Плюсове и минуси на голдън ретривъра

Притежаването на голдън ретривър има предимства и недостатъци. Плюсовете на притежаването на голдън включват дружелюбния и любвеобилен характер на кучето. Общителният и игрив темперамент на голдън ретривъра прави тази порода едно от най-популярните семейни кучета. Голдън ретривърите са добри семейни любимци за възрастни хора и за семейства с деца. Златистите ретривъри желаят да угодят на стопанина си и са много податливи на обучение. Тази лесна за възприемане порода е подходяща за собственици на кучета за първи път, което е още един недостатък.

Недостатъците на притежаването на голдън ретривър включват обилното линеене. Собствениците на голдън ретривър трябва често да почистват кучето. Инвестирането в добра прахосмукачка също е добра идея, тъй като в дома, където живее голдън, може да има много кучешки косми. Голдъните имат много енергия и трябва да получават достатъчно упражнения всеки ден. Голдъните обичат дългите разходки и собствениците им трябва да са достатъчно енергични, за да извеждат кучето на няколко добри разходки всеки ден. Това не е куче за апартамент. Голдъните се нуждаят от достатъчно пространство и идеалният вариант е селски дом с голям двор. Голдъните са кучета компаньони, които трябва да прекарват по-голямата част от деня със собствениците си. Един от минусите на притежаването на голдън ретривър е, че тази порода не е подходяща за куче пазач. По природа голдъните са толкова дружелюбни, че да разчитате на голдъна да защитава дома ви, означава да поставяте нереалистични очаквания.

Породата Голдън ретривър произхожда от началото на 19 век в Шотландските планини. Тя е създадена от джентълмен на име Дъдли Марджорибанкс, 1-ви барон Туидмут (за вас – лорд Туидмут), шотландски бизнесмен и политик, който отглеждал кучета като хоби. Породата е създадена от кръстосването на кръвоследни кучета, сетери и съществуващите ретривъри, за да се създаде порода ловно куче, което може да апортира голям брой диви птици от сушата и водата. Американският киноложки клуб признава породата голдън ретривър през 1925 г.

Тегло на голдън ретривъра
Тегло на голдън ретривър
Тегло на мъжкия Голдън ретривър: 29 до 34 kg (65 до 75 фунта)
Тегло на женския голдън ретривър: 25 до 29 kg (55 до 65 lb)

Размер на голдън ретривъра
Височина на мъжкия голдън ретривър: 56 до 61 cm (22 до 24 инча)
Височина на женския голдън ретривър: 51 до 56 cm (20 до 22 инча)

Козина на голдън ретривъра: гъста, дълга двойна козина
Цветове на голдън ретривъра: Светлозлатист, златист или тъмнозлатист

Колко кученца имат средно голдъните?
Голдън ретривър: 4 до 8 кученца

Колко дълго живеят голдън ретривърите?
Продължителност на живота на голдън ретривъра: 10 до 12 години

Други наименования на породата: Голдън или Голдън

Колко струва един Голдън ретривър?
Цената на едно кученце Голдън ретривър варира от 500 до 3000 долара.

Темперамент на голдън ретривъра
Характер на голдън ретривъра
Според стандарта на породата личността на голдън ретривъра е дружелюбна, надеждна и заслужаваща доверие. Високоинтелигентният голдън ретривър с приятелски темперамент е сред най-популярните породи кучета в САЩ. Първоначално създадени, за да помагат на ловците да намират патици във водата, голдън ретривърите имат мека уста, за да не повреждат и сдъвкват птиците по време на извличането им.

Съществуват няколко различни типа голдън ретривъри, включително британски тип, американски тип и канадски тип. Канадските голдън ретривъри са най-високите от трите типа (мъжките достигат до 24″ височина, което е около 61 см, а женските – до 22,5″ височина, което е около 57 см). Американските типове са склонни да бъдат по-дребни и по-малко мускулести от другите типове. Британският тип голдън ретривъри има по-широк череп и предните крайници са по-мускулести, отколкото при другите типове.

Голдън ретривърите са универсална порода, която може да живее в апартамент или в голяма къща. Голямото куче се нуждае от около два часа упражнения всеки ден, за да остане здраво както психически, така и физически. Приятелският характер на голдън ретривъра го прави идеално семейно куче. Добри ли са голдън ретривърите с деца? Голдън ретривърите са игриви, енергични и любвеобилни кучета и са много подходящи за семейства с деца. Голдън ретривърите обичат да играят на апортиране с топка или фризби. Кучето лесно се приспособява към различна среда и към различни хора. Тази порода може да бъде добро ловно куче и добро изложбено куче. Породата голдън ретривър е подходяща за хора, които имат малък или никакъв опит в отглеждането на кучета.

Лесно обучимите голдън ретривъри се отличават с отлично послушание. Голдън ретривърът не е подходящ за куче пазач. Кучето може да лае, когато непознат се приближи до територията му, но като цяло голдън ретривърите не нападат, тъй като породата е известна със своята дружелюбност. Голдън ретривърите се поддават лесно на обучение и се използват от екипи за търсене и спасяване, като куче за слепи и като куче за хора с увреден слух.

Социализирайте голдън ретривъра от самото начало. Водете голдънчето в различни среди и не забравяйте да му осигурите комфорт през цялото време. Позволете на кученцето да се среща с хора от различни възрасти – от малки деца до възрастни хора. Важно е също така кученцето да се сприятелява с други домашни любимци в семейството. Новите преживявания трябва да са кратки и винаги положителни. Никога не позволявайте на никого да си играе грубо с кученцето. Добре социализираното кученце ще се превърне в самоуверен възрастен голдън ретривър, който може да се чувства комфортно в различна среда и има положителен и приятелски характер, който прави тази порода толкова неустоима за любителите на кучета.

Вижте видеото по-долу за повече информация за тази порода Голдън ретривър – породата кучета, която е подходяща за големи семейства.

Линеене на голдън ретривъра

Един от минусите на притежаването на голдън ретривър е, че голдън ретривърите линеят много. Гъстата, дълга и вълнообразна козина с добър подкосъм на голдън ретривъра предпазва тази порода в най-студената вода. Козината се нуждае от ежедневно четкане, за да се избегнат заплитанията. Редовното четкане помага да се справите с линеенето. Много породи кучета линеят през цялата година, но при повечето породи, включително и при голдън ретривърите, периодите на линеене са по-тежки през пролетта и есента. Голдън ретривърите имат двойна козина – дълга, копринена външна козина и пухкава, изолираща подкозина. През пролетта голяма част от този подкосъм се отделя и може да попадне във външната козина, образувайки килимчета, особено около ушите, опашката и “подмишниците”, където предните крака се срещат с гърдите. През есента подкосъмът отново се разраства по-гъсто. И през двата периода голдъните се нуждаят от допълнително обгрижване с четка с естествен косъм и гребло за подкосъм, за да се предотвратят рогозки и козината им да изглежда чиста, ярка и блестяща.

Използването на инструмента за обезкосмяване Furminator помага да се сведе до минимум линеенето на златните ретривъри.
Консумативи за голдън ретривър
Когато се подготвяте да доведете голдън ретривър у дома, е важно да се снабдите с необходимите консумативи предварително. Ето кои са основните консумативи за кученца, които всеки нов собственик на голдън ретривър трябва да има под ръка.

Купички за храна и вода
Най-добрите са метални купички с тежест или тежки керамични купички. Те не се преобръщат толкова лесно и не изкушават кучето да дъвче, както пластмасовите купички. Освен това в тях няма вероятност да се натрупат бактерии, тъй като се почистват по-лесно. Бавните хранилки за големи породи са чудесни за лабрадорите. Бавните хранилки не позволяват на кучето да се храни прекалено бързо и по този начин да поглъща въздух заедно с храната.

Кошара за голдън ретривър
Клетките са много полезни и кучето ви ще намери “бърлога”, в която да се чувства удобно за спане и почивка. Друга важна функция на кошарата е, че кучешките кошари могат да се използват за дресировка на дома. Приучете кученцето си към кратер веднага и то ще обикне и ще цени своята “бърлога”. Телените и пластмасовите са приемливи варианти, но кучетата обикновено предпочитат затворена бърлога, която е открита само от едната страна. Ако са затворени в малко пространство, но са открити от всички страни, кучетата могат да станат тревожни. Ако изберете телена кошара, покрийте горната част, страните и гърба с одеяло или, когато е навън, с непромокаемо покривало. Това предпазва от слънцето и дава на кучето усещане за сигурност и безопасност.

Каишка и нашийник за куче от породата голдън ретривър
Всяко куче трябва да се научи да ходи на каишка. Лекият найлонов нашийник и 6-метровата каишка са подходящи за кученца, но и възрастните могат да ги използват. Найлоновите каишки и нашийници могат да се мият, а можете да закупите и светлоотразителни видове, които са по-добри за разходка на кучета през нощта. Кожените каишки са по-лесни за хващане, по-малко вероятно е да протрият кожата ви, ако кучето ви дърпа каишката, и с възрастта придобиват прекрасна патина. Прибиращите се каишки са добър вариант, когато се разхождате в райони, където искате да позволите на кучето си да изследва извън пътеката, но не са добра идея, ако се опитвате да научите кучето си да се движи по петите и да не дърпа каишката. Ако това не е проблем, сгъваемата каишка работи добре. Просто се уверете, че все още можете да държите кучето си под контрол, ако е необходимо.

HappyCare Textiles Ултрамеко фланелено одеяло за котки и кучета
Проверете цената

Идентификационен етикет
Идентификационният етикет трябва да е на нашийника на кучето, за да може този, който намери кучето, да ви го върне обратно, в случай че кучето ви се изгуби.

Играчки за кучета за голдън ретривъри
Всяко кученце има нужда да играе, да се учи да взаимодейства и да дъвче нещо. Голдън ретривърите бързо ще научат кои играчки са техни, ако им осигурите собствена кутия за играчки – достатъчна е обикновена кутия или кош за пране. Дръжте я пълна с интересни играчки и от време на време ги сменяйте, за да може кучето да намира нещо интересно в тази кутия. Можете също така да научите кучето да разпознава всяка играчка по името ѝ. Ще трябва да дадете на кучето си по една нова играчка и да го оставите да си играе с нея в продължение на няколко дни, като не забравяте да повтаряте думата, която искате да използвате за назоваване на играчката. Това помага на кучето да асоциира всяка играчка с нейното име и скоро то ще научи имената на всичките си играчки и ще може да ви ги донесе, когато поискате конкретна играчка по име. Чудесен начин да помогнете на кученцето си да развие своята интелигентност! Голдъните обикновено се радват на топки, фризби Nylabone и всичко подходящо за дъвчене. Опитайте играчки за пълнене, които можете да напълните с лакомства, особено такива, които карат вашия голдън да работи, за да извади лакомството, за да го занимават с часове.

Шампоан и балсам за кучета
Изберете основен шампоан за кучета или такъв, който е специално разработен за средно дълга козина. Ако кучето ви има чувствителна кожа, изберете шампоан, предназначен за успокояване на кожата. Балсамите за кучета помагат за поддържане на козината гладка, лъскава и без заплитания.

Ножици за нокти на кучета
Избирайте нокторезачки, предназначени за големи кучета, никога не използвайте нокторезачки, предназначени за хора, за кучето си. Някои нокторезачки са снабдени с вградена в тях пила или електрическа гладачка, за да се изглади грубата повърхност на ноктите след изрязването им. Можете да използвате и шлайфмашина за нокти.

Поддържайте ушите на кучето чисти, за да предотвратите ушни инфекции.

Малки ножици за подстригване с тъп връх
Голдън ретривърите са склонни да отглеждат дълги косми между и около възглавничките на лапите си. Тя може да се заплита, а през зимата може да събира топки лед или дразнеща сол за размразяване. Поддържайте лапите на кучето си подстригани, като изрязвате космите между възглавничките на лапите и около краката.

Мийте зъбите на кучето си всеки ден, за да предотвратите стоматологични проблеми.
Обучение на голдън ретривър
Голдъните приемат обучението бързо и с ентусиазъм, така че дресировката на жилището и основните команди са лесни за голдън ретривърите. От собственика зависи да инвестира време и енергия в обучението на кучето си, за да може то да заслужи титлата “перфектното семейно куче”. Тъй като голдъните се учат бързо и са чувствителни, те не се нуждаят от строги методи на обучение. Нуждаят се само от последователност, забавен подход към обучението и много положителни подкрепления за добре свършената работа.

Необучените и несоциализирани голдън ретривъри, които не са научени на добри маниери и не са се сблъсквали с други хора и кучета в началото на живота си, могат да бъдат нахални, раздразнителни, агресивни, хиперактивни и разрушителни. Редовното обучение и многото положителен, безопасен житейски опит са начинът да разкриете най-доброто у вашия голдън ретривър, за да може да изпъкне истинската му природа и личност.

Кученцата от породата голдън ретривър често показват признаци на орална фиксация и кученцето ще дъвче неща, за да облекчи оралната фиксация. За да помогнете на кученцето си, не забравяйте да му осигурите подходяща играчка, която да носи в устата си, и се уверете, че играчката е безопасна за дъвчене и няма малки части, които кучето може случайно да погълне. Добра играчка би била топка от твърда гума, с която да си играе. Обучавайте кучето си да извлича предмети, за да му помогнете да задоволи естественото си желание да извлича. Тази високоинтелигентна порода реагира добре както на основно, така и на разширено обучение. Домашното обучение трябва да започне в момента, в който доведете кученцето у дома. Изберете място, което предпочитате да използвате за тоалетна на кучето си, и водете кученцето си на това място веднага след всяко хранене и двадесет минути след хранене. Това са моментите, в които повечето кучета обикновено имат нужда да се облекчат. Съвсем малките кученца (под 4-месечна възраст) може да имат нужда да пишкат на всеки час. Извеждайте Вашия голдън ретривър навън след дрямка, първото нещо сутрин, преди да си легнете вечер, а също и преди да оставите кучето само. За да предотвратите формирането на навик кучето ви да се самоизхвърля в къщата, наблюдавайте внимателно поведението му и всеки път, когато забележите, че кучето се разхожда, обикаля, подсмърча и излиза от стаята – приемете това поведение като сигнал да изведете голдън ретривъра навън, за да може кучето да се облекчи на определеното място. Похвалете голдън ретривъра или го наградете с лакомство веднага щом кучето приключи с облекчаването в определеното място. Винаги извеждайте кучето на същото място, определено за тоалетна, така че познатата среда да насърчава вашия голдън ретривър да се облекчава.

Никога не наказвайте кучето си и не крещете на голдън ретривъра, ако кучето не направи нещо правилно. Запазете спокойствие, ако хванете кученцето си по средата на инцидент. Пляскайте рязко, за да изплашите кучето. Това обикновено ще накара кученцето да спре. След това бързо избягайте с кучето навън, като насърчавате кученцето да ви следва. Ако вашият голдън ретривър приключи с пикаенето или какането навън, дайте му награда. Ако не е останало нищо, не се притеснявайте за това. Крясъците и наказанията могат само да изплашат кученцето и да затруднят научаването му. Вместо това не забравяйте да възнаградите доброто поведение веднага, така че кучето да асоциира наградата с поведението си. Игнорирайте лошото поведение. Ключът към успеха е да останете последователни.

Що се отнася до интелигентността, голдън ретривърът е спечелил място в топ пет на най-интелигентните породи кучета. Нетърпеливият да угоди на собственика Голдън ретривър е сред най-лесните за обучение породи кучета. Използвайте мотиватори като храна, похвала или игра и ще се удивите колко интелигентен е голдън ретривърът. Интелигентността се определя не само от генетиката. Околната среда играе огромна роля за развитието на интелигентно куче. Като собственик имате възможност да помогнете на кученцето си Голдън ретривър да развие интелекта си. Научете кучето си на имената на различни предмети, тъй като то е способно да запомни стотици думи. Развивайте умствените му способности, като давате имена на всяка от играчките му. Когато вземете нова играчка за кучето, не забравяйте да я назовете, докато играете с кучето, използвайки играчката. Оставете кучето да си играе със същата играчка няколко дни и продължавайте да назовавате играчката, докато вашият голдън ретривър не познае играчката по име и не може да ви я донесе, когато поискате да донесе конкретната играчка. Можете да научите кучето на имената и на други предмети. Продължавайте да увеличавате речника на кучето, тъй като това помага за създаването на нови асоциации. Това е един от начините да развиете интелигентността на кучето си.

Отглеждане на кученца от породата голдън ретривър

Притежаването на домашен любимец е ангажимент. Добрият собственик на голдън ретривър е готов да вложи време, пари и енергия в подходящи ветеринарни грижи, обучение, качествена храна, консумативи и да инвестира качествено време в изграждането на връзката между човека и кучето. Причината, поради която има толкова много голдън ретривъри, изоставени в приюти за животни и спасителни групи, е, че много хора не са подходящи за тази порода кучета. Кученцата се нуждаят от приучване към домашен уют. Те дъвчат неща, които не искате да дъвчат. Изискват снимки, обезпаразитяване и прегледи, които могат да бъдат скъпи. Нуждаят се и от обучение за послушание и социализация. Кучетата в юношеска възраст не са по-лесни. Големите и пълни с енергия голдъни лесно могат да се забъркат в неприятности, особено между 8-месечна възраст и приблизително 18 месеца, докато кучето започне да съзрява във възрастен. В напреднала възраст голдъните могат да страдат от много заболявания, свързани със стареенето, от артрит и дисплазия на тазобедрената става до очни заболявания, рак, сърдечни проблеми и много други състояния. Възрастните голдъни се нуждаят от по-чести прегледи, тестове и ветеринарни грижи, отколкото голдъните в разцвета на силите си, и отдаденият собственик ще осигури тези грижи, заедно с чувствителност към променящите се нужди на застаряващия голдън.

Ако сте готови да станете отговорен и отдаден собственик на голдън ретривър, задайте си следните въпроси:
Наличието на ограден двор помага, но готов ли съм да прекарвам около два часа всеки ден в разходки и игри с моя голдън ретривър? Достатъчно активен ли съм, за да се справя с тази порода?

Обичам ли да прахосмукирам? Голдън ретривърите хвърлят през цялата година, като през пролетта и есента се засилва темпото на хвърляне. Това означава много прахосмукиране и търпимост към случайните заблудени косми на голдън ретривъра по възглавницата, килима и дори в сутрешното ви кафе.

Готов ли е домът ми за голдън ретривър? Готови ли са мебелите ми да бъдат заети от голямо жълто куче? Вашият голдън ретривър ще се пазари с вас за привилегиите за комфорт.

Сигурен ли съм, че искам да имам куче наоколо през цялото време? Голдън ретривърите искат да бъдат част от всичко, което правите.
Най-добрата храна за кучета за голдън ретривър
Хранете вашия Голдън ретривър с висококачествена храна за кучета. Най-добрата храна за кучета за Голдън Ретривър е направена от висококачествени съставки и също така трябва да е съобразена с възрастта, защото кучетата на различна възраст имат различни хранителни нужди. Премахвайте храната между храненията. Редовното хранене улеснява домашното обучение на вашия голдън ретривър, тъй като кучето ви ще има редовни часове, в които трябва да се изхвърли. Малкото кученце се нуждае от четири или пет малки хранения на ден. На шест месеца то ще се нуждае само от две хранения дневно.
Колко храна за голдън ретривър
Кученцата голдън ретривър на възраст до 6 месеца трябва да се хранят 3 пъти дневно. Хранете кученцето с най-малкото препоръчително количество храна или с толкова, колкото кученцето ще изяде за десет минути. Най-добрата храна за кучета е храна за кученца за големи породи, специално разработена за умерен растеж, или първокласна храна за възрастни.

Подрастващите кучета от породата голдън ретривър на възраст между 6 месеца и 1 година трябва да се хранят 2 или 3 пъти дневно. Хранете подрастващия голдън ретривър с долната граница на препоръчителното количество храна или малко повече, ако можете да видите ребрата му. Или толкова, колкото подрастващият ще изяде за 10 минути. Най-добрата храна за подрастващи голдън ретривъри е първокласната храна за възрастни.

Активният възрастен голдън ретривър на възраст между 1 и 7 години трябва да се храни 2 или 3 пъти дневно. Хранете възрастния Голдън Ретривър с долната до средната граница на количеството храна или малко повече в дните на висока активност. Или толкова, колкото кучето ще изяде за десет минути. Хранете кучето с висококачествена храна за активни кучета или с обикновена висококачествена храна за възрастни кучета.

Заседналият възрастен голдън ретривър на възраст между 1 и 7 години трябва да се храни 2 пъти дневно. Хранете възрастния голдън ретривър с долната граница на количеството храна или малко по-малко, ако кучето губи забележима талия, когато се гледа отгоре. Или толкова, колкото кучето ще изяде за десет минути. Хранете кучето с първокласна храна за възрастни кучета.

Старшите голдън ретривъри са кучета, които са приблизително на 7 и повече години, трябва да се хранят 2 пъти дневно. Хранете старшия голдън ретривър с долната граница на количеството храна или с малко по-малко, ако кучето губи забележима талия, когато се гледа отгоре, или намалява нивото на активност. Или толкова, колкото кучето ще изяде за десет минути. Хранете кучето с първокласна храна за възрастни кучета или с първокласна храна, предназначена за кучета в напреднала възраст.

Грижа за голдън ретривъра

За да предотвратите ушни инфекции, не забравяйте да почиствате редовно ушите на вашия голдън ретривър. Неплътните уши на голдън ретривъра са предразположени към ушни инфекции, когато влагата се задържа вътре, създавайки среда за размножаване на бактерии. Ако забележите, че кучето ви често си чеше ушите, обадете се на ветеринарния лекар. Най-добрият начин да предотвратите появата на инфекция е да поддържате ушите на кучето си чисти и сухи.

Къпете голдън ретривъра си веднъж на няколко месеца. Някои голдън ретривъри може да не обичат да стоят във ваната, затова приучете кученцето си към редовни бани още в ранна възраст, когато голдънът ви е физически по-лесен за контролиране. Изчеткването на вашия Голдън ретривър преди къпане ще помогне за премахването на заплитанията, които са склонни да се стягат във водата. Използвайте положителна подкрепа, като давате на кучето си лакомства, докато го къпете.

Подстригването на ноктите е важно, защото дългите нокти могат лесно да надраскат хората, а също така могат да увредят краката на кучето, като предизвикат изпъкване на възглавничките на краката. Ноктите трябва да са къси, чисти и гладки, а най-добрият начин да постигнете това е да подрязвате ноктите на вашето голдънче малко всяка седмица, а не много на всеки няколко месеца. Във вътрешността на ноктите на всяко куче има малка вена, наречена бърза. Колкото по-дълго расте нокътят, толкова по-надолу по нокътя расте бързата жилка. Когато подрязвате ноктите на вашето голдънче, трябва да внимавате да не срязвате бързата част. това е болезнено за вашия голдън ретривър и може да го накара да се страхува от подрязването на ноктите. Освен това причинява кървене, което трудно може да бъде спряно. За да сте сигурни, имайте криптичен молив или прах за спиране на кървенето. В крайна сметка кървенето ще спре, но междувременно рискувате да разнесете кръв из цялата къща. Започнете да подрязвате ноктите веднага, за да свикне Златното ви куче с това. На кученцата може да не им харесва, но те ще свикнат, ако го правите редовно. Направете така, че процесът да е удовлетворяващ за кученцето. Отначало правете само по един нокът всеки ден, като подрязвате ежедневно, а не всяка седмица. Това ще накара вашето златно кученце да свикне с рутината. След това започнете да обработвате по една лапа всеки ден. Действайте бавно и предлагайте много похвали, награди и забавни игри след това.

Грижата за зъбите може да спаси живота на вашето куче. Възрастният голдън ретривър със зъби, покрити с плака, може да бъде изложен на по-голям риск от ранна смърт и сърдечни заболявания. Зъбната плака може да доведе до бактериални инфекции на сърцето, така че е важно да поддържате зъбите на вашия голдън чисти от самото начало. Ежедневното миене на зъбите може да предотврати необходимостта от професионално почистване на зъбите в по-късен етап от живота и скъпа процедура, която изисква анестезия. Играчките за дъвчене Nylabone също могат да помогнат за поддържане на зъбите без плака. Винаги използвайте паста за зъби, предназначена за кучета. Пастите за зъби, направени за хора, могат да бъдат опасни за здравето на кучето ви.

Здравни проблеми на голдън ретривъра

Често срещаните здравословни проблеми при породата Голдън ретривър включват дисплазия на тазобедрената става, сърдечни проблеми, очни заболявания и рак. Водете вашия Голдън ретривър на ветеринарен лекар веднъж годишно за преглед.