Голдън маунтин кучета (смес от голдън ретривър и бернско маунтин куче)

Изображение на голдън маунтин кучеКакво е смес от голдън маунтин куче? Златното планинско куче е смес от голдън ретривър и бернско планинско куче. Тъй като е хибридно куче, то наследява поведенчески и физически черти от двамата си чистокръвни родители. Това обаче невинаги е така, тъй като някои голдън маунтин кучета могат да предпочитат единия родител повече от другия. Кученцата от породата голдън маунтин могат да бъдат много различни, дори и тези, които са в едно и също кучило. Тъй като са приятелски настроени, активни, трудолюбиви и лоялни, тези кучета са отличен избор за хора, които живеят в дом с просторен заден двор или във ферма. Златистите планински кучета имат много енергия и се нуждаят от много упражнения през деня.

Златистите планински кучета са приспособими към различни температури, но са по-подходящи за по-студен климат. Районите с горещ климат биха могли да им бъдат малко по-трудни за понасяне. В резултат на родителската линия на голдън ретривър обучението на това куче не би трябвало да е голямо предизвикателство. Освен това тези кучета се учат бързо и винаги са готови да се харесат, което ги улеснява да усвояват уменията доста бързо. Като цяло голдън маунтин кучето може да се опише най-добре като привлекателно, дружелюбно и щастливо куче. Освен това то има изразителни, искрящи очи, пухкава гъста козина и е с откровено приятно настроение. Тъй като са любители на джогинга и пешеходните преходи, физически активните семейства ще се радват на компанията на голдън маунтин дог.

Ако търсите кръстоска, която е по-скоро нежен гигант, тогава не търсете повече от голдън маунтин дог. Винаги готови да угодят, тези кучета са отлично допълнение към всяко семейство. Поради високите си енергийни нива те изискват много упражнения всеки ден. Поради това не очаквайте от тях да се чувстват добре в апартамент или малка кооперация. Те се радват на дом с просторен заден двор, където могат да играят и да тичат наоколо. Въпреки това, ако сте в състояние да отделяте достатъчно време на това търсещо внимание куче, живеете в голям дом с голям ограден двор и също така сте готови да водите своето златно планинско куче на различни видове приключения, това може да е подходящото куче за вас.
Продължителност на живота на голдън маунтин кучето
Каква е средната продължителност на живота на Златно планинско куче? С очаквана продължителност на живота от 9 до 15 години се очаква голдън маунтин кучетата да живеят по-дълго от бернските маунтин кучета, които имат много кратка продължителност на живота в сравнение с много други породи кучета. Продължителността на живота при кучетата зависи от различни фактори, включително здравословни проблеми и хранителни навици. Здравословното хранене, което предлага на кучето подходящите витамини и минерали за поддържане на тялото силно и здраво, в допълнение към здравословния и активен начин на живот, при който кучето прекарва много време на открито, допринасят за по-дълъг живот.

Голдън ретривър, смес от бернски планински кучета Размер

Колко големи са голдън маунтин кучетата, когато пораснат? И двамата родители на голдън маунтин са големи породи. Очаквайте вашето голдън маунтин куче да бъде голямо, когато порасне. В зависимост от пола тези кучета ще имат различни размери, като женските често са по-малки от мъжките. Повечето голдън маунтин кучета тежат между 75 и 120 килограма, а височината им варира между 24 и 28 инча. За да получите по-добра представа за това колко голямо ще стане вашето кученце, кръстоска на голдън ретривър и бернско планинско куче, погледнете родителите на кученцето. Ако и двамата родители са големи, най-вероятно и вашето голдън маунтин куче ще бъде в същия диапазон на размери като родителите си.

Темперамент на голдън планинското куче

Точно както чистокръвните си родители, голдън маунтин кучетата имат любвеобилен, добродушен и предан характер. Те се радват на човешката компания и винаги са готови и нетърпеливи да угодят на своите стопани. В резултат на грижовния си и приятен нрав те са идеални за семейства, особено ако имате деца и други кучета, тъй като се разбират много лесно с тях. Те също така ще се радват много, ако ги включите в домашните дейности, като например да играят с членовете на семейството и да правят компания, докато работите на двора.

Освен че е чудесно семейно куче, кръстоската на бернско планинско куче и голдън ретривър обикновено е тихо и спокойно куче. Златистите планински кучета не са резервирани или срамежливи към непознати. Те просто се нуждаят от подходяща социализация с непознати хора от ранна възраст, за да се разбират лесно с посетителите. Като се има предвид високото им ниво на интелигентност и желанието им да угодят на собственика, тези кучета не са трудни за обучение.

Златистите планински кучета винаги се хранят с охота и са склонни бързо да наддават на тегло. Като отговорен собственик трябва да внимавате за дневния прием на храна на това куче, като същевременно гарантирате, че наградите за лакомства винаги са сведени до минимум. Заслужава да се отбележи също, че тези кучета имат ниска поносимост към екстремни температури. Накратко, златистите планински кучета са любвеобилни, гальовни и лесни за настаняване, тъй като се разбирате добре с него. Те притежават една от най-добрите комбинации от перфектни черти на характера сред дизайнерските кучета.

За активни семейства с по-големи деца голдън маунтин е чудесно допълнение. Те ще се сработят с децата ви доста бързо! Кръстоските на голдън ретривър и бернска планина са нежни и игриви кучета, които винаги са щастливи, което ги прави чудесни приятели за игра с децата. Научете децата си как да се отнасят към новия четириног любимец с уважението, което кучето заслужава, т.е. децата не трябва да се приближават до кучето, когато то се храни, спи или си почива. В къщата трябва да има място, където кучето да има запазена зона, където да се откъсне от света и да се отпусне, без да бъде обезпокоявано. Както с всички други кученца, така и със златистите планински кучета трябва да се работи внимателно и с повишено внимание. Когато децата общуват с тези кученца, уверете се, че ги държите под око и вашето кученце няма да пострада. Когато обучавате и социализирате тези кученца още от малки, те ще се превърнат в добре възпитани кучета, които лесно ще се разбират с всеки.

Златистите планински кучета обикновено са приятелски настроени към други кучета или домашни любимци в къщата. Представяйте новите домашни любимци внимателно и по позитивен начин, за да осигурите добро начало на новото приятелство между вашите любимци.

Ранната социализация и обучение ще се отплатят с това интелигентно куче. По време на всички тренировки кучетата трябва да се хвалят за правилните постъпки и понякога да се награждават с лакомства за послушание. Това е добър режим на обучение, който ще накара кучето ви да иска да повтаря поведението, за да получи награда.

Тъй като кучетата са голяма порода, стремете се да не излагате малките кученца на прекомерни упражнения, докато растат и се развиват. Въпреки че достатъчните упражнения са полезни за голдън маунтин дог предвид високите им енергийни нива, прекаленото натоварване може да доведе до натоварване на ставите и костите, което в крайна сметка може да доведе до ортопедични проблеми в зряла възраст. Това се отнася най-вече за времето, когато златните планински кучета са още кученца. Прекомерното скачане или тичане нагоре-надолу по стълбите може да бъде опасно за развиващите се стави на кученцата и може да доведе до проблеми със ставите на по-късен етап от живота им.

След като тези кучета напълно пораснат и се развият, голдън маунтин кучетата се радват на голяма ангажираност и активност. Трябва да излагате вашето голдън маунтин куче на поне две разходки дневно. Това може да става в близкия парк, в квартала, на плажа или край реката.

Златистите планински кучета са работни кучета. В това си качество те се нуждаят от здравословна ежедневна доза упражнения, която включва дълги разходки. Посещението на парк за кучета би било чудесно, тъй като ще подобри социалните им умения. Тези дейности са важни за голдън маунтин кучетата, тъй като им помагат да станат умствено и физически активни, което е много важно за работните кучета.

Внимавайте за диетата на кучето си, за да предотвратите затлъстяването, което води до редица здравословни проблеми. По време на горещо и влажно време внимавайте как упражнявате златно планинско куче, тъй като телата му могат лесно да се прегреят. Можете да ги излагате на разхлаждащи дейности, като например плуване.
Външен вид на златно планинско куче

Снимка на смес от бернско планинско куче и голдън ретривър Както беше подчертано по-горе, половината голдън ретривър, половината бернско планинско куче ще се различават по характеристики. Всичко зависи от това доколко конкретното кученце предпочита единия чистокръвен родител пред другия. При други кучета ще се наблюдава смесица от черти, получени от родителите на голдън ретривъра и на бернската планинска порода, докато при други ще се предпочита само единият родител.

Цветът на козината на бернското планинско куче често се среща в трицветно бяло, тен, ръждиво или черно. Златистите планински кучета се отличават с триъгълни, високо поставени уши и тъмнокафяви очи. Те имат и гъста, дълга двойна козина, която може да бъде вълнообразна, с гъста, ниска опашка. Козината им може да бъде и мека и копринена.

Ако кученцето от породата Голдън Маунтин придобие външния вид на Голдън Ретривър, външният му вид ще бъде един вид елегантен и функционален. Козината им, която е плоска до вълнообразна и със средна дължина, е устойчива на атмосферни влияния със стройно, правоъгълно и атлетично тяло. Те се отличават и с ъгловата, дълга глава, която има тъмни бадемови очи, придаващи му топло, замислено изражение. Те имат плавни уши, които падат отстрани на главата.

Как да се грижиш за златно планинско куче?

Кръстоската на голдън ретривър и бернско планинско куче е куче с високи изисквания към поддръжката. Като се има предвид, че и двамата им чистокръвни родители са с висока степен на линеене, почистването с прахосмукачка ще бъде необходимост. Инвестирайте в прахосмукачка, която е предназначена за собственици на домашни любимци и ще помогне за събирането на хвърлените косми, които всеки собственик на голдън маунтин дог ще намери в дома си. Друг ефективен начин за справяне с прекомерното линеене е честото четкане на кучето, за да се отстранят всички отделени косми от козината на голдън маунтин дог.

Козината на златно планинско куче може да се опише като права, гъста и дълга. Докато редовно поддържате буйната козина на вашия домашен любимец, винаги се уверявайте, че почиствате кучето, докато сте извън дома си, за да избегнете разпръскването на козината из целия интериор.

Както подсказва името на Златното планинско куче, тези кучета са добре приспособени за живот в по-хладен климат и имат ниска толерантност към горещото време. Винаги, когато температурите се повишат, осигурете достатъчно прясна вода и сянка за вашето златно планинско куче.

Докато почиствате козината на кучето, винаги се уверявайте, че сте проверили ушите и зъбите му. Ако се открият рано, възпаленията на ушите и инфекциите, които обикновено засягат кучетата, са лечими. Докато почиствате ушите на домашния си любимец, не вкарвайте нищо остро в ушите му, а използвайте мека, чиста кърпа.

Зъбите на голдън маунтин кучетата могат да бъдат дом на вредни бактерии, което може да доведе до лош дъх, зъбобол и кървящи или слаби венци. Ето защо е наистина важно да преглеждате внимателно зъбите на кучето, да внимавате за тези симптоми и редовно да почиствате зъбите на вашето голдън маунтинско куче, като използвате одобрена от ветеринар паста за зъби за кучета. Подрязването на ноктите също е много важно и трябва да се прави на всеки 4 или 6 седмици.

Когато е необходимо, голдън маунтин кучетата трябва да се мият. Честото миене на кожата на кучето може да увреди естествените масла, намиращи се по кожата на кучето, които помагат за поддържането ѝ суха. Когато миете това куче, използвайте нежен шампоан за кучета, като се уверите, че не съдържа агресивни химикали или съставки, които биха могли да увредят кожата на кучето.

Ако голдън маунтин кучетата не са свикнали с редовното обгрижване и грижи, те могат да проявят известна съпротива. Поради това е много наложително да въведете почистването, четкането и изрязването на ноктите, когато кученцата са още малки.

Обучение на голдън планинско куче

Макар че обикновено обучението на кучета е трудна и нелека задача, обучението на голдън маунтин куче може да се осъществи дори от хора, които нямат голям опит в обучението на кучета. Това се дължи на унаследената интелигентност от родителите на голдън ретривъра и вроденото желание да се харесат на стопанина, което притежава сместа голдън ретривър – бернско планинско куче. Сесиите за обучение трябва да бъдат кратки и удовлетворяващи за кучето от породата Бернски планински микс. Няколко петминутни тренировки на ден с техника на положителна мотивация могат да бъдат много ефективни по време на основното обучение, както и по време на обучението за гърне.

Веднага след като кученцето на Берндеско планинско куче пристигне у дома, започнете обучението веднага, като използвате прости команди като “седни”, “ела”, “постави” и “ходи на гърне”. Като се има предвид, че кучетата от породата голдън ретривър микс по природа са интелигентни, това са прости команди, с които да започнете, преди да преминете към по-сложни уроци.

Ранната социализация е от съществено значение за отглеждането на уверено куче, което може да се държи спокойно при различни обстоятелства. За да може кученцето ви от породата голдън маунтин да се научи да бъде социално и дружелюбно достатъчно рано, уверете се, че излагате кученцето си на деца, нови хора и други животни. Също така трябва да обучите кученцето си да приема дейностите по оформяне и грижи, за да може да се чувства комфортно, когато достигне зряла възраст.

Обучение на златно планинско куче на гърне
Обучението на тоалетна е сред най-важните и първи стъпки, които всеки собственик на куче предприема в подготовката си за здравословно и щастливо съжителство със своите кучета. Въз основа на това колко време можете да посветите на процеса на обучение на гондолините, уверете се, че сте формулирали идеален график и план, за да го направите успешен. За щастие голдън маунтин кучетата са доста интелигентни и обикновено не са упорити по време на тренировките. Освен това те винаги са готови да угодят. Придържайте се към техниките за положително укрепване, без да подлагате вашето златно планинско куче на каквито и да било наказания.

Определете място за изхождане на кучето извън дома ви, където трябва да водите кученцето си доста често. Това може да става след като кученцето се събуди от сън, след хранене или игра. Можете също така да наблюдавате внимателно кученцето си за всякакви признаци, че то има нужда от облекчение. Признаците за готовност за гърне включват

Обикаляне в кръг
Подушване на пода
Връщане на предишно замърсено място

Докато е на мястото за гърне и след като кученцето се облекчи, е много важно да го награждавате с лакомства, например парченца пилешко месо, за да се затвърди положителното поведение в мозъка му. Но винаги внимавайте да не награждавате кученцето прекалено много с лакомства, тъй като това може да доведе до увеличаване на теглото му. Съпровождайте похвалите с команди като “Добро куче!”. В крайна сметка ще трябва просто да произнасяте командата всеки път, когато забележите признаци, че вашето златно планинско кученце иска да се облекчи, и то ще се втурне към мястото за гърне и ще свърши работата си. При това трябва да сте търпеливи, тъй като този процес може да отнеме няколко месеца, докато кученцето се научи напълно. Колко бързо голдън маунтин кучето ще се научи да използва мястото за гърне, зависи от вашия ангажимент да следвате процеса. Кучето не може да се обучи само на гърне и ще трябва да прекарате няколко дни или дори седмици в активно наблюдение на кучето и да го водите до мястото за гърне, когато е необходимо, докато то научи какво поведение се възнаграждава. Никога не наказвайте кученцето си за инциденти по време на обучението за гърне, тъй като суровото отношение само ще обърка домашния ви любимец и ще забави процеса на обучение за гърне.

История на златното планинско куче

Тъй като е смес между чистокръвен бернски планински и чистокръвен голдън ретривър, има много малко документи за историята на тази порода. Макар че някак си не е ясно откъде е произлязла Златната планина, можем да получим известна информация относно историята на родителите на хибрида.

Голдън ретривърът се появява на бял свят през XIX век. Първият екземпляр е произведен от лорд Туидмаут, който е бил шотландски благородник. Той направил това с ясното намерение да създаде внимателен, верен и приятелски настроен компаньон. Първоначално кучето е наричано “ретривър”, но по-късно, през 1920 г., жълтокосместата порода е наречена “златен ретривър”.

Бернската планинска порода, от друга страна, произхожда от Берн, Швейцария. Докато са били тук, тези кучета са работили за защита на добитъка от вредители и водачи на добитък. През 1926 г. тази порода кучета е внесена в Америка от фермер от Канзас. В Америка популярността му нараства като идеален приятел за домашен любимец, както и като селскостопанско куче от други хора в провинцията. По-късно породата е призната и регистрирана през 1981 г. от Американския киноложки клуб (AKC).

При това това куче притежава характеристики, които могат да бъдат общи за двете родителски породи, но те могат да варират дори между кученцата от едно и също кучило. Златистите планински кучета са първите потомци от чистопородните си родители, добре познати като F1. Получаването на кученца с предвидими белези и признаването им от AKC може да отнеме няколко поколения, които могат да продължат десетилетия.