Голдадор (смес от лабрадор ретривър и голдън ретривър

Какво е голдадор? Наричана още златист лабрадор, смесената порода голдадор е кръстоска между две от най-популярните северноамерикански кучета: голдън ретривър и лабрадор ретривър. Енергични, любящи и предани, голдадорите са високо ценени заради своята интелигентност и способност за обучение.

След като е невероятен ловен другар, добър семеен домашен любимец и превъзходно служебно куче, какво ли не може да прави голдадорът? Добре познато с желанието си да се хареса, съчетано с високо ниво на обучаемост, кучето от породата голдън ретривър х лабрадор е просто лесна за обучение. Златните лабрадори се използват дори за търсене на бомби.

Изображение на златист и черен голдадор.

Хибридното куче от смес на лабрадор и златен ретривър е огромно атлетично куче, което се развива добре в къща плюс заден двор с голяма площ за игра. Но когато са изложени на достатъчно упражнения, те могат отлично да се адаптират към обстановката в апартаменти и по-малки къщи. Лесното им отношение и гъвкавостта им, наред с други характеристики, са някои от нещата, заради които са обичани.

Предимства и недостатъци на Goldador
Какви са плюсовете на притежаването на куче от породата голдън ретривър, смес от лабрадори? Голдадорите са сред най-добрите семейни домашни любимци за деца на всякаква възраст. Голдън ретривърите и кучетата от смес с лабрадори са дружелюбни по темперамент и обикновено са склонни да живеят в мир с други домашни любимци. Друго предимство на притежаването на голдадор е, че тази дизайнерска кучешка смеска е чудесна за активни хора, които обичат да спортуват. Голдадорите са готови партньори за упражнения. Смесените кучета често са с по-добро здраве от чистокръвните. Голдадорите обикновено нямат сериозни здравословни проблеми. Друг плюс за притежаването на голдадор е, че те са лесни за поддържане. Голдадорите се обучават лесно поради високото ниво на интелигентност и естественото им желание да угаждат на собствениците.

Какви са недостатъците на притежаването на голдадор? Кучетата от породата голдън ретривър и лабрадор ретривър микс могат да бъдат твърде големи за апартаменти и малки жилища. Хората с алергии към домашни любимци може да открият, че присъствието на кучето влошава алергията им. Кучетата от породата Голдадор не са хипоалергенни. Активните и пълни с енергия кучета от породата голдън ретривър, кръстоска с лабрадор, в идеалния случай се нуждаят от поне един час активност на открито на ден. Не всички потенциални собственици разполагат с лукса на времето, което това куче изисква да прекарва в разходки и упражнения всеки ден. Добри кучета пазачи или охранители ли са голдадорите? За съжаление отговорът тук е, че голдадорите са просто твърде дружелюбни и добродушни, за да бъдат добри кучета пазачи. Голдадорите ще посрещнат всекиго с добре дошъл и в резултат на това те нямат възможности да бъдат кучета пазачи.

Недостатъците на притежаването на куче от породата голдадор включват количеството лигавене, което тези големи кучета произвеждат. Управлението на линеенето включва редовно разресване на козината на кучето, за да се отстранят мъртвите косми от козината. Използването на инструменти за обезкосмяване може да направи управлението на линеенето много по-ефективно и ефикасно.

Идеална за широк спектър от стилове на живот и семейства, породата Goldador ще донесе радост на всяко домакинство. Тъй като е чудесен компаньон, Goldador винаги ще бъде до вас, независимо дали работи, играе или дори си почива. Тяхната лоялност и привързаност към собствениците им ги прави специални, поради което те са въплъщение на фразата “най-добрият приятел на човека”. Макар че многото впечатляващи качества, които притежават, правят голдадорите любим избор за повечето собственици на семейни домашни любимци, те не изобразяват най-доброто съчетание за всички.

Какъв е темпераментът на голдън лаб микс?

Като хибридни кучета, голдадорите почти сигурно ще наследят черти и от двамата си родители, но чертите на единия родител може да са по-предпочитани от другите. Усмихнат и интелигентен, голдадорът е доста лесен за обучение дори от начинаещи собственици на кучета, благодарение на послушния характер и прословутата лекота на обучение и при двете родителски породи. Изключително чувствителни към жестове и тон, ще трябва да ги насърчавате, да им давате обич и лакомства, за да се постараете с тази порода, вместо да проявявате прекалена твърдост. Благодарение на лекотата на обучение те лесно работят като естествени ловни партньори, в терапията и като кучета асистенти. Могат да се използват и в мисии за търсене и спасяване, както и като кучета за откриване на взривни вещества.

Голдадорите са предпочитани като домашни любимци от много семейства. Първоначално те са отглеждани, за да запазят издръжливостта и физическата сила на голдън лабрадора, като същевременно запазват лекия и приветлив характер на голдън ретривъра.

В идеалния случай е необходимо да разполагате с ограден заден двор за игра на кучето, съчетан с ежедневни занимания на открито с продължителност не по-малко от един час. Независимо дали просто обичате дългите разходки през деня, или сте просто запален ловец, вашият голдадор ще се радва да прави много неща с вас. Кучето от породата голдън ретривър х лабрадор обича игрите с играчки и плуването. Следователно не би трябвало да е трудно да намерите занимание, което да го държи ангажирано.

Цветове на козината на Голдадор

Въпреки че голдадорите нямат широка гама от цветове като другите породи, голдън лабрадорите вероятно ще имат козина в определен избор от цветове, които включват черно, черен дроб, шоколад, различни нюанси на кремавото и различни нюанси на златото.

Личат ли голдадорите?

Кучетата от породата Голдадор произвеждат значително количество лигавене, което може да бъде овладяно чрез често четкане, използване на инструмент за обезкосмяване, като четката за обезкосмяване FURminator, и хранене на кучето със здравословна диета, която спомага за поддържането на здрава козина и кожа. Въпреки че е нормално голдадорите да линеят много, вижте полезни съвети за управление на линеенето при голдадорите.

Продължителност на живота на голдадора

Каква е очакваната продължителност на живота на Goldador? Въпреки че при кучетата от породата голдън ретривър и лаб микс има риск от развитие на няколко здравословни състояния, голдъадорите могат да доживеят между 11 и 14 години. За да осигурите дълъг и здравословен живот на вашия голадор, редовно го водете на ветеринарен лекар за медицински преглед и му осигурете и висококачествена храна. В случай на някакъв здравословен проблем, това помага за диагностицирането и лечението му достатъчно рано, за да се осигури най-добрата перспектива за вашия голдадор.

Колко голям е един пълноразмерен Goldador?

Тъй като са кучета с големи размери, голдадорите не са идеални за малки апартаменти и квартири. Въпреки че размерът на хибридите може да покаже по-големи разлики от този на чистите родителски породи, височината на голдадорите може да варира от 22 до 24 инча, а теглото им – от 60 до 80 килограма, когато достигнат възраст от 18 месеца. Това се дължи на факта, че те са големи породи кучета и растат по-бавно от по-малките.

Бавното израстване е заслуга за това, че предпазва кученцето голдадор от развитие на дисплазия на тазобедрената става в по-късен етап от живота му – състояние, към което повечето кучета са податливи, и кара тазобедрените стави на кучетата да останат в тазобедрените стави. Тази става не може да се формира правилно, когато кученцето расте твърде бързо, което го прави податливо на това състояние, докато расте. Винаги се уверявайте, че храните кучетата си с храни, богати на глюкозамин и с ниско съдържание на калций.

Вариации на размерите на Goldador
Голдадорите най-често имат стандартизиран размер, но някои развъдчици могат да се опитат да създадат кученца от породата миниголдадор, като просто кръстосат миниатюрни ретривъри и стандартни лабрадорски ретривъри. Тези разновидности обикновено имат къса, невзискателна към поддръжката козина, която повече прилича на козината на лабрадорите. Но това невинаги е гарантирано, тъй като те биха могли да наследят средно дълга козина между голдъръм и лабрадор ретривър.

Родословие на голдадор

Тъй като е чистокръвна кръстоска между лабрадор ретривър и голдън ретривър, целта на развъдчиците е станала успешна в създаването на социална и високо обучителна порода кучета, която се е изявявала в различни роли, както и като семеен домашен любимец от многофункционално работно куче. Тъй като родителите на Голдадор са имали всички тези качества, тяхното потомство е отговаряло на тази задача напълно!

Въпреки че повечето голдадори са кръстоска от първо поколение, съществуват и кръстоски от няколко поколения. Въпреки упоритата работа на думи, извършвана от развъдчиците за създаване на съвършени породи, и факта, че родителите им са чисти породи, за съжаление обаче голдадорът все още не е признат от Американския киноложки клуб, поради което няма право на родословни документи и регистрация. Но дори и без тях има начини да се уверите, че кученцето ви е било перфектно отгледано. Фактът, че голдадорите са хибриди, гарантира, че един реномиран развъдчик винаги ще гарантира това, като ви покаже родителите, за да сте по някакъв начин сигурни в техните черти и поведение.

Диета на голдадора
Естествено, голдадорите като цяло са здрави. За да поддържате това, ще трябва да им осигурите здравословен начин на живот. Това става, като се гарантира, че храненето им е стандартно и добре балансирано. Сухата храна, както съветват повечето експерти, е за предпочитане, тъй като предпазва вашия голдадор от здравословни проблеми в устната кухина, свързани с мокрите храни, и същевременно предлага необходимите хранителни вещества. Просто трябва да изберете известна марка суха храна като основна част от диетата на вашия Goldador.

Тъй като е активно куче, Вашият Goldador се нуждае от кибритена храна, която съдържа висококачествени съставки. Богатите на протеини сухи храни, съдържащи малко пълнители, като протеини или въглехидрати на растителна основа, обогатени с витамини и здравословни мазнини, са най-добрият избор на храна за голдадори. Както вече споменахме, големите, атлетични породи кучета, каквито са голдадорите, изискват суха храна. В допълнение към нивото на тяхната активност и размер, винаги обръщайте внимание на това дали тази храна е идеална за кученца и възрастни кучета на различни нива.

Изображение на смес от голдън ретривър и лабрадор
Препоръчителното количество храна, с което трябва да храните вашия голдадор, обикновено варира в зависимост от препоръките на производителя. Но като правило, Голдадорите трябва да консумират приблизително 3,5 до 4,5 чаши гранули дневно. За да намалите вероятността от подуване на корема, трябва да разделите това хранене на две части.

Потребности на голдадора от упражнения

Тъй като са по-активни от другите породи кучета, те се нуждаят от поне два часа упражнения всеки ден. Ако се отегчат, интелигентността и високата им активност могат да ги накарат да формират деструктивно поведение. Ето защо, за да сте сигурни, че всички ще останат доволни, отделяйте по 2 часа всеки ден за вашия голдадор или пък наемете разхождач, който да свърши тази работа.

В случай че не обичате да се разхождате много, не трябва да се притеснявате. Има много дейности на открито, на които бихте могли да се насладите с кучето си. Дори ще е по-добре, ако имате деца, тъй като ще им възложите отговорността да играят с кучето, докато вие го наблюдавате отблизо поради енергичния характер на това куче.

История на голдадора

Въпреки че не е посочен конкретен момент, в който голдадорът е бил отгледан за първи път, първата му порода със сигурност е създадена много отдавна, но явно е станала известна преди около десетилетие. Тъй като родителите на голдъръм и лабрадор ретривър са добре познати от началото на 90-те години на миналия век, се предполага, че кръстосването може да е станало неорганизирано по същото време, без да се споменава. С очевидна привлекателност, тези нежни и красиви създания съчетават превъзходните характеристики на породата компаньон плюс обучаемостта и полезността на служебното куче.

Изключително привързани към тези, които ги обработват, и с много остър нос, голдадорите напоследък са много търсени за различни служби за спешна помощ в ролята на нюхачи, както и в мисии за търсене и спасяване. Спокойната им нежност, търпение и поведение ги правят подходящи за терапевтични кучета.

Здраве на голдадора

Първото поколение кръстоски голдадор, които са резултат от смесването на лабрадор ретривър и голдън ретривър, би трябвало да са много по-здрави от родителите си. Няколко здравословни проблема могат да бъдат избегнати, като изберете реномиран развъдник, както и като посещавате редовно ветеринарен лекар, след като се сдобиете с кученцето. Също така може да бъде от полза да се запознаете със здравословните проблеми на родителските породи голдъдор.

Известно е, че кръстосването предотвратява унаследяването на наследствени болести и състояния, които обикновено се свързват с родителските породи. Това обаче не винаги гарантира успех. Вземането на здрави кученца от реномиран развъдник може да бъде единственият начин да предотвратите заболяването на вашия Голдадор.

Въпреки че кръстоската на Голдадор е куче с по-нисък риск от рак и дисплазия на тазобедрената става, има няколко проблема, които вероятно ще се предадат от чистокръвните родители. Те включват:

Катаракта
Диабет
Прогресивна ретинална атрофия (PRA)

За да поддържате цялостното благосъстояние и здраве на вашия голдадор, е много важно винаги да осигурявате леснодостъпна храна и вода за вашия голдадор, без да го прехранвате. Препоръчва се напълно суха храна с важни витамини и хранителни вещества.

Голдън ретривър Лабораторна смес темперамент

Да се говори за темперамента на хибрида в описания, които са окончателни, не е лесно. За вашия Голдадор обаче темпераментът може да се опише най-добре като ентусиазиран, щастлив, семейно ориентиран и трудолюбив. Тъй като са много отдадени на семействата и собствениците си, голдън лабрите винаги ще се стремят да угодят, което прави обучението им доста лесно. Поради това строгият тон и силовите методи на обучение ще се окажат контрапродуктивни.

Голдадорите са отлични партньори за упражнения са те винаги ще участват в дейности, които ви харесват. Това може да бъде плуване, разходки в кучешкия парк, игра с играчки, а също и други видове игри – стига да получават постоянно занимание на открито, всичко е наред.

Въпреки че голдадорът е огромна порода кучета, те са любвеобилни и нежни и играят много с деца. Но когато става въпрос за малки деца, е важно да имате зорко око. Когато голдадорите се социализират достатъчно рано, те спокойно ще се вписват в живота с други домашни любимци. Поради дружелюбния си характер голдадорите не са идеален избор за кучета пазачи или кучета пазачи.

Обучение на голдадор на гърне

След като получите новото си кученце голдадор у дома, едно от най-важните и първи неща, които трябва да направите, е да го научите да пишка на правилното място. Тъй като е интелигентна порода кучета, бъдете сигурни, че няма да ви създаде трудности при обучението. Ето стъпките за обучение, които трябва да следвате:

Голдадор обучение за гърне
Определете мястото за тоалетна на кучето
Първо определете място извън къщата или място с миещи се подове, където кученцето ви ще “каканиже и пишка”. На този конкретен етап от обучението за гърне трябва да ограничите кученцето си до избраната зона. Всеки ден се уверявайте, че водите кученцето си на мястото за гърне колкото е възможно повече пъти. Постарайте се да правите това в следните часове:

След като кученцето Goldador се събуди
След като кученцето от породата Голдън ретривър, смес от лаборатории, се нахрани
след като кученцето от смес Лабрадор ретривър Голдън ретривър си е играло
Всеки път, когато пикочният мехур на кученцето Goldador изглежда пълен

Наблюдение на кученцето Голдадор
Можете да ограничите или да наблюдавате кученцето, когато пикочният му мехур се напълни. Това може да се постигне, като прегърнете кученцето на ръце или го затворите в кабина само за няколко минути. Вариантът с гушкане се препоръчва през първите няколко дни, когато кученцето е още съвсем малко, а след това можете постепенно да въведете креватчето, след като се успокои и свикне с новия си дом.

Наблюдавайте внимателно кученцето си през първите дни, за да знаете колко често трябва да се облекчава. Но обикновено малките кученца не са в състояние да задържат пикочния си мехур за дълго и вероятно ще пишкат на всеки 30 минути до един час. В зависимост от напредъка на кученцето Голдадор, можете да коригирате тази стойност нагоре или надолу.

Всеки път, когато видите, че кученцето ви обикаля в кръг, подсмърча по пода или отива на място, което преди това е изцапало, отворете вратата и го изведете навън в тоалетната.

Тайни за успешно ходене до външна тоалетна за вашето куче.

Като често срещан кучешки проблем, кученцата от породата Голдадор неохотно излизат навън, за да пишкат. Ключът тук е да го придружавате до зоната на гърнето и да бъдете там, докато кученцето от породата голдън ретривър лабрадор микс приключи с облекчаването. След като кученцето Голдадор приключи с дейността си, не оставайте навън дълго време. Така ще избегнете объркването на кученцето Голдадор, тъй като то може да свърже излизането навън с други дейности, освен с поставянето на гърне.

След като кученцето ви Голдадор се е научило да пишка на избраното от вас място, сега е време да въведете команда, когато кученцето ви отива да пишка. Тя може да бъде: “Иди на гърне!”, след като кученцето се облекчи.

Награждавайте успеха на кученцето Goldador.
Когато кученцето ви се облекчи и след въвеждането на командата, както е разгледано по-горе, не забравяйте да похвалите кученцето си и да го наградите с лакомства, например пилешки парченца. По този начин кученцето ще се научи много бързо, тъй като ще свързва облекчаването си в конкретната зона извън вашата дума с положително преживяване и получаване на награда. Всеки път, след като вашият голдадор се изпишка, произнасяйте описаната по-горе команда с похвала.

В крайна сметка ще трябва просто да отваряте вратата, когато вашият голдхадор има нужда да се облекчи, и той ще тича към мястото и ще върши дейността си с удоволствие.

Уверете се, че не обръщате внимание на всякакви инциденти с бърсане на пода в къщата, когато младият голдадор се учи. Дори не се осмелявайте да търкате носа на Голдадора в пикаещата вода. Поради интелигентната и дружелюбна природа на това куче, то не обича и строгите команди. Това само ще направи обучението на гърне на Голдадор още по-трудно, когато той загуби доверие във вас.

Обучение на голдадор

Въпреки че голдадорите са интелигентни и идеални за семейства с деца, задължително ще трябва да отделите достатъчно време за тяхното зърно. По-долу са разгледани някои съвети, които можете да следвате, за да обучавате ефективно вашия голдадор:

Започнете да обучавате голдадора рано
Когато започнете процеса на обучение достатъчно рано, той ще бъде по-лесен за всички, които участват в него. Родителските породи на голдадора първоначално са били отглеждани с цел пренасяне на вещи. Това кара потомството да бъде толкова устато и да има вероятност да вдига ненужни неща. Навикът да бъдат устати трябва да се спре, когато голдадорите са още малки. Това ще им помогне да избегнат навличането на устата си върху други хора, когато пораснат и станат по-силни. За да се уверите, че вашият Голдадор изпълнява желанието си да бъде устат, без да вдига обувките ви или други важни вещи, просто се уверете, че те имат на разположение много играчки, с които сте им позволили да играят.

Използване на положително подсилване при обучението на куче от породата голдън ретривър лабрадор микс
Тъй като са чувствителни типове породи кучета, използването на техники за положително подсилване по време на процеса на обучение е най-добре препоръчително за голдърите. В случай че наказвате голдън лабърите или използвате груби тонове върху тях, кучетата голдъдор в крайна сметка ще се страхуват и ще ви имат недоверие, което ще намали уважението им към вас, възпрепятствайки още повече процеса на обучение.

Във всеки един момент, когато кученцето ви се подчинява и прави това, което искате, винаги го хвалете. Установете конкретни правила, които вашият голдадор трябва да спазва, и го награждавайте за това, дори за незначителни проблеми, като например да изчака да отворите вратата, за да може да избяга навън.

Обучавайте куче от породата голдън ретривър лабрадор микс в тиха среда, за да подобрите концентрацията на кучето
Уроците за кученца определено ще бъдат забавен начин за социализиране на вашето кученце Голдадор с други различни кучета. Но тъй като кученцата от породата Голдадор лесно се разсейват, това няма да е най-добрата среда за тях. Просто изберете тихо и спокойно място, където да се учат.

Видеоклип за кучето Голдадор. Научете повече за темперамента на голдадора, външния вид, характера, грижите и др.