Плюсове и минуси на немската овчарка

Предимствата на притежаването на немска овчарка са многобройни. Собствениците на GSD съобщават, че породата е лесна за обучение, изключително интелигентна и може да бъде обучена по висок стандарт. Сред плюсовете на немските овчарки е желанието на кучето да се хареса на собственика, което помага при обучението. Породата немска овчарка има и много други предимства, включително готовността на кучето да защитава собственика и да пази имуществото на собственика, включително дома, в който живее немската овчарка. Немските овчарки много добре защитават своите семейства и могат да бъдат обучени за лична защита. Немските овчарки са идеални кучета за активни стопани, които могат да прекарват по-голямата част от времето си с кучето. Кучетата от породата GSD могат да бъдат обучени за различни задачи – от лична защита до търсене и спасяване и много други. Въпреки многото положителни страни, свързани с притежаването на чудесно куче компаньон, каквото е немската овчарка, има и някои отрицателни страни, които трябва да се вземат под внимание.

Недостатъците на притежаването на немска овчарка включват нуждата на кучето от грижа. Поради обилното линеене немските овчарки трябва да се почистват често, а собствениците на GSD могат да се възползват от добра прахосмукачка, която ще помогне да се контролира количеството кучешки косми в дома. Немските овчарки са много активни и без достатъчно движение недостатъкът е, че кучето може да прояви нежелано поведение, което включва повреждане на мебели или развлекателен лай. Това работно куче трябва да има работа, която да върши. Първоначалното предназначение на породата е било да бъде овчарско куче и собствениците на GSD кучета трябва да разберат, че тази порода не е идеална за седене вкъщи, без да има какво да се прави по цял ден. Градските жители може да открият, че немската овчарка не е идеалната порода за малък апартамент. Голямото и енергично куче има полза от много пространство за тичане и идеалният дом за немска овчарка трябва да има двор, където кучето да тича и да изследва. Недостатъците на притежаването на немска овчарка са, че това голямо куче изисква ежедневно обучение и умствена стимулация. Сред недостатъците на немската овчарка са и здравословните проблеми на породата. Немските овчарки са предразположени към някои генетични заболявания, сред които е дисплазията на тазобедрената става. Собствениците на немски овчарки се съветват да не претоварват кученцата до пълното им израстване. Трябва да се избягват силно въздействащи упражнения, като например скачане, за да се сведе до минимум рискът от проблеми със ставите в бъдеще.

Плюсове и минуси на немската овчарка
Немска овчарка за: Високоинтелигентна порода кучета
Немска овчарка минус: Тази работна порода изисква значително отделяне на време, за да се осигури на кучето физическа и умствена стимулация всеки ден
Немска овчарка за: ГСД реагират добре на обучение и могат да бъдат обучени по високи стандарти
Немска овчарка против: Немските овчарки много линеят и изискват ежедневна грижа за козината и често четкане
Немска овчарка за: Тази защитна порода кучета е чудесно куче пазач и може да се обучава за лична защита
Немска овчарка минус: Това куче трябва да има работа през деня, в противен случай е възможно да се появят поведенчески проблеми
Размер на немската овчарка
Немска овчарка тегло
Тегло на мъжкото немско овчарско куче: 30 до 40 kg (66 до 88 lb)
Тегло на женската немска овчарка: от 23 до 33 kg (51 до 73 lb)

Размер на немската овчарка:
Височина на мъжкото немско овчарско куче: 60 до 65 см (24 до 26 инча)
Височина на женската немска овчарка: от 55 до 60 cm (22 до 24 инча)

Двойна козина на немската овчарка: Къса/средна или дълга
Цветове на немската овчарка: Немски овчарски кучета с черен цвят: танов с черно седло, изцяло черен, златист собол, сив собол, двуцветен, бял

Колко кученца имат средно немските овчарки?
Размер на кучилото на немската овчарка: 5 до 10 кученца

Колко дълго живеят немските овчарки?
Продължителност на живота на немските овчарки: 9 до 12 години

Колко струва една немска овчарка?
Цената на немската овчарка варира от 600 до 5000 долара в зависимост от много фактори

темперамента на немската овчарка
Темперамент на немската овчарка
Немските овчарки са сред най-популярните породи кучета в света. Немската овчарка е голяма работна порода, която е лоялна към собственика. Тази немска порода кучета е изключително интелигентна и лесна за обучение. Немската овчарка е сред петте най-интелигентни породи кучета. Безстрашният и буден темперамент на немската овчарка я прави добро куче пазач. За немските овчарки работата е техният живот. Тези кучета често се използват от правоохранителните служби, както и от спасителните екипи. Немските овчарки и днес се използват за пастирство, наред с други дейности.

Добри ли са немските овчарки с деца?

Правилно социализираната немска овчарка е лоялно и умерено семейно куче, което може да се радва на компанията на разумни деца. Неуморните немски овчарки имат много енергия, необходима за игра с активни деца на двора. Немските овчарки са естествено защитни и интелигентни кучета, които могат да бъдат прекрасни компаньони за активни семейства. Имайте предвид, че немските овчарки не се препоръчват като кучета за апартамент – голямата работна порода е най-щастлива в дом с двор и работа за вършене.

Немските овчарки са отличен компаньон и семейно куче, стига да обучавате и социализирате кучето правилно. Социализирането на немската овчарка помага за постигането на онзи стабилен и уверен темперамент, с който немските овчарки са известни и ценени. Запознайте кученцето с хора от различни възрастови групи, вземете GSD (немска овчарка) със себе си, където и да отидете – на оживена улица, в парка, в търговския център, навсякъде, където кучето е разрешено. Погрижете се кучето да се чувства удобно по време на разходките, тъй като целта ви е то да се чувства комфортно в различна среда. Запознайте немската овчарка с хората, които често посещават дома ви, с вашите приятели и роднини. Някои хора твърдят, че при обучението на немската овчарка като куче пазач не е необходимо кучето да се чувства комфортно сред непознати и затова не е необходимо да го социализирате с различни хора. Истината е, че ако кучето ви прекарва дните си затворено в задния двор, без да вижда други хора или външната среда, то може да стане агресивно от страх и няма да може да различи пощальона от крадеца. Социализирайки кучето, вие му помагате да различи кои ситуации са безопасни и кои са необичайни и кога трябва да се задейства инстинктът му за охрана.

Нанук е името на немската овчарка (елзасец) на снимката. От собственика на Нанук научихме, че той е много специално куче. Нанук е нежен към децата, приятелски настроен към всяко куче и човек, които среща, и никога няма да прояви агресия. Нанук е много способен да се защити, когато е необходимо, и в същото време никога не би започнал бой с куче. Добре социализираните немски овчарки като Nanuq могат да дадат пример за добре възпитано куче в различни ситуации, карайки своите стопани да се чувстват горди.

Немска овчарка, елзаско куче изображение

Например пощенският служител, който се приближава към дома ви, не трябва да се счита за заплаха. Но непознат, който се опитва да влезе в имота, трябва да привлече вниманието му. Ето защо е важно да социализирате кучето, за да може то да разбере кои ситуации са безопасни и кои изискват вниманието му. Първоначалната задача на немската овчарка е била да защитава стадото от всякакви опасности. Семейството на кучето се превръща в негово стадо и в резултат на това тази порода се справя много добре като куче за охрана и защита. Естественият инстинкт на вашата немска овчарка е да реагира на всякакви промени в околната среда и да бъде нащрек. Немската овчарка, която не е правилно социализирана, ще реагира на всеки стимул. В резултат на това кучето ще се стресира от ежедневните ситуации, например всеки път, когато покрай имота ви минава съсед или ако на улицата минава непознато куче. Това е причината, поради която ранната социализация е толкова важна. Правилно социализираната немска овчарка ще бъде уверена, когато се разхожда по улицата и види други минаващи кучета, нито пък ще се опита да нападне съседа. Не забравяйте да осигурите достатъчно социализация на кучето, за да изградите увереността му в околния свят. Тогава ГСД може да различи опасна ситуация от ситуация, която не бива да го тревожи. Естествено ще има по-малко ненужен лай, тъй като кучето няма да реагира тревожно на нормални ежедневни събития. Една от най-неоценяваните страни на немската овчарка е нейният нежен характер. Въпреки големите си размери немската овчарка е добро домашно куче. Нежният обслужващ характер е това, което води до най-невероятната роля на немската овчарка – да напътства хора с увредено зрение. Кучето водач помага на слепия човек да избягва ситуации, които могат да застрашат неговия сляп партньор. Немските овчарки могат да служат и като кучета за подпомагане на слуха. Тези кучета са обучени да предупреждават глухия си партньор или човека с увреден слух за важни звуци, като името на човека, бебешки плач, звъненето на будилника, бръмченето на таймера на фурната и викането на пожарната аларма. Когато немската овчарка чуе звука, кучето е обучено да отиде при човека и да даде сигнал, например побутване с носа, което показва, че е чуло нещо, за което глухият човек трябва да знае. След това немската овчарка ще посочи източника на звука, за да може собственикът да реагира по подходящ начин. Добре обученото служебно куче може да изпълнява повечето от задачите, които в противен случай биха принудили човека да наеме човешки помощник. Интелигентността, лоялността и смелостта правят породата идеална за различни задачи. Репутацията на немската овчарка като полицейско куче е легендарна. Причината за това е гъвкавостта. Немските овчарки често се използват за издирване и спасяване, за откриване на наркотици и бомби.

Вижте видеото по-долу за по-подробна информация за тази работна порода кучета.

Линеене на немската овчарка

Линее ли немската овчарка? Да, немските овчарки са известни с обилното си линеене. Козината на кучето се сменя два пъти годишно и всеки период на линеене продължава около месец или повече. За да поддържате спретнат вид на животното и да намалите количеството кучешки косми, полепнали по дрехите и мебелите, се препоръчва ежедневно четкане, особено през месеците на силно линеене. Четкането на кучето навън може да помогне за намаляване на количеството кучешки косми, които ще трябва да почиствате, след като почистите кучето.

Използването на инструмент за обезкосмяване Furminator помага да се сведе до минимум линеенето на немската овчарка. Вижте видеоклипа с преглед на Furminator за немска овчарка по-долу. Във видеото собственик на немска овчарка използва за първи път четка Furminator за своята немска овчарка.

Бяла немска овчарка

Немските овчарки се срещат в широка гама от цветове. Черни с тен, черни с червено, черни със сребро, собол, чисто черни и дори чисто бели немски овчарки. Твърдо бялата немска овчарка е една и съща порода и единствената разлика е цветът на козината. Когато породата немска овчарка е била по-нова, изцяло бели кученца често са се раждали на тъмнокожи родители. Повечето германски и много американски развъдчици убивали белите кученца при раждането им, тъй като те се смятали за дефектни и не можели да бъдат регистрирани или участващи в изложби. Сега немски овчарки с всякакъв цвят, включително бели немски овчарки, са добре дошли в състезания по аджилити, послушание, рали и други състезания за компаньони. В ринга за конформация обаче обикновено се предпочитат тъмните, наситено оцветени овчарки, а белите немски овчарки се дисквалифицират. Цената на белите немски овчарки варира от 750 до 1000 долара в зависимост от много фактори. Твърдо черните немски овчарки често се наричат лакови черни. Твърдо черният цвят може да бъде почти незабележим в тъмна обстановка или през нощта. Дължината на козината може да варира от къса до дълга и да има вид на перушина, плавна или перчем. Независимо от цвета на немската овчарка, вашият четириног приятел трябва да има стабилен темперамент, какъвто очакваме от породата.

Поддържане на немската овчарка

Колко често трябва да къпете немската овчарка? Къпете немската си овчарка на всеки месец. Не забравяйте да измиете напълно шампоана, за да предотвратите кожни проблеми. Подсушавайте старателно кучето си, преди да го изведете навън след баня. След къпане избършете ушите на кучето с чиста, мека кърпа, за да предотвратите ушни инфекции.

Приставка за душ за кучета

От ранна възраст приучете немската овчарка да си мие зъбите (използвайте само паста за зъби, предназначена за кучета). Мийте зъбите на кучето всеки ден, за да предотвратите стоматологични проблеми. Осигурете на немската овчарка лакомства за дъвчене, които помагат за поддържане на здрави зъби.

Подрязването на ноктите на немската овчарка е важна част от грижата за нея. Ако забележите, че ноктите на вашия домашен любимец са твърде дълги – разходката на немската овчарка може да бъде болезнена. Подрязвайте ноктите на вашата немска овчарка, когато чуете щракащи звуци, докато кучето ходи по дървен под.

Кърпичките за уши на кучета осигуряват лесен начин да поддържате ушите на кучето си чисти.

Обучение на немската овчарка

Започнете да обучавате немската си овчарка веднага след като кучето влезе в дома ви за първи път. Важно е да се установят правила от самото начало, особено при голяма порода като немската овчарка. Основното обучение за послушание на немската овчарка е задължително. Основните команди ви помагат да имате добър контрол над вашето овчарско куче. Ако ви харесва да учите немската овчарка на основни неща, вероятно още повече ще ви харесва да преподавате на кучето напреднали умения. Усъвършенстваните умения са необходими за изложбените кучета. Играта и разходките с вашата немска овчарка помагат за отглеждането на физически здраво животно.

Обучението на немската овчарка на основни команди и подпомагането на немската овчарка да запомни имената на различни предмети – например играчките си, ще помогне на кученцето да се развива интелектуално. Някои собственици на немски овчарки предоставят на кучето по една нова играчка и продължават да повтарят името на новата играчка. Оставете кучето да играе само с тази играчка в продължение на няколко дни, докато кучето ясно свърже играчката с името на играчката. По този начин можете да изградите речника на вашата немска овчарка от ранна възраст. Не прибързвайте с този процес и бъдете последователни. След като постигнете успех, продължавайте да вървите напред. Всеки път, когато кучето ви направи нещо нередно – запазете спокойствие и не викайте немската си овчарка да дойде при вас. Ако го направите – кучето ще свърже викането ви с наказание. Най-добре е да игнорирате лошото поведение и да похвалите доброто поведение. Използвайте еднословни команди и казвайте командата само веднъж. Ако кажете командата повече от веднъж, кучето ще си помисли, че командата се състои от повече от една дума, и в резултат на това може да игнорира командата, ако я кажете само веднъж по пътя. Ако днес сте позволили на кучето си да спи на дивана, то е разумно да очаквате същото поведение и утре. Ако правилото в къщата ви е – никакви кучета на дивана, то не забравяйте да го прилагате по всяко време без изключения. Ясните правила за дома са важни за вас и за вашето куче. Останете последователни и търпеливи и ще постигнете успех. Ако вашата немска овчарка е лесно възбудима и хиперактивна, можете да помогнете за решаването на този проблем, като игнорирате хиперактивността и възнаграждавате спокойното поведение.

Обучение на немска овчарка за лична защита

Немските овчарки са сред водещите породи, използвани за лична защита. Високоинтелигентната, силна и естествено териториална немска овчарка може да бъде обучена да защитава собственика и семейството му. Личната защита включва усъвършенствани техники на обучение и вероятно ще трябва да запишете кучето си в курсове за обучение, специализирани в личната защита. По време на обучението ще се използва специално оборудване, като например защитно облекло. Не забравяйте да направите задълбочено проучване на техниките на обучение, които школата използва, и да се свържете с хора, чиито кучета са били обучени за лична защита в тази школа. Задавайте въпроси и не бързайте, преди да изберете подходящото училище за обучение на кучета и инструктор, който да обучава вашето куче. Изборът на неподходящ инструктор може да бъде катастрофа за вашето куче и за вас. Направете домашното си и проучете, преди да се посветите на обучението на вашето GSD. Обучението на кучета за защита е скъпоструващ и отнемащ време процес. Разходите могат да бъдат от 5000 долара и нагоре. Обучението на защитно куче може да отнеме около година, а понякога и повече. Правилно обучената за защита немска овчарка ще може да ви защитава във всякаква среда, а не само в изкуствената среда, в която кучето е получило обучение. Кучето ще може да мисли независимо от вас, а не да разчита на вашите команди по време на реална ситуация, когато може да нямате време или възможност да дадете на кучето каквито и да било команди. В края на обучението вие и вашето куче ще имате по-скоро партньорски взаимоотношения, отколкото взаимоотношения от типа “господар – слуга”. Обучението на кучета за защита включва обучение не само на кучето, но и на собственика, който ще трябва да придобие много знания за това как да се справя с кучето за лична защита, за да може то да изпълнява правилно работата си. Кучето от своя страна ще може да защитава членовете на вашето семейство от нападения, опити за отвличане и по време на нахлуване в дома, ако, разбира се, кучето е обучено не само за спорт, но и за реални житейски ситуации. Тези видове опасни ситуации изискват кучето да взема самостоятелни решения в бързо променяща се ситуация. За да достигне кучето до ниво, при което то е в състояние да взема правилни решения въз основа на заплахите в реалния живот, собственикът трябва да развие взаиморазбиращи се отношения с кучето, завършило обучението. Имайте предвид, че напълно обученото куче ще трябва да преминава повторни курсове на всеки дванадесет до осемнадесет месеца, което може да увеличи разходите, вече похарчени за първоначалното обучение на кучето. Има много инструктори за обучение на кучета, които твърдят, че са в състояние да обучат вашето куче за защита в реалния живот. Обърнете голямо внимание на начина, по който се провежда обучението. Дали кучетата се обучават само през деня и на една и съща територия? Ако е така – кучето може да не реагира правилно през нощта и в различна обстановка, когато се извършва истинското нападение. Дали обучаващите винаги носят защитни ръкави и дали тренировъчните атаки всеки път следват точно една и съща зададена рутина? Обучава ли се кучето да реагира само на един нападател? Ако имате положителен отговор на някой от тези въпроси, тогава обучението за защита се извършва по-скоро за спорт, отколкото за реална ситуация на нападение, и кучето не може да се счита за обучено куче за защита.

Най-добрата храна за немски овчарки

Хранете немската си овчарка два пъти дневно. Уверете се, че храните немската си овчарка с качествена храна за кучета, която не съдържа царевица за протеини, тъй като някои немски овчарки могат да бъдат алергични към царевичен протеин. Немските овчарки трябва да имат достъп до чиста питейна вода през целия ден. Изберете висококачествена храна за кучета, предназначена за кучета от големи породи. По-евтините храни за кучета съдържат твърде много мазнини или растителни протеини, а това може да доведе до бърз растеж, който от своя страна може да доведе до дисплазия на тазобедрената или лакътната става. По-нискокачествените съставки могат да доведат до недостиг на витамини и минерали, което може да причини усложнения на скелета в по-късен етап от живота. Една активна възрастна немска овчарка с тегло 80 фунта (36 kg) трябва да приема приблизително четири чаши (960 ml) първокласна суха храна с гранули или два и половина фунта (1 kg) прясно месо и кости всеки ден.

Притежаването на немска овчарка – плюсове и минуси

Ако смятате да си вземете немска овчарка, запомнете следните основни изисквания: кучето изисква ежедневни упражнения, обучение и, разбира се, вашето време и внимание. Без достатъчно упражнения немската овчарка е по-вероятно да получи ставни заболявания, както и да стане деструктивна. Липсата на редовни упражнения води до отслабване на мускулите и сърцето. Упражнявайте вашата немска овчарка, като се разхождате, тичате с кучешки приятели, играете на апортиране, плувате и т.н. Те са много активни кучета с огромна способност за обучение. Немската овчарка е голямо куче и е необходимо поне основно обучение, което да осигури на собственика добро ниво на контрол върху кучето. Немската овчарка се радва както на умствена, така и на физическа стимулация и може да извлече голяма полза от уроците по обучение със собственика или със специалист по обучение на кучета. Вие също така изграждате доверието на кучето си, като го разхождате, храните и играете игри с немската овчарка. Свързването с вашата немска овчарка е процес и докато прекарвате време с кучето си, връзката прераства в приятелство за цял живот.

Ако Вашата немска овчарка прекарва много време на двора, добре е да осигурите на кучето удобна къщичка. Къщичката за кучета помага да се предпази кучето по време на лошо време. Ако живеете в топъл климат, изберете кучешка колиба с добър въздушен поток, за да се чувства немската овчарка комфортно през горещите дни.

Добри ли са немските овчарки с деца? Благодарение на емоционално стабилния си характер немските овчарки са чудесно допълнение към семейства с деца. Немските овчарки защитават семейството си и могат да бъдат много териториални. Преди да си вземете немска овчарка, проучете темперамента на кученцето, което планирате да си вземете. Темпераментът на кучето се формира от генетиката и средата, в която то расте. Социализирането на кучето от ранна възраст, осигуряването на много положителни контакти с хора и други кучета е много важно за отглеждането на добре адаптирано куче.

Недостатъци и предимства на притежаването на немска овчарка – видео
Къде да се сдобиете с немска овчарка
Можете да се сдобиете с кученце немска овчарка от реномиран развъдник или от спасителна организация за немски овчарки. И в двата случая е полезно да научите колкото се може повече за темперамента на кучето, за да сте сигурни, че то е подходящо за вас и вашето семейство. Развъдчиците предоставят на купувачите на кученца пълни здравни досиета за кученцето, родословие от четири поколения и съответните документи за регистрация на кучето. Не забравяйте да разберете дали развъдчикът е провел рентгеново изследване за аномалии на тазобедрената и лакътната става преди развъждането и поискайте да видите резултатите. Друга възможност е да осиновите немска овчарка от приют или от организация за спасяване на немски овчарки. Много прекрасни кучета попадат там не по своя вина. Кучетата се дават за осиновяване по много причини, най-често поради промени в положението на собственика. Собственикът на кучето си намира работа в нов град и семейството не може да вземе кучето със себе си. Член на семейството развива алергия към немската овчарка. Собственикът умира и никой в семейството не желае да вземе кучето. Когато осиновявате куче от приют или спасителна организация, може да няма много информация за миналото на немската овчарка. Помолете човека, който се занимава с осиновяването, да ви разкаже колкото е възможно повече за поведението на кучето, докато е било под негови грижи. Понякога в приюти или спасителни организации за немски овчарки се намират кученца, но повечето от кучетата са или юноши, или възрастни. Има някои предимства при вземането на по-възрастно куче. По-възрастната немска овчарка може вече да е обучена на домашен режим, да знае някои сигнали за послушание и да има други добри умения. Ако сте решили да си вземете кученце немска овчарка, може да се наложи да изчакате известно време, за да си вземете кученце от приют или от организация за спасяване на немски овчарки.

За да намерите спасителна организация за немски овчарки във вашия щат, посетете Американската асоциация за спасяване на немски овчарки.

В случай че избирате кученце от кучило с няколко немски овчарки, не забравяйте да обърнете специално внимание на начина, по който кученцата взаимодействат помежду си. Наблюдението на кученцата ще ви помогне да разберете вродените личностни черти на всяко куче, които обикновено ще станат по-изявени, когато кученцето порасне във възрастна немска овчарка. Съществува и много прост тест за личността на кученцата, който можете да изпробвате и който ще ви помогне бързо да оцените чертите на характера на всички кученца в кучилото. Вроденият темперамент заедно със средата, в която расте кучето, ще бъдат основните фактори, които определят характера на порасналото немско овчарско куче. Ако инвестирате времето и енергията си в развитието на немската овчарка от ранна възраст, отнасяте се с уважение към кучето и очаквате същото от него, в замяна ще се радвате на години ползотворни преживявания с вашата немска овчарка. Изборът на кученце от породата немска овчарка ще бъде по-лесен, ако вече знаете какво бихте искали да постигне вашето куче. Ако търсите немска овчарка, която да участва в състезателни спортове като Obedience (послушание), Agility (ловкост), Tracking (проследяване) или Herding (пастирство), тогава потърсете развъдчици, чиито немски овчарки са доказали своя потенциал в спортовете, които ви интересуват. Същият подход се прилага и в случай, че искате да изложите немската си овчарка на изложби за формация. Ще трябва да стесните избора си на развъдчици на немски овчарки до тези, чиито кучета са доказали постиженията си в изложбите за конформизъм. Изложбите за конформизъм са състезателни събития, на които немските овчарки и чистокръвните кучета от други породи се оценяват спрямо написания стандарт за съвършенство за тяхната порода. Стандартът описва идеалния външен вид, походката и темперамента на породата. Мъжките и женските екземпляри се оценяват поотделно, а победителят във всеки пол получава от една до пет шампионски точки. Броят на точките се определя от това колко кучета се състезават. След това победителите в двата пола се оценяват заедно с шампионите и кучето сред тях се избира за най-добър представител на породата (BOB) за този ден. Това куче продължава да се състезава с другите победители в своята група. Немските овчарки са в групата на пастирите. Победителят от всяка от седемте групи (спортна, гонче, работна, териер, играчка, неспортна и пастирска) се състезава с победителите от другите групи за титлата Best in Show. За да спечели, кучето за конформация трябва да се поддържа в отлично здраве.

За да намерите подходящата немска овчарка за защита на селскостопанските ви животни от хищници, естествено бихте се обърнали към развъдчик, чиито кучета имат доказан опит в свързаната с тях охранителна дейност. Темпераментът, структурата и талантът могат да бъдат унаследени и предадени от родителите на немската овчарка на кученцата. Обучението и подходящият вид стимулация могат да подобрят и засилят наследения потенциал на немската овчарка. За да постигнете отлични резултати в дадена дейност или спорт, потенциалът трябва да е налице от самото начало. Тъй като избирате кученце немска овчарка за определена дейност или спорт, би било добре да доведете някой опитен в областта, който да оцени кученцето или кучето, преди да вземете окончателно решение.

Например при изпитанията за послушание се проверява реакцията на кучето към неговия водач. Немското овчарско куче трябва да се подчинява на вербални команди и сигнали с ръка незабавно, точно и с готовност. Водачът има право да даде една команда на GSD, след което не трябва да дава повече сигнали до приключване на упражнението. Между упражненията водачът има право да похвали и погали кучето, но то трябва да остане под контрола на водача. Има няколко нива на трудност в дисциплината Obedience, като титлата за всяко ниво може да бъде спечелена, ако се постигнат от три до десет квалификационни резултата на това ниво. Квалификационният резултат в Obedience е 170 или повече точки. Перфектният резултат е 200 точки. Нивата на послушание включват Novice Obedience, Open и Utility.

При Rally немската овчарка и водачът обикалят заедно по трасе с номерирани станции, на всяка от които има знак, указващ упражнение, което водачът и кучето трябва да изпълнят. Около петдесет упражнения проверяват уменията за работа в екип на кучето и водача. При ралито водачът има право да говори и да насърчава кучето.

При аджилити кучетата се оценяват за бързина и точност по трасе със скокове, тунели, рампи и други препятствия. На всяка немска овчарка се измерва времето, докато тя индивидуално се състезава по номерирано трасе с препятствия, както е указано от водача ѝ. При аджилити кучето изпълнява скоковете и препятствията, а водачът не го прави. Опитната немска овчарка се научава да реагира мигновено на фините движения на раменете, бедрата и коленете на водача си по трасето като сигнал за промяна на посоката или темпото.

Видове немски овчарки

Съществуват два вида немски овчарки: немски овчарки от работната линия и немски овчарки от изложбената линия. Има съществена разлика между темпераментите на двата типа. Немските овчарки от изложбената линия са по-спокойни и кротки. Немските овчарки от работната линия са по-хипер и енергични от кучетата от изложбената линия. Немските овчарки от работната линия се справят добре с по-активни стопани, които прекарват много време в упражнения на кучето, игри и разходки с това активно животно. Уверете се, че сте избрали типа немска овчарка, който отговаря на вашето ниво на енергия. Например, ако сте любител на дивана, би било грешка да си вземете немска овчарка от работен тип. Причината е, че немската овчарка от работен тип, която не е достатъчно упражнявана, ще се превърне в разстроено животно и в резултат на това такива кучета са склонни да повреждат мебели или обувки, което е признак на разстроено куче. Немските овчарки от работна порода са по-подходящи за хора, които обичат да тичат, да се упражняват и да извършват други физически дейности, които могат да осигурят достатъчно упражнения за вашето куче.
Здравословни проблеми на немската овчарка
Немските овчарки са склонни да имат проблеми със ставите с напредването на възрастта. Ако забележите, че кучето ви започва да изпитва затруднения при ходене, заведете го на ветеринарен лекар. Вашият ветеринарен лекар може да предпише подходящи лекарства, които ще помогнат на застаряващото ви куче при болки в ставите. Немските овчарки също са предразположени към дисплазия на тазобедрената става.

За здрави немски овчарки и за немски овчарки със ставни проблеми или артрит, като се сдобиете с качествено ортопедично легло за кучета, му позволете да си почине добре. Кучето може да започне да предпочита да спи в собственото си легло, вместо да се опитва да превземе вашето.

Панусът, който представлява възпаление на роговиците на двете очи, е често срещано очно заболяване, което засяга предимно немските овчарки и смеските на немските овчарки. Подуването на корема е друго опасно заболяване, към което немските овчарки са податливи. Признаците за подуване на корема включват опити на кучето да повърне, но не излиза нищо или излиза малко, кучето изглежда некомфортно, хленчи, разхожда се, сяда или се връща обратно в опит да премахне дискомфорта. Очевидна болка в корема, коремът може да се усеща стегнат, като кожата на барабан, силно слюноотделяне и кучето може да изпадне в шок, при който венците стават бледи на цвят, може да се наблюдава повишен сърдечен ритъм и нередовно, плитко дишане. Незабавно заведете кучето на ветеринарен лекар, ако забележите някой от тези признаци на подуване на корема, тъй като подуването на корема може да стане смъртоносно в рамките на един час. Обадете се на ветеринарния си лекар и го уведомете, че кучето може да страда от подуване на корема, преди да напуснете дома си, за да бъде ветеринарният лекар готов да се погрижи за кучето възможно най-скоро.

За да сведете до минимум риска немската овчарка да развие подуване на корема, хранете кучето два пъти дневно и използвайте купа за кучета с бавно подаване, която помага да се забави бързото хранене. Кучето трябва да се храни в спокойно състояние на духа, тъй като развълнуваното куче поглъща повече въздух заедно с храната, което се свързва с подуване на корема.

Произход на немската овчарка

Немските овчарки произхождат от Германия и техните предци са били овчарските кучета. Породата е създадена от Макс фон Стефаниц през 1899 г. Макс фон Стефаниц започва развъдна програма, като използва най-добрите кучета, които може да намери, за да създаде изключително работно куче. По времето, когато е създадена породата, овчарите са имали нужда от куче, което да може да върши нещо повече от това да избута няколко овце. Кучето е трябвало да има добър нос за проследяване на изгубена овца. Нуждаели са се от помощник, който може да работи през целия ден, който е бърз и може да работи самостоятелно. В резултат на това е създадена породата немска овчарка.