френски булдог. Френският булдог е най-малкият тип порода булдог. Дружелюбният и общителен темперамент улеснява популярността на това малко и здраво куче. Френският булдог е идеален домашен любимец за семейство. Добре ли се разбира френският булдог с деца? Френските булдози се разбират добре с по-големи деца, които могат да уважават нуждите на кучето. Френският булдог е забавен компаньон за игра, но може да е твърде спокоен, за да участва в дълги и активни игри с деца, които включват много тичане. Едно от най-големите предимства на притежаването на френски булдог е приятелският и любвеобилен характер на породата. Френските булдоци обикновено се разбират добре с непознати и играят добре с други кучета. Социализацията с други животни и с хора трябва да започне рано в живота на вашия френски булдог. Френският булдог се нуждае от минимални упражнения и в резултат на това може да бъде чудесен компаньон за възрастни хора. Френският булдог се нуждае от стопанин, който умее да проявява лидерство, в противен случай кучето може да стане своенравно и упорито. Френските булдози имат склонност да бъдат упорити и привличането на вниманието на вашия френски булдог, когато кучето е заето с нещо, може да се окаже трудна задача. Това поведение може да бъде коригирано с подходящо обучение. Френските булдози обикновено издават много хъркащи, подсмърчащи и хриптящи звуци и са склонни да хъркат, когато спят. Френските булдози могат да бъдат териториални, когато става въпрос за други кучета и домашни любимци. Не забравяйте да социализирате френския булдог още от ранна възраст. Френските булдози са много популярни в градовете, защото се справят много добре в апартаменти. Въпреки че породата не се нуждае от много упражнения, френските булдози все пак се нуждаят от ежедневни разходки. Енергичните упражнения не се препоръчват за тази порода. Френските булдози не са подходящи за работещи семейства, тъй като кучето може да се отегчи и да стане разрушително от скука, когато е оставено само за часове наред. Поддържайте френския булдог зает и развлечен с играчки за кучета. Пълнеща се играчка за дъвчене може да задоволи желанието му за дъвчене, а за да е интересно, можете да хвърлите в играчката няколко лакомства. Опитайте различни играчки за кучета, за да разберете кои играчки предпочита вашето куче.

Видеоклип за френски булдог – развъдчик на френски булдог разказва всичко за породата:

Френски булдог – обучение на гърне

Един от минусите на притежаването на френски булдог е, че тази порода не е най-лесна за обучение на гърне. Обучението в къщи трябва да започне в момента, в който доведете кучето у дома. Обръщайте голямо внимание на поведението на френския булдог и ако забележите, че кучето обикаля в кръг и подсмърча по пода, незабавно го заведете на определеното място за гърне, където може да се облекчи. Похвалете кучето, след като е приключило, и веднага му дайте малко лакомство, за да ускорите процеса на обучение на гърне. По време на обучението на гърне очаквайте да се случват инциденти. Не наказвайте френския булдог в случай на инцидент, а небрежно почистете бъркотията. Наказването на кучето само ще доведе до забавяне на процеса на приучване към домашен уют. Задължително почиствайте старателно всички инциденти, тъй като всяка следа от миризма на кучешка урина ще покаже на кучето, че мястото може да се използва като негова тоалетна.

Следете за готовността на кучето да пишка и продължавайте да го награждавате, когато то се облекчава в определената тоалетна за кучета. Бъдете търпеливи, тъй като обучението на френския булдог може да отнеме известно време. Останете последователни и ще постигнете добри резултати. Повечето стопани на френски булдог не успяват да приучат кучето си, защото се отказват твърде рано. Необходими са поне няколко седмици последователно обучение на кучето, за да разбере какво се изисква от него.

Собствениците на френски булдог, които живеят в апартамент, могат да открият, че използването на вътрешна тоалетна за кучета е много удобен начин да позволите на кучето да се погрижи за нуждите си, когато му се наложи да използва гърне.

Обучение на френски булдог

Преди да доведете френския булдог вкъщи, установете правила на дома и ги обсъдете с всички членове на семейството, така че всички да са на едно мнение. След като кучето ви пристигне, внимателно го насочвайте да разбере какво може и какво не може да прави в дома ви. Например собствениците, които не желаят кучето да стои на дивана, трябва да бъдат твърди и да няма изключения от правилото. Разрешаването на кучето на дивана един ден, а на следващия ден – забраната да се качва на дивана, може да обърка кучето.

Френските булдози могат да бъдат упорити и в резултат на това не се поддават лесно на обучение. Както при повечето породи кучета, мъжките могат да бъдат малко по-доминиращи по характер и малко по-упорити от женските. Френските булдози реагират добре на положителни тактики на обучение, включително малки лакомства като награди.

Както при всяка порода кучета, френският булдог ще има полза от научаването на основните команди за послушание, като “Не!”, “Седни”, “Легни”, “Лекувай” и др. Френските булдози се обучават много по-лесно, когато обучителят ги възприема като водач на стадото, в противен случай ще станете свидетели на голяма съпротива при обучението. Упоритите и лесно отегчаващи се френски булдози се нуждаят от много търпелив треньор. Разхождайте френския булдог преди обучението, за да привлечете вниманието на кучето си. Дръжте тренировките кратки и позитивни. Не се обезкуражавайте от бавния напредък в обучението. Наистина е необходимо много търпение, за да обучите вашия френски булдог, и започването на основното послушание, когато кучето е още кученце, може да улесни работата и за вас, и за кучето ви. Не се отказвайте, защото упоритостта и последователността ви в крайна сметка ще се отплатят. Да притежавате добре възпитан френски булдог е истинско удоволствие.

Ако планирате да се сдобиете с кошара за вашия френски булдог, на пазара има много възможности. Размерът на кошарата за френски булдог трябва да е достатъчно голям, за да може кучето лесно да се обръща и да стои в нея. Кучето трябва да може да се протяга удобно в кратера. Ако щайгата е твърде голяма, кучето може да се изкуши да използва допълнителното пространство като своя тоалетна, което не е желателно. Кученцето може да не се нуждае от толкова много място в кратера, колкото възрастния френски булдог, и можете да използвате разделител, за да намалите пространството за кученцето, ако сте се сдобили с кратер, който е подходящ за възрастен французин. Клетката трябва да се използва като място за спане на кучето, където то може да се отпусне и да се наслади на спокойна почивка. Не оставяйте кучето заключено в кратера за повече от няколко часа наведнъж. Разхождайте френския булдог, преди да го поставите в кратера, за да дадете възможност на кучето да се облекчи. Осигурете на кучето някои играчки за дъвчене, за да може да се забавлява. Никога не поставяйте кучето си в кашон за наказание, тъй като то ще придобие негативна асоциация с кашона. Клетката се използва като безопасно убежище, а не като начин за наказване на кучето. Пътуването с домашния любимец е много по-лесно, ако френският булдог е обучен на кратер. Обикновено обученият на кратер френски булдог е по-малко стресиран от пътуването, защото пътува в позната среда. Освен това кучето е по-безопасно в кошарата по време на пътуване, тъй като се намира в затворено пространство.

Линеене на френския булдог

Линее ли френският булдог? Френските булдози линеят, но линеенето им не е толкова обилно в сравнение с много други породи кучета, което е значително предимство при притежаването на тази порода. Грижите за френския булдог са сравнително лесни. За да се справите с линеенето на френския булдог, не забравяйте да почиствате козината му веднъж на два или три дни. Четкането на козината на кучето помага да се отстранят мъртвите косми и да се разпределят естествените масла, които правят козината здрава и лъскава. На пазара се предлагат отлични инструменти, които ще ви помогнат да управлявате и контролирате линеенето на вашето френско куче.

Инструментът за обезкосмяване Furminator за кучета с къса козина е сред най-полезните инструменти за управление на линеенето на френския булдог.

Грижа за френския булдог

Мийте зъбите на вашия френски булдог всеки ден, за да запазите зъбите му здрави за години напред. Повече от петдесет процента от всички кучета развиват стоматологични проблеми до двегодишна възраст. Здравите зъби са важни за цялостното здраве на вашето куче. Миенето на зъбите на вашето френско гонче не само помага за освежаване на дъха му, но и за премахване на грозната плака, която в крайна сметка се втвърдява в жълта коричка, наречена зъбен камък. Зъбният камък съдържа много вредни бактерии и ще се отрази негативно на зъбите и цялостното здраве на вашето куче. За да предотвратите образуването на зъбен камък, започнете да приучавате кучето си да мие зъбите си още от кученце. Във видеото по-долу е показано как се мият зъбите на френски булдог.

Важно е да използвате само паста за зъби за кучета, тъй като човешката паста за зъби не е безопасна за кучета.

Къпете френския булдог, когато е необходимо, и използвайте шампоан за кучета за измиване на вашия френски булдог. Човешкият шампоан има различен pH баланс и може да раздразни кожата на кучето.

Поддържайте бръчките на лицето сухи, всеки ден избърсвайте кожните гънки с мека кърпичка. Кожните гънки на френския булдог могат да приютят бактерии, които трябва да се отстраняват редовно, за да се предотврати развитието на кожни инфекции или дразнене. Вижте видеоклипа по-долу, за да научите как да се грижите за бръчките на вашето френско бултериерче и как да премахнете петната от очите му.

Бръчките на френския булдог могат да бъдат изтрити с кърпички за домашни любимци, предназначени да се грижат за лицевите гънки на кучета като френския булдог.

При някои кучета се наблюдава сухота в носа през студените зимни месеци. Ако забележите, че носът на вашия френски булдог става сух, масло за нос за кучета може да ви помогне.

Френският булдог е порода, която се отглежда на закрито, и не е толерантна към топлина. Тази порода не трябва да се излага на високи температури, тъй като не може ефективно да се охлажда и да регулира телесната си температура поради късата си муцуна. Френските булдози са забранени за използване в авиокомпаниите, след като някои от кучетата са починали по време на полет. Френският булдог е брахикефална порода, което означава, че има плоско лице и в резултат на това не може да регулира добре телесната си температура.

Подобно на далечните си братовчеди английските булдози, френските булдози не могат да плуват. Ако разполагате с плувен басейн, не забравяйте да наблюдавате кучето си през цялото време.

Дрехи за френски булдог

Единичната къса козина на френския булдог прави породата уязвима към студеното време. Не забравяйте да облечете кучето си със зимно палто, което ще го държи топло през студеното зимно време.

За да предпазите краката на френския булдог от лед и химикали през зимата, дръжте краката му във водоустойчиви обувки за кучета. Ако кучето ви няма зимни обувки, не забравяйте да избършете краката му с мокра кърпа, след като кучето се разхожда по пътища, покрити с химикали за топене на лед. Химикалите за топене на лед могат да изгорят кожата на краката на кучето и е важно да избърсвате краката на френския булдог след всяка разходка.

Здравни проблеми на френския булдог

Защо френските булдози са толкова скъпи? Ето някои от причините, които допринасят за високата цена на френските булдози. Френските булдози трябва да бъдат изкуствено осеменявани, тъй като физиологията не позволява на мъжкото куче да се качи успешно на женската. Невъзможността за естествено раждане е нещо, с което всеки собственик на френски булдог трябва да е наясно. Вашият ветеринарен лекар ще трябва да извърши цезарово сечение, когато женският френски булдог е готов да роди. Всички тези фактори правят развъждането по-трудно и в резултат на това по-скъпо.

Френските булдози са предразположени и към проблеми с гърба, като например болест на междупрешленните дискове. Заболяването се появява, когато възглавничката между един или повече прешлени се приплъзне или разкъса. Това води до притискане на диска върху гръбначния мозък. Ако кучето ви внезапно не може или не желае да скача, да се качва по стълби, не желае да се движи, има прегърбен гръб, плаче или отказва да се храни или да ходи на гърне, животното вероятно изпитва силна болка. Някои кучета могат дори да влачат задните си крака или внезапно да се парализират и да не могат да се изправят или да използват задните си крака. Ако забележите симптомите, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Най-добрата храна за кучета за френски булдог

Хранете вашия френски булдог с висококачествена храна за кучета, подходяща за възрастта му. Съществуват специфични за породата варианти на храни за френски булдог, които отговарят на хранителните нужди на кучето.

Избягвайте да храните кучето си с човешка храна, тъй като човешката храна не осигурява на кучето всички хранителни вещества, от които то се нуждае, за да бъде здраво. Не прехранвайте френския си булдог. Ако Вашият френски булдог е с наднормено тегло, лесен начин да намалите размера на порцията е да замените до една трета от храната със зеленчук, например зелен фасул. Той ще напълни корема му, но с по-малко калории.

Произход на френския булдог

Изненадващо, породата френски булдог всъщност произхожда от Англия. По време на индустриалната революция английските занаятчии, особено производителите на дантели, искали да имат наоколо малки компаньони, които да подобрят качеството на живота им. Те се обръщат първо към джуджешката версия на английския булдог. След това го кръстосали с мопс и териер. Получената порода била наречена френски булдог, защото когато започнала индустриалната революция и предприятията започнали да разчитат все повече на машините, производителите на дантели започнали да се преместват във Франция. Когато се преместили във Франция, те взели със себе си своите френски булдози и нарекли породата френски булдог. Тази порода била популярен домашен любимец на парижките проститутки, а след това станала популярна сред модните дами, които смятали, че е дръзко да имаш куче на проститутка.

През 2013 г. Американският киноложки клуб класира френския булдог като единадесетата най-популярна порода кучета в Съединените щати. Повишаването на популярността е наистина драматично от петдесет и четвърто място само десетилетие по-рано.